Saturday, May 30, 2020

Sambutan Raya Sederhana Bersama Keluarga

May 30, 2020 8

Raya Sederhana Bersama Keluarga Kecil

Dah masuk raya ketujuh. Di kesempatan ini IQ nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir dan Batin kepada semua pembaca Dunia Blog IQ sekalian. Mohon maaf dipinta jika ada kata-kata IQ dalam blog ni mengguris hati kecil korang semua. huhu.

Macam mana raya korang? Korang beraya di mana? Korang ada beraya rumah saudara mara? hihi. Banyak pulak soalan IQ ni. Yer la, IQ teringin nak tahu lagi-lagi raya kali ni sangat berbeza berbanding raya-raya yang lepas kan? Dengan wabak yang melanda dunia selama berbulan-bulan ni menyebabkan perayaan yang dinanti setiap tahun berubah coraknya.

Banyak kisah yang terjadi waktu Hari Raya kali ni kan? Dengan ada yang berdegil balik kampung dengan cubaan merentas negeri, ada yang jumpa ahli keluarga di sempadan negeri. Semua untuk mencatatkan kenangan dan sejarah dalam kehidupan kita secara tak langsung. Pertama kali beraya dengan pakai topeng muka. Kau hado?

Pagi Raya Yang Tak Kecoh Macam Selalu

Selalu pagi raya mesti kecoh kan? Dengan nak gosok baju raya, nak kejutkan anak-anak mandi bersiap, dengan suami cari butang baju melayunya tak jumpa. Memang kemeriahan tu yang selalu kita ingat dan kenangkan. Kali ni? Semua tu tak ada. Pagi raya jadi smooth jer. Tak kecoh-kecoh macam kebiasaan yang berlaku di pagi raya. Selalu pagi raya jadi kecoh sebab ada ahli keluarga lain nak berebut mandi, berebut nak gosok baju sama-sama dengan kita. Kali ni tak. Semua tu hilang. Huhu...sedihnya!

Pagi raya IQ memang steady. Bangun pagi macam biasa. Suami suruh siapkan juadah raya. Lepas tu IQ mandikan Luqman. Lepas mandi, tidurkan dia balik sebab tak nak bagi dia mood tak best bila nak ajak bergambar nanti. Sementara tunggu Luqman tidur, kitaorang menjamu juadah raya bersama.

Luqman dah bangun, barulah ada sesi bergambar. Baru mood dia ON. Haaa..gitu. Memang kena jaga mood para-para bayi sekalian yer. Kalau mood dorang kelaut, memang kirim salam jer la nak bergambar raya ni.

Sambutan Raya Sederhana Bersama Keluarga
Selamat Hari Raya!
Sambutan Raya Sederhana Bersama Keluarga
Adik Luqman da start buat muka dahhhh
Sambutan Raya Sederhana Bersama Keluarga
Adik tak fokus, abangnya kemain posing
Sambutan Raya Sederhana Bersama Keluarga
Kemain comel bila ayahnya panggil mesti senyum
Sambutan Raya Sederhana Bersama Keluarga
Sesi bermaafan, haa! Jangan nakal-nakal lagi!
Sambutan Raya Sederhana Bersama Keluarga
Kemain suka dapat duit raya, ibu nak jugak!
Sambutan Raya Sederhana Bersama Keluarga
Mintak maaf dengan ibu cepat! Semalam kencing dalam seluar kan????
Oh yer, baju raya IQ dan suami recycle tahun lepas jer tapi untuk anak-anak beli baru. Budak-budak cepat membesar kan? Si Luqman pun beli jugak sebab first time dia nak beraya. Kena ambik mood sekali walaupun kecik lagi tak tau apa-apa. So, jadilah tema kitaorang pink-biru. comel jugak combinasi warna ni. 

Juadah Raya Yang Simple Tapi Bermakna!

Bila fikir tentang juadah raya ni, memang rasa cuak!! Sebab IQ TAK PERNAH masak juadah raya sendiri yer! Memang tak pernah seumur hidup IQ pun masak sendiri. Yerlah, selalu beraya dekat kampung, ada ibu dan mama yang akan masak lauk utama untuk raya kan? Kita tolong mana yang boleh jer. Sambil-sambil kacau lauk atas dapur, sempat mintak resipi tapi masa tu entah bila la nak masak balik kan? Confirm-confirm raya pun dengan family. hihi. Nak buat rumah terbuka pun memang tak pernah masak lauk raya sebelum ni.

So, jadinya IQ kena kuatkan semangat masak juadah raya tahun ni! Husband pulak awal-awal masa puasa mintak resipi RENDANG TUK dengan ibunya. Maka, secara tak langsung, memang bagi hint nak makan rendang tuk tu masa raya. Konon mintak resipi awal, nak try buat sekali dulu. Last-last tak terbuat pun. Masak untuk raya jer akhirnya.

IQ masak juadah raya sehari sebelum raya. Sehari sebelum raya memang kecah la rumah jadinya. Biasalah dengan anak kecik kan? Suami IQ pulak sibuk nak pasang lampu lip lap kat balkoni rumah tu. Memang mood raya sampai sehari sebelum raya jer. Sebelum tu memang diam sunyi sepi. haha!

IQ mula-mula rasa cuak nak masak ni. Risau tak menjadi jer. IQ confirmkan resipi dengan ibu mertua IQ dan mula masak. haaa...masa ni rasa macam confident sikit. Lama-lama tu fikir, "Eh, macam senang pulak nak masak rendang ni." Haha! Tetiba over pulak confident dia.

