Wednesday, March 28, 2018

Tak Sampai Setahun, Tukar Cermin Mata Baru Lagi?

March 28, 2018 8
Bermula dengan beberapa minggu sebelum ni, IQ sedar yang nut pemegang cermin mata yang hilang. Tinggal skru kecik jer. Tapi try adjust juga dengan skill mcgyver zaman dulu dengan menggunakan ubat stapler. haha! Disebabkan gaji lambat lagi, terpaksa la buat alternatif untuk selamatkan cermin mata kesayangan ni. Sayang woo cermin mata ni. Walaupun buat secara online jer, tapi rasa berbaloi. Even tak try pakai pun masa beli still nampak sesuai bila da siap. Perasan sangat ni.
Tak Sampai Setahun, Tukar Cermin Mata Baru Lagi?
Cermin mata lama. Sedih bila dah tak boleh digunakan dah. 
SEKALI GURAU...PRAAPPPPP!
Namun, masa IQ pergi perlawanan pingpong untuk Ohlimpik Jom Kurus hujung minggu lepas, IQ bergurau senda dengan ahkak blogger Azni. Entah macam mana cermin mata ni terpenyek dengan bahu kak azni. Terus frame dia patah!! Tertanggal terus cermin belah kanannya. Adehhhh...my bad! Gurau gurau punya pasal habis cermin mata jadi korban. Sedih! Nak balik rumah pun susah sebab silau malam. Mujur cerminnya boleh pegang juga walaupun sementara jer.
Tak Sampai Setahun, Tukar Cermin Mata Baru Lagi?
Dan hari isnin yang lepas, memang dalam kepala nak buat cermin mata baru. Terfikir ada kedai cermin mata dekat area Utropolis Glenmarie tu. Pada awalnya just nak survey kot2 ada frame yang sesuai. Lepas order makanan dekat kedai makan berhampiran, terus pergi tengok frame cermin mata. Ada promosi RM100, RM150 dan RM225. Tengok frame RM100 macam tak berkenan. Beralih ke bahagian lain. Sekali dia tunjuk yang Rayban, memang rasa nak berlalu terus. haha!

Last-last tengok dekat frame harga RM225. Macam best tapi tak nampak style sangat la frame dia. Macam nerd2 sket. haha! Rasa macam nak kembali ke alam persekolahan plak bila pakai frame yang nerd2 ni. huhu. Budak baik sangat dulu2 ni. haha! Bila dah mintak pendapat akak ofis, so IQ decide nak buat terus. Tetiba plak kan salesperson dia offer cermin elok diguna untuk mengadap komputer, handphone dan tablet. Tambah RM100. Hurmmmm...

Bila dah setuju, terus cek mata. Adehh...power naik plak. Belah kiri power naik. Patut la pakai cermin mata still rasa macam kelabu semacam. Rupanya power dah naik. Rasa macam superpower plak kan bila power dah bertambah. Tapi bukan power yang ada kebaikan pun. huhu. 

SIAP DALAM MASA 2-3 HARI
Dan hari ni, cermin mata baru dah pun siap. Konon kena ambik petang, last2 tengahari pun boleh ambik. Bila try pakai...alamak, betul ke IQ pilih bingkai ni. Kenapa nampak macam official jer ni? Kenapa nampak sangat tertib sopan bla bla bla? Adakah IQ sudah bertukar? Tidaaakkk!!!

Korang rasa ok tak cermin mata IQ? Kenapa IQ rasa macam terpelajar sangat? Nampak golongan yang tekun bekerja dan sebagainya? Korang rasa macam mana? huhu
Tak Sampai Setahun, Tukar Cermin Mata Baru Lagi?
OK tak?

Monday, March 26, 2018

Perhatian Seorang Anak

March 26, 2018 1
Perhatian Seorang Anak
Setelah beberapa minggu sibuk dengan aktiviti, akhirnya IQ stop training bersama team Jom Kurus IQ. Bukan tak support hingga ke akhir tapi disebabkan game hujung minggu ni tak dapat nak sertai, maka training sepanjang minggu pun kemungkinan tak join juga.


Apatah lagi memikirkan si kecik Qa'id yang dah bermalam2 tak ditidurkan oleh ibu dia sendiri. Hanya ditidurkan oleh mak lang kesayangan dia jer. Kesian lahai anak ibu.


Malam ni IQ tak turun training walaupun kebiasaannya IQ akan sengaja turun padang untuk keluarkan peluh badan. Tapi untuk minggu ni, IQ akan workout di gym pejabat sahaja. Ambil masa sikit lepas waktu pejabat berlari atas treadmill dan jugak buat cardio. 


Malamnya boleh fokus pada budak kecik yang dahagakan perhatian ibu dia. Bila tiba waktu nak tidur, kemain bahagia muka dia mengadap muka ibu. Dipegang tangan ibunya langsung tak lepas. Tak cukup selesa, gerak bawah ketiak ibu plak. Nasiblah ibu dah mandi...kalau belum, nasib ed la nak oii..


Bila tengok keadaan dia macam ni, IQ faham....dia rindu IQ. Dia rindu nak manja2 dengan IQ. IQ tahu IQ kurang fokus pada dia menjelang malam. Cuba tebus pada hujung minggu namun masih tak cukup bagi dia. Maafkan ibu sayang. Lepas ni ibu ada dengan Ed selalu. INSYAALLAH...


