Saturday, December 21, 2019

Outstation Ke Ipoh Selama Dua Bulan Memang Mencabar!

December 21, 2019 6
Salam semua..

Terasa baru bernafas seketika bila dah hampir ke penghujung tahun ni. Apatah lagi tempoh IQ perlu outstation ke Ipoh hampir berakhir tak lama lagi. Lega? Semestinya!!!

Dapat Surat Transfer ke Site Ipoh...

Akhir bulan 10 hari tu, IQ dapat satu surat untuk transfer ke site di Ulu Kinta, Ipoh Perak. Masa tu bercampur baur perasaan IQ. Yelah, Masa tu kandungan IQ baru 5 bulan lebih, dalam keadaan mengandung tu jugak kena transfer jauh dari suami. Hampir give up dan nak berhenti kerja tapi bila fikirkan balik, siapa nak bayarkan komitmen melambak tiap-tiap bulan kalau IQ berhenti kan? Dengan keadaan mengandung macam ni, siapa jer nak ambik IQ untuk bekerja dengan dorang? Betul tak?

Dengan berat hati, IQ pun gerak ke Ipoh seorang diri pada awalnya. Qa'id tinggal bersama keluarga mertua di Teluk Intan, manakala husband tinggal di Shah Alam. Berpecah tiga orang ni. Sebak? Hati ibu yang mengandung ni jangan dicerita la sebak dia sampai berapa hari kan. Seminggu tak reda-reda lagi nangisnya! Hati tisu sangat!

Seminggu berlalu, rasa macam okay sikit. Sebak tu makin kurang. Tiba jer hujung minggu, terus pecut balik Teluk Intan. Dari Ipoh ke Teluk Intan ambik masa sejam lebih jugak. Dapat lepas rindu dekat anak jadi la, dengan suami sabar2 je la dulu. haha!
Outstation Ke Ipoh Selama Dua Bulan Memang Mencabar!
Bawak Anak Tinggal Sekali...
Tapi lepas dua minggu, IQ bawak Qa'id tinggal dengan IQ sekali di Ipoh. Mujur tuan rumah yang bernama Kak Ani tak kisah. Lagipun Kak Ani pun ibu tunggal dan tinggal bersama anak lelakinya yang berusia 8 tahun. So, secara automatiknya, Qa'id pun ada kawan kat Ipoh. IQ pun akan tinggalkan Qa'id di taska bila IQ pergi kerja. Tentang taska pun banyak jugak cabarannya...tapi apa-apa pun layankan ajer.

Hampir sebulan berlalu, task yang IQ perlu selesaikan pun da siap. Namun, bila tanya pada HR bila boleh transfer balik ke HQ, tak ada jawapan. Penghujung bulan 11 yang berikan IQ agak tekanan bila HR pun tak boleh bagi kata putus. Terpaksa extend tinggal di Ipoh untuk tempoh sebulan lagi. Kenapa lagi sebulan?

Outstation Ke Ipoh Selama Dua Bulan Memang Mencabar!
Pemandangan tiap kali perjalanan balik Ipoh

Dalam fikiran IQ, IQ perlu fikirkan soal bayaran sewa bilik, dan juga bayaran taska anak IQ. Kalau IQ bayar ikut minggu ataupun hari, lebih merugikan. Tinggal berjauhan dan berasingan seperti ni akan menyebabkan kos yang tinggi berbanding biasa. Apatah lagi nak balik ke Shah Alam, perjalanan tu sendiri ada kosnya. Kan?

Bulan kedua IQ di Ipoh lebih stabil. IQ dah boleh terima keadaan yang IQ akan tinggal lagi sebulan. Hampir 3 minggu tak balik Shah Alam, dan minggu ni IQ balik juga. (itu pun sebab meeting di KL). haha! Selebihnya IQ balik Teluk Intan.

Tahap Kesihatan Yang Tak Stabil Pulak....
Tapi bulan kedua IQ ni mencabar sebab IQ kena sakit perut hampir seminggu! Bayangkan kalau sakit perut disebabkan gastrik dan juga cirit birit ni dalam keadaan mengandung. Nak sapu minyak? Confirm la tak boleh kan? Nak makan ubat pun takut2. Sebab risau efek pada baby. Tapi ada jugak IQ makan, lepas tu muntah balik. Lembik IQ dibuatnya. Lagi2 cirit birit berterusan sampai 2-4 hari. huhu..

Esok IQ balik ke Ipoh dan akan berada di sana seminggu lagi. Lepas tu akan balik ke Shah Alam for good. Lega rasanya. Tapi tetap akan rindu suasana kerja di Ipoh. Team IQ di Ipoh sangat-sangat best. Sangat supportive dan jaga kebajikan IQ sepanjang di sana. Yelah, ibu mengandung masuk site, semua jadi super jaga-jaga. Masa IQ sakit perut hari tu dorang fikir IQ dah nak bersalin! Haha! Lambat lagi...doa-doakan baby due on time, jangan cepat sangat baby keluar. Ibunya belum bersedia...
Outstation Ke Ipoh Selama Dua Bulan Memang Mencabar!
Nama dia Memot. Peneman IQ di site. 
Itulah sedikit sebanyak cerita IQ sepanjang outstation ni. IQ jadikan kenangan di sini sebab suatu hari nanti IQ imbau balik kenangan IQ struggle outstation even tengah mengandung. hihi.

Till then guys! Bai!

Thursday, November 28, 2019

Program Komuniti McDonald’s Menyantuni Rakyat Kelantan

November 28, 2019 4


Pelbagai inisiatif kemasyarakatan diumumkan demi manfaat golongan kurang berkemampuan di Kelantan, melibatkan sumbangan lebih RM540 ribu


Dengan matlamat memberi impak positif kepada masyarakat di sekitar lokasi operasinya, McDonald’s Malaysia mengumumkan sumbangan sebanyak RM545,000 di bawah Program Komuniti McDonald’s Peringkat Negeri Kelantan. Pelbagai inisiatif diperkenalkan di bawah program ini bagi meringankan beban golongan kurang berkemampuan di negeri ini. 

Penyampaian sumbangan Program Komuniti Peringkat Negeri Kelantan ini diadakan di restoran terbaharu McDonald’s di negeri ini, iaitu McDonald’s Pandu-Lalu Pasir Pekan. 

Antara inisiatif-inisiatif kemasyarakatan yang diumumkan di bawah Program Komuniti Peringkat Negeri Kelantan termasuklah, pembayaran zakat perniagaan McDonald’s, pelantikan belia-belia dari keluarga kurang berkemampuan untuk menyertai SLDN McDonald’s dan penyerahan pek “Kembali ke Sekolah” kepada kanak-kanak sekolah rendah dari keluarga berpendapatan rendah.