Then akhirnya Rendang Tuk IQ siap!!! Bila waktu berbuka dah masuk, suami IQ nak try Rendang Tuk IQ tu. Haishhh!! Nak rasa pulak dah. Sebelum tu IQ tak ada try sebab puasa kan? Ni suami IQ lak yang try dulu. Nervous!!
Sambutan Raya Sederhana Bersama Keluarga
Lighting lebih, warnanya patut gelap sket, even rupa tak ada, rasanya adaaa! haha!
Dan lepas suami IQ try, dia cakap..."macam ada yang kurang, tapi apa ek?" Ishh, benda apa yang kurang tu? Lepas tu, tetiba pulak dia cakap, " Haaa...okay dah ni, sedap!" Masa ni berbunga hatiku ini...hhaahaha!! Adehhh...First time masak yer, mestilah nervous dia lain machiam! Masa makan rendang tuk pagi raya, terus dia cakap, " boleh buat jual ni, untung!" Haahh sudah, nak jual rendang pulak, ape lagi...ONNNN! haha!!

Malam raya, suami IQ pergi ambik lemang dekat pak saudaranya di Keramat, KL. Lemangnya tiap-tiap tahun jual dan tahun lepas pun kitaorang beli juga. Sedap! Lagi sedap dimakan dengan rendang tuk IQ. Haha! Angkat bakul sendiri dah ni. Dah masak sedap, mesti la kena up diri sendiri. hahaha!

Hidangan sampingan ada kuih raya 3 jenis dan kerepek 3 jenis yang suami IQ beli dengan kawan dia. Kek cheese strawberry dan mangga tu serta kek brownies nutella pun dibeli oleh suami IQ dengan kawan dia yang lain. Senang cerita, IQ just masak jer, yang lain suami IQ beli. haha! Kuih raya tak buat sendiri sebab tak ada oven. Plus ada anak kecik ni, nanti-nanti la buat kuih raya tu. hihi.

Sambutan Raya Sederhana Bersama Keluarga
Juadah raya kami 

Beraya di Alam Maya

IQ orang Terengganu, suami IQ orang Perak. Memang dalam negeri Selangor tempat kitaorang tinggal ni, cuma ada adik IQ yang tinggal di Gombak Selangor. Kalau kira saudara mara ramai la kan? Tapi selalunya utamanya yang terdekat. Mak ayah dan juga adik beradik dulu.

So, disebabkan kitaorang tak dapat balik raya kali ni. Hanya mampu bervideo call sahaja. Sedih? Semestinya! Selalunya boleh mintak maaf secara live. Lain feeling dia. Kali ni mampu buat dalam handphone jer. huhu.

Sambutan Raya Sederhana Bersama Keluarga
Raya Bersama Walau Hanya Bervideo Call

Raya Kedua Kembali Normal

Raya kedua kitaorang dah jadi macam biasa balik. Tapi IQ, Luqman dan Qa'id tetap ambik mood raya tu lagi dengan pakai baju raya. haha! Lepas tu bergambar lagi. Yang ni IQ dan Qa'id je join. Klik sana sini. Yang penting kita happy. Alhamdulillah.

IQ tak pergi beraya ataupun menerima kunjungan tetamu raya kali ni. Yerlah, IQ ada anak kecik, risiko tinggi. Nak benarkan orang datang rumah pun, risau takut orang yang datang pun dah banyak kontak rapat bila beraya sana sini. Mohon ampun jika tak dapat nak tunaikan beraya bersama. Doa-doalah virus ni segera hilang dan kita boleh kunjung mengunjung macam dulu-dulu balik. huuu
Sambutan Raya Sederhana Bersama Keluarga
Kita jer la posing Qa'id. Nasib Qa'id layan jer ibu dia.

Raya Sederhana Penuh Kesyukuran

Itulah cerita raya IQ dan keluarga kecik IQ tahun ni. Walaupun simple tapi memang bagi makna besar pada IQ. Pengalaman pertama raya sendiri-sendiri. Sedikit sebanyak beri kita pengalaman baru dalam keadaan yang genting macam ni.  Moga kita semua berpeluang menjenguk ibu bapa di kampung tak lama lagi. Insya-Allah.

Macam mana pulak dengan raya korang? Best? Teringin jugak nak tahu kesah korang. Drop link kat bawah yer, IQ nak baca. TQ~

Oklah, till then, bai!

Tuesday, May 19, 2020

Kejutan Sempena Raya PKPB

May 19, 2020 11

Kejutan Sempena Raya PKPB

Hari tu IQ sibuk dengan urusan rumah. Kebetulan husband IQ tak kerja hari berkenaan. Tapi lepas tu husband IQ keluar nak beli barang. IQ lupa dah dia nak beli apa tapi hari tu macam lama pulak keluarnya. IQ ignore jer sebab sibuk uruskan si Luqman dan kerja rumah. Dah jadi fulltime housewife kan. huhu.

Tetiba dapat mesej WhatsApp daripada husband....

Kejutan Sempena Raya PKPB

Dia Beli Sofaa Kauuuu...

Terkejut IQ dibuatnya! Rupa-rupanya dia pergi ushar perabot dekat kedai. Katanya nak cari cabinet untuk penapis air Coway tu. Sekali haaa...dia cakap terbeli sofa pulak dah. Memang tak sangka betul IQ dibuatnya. Walaupun kitaorang pernah borak-borak pasal nak beli sofa. Tak sangka pulak tetiba husband beli. 

Beli hari isnin, jumaat baru hantar. 

Bila husband IQ balik, mula la dia kena soal siasat. Haaa...dah kenapa tetiba beli sofa lak kan? Memang rumah kitaorang tak ada sofa sebelum ni. So, bila dah beli rasa seronok jugak sebab akhirnya rumah kitaorang ada sofaaa... Sebelum ni duduk dan baring je depan TV tu sambil layan movie.

