Thursday, February 8, 2018

Pemakanan Yang Sihat, Potensi Berat Badan Turun? - Info Sihat JK1M 10

Pemakanan Yang Sihat, Potensi Berat Badan Turun? - Info Sihat JK1M 10
Secara jujurnya IQ nak tanya korang, sejauh mana korang makan dalam sehari? Kalau sekali makan 2 pinggan nasi? Makan bila tiap kali perut berbunyi dan lapar? Nasi setinggi gunung Everest? Hidangan kena ikut keluasan pinggan yang digunakan? 

Tahu tak korang sebenarnya pengambilan makanan setiap hari bergantung kepada keperluan kalori dalam badan korang? Setiap orang mempunyai kandungan kalori dalam badan yang berbeza, mengikut berat badan, tinggi, umur dan juga jantina. Jika pengambilan kalori korang terlebih daripada keperluan badan korang, korang akan berpotensi mengalami pertambahan berat badan! Serius ni IQ cakap, tak tipu tau!

5 Punca Berat Badan Kita Susah Nak Turun, antaranya adalah:
  1. Tabiat Makan -
    Kuantiti Makanan Yang Berlebihan - Selagi muat pinggan, selagi tu nak letak.
    Kualiti Makanan Yang Diambil - Tidak berkhasiat dan mempunyai kalori yang tinggi.
    Timing - Makan sepanjang masa buatkan makanan yang diambil lebih daripada yang sepatutnya
  2. Kurang Minum Air - Tak dapat nak flush garam mineral berlebihan dalam badan. Urine akan jadi tidak jernih
  3. Kurang Sayur-sayuran Hijau dan Buah-buahan Hijau sebagai sumber Fiber - Fiber membantu pembuangan air besar yang sepatutnya boleh berlaku sekurang-kurangnya SEHARI SEKALI
  4. Tidak Cukup Tidur (Kurang 6 Jam) - Badan yang tidak cukup rehat menyebabkan otot yang sakit dan rosak tidak dapat pulih sepenuhnya secara semulajadi)
  5. Stress - Stress akan menyebabkan tabiat makan tanpa mengikut waktu yang ditetapkan.

Haaa..so, kat mana korang agak-agak menjadi punca utama berat badan korang naik? IQ mengalami pertambahan berat badan sebanyak 4 kg lepas IQ mengambil makanan ringan untuk kudap-kudap dekat office IQ. Badan IQ terus mengalami pertambahan badan drastik sejurus lepas tu. Bayangkan la IQ ambil coklat, makanan ringan dalam kuantiti yang banyak dalam satu-satu masa. Memang mengerikan kalau diingatkan balik.

Bila IQ dah sedar yang berat badan IQ dah makin naik, pipi makin membulat, terus IQ stop. Tapi hakikatnya nak naik berat badan tu senang tapi nak turunnya? Punyalah susah!! Tabiat makan makanan ringan dah stop tapi berat tak turun-turun, kenapa??? Ini kerana IQ tak berusaha untuk bersenam untuk bakar balik kalori yang dah IQ makan tu dan juga IQ tetap amalkan makanan harian IQ iaitu nasi seperti biasa. huhu.

PROGRAM JK1M MEMBERIKAN ILMU BERHARGA
Sejak IQ join Jom Kurus 1 Malaysia beberapa minggu lepas, banyak input yang IQ dapat. Antaranya, kita mesti tahu bahawa faktor utama untuk kurus adalah pemakanan yang beri peratusan sebanyak 70% berbanding 30% senaman mahupun bersukan. Sebab itu ada sesetengah yang hanya amalkan diet yang sihat, boleh menurunkan berat badan dengan berjaya. Yang penting tahu nilai kalori yang diambil.

Korang boleh try kira Kalori yang diperlukan oleh badan korang dekat sini. Isikan detail yang diminta dan tekan Calculate untuk dapatkan keputusannya.
Pemakanan Yang Sihat, Potensi Berat Badan Turun? - Info Sihat JK1M 10
Pemakanan Yang Sihat, Potensi Berat Badan Turun? - Info Sihat JK1M 10
Lepas dah isi semua details, result yang IQ dapat menunjukkan IQ kena makan hanya 796 kalori untuk sehari bagi mengurangkan berat badan sebanyak 1 kg seminggu! 796 kalori tu termasuk makan untuk sarapan, minum pagi, tengahari, minum petang, makan malam dan juga minum malam tau! Makan apa jer yang boleh kalau hanya 700++ kalori?? 

Pemakanan Yang Sihat, Potensi Berat Badan Turun? - Info Sihat JK1M 10
Haa, nampak tak? Buah-buahan yang segar memberikan kalori yang lebih rendah berbanding buah-buahan yang telah diproses. Makanan yang diproses memang mempunyai kalori yang tinggi, jadi elakkan makan makanan yang siap diproses. Lebihkan makan makanan yang segar dan juga tanpa digoreng.
Pemakanan Yang Sihat, Potensi Berat Badan Turun? - Info Sihat JK1M 10
Untuk kes apricot ni pula, ianya mempunya nilai kalori yang sama walaupun siap diproses menjadi kering. Namun, makan makanan yang lebih mengenyangkan untuk elakkan kita cepat lapar. Kalau makan 1 biji apricot yang segar sudah tentu kita kenyang berbanding makan apricot yang kering kan? Bila makan yang kurang kenyang, maka kita nak makan lagi dan lagi. Jadi, pertambahan nilai kalori yang diambil pun bertambah.