“Kami komited membantu golongan masyarakat yang memerlukan di seluruh negara memandangkan ia merupakan nilai teras McDonald’s Malaysia. Sokongan padu yang diberikan oleh pelbagai pihak membolehkan kami terus menjayakan inisiatif-inisiatif kemasyarakatan ini, seterusnya meringankan beban yang ditanggung oleh golongan ini,” kata Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan McDonald’s Malaysia

Program Komuniti McDonald’s Menyantuni Rakyat Kelantan
Sejumlah RM545,000 disumbangkan oleh McDonald’s Malaysia melalui Program Komuniti McDonald’s Peringkat Negeri Kelantan untuk meringankan beban golongan memerlukan di negeri ini. Inisiatif-inisiatif yang diumumkan termasuklah penyerahan zakat perniagaan bagi tahun 2019, penyerahan sijil pelantikan kepada pelatih Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) McDonald’s, dan penyerahan pek “Kembali ke Sekolah”

“Kami juga berharap pembukaan restoran terbaharu di Kelantan ini mampu menjadi nilai tambah kearah merancakkan lagi ekonomi negeri – khususnya melalui peluang pekerjaan dan pembangunan bakat melibatkan masyarakat setempat. Kami percaya dengan pertumbuhan perniagaan yang positif, bermakna lebih besar peluang kami untuk menyumbang kepada manfaat masyarakat secara menyeluruh,” tambah Azmir yang juga Presiden RMHC Malaysia. RMHC Malaysia merupakan badan kebajikan pilihan McDonald’s Malaysia.

“Program Komuniti yang dilaksanakan oleh McDonald’s Malaysia ini dilihat sebagai sokongan kearah membentuk keharmonian ekonomi dan sosial di Kelantan. Kita amat menitikberatkan keperluan rakyat bagi menjamin kemajuan negeri, memandangkan ia juga merupakan salah satu langkah kearah meningkat taraf sosio ekonomi rakyat negeri ini. Penglibatan syarikat korporat seperti McDonald’s bersama kerajaan negeri kearah kesejahteraan rakyat merupakan sesuatu yang amat dialu-alukan dan wajar dicontohi,” kata YAB Ustaz Dato' Bentara Kanan Haji Ahmad bin Yakob, Menteri Besar Kelantan.

Agihan zakat perniagaan McDonald’s Malaysia

McDonald’s Malaysia memenuhi kewajipan zakatnya kepada negeri Kelantan untuk tahun 2019 dengan bayaran zakat berjumlah RM101,000.

McDonald's Malaysia baru-baru ini turut menerima Sijil Pembayar Zakat Korporat daripada Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP), dan merupakan entiti perniagaan pertama yang menerima sijil pengiktirafan tersebut di Malaysia.

Program Komuniti McDonald’s Menyantuni Rakyat Kelantan
 (kiri) Encik Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia ketika menyerahkan bayaran zakat perniagaan McDonald’s Malaysia bagi negeri Kelantan untuk tahun 2019 kepada (kanan) Ustaz Ridhwan bin Abdul Rahman, pegawai zakat Majlis Agam Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) , sambil disaksikan oleh YB Dato' Haji Abdullah bin Ya'kub, Speaker Dewan Negeri Kelantan. 
"Sebagai sebuah entiti perniagaan 100 peratus milik umat Islam, ianya merupakan tuntutan agama untuk kami mengeluarkan zakat apabila cukup haul untuk diagihkan kepada golongan masyarakat yang memerlukan. Kami telah membayar zakat sejak tahun 2017 setelah diambil alih oleh Lionhorn Pte. Ltd. iaitu sebuah anak syarikat Reza Group dari Arab Saudi," kata Azmir.

Inisiatif pekerjaan untuk belia melalui SLDN McDonald’s

Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) McDonald’s merupakan program latihan yang berteraskan industri selama 18 bulan menggabungkan 70 peratus latihan praktikal di restoran McDonald’s dan 30 peratus kelas teori di bilik darjah.

Program yang ditaja sepenuhnya ini diiktiraf oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (DSD), Kementerian Sumber Manusia – salah satu usaha restoran khidmat segera itu untuk meningkatkan piawaian pembangunan modal insan syarikat dan memupuk bakat baharu, sejajar dengan agenda negara.
 
Program Komuniti McDonald’s Menyantuni Rakyat Kelantan
Encik Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia dan YB Dato' Haji Abdullah bin Ya'kub, Speaker Dewan Negeri Kelantan bersama para pelatih Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) McDonald’s ketika Majlis Penyampaian Sumbangan Program Komuniti McDonald’s Peringkat Negeri Kelantan.
"Kami teruja untuk mengalu-alukan para belia dari negeri Kelantan untuk menyertai program latihan kami ini. Diharap melalui program ini, belia yang terpilih akan mempelajari kemahiran yang diperlukan untuk memajukan diri dan memulakan karier yang menjamin masa depan seterusnya meningkatkan status ekonomi keluarga masing-masing," kata Azmir.

Program ini adalah sebahagian daripada Program Komuniti yang dianjurkan untuk belia daripada golongan kurang berkemampuan. Sebaik sahaja para pelatih lulus penilaian dan ujian akhir program ini, mereka layak bekerja di restoran McDonald's. Setakat ini, terdapat 650 pelatih sedang menjalani SLDN McDonald’s.

Setiap pelatih menerima elaun sara hidup bulanan sebanyak RM1,200, faedah perubatan dan insurans, serta makanan percuma.
Program Komuniti McDonald’s Menyantuni Rakyat Kelantan
Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) McDonald’s merupakan program latihan yang berteraskan industri selama 18 bulan menggabungkan 70 peratus latihan praktikal di restoran McDonald’s dan 30 peratus kelas teori di bilik darjah. Setiap pelatih akan menerima elaun sara hidup bulanan sebanyak RM1,200, faedah perubatan dan insurans, serta makanan percuma sepanjang program latihan tersebut.

Program “Kembali ke Sekolah” Inisiatif Tahunan RMHC

Lebih 1,400 kanak-kanak dari 48 sekolah di seluruh negeri Kelantan akan menerima pek “Kembali ke Sekolah” tahun ini. Program “Kembali ke Sekolah” adalah inisiatif tahunan yang diterajui oleh McDonald's Malaysia dan Persatuan Kebajikan Ronald McDonald (RMHC) Malaysia dengan kerjasama Kementerian Pendidikan Malaysia.

Program “Kembali ke Sekolah” yang dilancarkan di Kuala Lumpur pada pertengahan Oktober lalu, merupakan yang terbesar setakat ini – dengan jumlah sumbangan mencecah RM3 juta bagi membolehkan seramai 30,000 kanak-kanak sekolah rendah dari keluarga berpendapatan rendah dan miskin bandar di seluruh negara menerima pek "Kembali ke Sekolah" menjelang tahun persekolahan 2020. Ia bakal disampaikan secara berperingkat di negeri-negeri seluruh Malaysia sehingga penghujung tahun ini.
 
Program Komuniti McDonald’s Menyantuni Rakyat Kelantan
(kiri-kanan) Ustaz Hj. Wan Roslan bin Wan Hamat, Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan dan NGO; Encik Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan, McDonald’s Malaysia; dan YB Dato' Haji Abdullah bin Ya'kub, Speaker Dewan Negeri Kelantan bersama kanak-kanak sekolah rendah dari keluarga kurang berkemampuan di Kelantan yang menerima pek “Kembali ke Sekolah”. Lebih 1,400 kanak-kanak sekolah rendah melibatkan 48 sekolah di serata Kelantan akan menerima pek ini.
Pek "Kembali ke Sekolah" yang diagihkan mengandungi satu set pakaian seragam sekolah, sepasang kasut, sepasang stoking dan beg sekolah bernilai RM100.

