Wednesday, May 6, 2020

Tambah Gajet Di Dapur, Baru Semangat Nak Masak!

Salam korang,

IQ malas nak wish supaya rajin update sebab kalau IQ cakap macam tu, sampai situ je la entry IQ ada. hahaha! So, apa kabar korang? Dah nak tengahari ni, perut tu agak2 lapar tak? Shhhh! Dah puasa memang la perut tu bergendang gendut tali kecapi kan kan.

Musim PKP disebabkan Covid-19 ni IQ nampak ramai orang main masak-masak. haha! Masak betul-betul la kan...cuma kalau istilah 1st timer tu kalau masak tak jadi, memang jadi main masak-masak la jawabnya. Seronok tengok dekat Facebook bila pelbagai menu masakan muncul. Menu viral macam Dalgona Coffee pun ada. (IQ jer tak try sebab pantang kopi sekarang..wuuuuu)

Untuk IQ, IQ tak rasa sangat nak try menu-menu dalam SocMed ni. Mungkin tak ada geng nak buat. Yelah, IQ sorang je wanita dalam rumah kecil kitaorang ni. Feel dia kurang sikit. Lagi2 ada anak kecik, tengah nak godek2 dalam dapur, meraung budak tu memang kelaut menu viral. Sempat masak menu harian aje la. Itu pun lari kejap2. huhu

Terasa Nak Ushar....
Hari tu IQ pernah ushar nak beli Pan baru disebabkan pan yang sedia ada dekat dapur dah expired. Expired maknanya da bercalar balar teruk! Jangan ditanya kenapa calar balar. haha! So, IQ ushar nak beli brand yang IQ idamkan selama ni.

Tapi apa-apa hal nak beli sesuatu memang IQ akan tanya suami IQ. Sebab semuanya melibatkan kewangan kan. Lagi2 nak beli yang mahai sikit. huhu. So, IQ pun buat-buat tunjuk kat suami, kot-kot suami benarkan IQ beli. Pada awalnya suami IQ tak bagi, dan suruh cari brand yang lebih murah. Tapi bila explain kenapa itu dan ini, suami IQ jadi berfikir kejap. haha! Kita bagi dia fikir yer, bagi fikir kebaikannya. Nak sesuatu kena la convince betul2 ye dak?

Tetiba satu hari ni, suami IQ cakap mana tempat nak beli pan musim-musim covid ni. Ahh sudah! Dia nak belikan ke? Brand yang IQ nak ke tu? Then, suami IQ pun keluar pergi Tesco Shah Alam ni. Lama betul keluar, katanya orang ramai beratur. Lagi-lagi hujung minggu pulak tu.

Tu Diaaaa..
Bila suami dah balik, naaahhh! Ambik ko dia da belikan siap pan, kuali dengan periuk. huhu!! Tak nak bagi IQ beli sendiri, dia belikan. Bukan brand yang IQ nak tapi IQ bersyukur sebab dah dapat pan, kuali, dan periuk baru!! Siap dengan sudip haa dia beli. Geleng kepala IQ tapi seronok, sebab rasa bersemangat nak masak hari tu jadinya.
Tambah Gajet Di Dapur, Baru Semangat Nak Masak!
Kuali Tefal Natura
Pan Tefal Natura
Periuk TESCO
Secara tak langsung, boleh la nak masak dengan senang hati. Ikutkan IQ da ada kuali tapi suami beli kuali yang kecik sikit. Katanya ringan sikit untuk masak lauk dengan nasi goreng yang amount sikit. Tak kisah lah. Janji dapat yang baru! Alhamdulillah, moga Allah SWT murahkan lagi rezeki suami.

Tetiba Pulak Lepas Tu...
Lepas tu, IQ perasan plak blender IQ ni macam dah uzur. Mata bilahnya dah tumpul, blend cili pun tak hancur. Penutup dia pun da macam terkopak kat lubang tu. Motor dia pun nampak berapi bila On. Huhu. 3 tahun pakai blender hijau brand Pensonic tu. Boleh tahan jugak. Puas hati.

