Saturday, September 7, 2019

Himalaya Men Wellness dan Joint Wellness Untuk Kesihatan Dalaman

September 07, 2019 7
Himalaya Men Wellness dan Joint Wellness Untuk Kesihatan Dalaman

MEN WELLNESS - KESIHATAN DALAMAN LELAKI TERJAGA

Lumrah lelaki akan bekerja lebih kuat bagi menyara keluarganya. Walaupun IQ juga bekerja, tapi tak boleh lawan dengan kerja kuat seorang insan bernama suami. Pergi pagi balik malam semestinya menjadikan badan suami lebih letih daripada biasa. Bila tiba di rumah, raut wajah letihnya dah boleh bayangkan keletihan yang dialaminya sepanjang hari.

Kesibukannya pada tiap hari agak mengganggu emosi suami. Kebetulan pula ada yang menyarankan IQ untuk menyuruh suami IQ mencuba satu produk untuk mengekalkan kesihatannya di samping mengekalkan ketahanan dalaman seorang suami. Tersenyum lebar sekejap IQ dibuatnya. Boleh ke agaknya? Nak ke suami IQ cuba produk ni? Nanti apa pula dikatakannya.

Himalaya Men Wellness dan Joint Wellness Untuk Kesihatan Dalaman
Himalaya Men Wellness Gokshura

Namun bila disuakan produk Himalaya Men Wellness kepada suami IQ, dia terus angguk untuk mencubanya. Lega sekejap hati IQ ni. Harap-harap lepas cuba produk ni tak ada murung atau rasa letih lagi walaupun seharian bekerja.

Selepas mencubanya dalam seminggu, suami IQ lebih bertenaga daripada biasa. Balik kerja pun masih nampak segar. Lepas bersihkan diri dan makan malam masih seronok berborak dan berbual tentang kerja seharian. Tiba waktu tidur pun ehem ehem....senyum aja la mampu. Alhamdulillah. Bangun pagi pun rasa lebih bertenaga berbanding kebiasaan.

Apa kelebihan Himalaya Men Wellness ni sebenarnya? Apa yang menjadikan suami IQ lebih bertenaga berbanding biasa?

Secara tradisinya ianya disyorkan untuk meningkatkan kecergasan Lelaki. Himalaya Men Wellness ni menyokong daya tahan lelaki. Daya tahan apa? Alaaa, faham-faham aja la. Lebih-lebih lagi kalau suami seorang yang merokok. Merokok agak mengganggu tahap kesihatan dalaman lelaki tau. Tapi kalau cuba Himalaya Men Wellness, mungkin masalah dalaman lelaki boleh dikurangkan. InsyaAllah.

Amalkan makan dua kapsul untuk dua kali sehari. Makan lepas makan dan boleh cergaskan badan lebih lagi dengan aktiviti luar seperti jogging atau regangan badan.


Himalaya Men Wellness dan Joint Wellness Untuk Kesihatan Dalaman

JOINT WELLNESS - MASALAH LUTUT KINI LENYAP!

Rasanya IQ pernah bercerita tentang IQ pernah mengalami sakit lutut untuk beberapa ketika. Ini berlaku pada awal tahun lepas. Memang kalau sesiapa yang pernah mengalami sakit lutut ni semestinya boleh memahami betapa sakitnya nak berjalan, bangun mahupun duduk. Sakit kan? Tapi sakit lutut ni bukan hanya berlaku kepada orang tua-tua yer semua, tahun lepas, IQ baru jer berusia 27 tahun ++. Haaa...awal kan umur IQ masa tu tapi dah ada masalah lutut. Rasa macam berusia sangat dah. Sobs.

Dan sekarang, suami IQ pula mengalami masalah yang sama. Mungkin disebabkan dia perlu mengangkat barang yang berat ketika di tempat kerja, lututnya mengalami masalah. Apatah la dia juga pernah mengalami 'slip disc' di bahagian belakang badannya. Semuanya berkait dan berikan kesan pada kekuatan sendi badannya.

Nasib baik pada masa yang sama, IQ dapat produk Himalaya Joint Wellness untuk suami IQ cuba. IQ nak cuba juga tapi keadaan IQ yang sedang mengandung, menghalang IQ untuk mencubanya. Perempuan mengandung tak boleh cuba yer. IQ suruh suami IQ jer cuba. Nanti lepas bersalin, IQ pun nak cuba juga kalau sakit lutut serang balik nanti.

Himalaya Men Wellness dan Joint Wellness Untuk Kesihatan Dalaman
Himalaya Joint Wellness Shallaki
Lepas beberapa hari mencuba Joint Wellness, suami IQ bercerita kisahnya di tempat kerja. Lututnya tidak lagi sakit seperti yang dialaminya sebelum ni. Lagi-lagi diajaknya IQ pergi main badminton, nasib kena jeling jer sebab manalah IQ boleh nak main badminton tu dengan perut ke depan macam ni. Perli IQ la tu.

Kelebihan Joint Wellness ni kalau korang semua nak tahu, ianya;
  • Mengelakkan sendi mengalami kesakitan
  • Meningkatkan fungsi sendi
  • Menindas kesakitan sendi
Kandungan herba yang terdapat di dalam Joint Wellness ni seperti Boswellic Acid yang terdapat dalam herba Shallaki; membantu dalam menghalang keradangan dan kesakitan sendi. Herba Shallaki juga tidak memudaratkan kepada perut dan pada sesiapa yang menghadapi gastrik.

Hanya amalkan dua kapsul dua kali sehari selepas makan, ianya akan bantu mengurangkan masalah sendi yang korang alami. Boleh tersenyum lebar lepas ni kalau pergi jogging satu taman pun kan?

Untuk maklumat lanjut korang boleh layari web Himalaya di bawah ataupun media sosial Himalaya.



