Tuesday, December 31, 2013

#23 Penghujung Tahun

December 31, 2013 2

Pejam celik pejam celik
Dah hari terakhir 2013
Bermacam peristiwa berlaku
Selak saja dada akhbar
Banyak sisipan kejadian tahun ini
Manis Kelat Pahit
Semua ada

Dan aku ingin tanyakan di sini
Adakah azam tahun ini sudah tercapai?
Angguk? Geleng?

Aku sendiri? Hampir semuanya tercapai.
Alhamdulillah.
Hanya satu yang tak tercapai.
Namun dibawa ke tahun hadapan.
Apa dia?

Senarai yang paling bawah sekali.
K.bai.

Friday, December 27, 2013

#22 Adat-lah Tu

December 27, 2013 0
#22  Adat-lah Tu

Da dua kali
Da dua kali aku kena marah
Dengan orang yang ada bau bau bacang je dengan urusan kerja aku
Majikan aku sendiri tak pernah nak buat ayat sentap macam tu
Ini-kan pula mereka yang bukan bayar gaji aku

Yes!
Memang salah aku
Tapi boleh tak cakap baik2
Aku bukan hilangkan projek kau berjuta pun
Aku cuma lupa nak print dua helai kertas yang kau sendiri mampu nak print
Kau buat ayat sampai aku sentap
Yelah. Aku yang sensitif. Terlampau.
Kawan aku pun sama terasa. Dan dia pun sensitif sama.
Semua orang sensitif.

Kau je tak.

Tuesday, December 3, 2013

Potret Graduan Untuk Abah

December 03, 2013 4

edit

walaupun abah tak bersama kami
aku tahu abah tersenyum dari jauh

hati aku membentak, mahu abah bersama kami
tapi selama mana aku mahu membentak
ini tetap keadaannya

cuma
Abah…ini untuk abah
achik da berjaya tamatkan Ijazah ini untuk abah
KHAS..

IQ.2013

Friday, November 29, 2013

#21 Kalau Ada Rezeki

November 29, 2013 0

kalau ada rezeki
dapat-lah aku miliki benda itu
impian dari tempoh belajar

Insya-Allah
mohon dipermudahkan
mohon dilancarkan
kalau tak dapat
usaha lagi lain kali

tak apa.
semua orang kan punya peluangnya sendiri.

kan?

Smile

Tuesday, November 19, 2013

#20 Hasil Paksaan

November 19, 2013 0
#20 Hasil Paksaan

Bila da mula bekerja
Bila da mula pegang duit sendiri

Baru tahu penat jerih abah ketika dulu
Demi mencukupkan makan pakai kami
Demi memuaskan hati kami

Meski da punya pengalaman kerja
Pengalaman kerja yang tetap paling bermakna
Kerja dengan kemahiran yang ada
Kerja dengan minat yang ada

Insya-Allah
Berkat kehendak abah suatu tika dulu
Rezeki yang diterima akan lebih barakah buat kita

Terima kasih abah.
Kerana memaksa anak-mu ambil bidang ini

Terima kasih :,)

Tuesday, November 12, 2013

#19 Peduli-kah?

November 12, 2013 1
#19 Peduli-kah?

Anak-mu ini memang kuat
Adik-mu ini memang handal
Kakak-mu ini memang cekal

Serba serbi boleh buat
Serba serbi mampu tangani

Tak perlu nak dirisaukan
Anak-mu
Adik-mu
Kakak-mu
Ini.

Sebab dia da cukup handal.

Sampai boleh lawan setiap apa jua cabaran di depan dia.
Cukup 'handal'

Biarpun trauma
Biarpun fobia

Tak per. Dia boleh kawal.

Handalnya sampai hari ni.
Esok lusa kalau jadi apa-apa.

Tak per. Dia boleh tanggung sendiri.

Tak per.

Monday, November 4, 2013

Haters. Tindakan Kita?

November 04, 2013 5
Haters. Tindakan Kita?

Salam semua.

Dengan niat IQ untuk berblogging semula, tadaaa….I’m here!! *ceit. Macam orang heran sangat ke kewujudan kau IQ…  -_- *fine*

sambung sambung

HATERS. anyway haters ni selalunya berlaku pada orang femes femes jer. macam kau kau dan kau *tunding jari* eh…perasan le tu~ =P hehe..maap maap. Awal pagi tadi IQ ada la scroll scroll kat instagram. Well…IQ ada la follow someone yang IQ adore sangat-sangat…dan IQ dapat tahu ada haters yang benci gila gila sampai kutuk tahap melampau kat someone tu. IQ tak nak la mention kat sini. Sebab IQ lebih prefer bertindak macam someone tu. Diam.

Cuma IQ terfikir jugak la…apa motif dia buat macam tu? Life da cukup complete? Life da sempurna sangat? Tak ada salah silap, hanya satu benda yang tak puaskan hati dia yang orang lain tak ada la benci, malahan orang lain suka dan minat sangat-sangat…terus da kondem sangat-sangat. Kenapa?

