Friday, December 30, 2011

Sindiket Scam Warga Nigeria dan Afrika

December 30, 2011 2
Sindiket Scam Warga Nigeria dan Afrika

salam semua…

just nak attach suatu yang IQ rasa amat penting buat kalian semua…terutama orang Melayu…korang tahu kan pasal sindiket nih? macam mana ianya berlaku? klik link di bawah nih…

GADIS TEMPATAN DIMANDIKAN OLEH LELAKI NIGERIA

ada jugak kes lelaki ditipu…macam mana ditipu? sila baca entry laman ni siap dengan komen-komennya yerp!

GADIS ENGLAND CUBA TIPU SAYA

sila baca untuk pengetahuan korang semua, benda ni penting….jangan sampai semua papa kedana baru nak merintih mintak pertolongan….kalau dari emel ianya datang, kita da boleh detect dari awal…..so, tolong la wanita dan lelaki di luar sana….berhati-hati dengan sindiket scam nih….jangan sampai korang tergoda dan ternoda….

ok…bye!

*** kat UTM ni ramai jer warga Nigeria…dorang lak macam mana? hehehehe….IQ pernah dulu nak kena ngorat dengan warga Nigeria ni…tapi start dari awal memang da out…anyway, senang-senang je groupmate bagi no.hp kat kawan dier….memang nak kena siku betul!

Thursday, December 29, 2011

sTaTuS uPdAtEd!

December 29, 2011 1

IQ pasti, hari ni semua duk heboh pasal download/layan criter Ombak Rindu dan jugak episod last Tentang Dhia….untuk Ombak Rindu, IQ just download tak sampai 15 minit…dan akhirnya dapat tengok ceritanya…

status1

then…. habes cerita…

status2
habes tengok Ombak Rindu dalam 6setengah jugak…dua jam layan…

then, sambung tentang Dhia lak…

status3
habes tentang Dhia?

status4

motif segala status hanya kerana air mata je, haha! sengal jer….. yela, pelik la kenapa tengok Ombak Rindu tak nangis…tapi tengok tentang Dhia, meleleh-leleh air mata…tahu kenapa? sebab sound tu memainkan peranan yang penting…sound cerita Ombak Rindu yang IQ download tu tak kuat sangat…so, tak feel….

korang perasan tak cerita Ombak Rindu dengan Tentang Dhia ni macam lebih kurang? yang lainnya…cuma Tentang Dhia lagi tragis laa…siap main sihir, siap ramai yang mati….dan akhirnya jugak, hero dan heroinnya mati….memang wajar la IQ nak menangis tak berenti…sebab serius menusuk jiwa!

okeh, habis sudah Tentang Dhia, IQ adore ceritanya! Tahniah kepada penerbit dan para pelakon yang mantap…..=)

k bai..

 

*** update status bajet retis la kan, setiap selang sepuluh minit nak update…huhu…kebetulan….selalunya selang 2-3 jam baru update status…hari ni excited sangat….der~~~

Wednesday, December 28, 2011

wOrDlEsS wEdNeSdAy #10 Bluah

December 28, 2011 3
wOrDlEsS wEdNeSdAy #10 Bluah


rampas dari FB adik IQ…

gambar budak BLUAH makan nestum…

BLUAH dalam bahasa terengganu bermaksud COMOT….

paham?

goooooooood~

budak Rayyan datang umah tok mi tak bagitahu Cik yan…
Cik yan nak majuk la macam ni..

Rayyan : Cik Yan gedik!

ok~

 

*** seronok bila assignment bertambah dan assignment yang lepas pun tak siap-siap lagi….first paper 3hb Januari ok!!! bila mau study nih??

Tuesday, December 27, 2011

WeEkEnD dEnGaN fAmIlY

December 27, 2011 3

seronok bila dapat bersama family kan….

IQ juga!

walaupun kerja melambak, study pun belom start…
IQ masih ada waktu nak ber’foya-foya’ dengan family…hak4…

presenting…..

TC

starring by :

Ummi
Ateh
Adik
Kakak
n
IQ

IMAG1236

till then…

bye!