Instagram : 

Saturday, August 17, 2019

CAROUSELL Sambut Hari Merdeka Dengan Hero Malaysia! #MYLocalWira

August 17, 2019 1
Hari Merdeka hampir tiba. Jasa wira-wira yang telah mengharumkan nama negara menjadi pilihan satu pasaran mudah alih terbesar dan pantas di dunia iaitu Carousell untuk mengadakan kempen #MYLocalWira sehingga 31 Ogos nanti.
CAROUSELL Sambut Hari Merdeka Dengan Hero Malaysia! #MYLocalWira
Kempen #MYLocalWira mendapat sokongan beberapa wira negara seperti usahawan fesyen dan model antarabangsa, Amber Chia, atlet permotoran professional dan juga "Ratu Drift" Malaysia, Leona Chin, pejuang seni pertahanan diri, Ann Osman dan beberapa lagi wira hebat yang lain. Setiap wira yang terlibat ini akan memnyumbangkan beberapa item peribadi milik mereka untuk dijual di Carousell dan hasil jualan akan disalurkan untuk projek amal.
CAROUSELL Sambut Hari Merdeka Dengan Hero Malaysia! #MYLocalWira
Hasil kutipan penuh akan dimanfaatkan kepada Parents without Partners, sebuah organisasi amal yang membantu ibu bapa tunggal yang memerlukan. Dana yang dikumpul melalui jualan barangan preloved dan hasil dari #MYLocalWira ini akan digunakan untuk perbelanjaan seperti sewa, barangan runcit dan juga bekalan sekolah.
CAROUSELL Sambut Hari Merdeka Dengan Hero Malaysia! #MYLocalWira
CAROUSELL Sambut Hari Merdeka Dengan Hero Malaysia! #MYLocalWira

"Dari Rakyat Malaysia, Untuk Rakyat Malaysia"

“Ramai rakyat Malaysia cukup bertuah dikurniakan lebih dari apa yang diperlukan, sementara yang lain memerlukan bantuan. Dengan kempen #MYLocalWira, kami bekerjasama dengan beberapa individu hebat dengan menjual item pra-suka mereka di Carousell dalam satu tindakan mulia ‘memberi semula’ kepada rakyat Malaysia yang menyokong mereka bertahun-tahun lamanya. Kami juga mengharapkan peminat akan mendapati betapa bermaknanya untuk memiliki item peribadi yang memainkan peranan penting dalam karier hero mereka. Dengan #MYLocalHero, kami memberikan penghormatan kepada rakyat Malaysia yang telah membanggakan kita semua, dan seterusnya berharap contoh yang diberi dapat memberikan inspirasi kepada yang lain untuk mencapai kejayaan,” jelas En Tang Siew Wai, Ketua Serantau, Malaysia, Carousell Malaysia.


Dapatkan senarai penuh personaliti Malaysia beserta item untuk dijual di https://my.carousell.com/ atau melalui aplikasi Carousell; setiap pembelian akan membantu rakyat Malaysia yang memerlukan.

Untuk informasi lanjut dan perkembangan terkini, ikuti Carousell di www.facebook.com/carousell.my, di Instagram @carousell.my atau muat turun aplikasi Carousell menerusi Apple Store atau Google Play Store.

About Carousell
Carousell is a mobile classifieds app that makes selling as easy as taking a photo, buying as simple as chatting. Launched in August 2012, Carousell began in Singapore and has spread to 19 cities around the world. With over 100 million listings, they are one of the world’s largest and fastest growing marketplaces. Carousell has been ranked as the top Lifestyle and Shopping app in Singapore, Taiwan and Hong Kong, and is backed by leading international Venture Capitalists Sequoia India, Rakuten Ventures, 500 Startups, Golden Gate Ventures, and QuestVC. In Malaysia, Carousell has a diverse range of products in 28 categories, including fashion & beauty, lifestyle gadgets and muslimah fashion. Download the app for iOS or Android, and visit my.carousell.com for more information.

Friday, July 26, 2019

Kehidupan Selepas Bertiga

July 26, 2019 10
LAMANYA!!! Lama betul IQ tak update blog kan? Uishh, IQ pun sibuk sangat. Kerja sekarang memang tak bagi ruang kat IQ untuk berkarya. haha! Banyak benda nak cerita kat blog ni untuk dijadikan kenangan masa depan, tapi sibuknya lahai. Memang tak boleh dibawak bincang langsung!

Ini pun kebetulan IQ bercuti panjang sebab Qaid kena chicken pox. Qa'id kena chicken pox lagi? YES HE IS!! IQ pernah cerita dekat sini dan sini kan? Yang second time tu lebih kepada kayap tapi disebabkan chicken pox 1st yang tak habis keluar sebelumnya. Kali ni kena sebab berjangkit dengan kawan-kawan dia kat taska. Alahai, IQ bajet tak kena, sekali keluar bintik2 merah. Memang geleng kepala terus IQ dibuatnya.

Bila dah kena chicken pox ni, jawabnya ibu dan ayah Qa'id kena gilir2 cuti ler. Ayahnya pun tak kisah cuti untuk jaga Qa'id. Kadang-kadang Qa'id lagi suka tinggal dengan ayah dia berbanding dengan ibu dia sebab ibu dia garang. Ayah dia tegas tapi pandai ambik hati dia. Dan semestinya dia lagi dengar cakap ayah dia berbanding ibu dia. Ibu dia sepuluh kali cakap belum tentu dengar, ayah dia panggil sekali pun dah menyahut. Geram ibu dia ni dibuatnya!

Kehidupan Selepas Bertiga
Dah 6 bulan hidup bertiga, IQ paling suka dengan perkembangan Qa'id. Kalau dulu dia manja tak tentu pasal, senang nak tantrum, mengamuk bila nak sesuatu TAPI sekarang dia lebih berdisiplin. Ayah dia banyak ajar dia. Bukan bermakna dulu IQ tak pernah ajar dia, tapi anak-anak ni lebih ikut dan dengar cakap ayah berbanding ibu kan? Sebab dengan ibu, dia boleh nak manja-manja, nak lebih-lebih tapi dengan ayah dia akan jadi lebih berdisiplin. Lagipun, ibu tak ada masa untuk bermain berbanding dengan ayah sebab ibu banyak nak settlekan urusan di rumah. Kan?