Pelik. Dalam sejuta ada satu. Biasa-lah.

Tapi kalau da benci sangat, tak perlu-lah nak kutuk keseluruhan kehidupan orang lain. Sangat tak baik. Cuba kita fikir kalau orang buat macam tu kat kita…macam mana? tak ada perasaan? ok. kalau bukan pada kita sekalipun, pada ahli keluarga kita? adik beradik kita? perlu diingat, hidup kita ini bukan kita seorang yang ada. bukan kita yang punya.

masa IQ baca apa yang dikutuk terhadap someone tu, Ya Allah…terasa macam tiada adap-kah insan ini terhadap makhluk ciptaan-Nya? terkedu bila membacanya. Ini perasaan IQ, apatah lagi perasaan someone yang dikutuk itu…bayangkan.

IQ salute sangat pada someone tu, da banyak kali melayan haters…tenang dan cukup sabar melayan. Salute you!! Haters ni sebenarnya tak perlu dilayan, hanya perlu diam, sebab kalau dilayan, makin rancak jadinya, cuma kalau ada masa perlu…bidas la dengan sepatah dua. kasi tutup itu mulut, =P

Kalau kita nak buat jahat, kita mesti ingat…apa yang kita buat, pasti patah balik dan jadi pada kita. Hukum karma. Dan itu yang IQ pegang. Moga apa yang dikongsikan kali ni dapat membuka minda kita.

Peringatan buat IQ dan korang semua.

Sekian.

 

*** terasa entry kali ni sangat dewasa. sangat sangat dewasa. Oh man, I grew so fast. Nooooo!!!!

Friday, November 1, 2013

Hari Jubah IQ

November 01, 2013 2

Salam.

rasanya tak perlu dihabaq lagi. sedia ada maklum kalau sesiapa yang tahu sekarang kan musim manusia berkonvo, jadi...ini giliran IQ pula.

terima kasih kepada keluarga yang sentiasa memberi dorongan, kawan baik iaitu 3stooges yang tak jemu melayan perangai IQ yang sentiasa emo memanjang, captain hati yang memberi semangat walaupun pada saat akhir, teman teman seperjuangan, geng kelab rekreasi mahasiswa UTM (SRC) yang sentiasa menghilangkan resah bila kerja banyak, dan pada sesiapa yang telah tolong IQ secara langsung dan tak langsung sepanjang 4 tahun ini.

ribuan terima kasih diucapkan.

tiada kata mampu diucapkan. hanya ucapan Syukur Alhamdulillah. akhirnya IQ menamatkan pengajian.

tak sangka da habis belajar, da makin tua. sobs.

buat adik2. belajar lah bersungguh2. da habis belajar baru boleh main2. #pandainasihatjer,buattakpandai

HAHA!!

sekian.

Thursday, October 31, 2013

#18 Rezeki

October 31, 2013 1
#18 Rezeki

Kalau dah namanya rezeki
Jangan dipersoal lagi
Untung kau ada orang memberi
Daripada orang lain kerah keringat
Demi mencari sesuap makan

Untung kau untung.
Dah untung jangan lupa diri sudah.

Monday, October 21, 2013

#17 Tuah

October 21, 2013 1
#17 Tuah

Tuah ayam nampak di kaki
Tuah manusia siapa yang tahu

Tuah badan ini?
Bertuah ke aku?

Apa jua keadaan berlaku BERSEBAB.

Lambat atau cepat saja yang membezakannya.

Rezeki aku pula di sini.
Di sisi keluarga.
Mungkin aku dari dulu berjauhan
Tiba masa untuk bersama keluarga
Ye. Mereka perlukan aku.

Keluarga. Aku ada untuk kalian.

Terima kasih untuk peluang ini.

Terima kasih.

:')

Wednesday, October 16, 2013

#16 Kisah

October 16, 2013 1
#16 Kisah

Terobek hati
Tersakit jiwa
Dia kata
Semuanya konon dek perbuatan aku

Tapi

Dicanang difitnah merata
Hati aku pula macam mana?

Aku manusia. Bukan kau seorang.

IQ.2013

#15 Kuat

October 16, 2013 1
#15 Kuat

Kuatnya seseorang itu bila
Boleh angkat pemberat yang terbesar

Kuatnya hati seseorang itu bila
Dugaan yang ditempuh dibalas dengan senyuman

Dulu sampai sekarang
Aku belajar jadi seorang yang kuat hatinya
Kerana tiap masa ada saja yang tak sedap datang menyapa

Allah nak bagi aku kuat dan kuat dan kuat

Mampukah aku?

Saturday, October 12, 2013

#14 My Bad

October 12, 2013 1
#14 My Bad

Yes.
Memang salah saya.

Kenapa benda dulu berlaku kembali?

Sebab memang salah saya
Salah saya. Sikap saya.

Sikap yang satu ni. Tolong nyah dari sini.

Aku benci kau!

