Monday, February 18, 2019

Jom Kita Terbang Ke London!

February 18, 2019 4

Hye korang! Siapa pernah pergi ke London? Mudah tak kalau nak ke sana? Untuk first timer yang nak jejak Kota London mesti rasa cuak kan? Jadi, kali ni IQ nak share dengan korang sedikit tips untuk korang rancang perjalanan korang ke London dengan bajet yang minima. Search di carian Google Cathay Pacific Malaysia untuk bantu korang cari flight yang sesuai.

Jangan lupa beli Oystercard terlebih dahulu untuk jimatkan bajet korang kat sana sebab kat sana korang akan naik tube atau bas untuk lebih jimat. Beli awal secara PreOrder di laman web OysterCard, dan kad akan dihantar kepada korang tak kira di mana korang berada. Mudah kan? Tak sampai London lagi kad Oyster da ada dekat tangan. Terus tak sabar nak jejak kaki di Kota London gittewww.

Bagi kanak-kanak di bawah 11 tahun tak perlu ada Oyster Card pun tak apa. Sebab kalau travel dengan orang dewasa, kanak-kanak boleh naik tube mahupun bas secara percuma! Untung jadi kanak-kanak kan? Teringin jadi kanak-kanak balik macam ni. Haha!

Makanan Halal Yang Murah di London

Kalau pergi ke luar negara, makanan halal selalu jadi isu. Senang ke kalau nak cari makanan halal di Kota London ni? Korang jangan risau sebab kalau korang nak cari makanan halal yang murah, korang boleh cari di London Central Mosques sebab dalam masjid tu ada dewan makan yang jual makanan halal. Harganya pun berpatutan dan sesuai untuk korang nak jimat.

Tips nak berjalan dengan bajet minima adalah pergi ke tempat yang tak perlukan bayaran tiket masuk. Di London terdapat lebih daripada 20 buah muzium yang boleh masuk tanpa dikenakan bayaran tiket masuk. Antaranya adalah The British Museum, Natural History & Science Museum, Maritime Museum, Imperial War Museum, Horniman Museum, Museum of London, Transport Museum dan banyak lagi! Pergi negara orang mesti nak kenal budaya dorang kan? So, tempat-tempat macam ni bagus untuk korang lawati dan yang paling penting ianya PERCUMA untuk dimasuki. Hihi.

Nak tengok pemandangan dari tempat tinggi tak semestinya kena naik London Eye. Ada tempat yang lebih jimatkan poket korang untuk korang nikmati pemandangan Kota London seperti Parliament Hill dan juga Primrose Hill. Walaupun pemandangannya tak seindah jika korang naik London Eye tapi ok la jugak berbanding poket korang kempis tak dapat shopping lebih sebab bayar tiket masuk yang mahal kan? Heeee.

Tempoh travel korang adalah yang paling penting untuk elakkan kos sampingan. Untuk percutian di London, elakkan bercuti pada musim perayaan Krismas, awal tahun baru dan juga cuti sekolah pada musim panas sebab kos travel pada waktu tu akan jadi lebih mahal. Waktu bercuti yang terbaik dan murah adalah pada pertengahan September hingga awal Oktober dan juga Mac sehingga April. Get it? Pandaaiiii.

Pilihan Memandu Di Kota London?
Sesetengah pelancong memilih untuk menyewa kereta dan memandu sendiri ke destinasi yang dorang kehendaki. Tapi sewa kereta dan pandu sendiri bukan pilihan yang terbaik untuk jalan-jalan di Kota London kerana kadar bayaran parking sangat tinggi dan trafik juga sangat sibuk di sana. Walaubagaimanapun, kalau korang nak memandu di London, korang tak perlu ada lesen memandu antarabangsa sebab korang boleh guna lesen memandu Malaysia saja. Tapi terhad untuk tempoh setahun jer tau! Kalau korang travel 2 minggu, memadai la kan?

Percutian yang minima mesti agak padat untuk pergi ke bermacam-macam tempat kan? Tapi jangan lepaskan peluang untuk bergambar dengan empat ikonik penting yang terdapat di Kota London iaitu, Pondok Telefon Merah, Teksi Hitam Klasik, Big Ben dan juga Istana Westminster. Nak lebih mudah dan jimat masa, korang boleh beli tiket bas Hop-on Hop-off untuk korang lihat hamper kesemua tempat-tempat utama di London.