Syukur Alhamdulillah atas nikmat yang Allah SWT berikan sampai saat ini. Setiap apa yang berlaku ada hikmahnya. Dan percayalah setiap hujan yang turun, pasti ada pelangi di pengakhirannya.

IQ akan cuba update lagi lepas ni. Kehidupan lepas berkahwin sememangnya agak sibuk. Dengan urusan seharian, dengan anak yang masih kecil apatah lagi keadaan kesihatan yang tak berapa stabil sejak dua menjak ni. Moga akan lebih stabil tak lama lagi. Insya-Allah.

See you soon. Bai!
Kehidupan Selepas Bertiga

Wednesday, May 22, 2019

Surya S Great Grain Beri Khasiat 18 Bijirin Untuk Tenaga Sepanjang Hari

May 22, 2019 8
Siapa yang memilih untuk bersahur ringkas? Maknanya tidak makan makanan yang berat seperti nasi dan lauk pauk semasa bersahur? Ada ke yang seperti IQ kat sini? Lagi-lagi dah masuk fasa kedua Ramadan ni, lagi laa rasa malas nak bangun walaupun hanya untuk minum air segelas kan? Larat ke korang nak jalani hari-hari korang tanpa bersahur? Boleh tahan perut tu?

Bersahur kan dituntut oleh agama Islam, terutamanya bersahur di akhir waktu. Bangun sekejap untuk ambil sunnah bersahur tu. Lagi-lagi kalau korang bersahur dengan Surya S Great Grain.

Eh? Surya S Great Grain? Apa tu?
Surya S Great Grain Beri Khasiat 18 Bijirin Untuk Tenaga Sepanjang Hari
Surya S Great Grain (SSGG) adalah satu formulasi yang unik, dalam landskap multi-bijirin Malaysia yang mengandungi 18 bijirin terdiri daripada beras merah, kacang merah, kacang hijau, benih coix, biji bunga teratai, biji rami, beras perang, jagung, kacang soya, gandum, sekoi, bijan hitam, kacang walnut, kernel apricot, kacang hitam, benih chia dan juga beras pulut. Fuhhh…banyak betul bijirin yang terdapat dalam SSGG ni.

Kalau korang nak tahu, SSGG ni sesuai diamalkan seisi keluarga yang ingin mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat dengan kandungannya yang kaya dengan bijirin dan sumber serabut diet. Kalau korang nak diet tapi risau perut tu lapar, korang boleh juga mencuba SSGG ni sebagai satu permulaan diet. Tak perlu kurangkan portion makan, just amalkan SSGG ketika bersahur. Korang akan kekal bertenaga sepanjang hari.
Surya S Great Grain Beri Khasiat 18 Bijirin Untuk Tenaga Sepanjang Hari
SSGG ini juga mengandungi 5 makanan sunnah yang elok kita amalkan seperti habbatus sauda, zaitun, delima, buah tin dan juga madu. Semestinya makanan sunnah ni elok diamalkan kerana mengandungi khasiatnya yang tersendiri apatah lagi dalam bulan Ramadhan yang mulia ni.

Multi-bijirin yang terdapat di dalam SSGG ini mempunyai set nutrient yang komprehensif kerana mengandungi karbohidrat yang baik, protein, serat makanan, vitamin dan juga antioksida. SSGG juga tidak mengandungi bahan pengawet dan dijamin halal.
Surya S Great Grain Beri Khasiat 18 Bijirin Untuk Tenaga Sepanjang Hari
Semestinya para ibu seperti IQ mesti tersenyum lebar apabila dapat menyediakan sumber protein dan tenaga yang baik untuk keluarga tersayang bagi menjalankan urusan seharian dan kekal fokus dalam setiap aktiviti yang dilakukan.

Dapatkan Surya S Great Grain ni di mana-mana cawangan Watson, Butik Himalaya, farmasi terpilih ataupun di E-commerce Shopee okay?

Maklumat lanjut di bawah. Selamat mencuba!


Surya S Great Grain Beri Khasiat 18 Bijirin Untuk Tenaga Sepanjang Hari

Tuesday, May 21, 2019

Bersahur Dengan Surya S Great Grain Jadi Lebih Mudah Dan Berkhasiat!

May 21, 2019 3
Sebelum ni korang mesti tahu yang IQ aktif beriadah, aktif dalam menjaga berat badan dan kesihatan IQ namun sejak kembali berumah tangga, aktiviti beriadah mengeluarkan peluh agak terhad di samping komitmen kerja baru yang agak sibuk. Memang IQ tak ada masa yang cukup untuk melakukan aktiviti mengeluarkan peluh dan juga makan makanan yang mudah didapati dan dimasak sahaja.

Namun IQ tahu, IQ sepatutnya mengekalkan kesihatan IQ apatah lagi keluarga IQ yang sentiasa memerlukan IQ sebagai isteri dan juga ibu. IQ perlu kekal sihat untuk terus cergas dan cerdas dalam menjalankan tanggungjawab IQ.

Surya S Great Grain?
Bersahur Dengan Surya S Great Grain Jadi Lebih Mudah Dan Berkhasiat!

Dan dalam bulan Ramadhan ni, IQ berpeluang mencuba satu produk daripada Surya Malaysia iaitu Surya S Great Grain (SSGG). SSGG ni dikatakan mampu mengekalkan tenaga untuk melakukan aktiviti seharian di bulan puasa di samping memberi pelbagai khasiat daripada 18 jenis bijirin yang terdapat di dalamnya. 18 jenis bijirin kau. Banyak tu! Teruja pulak IQ nak cuba.

Bersahur Dengan Surya S Great Grain Jadi Lebih Mudah Dan Berkhasiat!


Sahur Lebih Mudah Dengan Surya S Great Grain
Sahur menjelma, IQ terlambat bangun!! Alamak! Lagi 15 minit tiba waktu Imsak. IQ memang jadi pening kalau terbangun lambat untuk bersahur ni. Apatah lagi nasi lupa nak masak sebelum tidur. Si suami pun sama pening nak makan apa. Terus nampak SSGG atas meja. Haaa! Jalan penyelesaian untuk sahur ekspress sudah ada!

Bersahur Dengan Surya S Great Grain Jadi Lebih Mudah Dan Berkhasiat!

