Tuesday, March 13, 2018

Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10

Cabaran Jom Kurus Musim Ke-10 akhirnya melabuhkan tirai pada 10 Mac yang lalu. 6 minggu terasa macam sekejap jer. Program yang sarat dengan aktiviti memang buatkan IQ rasa macam eh? Hari last timbang dah? Serius la dah habis?

TIDAK YAKIN PADA DIRI SENDIRI
Bermula hari Kick-Off iaitu hari pertama IQ memulakan cabaran menguruskan badan ni, IQ sebenarnya tak yakin IQ boleh turun berat badan IQ yang maha degil ni. Yelah, makan kurang pun berattak turun, puas berjalan kaki window shopping pun tak kurus2. Kadang memang rasa give up. Dan bila give up? MAKAN LA PUAS2 LAGI. haha! Silap besar sangat dekat situ, putus asa. huhu
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10
Hari pertama
IQ tak letakkan harapan yang tinggi masa IQ mula join JK1M ni. Walaupun Pledge IQ kemain target sampai 8.5kg turun, tapi lepas buat pledge baru sedar, eh...dapat ke IQ capai ni...nak turun sekilo pun kemain sakit sebelum ni apatah lagi nak turun 8.5kg dalam masa 6 minggu. Nak kena turun 1.4 kg dalam seminggu tu. Adehhh..

MINGGU DEMI MINGGU BERLALU...
Minggu pertama berlalu dengan jayanya. Seperti dalam entry IQ yang lepas, IQ ada cerita yang IQ tak dapat nak join work out yang dibuat pada sebelah petang disebabkan jarak tempat kerja yang jauh. Namun, IQ juga buat work out sendiri di rumah. Banyak work out apps dalam Google Play yang korang boleh pilih ikut kesukaan korang. Ada yang siap tunjuk meal yang berkhasiat dan sesuai untuk korang ambil setiap hari.
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10
Kalau berkesempatan, IQ cuba datang workout petang2 bersama team
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10
Workout bersama alat
BERSUKAN JUGA BOLEH TURUNKAN BERAT
Walau IQ tak berkesempatan nak join work out petang, IQ akan turun bermain sukan bersama team IQ iaitu team KLCC Charlie di mana-mana Sport Area yang dorang decide. Kalau malam tu nak main dodgeball, akan pergi ke court dodgeball dan kalau nak main handball, akan pergi ke mana-mana pusat futsal yang ada kosong. Kalau aim nak fit, kena berdisiplin dan berkorban. Mana mungkin kejayaan datang bergolek kan?

Bersukan ni semestinya dapat mengeluarkan peluh yang banyak. IQ akan cuba buatkan badan IQ berpeluh sepanjang IQ bersukan. Badan akan berpeluh, otot akan digunakan sepenuhnya. Matlamat IQ nak keluarkan peluh sebab kalau badan IQ tak berpeluh walaupun sehari, terasa macam ada yang tak lengkap. Nampak macam cliche kan? haha! 
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10
Main handball di Ampang Sports Planet
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10
Penerangan dari Team Leader
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10

TIMBANGAN SETIAP MINGGU YANG MENDUGA
Timbangan pertama IQ berjaya menurun berat sebanyak 3 kg daripada 68.5 kg kepada 65.5 kg. Agak mengejutkan IQ juga sebab IQ tak sangka dapat turunkan berat sebanyak tu. Macam mana IQ boleh turunkan berat IQ dengan begitu drastik dalam masa satu minggu?
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10
68.5kg turun kepada 65.5kg
Puasa. IQ niat untuk berpuasa bagi memudahkan perjalanan diet IQ. Kalau nak tahan makan tanpa puasa macam agak susah kan? So, boleh mulakan dengan puasa. Secara tak langsung, perut kita dengan sendirinya berlatih untuk menerima makanan yang sedikit. Sebelum IQ puasa, IQ cuba kurangkan portion nasi dan makanan yang IQ ambil. Air manis juga IQ stop untuk mengurangkan pengambilan gula. Dalam makanan seperti nasi dan buah-buahan pun dah ada gulanya tersendiri. So, jangan ambil gula lebih-lebih lagi.
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10
Minggu kedua, turun banyak sangat sebelum tu, jadi turun 50 gram je minggu seterusnya. 
Bila IQ tak berpuasa, IQ buat Intermittent Fasting (IF). IF ni juga bantu kurangkan berat badan IQ lepas IQ balik dari kampung hari tu. Tahu-tahu jer la kan kalau balik kampung tak kan nak berdiet sangat? Bukan selalu dapat rasa makanan sedap. Makan tapi berpada. Tapi tetap nak makan semua. Disebabkan balik kampung, berat IQ naik sedikit minggu seterusnya. Dah kena bayar denda pada coach. Bayar denda ni bagus untuk motivasikan diri turunkan berat lagi. Kang tetiba terngiang suara coach jerit "BAYAU!" haha! Hasil diet IF? IQ berjaya turunkan berat badan minggu seterusnya dengan 1.4 kg. Lega tak perlu bayar denda. haha!