Siapa lagi yang dicari oleh anak melainkan ibunya. Biarlah ramai yang datang menghiburkan hati dia, yang pasti...yang dicarinya adalah IBUnya. Pasti.


Love you son. With my fully heart.

Wednesday, March 21, 2018

Perginya Insan Yang Disayangi

March 21, 2018 8
Dua hari lepas, masa IQ bersiap-siap nak pergi training badminton, IQ dapat berita pemergian kakak kepada abang ipar IQ, iaitu kakak ipar kepada kakak IQ. Arwah meninggal pada pukul 8.30++ malam di Hospital Serdang dan akan dikebumikan di Chemomoi Pahang esok harinya. Arwah meninggal akibat kesan kanser buah pinggang yang dihadapinya beberapa tahun yang lepas. Pernah menjalani rawatan kimo sebanyak dua kali.

Keluarga abang ipar IQ dan keluarga IQ saling mengenali antara satu sama lain memandangkan keluarga luar pertama yang masuk ke dalam keluarga kecil kami setelah kakak IQ berkahwin dengan abang ipar. Jadinya, IQ kenal semua adik beradik abang ipar termasuk Arwah yang merupakan anak ketiga dan kakak ketiga kepada abang ipar IQ.

Bila dapat berita pemergian Arwah, terus IQ ajak adik perempuan IQ balik ke Pahang. Gerak dalam pukul 10 malam dan sampai dalam pukul 12.15 tengah malam. Namun, jenazah dan ahli keluarga abang ipar masih belum sampai. Sementara tunggu jenazah sampai dalam hampir pukul 2 pagi, IQ dah terlena. Esoknya baru berkesempatan melihat jenazah Arwah yang diletakkan di bahagian depan ruang tamu rumah.

IQ lihat anak-anak Arwah. Masih muda-mudah semuanya. Yang sulung perempuan nampak sangat kuat. Baru sahaja terima result SPM tempoh hari, namun Arwah tak sempat nak tengok resultnya disebabkan dalam keadaan tidak sedarkan diri selepas operation. Anak-anak lelaki yang lain ada yang bermain dan ada yang termenung. IQ faham perasaan mereka. Kehilangan seorang ibu bukanlah satu perkara yang mudah untuk dihadapi.

Jenazah dibawa ke tanah perkuburan dan dikebumikan pada pukul 10 pagi. Alhamdulillah, selamat semuanya. Moga roh Arwah tenang dan dicucuri rahmat oleh Allah SWT.

Ada beberapa perkara yang menarik minat IQ memandangkan ia seperti ilmu baru bagi IQ. IQ first time dengar walaupun dah berkali menghadapi kematian. Actually, ianya seperti rumusan selepas IQ menghadapi pemergian dua orang yang IQ sayang dan juga pemergian Arwah kakak kepada abang ipar IQ ni

FAKTA ATAU AUTA TENTANG KEADAAN KETIKA BERLAKUNYA SESEBUAH KEMATIAN

1- Dilarang masak, makan dan  minum ketika jenazah belum dikebumikan
     Fakta: Untuk mengelakkan keadaan seperti meraikan dan suka ria makan makanan yang dihidangkan.
     Auta: Masak makanan, makanan jadi berulat

2- Pemberian emas atau kain batik/pelikat kepada mereka yang menguruskan jenazah.
     Fakta: Sebagai tanda terima kasih kepada mereka yang sudi menolong. Namun, sekarang masyarakat memilih memberikan duit berbanding barang seperti sebelum ini
     Auta: Wajib beri walaupun tidak mampu.

3- Mengebumikan jenazah sebelum tiga waktu solat.
     Fakta: Memberi masa kepada mereka untuk menggali kubur, menguruskan jenazah dan ahli keluarga datang melawat dan mendoakan Arwah.

Untuk point akhir, IQ pernah diberitahu yang jenazah perlu disegerakan untuk dikebumikan. Sebabnya, dalam perjalanan terakhirnya...jenazah akan sentiasa diganggu oleh makhluk lain selagi jenazah tidak dikebumikan. Namun, itu yang IQ dengar dan faham. Tertakluk kepada sesiapa yang mempraktikkannya bagaimana.

Semoga ilmu bermanfaat kepada semua.
Al-Fatihah buat Allahyarhamah Asimah binti Abdul Rahman
1975-2018

Monday, March 19, 2018

Qa'id Tukar Pengasuh Lagi? Pening Ibu Dibuatnya!

March 19, 2018 11
Lama kan tak cerita pasal si budak kecik Qa'id? Meh IQ nak cerita tentang Qa'id dengan pengasuh Qa'id. Pening IQ dibuatnya. Bukan senang oi!

Mencari pengasuh yang sesuai bukanlah mudah. Sebelum ni ada yang ikhlas nak jaga, namun ada juga yang tak berapa nak ikhlas. IQ sebagai ibu ada naluri ibu yang boleh dapat tahu pengasuh tersebut dapat jaga anak kita dengan baik atau tidak. Ada satu ketika, masa tempoh IQ hantar, pengasuh sementara sms tanya kenapa anak tak mau tidur, anak ajar tidur buai ke...bla bla bla...hati dah tak senang...balik kerja awal..terima kasih jaga anak untuk SEHARI...