 

*** most picture taken by me….TQ~ [nak tanya pape, sila tinggalkan di bawah….=P]

Friday, December 23, 2011

oFf tHe LiGhT!

December 23, 2011 4

edit

study leave = tinggalkan study anda….jom!
[status terbaru IQ]

minggu depan patotnye jadi minggu study leave tapi kalendar akademik mengatakan ianya masih dalam tempoh kuliah….mujur la lecturer ramai yang baik hati menyudahkan kuliah dalam minggu ni juga! cuma masih ada satu subjek yang kena pergi next week…..kalau tak nak pun, kena pergi…wajiiiibbb!!

tapi kejap lagi nak naik bas….nak balik rumah…sebab da kerinduan sama family….ateh pun balik…tu yang sronok…planning nak jalan-jalan….[padahal bawak balik kerja bertimbun nanti…=.=”] walaupun kuliah da habes, assignment dan projek masih tak habes-habes….oh man~~

ok….SWITCH OFF THE LIGHT NOW

bye!

*** masih mengantuk, tidur pukul 4pagi…gini la jadinya!!

pRoUd To Be UTMians…

December 23, 2011 6

403363_2661130460047_1609502402_2471727_863715714_n

ape nih?

382764_2708148698452_1098863969_32978574_891464713_n

helikopter da naik…

inilah diaaa….

406457_310252179005555_100000623266880_1032781_1246216411_n
this is my proudness of UTM…. [view from helicopter]

nak tahu apa istimewanya?

385503_2708063816330_1098863969_32978565_454582490_n

BIGGEST PAINTED LOGO ON RECYCLED EGG TRAYS

hampir 60 meter panjang, diperbuat dari bekas telur je….

memang terbaik!

SAYA BANGGA DENGAN UTM..

bye!

 

*** pesanan, gambar copy dari FB, maaf pada sesape yang tidak diberitahu terlebih dahulu untuk ambik gambar nih…tak per, kita berkongsi kegembiraan ini..kan?

*** esok nak tengok secara live, sebab esok last….nak tengok! nak tengok! meh UTMians, kita serbu!

Thursday, December 22, 2011

PeNuTuP bOtOl MiNeRaL Tu PeNtInG!

December 22, 2011 6

selamat malam semua…eh…betul ke? salah salah…selamat tengah malam semua…

malas nak cakap panjang, just straight to the point….selama ni kan korang tahu tak penutup botol tu penting? penting kenapanya? kan? PENUTUP BOTOL MINERAL TU PENTING UNTUK TAHU JENIS AIR DALAM BOTOL TERSEBUT….haaa…paham? tak paham lagi…..?

botol

nampak tak beza botol air tu? [abaikan kemalasan IQ nak crop gambar botol dengan lebih elok]…perkara ni selalu dibangkitkan oleh roomate IQ, dia selalu berpesan…

“kalau nak beli air mineral, beli air yang berpenutup  biru”

sebab apa? cuba korang cari botol-botol air mineral yang berpenutup biru, dan tengok sumber airnya mesti dari air bawah tanah, iaitu memang semulajadi dan asli….mempunyai kandungan oksigen yang tinggi untuk badan kita….dan elok minum kalau time ngantuk, bai oksigen lebih…

kenapa pulak dengan botol mineral yang berpenutup putih? baru-baru IQ dahaga sangat masa shopping kat satu pasaraya kat sekitar UTM nih, so…beli la air mineral berpenutup putih, sebelum ni da di’amaran’kan oleh roomate IQ tapi IQ tetap beli sebabnya dahaga sangat…so, just beli….sebelum beli, ada dua jenis air mineral yang berbeza…satu, distilled drinking water, dan satu lagi, air mineral dari hasil filteration….so, korang faham sekarang? IQ beli yang distilled water tu, sebab da tak ada pilihan yang lagi baik…

kawan IQ ada cakap jugak, distilled water nih, tak ada kebaikan bila kita minum…sebab ianya dari proses penyulingan, tiada kandungan oksigen kerana ianya berasal dari wap air…so, kalau mengantuk, jangan la minum distilled water, tak ada kesan!