Pada tahun 2018, McDonald's Malaysia dan RMHC Malaysia telah menyampaikan pek "Kembali ke Sekolah" bernilai RM1.7 juta kepada 17,000 kanak-kanak sekolah rendah. Tahun sebelum itu pula menyaksikan McDonald's dan RMHC membantu 6,000 pelajar menerusi jumlah sumbangan sebanyak RM1.2 juta.

Program Komuniti McDonald’s Menyantuni Rakyat Kelantan


RMHC Malaysia merupakan badan kebajikan pilihan McDonald’s Malaysia yang memberi tumpuan kepada 4 program utama untuk membantu kanak-kanak kurang bernasib baik di Malaysia. Ini termasuklah Program “Kembali ke Sekolah”, Rumah Ronald McDonald, Bilik Sensori Ronald McDonald dan ‘Gift of Smile’.

Pada bulan Jun tahun ini, RMHC Malaysia telah membuka Rumah Ronald McDonald kedua di Malaysia, yang terletak di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian. Rumah Ronald McDonald bertujuan menyediakan kemudahan penginapan sementara yang lengkap kepada keluarga pesakit pediatrik yang menjalani rawatan di hospital berdekatan. Pembinaan Rumah Ronald McDonald di HUSM ini memenuhi keperluan keluarga pesakit pediatrik dengan membolehkan mereka berada dekat dengan anak mereka, disamping meringankan beban kewangan dengan kos penginapan yang amat berpatutan, berharga RM5 untuk satu malam.

Hubungi ibu pejabat RMHC Malaysia di talian 03-7843 3388 atau layari https://rmhc-malaysia.my/get-involved/make-a-donation/ jika anda berminat menyumbang wang tunai atau menjadi sukarelawan untuk RMHC Malaysia.

Wednesday, November 20, 2019

Zakat@Family Inisiatif Dakwah Bagi Tanggungjawab Zakat Berkeluarga

November 20, 2019 0
Assalamualaikum WBT..

Kesedaran dari segi kewangan dalam diri manusia sekarang Alhamdulillah semakin baik. Ramai yang telah bijak menguruskan kewangan masing-masing demi masa depan. Menabung, melabur demi simpanan anak-anak juga menjadi pilihan ibu bapa pada masa kini bagi menjadi bekalan anak-anak pada masa hadapan. TAPI...sejauh mana keberkatannya?

Isu berkat atau tidak, memang kita tak kan tahu statusnya, namun mencari yang fardu itu wajib bagi umat Islam dalam kehidupan seharian. Menjadi rukun Islam yang kelima, menunaikan zakat juga wajib dijalankan mengikut kadar yang ditaksir bagi setiap individu. Macam mana pula bagi yang kurang berupaya namun mempunyai sejumlah harta? Adakah tidak perlu dizakatkan hartanya? Jika perlu, siapa yang perlu uruskannya?
Zakat@Family Inisiatif Dakwah Bagi Tanggungjawab Zakat Berkeluarga
Demi memperluaskan dakwah dalam pembayaran zakat, Lembaga Zakat Selangor telah melancarkan satu kempen dakwah yang diberi nama Zakat@Family bagi ketua keluarga, penjaga mahupun wali melakukan zakat bagi dirinya sendiri dan juga tanggungan di bawahnya menunaikan zakat dan melakukan taksiran terhadap jumlah simpanan ataupun pendapatan yang mereka ada.

Kempen ini dijalankan di seluruh negeri Selangor bagi memupuk kesedaran ke atas setiap ketua keluarga, penjaga atau wali agar melaksanakan tanggungjawab memastikan taksiran dan pembayaran zakat bagi setiap individu yang berada di bawah tanggungan dan jagaan mereka.

Macam mana pula dengan perlaksanaan Zakat@Family ni?

Setiap individu dalam keluarga atau menjadi tanggungan seseorang ketua keluarga harus mengisi dan melengkapkan borang taksiran zakat individu (i-Touch) bagi:
1- Diri Sendiri
2- Pasangan
3- Tanggungan
4- Individu di bawah jagaan

Lepas isi borang taksiran, ketua keluarga perlu mengisi borang Zakat@Family. Apabila dah tahu kelayakan kewajipan zakat dan jumlah zakat bagi setiap ahli keluarga atau penjaga, ketua keluarga perlu memastikan pembayaran zakat diselesaikan untuk diri sendiri, pasangan, tanggungan atau individu di bawah jagaannya.

Berikut adalah senarai pemilik harta dan tanggungjawab taksiran & pembayaran zakat secara terperinci.
Zakat@Family Inisiatif Dakwah Bagi Tanggungjawab Zakat Berkeluarga

Antara Jenis Zakat mengikut kategori harta yang dimiliki ataupun yang disimpan;

Zakat@Family Inisiatif Dakwah Bagi Tanggungjawab Zakat Berkeluarga

Semoga dengan perlaksanaan kempen dakwah inisiatif Zakat@Family ini dapat memudahkan sesebuah institusi keluarga menjalankan ibadah fardhu ini dan juga membantu Lembaga Zakat Selangor mengoptimumkan dan memperluaskan kempen ini ke seluruh Selangor. Secara tidak langsung, zakat yang dilaksanakan dapat membersihkan jiwa dan juga dosa dalam kehidupan kita semua.

Seperti Firman Allah SWT..

"Ambillah sebahagian daripada harta mereka menjadi sedekah (zakat) supaya dengannya dapat membersihkan diri mereka daripada dosa dan menyucikan mereka dari akhlak yang buruk" - Ayat 103, Surah At-Taubah

Maklumat lanjut tentang Zakat@Family boleh layari Lembaga Zakat Selangor di www.zakatselangor.com.my atau lihat video ini untuk faham dengan lebih lanjut tentang Zakat@Family.

Thursday, November 7, 2019

Penat Bekerja, Kadang-kadang Reward Diri Apa Salahnya Kan?

November 07, 2019 7
Kalau nak cakap IQ workaholic sangat pun tak jugak, tapi hanya disebabkan tuntutan kerja seharian yang membuatkan IQ sibuk yang amat. Even ada yang cakap IQ macam tak ada kerja, tapi sekali IQ ada kerja, kadang-kadang sampai tiba waktu makan pun tak sedar. Punya la fokus siapkan kerja.

Begitu jugak dengan suami IQ. Lagi lah dia berada dalam industri pengeluaran. Production semestinya satu bidang yang sibuk, nak mengeluarkan bahan mentah mengikut permintaan, semestinya memerlukan waktu kerja yang lebih untuk memenuhi permintaan daripada klien. Kadang-kadang hujung minggu pun kerja. Sabtu ahad kerja. Kadang-kadang sampai tengah malam baru balik rumah. Sampai rumah, badannya lemau sangat!

Kerja penat-penat. Tengok orang pergi berjalan, teringin sangat. Tapi masa selalu tak ngam. Husband lak jenis kerja hujung minggu. Nak ajak pergi berjalan cuci mata pun susah jugak. Ambil masa rehat dekat rumah jer.