Dan pagi tadi IQ saja ushar blender dekat Shopee. Terasa nak guna hand blender. Yang main tarik-tarik pakai tali tu. Tengok kat shopee murah jer. Terasa nak add to cart tapi tetiba pulak..

Teringat ada hand blender. Tapi lupa dia ada bekas kisar bahan-bahan ke tak ek. IQ try la selongkar stor. Cari punya cari haaa...jumpa!!!

Terkejut IQ, rupanya hand blender IQ brand Russell Taylors koo! Brand gajet memasak yang boleh tahan terkenal jugak IQ rasa. Hand blender ni hadiah kahwin. So, merasa la kiter pakai gajet masak mahai. Nak beli sendiri, nak pejamkan mata macam malas jer. haha!
Tambah Gajet Di Dapur, Baru Semangat Nak Masak!
Multifunctional Hand Blender kooo~ Ada 3 part utama, satu yang pengisar bekas tu, boleh kisar bawang, cili and apa2 jer bahan untuk dimasak. Kedua, ada bekas macam jar plastik tinggi mata bilah attach kt hand blender tu untuk blend buah2 bagi menjadikan smootie. last part yang ketiga shaker untuk pukul bahan, selalunya untuk buat kuih atau kek la kan? Haaa...nak buat dalgona coffee boleh la pakai shaker ni kan? betul ke IQ sebut shaker. Ah sudahh...noob gajet masak sangat ni!

Memang senang hati IQ nak blend bawang atau cili lepas ni. Semalam da start guna yer korang. Punya semangat nak masak sampai bawang dulu IQ kupas. Selalunya prepare bahan lain dulu, bawang last sebab prepare bawang terus tumis...haha! Adehhh...Lagi satu bestnya bunyi dia senyap, tak bising macam blender lama. Sampai suami IQ pun tegur, "Haa! Kalau tak, bunyi macam nak gi berperang." haha!

IQ seorang Noob bila...
Pakai pengisar bawang yang bekas ni baru tahu jugak nak bawang yang halus dikisar kena letak air sikit. Kalau tak letak air, bawang jadi macam dipotong dadu atau halus gitu. Punya la noob IQ ni haa bab-bab benda ni kat dapur. JANGAN LA KECAM IQ Sebab IQ akui IQ bukan masterchef sangat, cuma sekadar tukang masak untuk keluarga sahaja. Tak layak bukak kedai, risau kedai bertahan sehari jer. haha!!
Tambah Gajet Di Dapur, Baru Semangat Nak Masak!
Rasa berkobar nak masak. Lepas ni semua benda kisar sini yer. 
Ok la, setakat ni jer perkongsian kegembiraan IQ. Nanti IQ nak share satu lagi story kelakar yang suami IQ buat semalam. Bila tahu, rasa nak tepuk dahi. Dahi dia ke dahi IQ? Dua-dua dahi pun boleh. Sebab apa? Nanti IQ cerita esok yer. Tak pun bila benda tu dah ada dalam rumah IQ. Benda apa la agaknya kan? Tapi yang penting, agak-agak kita beraya kat bandar ke kat kampung? Nak kena ready mental fizikal ni. huhu.

K la, till then, bai!

4 comments:

  1. betul! orang yang selalu duduk dapur mesti teruja bila ada gajet memasak yang best. siap kumpul duit nak beli perkakas dapur idaman. hehe

    ReplyDelete
  2. Seronok bila Ada gajet2 yg membantu mudahkan Kita memasak kan.

    ReplyDelete
  3. sekarang ni byk gadget2 yg dpt membantu isteri2 memasak di share di fb...hehe bagus memudahkan kerja ketika berkerjaya...cikguzim follow sini ya salam ramadhan

    ReplyDelete
  4. WOW! Rezeki anak tu. hehe. saya pun guna Pan Tefal tu. Tapi hand blender takde lagi. Menarik tu hand blender tu, nampak cantik dan comel =))

    ReplyDelete

Komen Sepatah Dua Kata