Rutin diet kenalah konsisten, jangan patah semangat. Hasilnya nanti pasti buat kita tersenyum lebar. Bukan mudah nak berjaya namun ianya bukan mustahil. Hasil IQ jaga pemakanan IQ dan bersukan, IQ berjaya turun 5.65 kg daripada berat IQ masa mula-mula IQ join JK1M10 ni. Puas hati? Semestinya! Walaupun 5.65kg bukanlah satu nilai yang besar seperti 10 kg atau 20 kg, namun untuk orang yang berbadan seperti IQ, pasti rasa teruja bila dapat turunkan berat sebanyak tu.
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10
Penat tapi tak boleh putus asa.
Walau apa pun target korang, jangan sampai menyeksa diri. Kalau terasa tangan dah terketar-ketar, sila makan. Jangan tahan diri dan seksa badan korang. Niat untuk turunkan berat badan untuk lebih sihat bukan untuk cantik, slim dan menarik perhatian orang. Yang paling penting, FIT! Kalau kurus tapi tak mampu nak lari satu Taman KLCC itu namanya tidak fit. So, kurus tak bermakna sihat juga yer. 

TEAM LEADER KLCC YANG AWESOME!
Ribuan terima kasih kepada Team Leader KLCC Charlie iaitu Kapten Black yang banyak memberi tunjuk ajar pemakanan yang betul dan work out yang terbaik pada kami iaitu Team KLCC Charlie. Kapten Black seorang yang sangat sempoi walaupun kadang-kadang tegas dalam memberi arahan menjadi kesayangan peserta JK1M Team KLCC kerana tidak lokek berkongsi pengalamannya kepada mereka yang berazam untuk menurunkan berat badan.
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10
Blogger KBBA9 bersama Kapten Black
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10
Team KLCC Charlie yang havoc!
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10
Blogger KBBA9 yang berjaya turunkan berat badan
TARGET IQ YANG SETERUSNYA...
IQ berjaya turunkan 5.65 kg daripada 68.5 kg hingga 62.85 kg selama 6 minggu dengan program Cabaran Kurus 1 Malaysia di bawah Team Kapten Black KLCC Charlie. IQ berazam untuk turunkan berat badan IQ sehingga 55 kg untuk tahun 2018 ni bagi mendapatkan berat badan ideal. BMI IQ sekarang 26 dan berazam untuk dapatkan BMI 23. InsyaAllah.
Berjaya Turunkan Berat Badan 5 KG Dalam 6 Minggu! - Jom Kurus 1 Malaysia Musim Ke-10
Jika IQ boleh buat, korang pun boleh!

Info lanjut korang boleh dapatkan di laman web rasmi Jom Kurus 1 Malaysia di bawah.

Disclaimer: Gambar diambil daripada Facebook Fanpage Kapten Black melainkan yang dinyatakan di dalam gambar.

11 comments:

  1. tahniah sis..bnyk improvement. semoga sis makjn fit lepas ni:)
    salam perkenalan

    ReplyDelete
  2. Tahniah IQ, reen 2 minggu ni baru mula joging petang. Harap boleh trun la berat.
    sebab dah berat memandang berat sendiri, HAHAHA

    ReplyDelete
  3. Kuruss syabass..kita pun nk kurus juga

    ReplyDelete
  4. Tahniah IQ, moga lepas JK1M terus semangat nak amalkan gaya hidup sihat.

    ReplyDelete
  5. waa..turun banyak tu..keep it up, IQ..

    ReplyDelete
  6. tahniah IQ... nak kurus ni mmg kena cekal kan. kena disiplin ... mcm mrs pip dulu, mrs pip pergi swimming dan jogging setiap minggu ... pagi tu swimming dalam 2 jam, then petang tu jogging dalam 2 jam gitu ...hari biasa, buat simple pilates je la coz kerja ...

    selain tu mrs pip banyakkan makan buah dan sayur ... tu dulu la ... sekarang ni asyik nak kumpul lemak jer lah ... tak tahu bila la semangat kurus tu nak dtg kembali ...

    ReplyDelete
  7. wah.. tahniah... susah oo nak turun berat badan... huhuhu

    ReplyDelete
  8. Ramai diluar sana terutama yang sudah berkeluarga inginkan bentuk badan kembali seperti belum berumah tangga.

    Bagus bila ada coaching dapat menurunkan berat badan yang ideal.

    Syukur alhamdulillah berat badan sebelum dan selepas berkahwin dalam julat berat ideal.

    ReplyDelete

Komen Sepatah Dua Kata