IQ ambil 2 sachet SSGG dan tuangkan dalam 2 biji mug. Bancuh SSGG dengan air suam. Kacau SSGG sehingga betul-betul sebati. Disebabkan SSGG ni mengandungi multi-bijirin, semestinya SSGG bukanlah seperti air biasa yang cair. Ianya pekat kerana kaya dengan sumber serabut diet yang buatkan korang rasa kenyang sepanjang hari. Memang pilihan terbaik untuk seisi keluarga.

Bersahur Dengan Surya S Great Grain Jadi Lebih Mudah Dan Berkhasiat!

Seharian IQ berpuasa, memang perut rasa selesa walaupun tak makan nasi pada waktu sahur dan cuma ambil SSGG. Kalau macam ni, memang sesuai la IQ ambil SSGG untuk kekalkan berat badan IQ meskipun IQ tak bersenam. Mudahnya! Perut rasa kenyang, berat badan pun boleh turun atau kekal maintain. Kan?

Kalau korang teringin nak cuba SSGG ni, korang boleh cari di cawangan Watson, butik Himalaya, farmasi yang terpilih dan juga Shopee!

Maklumat lanjut korang boleh layarinya di sini;

Saturday, May 4, 2019

Cleaning Tricks That Make Your Life Easier

May 04, 2019 3
Cleaning Tricks That Make Your Life Easier
There are numbers of Singaporean staying in HDB apartment. Today, Sengkang HDB estate has a young and prosperous residential estate. If you stay in the HDB apartment, it is essential for you to clean it on a regular basis. Cleaning is a customary practice that lets you freshen up the house so as to ensure that your family is staying in a comfortable surroundings. Here are some simple tricks that will make cleaning much easier, less annoying and more enjoyable.
1. Cleaning plan
Before starting, a spring cleaning checklist is needed to ensure that all chores are covered, and the house is clean. Your plan should include all the areas you are targeting to clean, the methods to be used, and the tools needed. It should also allocate time for the tasks in order to make sure that you finish the task without consuming too much time.

2. Have all the materials ready and within reach
When cleaning your HDB unit, the cleaning supplies needed are dusters, glass cleaner, sponges, paper towels, rubber gloves, garbage bags and vacuum cleaner. Having the items ready beforehand will save time and make cleaning more effective.

3. Use
lemon juice to get rid of water stains
Here is the trick that makes your cleaning easier. It is common to find hard water stains on tubs, shower fixtures, taps, dishwasher, and glass surfaces among other areas. Such stains are tough to remove but with lemon, you can get the surfaces sparkling. Spray fresh lemon juice on the affected area, rinse after 10 minutes and wipe the area dry.

4. Recycle usable waste items
Recycling is an eco-friendly practice as it reduces environmental degradation caused by disorganized disposal of waste. For example, containers can be decorated and used as pots for planting flowers. For items that you cannot recycle personally such as electronics, you can take them to companies that manufacture new products from waste.

5. Declutter the house for an appealing look
Before you start cleaning, it is good to reorganize rooms and get rid of untidiness. You can sort all miscellaneous items into storage boxes and throw away those that are no longer in use. The step also allows you to access and clean parts of the floor that had been covered by disused items.

6. Remove hair from the couch using rubber glove
It can be quite difficult to remove pet hair from fabric. a damp rubber glove is good at attracting hair. Put on a damp rubber glove and run your hand over the surface will help to attract hair from fabric. When the glove is covered with hair, you may rinse it and repeat the procedure as necessary.

7. Salt to clean your iron
Stain and pieces of burnt fabric on your iron can stick on your clothes and even leave behind stains. To avoid this, pour some salt on your ironing board and iron it while the steam option is off. The dirt will stick to the salt, leaving the iron surface clean and smooth.

8. Clean screens, glass surfaces and windows without leaving behind visible streaks
Using damp cloth dipped in a
vinegar solution to wipe the screens is another trick for cleaning screens. Ensure the cloth is lint free to avoid leaving fabric behind. For glass surfaces and windows, spray the surface with glass cleaner and use soft cloth to scrub gently. Dry using a squeegee until the surface is clean. This will easily get rid of dust, grease, and fingerprints.

9. Baking soda and vinegar to remove oil-based stains from the carpet
Soak the stain with vinegar and sprinkle a little baking soda. Wipe off the mixture a few minutes later and vacuum the carpet.

10. Deep clean the toilet
A dirty stained toilet looks bad and harbors harmful bacteria which is bad for us. Toilet cleaner is a must in order to kill all the harmful bacteria. Spread some toilet cleaner around the sides and scrub with a toilet brush. Soak for some time then scrub again.

11. Have some form of passive entertainment while cleaning
You could listen to your favorite music as this will make the task even more enjoyable especially if you do not enjoy house chores. The music will keep you engrossed in what you are doing, and you could take less time to complete the task.

The above tips will leave your HDB unit clean and sparkling. It is important to note that at times you cannot carry out entire cleaning in a single day. Therefore, it is advisable to spread out the chores over a few consecutive days during which you undertake smaller cleaning sessions.

Saturday, March 16, 2019

Suami Kaki Pancing - Laut, Sungai Semua Balun!

March 16, 2019 7
Bila da ada suami, nak cerita la pasal suami jugak kan? Dulu-dulu nak bercerita memang tak ada sangat sebab tak aktif mana. Sekarang nak abadikan semua kisah dalam blog ni.

Bulan lepas, dua kali suami IQ pergi memancing. Memancing ni dah jadi hobi suami IQ dari dulu lagi. Bila IQ dengar cerita suami tentang memancing ni, ralit jadinya. Mana tak nya, kadang-kadang ikan atau udang yang dia dapat boleh dijual dengan harga yang tinggi. Boleh jana side income tuuu...
Suami Kaki Pancing - Laut, Sungai Semua Balun!
Minat dia yang die hard sgt terhadap mancing.
Mula-mula IQ kenal suami IQ dulu, IQ macam tak faham sangat dengan orang memancing ni. Yelah, lama betul mancingnya. Dari awal pagi sampai lewat petang baru balik. Seharian memang senyap la tanpa berita dari dia. Risau pun ada. Apa keadaan dia tengah laut/sungai tu. Macam-macam la bermain dalam kepala ni.