Penghantaran sofa pulak lepas 2 hari. Tapi delay jugak la sebab hari khamis pun cuti masa tu. Masa hari penghantaran sofa tu pulak, husband pergi ushar cari cabinet dapur untuk penapis air Coway tu jugak. Sebab nak ada rupa rumah sikit kan? Sebelum ni penapis air tu letak atas meja makan sekali, so jadi sempit tempat nak makan jadinya.
Kejutan Sempena Raya PKPB
Kemain yang sorang ni. Baru sampai terus landing
Kejutan Sempena Raya PKPB
Lepas tu kena marah dengan ayah sebab ayah cakap sofa tak sanitize lagi...adehhh
Sofa dan cabinet akhirnya sampai pada hari yang sama. Rasa macam baru pindah rumah baru bila tengok susunan perabot rumah berbeza daripada sebelumnya. Kedudukan meja makan pun berubah ke sebelah kiri daripada belah kanan pada sebelumnya. Bagi ruang jadi lebih besar daripada sebelumnya.
Kejutan Sempena Raya PKPB
Cabinet simple untuk Penapis Air Coway. even simple, IQ suka!!

Rumah Simple Tanpa Banyak Perabot Dan Hiasan

Rumah IQ memang simple sangat. Tiada perabot yang banyak dan hiasan pun tak der. Teringin jugak nak letak pasu yang ada daun pisang tu tapi fikirkan renyah nak lap itu ini, tak perlah. Biarlah simple macam ni dulu. Tunggu anak-anak dah besar baru fikir nak hiaskan rumah. Kan?

Kejutan Sempena Raya PKPB
Pandangan dari dapur. Rumah simple2 jer kita. Untuk 4 beranak tinggal

Agak-agak ada kejutan lagi tak lepas ni? Hehe, Ada!


Kalau IQ rajin, IQ share yer. Nak raya dah ni. Mesti korang semua tak nak dengar lagu raya kan? Sebab rasa sedih tak boleh balik kampung tahun ni. Huaaa! IQ pun sama laaa...sobs...rasa macam tak boleh dengar langsung lagu raya...nak nangis!

Till then korang, bai!

Sunday, May 17, 2020

Raya PKPB - Baju Raya Beli Ke Tak?

May 17, 2020 6

Baju Raya Beli Ke Tak?

Raya tak sampai lagi seminggu. Tiap kali PM ataupun Dato' Ismail Sabri berucap, mesti berharap agar dilepaskan untuk balik beraya di kampung. Walaupun hakikatnya makin lama makin pudar bila tiap kali baca update di Facebook yang mengatakan sekatan polis di merata-rata tempat. Ada yang cuba merentas negeri dengan balik kampung seminggu awal pun tak lepas dan diarahkan balik. huhuhu...rasa nak ambik baldi nangis laju-laju..

Persiapan Raya Di Rumah Kecil Kami

Jadinya, bila dah situasi macam tu, suami IQ pun berkata, berayalah kita di Shah Alam ni sahaja. Terpaksalah redha dengan ketentuan-Nya. Memang raya tahun 2020 ni rare betul rasanya. Disebabkan virus sekecil zarah tu, berubah habis keadaan rutin tahunan kita. Segalanya kita hanya mampu merancang, Allah SWT yang menentukan.

Maka, baju raya ada ke tidak tahun ni? Bila berborak dengan suami, dia cakap macam tak perlu beli baju raya. Sebab raya pun dalam rumah jer. Lepas tu, plan nak pakai kain pelikat dan kain batik jer. Katanya ada challenge yang dia dengar dari radio. Haihh...mana pulak datangnya challenge tu. IQ tak dengar radio, so IQ tak tahu. Tapi ada bran ke nak pakai pelikat dan batik je pagi raya?

IQ plan nak pakai baju raya tahun lepas. Sebab baju raya tahun lepas pun pakai sekali jer. Ada 3 pasang baju raya, semuanya baru sekali pakai. Sebab apa? Sebab lepas raya terus IQ pregnant. Lepas tu, memang tak ada la IQ pakai baju raya tu sampai sekarang. So, memang IQ pakai je baju raya tahun lepas raya nanti.
Raya PKPB - Baju Raya Beli Ke Tak?
Baju raya tahun lepas

Tema warna tahun lepas warna pink. Tahun ni punya kaler pun pink la yer. Pakai yang mana ada. Kalau ikutkan kain macam ketat sikit. Baru lepas bersalin kan, perut dan peha macam segan segan nak kembali ke bentuk asal. haha! Tapi boleh pakai la..tapi suami dah warning, jangan terkoyak masa nak duduk nanti. Haishhh...
Raya PKPB - Baju Raya Beli Ke Tak?
Tahun lepas raya bertiga di Perak

Si Kecil Penambah Keceriaan Pagi Raya

Dan tahun ni semestinya berbeza la kan berbanding tahun lepas. Sebab tahun ni ada pertambahan ahli keluarga. Muhammad Luqman Rifqy menceriakan suasana hari raya kami nanti, InsyaAllah. Tapi baju raya luqman dah ada ke?

Alhamdulillah, masa berpantang hari ni, ada saudara hadiahkan baju raya rompers untuk luqman. warna pun lebih kurang macam warna pink. So, secara tak langsung, tak perlu ibu dan ayah nak cari baju melayu dah untuk luqman. Yelah, pakainya sekali untuk raya, kalau nak pakai banyak kali lepas ni pun ok jer, sebab rompers kan. Tak membazir sangat berbanding nak beli baju melayu betul untuk dia.

Raya PKPB - Baju Raya Beli Ke Tak?
Tahun ni ada budak kecik ni sekali. 
Sekali dia buat muka masam pulak bila ibu pakaikan baju melayu rompers ni. Warna dah ditukar. Tunggu pagi raya baru boleh tunjuk. Surprise la sangat kan? haha!

