Saturday, March 16, 2019

Suami Kaki Pancing - Laut, Sungai Semua Balun!

Bila da ada suami, nak cerita la pasal suami jugak kan? Dulu-dulu nak bercerita memang tak ada sangat sebab tak aktif mana. Sekarang nak abadikan semua kisah dalam blog ni.

Bulan lepas, dua kali suami IQ pergi memancing. Memancing ni dah jadi hobi suami IQ dari dulu lagi. Bila IQ dengar cerita suami tentang memancing ni, ralit jadinya. Mana tak nya, kadang-kadang ikan atau udang yang dia dapat boleh dijual dengan harga yang tinggi. Boleh jana side income tuuu...
Suami Kaki Pancing - Laut, Sungai Semua Balun!
Minat dia yang die hard sgt terhadap mancing.
Mula-mula IQ kenal suami IQ dulu, IQ macam tak faham sangat dengan orang memancing ni. Yelah, lama betul mancingnya. Dari awal pagi sampai lewat petang baru balik. Seharian memang senyap la tanpa berita dari dia. Risau pun ada. Apa keadaan dia tengah laut/sungai tu. Macam-macam la bermain dalam kepala ni.

Tapi bila dia dah balik dan tunjuk ikan-ikan yang dia dapat, seronok tengok. Segar-segar ikannya. Sampai waktu nak masak, terus lost nak masak apa ikan-ikan tu.

PERSIAPAN MEMANCING YANG SANGAT DETAIL
Sebelum suami turun ke laut/sungai, dia akan prepare rod pancing dia dulu. IQ perhatikan setiap apa yang dia buat. Dari pasang tali, ikat dua jenis tali yang berlainan, pasang mesin pada rod pancing sampai la pasang chain amende ntah IQ lupa dah. haha! Nak tahu detail satu-satu, IQ kena tanya suami IQ balik la jawabnya.

Tapi IQ ingatkan rod pancing ni semua sama jer jenisnya. Rupanya tak! Ada beberapa jenis aktiviti memancing ni dan setiap jenis aktiviti tu menggunakan rod pancing yang berlainan! Haaa...baru tahu kan? IQ lagi la, tercengang jap.

Suami IQ ada 3 jenis rod pancing untuk aktiviti mancing yang berlainan. Satu rod untuk Casting, Satu rod untuk Slow Jig dan satu rod lagi untuk Bottom. Itu terms yang suami IQ bagitahu IQ la kan. Pada pemancing yang terbaca blog IQ ni, kalau terms yang IQ guna tu salah, maafkan lah IQ yer. heeee...

Setiap rod yang digunakan menggunakan mata kail yang berlainan jenis dan pemberat yang berlainan. Dan kalau keadaan air laut/sungai deras pun peralatan memancing kena main peranan jugak. Tak ada tenaga yang digunakan lebih daripada sepatutnya melainkan korang dapat ikan besor, haaa...yang tu tenaga mau lebih maaa..

Masa awal bulan 2 hari tu, suami IQ pergi Pulau Pangkor. Memancing di sekitar pulau tu. 1st strike dia dapat ikan Tenggiri bunga. Besorrr. Seronok dia dapat ikan terus share gambar dekat group WhatsApp family. Lepas tu dapat Kerapu dan jugak ikan Ebek. Masyuk habis!
Suami Kaki Pancing - Laut, Sungai Semua Balun!
Ikan Jenahak
Suami Kaki Pancing - Laut, Sungai Semua Balun!
Ikan Tenggiri
Suami Kaki Pancing - Laut, Sungai Semua Balun!
Ikan Ebek, ni masak gulai tempoyak, sedap uiiiiii
TRIP SELANG SEMINGGU!
Lepas seminggu, pergi ke Pulau Jarak plak. Kalau orang yang biasa memancing ni, tahu la Pulau Jarak ni jadi tumpuan pemancing dekat laut. Pulau Jarak ni da hampir dengan sempadan Indonesia. Nak sampai ke Pulau Jarak pun ambil masa dalam sejam. Memang jauh, IQ nak contact dia pun tak dapat. Line tak ada. huhu.
Suami Kaki Pancing - Laut, Sungai Semua Balun!
Ikan Kerapu terrr
Suami Kaki Pancing - Laut, Sungai Semua Balun!
Ikan Tenggiri Bunga
Suami Kaki Pancing - Laut, Sungai Semua Balun!
Ikan Aruan Tasik
Suami Kaki Pancing - Laut, Sungai Semua Balun!
Kena bahan dengan kawan2 muka berlagak sebab dapat ikan dulu. haha.



Balik dari Pulau Jarak, dapat Ikan Kerapu banyak sangat. Memang penuh tong simpan ikan tu dengan ikan kerapu. Memang dapat buat stok sebulan ikan-ikan tu. hihi.

IQ nak cerita lebih-lebih tentang dunia memancing ni IQ tak tahu sangat tapi takat itu jer la IQ tahu.Yang IQ tahu, makan ikan segar baru tangkap ni Ya Allah sedapnya lahai. Manis betui isinya. Da lama tak rasa ikan manis macam tu. Dulu-dulu dapat rasa sebab tokki IQ pun seorang nelayan. Dah biasa juga makan ikan segar macam ni. Alhamdulillah,berpeluang rasa lagi sekali.

Katanya ada trip lagi. Tapi tak tahu la bilanya. Haaa...layan ajer la minat suami ni.

Ok la. Till then, bye!

6 comments:

  1. singgah petang :D https://messarah.blogspot.com/2019/03/misi-springcleaning-sale.html

    ReplyDelete
  2. bestnya boleh dapat ikan fresh. yummyyy. IQ takde nak ikut ke? kalau ada ikut nanti update tauu hehe. btw, ikan tu jual ke makan sendiri?

    ReplyDelete
  3. wehhhhh ikan kerapu bapak besorrrr! boleh la gan geng husb akk.. kaki pancing jugak..

    ReplyDelete
  4. Berbaloi-baloi IQ hasil tangkapan pun lumayan, besar dan banyak..

    ReplyDelete
  5. Mesti seronok bila husband bawak balik banyak ikan, besar-besar pulak tu.
    Macam Mrs. A punya s.i.l husband dia pun kaki pancing.
    Bila dia balik dari memancing Mrs. A laju je datang nak tengok hasil tangkapan

    ReplyDelete

Komen Sepatah Dua Kata