Hari tu masa cuti deepavali, ambil peluang balik kampung husband. Even macam kerap, tapi disebabkan kerja, sebulan sekali jugak baru dapat peluang balik. Tapi sekali balik, maunya lebih dari cuti hari public dan cuti hujung minggu. Bawak family pergi makan-makan dekat Taiping. Walaupun sekarang petang asyik hujan, tapi at least dapat peluang untuk bersama family.

Lepas tu, husband tetiba ada urusan sikit dekat Seremban. Husband ajak pergi sekali, tapi terpaksa la IQ ambik cuti. Fikir punya fikir, why not kan? Bukan selalu dapat berjalan even dekat, tapi still boleh lepak. Lagi-lagi kalau berjalan hari orang bekerja ni tak ada sesak sangat macam cuti hari minggu. Ye tak?

So, husband book bermalam di Royale Chulan Seremban. Syoknya cuti time hari orang bekerja ni satu jer. Harga bilik jadi lebih rendah daripada biasa. Siap dengan breakfast lagi. Bayangkan Royale Chulan Seremban ni hari kerja biasa ni hanya RM160.00++ sekali dengan tax. Murah kan? Puas hati husband dapat book hotel mahal dengan harga murah macam tu.
Penat Bekerja, Kadang-kadang Reward Diri Apa Salahnya Kan?
Kolam Royale Chulan Seremban
Dan bila dah masuk kerja, pulun la kerja balik. Ini pun dah start PJJ untuk sementara disebabkan tuntutan kerja. Mujurlah dah spend masa dengan family. Tak ada la terasa sangat bila kena transfer sementara ni. Walaupun hati jenuh pujuk diri sendiri untuk kuat, lagi-lagi bila tengah mengandung ni emosi kurang stabil.

Rindu anak dan suami. Harap mereka baik-baik sahaja di kejauhan sana. Ralat sebenarnya sebab IQ sebagai ibu dan isteri mesti mengharapkan boleh menjalankan tanggungjawab dengan sebaiknya tapi disebabkan kerja, terpaksa orang lain ambik alih sementara. Bukan tak terasa semua tu, dilema ibu dan isteri bekerjaya macam ni la. Harap dapat berbakti untuk keluarga bila tiba masanya. Mujur la husband sangat memahami. Lagi-lagi kami baru berkahwin, banyak cabarannya.

Semoga Allah SWT permudahkan urusan kami sekeluarga. Moga PJJ ini hanya sementara dan akan berakhir tak lama lagi.

Amiin. Sekian.

Saturday, October 5, 2019

Penghuni Kedua Rahim Ibu

October 05, 2019 21
Rasanya ada sesetengah pihak dah tahu IQ kini sedang mengandung. Sudah genap hari ni baby dalam kandungan berusia 20 minggu. Cukup 5 bulan baby ibu dalam perut ni. Behave sangat, Alhamdulillah. Penghuni kedua rahim selepas Muhammad Qa'id Aqhar.

Namun, kalau ikut giliran sebenar, baby anak pertama IQ bersama suami IQ sekarang dan merupakan anak ketiga kalau ikut bilangan anak2 kitaorang sebab suami IQ pun ada seorang anak perempuan bersama bekas isterinya. Sedar tak sedar anak IQ bukan bakal jadi 2, tapi sudah 3 haaa...

Pengalaman Mengandung
Pengalaman mengandung kali ni? Berbeza yang amat berbanding mengandungkan si Qaid dulu. Kalau Qaid dulu, alahannye bermula petang, muntah-muntah cuma ada waktu petang. Pagi cuma pening-pening emo gitu. Tapi kali ni, sepanjang masa rasa nak muntah. Tu sebab asam mesti melekat dengan IQ. Makan asam confirm okay.

Tapi kedua-duanya buatkan ibunya alahan hanya genap 3 bulan. Lepas 3 bulan, alahan hilang sekelip mata! Amazing betul, behave betul anak-anak ibu, tak buatkan ibu kena alahan lama-lama. Masa mengandungkan Qaid, IQ tak suka bersiap kemas. Maknanya nampak selekeh la. Pakai tudung sarung je kaauuu pergi kerja, da macam cleaner pejabat, tapi kali ni Alhamdulillah. Rajin sangat nak bersiap kemas dan cantik. Adakah kemungkinan adik Qaid ni perempuan?

Masa mengandungkan Qaid pun, badan IQ jadi hitam legam. Kerak-kerak hitam melekat dekat mana-mana lipatan. Orang kata disebabkan perubahan hormon. Entah la, betul la kot. TAPI kali ni, kerak-kerak hitam tu langsung tak ada! Yang ada cuma jerawat2 halus pada badan. IQ ni dah la pantang dengan jerawat halus, geram!! Hurmm....memang berbeza betul pengalaman mengandung IQ kali ni.

Minggu depan IQ checkup. Terus buat details scan. Mungkin awal tapi ayahnya dah tak sabar nak tahu jantina baby ni. Pulak tu, macam boleh nak diorder-order baby ni nak yang macam mana, mata bulat ikut ayah la, putih ikut ayah la, kening ikut ayah, rambut, haaa..ikut ibu! Rambut je ikut ibu? adehai suami suami.

Kalau IQ mengandungkan Qaid dulu, lepas IQ dapat tahu IQ mengandung, memang IQ nangis! sebab takut, tak tahu macam mana rasanya bersalin. Sebab masa tu orang kata sakit bersalin tu sakit yang amat sakit! Tapi sekarang, bila IQ dapat tahu IQ mengandung, rasa bersyukur sangat-sangat. Satu peluang yang besar bagi seorang wanita untuk mengandungkan zuriatnya di samping dosa-dosanya gugur di setiap sakitnya sepanjang mengandung dan bersalin. Kalau meninggal tika bersalin pun dikira syahid, siapa jer tak mahu meninggal syahid kan?

IQ sekarang sibuk sangat dengan kerja seharian. Kadang kesian kat baby bila terpaksa ikut ibu dia outstation, ibu dia stress kerja pun sama dia kena layan, penat ibu dia pun sama. IQ terpaksa cover dua site extra disebabkan rakan sekerja yang berhenti. Penggantinya pula lambat masuk, nak tak nak kena la cover kejap. Tu yang jadi penat sangat untuk tempoh dua minggu yang lepas. Harap-harap baby dalam perut sama-sama kuat macam ibu dia....

Ok la, next time la cerita plak. Saje nak bersihkan sawang blog ni. Tambahan pula kerja hari sabtu tak pack macam hari-hari biasa. Selalunya hari sabtu bekerja, IQ bawak Qaid ke pejabat, tapi hari ni Qaid balik kampung belah Arwah ayahnya. Jumpa atok dan opahnya di sana. Lama juga dorang tak jumpa. Bagi can. Bagi can jugak ibu nak rehat dua hari ni. hehe.
Penghuni Kedua Rahim Ibu
Dua hari lepas berjumpa dengan blogger Cik Renex
Till then gais, bye!