Ok, tu kisah lama...kisah masa zaman Arwah ayah dia ada lagi. Alhamdulillah. Lepas IQ berhijrah pindah dari Kota Damansara ke Keramat, IQ ditemukan dengan pengasuh Qa'id yang ikhlas nak jaga dia. Berpengalaman menguruskan anak asuhan. Lega sangat. Ditambah blok sebelah jer, dan hanya perlu jalan kaki tiap pagi untuk hantar Qa'id ke rumah pengasuh.

DAPAT BERITA MENGEJUT!
Namun, keadaan sedikit kelam kabut hujung minggu lepas sebab IQ dapat berita suami kepada pengasuh Qa'id masuk hospital dan tak tahu keadaannya macam mana. Jadinya, nak tak nak IQ kena cari pengasuh sementara untuk Qa'id. Macam biasa, IQ akan search pengasuh dekat group FB Kelab Pengasuh KL Selangor. Dekat situ IQ just search ikut kawasan IQ jer. Mudah. IQ sejenis manusia yang malas nak pos iklan perlukan pengasuh dan tunggu respon pengasuh2 sekalian. So, IQ cuma akan pergi ke mana-mana entry iklan yang pengasuh komen dan letak no.handphone dorang. Mudah kerja.

Kriteria yang IQ tengok opkos la muka. Bukan nak pilih yang cantik, tapi nak pilih muka yang penuh sifat keibuan. Lembut. Walaupun kita tak boleh pandang orang dengan rupa, tapi naluri ibu IQ mesti dapat rasakan satu chemistry dekat bakal pengasuh sementara Qa'id ni. Mudah-mudahan. IQ pun contact sorang pengasuh. Tak available katanya. Contact lagi sorang..nampak macam ok. Dia pun kata OK. Then deal untuk cuba satu hari dulu. Rate hantar pengasuh sehari? Selalunya RM30. Kalau dalam tempoh panjang, boleh dapat kurang lagi. Macam tu la dekat kawasan IQ.

Esoknya IQ hantar Qa'id dekat rumah pengasuh sementara. Berbeza blok dan perlu pergi dengan kereta. Masuk jer rumah pengasuh Qa'id dah start nak nangis. Tak bagi IQ tinggalkan dia. Terus rasa nak cuti hari tu tapi hati kena kuat. huhu. Try pujuk dia dengan mainan. IQ keluar dari rumah pengasuh slow2 dan bersembunyi di satu sudut. Lama Qa'id nangis. Dalam 10 minit tapi akhirnya senyap...dan IQ berlalu pergi office. Mudah-mudahan Qa'id baik-baik jer.
Qa'id Tukar Pengasuh Lagi? Pening Ibu Dibuatnya!
QA'ID MENANGIS? KENAPA?
Bila tiba waktu ambik, sampai dekat rumah pengasuh, IQ dah terdengar Qa'id nangis kuat sangat. Bila IQ masuk rumah pengasuh, pengasuh bagitahu Qa'id tetiba jer menangis tanpa sebab. IQ pujuk dan mintak kebenaran balik. IQ bagitahu mungkin IQ akan hantar dekat dia lagi hari esoknya memandangkan tiada khabar berita daripada pengasuh tetap Qa'id. So, pengasuh sementara Qa'id pun cakap ok jer. 

Dua hari berikutnya IQ hantar Qa'id lagi dekat pengasuh sementara. Nampak Qa'id tak berapa nak happy. Hari last hantar pun tetiba dia cakap "takut...takut" Then, IQ sedar ada something tak kena. Walaupun dari hari pertama pun IQ tak sedap hati bila ada luka belakang Qa'id, namun tetap bersangka baik dan anggap Qa'id mungkin terlanggar bucu meja. Akhirnya, IQ terpaksa buat keputusan untuk stop hantar dekat pengasuh sementara ni. IQ cuba explain baik2 pada dia, supaya tak menimbulkan apa-apa isu. Mujur dia pun paham. IQ faham, dia mungkin jaga tak ramai budak-budak. Walaupun Qa'id ni selalu main sorang-sorang tapi dia agak aktif. IQ plak risau pengasuh sementara tak tahan dengan perangai Qa'id. huhu.

JALAN TERAKHIR....
IQ pilih satu taska untuk Qa'id tak jauh jugak dari rumah tapi masih perlu naik kereta. Petang tu terus IQ jumpa cikgu yang handle taska tersebut. Alhamdulillah, segalanya berjalan dengan lancar. Qa'id pada awalnya tak nak masuk dalam taska pun tetiba tak nak balik langsung. Rasa nak tidur dekat taska tu ajer kerjanya. Nampak mainan terus lupa ibu dia. huhu.

Hari ni masuk hari ketiga hantar Qa'id ke taska. Alhamdulillah. Pagi-pagi tak ada drama lagi setakat ni. Cikgu Qa'id cakap, Qa'id suka buat hal sendiri, tak menangis dan baik budaknya. Alhamdulillah. Anak ibu banyak ikut perangai Arwah ayah. Kalau ikut perangai ibu, pening jugak cikgunya. hehehe.

Moga Qa'id terus serasi dengan tempat baru Qa'id ni. InsyaAllah.

Tuesday, March 13, 2018

Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10

March 13, 2018 11
Cabaran Jom Kurus Musim Ke-10 akhirnya melabuhkan tirai pada 10 Mac yang lalu. 6 minggu terasa macam sekejap jer. Program yang sarat dengan aktiviti memang buatkan IQ rasa macam eh? Hari last timbang dah? Serius la dah habis?