Plan asal macam nak masak rendang. Dah mintak resipi rendang tok semua dengan ibu mertua. Kena try masak sekali nanti sebelum raya. Kalau tak, ada la lauk tak jadi di pagi raya. Kan? Doa-doalah IQ jadi buat lauk rendang tu. First time nak masak rendang ni. Selalu first time mesti tak jadi, 2nd time baru jadi bila tahu apa yang kurang dan apa yang lebih. Yang penting, masak jangan tak masak.

Ok lah, till then korang. Bai

Saturday, May 16, 2020

Bayar Zakat Fitrah Online Dengan EZakatPay Lembaga Zakat Selangor

May 16, 2020 2

Bayar Zakat Fitrah Online Dengan EZakatPay 

Hari ni sudah 23 Ramadan 1441 Hijriah. Lagi seminggu kita semua bakal meraikan Hari Lebaran. Namun, disebabkan musim wabak virus Covid-19, pergerakan kita terbatas bagi menjalankan aktiviti seharian. Malah, solat sunat tarawikh yang ditunggu-tunggu setiap tahun juga dibatalkan. Memang menyedihkan namun demi keselamatan semua, kita harus berjaga-jaga.

Bagaimana Pula Dengan Zakat Fitrah Yang Perlu Dibayar Setiap Kali Ramadan Menjelma? Boleh Tangguh Bayar Ke?

Bayar Zakat Fitrah Online Dengan EZakatPay Lembaga Zakat Selangor

Persoalan yang bermain di fikiran sekalian umat Islam sekarang apabila zakat fitrah dibayar melalui amil sebelum ni. Ada yang berfikiran zakat perlukan akad. Mungkin ada yang belum mengetahuinya bahawa zakat fitrah boleh dibayar melalui online. Macam pak cik-pak cik, atok-atok semua pasti belum tahu yang zakat boleh dibayar online. 

Betul ke ni? Betul! Pembayaran zakat fitrah melalui online adalah sah. Ikuti kupasan persoalan di bawah untuk penjelasan yang lebih jelas

Assalamualaikum ustaz... 

Soalan:
Apakah hukum zakat fitrah yg dibayar melalui kaedah online dan tidak bersalam (akad) adakah sah zakat nya dan dalil2 yg berkaitan?

Jawapan:
Zakat adalah ibadah yg tidak disyaratkan akad.

Perkara yg wajib dilakukan olh pembayar adalah berniat  menunaikan zakat ketika beras atau wang fitrah diserahkan kpd amil atau terus kpd asnaf.

Zakat adalah termasuk dalam kategori tabarru' (derma/sedekah). Akad tidak diwajibkan ke atas muamalah seumpama ini.

Ia berbeza dgn akad mubadalah (pertukaran) sprt bai', jual salam, mudharabah dan lain-lain. Akad atau lafaz ijab dan qabul diwajibkan ke atas muamalah seperti ini.

Mengikut pandangan Mazhab Imam Syafi’e, wajib berniat di dalam hati dan tidak disyaratkan dengan kata-kata seperti contoh “Ini Zakat harta” walaupun tanpa berniat fardhu, ini kerana membayar zakat merupakan suatu kewajipan.
(Lihat: al-Fiqh al-Islami wa Adillatuhu, 3/1811)

Imam Nawawi berpendapat sedekah sama hukumnya dengan hadiah, dan ia tidak memerlukan lafaz ijab dan qabul. Cukup sekadar penyerahan dan penerimaan barang dan pendapat ini merupakan pendapat yang sahih di dalam mazhab Imam Syafi’e serta telah di naqalkan oleh fuqaha’ mazhab muta’akhirin.
(Lihat: Raudah al-Thalibin,5/365-366)

Ok, jelas? Maknyanya pembayaran zakat melalui online adalah sah. IQ pernah bayar zakat fitrah online pada tahun 2017 disebabkan terlupa nak bayar zakat pada waktu itu. Jangan salah sangka. Itu tahun pertama IQ bayar zakat fitrah sendiri selepas permergian Arwah Suami IQ tika itu. Memang kalut semuanya.
Bayar Zakat Fitrah Online Dengan EZakatPay Lembaga Zakat Selangor

Bayar Zakat Fitrah Online Dengan EZakatPay Lembaga Zakat Selangor

Bagaimana Cara Nak Bayar Zakat Fitrah Online Ni?

Pembayaran zakat fitrah melalui online semudah ABC. Malah, lebih kurang caranya seperti kita membeli belah online. Cuma pembayaran zakat fitrah perlu disertai dengan niat yang perlu dilafazkan. Ikuti Cara Bayar Zakat Fitrah Online di bawah.

Bayar Zakat Fitrah Online Dengan EZakatPay Lembaga Zakat Selangor
Bayar Zakat Fitrah Online Dengan EZakatPay Lembaga Zakat Selangor
Penjelasan yang lebih jelas dalam video di bawah

Kempen Galakan Bayar Zakat Ikut Harga Beras Yang Dimakan

Ini adalah sesuatu yang baru IQ dengar pada tahun ni. Dan galakan ini adalah bagus bagi mereka yang berkemampuan dalam membersihkan rezeki yang diperoleh. Malah dalam sebuah hadis yang direkodkan Abu Hurairah; " Seorang lelaki menemui Rasulullah SAW lalu bertanya: " Ya Rasulullah, sedekah apakah yang paling besar pahalanya?"