Saturday, September 7, 2019

Himalaya Men Wellness dan Joint Wellness Untuk Kesihatan Dalaman

September 07, 2019 7
Himalaya Men Wellness dan Joint Wellness Untuk Kesihatan Dalaman

MEN WELLNESS - KESIHATAN DALAMAN LELAKI TERJAGA

Lumrah lelaki akan bekerja lebih kuat bagi menyara keluarganya. Walaupun IQ juga bekerja, tapi tak boleh lawan dengan kerja kuat seorang insan bernama suami. Pergi pagi balik malam semestinya menjadikan badan suami lebih letih daripada biasa. Bila tiba di rumah, raut wajah letihnya dah boleh bayangkan keletihan yang dialaminya sepanjang hari.

Kesibukannya pada tiap hari agak mengganggu emosi suami. Kebetulan pula ada yang menyarankan IQ untuk menyuruh suami IQ mencuba satu produk untuk mengekalkan kesihatannya di samping mengekalkan ketahanan dalaman seorang suami. Tersenyum lebar sekejap IQ dibuatnya. Boleh ke agaknya? Nak ke suami IQ cuba produk ni? Nanti apa pula dikatakannya.

Himalaya Men Wellness dan Joint Wellness Untuk Kesihatan Dalaman
Himalaya Men Wellness Gokshura

Namun bila disuakan produk Himalaya Men Wellness kepada suami IQ, dia terus angguk untuk mencubanya. Lega sekejap hati IQ ni. Harap-harap lepas cuba produk ni tak ada murung atau rasa letih lagi walaupun seharian bekerja.

Selepas mencubanya dalam seminggu, suami IQ lebih bertenaga daripada biasa. Balik kerja pun masih nampak segar. Lepas bersihkan diri dan makan malam masih seronok berborak dan berbual tentang kerja seharian. Tiba waktu tidur pun ehem ehem....senyum aja la mampu. Alhamdulillah. Bangun pagi pun rasa lebih bertenaga berbanding kebiasaan.

Apa kelebihan Himalaya Men Wellness ni sebenarnya? Apa yang menjadikan suami IQ lebih bertenaga berbanding biasa?

Secara tradisinya ianya disyorkan untuk meningkatkan kecergasan Lelaki. Himalaya Men Wellness ni menyokong daya tahan lelaki. Daya tahan apa? Alaaa, faham-faham aja la. Lebih-lebih lagi kalau suami seorang yang merokok. Merokok agak mengganggu tahap kesihatan dalaman lelaki tau. Tapi kalau cuba Himalaya Men Wellness, mungkin masalah dalaman lelaki boleh dikurangkan. InsyaAllah.

Amalkan makan dua kapsul untuk dua kali sehari. Makan lepas makan dan boleh cergaskan badan lebih lagi dengan aktiviti luar seperti jogging atau regangan badan.


Himalaya Men Wellness dan Joint Wellness Untuk Kesihatan Dalaman

JOINT WELLNESS - MASALAH LUTUT KINI LENYAP!

Rasanya IQ pernah bercerita tentang IQ pernah mengalami sakit lutut untuk beberapa ketika. Ini berlaku pada awal tahun lepas. Memang kalau sesiapa yang pernah mengalami sakit lutut ni semestinya boleh memahami betapa sakitnya nak berjalan, bangun mahupun duduk. Sakit kan? Tapi sakit lutut ni bukan hanya berlaku kepada orang tua-tua yer semua, tahun lepas, IQ baru jer berusia 27 tahun ++. Haaa...awal kan umur IQ masa tu tapi dah ada masalah lutut. Rasa macam berusia sangat dah. Sobs.

Dan sekarang, suami IQ pula mengalami masalah yang sama. Mungkin disebabkan dia perlu mengangkat barang yang berat ketika di tempat kerja, lututnya mengalami masalah. Apatah la dia juga pernah mengalami 'slip disc' di bahagian belakang badannya. Semuanya berkait dan berikan kesan pada kekuatan sendi badannya.

Nasib baik pada masa yang sama, IQ dapat produk Himalaya Joint Wellness untuk suami IQ cuba. IQ nak cuba juga tapi keadaan IQ yang sedang mengandung, menghalang IQ untuk mencubanya. Perempuan mengandung tak boleh cuba yer. IQ suruh suami IQ jer cuba. Nanti lepas bersalin, IQ pun nak cuba juga kalau sakit lutut serang balik nanti.

Himalaya Men Wellness dan Joint Wellness Untuk Kesihatan Dalaman
Himalaya Joint Wellness Shallaki
Lepas beberapa hari mencuba Joint Wellness, suami IQ bercerita kisahnya di tempat kerja. Lututnya tidak lagi sakit seperti yang dialaminya sebelum ni. Lagi-lagi diajaknya IQ pergi main badminton, nasib kena jeling jer sebab manalah IQ boleh nak main badminton tu dengan perut ke depan macam ni. Perli IQ la tu.

Kelebihan Joint Wellness ni kalau korang semua nak tahu, ianya;
  • Mengelakkan sendi mengalami kesakitan
  • Meningkatkan fungsi sendi
  • Menindas kesakitan sendi
Kandungan herba yang terdapat di dalam Joint Wellness ni seperti Boswellic Acid yang terdapat dalam herba Shallaki; membantu dalam menghalang keradangan dan kesakitan sendi. Herba Shallaki juga tidak memudaratkan kepada perut dan pada sesiapa yang menghadapi gastrik.

Hanya amalkan dua kapsul dua kali sehari selepas makan, ianya akan bantu mengurangkan masalah sendi yang korang alami. Boleh tersenyum lebar lepas ni kalau pergi jogging satu taman pun kan?

Untuk maklumat lanjut korang boleh layari web Himalaya di bawah ataupun media sosial Himalaya.



Instagram : 

Saturday, August 17, 2019

CAROUSELL Sambut Hari Merdeka Dengan Hero Malaysia! #MYLocalWira

August 17, 2019 0
Hari Merdeka hampir tiba. Jasa wira-wira yang telah mengharumkan nama negara menjadi pilihan satu pasaran mudah alih terbesar dan pantas di dunia iaitu Carousell untuk mengadakan kempen #MYLocalWira sehingga 31 Ogos nanti.
CAROUSELL Sambut Hari Merdeka Dengan Hero Malaysia! #MYLocalWira
Kempen #MYLocalWira mendapat sokongan beberapa wira negara seperti usahawan fesyen dan model antarabangsa, Amber Chia, atlet permotoran professional dan juga "Ratu Drift" Malaysia, Leona Chin, pejuang seni pertahanan diri, Ann Osman dan beberapa lagi wira hebat yang lain. Setiap wira yang terlibat ini akan memnyumbangkan beberapa item peribadi milik mereka untuk dijual di Carousell dan hasil jualan akan disalurkan untuk projek amal.
CAROUSELL Sambut Hari Merdeka Dengan Hero Malaysia! #MYLocalWira
Hasil kutipan penuh akan dimanfaatkan kepada Parents without Partners, sebuah organisasi amal yang membantu ibu bapa tunggal yang memerlukan. Dana yang dikumpul melalui jualan barangan preloved dan hasil dari #MYLocalWira ini akan digunakan untuk perbelanjaan seperti sewa, barangan runcit dan juga bekalan sekolah.
CAROUSELL Sambut Hari Merdeka Dengan Hero Malaysia! #MYLocalWira
CAROUSELL Sambut Hari Merdeka Dengan Hero Malaysia! #MYLocalWira