“ botol berpenutup hijau lak macam mana?”

pikir sendiri.

bye!

 

*** air dari proses filteration, agak-agak korang nak ke minum air tu? mungkin korang nak sebab korang tak tahu macam mana air diproses, kalau IQ….heee..darurat tu belakang kira, air sungai pun telan!

Wednesday, December 21, 2011

Tuesday, December 20, 2011

sErOnOk dApAt MalWaRe

December 20, 2011 3
sErOnOk dApAt MalWaRe

dari tengahari hingga la saat nih, jap lagi nak pergi kelas plak…adoi~ pening…sebab apa? pasal MALWARE tu la…

masuk kali ketiga diserang Malware, dua kali sebelum ni semua melibatkan kawan-kawan blogger tapi kali ni malware dari site lain….ni semua disebabkan gambar yang IQ copy dari internet…silap langkah, malware gak sangkut….

IQ nak mintak bantuan kawan-kawan blogger tapi nampaknya dorang sibuk….so, IQ cari jalan penyelesaian sendiri la jawabnya…hasilnya? TADAAA…kalau tak ada jalan penyelesaiannya, korang pun tak boleh la nak masuk blog ni kan kan kan??

so, cara paling mudah, kalau korang tak tau link yang dikatakan membawa malware kat blog korang tu kat mana, just buka blog korang guna IE ke, Mozilla ke…sebab browser-browser ni je yang tak detect malware macam google chrome….so, jadinya…bila da buka blog korang, right click dan pilih VIEW PAGE SOURCE… dari situ tekan CTRL F…then, letakkan link yang bawa virus malware tu….dari situ, kita akan tahu malware tu berada di mana, then…cariiikkk!!….heeeee…senang kan kan kan?

ok…selesai…bley senyum sampai ke telinga…. chill!!!

bai!

 

*** kali ke-3 kena malware baru tawu solution solve malware nih…adoi laaa…

Monday, December 19, 2011

DuA mInGgU tErAkHiR

December 19, 2011 2
DuA mInGgU tErAkHiR

salam semua!!!

hari ni hari isnin, yer…IQ tau la semua orang tau hari ni ari isnin tapi just nak ingatkan budak-budak UTM ni yang kita ada lagi 2 minggu sebelum final…haaa..sedar ke tak nih? sedar sedar….naseb  baek sedar….

IQ sekarang masih sibuk dengan assignment yang melambak…dan nak kena submit hujung minggu ni dan hujung minggu depan…pffttt~ korang cakap lambat lagi? kalau satu assignment tu ada satu soalan yang perlukan jalan kira sepanjang sepuluh muka surat….korang nak cakap apa? yang tu kalau berjalan lancar la kan…kalau ada yang tak valid value dia? pfffttt~ lagi la haruuuuu~~ [nak tunjuk simptom baru…PFFTTTT!!!] haha!

sekarang pun masih buat kerja…sambil dengar lagu nyanyian Amalia Alias…..dan ternyanyi-nyanyi kat mulut nih…nak dengar jugak…? ok…just play video kat bawah nih…

slow and steady…tenang beb dengar lagu nih~

da dengar? IQ tak der la nyanyi sebijik macam dia, folo muzik jadi laaa..hahaha~

ok.bai~

 

*** semalam HEAVEN, dua orang belanja makan dalam dua masa…serius heaven…! rezeki Allah nak bagi…ALHAMDULILLAH…syukur Ya Allah~

Saturday, December 17, 2011

MiSsIoN iMpOsSibLe 4 : GhOsT pRoToCoL sUpErB!

December 17, 2011 9


best giler cerita nih….siyes tak tipu! tom cruise punyer cerita memang gempak habes!

baru balik dari tengok MI4, awal-awal tadi bercadang nak tengok Ombak Rindu tapi terpaksa ditunda…yang penting cerita MI4 ni memag the best, jalan cerita memang ada yang mendebarkan…rugi kalau korang tak tengok….dari 5 bintang, IQ bagi lima bintang! hehehehe~


panjat menara tertinggi di dunia…burj khalifa di Dubai..dan bila dia swing tu memang…..pffftttt!

