Thursday, November 26, 2020

Peluang Bekerja Di Tempat IQ Membesar, Kuala Terengganu

November 26, 2020 12
Salam korang...

Saja IQ nak catatkan kenangan dan coretan buat diri IQ dan blog. Setelah hampir 10 tahun meninggalkan bumi Terengganu, IQ kini kembali ke negeri tempat besarnya seorang Izyan Balqis suatu ketika dulu. IQ bekerja di sebuah syarikat yang mempunyai projek yang terletak di Terengganu, secara tak langsung, IQ perlu pergi ke tapak projek sekurang-kurangnya sebulan sekali.

Melihatkan perkembangan negeri Terengganu, memang agak membanggakan IQ. Dulu, kemudahan seperti shopping mall semestinya tiada, hanya mengharapkan Mydin Mall di hadapan Bukit Besar, Kuala Terengganu sahaja. Tapi kini dah ada KTCC dan projek yang IQ sedang jalankan pun pembinaan sebuah mall. Maknanya di Kuala Terengganu sendiri akan ada beberapa mall yang mewah, sama seperti di Kuala Lumpur sana.

IQ meninggalkan bumi Terengganu pada tahun 2012 setelah mengikuti ummi IQ berpindah ke Pahang. Memang jarang sangat dapat jejak kaki di Kuala Terengganu ni, hanya setakat sampai di Dungun iaitu kampung abah IQ setiap kali raya menjelma. Nak naik sampai Kuala Terengganu tu sangatlah terhad masanya. Tak tahu la kenapa dan masa berlalu pun cukup-cukup pantas dengan pelbagai peristiwa berlaku dalam hidup IQ sendiri.

Kini, IQ pula menjalankan kerja IQ di Kuala Terengganu, bagaikan mimpi pun ada. Tak sangka dapat jejak kaki lagi di bumi Terengganu dengan berkhidmat menyiapkan projek di sini. Yelah kan, mana nak sangka, dapat juga berbakti di tempat IQ membesar dan belajar. IQ tamat sekolah pun di Terengganu. Boleh dikatakan masa kecil dan remaja IQ di sini. Walaupun kitaorang banyak kali berpindah rumah, namun kawan baik masa kecil dulu masih dihubungi sampai sekarang.

IQ berpeluang jumpa kawan baik IQ yang IQ berkawan sejak tahun 1997 dulu! Bayangkan berapa puluh tahun dah berlalu. Terasa macam baru tapi masing-masing dah ada lebih dari 2 orang anak. IQ je lambat sikit. haha!

Banyak lagi kenangan yang buatkan IQ rindu sangat zaman dulu. Tapi lagi seronok kalau Arwah Ummi turut menyaksikan ini semua bersama-sama. Mesti Arwah Ummi seronok tengok Terengganu dah makin maju berbanding dulu. haha! Dulu baru nak maju, sekarang makin maju Insya-Allah.

Till then guys! bai!
Peluang Bekerja Di Tempat Membesar
Cantik kan? View IQ ambik masa tengah nak angkat equipment ke aras 5

Thursday, November 12, 2020

11.11 Double Digit Sales Di PG Mall, Tak Senang Duduk Jadinya!

November 12, 2020 8

11.11 Double Digit Sales Di PG Mall,  Tak Senang Duduk Jadinya!


Ehem! Masih tercari-cari ke nak shopping online apa tu? Muncul jer tarikh keramat, mesti berganda-ganda sale yang muncul kan? Sampai rambang mata nak pilih, sudahnya pening nak pilih platform yang mana satu ni untuk shopping dengan harga yang berbaloi...kan?


Well, IQ sendiri tengah ushar-ushar satu platform ni. Bagus juga ada banyak platform shopping ni, boleh bandingkan harga mana yang paling terbaik dan berbaloi. Jadinya, IQ cuba lihat di PG Mall, salah satu platform shopping online yang kini makin dikenali oleh pembeli barangan online mahupun peniaga tempatan bagi menjual barangan mereka.

TOP 3 Best E-Commerce Site di Malaysia!

PG Mall ni adalah platform E-Commerce No.1 di Malaysia yang telah ditubuhkan sejak 2017. PG Mall kini berada di tangga Top 3 dalam E-Commerce Site di Iprice Insight Report dan menjadi pesaing hebat di antara E-Commerce Site dari luar negara.

Top 3 E-Commerce Website di Malaysia



11.11 Double Digit Sales Gold Jewellery Day!!

Weehuuu! Amboi IQ, kemain seronok yer. Mana tak nya, emas dan wanita berpisah tiada. Dah lama tak beli emas ni. Agak-agak ulangtahun perkahwinan dah nak hampir, boleh la bodek-bodek cik abang beli emas kan? Gituuu. 


Lagi-lagi di PG Mall ada menjual emas dan semestinya ada tawaran hebat menanti kita semua! Di PG Mall kini menawarkan potongan dengan memasukkan code mengikut jenama. Dengan potongann yang diberikan, boleh la pujuk cik abang beli hadiah advance untuk kita. eh? Contoh ajer tu, nak ikut pun tak apa. haha!