Wednesday, October 9, 2013

#13 Geng Kampung

October 09, 2013 2
Geng ni geng tomboy.
Geng lepak dengan budak2 taman bawak basikal round keliling kampung.
Geng hari2 pakai seluar, sebab pakai kain skirt semua fikir tak rock langsung
Geng paling pantang bila musim hujan lebat tiba. Sebab nak harung banjir ramai2, sebab nak tangkap ikan ramai2.

Semua tu hilang bila IQ berpindah rumah. Tak best. Sebab rumah baru kena jadi perempuan. Kena jadi sopan.

Leceh. Tapi bersyukur. Sebab semua tu bersebab.

Dari kiri, IQ, adik perempuan, Najian (yg tinggi) dan Lenny (yg rendah)

Najian dan Lenny da kawen. Da ada dua orang anak dah. Kalau IQ tak pindah rumah, mesti IQ pun dah kawen kan kan kan....? hahaha!

Ok.shadap.

Tuesday, October 8, 2013

Bam Bam…Haishh!

October 08, 2013 4

1390762_637056523000578_129447805_n
Gambar sabtu lepas, program SRC kat Gua Damai Xtreme Park.

IQ pun tak paham
pipi makin naik, peha makin lebar

makannya sedap sangat ke?

-_-

captain hati memang suka macam ni

IQ yang tak senang duduknya!

AAAAAAAA!!!

Tuesday, October 1, 2013

Aplikasi Blogger Android

October 01, 2013 3

Hye. Assalamualaikum.

Pe habaq? IQ baik2 jah. Ceit! Pehal tulis loghat utagha lak nih. Rindu utagha ka pa? Mungkin laa. Mungkin laa.. Haha! K. Shadap.

IQ sekarang bukanlah rajin nak blogwalking dari blog ke blog. Batasan internet mungkin. Tapi...! IQ ada satu application canggih (canggih la sangat) untuk para blogger gunapakai.

Application dipanggil BLOGGER. Boleh didapati di google play bagi pengguna Android. IQ da start guna sejak 3 post sebelum ni. Post yang sebelum ni kadangkala dibuat masa IQ ada idea on-the-spot. Macam post '#11 Pencinta Alam' tu. Dibuat khas dalam hutan rekreasi utm. Tu yang fefeeling sikit. Dengar bunyi cengkerik, krik~ krik~ krik~ *cehh.konon!

So, pada blogger sekalian, tak perlu susah payah nak log on dan taip post. Sebelum ni IQ ada perkenalkan Windows Live Writer, kali ni IQ perkenalkan mende ni lak. Lagi senang kan?

Ok. Till then. Next karya plis. #pfffttt.

Bye.

Thursday, September 26, 2013

#12 Terima kasih

September 26, 2013 5
#12 Terima kasih

Kerana Allah itu Maha Pengasih
Lagi Maha Mendengar

Doa dimakbulkan.
Ya Allah. Terima kasih.
Syukur Alamdulillah.

Akhirnya aku bakal memakai topi graduan oktober nanti.

Syukur Ya Allah.

Saturday, September 21, 2013

#11 Pencinta Alam

September 21, 2013 3
#11 Pencinta Alam


Kalaulah manusia itu kenal bunyi cengkerik
Sanggup tak agaknya mereka menebang pokok
Menggaras tanah

Thursday, September 19, 2013

#10 Cerita Aku

September 19, 2013 0
#10 Cerita Aku

Assalamualaikum. Hye.

Lama tak menjenguk. Berbicara panjang. Membuka minda, dan hati. Terlalu banyak perkara berlaku. Yang baik, yang tak baik. Tak mahu dikatakan buruk, sebab apa yang berlaku, pasti ada hikmah. Yang aku pegang, Allah S.W.T. itu pasti ada agenda-Nya tersendiri.

Habis belajar, ingin terus cari rezeki. Cuma rezeki masih belum terbuka. Esok baru dapat jawapan. Kalau dapat rezeki itu, jauh berdepa-depa dengan mereka kekasih hati. Tapi tidaklah memilih rezeki. Jika itu pemberi rezeki, jika itu membahagiakan keluarga, aku teruskan. Insya-Allah.

Cuma, hati pilu. Hari jubah tak sama dengan yang lain. Pilu. Tapi itu takdir-Nya. Mungkin ini jalan untuk aku kumpul duit, bawa kekasih hati berjalan-jalan terlebih dulu. Mungkin. Insya-Allah.

Buat captainhati, terima kasih untuk segalanya. Terlalu memahami, terlalu mengerti. Susah payah aku ni. Degil sengal aku ni. Terima kasih kerana sentiasa berada di saat pahit ini.

Cerita ini. Cerita aku.

Sekian.

Monday, September 9, 2013

#9 Salah Siapa?

September 09, 2013 0
#9 Salah Siapa?

salah kau
kau tunding jari
satu kau tunding
empat lagi
tunding dekat kau balik

pernah kau lihat salah kau
pernah kau nilai salah kau
pernah kau insafi khilaf kau

tak.

dari dulu sampai sekarang
kalau itulah yang kau pegang
kalau itulah yang kau sakit hatikan
kalau itulah yang kau nak api-apikan

tercabut anak tekak pun
tak akan berbaloi

maaf la.
aku penat layan kau
kau berambus.

dan buka otak
cari mana salah kau
bukan salah orang.