Tapi bila dia dah balik dan tunjuk ikan-ikan yang dia dapat, seronok tengok. Segar-segar ikannya. Sampai waktu nak masak, terus lost nak masak apa ikan-ikan tu.

PERSIAPAN MEMANCING YANG SANGAT DETAIL
Sebelum suami turun ke laut/sungai, dia akan prepare rod pancing dia dulu. IQ perhatikan setiap apa yang dia buat. Dari pasang tali, ikat dua jenis tali yang berlainan, pasang mesin pada rod pancing sampai la pasang chain amende ntah IQ lupa dah. haha! Nak tahu detail satu-satu, IQ kena tanya suami IQ balik la jawabnya.

Tapi IQ ingatkan rod pancing ni semua sama jer jenisnya. Rupanya tak! Ada beberapa jenis aktiviti memancing ni dan setiap jenis aktiviti tu menggunakan rod pancing yang berlainan! Haaa...baru tahu kan? IQ lagi la, tercengang jap.

Suami IQ ada 3 jenis rod pancing untuk aktiviti mancing yang berlainan. Satu rod untuk Casting, Satu rod untuk Slow Jig dan satu rod lagi untuk Bottom. Itu terms yang suami IQ bagitahu IQ la kan. Pada pemancing yang terbaca blog IQ ni, kalau terms yang IQ guna tu salah, maafkan lah IQ yer. heeee...

Setiap rod yang digunakan menggunakan mata kail yang berlainan jenis dan pemberat yang berlainan. Dan kalau keadaan air laut/sungai deras pun peralatan memancing kena main peranan jugak. Tak ada tenaga yang digunakan lebih daripada sepatutnya melainkan korang dapat ikan besor, haaa...yang tu tenaga mau lebih maaa..

Masa awal bulan 2 hari tu, suami IQ pergi Pulau Pangkor. Memancing di sekitar pulau tu. 1st strike dia dapat ikan Tenggiri bunga. Besorrr. Seronok dia dapat ikan terus share gambar dekat group WhatsApp family. Lepas tu dapat Kerapu dan jugak ikan Ebek. Masyuk habis!
Suami Kaki Pancing - Laut, Sungai Semua Balun!
Ikan Jenahak
Suami Kaki Pancing - Laut, Sungai Semua Balun!
Ikan Tenggiri
Suami Kaki Pancing - Laut, Sungai Semua Balun!
Ikan Ebek, ni masak gulai tempoyak, sedap uiiiiii
TRIP SELANG SEMINGGU!
Lepas seminggu, pergi ke Pulau Jarak plak. Kalau orang yang biasa memancing ni, tahu la Pulau Jarak ni jadi tumpuan pemancing dekat laut. Pulau Jarak ni da hampir dengan sempadan Indonesia. Nak sampai ke Pulau Jarak pun ambil masa dalam sejam. Memang jauh, IQ nak contact dia pun tak dapat. Line tak ada. huhu.
Suami Kaki Pancing - Laut, Sungai Semua Balun!
Ikan Kerapu terrr
Suami Kaki Pancing - Laut, Sungai Semua Balun!
Ikan Tenggiri Bunga
Suami Kaki Pancing - Laut, Sungai Semua Balun!
Ikan Aruan Tasik
Suami Kaki Pancing - Laut, Sungai Semua Balun!
Kena bahan dengan kawan2 muka berlagak sebab dapat ikan dulu. haha.



Balik dari Pulau Jarak, dapat Ikan Kerapu banyak sangat. Memang penuh tong simpan ikan tu dengan ikan kerapu. Memang dapat buat stok sebulan ikan-ikan tu. hihi.

IQ nak cerita lebih-lebih tentang dunia memancing ni IQ tak tahu sangat tapi takat itu jer la IQ tahu.Yang IQ tahu, makan ikan segar baru tangkap ni Ya Allah sedapnya lahai. Manis betui isinya. Da lama tak rasa ikan manis macam tu. Dulu-dulu dapat rasa sebab tokki IQ pun seorang nelayan. Dah biasa juga makan ikan segar macam ni. Alhamdulillah,berpeluang rasa lagi sekali.

Katanya ada trip lagi. Tapi tak tahu la bilanya. Haaa...layan ajer la minat suami ni.

Ok la. Till then, bye!

Saturday, March 2, 2019

IQ Ditipu Peniaga Yang Tak Jujur?

March 02, 2019 9
Hari tu IQ pergi site. Salah satu site yang IQ kena pergi dekat area Selayang. Projek Pasar Selayang yang baru. So, belakang site tu memang ada ramai orang jual keperluan harian. Nak cari apa jer mesti dapat punya.

Disebabkan waktu nak balik da nak sampai, IQ plan nak beli barang untuk masak dekat situ. Siap buat list mak-mak pergi pasar. Biasa la kan? Kang tak tulis, lupa pulak. Senang kalau dah tulis ni, tak ada la tertinggal.

IQ pergi dengan sorang budak site IQ. Mula-mula pergi kedai runcit, beli sos, beli rempah sikit, beli garam, beli itu beli ini. Seronok plak nak membeli, nak apa jer ada dalam kedai tu. Sebut ajer, mesti ada!

Lepas tu, nak beli ayam. Plan nak masak Kurma Ayam malam tu. Then, IQ pergi ke gerai yang jual ayam. Ada beberapa kedai dekat situ, tapi IQ beli dekat satu kedai ni. Ada pak cik berkopiah. Yakin sikit nak beli berbanding dengan orang yang berlainan bangsa ni kan? Bukan rasis. Tapi keyakinan tu.