TIDAK YAKIN PADA DIRI SENDIRI
Bermula hari Kick-Off iaitu hari pertama IQ memulakan cabaran menguruskan badan ni, IQ sebenarnya tak yakin IQ boleh turun berat badan IQ yang maha degil ni. Yelah, makan kurang pun berattak turun, puas berjalan kaki window shopping pun tak kurus2. Kadang memang rasa give up. Dan bila give up? MAKAN LA PUAS2 LAGI. haha! Silap besar sangat dekat situ, putus asa. huhu
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10
Hari pertama
IQ tak letakkan harapan yang tinggi masa IQ mula join JK1M ni. Walaupun Pledge IQ kemain target sampai 8.5kg turun, tapi lepas buat pledge baru sedar, eh...dapat ke IQ capai ni...nak turun sekilo pun kemain sakit sebelum ni apatah lagi nak turun 8.5kg dalam masa 6 minggu. Nak kena turun 1.4 kg dalam seminggu tu. Adehhh..

MINGGU DEMI MINGGU BERLALU...
Minggu pertama berlalu dengan jayanya. Seperti dalam entry IQ yang lepas, IQ ada cerita yang IQ tak dapat nak join work out yang dibuat pada sebelah petang disebabkan jarak tempat kerja yang jauh. Namun, IQ juga buat work out sendiri di rumah. Banyak work out apps dalam Google Play yang korang boleh pilih ikut kesukaan korang. Ada yang siap tunjuk meal yang berkhasiat dan sesuai untuk korang ambil setiap hari.
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10
Kalau berkesempatan, IQ cuba datang workout petang2 bersama team
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10
Workout bersama alat
BERSUKAN JUGA BOLEH TURUNKAN BERAT
Walau IQ tak berkesempatan nak join work out petang, IQ akan turun bermain sukan bersama team IQ iaitu team KLCC Charlie di mana-mana Sport Area yang dorang decide. Kalau malam tu nak main dodgeball, akan pergi ke court dodgeball dan kalau nak main handball, akan pergi ke mana-mana pusat futsal yang ada kosong. Kalau aim nak fit, kena berdisiplin dan berkorban. Mana mungkin kejayaan datang bergolek kan?

Bersukan ni semestinya dapat mengeluarkan peluh yang banyak. IQ akan cuba buatkan badan IQ berpeluh sepanjang IQ bersukan. Badan akan berpeluh, otot akan digunakan sepenuhnya. Matlamat IQ nak keluarkan peluh sebab kalau badan IQ tak berpeluh walaupun sehari, terasa macam ada yang tak lengkap. Nampak macam cliche kan? haha! 
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10
Main handball di Ampang Sports Planet
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10
Penerangan dari Team Leader
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10

TIMBANGAN SETIAP MINGGU YANG MENDUGA
Timbangan pertama IQ berjaya menurun berat sebanyak 3 kg daripada 68.5 kg kepada 65.5 kg. Agak mengejutkan IQ juga sebab IQ tak sangka dapat turunkan berat sebanyak tu. Macam mana IQ boleh turunkan berat IQ dengan begitu drastik dalam masa satu minggu?
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10
68.5kg turun kepada 65.5kg
Puasa. IQ niat untuk berpuasa bagi memudahkan perjalanan diet IQ. Kalau nak tahan makan tanpa puasa macam agak susah kan? So, boleh mulakan dengan puasa. Secara tak langsung, perut kita dengan sendirinya berlatih untuk menerima makanan yang sedikit. Sebelum IQ puasa, IQ cuba kurangkan portion nasi dan makanan yang IQ ambil. Air manis juga IQ stop untuk mengurangkan pengambilan gula. Dalam makanan seperti nasi dan buah-buahan pun dah ada gulanya tersendiri. So, jangan ambil gula lebih-lebih lagi.
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10
Minggu kedua, turun banyak sangat sebelum tu, jadi turun 50 gram je minggu seterusnya. 
Bila IQ tak berpuasa, IQ buat Intermittent Fasting (IF). IF ni juga bantu kurangkan berat badan IQ lepas IQ balik dari kampung hari tu. Tahu-tahu jer la kan kalau balik kampung tak kan nak berdiet sangat? Bukan selalu dapat rasa makanan sedap. Makan tapi berpada. Tapi tetap nak makan semua. Disebabkan balik kampung, berat IQ naik sedikit minggu seterusnya. Dah kena bayar denda pada coach. Bayar denda ni bagus untuk motivasikan diri turunkan berat lagi. Kang tetiba terngiang suara coach jerit "BAYAU!" haha! Hasil diet IF? IQ berjaya turunkan berat badan minggu seterusnya dengan 1.4 kg. Lega tak perlu bayar denda. haha!

Rutin diet kenalah konsisten, jangan patah semangat. Hasilnya nanti pasti buat kita tersenyum lebar. Bukan mudah nak berjaya namun ianya bukan mustahil. Hasil IQ jaga pemakanan IQ dan bersukan, IQ berjaya turun 5.65 kg daripada berat IQ masa mula-mula IQ join JK1M10 ni. Puas hati? Semestinya! Walaupun 5.65kg bukanlah satu nilai yang besar seperti 10 kg atau 20 kg, namun untuk orang yang berbadan seperti IQ, pasti rasa teruja bila dapat turunkan berat sebanyak tu.
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10
Penat tapi tak boleh putus asa.
Walau apa pun target korang, jangan sampai menyeksa diri. Kalau terasa tangan dah terketar-ketar, sila makan. Jangan tahan diri dan seksa badan korang. Niat untuk turunkan berat badan untuk lebih sihat bukan untuk cantik, slim dan menarik perhatian orang. Yang paling penting, FIT! Kalau kurus tapi tak mampu nak lari satu Taman KLCC itu namanya tidak fit. So, kurus tak bermakna sihat juga yer. 