"Dari Rakyat Malaysia, Untuk Rakyat Malaysia"

“Ramai rakyat Malaysia cukup bertuah dikurniakan lebih dari apa yang diperlukan, sementara yang lain memerlukan bantuan. Dengan kempen #MYLocalWira, kami bekerjasama dengan beberapa individu hebat dengan menjual item pra-suka mereka di Carousell dalam satu tindakan mulia ‘memberi semula’ kepada rakyat Malaysia yang menyokong mereka bertahun-tahun lamanya. Kami juga mengharapkan peminat akan mendapati betapa bermaknanya untuk memiliki item peribadi yang memainkan peranan penting dalam karier hero mereka. Dengan #MYLocalHero, kami memberikan penghormatan kepada rakyat Malaysia yang telah membanggakan kita semua, dan seterusnya berharap contoh yang diberi dapat memberikan inspirasi kepada yang lain untuk mencapai kejayaan,” jelas En Tang Siew Wai, Ketua Serantau, Malaysia, Carousell Malaysia.


Dapatkan senarai penuh personaliti Malaysia beserta item untuk dijual di https://my.carousell.com/ atau melalui aplikasi Carousell; setiap pembelian akan membantu rakyat Malaysia yang memerlukan.

Untuk informasi lanjut dan perkembangan terkini, ikuti Carousell di www.facebook.com/carousell.my, di Instagram @carousell.my atau muat turun aplikasi Carousell menerusi Apple Store atau Google Play Store.

About Carousell
Carousell is a mobile classifieds app that makes selling as easy as taking a photo, buying as simple as chatting. Launched in August 2012, Carousell began in Singapore and has spread to 19 cities around the world. With over 100 million listings, they are one of the world’s largest and fastest growing marketplaces. Carousell has been ranked as the top Lifestyle and Shopping app in Singapore, Taiwan and Hong Kong, and is backed by leading international Venture Capitalists Sequoia India, Rakuten Ventures, 500 Startups, Golden Gate Ventures, and QuestVC. In Malaysia, Carousell has a diverse range of products in 28 categories, including fashion & beauty, lifestyle gadgets and muslimah fashion. Download the app for iOS or Android, and visit my.carousell.com for more information.

Friday, July 26, 2019

Kehidupan Selepas Bertiga

July 26, 2019 9
LAMANYA!!! Lama betul IQ tak update blog kan? Uishh, IQ pun sibuk sangat. Kerja sekarang memang tak bagi ruang kat IQ untuk berkarya. haha! Banyak benda nak cerita kat blog ni untuk dijadikan kenangan masa depan, tapi sibuknya lahai. Memang tak boleh dibawak bincang langsung!

Ini pun kebetulan IQ bercuti panjang sebab Qaid kena chicken pox. Qa'id kena chicken pox lagi? YES HE IS!! IQ pernah cerita dekat sini dan sini kan? Yang second time tu lebih kepada kayap tapi disebabkan chicken pox 1st yang tak habis keluar sebelumnya. Kali ni kena sebab berjangkit dengan kawan-kawan dia kat taska. Alahai, IQ bajet tak kena, sekali keluar bintik2 merah. Memang geleng kepala terus IQ dibuatnya.

Bila dah kena chicken pox ni, jawabnya ibu dan ayah Qa'id kena gilir2 cuti ler. Ayahnya pun tak kisah cuti untuk jaga Qa'id. Kadang-kadang Qa'id lagi suka tinggal dengan ayah dia berbanding dengan ibu dia sebab ibu dia garang. Ayah dia tegas tapi pandai ambik hati dia. Dan semestinya dia lagi dengar cakap ayah dia berbanding ibu dia. Ibu dia sepuluh kali cakap belum tentu dengar, ayah dia panggil sekali pun dah menyahut. Geram ibu dia ni dibuatnya!

Kehidupan Selepas Bertiga
Dah 6 bulan hidup bertiga, IQ paling suka dengan perkembangan Qa'id. Kalau dulu dia manja tak tentu pasal, senang nak tantrum, mengamuk bila nak sesuatu TAPI sekarang dia lebih berdisiplin. Ayah dia banyak ajar dia. Bukan bermakna dulu IQ tak pernah ajar dia, tapi anak-anak ni lebih ikut dan dengar cakap ayah berbanding ibu kan? Sebab dengan ibu, dia boleh nak manja-manja, nak lebih-lebih tapi dengan ayah dia akan jadi lebih berdisiplin. Lagipun, ibu tak ada masa untuk bermain berbanding dengan ayah sebab ibu banyak nak settlekan urusan di rumah. Kan?

Syukur Alhamdulillah atas nikmat yang Allah SWT berikan sampai saat ini. Setiap apa yang berlaku ada hikmahnya. Dan percayalah setiap hujan yang turun, pasti ada pelangi di pengakhirannya.

IQ akan cuba update lagi lepas ni. Kehidupan lepas berkahwin sememangnya agak sibuk. Dengan urusan seharian, dengan anak yang masih kecil apatah lagi keadaan kesihatan yang tak berapa stabil sejak dua menjak ni. Moga akan lebih stabil tak lama lagi. Insya-Allah.

See you soon. Bai!
Kehidupan Selepas Bertiga

Wednesday, May 22, 2019

Surya S Great Grain Beri Khasiat 18 Bijirin Untuk Tenaga Sepanjang Hari

May 22, 2019 7
Siapa yang memilih untuk bersahur ringkas? Maknanya tidak makan makanan yang berat seperti nasi dan lauk pauk semasa bersahur? Ada ke yang seperti IQ kat sini? Lagi-lagi dah masuk fasa kedua Ramadan ni, lagi laa rasa malas nak bangun walaupun hanya untuk minum air segelas kan? Larat ke korang nak jalani hari-hari korang tanpa bersahur? Boleh tahan perut tu?

Bersahur kan dituntut oleh agama Islam, terutamanya bersahur di akhir waktu. Bangun sekejap untuk ambil sunnah bersahur tu. Lagi-lagi kalau korang bersahur dengan Surya S Great Grain.

Eh? Surya S Great Grain? Apa tu?
Surya S Great Grain Beri Khasiat 18 Bijirin Untuk Tenaga Sepanjang Hari
Surya S Great Grain (SSGG) adalah satu formulasi yang unik, dalam landskap multi-bijirin Malaysia yang mengandungi 18 bijirin terdiri daripada beras merah, kacang merah, kacang hijau, benih coix, biji bunga teratai, biji rami, beras perang, jagung, kacang soya, gandum, sekoi, bijan hitam, kacang walnut, kernel apricot, kacang hitam, benih chia dan juga beras pulut. Fuhhh…banyak betul bijirin yang terdapat dalam SSGG ni.