:"Now remember: "Blue is glue!"
:"And red?"
:"Dead."

trailler, plis tengok~ =P…

so, kalau sesape ada masa, relaxkan minda korang dengan tengok cerita nih….memang best!

 

animation15
nama dia Farah Zulaikha…dia pun cakap best….

tapi best jugak sebab dapat surat cinta dari pak guard UTm kat blakang nung~~
sebab apa? sticker kereta laa…

Wanie pun hampir kena saman sebab tak bawak kad matrik…
da kena nyanyi LAGU KEBANGGAAN UTM…pak guard nak dengar…=P
conclusion, wanie lepas!

HAHA!

ok.bai!

 

*** seronok, tapi mood hampir spoil, naseb baek bley kaw-tim~~~

Friday, December 16, 2011

MaSaLaH iTu cIkGu

December 16, 2011 7

salam hari jumaat semua…

semalam IQ ada test, memang antara banyak-banyak subjek semester nih, subjek nih paling gagah (tough) nak lulus ataupun A…sebab subjek ni teramat la susah….tapi kalau kita anggap benda tu susah, susah la jadinya kan…so..please anggap senang, tapi kalau anggap senang, buat remeh temeh plak..haihhh~ banyak betul TAPI nya….memang banyak alasan….tak elok….

MASALAH ITU CIKGU…betul tak apa IQ cakap? masalah mungkin sedikit sebanyak menyerabutkan kepala otak kita…kadang-kadang boleh bawa kepada stress dalaman mahupun luaran…tapi kalau kita pandang jauh ke dalam masalah tersebut…kita akan dapat mencari pengalaman daripada masalah tersebut…betul tak?

misalnya…si A ada masalah dengan kawan baiknya….sedikit sebanyak, si A belajar macam mana nak ambik hati, nak berbaik kembali dengan kawan baiknya tu…tu pun kalau ada kesedaran, kalau la tak ada kesedaran, asyik nak EGO je…memang tak ada la jalan penyelesaiannya….kan?

“ stop blaming other people, just look at yourself first!”

yang penting, kesedaran dalam diri…dari situ kita akan berfikir secara matang dan berusaha mencari penyelesaian…dan sekaligus menjadikan pengalaman bagi kita dalam menyelesaikan masalah….kan….

sekian sahaja…

bye!

IMG_7498
I wish I can smile like this again…

*** tengah stress fikirkan masalah, tapi cuba untuk tenangkan hati, untuk cari jalan penyelesaiannya…doakan IQ…

Wednesday, December 14, 2011

mInGgU tEnAt

December 14, 2011 5

384739_300910749948492_100000887070559_924892_1015169938_n

busy…terlampau busy…
baru siap 40% daripada projek/assignment…
masih ada dua test yang akan berjalan esok malam dan minggu depan…
video interbiu pun tak buat lagi…malah tak rancang apa-apa lagi…
lebih kurang tinggal lagi 2 minggu lebih lagi sebelum final menjelang…
terasa serabut kepala otak…

tapi…

MASIH MAU BALIK MINGGU DEPAN!
nak balik jugak walaupun tahu kat kuantan banjir, tanah runtuh bla bla bla…

hehe~

#minggu korang pun lebih kurang macam IQ kan kan kan?

bye!

 

*** study gurl…study….go go go!

woRdLESs wEdNeSDaY #8 LePaS

December 14, 2011 2

stcker

*** rindu MTMJK yang lepas….yang Nad capture dari arked cengal tu yang MTMJK sesi sebelumnye…hehehe…anyway thanks yer Nad, ada jugak orang perasan…=O

Tuesday, December 13, 2011

hEAdEr uNtUk RaKaN bLoGgEr

December 13, 2011 11

salam semua…

eceli kan, IQ ada banyak kerja tapi memang bad habit IQ kalau ada photoshop nih adalah…buat perkara yang tak penting….kerja melambak-lambak tapi tak mau plak buat…oh man~

tapi IQ janji ni last IQ buat sebelum IQ siapkan SEMUA kerja-kerja dan projek IQ…IQ janji! header ni IQ buat khas untuk seorang blogger yang rajin datang blog IQ nih dan selalu komen kat entry blog nih….

tadaa….presenting you….