Wednesday, August 28, 2013

#8 Lagu Itu

August 28, 2013 0
#8 Lagu Itu

setiap lagu.
ada cerita.

*diam*

bila dengar lagu-lagu lama ni
mula la nak ingat zaman hingus dulu

betapa budak-budaknya aku
betapa sempitnya pikiran aku
betapa dan betapa
segalanya

dan sekarang
kalau boleh tak nak dengar lagu lama
yang pahit kisahnya

walaupun seimbas lalu je

kisah manis tu ada
tapi biasa la
kisah pahit yang selalunya pegang takhta teratas

HAHA!

bila captainhati pasang lagu ‘tu’
sepantas mungkin aku cakap

“tukar tukar! tak nak dengar lagu nih”

tak dan nak dengar muzik pun.
kesian pulak dengan penyanyi tu kan.

-.-

Wednesday, August 21, 2013

Raya 2013

August 21, 2013 1

Assalamualaikum.

hokey. lama tak merapu meraban di blog. banyak ayat yang nak dicurahkan di sini. heh~ banyak ke? alih-alih nanti mesti sangkut tengah jalan, idea pergi ke laut, candat sotong. ok. bai

sekarang macam da tak reti nak mengarang cerita. sebab sekarang hanya mampu melihat dan tafsir. lepas tu buat ayat sepatah sepatah macam post post sebelum ni. bagi IQ, yes~ mudah, ringkas dan tepat. tak payah nak explain banyak kali. *ok, teringin nak hidup sesimple mungkin.

tujuan utama nak tunjuk gambar raya sekeping jer. heh~ nak tunjuk banyak-banyak kang menunjuk sangat. nak simple sangat kan, sekeping pun cukup.

DSC_0209

ok. sekeping jer, maaf abang long, gambar abang tak hade lak. hehe~~ diaorang da buat edition dengan gambar ni sebelum ni, tapi IQ tak berapa nak berkenan….so, IQ edit sendiri dan tayang balik..=P

ok la, staff da memanggil, esok jamuan raya tempat IQ praktikal nih. so, En.Hashim da memanggil untuk rewang. ada masa, blogging lagi. =)

see ya!

***serius serius ni, rindu nak tulis panjang-panjang lagi. =(

Wednesday, August 14, 2013

#7 Mampu

August 14, 2013 1
#7 Mampu

AKU ni
bukannya jenis berkira
ada kemampuan
aku tolong
sedaya aku
semampu aku

dengan tulang empat kerat aku ini

AKU ni
bukannya jenis berkira
ada duit
aku tolong
setakat mampu aku
setakat yang aku ada

sebut sahaja mahu apa
kalau aku mampu, aku tunaikan

TAPI

kalau kau yang gaji besar
dan kau mengungkit aku tak tolong kau
walhal
aku ni duit poket pun bapak bagi

siapa tak tolong siapa?

serius.
aku akan tolong bila aku mampu.
biarpun benda tu makan masa.

jangan perlekehkan aku
sekurangnya aku ada niat nak tolong kau.

Tuesday, August 6, 2013

#6 Raya Kita

August 06, 2013 1
#6 Raya Kita

susun jari
sepuluhnya
mohon ingat baik jahat sepanjang setahun
mohon diampunkan
khilaf diri yang tak pernah susut

selamat hari raya kawan
selamat la semuanya

jemput datang rumah
kalau ada yang sudi.

Monday, August 5, 2013

#5 Faham

August 05, 2013 1
#5 Faham

hanya orang yang ada masalah akan memahami orang yang ada masalah yang sama
dan
orang yang tak ada masalah yang sama tak akan faham sama sekali

biarpun dia cakap dia faham

*pause*

mindset

potong kaki aku, letak pada kaki kau
kau rasa macam mana sekarang?

sedap?

jadi, sila jangan buat macam kau faham
sedangkan kau tak pun

terima kasih.

Wednesday, July 17, 2013

#4 Pasca Belajar

July 17, 2013 7

dulu.
masa belajar.

penat la ngadap buku ni.
bosan kena belajar hari-hari.
apa yang cikgu ajar ni, tak paham la
rasa nak ponteng kelas la hari ni
assignment tak buat lagi, arghh!!
projek tak siap lagi!

sekarang.
habis belajar.

?

mana la aku tahu kerja macam mana.
aku tak dapat kerja lagi

HAHA!

baru nak praktikal ni.
feeling kerja sikit-sikit~

BOLEH LAAA~

c450e8f4e36311e2930d22000a1fb865_7
done!

Thursday, June 20, 2013

#3 Hari Nangis Sekawan.