TEAM LEADER KLCC YANG AWESOME!
Ribuan terima kasih kepada Team Leader KLCC Charlie iaitu Kapten Black yang banyak memberi tunjuk ajar pemakanan yang betul dan work out yang terbaik pada kami iaitu Team KLCC Charlie. Kapten Black seorang yang sangat sempoi walaupun kadang-kadang tegas dalam memberi arahan menjadi kesayangan peserta JK1M Team KLCC kerana tidak lokek berkongsi pengalamannya kepada mereka yang berazam untuk menurunkan berat badan.
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10
Blogger KBBA9 bersama Kapten Black
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10
Team KLCC Charlie yang havoc!
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10
Blogger KBBA9 yang berjaya turunkan berat badan
TARGET IQ YANG SETERUSNYA...
IQ berjaya turunkan 5.65 kg daripada 68.5 kg hingga 62.85 kg selama 6 minggu dengan program Cabaran Kurus 1 Malaysia di bawah Team Kapten Black KLCC Charlie. IQ berazam untuk turunkan berat badan IQ sehingga 55 kg untuk tahun 2018 ni bagi mendapatkan berat badan ideal. BMI IQ sekarang 26 dan berazam untuk dapatkan BMI 23. InsyaAllah.
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10
Jika IQ boleh buat, korang pun boleh!

Info lanjut korang boleh dapatkan di laman web rasmi Jom Kurus 1 Malaysia di bawah.

Disclaimer: Gambar diambil daripada Facebook Fanpage Kapten Black melainkan yang dinyatakan di dalam gambar.

Monday, March 12, 2018

Rawatan Carbon Laser Atasi Masalah Kulit Muka Berminyak Yang Terkini di Premier Clinic

March 12, 2018 6
Keadaan cuaca sekarang tak menentu buatkan kulit muka kita bermasalah sangat. Kejap panas, kejap hujan. Tengah-tengah cuaca panas plak terus masuk pejabat yang ber'aircond'. Perubahan keadaan sekeliling berikan kesan kepada kulit kita terutama kulit muka yang agak terdedah berbanding kawasan kulit yang lain.  Betul tak?

Kali ni IQ berpeluang menjalani satu rawatan muka yang dikhaskan untuk menghilangkan minyak  serta mencerahkan kulit muka. Sebelum ni IQ cuma buat facial treatment di beberapa spa. Tapi kali ni rawatan yang IQ jalani ni meliputi struktur kulit IQ dari dalam. Macam menarik kan? 
Rawatan Carbon Laser Atasi Masalah Kulit Muka Berminyak Yang Terkini di Premier Clinic
Sebaik sahaja IQ sampai di Megan Avenue, Jalan Tun Razak, IQ terus menuju ke Premier Clinic yang berada di aras bawah. Mudah jer nak cari Premier Clinic ni, dalam Google Maps pun ada, taip jer Premier Clinic KL City terus keluar direction. Mudah sangat. Tak der sesat-sesat bagai.
Rawatan Carbon Laser Atasi Masalah Kulit Muka Berminyak Yang Terkini di Premier Clinic
Bila IQ masuk Premier Clinic jer IQ disapa ramah oleh staff Premier Clinic iaitu Louise. Louise membantu IQ untuk daftarkan diri IQ di kaunter sebelum IQ berjumpa dengan doktor yang bakal merawat kulit muka IQ nanti untuk sesi konsultansi. Berdebar nak masuk dan jumpa doktor, apa pula yang doktor cakap pasal kulit muka IQ yang entah apa-apa ni. Cover dengan make up je lebih, tapi masalahnya IQ ni make up ker? hehehe
Rawatan Carbon Laser Atasi Masalah Kulit Muka Berminyak Yang Terkini di Premier Clinic
Rawatan Carbon Laser Atasi Masalah Kulit Muka Berminyak Yang Terkini di Premier Clinic
Ruang menunggu yang selesa
Sesi Konsultansi bersama Dr Foo bermula dengan membincangkan apa masalah mengenai kulit muka IQ yang menjadi masalah utama. Biarpun secara kasarnya muka IQ kelihatan licin, namun hakikatnya muka IQ mengalami masalah kulit muka berminyak pada satu-satu ketika. Ini terjadi disebabkan liang pori terbuka dengan keadaan terdedah dengan sinaran matahari di waktu kerja di luar bangunan.

Bagi mengatasi masalah kulit muka IQ yang berminyak, Dr Foo mencadangkan IQ menjalani rawatan muka untuk yang dipanggil Carbon Laser Peel bagi merawat liang pori yang terbuka dan tona kulit muka tidak sekata. 
Rawatan Carbon Laser Atasi Masalah Kulit Muka Berminyak Yang Terkini di Premier Clinic
Rawatan Carbon Laser Peel, Apakah Ia?