BLOG KURA-KURA…Eerk?

header kura

header ni terpulang kepada kura-kura a.k.a Zuber nak ambik ke tak…sebab IQ tau tak beraper nak cantek sangat…wuuuu~~ tapi kalau nak ambik, IQ nak bagi tips sket….

  1. buka image header di new tab…bukan link, tapi IMAGE…
  2. then, baru copy….heeee~ tau!

okeh, petang ni siapkan kerja…kerja…kerjaaa…….~ bye!

 

*** sape nak header, rajen-rajen la komen blog ni…hak hak hak…taktik umpan traffic tuh~ haha!

Monday, December 12, 2011

sImPtOm KeMbAlI…

December 12, 2011 3

salam semua…

petang tadi, IQ suruh dia try buang BIT DEFENDER yang jadi penghalang bagi IQ untuk buka software yang disyaki bermasalah…so, hasilnya….dapat diUNINSTALLkan….Alhamdulillah….lega!

so, mula la download ADOBE PHOTOSHOP PORTABLE disebabkan kalau nak install yang extended macam ada masalah lain plak…so, download la PS baru…portable pun portable laa, janji dapat nak mengedit….kan?

dan hasilnya….kat atas tu….header yang ditukar gambarnya…malas nak edit word…disebabkan da bertukar jenis PS…banyak function yang hilang…so, banyak yang terbantut…adesss….

animation26
huduh sebenarnya gambar asal kartun ni sebenarnya…haha!

k…bye!

*** mood berphotoshop kembali…iyaahhhhh~~~

G.I.L.A.P.U.N.Y.A.K.A.W.A.N

December 12, 2011 9

animation21

IQ sayang mereka…
sebab dorang ‘gila’ la IQ sayang dorang sangat-sangat…

“ aku sayang korang tau!”

 

*** lepas ni boleh la gi desaru kan kan kan? =P haha!

Sunday, December 11, 2011

pAgI aHaD…sIhAtKaN jAnTuNg!

December 11, 2011 9
pAgI aHaD…sIhAtKaN jAnTuNg!

pagi-pagi bangun hanya kerana nak masuk program diatas, manfaatkan peluang ‘kena tinggal’ ni dengan sertai program ni….haha! da mula-mula da klik ‘attending’ tapi masih ragu-ragu nak pergi ke tak nak….at last, pergi jugaakkk~~~


hehe, IQ bersama kawan satu kos, first tyme kot join program tanpa dua lagi teman baik IQ…sob sob sob~ rindu diaorang….
# baju IQ lain daripada orang lain sebab walk in register…dapat baju lagi seminggu…janji ijau jugakk~

memang best sebab langsung tak rasa penat….bukan nak bangga tapi rasanya kalau penat tu sebab da fit sangat-sangat..heh~ ye ker? ngarot! peluh banyak keluar tandanya IQ banyak lemak…harap maklum…haha! yang tak bestnya…nak derma darah tak lepas plak…kurang makan kot….wuuuu~~~

ok…petang ni study…esok pagi ada test…study man..study!

bye~

*** gang-gang UTM bloggers ada yang menjual di Karnval Run 4 ur heart tu…sape? heeee~

Saturday, December 10, 2011

GeRhANa BuLaN 10/12/11

December 10, 2011 4

pasti semua orang da tahu kan pasal gerhana bulan nih? buat pertama kalinya IQ dapat tengok secara live, sebelum ni tak pernah tengok depan mata…Alhamdulillah…sekarang dapat jugak peluangnya….

lepas tengok video kat atas ni baru la tahu masa yang agak tepat untuk tengok gerhana penuh…video kat atas ni memang terbaik la IQ cakap sebab ianya diselarikan dengan waktu kat Malaysia nih….

dan akhirnya IQ berkesempatan menangkap gambar gerhana ni dari luar balkoni bilik IQ, tapi lense tak panjang…so…kecik je la nampak bulannya….heeee~~~