Kalau korang nak tahu, SSGG ni sesuai diamalkan seisi keluarga yang ingin mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat dengan kandungannya yang kaya dengan bijirin dan sumber serabut diet. Kalau korang nak diet tapi risau perut tu lapar, korang boleh juga mencuba SSGG ni sebagai satu permulaan diet. Tak perlu kurangkan portion makan, just amalkan SSGG ketika bersahur. Korang akan kekal bertenaga sepanjang hari.
Surya S Great Grain Beri Khasiat 18 Bijirin Untuk Tenaga Sepanjang Hari
SSGG ini juga mengandungi 5 makanan sunnah yang elok kita amalkan seperti habbatus sauda, zaitun, delima, buah tin dan juga madu. Semestinya makanan sunnah ni elok diamalkan kerana mengandungi khasiatnya yang tersendiri apatah lagi dalam bulan Ramadhan yang mulia ni.

Multi-bijirin yang terdapat di dalam SSGG ini mempunyai set nutrient yang komprehensif kerana mengandungi karbohidrat yang baik, protein, serat makanan, vitamin dan juga antioksida. SSGG juga tidak mengandungi bahan pengawet dan dijamin halal.
Surya S Great Grain Beri Khasiat 18 Bijirin Untuk Tenaga Sepanjang Hari
Semestinya para ibu seperti IQ mesti tersenyum lebar apabila dapat menyediakan sumber protein dan tenaga yang baik untuk keluarga tersayang bagi menjalankan urusan seharian dan kekal fokus dalam setiap aktiviti yang dilakukan.

Dapatkan Surya S Great Grain ni di mana-mana cawangan Watson, Butik Himalaya, farmasi terpilih ataupun di E-commerce Shopee okay?

Maklumat lanjut di bawah. Selamat mencuba!


Surya S Great Grain Beri Khasiat 18 Bijirin Untuk Tenaga Sepanjang Hari

Tuesday, May 21, 2019

Bersahur Dengan Surya S Great Grain Jadi Lebih Mudah Dan Berkhasiat!

May 21, 2019 2
Sebelum ni korang mesti tahu yang IQ aktif beriadah, aktif dalam menjaga berat badan dan kesihatan IQ namun sejak kembali berumah tangga, aktiviti beriadah mengeluarkan peluh agak terhad di samping komitmen kerja baru yang agak sibuk. Memang IQ tak ada masa yang cukup untuk melakukan aktiviti mengeluarkan peluh dan juga makan makanan yang mudah didapati dan dimasak sahaja.

Namun IQ tahu, IQ sepatutnya mengekalkan kesihatan IQ apatah lagi keluarga IQ yang sentiasa memerlukan IQ sebagai isteri dan juga ibu. IQ perlu kekal sihat untuk terus cergas dan cerdas dalam menjalankan tanggungjawab IQ.

Surya S Great Grain?
Bersahur Dengan Surya S Great Grain Jadi Lebih Mudah Dan Berkhasiat!

Dan dalam bulan Ramadhan ni, IQ berpeluang mencuba satu produk daripada Surya Malaysia iaitu Surya S Great Grain (SSGG). SSGG ni dikatakan mampu mengekalkan tenaga untuk melakukan aktiviti seharian di bulan puasa di samping memberi pelbagai khasiat daripada 18 jenis bijirin yang terdapat di dalamnya. 18 jenis bijirin kau. Banyak tu! Teruja pulak IQ nak cuba.

Bersahur Dengan Surya S Great Grain Jadi Lebih Mudah Dan Berkhasiat!


Sahur Lebih Mudah Dengan Surya S Great Grain
Sahur menjelma, IQ terlambat bangun!! Alamak! Lagi 15 minit tiba waktu Imsak. IQ memang jadi pening kalau terbangun lambat untuk bersahur ni. Apatah lagi nasi lupa nak masak sebelum tidur. Si suami pun sama pening nak makan apa. Terus nampak SSGG atas meja. Haaa! Jalan penyelesaian untuk sahur ekspress sudah ada!

Bersahur Dengan Surya S Great Grain Jadi Lebih Mudah Dan Berkhasiat!

IQ ambil 2 sachet SSGG dan tuangkan dalam 2 biji mug. Bancuh SSGG dengan air suam. Kacau SSGG sehingga betul-betul sebati. Disebabkan SSGG ni mengandungi multi-bijirin, semestinya SSGG bukanlah seperti air biasa yang cair. Ianya pekat kerana kaya dengan sumber serabut diet yang buatkan korang rasa kenyang sepanjang hari. Memang pilihan terbaik untuk seisi keluarga.

Bersahur Dengan Surya S Great Grain Jadi Lebih Mudah Dan Berkhasiat!

Seharian IQ berpuasa, memang perut rasa selesa walaupun tak makan nasi pada waktu sahur dan cuma ambil SSGG. Kalau macam ni, memang sesuai la IQ ambil SSGG untuk kekalkan berat badan IQ meskipun IQ tak bersenam. Mudahnya! Perut rasa kenyang, berat badan pun boleh turun atau kekal maintain. Kan?

Kalau korang teringin nak cuba SSGG ni, korang boleh cari di cawangan Watson, butik Himalaya, farmasi yang terpilih dan juga Shopee!

Maklumat lanjut korang boleh layarinya di sini;

Saturday, May 4, 2019

Cleaning Tricks That Make Your Life Easier

May 04, 2019 3
Cleaning Tricks That Make Your Life Easier
There are numbers of Singaporean staying in HDB apartment. Today, Sengkang HDB estate has a young and prosperous residential estate. If you stay in the HDB apartment, it is essential for you to clean it on a regular basis. Cleaning is a customary practice that lets you freshen up the house so as to ensure that your family is staying in a comfortable surroundings. Here are some simple tricks that will make cleaning much easier, less annoying and more enjoyable.
1. Cleaning plan
Before starting, a spring cleaning checklist is needed to ensure that all chores are covered, and the house is clean. Your plan should include all the areas you are targeting to clean, the methods to be used, and the tools needed. It should also allocate time for the tasks in order to make sure that you finish the task without consuming too much time.

2. Have all the materials ready and within reach
When cleaning your HDB unit, the cleaning supplies needed are dusters, glass cleaner, sponges, paper towels, rubber gloves, garbage bags and vacuum cleaner. Having the items ready beforehand will save time and make cleaning more effective.

3. Use
lemon juice to get rid of water stains
Here is the trick that makes your cleaning easier. It is common to find hard water stains on tubs, shower fixtures, taps, dishwasher, and glass surfaces among other areas. Such stains are tough to remove but with lemon, you can get the surfaces sparkling. Spray fresh lemon juice on the affected area, rinse after 10 minutes and wipe the area dry.

4. Recycle usable waste items
Recycling is an eco-friendly practice as it reduces environmental degradation caused by disorganized disposal of waste. For example, containers can be decorated and used as pots for planting flowers. For items that you cannot recycle personally such as electronics, you can take them to companies that manufacture new products from waste.

5. Declutter the house for an appealing look
Before you start cleaning, it is good to reorganize rooms and get rid of untidiness. You can sort all miscellaneous items into storage boxes and throw away those that are no longer in use. The step also allows you to access and clean parts of the floor that had been covered by disused items.

6. Remove hair from the couch using rubber glove
It can be quite difficult to remove pet hair from fabric. a damp rubber glove is good at attracting hair. Put on a damp rubber glove and run your hand over the surface will help to attract hair from fabric. When the glove is covered with hair, you may rinse it and repeat the procedure as necessary.