Rasulullah SAW menjawab: "Sedekah yang engkau berikan semasa engkau dalam keadaan sihat, semasa kamu berasa ragu kerana khuatir menjadi miskin dan mengharapkan kekayaan. Jangan kamu menunda-nunda sedekah sehingga nyawamu sampai di kerongkong. Pada waktu ini, baru engkau mengatakan harta saya nanti sekian untuk waris itu, sekian untuk waris ini, padahal tanpa engkau katakan begitu, hartamu pasti akan menjadi milik warismu."
(Riwayat al-Bukhari)

Apatah lagi musim-musim Perintah Kawalan Pergerakan sekarang, ramai yang terputus, kekurangan bekalan makanan. Mudah-mudahan dengan zakat yang dibayar akan dapat membantu golongan asnaf yang memerlukan.
Bayar Zakat Fitrah Online Dengan EZakatPay Lembaga Zakat Selangor
Bayar Zakat Fitrah Online Dengan EZakatPay Lembaga Zakat Selangor
Bayar Zakat Fitrah Online Dengan EZakatPay Lembaga Zakat Selangor
Alhamdulillah, tahun ni suami IQ dapat bayar zakat melalui online dan mengikut kadar beras yang dimakan. Rezeki lebih, kita bayar lebih.

Cara Lain Bayar Zakat Fitrah Online Melalui GoPayz, Boost dan EZO

Dengan teknologi yang kita ada pada zaman sekarang, semestinya memudahkan kehidupan seharian kita. Telefon yang canggih pastinya boleh memuat turun aplikasi-aplikasi yang berguna. Sebagai contoh untuk urusan pembayaran zakat ini.

GoPayz dan Boost kini boleh digunakan untuk pembayaran zakat online. Dengan memuat turun aplikasi GoPayz atau Boost dari App Store atau Google Play, korang boleh bayar zakat online dengan lebih mudah sekarang.

Bayar Zakat Fitrah Online Dengan EZakatPay Lembaga Zakat Selangor

Bayar Zakat Fitrah Online Dengan EZakatPay Lembaga Zakat Selangor

Bayar Zakat Online Boleh Dapat Hadiah Juga?

Lembaga Zakat Selangor juga menawarkan hadiah menarik jika korang bayar zakat online. Hadiah menarik menanti korang apabila korang menyertai E-Cabutan dengan mengikuti langkah-langkah tersebut;
Bayar Zakat Fitrah Online Dengan EZakatPay Lembaga Zakat Selangor
Menarik bukan? IQ pun nak suruh suami IQ join sekali. 

Bagi korang yang bayar zakat online melalui online banking Cimb Islamic, hadiah yang menarik juga ditawarkan.
Bayar Zakat Fitrah Online Dengan EZakatPay Lembaga Zakat Selangor

Masih Belum Bayar Zakat? Boleh Bayar Zakat Secara Online Dengan Langkah-langkah Di Atas.


Maklumat Lanjut Pembayaran Zakat 

Sebarang maklumat lanjut atau pertanyaan berkenaan pelaksanaan zakat fitrah, boleh rujuk halaman rasmi Lembaga Zakat Selangor dan juga media sosial seperti yang berikut:

Instagram : zakatselangor
Twitter : Zakat Selangor
YouTube : Zakat Selangor TV

Thursday, May 14, 2020

Dibuang Kerja Dalam Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat

May 14, 2020 6
Dibuang Kerja Dalam Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat
Salam semua...

Macam mana IQ nak mulakan kata-kata. Rasa kelu tak terluah kadangnya. Susah nak berbicara. Namun, IQ titipkan dekat blog IQ ni supaya menjadi kenangan titik perubahan dalam hidup IQ sekarang. Yer, IQ dibuang kerja dalam tempoh negara kita berkurung bersyarat. Semua orang faham situasi di mana sekalian rakyat diarahkan berkurung disebabkan satu virus yang merebak di seluruh dunia. Dunia yer, bukan Malaysia sahaja. Sebab tu dipanggil Pandemic.

Namun, setelah kerajaan kita mengisytiharkan bahawa beberapa sektor akan dibenarkan untuk beroperasi, memang menjadi kerisauan utama buat IQ. Mana taknya, company tempat di mana IQ mencari rezeki pastinya akan bersungguh untuk mulakan kerja. Sepenuhnya akan mengambil peluang untuk beroperasi.

Sekalian rakan-rakan IQ tahu, malah yang baca blog IQ ni pun tahu yang IQ baru sahaja bersalin. Anak kedua IQ, Luqman masih kecil. Dengan keadaan virus yang merubah keadaan sekeliling dan rutin harian kita semua, pastinya menjadi kerisauan utama IQ untuk menghantarnya ke mana-mana pusat jagaan. Dengan jarak sosial, pemakaian topeng muka senantiasa dan juga penggunaan hand sanitiser setiap masa, virus yang boleh dijangkiti mana-mana individu itu tidak boleh dibawa main-main.

IQ mohon dengan majikan IQ untuk lanjutkan cuti tanpa gaji IQ. Namun ditolak. IQ mohon lagi untuk Work From Home (WFH) atas saranan Perdana Menteri Malaysia apabila beliau mengisytiharkan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat bermula 4 Mei 2020. Namun, permohonan IQ ditolak lagi sekali. Majikan IQ meminta untuk masuk pada Jumaat 8 Mei 2020.

IQ pulun cari babysitter. Apabila babysitter dijumpai, proses pergerakan antara negeri pula terlibat. Babysitter diimport dari Melaka. Semestinya perlukan masa untuk ke balai dan mohon untuk rentas negeri. IQ mohon untuk masuk pada 12 Mei 2020 disebabkan babysitter yang delay untuk sampai.

Namun akhirnya dapat arahan diberhentikan kerja serta merta pada 8 Mei 2020. Tamat perkhidmatan pada hari berkenaan. Sedih? Semestinya. Punyalah IQ tak kuat untuk baca email tiap kali dihantar, IQ mintak husband IQ bacakan. Memang tergamam bila husband IQ membacanya dan mengatakan IQ diberhentikan.