IMG_1192 editpinjam kamera Farah, dia da balik nanti baru bagitahu….heeee~ habes laaa~ =P

langit sangat cantik malam nih kan? penuh dengan bintang-bintang….bila da nampak kebesaran-Nya nih, terasa kerdil sangat diri ni….kiamat makin dekat…apa tindakan kita semua? Wallahua’lam…hanya diri sendiri tahu akan tindakan diri sendiri dan persiapan dalam mengadap-Nya…

selamat malam semua.

sekian

*** duduk sorang-sorang dalam bilik ni kena kuat! yeaahh! kuat!

aMaLiA aLiAs… I aDoRe yOu!

December 10, 2011 7
aMaLiA aLiAs… I aDoRe yOu!

salam semua…

korang tahu tak, hujung minggu yang bermakna ni IQ ditinggalkan sorang-sorang di Kolej Tun Hussein Onn UTM JB nih oleh dua orang kawan baik IQ yang sangat-sangat bertuah! rasa geram! tapi IQ tahu, diaorang buat macam ni, kerana mahukan IQ berjaya….thanks guys… I lap muka U lebey-lebey laa…

sebelum IQ out off topik lagi, just nak show kat korang seorang insan yang mempunyai bakat yang besar! lebih kurang macam Najwa Latif yang tengah hot sekarang, dari YOUTUBE, IQ dengar videonya….dan IQ jatuh cinta! bukan dengan dia laaa…dengan video dia! dan terutamanya SUARAnya…

pliz! dengar lagu nih….dengar sampai habis!

ni antara lagu yang ke-berapa ntah yang IQ da dengar…lagu first IQ dengar lagu sampai di sini…sekali dengan rakaman video yang best…serius best…..

secara jujurnya IQ cakap, suara Amalia Alias lagi bagus dari Najwa Latif….sebab? Amalia pandai kawal suaranya….major pada Najwa? main gitar…right? tapi dua-dua ada kelebihan…keep it up…! tapi mungkin Amalia susah nak jadi macam Najwa Latif sebabnya dia belajar di Jepun…tapi peluang dia pasti cerah…kan?

ok.till then, bye~

*** artis dari youtube…semua orang pakai youtube jer sekarang…IQ pun boleh….erkkk~~ haha!

Friday, December 9, 2011

gAmBaR sEnYuM

December 09, 2011 10
gAmBaR sEnYuM

da janji nak letak gambar program hari tu….presenting you…MENJELAJAH GUNUNG SENYUM….


lepak petang-petang sambil main ‘goreng pisang’

gua kolam 7, 7 buah kolam, penuh dengan air…best…

dalam gua ape ntah…luper daa….

jalan petang-petang….depan Gunung Senyum….

titian gelak, memang gelak habes nak seberang jambatan nih…

di gua taman…

di gua taman II ataupun dipanggil gua sanding…

gua angin….ni cover album…

[kiri] : masih di gua sanding…
[kanan] : IQ panjat nak pergi ke gua makan tok long….

muka IQ tak bley la jugak laaa…penat kot… [think positif…haha!]

petang main frisbee…sebelum tu, ambik gambar team…ni team kalah yerp…haha!

tiga sahabat ini akan ke mana-mana sahaja bersama-sama…
tahniah pada wanie [baju putih] kerana telah berjaya mengadakan program santai ini!

ok…bye!

 

*** teringin nak bercaving lagi!!!
***sorry, entry ter’panjang’

Wednesday, December 7, 2011

wOrDlEsS wEdNeSdAy #7 tRaFfIc

December 07, 2011 8
traffic2
ombak rindu punya pasal, traffic blog naik…
semuanya gara-gara IQ ada link download ombak rindu…
nak download jugak? klik di sini
terima kasih banyak-banyak…
sebab IQ pun tetiba dapat buffered earning..=)
hehe!
# abaikan keyword last yang ntah pape, zaman sekarang da rosak sangat-sangat da!
bye!


*** malam nanti ada test traffic jugak….jangan marah yerp, doakan IQ malam nih~ =P

Tuesday, December 6, 2011

hArI jAhAt!