Makanan zaman sekarang pun bermacam jenis. Nampak sedap terus teringin nak cuba. Konon nak makan sikit, tapi dah habis dua pinggan. Dalam misi nak amalkan pemakanan yang sihat, perkara yang utama yang perlu kita tahu adalah KURANGKAN GARAM DAN ELAKKAN MENGAMBIL SEBARANG JENIS GULA. Garam masih diperlukan dalam tubuh kita dan gula pun masih boleh terdapat buah-buahan. Jika diamalkan secara konsisten, Insya-Allah, badan kita akan menunjukkan perubahan.
Pemakanan Yang Sihat, Potensi Berat Badan Turun? - Info Sihat JK1M 10
Meta Food
Di samping tu, pengambilan makanan 'Meta Food' seperti serbuk kayu manis, kari, kopi, teh, paprika, lada hitam, bawang putih dan canyenne juga boleh menaikkan metabolisme badan kita. Secara tak langsung, badan kita mudah berpeluh dan pembakaran lemak mudah terjadi.

BELAJAR MEMBELI BARANG DAPUR DENGAN BIJAK DENGAN TEAM KLCC CHARLIE DAN KAPTEN BLACK

Hari sabtu yang lepas, IQ dan team #KLCCCharlie pergi ke Jaya Grocer Intermark bagi mengenal barang dapur yang sesuai diguna dan dimakan sepanjang tempoh menguruskan berat badan kitaorang. Aktiviti membeli belah semestinya dikelolakan oleh ketua kami iaitu Kapten Black. Seawal jam 10 pagi, kitaorang dah berkumpul di hadapan pasaraya.
Pemakanan Yang Sihat, Potensi Berat Badan Turun? - Info Sihat JK1M 10
Sesi mengenal barang dapur
Bermula dengan bahan-bahan kering, kitaorang didedahkan dengan bahan yang perlu elak diambil dan juga yang digalakkan makan. Semestinya banyak info yang membuka mata IQ dan rakan-rakan yang lain tentang bahan makanan yang elok dan tak elok diamalkan. Jangan sangka nama makanan dah tulis 0%  Fat terus percaya ya! Sila baca bahan-bahan yang digunakan dan kandungannya.
Pemakanan Yang Sihat, Potensi Berat Badan Turun? - Info Sihat JK1M 10
Perbandingan kandungan bahan yang digunakan 
Pemakanan Yang Sihat, Potensi Berat Badan Turun? - Info Sihat JK1M 10
Bahan perasa yang pelbagai tidak bermakna sama isi kandungannya
Pemakanan Yang Sihat, Potensi Berat Badan Turun? - Info Sihat JK1M 10
Periksa kandungannya terlebih dahulu
Bahan-bahan dalam setiap produk makanan yang diproses yang kita nak beli, kita perlu tahu segala details bahan utamanya terutamanya gula dan garam. Perbezaan kedudukan bahan-bahan yang dilabel di setiap makanan yang diproses menggambarkan jumlah kandungan bahan yang terlibat dalam proses pembuatan produk tersebut.
Pemakanan Yang Sihat, Potensi Berat Badan Turun? - Info Sihat JK1M 10
Kedudukan bahan adalah perkara penting. (sumber: Blogger Nina Mirza)
Pemakanan Yang Sihat, Potensi Berat Badan Turun? - Info Sihat JK1M 10
Tekun dan fokus
Pemakanan Yang Sihat, Potensi Berat Badan Turun? - Info Sihat JK1M 10
Antara coklat yang dibenarkan, tapi tak boleh ambil selalu
Pemakanan Yang Sihat, Potensi Berat Badan Turun? - Info Sihat JK1M 10
Skim Milk, susu paling disarankan
Pemakanan Yang Sihat, Potensi Berat Badan Turun? - Info Sihat JK1M 10
Ikan salmon antara pilihan yang terbaik.
Pemakanan Yang Sihat, Potensi Berat Badan Turun? - Info Sihat JK1M 10
Dan tetiba budak kecik ni muncul, nak tengok ikan katanya
Bagi sesiapa yang ingin membeli barang-barang makanan yang disyorkan oleh Capt, terus masuk troli. IQ pun tak ketinggalan untuk beli beberapa barang makanan. Demi menurunkan berat badan! Ecewah~ Tapi apa yang penting, input yang diterima boleh digunapakai untuk masa yang akan datang. Yer dak?

Sebelum masing-masing beredar, ambil dulu gambar sekeping dulu bagi merakamkan kenangan. Bukan senang nak kumpul macam ni dan penuhkan Jaya Grocer tu dengan group sendiri. hihi. 
Pemakanan Yang Sihat, Potensi Berat Badan Turun? - Info Sihat JK1M 10
Group Besar
Pemakanan Yang Sihat, Potensi Berat Badan Turun? - Info Sihat JK1M 10
Girls
Pemakanan Yang Sihat, Potensi Berat Badan Turun? - Info Sihat JK1M 10
Boys
Info lanjut korang boleh dapatkan di laman web rasmi Jom Kurus 1 Malaysia di bawah.

Disclaimer: Gambar diambil daripada Whatsapp Group Team KLCCCharlie melainkan yang dinyatakan di dalam gambar.

6 comments:

  1. bestnye dapat ilmu baru macam ni.

    ReplyDelete
  2. Saya perlukan 1,469 Calories/day..tapi yang makan macam lebih dari yang diperlukan jea..huhu

    ReplyDelete
  3. Selain jaga pemakanan, exersise yang betul juga perlu.

    ReplyDelete
  4. patutlah berat badan den susah nak turun
    faham dah
    hehee

    ReplyDelete
  5. selama ni kita mkan je kan, asal sedap bedal. taktau pun brp kandungan dia, ada info mcm ni dpat sikit2 pemakanan yg sihat..

    ReplyDelete
  6. nak berdiet kena berguru juga kan...tak boleh diet sebarangan...seronok bila ada sifu yg mengajar cara-cara pengambilan makanan yang betul ni.

    ReplyDelete

Komen Sepatah Dua Kata