IQ pun pilih ayam. IQ tunjukkan ayam yang IQ nak pilih. Pak cik tadi tu pun berkata-kata. "Nak yang mana?" dengan slang orang seberang. Oh, bukan orang tempatan rupanya. IQ tunjukkan ayam yang IQ nak dan pak cik tadi ambik ayam tu dan timbang sebelum potong.
IQ Ditipu Peniaga Yang Tak Jujur?
Sumber Google
"RM15.30, boleh?" Pak cik tu tanya IQ. IQ bolehkan ajer. Seekor RM15.30. Besar jugak ayam yang IQ pilih tadi. Ok la harganya 15 belas hengget. Ayam pun nampak segar. Puas hati. Pak cik tadi pun pergi ke belakang sikit, dekat tempat memotong yang terlindung. IQ tak nampak pak cik tu potong kecik ke besar ke tapi IQ da ingatkan sebelum tu potong kecik. Dengar jer ler pak cik tu potong. Tap tap tap.

Ayam yang siap dipotong bertukar tangan. Hati rasa berbunga-bunga betul sebab dah plan nak masak balik nanti untuk family. Lagi-lagi dapat ayam segar dari pasar. Bukan senang tau nak dapatkan ayam segar macam ni kalau mak mak ni bekerja. Sebab nak singgah Giant atau Aeon beli ayam mesti fikir 10 kali.

Sampai-sampai dekat rumah, terus asing-asingkan barang yang dibeli tadi. Ambik beberapa ketul ayam dari plastik, untuk masak. Makan untuk 3 kepala dalam rumah ni tak banyak, dan untuk seekor ayam boleh la 3 hingga 4 kali masak. Suami nak bahagian peha. Letak dalam satu bekas. Cari bekas bertutup untuk selebihnya disimpan dalam peti.

Tapi tetiba rasa nak bau ayam ni...sebab rupa dia lain macam. Hurmmm...awat bau dia lain macam. Warna dia pun tak sama macam ayam yang IQ pilih tadi. Warna isi ayamnya da kekuningan. Kulitnya dah tak sesegar yang IQ pilih. Lemak ayamnya kuning sangat2 berbanding lemak ayam yang baru. Haihhhh...kena tipu ke?

Suami pun try bau. Terus suami buat muka. Terus dikatanya, "buanglah, saya tak nak makan ayam tu kalau awak masak, sakit perut nanti" IQ dah rasa tak best. Yelah, SEEKOR kot beli ayam ni. Bukan seketul dua. Ralat betul rasanya. Teringat dekat pak cik berkopiah tadi. Entah bila la dia tukar ayam yang IQ pilih tadi. Bukan IQ nak berprasangka buruk, tapi IQ yakin IQ pilih ayam yang ok tadi. Kulitnya segar tak macam kulit ayam yang IQ dapat selepasnya tu.
IQ Ditipu Peniaga Yang Tak Jujur?
Sekadar Gambar Hiasan. Sumber Google.
IQ pun teringat video yang IQ pernah tengok sebelum ni. Kegiatan peniaga yang tukar barang yang dah dipilih oleh customer masa proses nak bayar/bungkus. Memang rasa diri ni sebahagian daripada customer yang kena tipu tu. Tak rasa bersalah ke dorang buat macam tu? Agak-agak kalau kena macam ni, customer tak lari ke?

Jujur. Jangan pernah tak jujur. Meniaga ni kena ikhlas. Biar untung sikit janji berkat. IQ pernah berniaga dulu, untung tak banyak, tapi janji berkat. Setiap sen yang kita dapat tu bukan sahaja kita yang kira, tapi Allah SWT juga menghitungnya. Harap perkara macam ni dapat kesedaran orang ramai untuk lebih berhati-hati. IQ memang tak ada la nak beli kat kedai tu dah. Blacklist! huhu.

Till then, bai!

Monday, February 18, 2019

Jom Kita Terbang Ke London!

February 18, 2019 4

Hye korang! Siapa pernah pergi ke London? Mudah tak kalau nak ke sana? Untuk first timer yang nak jejak Kota London mesti rasa cuak kan? Jadi, kali ni IQ nak share dengan korang sedikit tips untuk korang rancang perjalanan korang ke London dengan bajet yang minima. Search di carian Google Cathay Pacific Malaysia untuk bantu korang cari flight yang sesuai.

Jangan lupa beli Oystercard terlebih dahulu untuk jimatkan bajet korang kat sana sebab kat sana korang akan naik tube atau bas untuk lebih jimat. Beli awal secara PreOrder di laman web OysterCard, dan kad akan dihantar kepada korang tak kira di mana korang berada. Mudah kan? Tak sampai London lagi kad Oyster da ada dekat tangan. Terus tak sabar nak jejak kaki di Kota London gittewww.

Bagi kanak-kanak di bawah 11 tahun tak perlu ada Oyster Card pun tak apa. Sebab kalau travel dengan orang dewasa, kanak-kanak boleh naik tube mahupun bas secara percuma! Untung jadi kanak-kanak kan? Teringin jadi kanak-kanak balik macam ni. Haha!

Makanan Halal Yang Murah di London

Kalau pergi ke luar negara, makanan halal selalu jadi isu. Senang ke kalau nak cari makanan halal di Kota London ni? Korang jangan risau sebab kalau korang nak cari makanan halal yang murah, korang boleh cari di London Central Mosques sebab dalam masjid tu ada dewan makan yang jual makanan halal. Harganya pun berpatutan dan sesuai untuk korang nak jimat.

Tips nak berjalan dengan bajet minima adalah pergi ke tempat yang tak perlukan bayaran tiket masuk. Di London terdapat lebih daripada 20 buah muzium yang boleh masuk tanpa dikenakan bayaran tiket masuk. Antaranya adalah The British Museum, Natural History & Science Museum, Maritime Museum, Imperial War Museum, Horniman Museum, Museum of London, Transport Museum dan banyak lagi! Pergi negara orang mesti nak kenal budaya dorang kan? So, tempat-tempat macam ni bagus untuk korang lawati dan yang paling penting ianya PERCUMA untuk dimasuki. Hihi.

Nak tengok pemandangan dari tempat tinggi tak semestinya kena naik London Eye. Ada tempat yang lebih jimatkan poket korang untuk korang nikmati pemandangan Kota London seperti Parliament Hill dan juga Primrose Hill. Walaupun pemandangannya tak seindah jika korang naik London Eye tapi ok la jugak berbanding poket korang kempis tak dapat shopping lebih sebab bayar tiket masuk yang mahal kan? Heeee.

