Thursday, July 6, 2017

Renew Kad Hijau Melalui Sistem Online Baru Dan Terkini - CIDB Malaysia


PROSES PENDAFTARAN PERSONEL BINAAN SECARA ATAS TALIAN MELALUI SISTEM ONLINE BARU CIDB-CIMS (CIMS- CENTRALISE INFORMATION MANAGEMENT SYSTEM)

Bermula 4 Julai 2017, CIDB memperkenalkan sistem permohonan atas talian yang baru iaitu Sistem Pengurusan Maklumat Setempat bagi meningkatkan kecekapan perkhidmatannya.
Sehubungan dengan itu, semua urusan yang berkaitan pendaftaran personel binaan hanya boleh dilakukan sekiranya mempunyai akses pengguna CIMS seperti berikut:
  1. Permohonan pendaftaran personel binaan tempatan hendaklah melalui ID INDIVIDU atau ID MAJIKAN, manakala
  2. Permohonan pendaftaran personel binaan asing melalui ID MAJIKAN sahaja
Pemohon juga diminta untuk membaca dan memahami syarat-syarat serta dokumen yang perlu disediakan sebelum permohonan dibuat. Berikut adalah maklumat serta rujukan pemohon dengan cara KLIK pada pautan yang diberikan :-
  1. Syarat Pendaftaran Personel Binaan
  2. Kelayakan Pendaftaran Personel Binaan
  3. Senarai semak dokumen sokongan
  1. Pendaftaran Personel Binaan Baru (Tempatan)
  2. Pendaftaran Personel Binaan Baru (Asing)
  3. Pembaharuan Pendaftaran Personel Binaan
  4. Gantian Kad
  1. Perubahan Kriteria Pendaftaran
  2. Kad Hilang
  1. Panduan Pendaftaran Personel Binaan (ID Individu)
  2. Panduan Pendaftaran Personel Binaan (ID Majikan) 
Sumber: CIDB Malaysia

72 comments:

  1. Good sharing..
    Nowadays cidb dah makin cekap bab2 nak renew green card ni kan...

    Ehem ehem , blog dah cantik 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah, da ok dah sistemnya, kali ni baru diperkenalkan sistem baru, kena update lagi

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. mcm mna yah klu msa dftar online trslah no ic mcm mna na betulkn

      Delete
  2. Well done IQ..
    Info yang sangat berguna kepada mereka yang berkenaan..
    Bukan semua orang faham dan tahu caranya.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah, IQ pernah tutorial sebelum ni, bila ada update terkini kena share juga.

      Delete
  3. sis, kalau kita nak tukar personel tred information, sijil2 semua settle kat kaunter ye? sbb sy try online, but keluar invoice saja. upload sijil semua xde dah. x biasa dgn system baru cidb ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk update tread ni rasanya perlu ke kaunter. sebab perlu verification.

      Delete
  4. sis, kalo saya nak renew untuk pihak ketiga menggunakan ID saya boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang itu saya tak pasti. rasanya boleh, cuma perlu berurusan di kaunter.

      Delete
    2. susahnya la saya nak renew kan untuk fil saya. hihihi... saya x bape nak familiar sangat ngan cidb nie. ada contact no x untuk saya call dulu sebelum walk in counter? at least saya boleh prepare pape document before walk in.

      Delete
    3. boleh contact nombor di hotline cidb.

      Delete
    4. Numpang tanya,nak renew cidb,tanpa majikan boleh tak.??

      Delete
  5. assalamualaikum..untuk pembaharuan cidb personel tempatan(staff),perlu guna ig majikan ke macam mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam, untuk pekerja tempatan, boleh buat pembaharuan secara sendiri tanpa guna id majikan

      Delete
    2. Kalau guna id majikan boleh tak??

      Delete
  6. Sy nak tanya , kalau untuk pekerja asing macam mana ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pekerja asing kena pakai id CIDB company.

      Delete
    2. Sy masih praktikal. Tp boleh ke sy tlog renew kan untuk pekerja asing tu guna id sy ?

      Delete
    3. saya tak berapa pasti nur, kalau ada no id CIDB company mungkin boleh tolong buatkan.

      Delete
  7. Salam.. Tumpang tanya, sy dah cuba nak renew kad hijau tapi tak jumpa lah, boleh sy nak tau lepas dah masuk kat CONTRUCTION PERSONNEL MODUL ( pastu dah klik View Details) dia akan buka ke tempat lain yg mana ada Personnel detail, Personnel Card,insurans dan lain2 tu..Dan sy dah try masuk kat personnel detail, bila sy key in detail semua dia kata sy dh register and dia suruh pergi ke renew (dlm personnel card), dah sy key in balik tp still tak keluar ape, jadi macam mana ye? =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduhhh..puas cri laman web mcm mna nk renew online.nk kna p kaunter cidb jgk ke?

      Delete
    2. Aduhhh..puas cri laman web mcm mna nk renew online.nk kna p kaunter cidb jgk ke?

      Delete
    3. Betul. Sy pun mengalami masalah yang sama. Bila bukak, takde data dalam rekod

      Delete
    4. try log in balik, sistem baru ni ada masalah track data. sebab kwn sy pun kne refresh balik.

      Delete
    5. masuk laman web ni, kalau tak ada id pengguna dan password. sila daftar baru, then automatically your data is inside. >> http://cims.cidb.gov.my/smis/regcontractor/index.vbhtml << unless you lupa ic dan nama penuh you. hehehe

      Delete
  8. salam.. saya nak tanya kalau saya nak buat green card untuk tempoh 5 tahun macam mana nak tahu berapa RM ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam, sy xpasti utk tempoh yg lebih 2 tahun, sebab kebiasaannya 2 tahun sahaja

      Delete
    2. 1 tahun, RM25. 5 tahun, RM125. (update terkini)

      Delete
  9. pening la aq mcam mna nk renew greencard ni....smpai skrg tak renew2 lagi ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. masuk laman web ni bro, kalau tak ada id pengguna dan password. sila daftar baru, then automatically your data is inside. >> http://cims.cidb.gov.my/smis/regcontractor/index.vbhtml << unless you lupa ic dan nama penuh you. hehehe

      Delete
  10. konon nk senang.. tapi lagi mnyusahkn...