Apa yang perlu IQ buat sekarang? Semestinya IQ masih punya komitmen bulanan walaupun ianya berkurang disebabkan PKP, namun masih ada beberapa komitmen yang perlu dijelaskan. Macam mana IQ nak membayarnya? Buntu.

Moga ada jalan untuk IQ. IQ coretkan di sini untuk peringatan buat IQ dan yang lain. Cukup sampai di sini. Mungkin IQ akan ambil tindakan atas apa yang berlaku. Tunggu apabila segalanya selesai, akan IQ kongsikan di sini. InsyaAllah.

Till then, bai

Wednesday, May 13, 2020

Resipi Mudah: Oreo Bar Tanpa Bakar

May 13, 2020 24
Salam 20 Ramadhan buat semua!

Hari ni IQ nak kongsi satu resipi yang sangat mudah nak buat. Tanpa menggunakan oven yer! Memang mudah. Sesuai sangat untuk orang yang tak ada oven macam IQ ni. IQ dah 3x buat tau. IQ tahu cara buat pun melalui media sosial je. Nampak senang terus rasa nak try. So, ini dia resipi untuukk..

Resipi Mudah: Oreo Bar Tanpa Bakar

OREO BAR

Bahan-bahan:

3 pek biskut Oreo ( 2 pek untuk dikisar halus, 1 pek untuk dipatahkan kecik2)
1\2 buku Buttercup (butter lain pun boleh guna)
100gram cream cheese
1 bar white chocolate (sederhana, jangan besar sangat)

Bekas acuan/loyang
Kertas tekap putih

Cara-cara membuat Oreo Bar:

1- Kisar 2 pek biskut Oreo menggunakan blender sampai halus. Dan letakkan dalam satu bekas.
2- Cairkan butter. Masukkan butter yang dah cair ke dalam bekas yang berisi biskut Oreo yang dah halus. Gaulkan sehingga rata.
3- Letakkan biskut Oreo yang siap digaul bersama butter tadi ke dalam bekas acuan yang dah diletakkan kertas tekap putih mengikut citarasa anda. Mampatkan dan ratakan mengikut saiz bekas.
4- Untuk topping pula, cairkan white chocolate. Cairkan chocolate di dalam satu bekas air di atas dapur sebab chocolate tak boleh dipanaskan secara direct.
5- Sementara itu, patah-patahkan 1 pek biskut oreo kepada saiz kecil. Bukan hancur yer.
6- Campurkan white chocolate yang dah dicairkan tadi bersama-sama cream cheese.
7- Selepas kedua-dua bahan itu sebati, gaulkan bersama oreo bar yang sudah dipatahkan tadi. 
8- Setelah siap digaul, tuangkan atas biskut oreo di dalam bekas acuan. Ratakan.
9- Siap diratakan, sejukkan di dalam peti ais.
10- Selepas 1-2 jam, siap untuk dihidang.


Amacam? Senang tak? Mungkin agak renyah tapi sebenarnya mudah jer. IQ suka kalau masak tak perlu bakar-bakar ni. Sebab IQ tak reti nak bakar-bakar. Asyik rentung je. Haha! ok la, selamat mencuba! 

Till then, Bai!

Wednesday, May 6, 2020

Tambah Gajet Di Dapur, Baru Semangat Nak Masak!

May 06, 2020 4
Salam korang,

IQ malas nak wish supaya rajin update sebab kalau IQ cakap macam tu, sampai situ je la entry IQ ada. hahaha! So, apa kabar korang? Dah nak tengahari ni, perut tu agak2 lapar tak? Shhhh! Dah puasa memang la perut tu bergendang gendut tali kecapi kan kan.

Musim PKP disebabkan Covid-19 ni IQ nampak ramai orang main masak-masak. haha! Masak betul-betul la kan...cuma kalau istilah 1st timer tu kalau masak tak jadi, memang jadi main masak-masak la jawabnya. Seronok tengok dekat Facebook bila pelbagai menu masakan muncul. Menu viral macam Dalgona Coffee pun ada. (IQ jer tak try sebab pantang kopi sekarang..wuuuuu)

Untuk IQ, IQ tak rasa sangat nak try menu-menu dalam SocMed ni. Mungkin tak ada geng nak buat. Yelah, IQ sorang je wanita dalam rumah kecil kitaorang ni. Feel dia kurang sikit. Lagi2 ada anak kecik, tengah nak godek2 dalam dapur, meraung budak tu memang kelaut menu viral. Sempat masak menu harian aje la. Itu pun lari kejap2. huhu

Terasa Nak Ushar....
Hari tu IQ pernah ushar nak beli Pan baru disebabkan pan yang sedia ada dekat dapur dah expired. Expired maknanya da bercalar balar teruk! Jangan ditanya kenapa calar balar. haha! So, IQ ushar nak beli brand yang IQ idamkan selama ni.

Tapi apa-apa hal nak beli sesuatu memang IQ akan tanya suami IQ. Sebab semuanya melibatkan kewangan kan. Lagi2 nak beli yang mahai sikit. huhu. So, IQ pun buat-buat tunjuk kat suami, kot-kot suami benarkan IQ beli. Pada awalnya suami IQ tak bagi, dan suruh cari brand yang lebih murah. Tapi bila explain kenapa itu dan ini, suami IQ jadi berfikir kejap. haha! Kita bagi dia fikir yer, bagi fikir kebaikannya. Nak sesuatu kena la convince betul2 ye dak?

Tetiba satu hari ni, suami IQ cakap mana tempat nak beli pan musim-musim covid ni. Ahh sudah! Dia nak belikan ke? Brand yang IQ nak ke tu? Then, suami IQ pun keluar pergi Tesco Shah Alam ni. Lama betul keluar, katanya orang ramai beratur. Lagi-lagi hujung minggu pulak tu.