'Carbon Laser Peel' adalah satu jenis rawatan yang menggunakan laser namun tidak menyakitkan pesakit dengan minimum downtime yang hampir zero. Rawatan ni berkesan bagi sesiapa yang mengalami masalah kulit muka berminyak, bintik hitam pada muka, liang pori yang terbuka, kulit muka yang kesan dan juga jerawat pada muka dan badan. 

Kelebihan Rawatan Carbon Laser Peel
  • Merangsang pembentukan sel kulit yang baru secara semulajadi bagi menampakkan kulit muka lebih sihat dan segar. Kulit muka lebih berupaya mengekalkan kelembapan dengan lebih cukup dan memberikan kesan pemutihan semulajadi.
  • Menangani ketidaksempurnaan kulit, di mana lapisan kulit yang lebih licin akan terhasil menangani lapisan kulit yang lama.
  • Lapisan carbon yang disapu nipis sebagai agen penyerap, juga menghilangkan sekali lapisan kulit lama dengan pancaran laser yang digunakan di permukaan kulit muka.
  • Tenaga haba yang digunakan merangsang kulit dengan meningkatkan pengeluaran kolagen. Tisu di bawah permukaan kulit akan mula bertindak dengan lebih cepat.

Proses Rawatan Carbon Laser Peel

Sejurus selepas sesi konsultansi, IQ dibawa ke bilik rawatan untuk mulakan sesi rawatan Carbon Laser Peel ni. Keadaan bilik yang selesa membuatkan IQ berasa amat tenang dan tak risau dengan rawatan yang bakal IQ jalani.
Rawatan Carbon Laser Atasi Masalah Kulit Muka Berminyak Yang Terkini di Premier Clinic
Bilik rawatan
Rawatan Carbon Laser Atasi Masalah Kulit Muka Berminyak Yang Terkini di Premier Clinic

1- Pembersihan Muka

Sebelum memulakan rawatan, muka IQ dibersihkan terlebih dahulu. Segala mekap yang dipakai sebelum tu akan dibersihkan bagi meneruskan proses rawatan seterusnya.


2- Sapuan Carbon Lotion

Carbon Lotion disapu nipis di permukaan kulit muka IQ. Carbon Lotion ini bertindak sebagai agen menyerap haba yang dihasilkan melalui laser. Haba tersebut akan merangsang kolagen di bawah permukaan kulit yang kendur dan menghasilkan kolagen baru bagi menegangkan kulit muka.

3- Laser Dipancarkan Kali Pertama

Pada peringkat permulaan laser dipancarkan, ia akan menghasilkan satu letupan kecil untuk proses pengelupasan namun tidak menyakitkan pesakit. Kulit mati akan mengelupas dalam proses ini.
4- Pancaran Laser Kedua Untuk Parut Jerawat

Setelah pancaran laser yang pertama menghilangkan carbon daripada kulit, pancaran laser kedua dibuat untuk menembusi lapisan kulit yang lebih dalam bagi merawat parut jerawat dan memudarkan jeragat.

5- Pancaran Laser Ketiga Untuk Rangsangan Kolagen

Pancaran laser ketiga berfungsi untuk meremajakan kulit muka yang dipanggil sebagai Proses Toning Laser yang dipancarkan akan menembusi lapisan kulit yang paling dalam bagi merangsang kolagen dan elastin. Pancaran laser yang ketiga ini akan membuatkan pesakit akan rasa haba di permukaan muka disebabkan tenaga haba yang digunakan.
Setelah rawatan laser selesai dijalankan, tuala yang sejuk akan diletakkan di atas muka bagi menyejukkan kulit muka.

Seterusnya, muka IQ disapu dengan pelembap dan sunblock bagi mengelakkan kesan pancaran matahari ke atas kulit muka IQ selepas rawatan dijalankan.
Rawatan Carbon Laser Atasi Masalah Kulit Muka Berminyak Yang Terkini di Premier Clinic
Pelembap dan sunblock yang digunakan
Sebaik sahaja rawatan habis dijalankan, IQ memang agak kaku. Dr Foo tanya OK ke pun IQ tak dapat nak jawab sebab memang kaku habis. Dr Foo berikan penjelasan yang sangat jelas sepanjang rawatan dijalankan. Setiap proses yang berlainan Dr Foo akan jelaskan apa dan mengapa proses tersebut dibuat. Sangat jelas dan IQ sangat berpuas hati.

IQ cuma diingatkan supaya sentiasa memakai sunblock dan pelembap kerana Rawatan Carbon Laser ni akan mendedahkan sel kulit baru. Bagi melindungi sel kulit baru, perlindungan seperti sunblock dan pelembap haruslah digunakan.

Rawatan ini tidak mempunyai downtime, dan mungkin minimum-to-zero. Tiada kesan drastik ke atas kulit muka kita sebaik kita selesai menjalani rawatan Carbon Laser ni. Cuma kulit muka kita akan berwarna agak pinkish seolah-olah memakai blusher. Namun, disarankan memakai payung jika berada di bawah terik matahari bagi mengelakkan kulit terdedah secara terus dengan sinaran matahari.
Terima kasih Dr Foo dan Premier Clinic untuk peluang kali ini



Cawangan Premier Clinic

TTDI: 31, Jalan Wan Kadir 2, Taman Tun Dr Ismail, 60000 Kuala Lumpur

BANGSAR: 40, Jalan Telawi, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur

PUCHONG: G-15, IOI Boulevard, Jalan Kenari 5, Bandar Puchong Jaya, 47100 Puchong, Selangor

KL CITY: A-0-8, Megan Avenue 1, 189 Jalan Tun Razak, 50400 Kuala Lumpur

General Contact Details: +6012-6625552
Email Address: contactus@premier-clinc.com


Instagram: @premier_clinic





Dr Kee Yong Sang: http://www.KLaesthetic.com



Tawaran Istimewa Untuk Korang! 