    ReplyDelete
  11. Bagi saya sistem baru ni lagi menyusahkan. saya dah buat pembaharuan secara online dan buat bayaran di cawangan chan sow lin pada 17/8/17. Pihak kaunter suh datang balik dalam masa 3 hari untuk amik kad. bila datang balik selepas 3 hari, dorang cakap amik masa seminggu pulak.
    Ok datang balik selepas seminggu, pihak dekat chan sow lin boleh cakap takde data dan kena pegi dekat cawangan PWTC. pegi PWTC pulak dorang cakap tak sepatut nya pergi ke situ..kena refer balik dengan chan sow lin. Dah jadi macam bola kena sepak sana sini. Bila call centre memanjang tak dapat masuk talian dan sampai ke hari ini saya masih tak tau apa status kad hijau tersebut. Mohon pihak cidb untuk meningkatkan sistem online ni..kalau sistem online ni masih belum stabil, sepatutnya pembaharuan kad di kaunter masih diteruskan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju sebenarnya, untuk yang arif guna online memang senang. tapi, untuk yang tak tahu sumpah susah. I ambil masa 1-2 weeks untuk faham cidb reg. online ni, finally done. Pasal bila call centre/hotline memang haram nak jawab tu betul. Dalam 100x dail pun belum tentu dia akan jawab. Dalam call yang ke 200 baru dapat sambungan. HAHAHAHAHHA

      Delete
    2. Aimie Diyanna dah dapat ke kad baru?...
      saya punye status masih lagi tak tahu sama ada kad itu dah siap atau tidak.
      kene col centre dr pukul 8:30 baru dapat line...tapi jawapan yang saya dapat sentiasa sama mereka akan cek dengan bahagian teknikal.

      Delete
    3. yupp...sangat menyusahkan.. cara dulu lagi senang kot..

      Delete
  12. Kenapa makin lama makin susah..
    Cara renew cidb yg dulu tu lebih baik lagi.

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Xfhm cmne ape perlu sye lakukan kalau card hijau hilang help me.....

    ReplyDelete
  15. Hi. nak tanya, saya dah sampai ke step 9 which is payment and dah settle payment pon. Ingat nak review balik dah settle submit tu, sekali tertekan update tread jadi status dah bertukar mcm mana ya? call cidb takde yang berangkat

    ReplyDelete
  16. wajibka isi bahagian document upload sijil.Any option lain supaya bhgian akedemik complete.TQ

    ReplyDelete
  17. Kepada sesiapa yang berminat untuk membuat kad hijau CIDB dan renew kad CIDB sedia ada. BOleh hubungi atau whataspp Putri 0126359192.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si putri tu masih buat lg tak utk renew kad cidb?

      Delete
  18. system migration tak betul. nama lelaki, diletaknya female. document dan data semua dah hilang. telefon tak pernah diangkat. cidb kl kata lain, cidb selangor kata lain.

    ReplyDelete
  19. Kalo cidb kad hilang macam mne ye?

    ReplyDelete
  20. Kepada sesiapa yang berminat untuk membuat kad hijau CIDB dan renew kad CIDB sedia ada. BOleh hubungi atau whataspp wani 0133471140

    ReplyDelete
    Replies
    1. No atas ☝🏻 ni x in charge lagi utk renew green card cidb

      Delete
  21. Salam, macam mana ya kalau nak renew green card lepas tu nak tukar gambar baru.. boleh ke?

    ReplyDelete
  22. perlu ke kena attach sijil yang kita dah pergi dulu?kalau dah hilang sijil tu mcm mane ye

    ReplyDelete
  23. macam mana nak tau status cidb tu da siap ke belom eh ?

    ReplyDelete
  24. macam mana nak renew lesen cidb yer?? pening lah system baru skarang ni..anyone tau cara or tau link yg ajar bnde ni x?

    ReplyDelete
  25. salam..sy budak baru..baru je lepas mengikuti kursus sicw..slpas kursus ap y perlu sy lakukan ya?maaf betol2 perlukan bimbingan.

    ReplyDelete
  26. SALAM... saya nak tanya nie... saya nak renew greencard boss saya.. tapi bila masok part company (registered with CIDB) tu dia appeared company lain punya name... pastu xda dpt nak save & next.. sbb invalid company name.. macam mane nak buat ??

    ReplyDelete
  27. klau yg hilang camnecamne nk buat?

    ReplyDelete
  28. klau yg hilang camnecamne nk buat?

    ReplyDelete
  29. Kepada sesiapa yang berminat untuk permohonan baru kad hijau cidb, renew kad hijau, kad hilang, tukar tred,dan sebagainya boleh whatsapp saya Putri 0126359192

    ReplyDelete
  30. Macam mana nak renew green card CIDB menggunakan kaedah online

    ReplyDelete
  31. skrg sistem baru memang x simpan id masa buat kat website lama? so kena daftar baru kat sistem baru ni?

    ReplyDelete
  32. Tumpang tye. Klu kad hijau mati dh lam lbh kurang dlm 5 tahun blh tak nak hidupkan balik?

    ReplyDelete
  33. saya nak tanya ..cidb saya dha 2 tahun mati dan saya nak renew .. dan majikan tiada

    ReplyDelete

Komen Sepatah Dua Kata