December 06, 2011 3

BAD DAY

comel8 copy

bangun pagi….

tengok cermin, oh man~~

tadi pergi kelas pagi, ada sorang budak kelas tegur…

si A : ngantuk ker?

IQ : a’ah… [padahal tak ngantuk langsung pun]

 

masa nak balik dari kelas, berselisih dengan junior

si B : muka orang demam.

IQ : [dalam hati, pulaakkk daahhh~~]

 

# IQ tak ngantuk, tak demam pun….masalahnya hanyalah…

MATA BENGKAK!

harap maklum.

kenapa bengkak? just shut your mouth from asking me that…HAHA! hurmm..

bye!

 

*** feeling really bad….bad…bad…and bad….damn! damn! damn! I wish you were here….

Monday, December 5, 2011

GuNuNg SeNyUm

December 05, 2011 4

salam semua…

dua tiga hari yang lepas IQ tak dapat nak tulis apa-apa….sebab IQ follow trip yang kawan baik IQ buat untuk kelab kami….MENJELAJAH GUA SENYUM…tu la nama programnya…

pengalaman pergi ke sana? memang best! first time jelajah gua di Malaysia nih…memang rasa kerdil jer diri bila melihat ciptaan-Nya yang teramat indah! siyes…tak tipu…

dari satu gua ke satu gua…mendengar kisah zaman dahulu kala…gua senyum yang berusia 400 juta tahun dahulu, memang banyak kesahnya….IQ berkesempatan menjelajah bermacam-macam gua yang menarik…

dari Gunung Jebak Puyuh,..di sana terdapat pelbagai jenis gua di dalamnya…dan di Gunung Senyum pula ada 120 buah gua di dalamnya…Gunung Jebak Puyuh bersebelahan dengan Gunung Senyum..tapi ambik masa 45 minit jugak nak sampai ke sana….

nak rasa pengalamannya? cuba la pergi ke sana….memang best!


Gua Makam Tok Long..satu kesah yang memang menarik perhatian semua orang yang berkunjung ke Gunung Senyum….termasuk la IQ…

 

gambar? nanti-nanti IQ masukkan, tunggu depa masukkan…sorry, IQ pun tak ada kamera yang capture….wuuuu~~~

bye!

*** malam ni ada test, haha! macam ape ntah rasa…haha!

Thursday, December 1, 2011

qUiCk UpDaTe!

December 01, 2011 2

salam semua!

da dua hari tak update blog, semalam tengah duk selongkar gambar-gambar dalam simpanan laptop, ingat nak jadikan sebagai gambar untuk WORDLESS WEDNESDAY tapi… tepat jam 8.00++ pagi, pling! [bunyi] elektrik tak ada! macam shit jugak…tapi rupa-rupanya da bagi notis awal-awal…cuma IQ je tak baca…nak buat macam mana…busy melampau!

“ bagi notis tak ada elektrik tapi tak bagi notis tak ada air!”

alkesahnya, tak ada air plak tengahari semalam…memang berbau sampai maghrib! ishhh! heee~~~

stop kesah tak ada elektrik, sekarang kesah MENAPAK DI JALANAN….IQ terpaksa menghabiskan sisa-sisa hidup di jalanan, ishhhh..tak baik betul cakap macam tu kan…wuuuu~ projek traffic edisi kedua telah lama start, bertukar-tukar ahli kumpulan dan sekarang da tak sama group dengan Sembang Kemass…

so, hari ni, memang hari paling busy, ambik kiraan dari seawal jam 6.45 pagi tadi…dan bakal bersambung pukul 5 petang nanti….tengahari tadi pun da buat sejam….so, hidupku di jalanan sahaja pada hari ini sampai la tengah malam nanti….inilah hidup seorang pelajar Awam… =.=”

penat sangat tapi just do it, masih banyak projek yang tertangguh yang perlu disiapkan….tak boleh nak main-main dah! minggu depan pun da start test bahagian kedua….oh man~~~ tak study lagi nih! macam nak pecah kepala, tapi inilah dia hidup seorang student, saya suka sangat belajar! [tangan di bahu, mata ke atas] oh man…lagi sekali….

okeh, stop di sini….nak sidai baju, nak solat asar, nak keluar buat kerja traffic lagi! pecah-pecah! pecah kepala laa~

bye!