Tu Diaaaa..
Bila suami dah balik, naaahhh! Ambik ko dia da belikan siap pan, kuali dengan periuk. huhu!! Tak nak bagi IQ beli sendiri, dia belikan. Bukan brand yang IQ nak tapi IQ bersyukur sebab dah dapat pan, kuali, dan periuk baru!! Siap dengan sudip haa dia beli. Geleng kepala IQ tapi seronok, sebab rasa bersemangat nak masak hari tu jadinya.
Tambah Gajet Di Dapur, Baru Semangat Nak Masak!
Kuali Tefal Natura
Pan Tefal Natura
Periuk TESCO
Secara tak langsung, boleh la nak masak dengan senang hati. Ikutkan IQ da ada kuali tapi suami beli kuali yang kecik sikit. Katanya ringan sikit untuk masak lauk dengan nasi goreng yang amount sikit. Tak kisah lah. Janji dapat yang baru! Alhamdulillah, moga Allah SWT murahkan lagi rezeki suami.

Tetiba Pulak Lepas Tu...
Lepas tu, IQ perasan plak blender IQ ni macam dah uzur. Mata bilahnya dah tumpul, blend cili pun tak hancur. Penutup dia pun da macam terkopak kat lubang tu. Motor dia pun nampak berapi bila On. Huhu. 3 tahun pakai blender hijau brand Pensonic tu. Boleh tahan jugak. Puas hati.

Dan pagi tadi IQ saja ushar blender dekat Shopee. Terasa nak guna hand blender. Yang main tarik-tarik pakai tali tu. Tengok kat shopee murah jer. Terasa nak add to cart tapi tetiba pulak..

Teringat ada hand blender. Tapi lupa dia ada bekas kisar bahan-bahan ke tak ek. IQ try la selongkar stor. Cari punya cari haaa...jumpa!!!

Terkejut IQ, rupanya hand blender IQ brand Russell Taylors koo! Brand gajet memasak yang boleh tahan terkenal jugak IQ rasa. Hand blender ni hadiah kahwin. So, merasa la kiter pakai gajet masak mahai. Nak beli sendiri, nak pejamkan mata macam malas jer. haha!
Tambah Gajet Di Dapur, Baru Semangat Nak Masak!
Multifunctional Hand Blender kooo~ Ada 3 part utama, satu yang pengisar bekas tu, boleh kisar bawang, cili and apa2 jer bahan untuk dimasak. Kedua, ada bekas macam jar plastik tinggi mata bilah attach kt hand blender tu untuk blend buah2 bagi menjadikan smootie. last part yang ketiga shaker untuk pukul bahan, selalunya untuk buat kuih atau kek la kan? Haaa...nak buat dalgona coffee boleh la pakai shaker ni kan? betul ke IQ sebut shaker. Ah sudahh...noob gajet masak sangat ni!

Memang senang hati IQ nak blend bawang atau cili lepas ni. Semalam da start guna yer korang. Punya semangat nak masak sampai bawang dulu IQ kupas. Selalunya prepare bahan lain dulu, bawang last sebab prepare bawang terus tumis...haha! Adehhh...Lagi satu bestnya bunyi dia senyap, tak bising macam blender lama. Sampai suami IQ pun tegur, "Haa! Kalau tak, bunyi macam nak gi berperang." haha!

IQ seorang Noob bila...
Pakai pengisar bawang yang bekas ni baru tahu jugak nak bawang yang halus dikisar kena letak air sikit. Kalau tak letak air, bawang jadi macam dipotong dadu atau halus gitu. Punya la noob IQ ni haa bab-bab benda ni kat dapur. JANGAN LA KECAM IQ Sebab IQ akui IQ bukan masterchef sangat, cuma sekadar tukang masak untuk keluarga sahaja. Tak layak bukak kedai, risau kedai bertahan sehari jer. haha!!
Tambah Gajet Di Dapur, Baru Semangat Nak Masak!
Rasa berkobar nak masak. Lepas ni semua benda kisar sini yer. 
Ok la, setakat ni jer perkongsian kegembiraan IQ. Nanti IQ nak share satu lagi story kelakar yang suami IQ buat semalam. Bila tahu, rasa nak tepuk dahi. Dahi dia ke dahi IQ? Dua-dua dahi pun boleh. Sebab apa? Nanti IQ cerita esok yer. Tak pun bila benda tu dah ada dalam rumah IQ. Benda apa la agaknya kan? Tapi yang penting, agak-agak kita beraya kat bandar ke kat kampung? Nak kena ready mental fizikal ni. huhu.

K la, till then, bai!

Monday, May 4, 2020

Pengalaman Bersalin Anak Kedua; Muhammad Luqman Rifqy

May 04, 2020 7
Salam korang!

huhu, baby kedua IQ hampir berusia tiga bulan dah tapi baru berkesempatan nak coretkan kenangan bersalinkan dia. Rezeki baby bila ibu dia bersalin, lepas tu satu Malaysia pulak kena Perintah Kawalan Pergerakan. Seronok dia bila ayah dia pun ada la kejap2 dengan dia, sebab ayah dia kerja jugak masa PKP ni sebab under Essential Services. So, anak kedua IQ ni lahir pada tanggal 16 Februari 2020, pukul 10.14 pagi.

IQ tak expect yang IQ akan bersalin awal seminggu daripada tarikh jangkaan bersalin. Sepatutnya IQ bersalin pada 22 Februari 2020, tapi orang kata, bersalin ni dia akan ikut anak sulung. Kalau anak sulung awal seminggu, yang kedua pun akan follow awal seminggu. So, untuk IQ, betul la apa orang kata tu sebab Qa'id dulu pun awal seminggu dah bersalin.