Tempoh travel korang adalah yang paling penting untuk elakkan kos sampingan. Untuk percutian di London, elakkan bercuti pada musim perayaan Krismas, awal tahun baru dan juga cuti sekolah pada musim panas sebab kos travel pada waktu tu akan jadi lebih mahal. Waktu bercuti yang terbaik dan murah adalah pada pertengahan September hingga awal Oktober dan juga Mac sehingga April. Get it? Pandaaiiii.

Pilihan Memandu Di Kota London?
Sesetengah pelancong memilih untuk menyewa kereta dan memandu sendiri ke destinasi yang dorang kehendaki. Tapi sewa kereta dan pandu sendiri bukan pilihan yang terbaik untuk jalan-jalan di Kota London kerana kadar bayaran parking sangat tinggi dan trafik juga sangat sibuk di sana. Walaubagaimanapun, kalau korang nak memandu di London, korang tak perlu ada lesen memandu antarabangsa sebab korang boleh guna lesen memandu Malaysia saja. Tapi terhad untuk tempoh setahun jer tau! Kalau korang travel 2 minggu, memadai la kan?

Percutian yang minima mesti agak padat untuk pergi ke bermacam-macam tempat kan? Tapi jangan lepaskan peluang untuk bergambar dengan empat ikonik penting yang terdapat di Kota London iaitu, Pondok Telefon Merah, Teksi Hitam Klasik, Big Ben dan juga Istana Westminster. Nak lebih mudah dan jimat masa, korang boleh beli tiket bas Hop-on Hop-off untuk korang lihat hamper kesemua tempat-tempat utama di London.

Cukai Barang di London
Untuk pengetahuan korang, di London ni, dorang kenakan cukai VAT iaitu Value Added Tax untuk setiap barang yang dijual. Kebiasaan harga yang tertera sudah termasuk dengan cukai VAT. So, korang boleh membeli dengan lebih mudah dan senang hati. Nak shopping? Korang boleh pergi ke tiga pasar utama di London iaitu Camden Lock Market, Brick Lane London Market dan Portobello Road Market London. Di sana korang boleh cari dan bei pelbagai jenis barangan dengan harga yang murah. Barangan antik dan terpakai pun ada dijual.

Kalau korang teringin membeli belah dengan lebih selesadi Oxford Street, korang boleh berkunjung ke sana selain hari sabtu dan ahad. Hari biasa tak ramai sangat orang kan? Mudah korang nak shopping nanti.

Perkara paling penting tentang melancong ke luar negara adalah jaminan keselamatan. Jadi, korang jangan lupa ambil travel insurans sebagai pelindung sebarangkemungkinan yang akan berlaku. Laburkan sedikit wang, alaaa…bawah RM100 pun boleh dapat. Ok? Dan jangan lupa sediakan payung kecil dalam backpack korang sebab dalam tempoh satu minggu,mesti ada satu hari hujan di Kota London, tak kira musim. Sentiasa semak ramalan kaji cuaca sebab cuaca di London sentiasa berubah. Suhu boleh berubah daripada cuaca panas 38 darjah celcius pada hari sebelumnya kepada cuaca hujan 20 darjah celcius hari seterusnya.

Untuk lebih kepuasan, korang perlu luangkan masa sekurang-kurangnya 5 hari travel di London. Lagi lama lagi best! Kan? So, apa tunggu lagi? Jom start cari cheap flights to London dan book terus ok!

Thursday, February 14, 2019

Kembali Menjadi Seorang Isteri

February 14, 2019 13
OK, finally IQ ada la masa nak taip sikit tentang perkahwinan IQ pada bulan lepas. Tak sempat lagi nak bercerita disebabkan kekangan masa yang sangat terhad. Orang kata dah kahwin ni memang busy tapi IQ sebelum kahwin pun dah busy sebab IQ tukar kerja baru sebelum IQ nikah bulan lepas. Rezeki tahun baru. Rumah baru, kerja baru, suami baru. heeee..
Kembali Menjadi Seorang Isteri
Hari Bermakna
IQ dan suami kenal dekat satu platform digital ni. Perghh, platform digital plak tu. Ayat skema habis. Tapi senang cerita, kitaorang tak ada couple beriya sangat sebab masing2 dah busy dengan komitmen kerja masing2. IQ pun ada Qa'id, hari2 ngadap anak. Tak ada istilah nak dating sangat pun. Awal2 kenal memang ada la jumpa, tengok wayang semua tu. Tapi masa tu jer la, bulan ke2 kenal dah tak ada sebab busy kerja sangat!

Kitaorang bertunang pada 3 November 2018. Lepas lebih kurang 3 bulan kenal, IQ dan suami ikat tali pertunangan yang asalnya family suami datang nak kenal family IQ sahaja. Rupanya bertunang terus. Simple sangat tapi Alhamdulillah, direstui oleh semua ahli keluarga.
Kembali Menjadi Seorang Isteri
Sekali lafaz, dia sah jadi suami IQ
Kembali Menjadi Seorang Isteri
Plan asal nak nikah Februari 2019, tapi dipercepatkan ke Januari 2019 sebab risau banyak kemungkinan yang akan berlaku. Kemungkinan apa? Kemungkinan tuntutan kerja masing2. Atas cadangan keluarga, tarikh nikah dicepatkan kepada 19 Januari 2019. Tarikh viral jugak tu. Cantik tarikhnya tapi tak sangka jugak dapat tarikh yang senang nak ingat.
Kembali Menjadi Seorang Isteri
Suami isteri.
Kembali Menjadi Seorang Isteri
Dari kiri, abah,ayah, suami, IQ, Ibu, Mama
Kembali Menjadi Seorang Isteri
Keluarga mertua + mama
Persiapan kahwin simple jer. Sebab utamakan nikah. Baju kahwin pun sepasangan sahaja. Beli siap semuanya. Boleh pakai balik raya (kalau masih muat, haha!). Hantaran pun simple2, 7 berbalas 5. Pelamin, inai dan mekap semuanya diuruskan oleh mama dan abah tersayang. Memang sibuk mama dalam menguruskan kahwin IQ kali ni. Terima kasih banyak2 dekat mama dan abah untuk semua ni.