June 20, 2013 5

aku kau kenal
semalam
dan hari ni kita berpisah.
aku sedih
kau kau lagi sedih

kenangan kita tetap kenangan
aku harap kita dapat bersama lagi
lain masa lain hari
yang pasti
di hari kenduri
HAHA!

aku rindu kau farah
sebab kau yang selalu cari pasal dengan aku
sebab kau yang selalu bangkang cakap aku
sebab kau yang selalu apa-apa dengan aku

sebab tu aku rindu kau

dan wanie

wanie paling kental
setitis air mata pun aku tak nampak
tapi aku tahu dia tahan
dia tahan sebab
dia takut UTM banjir

aku rindu kau wanie
sebab kau jadi peneman domba aku
sebab kau jadi geng cari pasal dengan farah
sebab kau jadi orang tengah dalam segala hal

sebab tu aku rindu kau

aku rindu kalian sangat-sangat.

 

*cepatnya korang balik =’(

18f80f4cd95d11e29b1122000ae901a3_7

gambar terakhir kita terakhir kita. siang tadi.

farah

aku akan rindukan korang sangat-sangat. pasti!

Tuesday, June 18, 2013

#2 Kawan Kau

June 18, 2013 5
#2 Kawan Kau

kalau orang tanya
mengapa hanya bertiga?

yang aku mampu jawab
bertiga tu paling senang, paling mudah
bayangkan kalau bersepuluh
sepuluh kau nak jaga hati
sepuluh kau nak mengadu domba

aku
jenis kawan yang setia nak mati
aku kawan baik dengan orang yang baik dengan aku
aku kawan baik dengan orang yang mampu gelak dengan aku
dan juga menangis

kalau kau hanya ada kawan masa kau senang
kau akan rasa ‘nikmat’nya
terutama masa kau susah
terutama masa kau bercucuran air mata

nikmat kan?

kalau orang nampak aku tak selesa kawan dengan seseorang
kau akan tahu kenapa aku buat begitu
aku buat bersebab
ni bukan dendam
tapi senang saja nak jelaskan

sebab apa?

sebab dia tak nak pun kawan dengan kau
bila dia tahu kau orang susah
paham?

sebab dia nak cari orang masa senang dia.

senang.

 

#rawak.

Wednesday, June 5, 2013

Wordless Wednesday #43 Struggle!

June 05, 2013 2

89

kawan-kawan. kita hampir sampai ke penghujungnya.

sikit jer lagi!

Ayuh!

#finalyearwillendsoon

“don’t stop, don’t give up!”

sangat adorable kan?

dia adik saya.. *bluek~

#keduakalinyaposdiwallfbuntuksemangat!thanksawak!=)

Tuesday, May 28, 2013

#1 Sakit Kini.

May 28, 2013 1
#1 Sakit Kini.

Sakit kini
Memang sakit
Memang pedih
Memang pahit

Tapi

Sakit kini
Untuk Esok Hari
Untuk Bulan Depan
Untuk Tahun Depan
Dan
Untuk Masa Depan

Sakit Kini.
Sekejap Sahaja.
Daripada
Sakit Tambah Dengan Susah
Siapa Mahu Tolong?
Pandang Pun Orang Belum Tentu

Ingat.Ingat.Ingat.
Cukup-lah Dengan Apa Yang Berlaku
Cukup Bagi Pengajaran.

Monday, May 27, 2013

Karya

May 27, 2013 3

Assalamualaikum.

Mulai hari ni dan hari seterusnya

blog ni akan jadi blog IQ berkarya

karya yang macam mana?

madah.puisi.kata-kata pujangga?

cukup sekadar

KATA-KATA

ayat mungkin sedikit sarkastik.

ok?

sekian

k.bai

 

 

#ilham.dari.kak.fynn.jamal.

terima kasih kokping.

growing_up-wallpaper-1366x768

Thursday, May 23, 2013

Hari Terakhir Kuliah

May 23, 2013 5

Assalamualaikum semua…

sobs. *lap air mata dulu….korang….sobs….IQ sedih nih….kenapa? hari ni hari last kuliah…hari last IQ belajar kat UTM…hari last IQ bersama rakan-rakan kelas…hari last…hari last…sobs…

pejam celik. 4 tahun berlalu. waahhh..cepatnya masa pergi….rasa baru semalam mendaftarkan diri di Kolej Tun Hussein Onn…rasa macam baru semalam kenal wanie dan farah….cepatnya…sangat cepat…

tahun pertama.

tahun bermain-main. tahun yang hanya tahu keseronokan. shock culture? tak jugak. tapi ada kawan baik macam farah dan wanie tu da cukup buat aku gelak tak hengat. main makan kelas bersama…masa ni aku masih tak reti nak study bersama. terasa macam janggal. sebab selalunya study sorang-sorang…tahun pertama bagi aku…paling teruk…ke? tak sedar diri lagi tu.

tahun kedua.

tahun ni sibuk dengan program kelab. ke sana ke mari semua dengan SRC. sebenarnya dari tahun satu lagi tapi tahun kedua lagi rancak sebab da pegang jawatan kan. masa ni…pelajaran agak kelaut…leka! yes! leka…sangat! dan aku lalai dengan perkara yang melalaikan aku….yang selalu bawa aku ke pangkal jalan. tuu…farah dan wanie….tapi aku belajar study group bermula tahun kedua…satu peningkatan!