7. Salt to clean your iron
Stain and pieces of burnt fabric on your iron can stick on your clothes and even leave behind stains. To avoid this, pour some salt on your ironing board and iron it while the steam option is off. The dirt will stick to the salt, leaving the iron surface clean and smooth.

8. Clean screens, glass surfaces and windows without leaving behind visible streaks
Using damp cloth dipped in a
vinegar solution to wipe the screens is another trick for cleaning screens. Ensure the cloth is lint free to avoid leaving fabric behind. For glass surfaces and windows, spray the surface with glass cleaner and use soft cloth to scrub gently. Dry using a squeegee until the surface is clean. This will easily get rid of dust, grease, and fingerprints.

9. Baking soda and vinegar to remove oil-based stains from the carpet
Soak the stain with vinegar and sprinkle a little baking soda. Wipe off the mixture a few minutes later and vacuum the carpet.

10. Deep clean the toilet
A dirty stained toilet looks bad and harbors harmful bacteria which is bad for us. Toilet cleaner is a must in order to kill all the harmful bacteria. Spread some toilet cleaner around the sides and scrub with a toilet brush. Soak for some time then scrub again.

11. Have some form of passive entertainment while cleaning
You could listen to your favorite music as this will make the task even more enjoyable especially if you do not enjoy house chores. The music will keep you engrossed in what you are doing, and you could take less time to complete the task.

The above tips will leave your HDB unit clean and sparkling. It is important to note that at times you cannot carry out entire cleaning in a single day. Therefore, it is advisable to spread out the chores over a few consecutive days during which you undertake smaller cleaning sessions.

Saturday, March 16, 2019

Suami Kaki Pancing - Laut, Sungai Semua Balun!

March 16, 2019 6
Bila da ada suami, nak cerita la pasal suami jugak kan? Dulu-dulu nak bercerita memang tak ada sangat sebab tak aktif mana. Sekarang nak abadikan semua kisah dalam blog ni.

Bulan lepas, dua kali suami IQ pergi memancing. Memancing ni dah jadi hobi suami IQ dari dulu lagi. Bila IQ dengar cerita suami tentang memancing ni, ralit jadinya. Mana tak nya, kadang-kadang ikan atau udang yang dia dapat boleh dijual dengan harga yang tinggi. Boleh jana side income tuuu...
Suami Kaki Pancing - Laut, Sungai Semua Balun!
Minat dia yang die hard sgt terhadap mancing.
Mula-mula IQ kenal suami IQ dulu, IQ macam tak faham sangat dengan orang memancing ni. Yelah, lama betul mancingnya. Dari awal pagi sampai lewat petang baru balik. Seharian memang senyap la tanpa berita dari dia. Risau pun ada. Apa keadaan dia tengah laut/sungai tu. Macam-macam la bermain dalam kepala ni.

Tapi bila dia dah balik dan tunjuk ikan-ikan yang dia dapat, seronok tengok. Segar-segar ikannya. Sampai waktu nak masak, terus lost nak masak apa ikan-ikan tu.

PERSIAPAN MEMANCING YANG SANGAT DETAIL
Sebelum suami turun ke laut/sungai, dia akan prepare rod pancing dia dulu. IQ perhatikan setiap apa yang dia buat. Dari pasang tali, ikat dua jenis tali yang berlainan, pasang mesin pada rod pancing sampai la pasang chain amende ntah IQ lupa dah. haha! Nak tahu detail satu-satu, IQ kena tanya suami IQ balik la jawabnya.

Tapi IQ ingatkan rod pancing ni semua sama jer jenisnya. Rupanya tak! Ada beberapa jenis aktiviti memancing ni dan setiap jenis aktiviti tu menggunakan rod pancing yang berlainan! Haaa...baru tahu kan? IQ lagi la, tercengang jap.

Suami IQ ada 3 jenis rod pancing untuk aktiviti mancing yang berlainan. Satu rod untuk Casting, Satu rod untuk Slow Jig dan satu rod lagi untuk Bottom. Itu terms yang suami IQ bagitahu IQ la kan. Pada pemancing yang terbaca blog IQ ni, kalau terms yang IQ guna tu salah, maafkan lah IQ yer. heeee...

Setiap rod yang digunakan menggunakan mata kail yang berlainan jenis dan pemberat yang berlainan. Dan kalau keadaan air laut/sungai deras pun peralatan memancing kena main peranan jugak. Tak ada tenaga yang digunakan lebih daripada sepatutnya melainkan korang dapat ikan besor, haaa...yang tu tenaga mau lebih maaa..

Masa awal bulan 2 hari tu, suami IQ pergi Pulau Pangkor. Memancing di sekitar pulau tu. 1st strike dia dapat ikan Tenggiri bunga. Besorrr. Seronok dia dapat ikan terus share gambar dekat group WhatsApp family. Lepas tu dapat Kerapu dan jugak ikan Ebek. Masyuk habis!
Suami Kaki Pancing - Laut, Sungai Semua Balun!
Ikan Jenahak
Suami Kaki Pancing - Laut, Sungai Semua Balun!
Ikan Tenggiri
Suami Kaki Pancing - Laut, Sungai Semua Balun!
Ikan Ebek, ni masak gulai tempoyak, sedap uiiiiii
TRIP SELANG SEMINGGU!
Lepas seminggu, pergi ke Pulau Jarak plak. Kalau orang yang biasa memancing ni, tahu la Pulau Jarak ni jadi tumpuan pemancing dekat laut. Pulau Jarak ni da hampir dengan sempadan Indonesia. Nak sampai ke Pulau Jarak pun ambil masa dalam sejam. Memang jauh, IQ nak contact dia pun tak dapat. Line tak ada. huhu.
Suami Kaki Pancing - Laut, Sungai Semua Balun!
Ikan Kerapu terrr
Suami Kaki Pancing - Laut, Sungai Semua Balun!
Ikan Tenggiri Bunga
Suami Kaki Pancing - Laut, Sungai Semua Balun!
Ikan Aruan Tasik
Suami Kaki Pancing - Laut, Sungai Semua Balun!
Kena bahan dengan kawan2 muka berlagak sebab dapat ikan dulu. haha.



Balik dari Pulau Jarak, dapat Ikan Kerapu banyak sangat. Memang penuh tong simpan ikan tu dengan ikan kerapu. Memang dapat buat stok sebulan ikan-ikan tu. hihi.

IQ nak cerita lebih-lebih tentang dunia memancing ni IQ tak tahu sangat tapi takat itu jer la IQ tahu.Yang IQ tahu, makan ikan segar baru tangkap ni Ya Allah sedapnya lahai. Manis betui isinya. Da lama tak rasa ikan manis macam tu. Dulu-dulu dapat rasa sebab tokki IQ pun seorang nelayan. Dah biasa juga makan ikan segar macam ni. Alhamdulillah,berpeluang rasa lagi sekali.

Katanya ada trip lagi. Tapi tak tahu la bilanya. Haaa...layan ajer la minat suami ni.

Ok la. Till then, bye!