Apa yang special tentang suami IQ? Kenapa IQ pilih dia?

Ok, memang awalnya IQ tak nak kahwin. Tapi lama-lama IQ sedar, Qa'id juga perlukan seorang ayah untuk membesar. Dalam fikiran IQ, memang fikirkan anak jer. Nak fikirkan diri IQ ni, memang no.2 jer. First time IQ bawak Qa'id jumpa suami pun, memang Qa'id mudah mesra dengan dia. Suami IQ pandai ambik hati Qa'id sejak awal dorang jumpa lagi. Pandai layan budak. Itu kunci utama kenapa IQ pilih suami IQ sebagai teman hidup IQ kali ni.
Kembali Menjadi Seorang Isteri
Keluarga kecil baru kami
Suami IQ ni orang Perak. Teluk Intan asalnya. Banyak perkara yang IQ tak sangka jugak bila dah kenal suami IQ ni. Nama kitaorang pun dekat2 jer. Dan nama suami IQ itu sendiri jadi favourite name untuk IQ. IQ pernah plan nak namakan anak IQ yang akan datang dengan nama tu. Tapi last2 suami sendiri ada nama tu. Suami anak ke2 dalam adik beradiknya, dan satu2nya anak tunggal lelaki. Adik beradiknya tak ramai membuatkan familynya sangat close each other.
Kembali Menjadi Seorang Isteri
Geng baru Qa'id
Alhamdulillah, jika niatnya betul, Allah mudahkan. Dugaan memang ada. Bohong la kalau IQ cakap tak ada gaduh ke apa. Laki bini mana tak gaduh tapi dalam soal rumah tangga, kita kena ingat satu jer. TOLAK ANSUR. Apatah lagi role seorang isteri itu sendiri mentaati seorang suami. Jika tahu itu yang patut kita lakukan, InsyaAllah rumahtangga akan lebih aman.

Setakat itu jer kot cerita IQ kali ni. InsyaAllah mungkin ada cerita menarik lagi untuk IQ ceritakan next time. Doakanlah IQ ni rajin sikit. Haha! Kerja baru IQ ni pun boleh tahan sibuk. Bayangkan la IQ dapat 3 site nak kena pantau. Paling jauh nun haa kat Ipoh sana. Mentang-mentang IQ kahwin dengan orang Perak, boss terus bagi projek dekat Perak. Nangis jugak la. huhu.

OK la, till then guys! Doakan yang terbaik untuk kami. Terima kasih. Love you! Bye!

Tuesday, February 12, 2019

Building Investment Portfolio - For Budding Investors

February 12, 2019 1


  
Being a young and budding investor, we often hear the term called investment portfolio but we are unsure what is in the portfolio. To put it across in layman term, it is a mix of things you invest your money in. Usually it’s a mix of things because you want to diversify your money to grow your wealth, just like the saying do not put all your eggs into one basket. For example, you have invested in a condo in Setia Alam and you have also invested a blue chip stocks in the Malaysia stock market. But then again, there are multiple reasons and factors that could affect your decision in building your investment portfolio.

In the perfect world, our investment portfolio supposedly make tonnes of money from our investments and we never lose our money. The markets would go up and stay bullish forever and we will sell our blue chip stocks to buy a villa by the beach. Sadly, the world doesn’t work this way in reality. The world works in balance where it consist of winners and losers. That’s capitalism. Do you know the way of investment also differs in age too? Typically the young ones are more of a risk taker while investors in their 40s are more likely to be risk averse. So, you will be questioning yourself like how to invest? Or how do I decide if this investment is profit-making?

You don’t just blindly throw and cast your nets into the vast sea without setting a goal or the numbers of fish you want to catch. Common questions to ask yourself could be like what are the goals you want to achieve? How much you want to earn? When should you gain profit or stop loss? There are also typical goals for young people like saving for your new nest, future child’s education and retirement funding. Then, depending on your goals, the way you invest will be very different too. Here are some common ways you can design your investment portfolio.

1. Stocks-bonds ratio
This is the classic way of designing an investment portfolio, stocks-bonds ratio. Overall, you can decide how many percent of your investments should be in stocks and how many percent should your bonds be in. Here’s how you calculate the ratio.

120 – [your age] = Percentage of investments in stocks
Let’s say you’re 35 years old. 120 – 35 = 85. So according to this calculation, you should have: 85% invested in stocks, and 15% in bonds.

To further illustrate this:
l  Age 25: Stocks 95%, Bonds 5%
l  Age 35: Stocks 85%, Bonds 15%
l  Age 45: Stocks 75%, Bonds 25%
l  Age 55: Stocks 65%, Bonds 35%
l  Age 65: Stocks 55%, Bonds 45%

Thanks to Harry Markowitz who won the 1990 Nobel Prize in economics, it is actually an oversimplify principle derived from Modern Portfolio Theory. However, over the recent years, more and more people are criticizing the said theory as it is not applicable to the modern wall anymore compared in the 1970s and 1980s.

2. Advisor strategy
In this strategy, you will outsource your investment decisions to personal finance advisor. When time is limited on daily basis, we suggest for you to look for highly-paid professionals in the corporate world. It could be pretty daunting if you will need to do research and work full time, the best move is to hire a smart and capable person to manage your finances.

But, when budget is an issue, you can consider looking into apps/websites that uses artificial intelligence (AI) to help you in making investment decisions. With using the predictive technology in the finance investment industry, the AI is literally working for you day and night tirelessly. This is a real investment.

At the end of the day, investing is a personal thing and no one has a perfect portfolio but it is more of a suitable method of building portfolio. There are some days where an investor makes compulsive decision or on some days they can be extremely reserved with their investments. Every investor have different traits and styles in making decision, some prefer to be detailed and some prefer to look into big picture. However, what we advise to budding investors is that start small and be humble, a right amount of confident will help along the journey in building your wealth. Remember, overconfident kills. Till then, may the force be with you.