*** entry merapu, sorry…biasa la….quick update katakan, tak sempat nak susun ayat bertapis….haha!

*** hari ni IQ genap 22 tahun 8bulan…nak bagitahu jugaaakkk~~ 1hb adalah hari pertama dalam setiap bulan…mesti ingat punyooooo~

Monday, November 28, 2011

tEtAp AdA dUkAnYa

November 28, 2011 2

comel102

tiap suka ada duka
lumrah hidup…
yang ketawa pastinya akan menangis…
cukup la masa untuk ketawa,
kini masa untuk basahkan pipi pula…
seimbangkan balik dengan nilai ketawa tadi…
boleh tahan kuyup pipi ni….

mood : sedih la beb~

 

*** cik martina, sorry…kali ni saya unhappy…=(

*** hometown sudah bertukar….mood? unloading~

Friday, November 25, 2011

KuAt sAnGaT pUn mEnYuSaHkAn PuLaK~

November 25, 2011 4

tajuk entry bukan dibuat-buat…tapi ini hakikat…rasa geram! apa pun tak bley nak buat…disebabkan dia, habes kerja dan minat IQ terbantut!!!

ini semua kerana BIT DEFENDER 2010, antivirus yang IQ guna pada laptop IQ sekarang…antivirus ni di’install’ oleh senior IQ masa laptop IQ rosak tempoh hari….memang amat teramat sangat berguna, dan memang kuat kesannya TAPI…..

disebabkannya, IQ tak dapat nak buat kerja edit-edit macam dolu-dolu! mesti korang perasan kan? IQ da tak de nak tukar-tukar header, nak cantek-cantekkan blog IQ nih, stay sama selama hampir dua bulan nih…kan? ni semua disebabkan BIT DEFENDER tu….dia sekat habes application/sofware IQ yang disyaki ada virus!

memang la bagus, tapi sampai sekarang la IQ tak boleh nak edit header IQ…IQ ingat nak buat perubahan sket pada header IQ nih, tapi nampaknya niat hanya tinggal niat….sardis!

tapi bukan software adobe photoshop IQ je yang ada masalah, software edit video pun sama, dan sampai sekarang la ada masalah dengan software nih….adessss~ nak buat macam mana nih? GIAN nak buat editing, gambar dan video…semua sama naik….

nak buang BIT DEFENDER tu, tapi….tak boleh!!! apa yang dia cakap adalah…..

bit
#banyak kali retry pun jadi lagu nih jugak….tak tau nak buat macam mana~

nak kena mintak nasihat senior lepas nih, sebab dia yang install kan….nak kena pakai antivirus biasa je nih~ kalau tak, project akan datang pun tak boleh jalan, dah la banyak software engineering kena install nanti~

sesiapa tau solutionnya tak? kalau ada, komen kat bawah ni yerp!

bye~

*** malam ni balik Ganu, mungkin jejak k.terengganu buat terakhir kalinya….mungkin~

Thursday, November 24, 2011

cAnDiD tImE cOnTeSt

November 24, 2011 6

luper sebenarnya nih, kenapa luper? da ditag oleh cik Renex dan da janji nak buat tapi ntah macam mana lupa sangat-sangat! sorry yerp cik Renex! thanks sebab tag IQ untuk join contest nih….=)


klik gambar untuk sertai

IQ cuba jer, tak harapkan menang…

dan IQ pilih gambar nih…

IMG_9403

masa jamuan raya, tiup belon tandanya kena penalti…muka cuak sebab dalam belon tu ada tepung, silap belon tu pecah, memang kena muka! gambar serius candid sebab IQ cuak giler masa nih, tak sedar da bestfriend IQ capture gambar nih~ adoi laaa~

 

tag paan kowt, nad, dzarief zuhdi, anyys, apel, uzair, syaimz dan senang cerita, utm bloggers….

hahaha!

ok bye~ =)