tahun ketiga.

kelalaian membawa aku kepada satu kesedaran yang amat tinggi. disebabkan aku lalai, pinjaman aku kena tarik satu sem. heh~ pengalaman tu amat mengajar aku. dan ditambah pulak dengan masalah peribadi…tahun ketiga adalah tahun ketegangan aku tapi cukup buat aku sedar dengan dunia realiti yang sebenar. sekali lagi…wanie dan farah lah yang banyak bagi kata-kata penguat semangat…mereka lah orangnya…

tahun keempat.

tahun bermakna pada aku. aku cukup suka dengan tahun keempat. tahun keempat adalah tahun kematangan aku. aku cukup sedar setelah tiga tahun aku leka dengan dunia fantasi..kini aku kembali dengan realiti dan benarlah orang kata, bila kita tersedar…kita akan rasa dunia tu cepat sangat berlaku…kalau tak…masa sesaat pun terasa bertahun nak tunggu..*punyalah hiperbola kau IQ! tapi aku cukup sayang dengan tahun keempat….tahun bermakna untuk tiga sekawan….dan juga hidup aku….

terima kasih Ya Allah

akhirnya aku bakal menjadi seorang graduan.

Alhamdulillah.

IMG_7528

***penggunaan ‘aku’ tu lebih real untuk ekspresikan perasaan. maaf tidak membahasakan diri sebagai IQ

Tuesday, May 14, 2013

Jaga Mulut. Jaga Hati.

May 14, 2013 5

Assalamualaikum semua.

Fuhhh..fuhhhh…afuuuuhhhh~~ ok, maap…bersawang habis muka korang IQ sembur…nak bersihkan sawang-sawang kat blog nih…da lama sangat tak cuci….nak spring cleaning pun tak sempat…al-maklum la busy melampau..bla bla bla *mengomel~

IQ sebelum ni nak tulis blog tapi bila da bukak windows live writter ni, idea terbang entah ke mana…kejap benau singgahnya…da la jarang singgah…kesian betul! ok, PRU da lepas…IQ pun sekarang dalam tempoh genting *tapi sempat nak tulis blog…writing pun tak buat laaaaagiii!!

Jaga Mulut. Jaga mulut korang bila bercakap. Hati manusia ni sensitif, kadang memang kita rasa apa yang kita cakap tu ikut cara kita, sebab kadang-kadang, kita jer rasa ok, kita jer rasa sopan…tapi bagi orang lain? mungkin orang lain tak dapat terima cara kita cakap, bahasa kita mungkin kasar sikit berbanding bahasa orang yang lain yang berhati lembut nih. so? macam mana?

pandang kiri pandang kanan. bercakap mengikut keadaan sekeliling. kalau kita berada di kalangan manusia yang berfikiran terbuka, ok…just let go with your ideas…TAPI kalau korang berada di kalangan manusia yang mindanya tertutup, dan terlampau sensitif dengan kata-kata…so, MIND YOUR WORDS…nanti tak pasal-pasal kena bash…haaa…kita gak yang panas telinga….yeah~ mungkin kita terpaksa berhadapan dengan manusia yang sifatnya ‘AKU JE YANG BETUL’ tapi ada kan cara untuk berhadapan dengan manusia sebegitu….macam mana? tengok dia, senyum~ weeee~ *gila ke ape senyum-senyum? haha!

jaga hati. hati ni sensitif. hati yang baik adalah hati yang selalu redha dengan apa yang berlaku. yeke? main tulis je kau IQ….macam ni, bila hati kita redha, kita akan terima segala apa yang berlaku seadanya. dan bila kita tak redha, apa je yang berlaku pada kita, kita akan pertikaikan…macam kita mempersoalkan takdir yang Tuhan buat untuk kita. hati yang redha boleh menjadikan hati kita tenang…dan bila hati kita tenang, perjalanan hidup kita akan lebih bermakna. tak guna ada hasad dengki dalam hati…benci orang sana sini…itu hanya akan menghitamkan dan merosakkan hati kita.

perghhh, panjang lebaq explaination kau IQ….kalah uztazah nih….fuhhh…errr…pape pun, buka hati, buka minda…da buka, jangan lupa jaga….mesti korang pelik kan kenapa IQ cakap pasal semua macam mende ni? sebaaaaabbbb…IQ da jiwa tengok feed kat facebook tu haaa…kadang main hentam je post, main hentam je tulis, main hentam je komen, dan main hentam je nak benci sesape…korang sedar tak mende tu sedang berlaku? sedar kan. korang buat? IQ tak tuduh, IQ tanya ajeeeee~ jangan salah faham sayaaaangg~~ IQ just tanyeeeee~ ade faham? tadak? ikut suka laaa.. =P

moga jumpa lagi, doakan IQ untuk saat-saat akhir di UTM ni.IQ akan doakan korang jugak. Amin.

till then.