Tawaran 11.11 Double Digit Sales Gold Jewellery Day sedang berlangsung sekarang bermula 10 sehingga 12 November 2020. Apa lagi? Cepat-cepat ushar, masa dah nak time! Klik link di sini terus shopping emas korang!

Guna code yang berikut untuk dapatkan potongan barangan kemas yang lebih menguntungkan!

PGJewel - KBBM30
Aurora - FPX10
Tai Fook - KBBM30
PG Gold Museum - FPX10

Kempen Beli Barangan Malaysia (KBBM) 

Salah satu inisiatif terbaik bagi IQ apabila wujudnya kempen seperti ini bagi menaikkan industri barangan buatan Malaysia. Apatah lagi kita berada di dalam situasi yang agak kacau bilau dengan virus yang melanda dunia, lebih baik kita menyokong industri ekonomi tempatan dengan membeli barangan buatan negara kita sendiri. Betul tak?

Kini, di PG Mall giat melancarkan Kempen Beli Barangan Malaysia bermula sejak Julai 2020 lagi sehinggalah Disember 2020 nanti. Sokong dengan membeli barangan buatan Malaysia sebab barangan kita juga setanding dengan barangan luar negara dan semestinya ianya membantu peniaga mahupun pengeluar di Malaysia meningkatkan kembali ekonomi negara.

Terlampau banyak barangan buatan tempatan yang boleh kita dapati di PG Mall ni. Barangan keperluan bayi, keperluan dapur mahupun harian, barangan kereta dan ubat-ubatan juga ada. Jangan risau! Mesti ada promosi hebat juga untuk KBBM ni, tak kan la barangan tempatan tak ada promosi kan? Orang kita memang suka sangat dengan promosi-promosi ni kan. 






Haaa! Gunakan kod promosi seperti KBBM20 Off dengan pembelian sekurang-kurangnya RM50 dan juga KBBM30 Off dengan pembelian sekurang-kurangnya RM100 Siapa kata Malaysia tak ada barangan berkualiti, kalau nak tahu jenama apa yang ada, korang boleh layari link ni dan cari barangan kegemaran korang di sana yer.

Super-Brand Store


Mesti korang suka barangan yang berkualiti. Sama seperti IQ! IQ suka beli barangan berkualiti sebab lebih tahan lama untuk digunakan. Di PG Mall, barangan seperti keperluan rumah, barangan kecantikan, barangan kelengkapan rumah, barangan elektronik mahupun fashion juga ada untuk korang cuci mata.

Terdapat jenama seperti Nestle, Crocs, GINTELL, Focus Point, G2000, REVLON, Vivo Malaysia, Sketchers Malaysia dan sebagainya yang turut menawarkan harga yang berbaloi sempena 11.11 Double Digit Sales kali ni! Kalau tak grab kali ni, tak boleh tidur malam rasanya ni. 




Lagipun sekarang kan tengah PKPB? Nak shopping dekat mall pun susah, sebab mesti tak boleh nak tinggalkan anak-anak dekat rumah. So, baik kita shopping barangan kegemaran kita ni dekat PG Mall, lebih mudah, dan selamat untuk kita shopping. Beli dan tunggu barang sampai ke muka pintu rumah korang.

 Apa yang korang tunggu lagi?  Jom cepat-cepat shopping online sebelum sale hilang. Layari web PG Mall di https://pgmall.my/?Source=Blogger&BloggerID=717 bagi melihat pelbagai potongan harga untuk barangan yang terpilih.

Lawati media sosial PG Mall untuk info terkini.
#PGMall  #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform #Shopnow #Shoponline #ByMalaysiansToMalaysians #BarangBaikBarangKita #1111sales #superbrandstore #Stayathome

Monday, November 9, 2020

PKPB Sambung Lagi, WFH Bukan Semudah Yang Disangka!

November 09, 2020 2

 Salam korang!

Selamat menjadi junior kepada negeri-negeri yang baru sahaja diisytiharkan PKPB beberapa hari lepas. haha! Selangor dah jadi senior dah, sejak beberapa minggu yang lalu. Sejak beberapa minggu ni juga lah IQ work from home sejurus selepas IQ touch down dari Terengganu. Balik Selangor terus kena WFH. Rasa macam kembali tak bekerja plak bila dah duduk rumah balik ni.

TAPI!!!


WFH ni bukanlah semudah yang disangka! Apatah lagi IQ ada anak kecik yang baru nak masuk 9 bulan ni. Lagi-lagi si Luqman tengah melasak sangat sekarang! Tengah nak belajar meniti, berpaut pada kerusi tapi silap hari bulan boleh terlentang jatuh ke belakang kalau tak pantau betul-betul. Walaupun Luqman ada menggunakan walker, namun ada waktu-waktu yang IQ akan lepaskan dia untuk main bersama abang dia, Qa'id. 