Kalau korang pergi ke Premier Clinic walau di mana pun cawangannya, jangan lupa sebut nama IQ iaitu Izyan atau Izyan Balqis sebab korang akan dapat diskaun terbaik tau! Jangan lupa tau! Rugi kalau tak grab peluang ni.

Four Strategies to Investing in Real Estate

March 12, 2018 6

Four Strategies to Investing in Real Estate

Real estate investment is one of the most often utilised investment vehicles. Many new investors turn to real estate investing as a hedge against economic uncertainty. The business of buying, selling and renting property may seem like an ambitious endeavor, but with the right strategies, patience, as well as a willingness to learn, it can be an investment vehicle that drives you forward toward your goal of passive income and financial independence.

Although buying and holding is the most common strategy used in real estate investing, a wide variety of different strategies exist. Some create short-term value, while other create long-term wealth. Keep in mind, however, that the appropriateness of each strategy will depend on your own goals, risk, tolerance and the local property market.

Today’s guide compiles four conventional real estate investing strategies that are worth knowing.

1.       Buy and Hold

Buying and holding is one of oldest strategies to generate long-term returns on investment. Investors purchase a property and leases it to tenants for ongoing income. This creates a steady stream of monthly cash flows and generates long-term passive income for the investor. A buy and hold strategy also offers minimal risk. However, flipping can involve some capital that includes renovation costs and carrying costs.

Keep in mind that for a buy and hold strategy to succeed, the location must be strategic for example, cyberjaya property, and choice of property must be undertaken with due diligence. Besides financial security, you are also able to turn your real estate investment into a business. You will become your own boss, and enjoy many perks including but not limited to tax advantages.

2.       The ‘Lipstick’ Flip

Buying and flipping is an often-used strategy to generate returns on investment in short-term timeframes. Property flipping is the purchasing of property that needs minimal repairs (usually RM 20K or less) and selling (or flipping) the property with minimal cosmetic improvements and repairs. Investors generally buy and flip to make a small, reasonable profit quickly and with little hassle.

To succeed in this buy and flip strategy, analyse potential properties and what the property needs in remodelling. Do a cost-benefit analysis to determine whether or not it makes sense to do certain improvements, and to gauge what you will get in return. For example, a house has stained and dirty flooring. Will the house sell at a higher price with new floors or new carpets? The answer is yes. In most markets, not only will it sell for a higher price, but it will attract more potential buyers and increase the demand for the property. However, do be sure not to budget too high, otherwise you will over-improve the property and it will end up being a waste of money. Sometimes, all the property needs is a lipstick remodel, where there are no benefits to the over improvements and added costs.

The process:
  1. Investor looks for viable homes that can be easily improved for sale.
  2. Investor buys said property and makes minor cosmetic improvements and minimal repairs.
  3. Investor places the improved house is then placed back on the market and quickly resells it for a better price.
  4. Investor cashes out and repeats the process, thus generating returns consistently and exponentially.


Prerequisite needed:
The investor needs to have adequate financing lined up. Investors will also need professional networks and contacts as well has have a good understanding of what they are doing.


Resources needed:
  • Funding for purchase, improvement costs, 6 months of holding costs
  • Contractors to complete basic construction work
  • Motivated seller leads
  • MLS access
  • Flip formula
  • Ability to manage property daily
  • Knowledge of local real estate laws and regulations
  • Accounting skills
  • Minor construction / project management skills
  • Title company


3.       Buy and Hold

Buying and holding is one of oldest strategies to generate long-term returns on investment. Investors purchase a property and leases it to tenants for ongoing income. This creates a steady stream of monthly cash flows and generates long-term passive income for the investor. A buy and hold strategy also offers minimal risk. However, flipping can involve some capital that includes renovation costs and carrying costs.

The process:
  1. Investor find viable property deals.
  2. Investor make repairs to the property to improve its demand and get it ready for tenants.
  3. Investor put the property on the rental market and secures a tenant.
  4. Investor collects rent monthly, generating passive stream of income.


Prerequisite needed:
The investor needs to have contacts to a pool of property sellers in order to have a more diversified selection of properties. The investor needs to have adequate financing to fund the purchase. Otherwise, the purchase will need to be funded with debt (i.e. bank loans and mortgages). Investors will need knowledge and adequate education on property laws, as well as local connections and relationships that will help pull in tenants.

Resources needed:
  • Financing
  • Motivated seller leads
  • MLS access
  • Buy & hold formula
  • LCC/business entity
  • Tenants
  • Title company
  • Funds for repairs and property maintenance
  • Marketing budget for renters
  • Property manager or time to manage property


4.       Wholesale

The wholesale strategy is similar to flipping. However, the investor sells the property contract to other potential buyers. In essence, the investor is the middleman, who contracts with a property seller, markets the property to potential buyers, and then assigns the contract to them. 

Real estate wholesaling is flipping contracts for fast cash. The investor buys at low prices, sells at low prices and sells fast by assigning real estate contract rights. The investors only role is thus to find a buyer for a seller and takes a percentage off of the sale. The profit is usually the difference between the contracted price with the seller and the final amount that is paid by the buyer. This strategy enables investors to get in, get out, get paid fast and can be done quickly and with minimal risk. Wholesaling involves much less capital than other real estate investment strategies.