k.bai~

Photography_Artistic_285829

***bukan senang nak tulis pepanjang macam ni, lebih-lebih lagi tengah busy ni. fuhhh..siap satu entry, Alhamdulillah. =)

Friday, May 3, 2013

Gunung Online Base Camp

May 03, 2013 3

Assalamualaikum semua~

pada 27 – 28 April yang lepas, IQ berkesempatan untuk join satu kem yang dianjurkan satu group yang boleh dikatakan group pendaki yang terbesar di Malaysia. Gunung Online adalah satu group  yang diasaskan oleh senior SRC itu sendiri. kiranya…otai-otai SRC zaman batu la ni…so, secara tak langsung dapat berjumpa dengan pendaki-pendaki tegar yang lain bersama-sama guide yang berpengalaman. program ni boleh dikatakan meliputi hampir seluruh semenanjung malaysia yang melibatkan ahli pendaki yang datang dari utara hinggalah selatan.

IQ berpeluang join program ni pun sebab ganti orang, sepatutnya Mtmjk kelab yang pergi tapi diaorang ada hal yang tak dapat dielakkan. IQ mula-mula pun macam malas nak pergi sebab ada kerja nak siapkan, tapi bila wanie cakap dia pergi jugak, ape lagi…jom kita pergi!!!

375015_10201179526835334_1240158572_n
banner program, terbaik~

524732_10201179536235569_918520328_n
aktiviti pertama: asas perkhemahan, walaupun ramai otai-otai yang join, asas ni tetap diajar bagi memantapkan lagi skill, disampaikan oleh abang Am~ *amboih ayat~ hehe

934086_10201179543515751_87979210_n
SRC-ians…senior+junior campur aduk~ sesi aktiviti kedua..

68533_10201179548395873_1968499070_n
kem ni kem yang santai, sebab matlamat utama untuk kumpulkan pendaki-pendaki dalam satu program yang  bersifat komuniti. dan semestinya kambing golek di atas menjadi sajian kitaorang pada malamnya. maveles~ XD

163591_10201179549915911_2098046494_n
majlis bacaan tahlil kepada almarhum/almarhumah yang telah pergi meninggalkan dunia ketika membuat aktiviti pergunungan ni menjadi aktiviti yang paling IQ salute. memang terbaik~

537899_10201179566276320_1789057590_n
Forum: Keselamatan Pergunungan. moderator: Rembau (baju merah) a.k.a senior otai habis SRC

27125_10201179604957287_1863707037_n67515_10201179598157117_987938211_n
401207_10201179597317096_1582257706_n923286_10201179602957237_1868707587_n
cabutan bertuah, yang paling bertuah, wanie: dapat khemah, pian: dapat backpack osprey, Mira: dapat sandal Karrimor…yang lain? hehe~ IQ paling epic~ mass tin…kau ada? #cehh~

486657_10201179623117741_504945116_n
harap dapat adakan lagi GO Base Camp 2 lepas ni….
tahun depan ke kan?
#nak jadikan aktiviti tahunan~ macam best gak kan..=)

k.bai~

credit to Mohd Nizam Nordin untuk gambar yang terbaik~
nak tengok lagi?
klik sini

 

***balik dari kem terus demam, memang best…..sangat best~ weeeeee~~

Wednesday, May 1, 2013

Batch Dinner FKA UTM 2013: Making Endless Memories

May 01, 2013 3
Assalamualaikum semua…
fuhhh, agak lambat IQ update pasal nih, event da buat hampir seminggu yang lepas, Paan pun update sehari lepas dinner diadakan, tapi IQ sibuk sikit. lepas dinner ada kem kat Selangor lak…yang tu IQ cerita entry akan datang yer…
eceli IQ baru sihat sikit, da dua hari IQ demam….balik dari kem kat selangor tu terus demam, yela…kena hujan kat sana, sampai UTM malas nak mandi, terus esoknya demam, badan memang agak lemah, senang jer nak kena demam…sobs…tak per la…ni pun da kurang sikit….Alhamdulillah…=)
malas nak bercerita panjang…just nak show gambar dinner lepas sambil ulas mana yang patut…#cehh..
305834_10151782839047454_2054870340_n936257_10151782839037454_1750412290_n387183_10151782839017454_2041602463_n
duduk satu meja, pastu buat kecoh. kecoh la sangat~ meja dekat dengan stage. memang best~
904704_628212657193006_200046906_o
gadis-gadis dengan artis. heh~ hakim is the artist. tak caye? cari Voice of Men. he’s the guy. and our classmate. =)
15040_4730110692561_502634195_n
randomly. campoq habeh. batch 09/13
407987_10151782841392454_475737076_n923215_10151782841532454_176053842_n
IQ dan wanie + farah
32434_10151782840412454_230777297_n
auwww~ 3 stooges. finally~
30357_10151782841222454_482336379_n
susah nak ambik gambar bertiga. sebenarnya.
379882_10151782844222454_1136328096_n
ni Nur Zakiah. hek3….blogger jugak nih, bakal menjadi seorang blogger tegar. tasha manshahar celop yer kia…=) serius cantek!
32599_4729970649060_2131742790_n
and finally, our batch 2009/2013…. ^_^
301909_10151782840762454_1636330592_n
last but not least, outfit of the day~
#cehh, kau hengat ini red carpet ke cik IQ oit~~ =P
dinner tu sangat awesome, ni first time IQ dan 3 stooges pergi dinner, sebelum ni memang tak pernah pergi dinner sebab memang aim nak pergi sekali jer dalam tempoh 4 tahun nih. kalau pergi tiap-tiap tahun pun tak best gak kan…=)
k.bai
next entry.
Gunung Online Base Camp.
wait haaa~~
*** gambar-gambar di atas adalah hasil tangkapan rakan-rakan batch 09/13. termasuk la farah~ credit to them. =)