Contraction Dah Ada Awal
IQ sebenarnya dah mula contraction masa petang hari Sabtu. IQ fikir baby lapar, tu sebab baby asyik mengeras kadang-kadang. Pulak tu IQ teringinkan burger KFC cheese yang tengah trending tu. Pulun la cari malamnya even masa tu contraction dah terasa makin lama makin kuat. Kebetulan husband IQ pun kerja masa tu, tetap cari burger KFC sendiri. haha!

Tapi mujur la sempat makan apa yang diidamkan kan?  Masa tengah makan burger tu sempat IQ bercerita tengah perut tengah sakit dekat husband. Husband pun siap google tanda-tanda bersalin. Yela, husband tak ada pengalaman layan bini nak bersalin ni. Lepas tu siap call ibu dekat kampung lagi. Dan Yer! Baby mengeras tu tanda-tanda contaction. huhu. Berdebar dah hati masa tu. Husband da suruh siapkan beg baju untuk IQ sebelum masuk tidur. IQ iyerkan ajer.

Dan malam tu IQ langsung TAK BOLEH TIDUR!! Contraction makin lama makin kerap datang. Dari pukul 12 lebih tengah malam IQ nak tidur, kejap-kejap terjaga sebab contraction datang. Bila makin kerap, IQ dan dan install Apps kira masa contraction. Haaa..masa tu boleh nampak selang masa dah jadi 4-5 minit sekali. Husband kat sebelah pun jadi tak lena tidur. Sekejap-sekejap tanya okay ke tidak. Rasa macam boleh tahan, cakap Okay. Sampai lah dah pukul 3 pagi, last husband tanya terus IQ cakap sakit dah makin kerap. Husband suruh siap-siap pergi hospital.

Gerak ke Hospital!
Gerak pergi Hospital Shah Alam. Pukul 3 setengah sampai PAC. Daftar masuk tapi masa ni dah terlupa nak salam tangan suami, nak peluk cium anak. Sakit dan berdebar punya pasal. Dah masuk baru mesej dekat husband cakap lupa nak salam. Nasib husband cakap dah ampunkan segala dosa, sentiasa doa dipermudahkan IQ bersalin. Tacing dah masa ni, nangis sorang2 masa dalam PAC. huhu.

Cek CTG dekat PAC, then naik Labour Room dekat Tingkat 4. Cek CTG lagi. Sakit makin lama makin kuat. Nurse suruh IQ bagitahu husband, mintak daftarkan IQ di bahagian pendaftaran tapi husband balik rumah uruskan Qa'id. Layan contraction, pukul 5 lebih pagi, nurse terus tolak masuk Labour Room. Makin cuak dah bila dah kena masuk LR ni.

Layan sakit sorang2. Patutnya husband boleh temankan di hospital ni tapi disebabkan husband kena uruskan Qa'id, terpaksa la IQ layan sakit sorang2. Sampai la pukul 10 pagi, last nurse cek jalan baru 5cm. Husband pun baru nak otw hantar Qa'id pada pak ngah dia.

Pukul 10.00++ macam tu, IQ terasa nak teran. Rasa macam nak terberak sangat2! Nurse seakan tak percayakan IQ masa tu sebab baru cek jalan 5cm. Tapi dah terjerit2 cakap  rasa nak berak, baru nurse tengok balik jalan. Dah fully, Baby sedia untuk diteran. Dalam beberapa kali teran, keluarlah seorang lagi anak lelaki IQ. Fuhh..lega...

Selesai Bersalin...
Nurse letak baby atas badan IQ untuk skin to skin. Lama jugak dalam 5minit. Tunggu tempoh nak keluarkan uri. Kecik jer babynya. Berat pun 2.78kg. Ringan sikit dari abang dia. Masa ni rasa bersyukur sangat dah selamat bersalin, even tak ada suami kat sebelah. huhu. IQ banyak juga kena jahit, sebab masa teran IQ terangkat punggung. Memang berjahit sampai ke belakang. Ngerinya sampai sekarang terasa yer.

Husband terkejut IQ dah bersalin. Melepas dia nak tolong jadi supporter tengah teran baby keluar. Sampai2 jer dia kat LR, baby dah siap mandi dah. Alahai suami...sian dia terlepas tengok baby lahir. huuu...tapi Alhamdulillah rasa bersyukur sebab bersalin kali ni tak ambik masa yang lama. Even IQ hampir 5 tahun tak bersalin, masih dipermudahkan proses bersalin. Alhamdulillah..

So, IQ admit wad satu malam jer. Esoknya terus balik. Tapi keesokannya, baby dah start kena kuning. Baby kena kuning sebulan juga. Sama jugak macam abang dia kena kuning sebulan. Kesian anak ibu.

Baby kali ni diberi nama oleh ayah dan atoknya. Sejak atok dia dapat tahu jantina, terus dinamakan dengan nama Luqman. Memang dari dalam perut pun dipanggil Luqman. So, IQ dan husband pun setuju letak nama Luqman dan nama akhirnya Rifqy. Muhammad Luqman Rifqy. Maksudnya?

Muhammad - Yang Terpuji
Luqman - Nama nabi, bijaksana, jalan yang jelas
Rifqy - Lemah Lembut/Kelembutan



Pengalaman Bersalin Anak Kedua; Muhammad Luqman Rifqy
Sehari selepas lahir

Pengalaman Bersalin Anak Kedua; Muhammad Luqman Rifqy
Dalam tempoh berpantang
Pengalaman Bersalin Anak Kedua; Muhammad Luqman Rifqy
Gambar Latest Luqman Rifqy

Alhamdulillah. Segala puji bagi-Nya, selamat semuanya. Semoga perjalanan seorang Muhammad Luqman Rifqy lebih mudah dan dilindungi oleh Allah SWT.

Ok la korang. Till then, bai!