Success in this strategy will depend on the investor’s knowledge of the real estate market, and connection to buyers for quick sales. A good idea is to add a contingency to the purchase contract in order to allow the wholesaler to back out of the deal if a suitable buyer cannot be found before the expected closing date. This limits the risk involved for the investor.

The process:
  1. Investor finds underprice properties.
  2. Investor finds a buyer for the contract.
  3. Investor assigns the real estate contract to new buyer.
  4.  Investor gets paid an assignment fee.

Prerequisites:
In order for a wholesale strategy to succeed, the investor needs a pool of waiting buyers, education on the land laws and the buying and selling process, as well as a wide network of local connections.

Resources needed.
  •  Buyers list
  •  Motivated seller leads
  •  MLS access
  • Flip & Buy/Hold Formulas
  • LCC/Business entity
  • A few hundred dollars,
  • Internet technology, phone, transportation


5.       Buy, Renovate, Rent, Refinance, and Repeat

The BRRRR strategy is one of the most complex in real estate investing. However, this strategy can be used to provide returns in both the short- and long-term. This strategy involves purchasing, rehabbing, leasing the property, recouping of the capital by refinancing, and doing it all over again.

The goal behind this strategy is to pull out all of the money that was put into the property when it is refinanced, so effectively the property was bought for nothing, and still has a 25 percent built-in equity to reduce risk. In essence, the BRRRR method allows investors to maximise the use of their cash funds and, essentially, acquire assets repeatedly with the original pool of funds.

Some tips for target properties include: aim for properties in gentrifying areas, properties with minor cosmetic repaid needs and properties where values are rising fast.

The process:
  1.      Investor buys a property with good potential.
  2.      Investor renovates the property.
  3.      Investor rents the property out to a tenant.
  4.      Investor refinances the property to get cash out.


Prerequisites needed:
Interested investors will need to have a wide network of property sellers and local connections and relationships. Investors will also need to have adequate financing lined up to fund the whole project, as well as adequate knowledge and education on the real estate market and property laws.

Resources needed:
  •            Motivated seller leads
  •            Flip & Buy / Flip & Hold formulas
  •            LCC/Business entity
  •            Funds for repairs and maintenance
  •            Property Manager and/or time to manage property
  •            Tenants
  •            Financing
  •            Contractors
  •            MLS access
  •            Accounting skills
  •            Title company
  •            Ability to manage property daily
  •            Marketing budget for renters
  •            Knowledge of local real estate laws and regulations
  •            Minor construction/project management skills


Thursday, March 8, 2018

Carousell LIVE At Publika Guys!

March 08, 2018 3
Baju tak muat? Suka shopping tapi dah tak muat almari nak letak baju-baju lama? Korang tahu ada aplikasi dalam talian yang memudahkan korang menjual barang Pre-loved dengan mudah?   Dengan hanya mengambil gambar dan upload ke aplikasi tersebut, barang korang akan mudah terjual dengan hanya chat bersama pelanggan.  

Carousell. Tahukah korang, Carousell adalah medium menjual barang Pre-loved yang famous di Malaysia sejak Ogos 2012? Bermula di Singapura, Carousell kini luas digunakan ke 19 bandar di seluruh dunia! Carousell menjual pelbagai produk dari 28 kategori termasuk fesyen, kecantikan, lifestyle gadgets dan juga Fesyen Muslimah. 
Carousell LIVE At Publika Guys!

Dan sekarang ni pula, Carousell mula mengadakan Pasar Lambak bagi menjual barang Preloved korang secara LIVE! Mudahnya kalau dapat membeli secara LIVE kan? Mudah nak mengetahui keadaan sebenar barang yang ingin dibeli.

Dengan kerjasama The Malaysia Red Crescent Society (MRCS) dan juga Carousell, satu Pasar Lambak  bakal diadakan hujung minggu ini 10 & 11 March 2018 bertempat di Publika Solaris Dutamas! Program tersebut diadakan bagi mengutip dana bagi aktiviti MRCS dalam menjalankan operasi menyelamat dan juga khidmat masyarakat.
Carousell LIVE At Publika Guys!

Program tersebut juga menjadi platform bagi ahli MRCS menjual barang Preloved mereka yang disumbangkan oleh orang awam secara LIVE bagi mengutip dana. Sesetengah barang yang dijual juga akan dijual secara atas talian menggunakan Aplikasi Carousell bagi dalam dan luar kawasan Lembah Klang.

Apa yang menarik adalah Carousell LIVE! juga bakal dimeriahkan oleh 20 Top Carousellers dan juga selebriti terkenal seperti Zahiril Adzim, Sheira Ayoub, Nadia Brian, Sarah Hidelbrand, Nabil Mahir, Shalma Ainaa dan Natrah yang akan menjual barang Pre-loved mereka seperti Fesyen, Aksesori, Art dan juga Barangan Elektrik. Dapat barang Pre-Loved daripada artis mest seronok kan?
Carousell LIVE At Publika Guys!

Untuk maklumat lanjut, korang boleh follow info terkini mengenai Carousell LIVE! ni dekat www.facebook.com/carousell.my atau boleh download aplikasi Carousell di Apple Store atau Google Play Store.