Thursday, April 18, 2013

No Point.

April 18, 2013 3
No Point.

No Point.

Maknanya?

Tak ada makna.

Entry ni tak ada makna.
Sengaja buat sebab rindu.
Lama tak tulis blog.
Sebab sekarang gila ber’stegrem’

hihi.

Tambah pulak sekarang dah boleh buat hotspot sendiri.
Makin menggila jadinya.

Nak tengok gambar mengarut karut terkarut
klik la sini

izyanbalqis25

gambar sendiri tak banyak. gambar yang karut tu melambak.

k.bai.


kan da cakap. memang gambar mengarut. pagi tadi. tak tidur lepas sahur. =.=”

 

***semalam kan…semalam kan… hampir-hampir luper ada test. at last, berperang perasaan dalam test. bukan soalan yang diperangnya.

Friday, April 5, 2013

Kenangan Semalam.

April 05, 2013 3

Assalamaualaikum dan salam jumaat.

hehehe~ akhirnya IQ boleh pakai software Window Live Writter nih juaa, godek godek laptop ni, baru tahu ada software yang IQ paling suka nih…heee~ baru syiok nak update blog nih…=) thanks Mr Acer.

esok da start cuti pertengahan semester di UTM, dan mungkin jugak bagi kampus-kampus yang lain kan? IQ masih lagi di UTM walaupun ramai antara kawan IQ yang da balik, ada jugak yang tak balik, yer la…final year, lab masih ada yang tak selesai. IQ punye projek? hehe~ no komen…=P

kenangan semalam. IQ rindu sangat pada kawan-kawan lama IQ sekarang…daaaannnn plan nak jumpa diaorang esok!! jyeaahhh!! esok IQ akan ke shah alam. jumpa kawan-kawan matrik IQ dulu….huaaaa…lamanya tak jumpa korang semua…*padahal ada yang sorang tu dapat jugak jumpa…hehehe~ XD tapi kali nih peluang macam best ada kawan lain nak join. selonok!

dan semestinya kalau nak balik, barang mesti ada yang nak bawak balik, lepas tu, geledah locker yang tak berapa nak besar tu, dan terjumpa la beberapa gambar lama. =) IQ ni jenis suka simpan dan bawak gambar yang penting ke mana tempat IQ pergi. maksudnya…tempat IQ bermastautin la~

tadaaa~ gambar 5 tahun lepas!!

2013-04-05 08.15.28
terselit jugak gambar kecik nih. dulu letak dalam purse.
Nisa dan Eizan.

2013-03-11 20.41.01
ni gambar kecik-kecik. saiz gambar passport 1R
tapi comel.
dengan aini dan ain.

2013-04-05 08.39.04
gambar raya 2008. macam tak ada beza.
ada la beza skit kot.

ok dah. bai. esok pagi perjalanan bermula…balik kampung. errr…jadi ke tak drive balik sendiri ni….haishh~ adik oh adik…plis bagi kata putus secepatnya boleh tak?

capture-20130405-104939
9999th tweet. ahh..da ramai balik!

selamat bercuti kawan-kawan.

k.bai~

*** nak bawak balik teddy besar yang mana satu ek….kena bawak balik secara berperingkat nih.

Wednesday, April 3, 2013

Wordless Wednesdau #40 Pororo Here!

April 03, 2013 4
 
hey, pororo in da house!!
 
with lil penguin~
 
thanks asyraf, izy dan inayah. 
 
^____^
 
k.bai.
 
*** petang ni ada test, huarghhhh~~ malas betul nak jawab soalan banyak-banyak ni lagi...test untuk kali kedua, untuk semua student tahun 4....Civil Engineering Exit Text....
 

Monday, April 1, 2013

Genap Usia 24 Tahun. Ye. 24!

April 01, 2013 6
 
 Alhamdulillah.
Genap usia 24 tahun.
errr...
perempuan alah bila disoal pasal umur.
IQ pun tak terlepas dari perasaan tu.
tapi
tetap sedar akan diri yang makin meningkat usia.
 
24 tahun hidup.
masih dipanjangkan umur.
Terima kasih Ya Allah.
 masih dipanjangkan umur untuk meneruskan perjuangan
di bumi sementara ini.
 
selamat ulangtahun izyan balqis.
 
k.bai~

***dis is auto-publish entry. sekian.