So, nak dijadikan ceritanya, IQ gagal untuk WFH di rumah! haha! Bertahan pada minggu pertama jer, Masuk minggu kedua, boss dah mula tanya itu ini, mintak report itu ini, mula rasa macam makin sibuk. Banyak perlu diselesaikan tapi dengan anak kecik memang susah nak settle sebab anak kecik perlukan perhatian sepenuhnya. Anak kecik memang nak ibu dia di samping ayah dia. Jadi macam mana agaknya tu?


Dengan kerja yang penting perlu IQ selesaikan, IQ buat keputusan untuk masuk office jua akhirnya. Anak-anak? IQ hantar pada pengasuh. Ayahnya ada kerja, so...tak dapat jagakan anak-anak. Kadang-kadang jer dapat. Tapi IQ tak hantar awal, IQ hantar dalam pukul 10 sebab pukul 10 baru office IQ buka sampai la petang. Nak balik awal pun boleh. Jadi tak ada masalah dekat situ. Bilangan pekerja pun tak lebih daripada requirement SOP benarkan.


Credit Galeri Sentuhan Arifsan


Mungkin ramai yang fikir ianya tak ikut SOP. Dengan keadaan keperluan kerja IQ, IQ tak punya banyak pilihan sekarang. Kepada yang masih boleh mengikuti SOP, tahniah IQ ucapkan. IQ terpaksa berkorban demi mencari sesuap nasi untuk keluarga IQ. Yang penting jaga SOP masing-masing, pakai facemask, hand sanitiser dan juga jaga jarak. Moga Allah SWT lindungi kita semua.


Tahun 2020 ni semestinya tahun mencabar buat semua. IQ sendiri berpengalaman dibuang kerja, menganggur dalam tempoh paling lama bagi IQ, 5 bulan tanpa income namun Alhamdulillah, ada skim mencari pekerjaan daripada PEKERSO benar-benar membantu IQ. Dan kini IQ kembali kerja. Alhamdulillah...namun harapan semua agar gelombang ke3 pandemic Covid-19 segera berakhir. Kalau kita tengok statistik seperti tiada penyelesaian. Moga ianya cepat berakhir. Amiin.


Till then korang. bai!

Monday, November 2, 2020

Update Ringkas: Kesibukan Melanda!!

November 02, 2020 2

 Salam semua!

Erghhh, bila dah mula bekerja memang semua jadi kelam kabut! Bukan mengeluh tapi cuma nak luahkan. Rasa macam tak percaya jadi sibuk balik berbanding berbanding beberapa bulan yang lepas. Seriously super busy yaw!!


Kerja kali ni memang berbeza sedikit dengan background IQ. IQ background civil engineering. Jadi seorang project planner sebelum ni untuk kerja-kerja civil and structure. Namun, untuk kerja kali ni berbeza disebabkan IQ masuk bidang Mechanical and Electrical. Yang mana bidangnya betul-betul berbeza dengan nature IQ sebelum ni.


Namun, jadi seorang Project Planner ni perlukan pengetahuan yang menyeluruh mengenai sesuatu projek. So, kena ambik tahu jugak bahagian-bahagian lain. Dan bila masuk bidang M&E ni, secara tak langsung berikan IQ ilmu baru yang seronok IQ nak discover.


Walaupun nampak macam noob, ada juga part-part yang IQ dah familiar namun masih mendalami setiap kerja-kerja yang terlibat. Mustahil la kan kalau kita zero knowledge langsung sedangkan sebelum ni ada je involve cuma tak menyeluruh. So, kali ni lebih detail. Kena tahu setiap equipment dan machinery yang terlibat dalam projek.


Projek IQ kali ni LAGI jauh berbanding dulu. Dua minggu lepas IQ berpeluang pergi ke tapak projek IQ iaitu di Terengganu. 4 hari 3 malam terpaksa tinggalkan keluarga sebentar untuk menyelesaikan tugas di tapak projek. Yer, cabaran kali ni memang tapak projek yang jauh. Nasib suami memahami dan anak-anak pun tak meragam dan serasi bila hanya tinggal dengan ayahnya.


Update Ringkas: Kesibukan Melanda!!

Sekarang pula Selangor kena PKPB. Disarankan untuk kerja dari rumah atau WFH. Untuk kerja IQ memang IQ kerja dari rumah cuma bila terpaksa pergi meeting, terpaksa juga keluar dari rumah untuk melunaskan tugasan IQ. Ada surat pelepasan bekerja so, tak ada masalah sangat. Cuma jaga SOP dari awal hingga akhir.


IQ pun ada buat ujian Swab Test untuk Covid minggu lepas. Cuma resultnya masih belum diketahui. Berdebar jugak, seminggu pun masih belum ada jawapan. Banyak sangat keputusannya ke macam mana? Adehai..


Bulan Oktober langsung IQ tak sempat nak update. Konon nak update la pasal Luqman masuk wad dan Adik ipar bertunang, tapi tak kesampaian lagi...adehh..busynya seorang IQ sekarang. Macam dulu juga. 


Till then korang, bai!