Cukai Barang di London
Untuk pengetahuan korang, di London ni, dorang kenakan cukai VAT iaitu Value Added Tax untuk setiap barang yang dijual. Kebiasaan harga yang tertera sudah termasuk dengan cukai VAT. So, korang boleh membeli dengan lebih mudah dan senang hati. Nak shopping? Korang boleh pergi ke tiga pasar utama di London iaitu Camden Lock Market, Brick Lane London Market dan Portobello Road Market London. Di sana korang boleh cari dan bei pelbagai jenis barangan dengan harga yang murah. Barangan antik dan terpakai pun ada dijual.

Kalau korang teringin membeli belah dengan lebih selesadi Oxford Street, korang boleh berkunjung ke sana selain hari sabtu dan ahad. Hari biasa tak ramai sangat orang kan? Mudah korang nak shopping nanti.

Perkara paling penting tentang melancong ke luar negara adalah jaminan keselamatan. Jadi, korang jangan lupa ambil travel insurans sebagai pelindung sebarangkemungkinan yang akan berlaku. Laburkan sedikit wang, alaaa…bawah RM100 pun boleh dapat. Ok? Dan jangan lupa sediakan payung kecil dalam backpack korang sebab dalam tempoh satu minggu,mesti ada satu hari hujan di Kota London, tak kira musim. Sentiasa semak ramalan kaji cuaca sebab cuaca di London sentiasa berubah. Suhu boleh berubah daripada cuaca panas 38 darjah celcius pada hari sebelumnya kepada cuaca hujan 20 darjah celcius hari seterusnya.

Untuk lebih kepuasan, korang perlu luangkan masa sekurang-kurangnya 5 hari travel di London. Lagi lama lagi best! Kan? So, apa tunggu lagi? Jom start cari cheap flights to London dan book terus ok!

Thursday, February 14, 2019

Kembali Menjadi Seorang Isteri

February 14, 2019 12
OK, finally IQ ada la masa nak taip sikit tentang perkahwinan IQ pada bulan lepas. Tak sempat lagi nak bercerita disebabkan kekangan masa yang sangat terhad. Orang kata dah kahwin ni memang busy tapi IQ sebelum kahwin pun dah busy sebab IQ tukar kerja baru sebelum IQ nikah bulan lepas. Rezeki tahun baru. Rumah baru, kerja baru, suami baru. heeee..
Kembali Menjadi Seorang Isteri
Hari Bermakna
IQ dan suami kenal dekat satu platform digital ni. Perghh, platform digital plak tu. Ayat skema habis. Tapi senang cerita, kitaorang tak ada couple beriya sangat sebab masing2 dah busy dengan komitmen kerja masing2. IQ pun ada Qa'id, hari2 ngadap anak. Tak ada istilah nak dating sangat pun. Awal2 kenal memang ada la jumpa, tengok wayang semua tu. Tapi masa tu jer la, bulan ke2 kenal dah tak ada sebab busy kerja sangat!

Kitaorang bertunang pada 3 November 2018. Lepas lebih kurang 3 bulan kenal, IQ dan suami ikat tali pertunangan yang asalnya family suami datang nak kenal family IQ sahaja. Rupanya bertunang terus. Simple sangat tapi Alhamdulillah, direstui oleh semua ahli keluarga.
Kembali Menjadi Seorang Isteri
Sekali lafaz, dia sah jadi suami IQ
Kembali Menjadi Seorang Isteri
Plan asal nak nikah Februari 2019, tapi dipercepatkan ke Januari 2019 sebab risau banyak kemungkinan yang akan berlaku. Kemungkinan apa? Kemungkinan tuntutan kerja masing2. Atas cadangan keluarga, tarikh nikah dicepatkan kepada 19 Januari 2019. Tarikh viral jugak tu. Cantik tarikhnya tapi tak sangka jugak dapat tarikh yang senang nak ingat.
Kembali Menjadi Seorang Isteri
Suami isteri.
Kembali Menjadi Seorang Isteri
Dari kiri, abah,ayah, suami, IQ, Ibu, Mama
Kembali Menjadi Seorang Isteri
Keluarga mertua + mama
Persiapan kahwin simple jer. Sebab utamakan nikah. Baju kahwin pun sepasangan sahaja. Beli siap semuanya. Boleh pakai balik raya (kalau masih muat, haha!). Hantaran pun simple2, 7 berbalas 5. Pelamin, inai dan mekap semuanya diuruskan oleh mama dan abah tersayang. Memang sibuk mama dalam menguruskan kahwin IQ kali ni. Terima kasih banyak2 dekat mama dan abah untuk semua ni.

Apa yang special tentang suami IQ? Kenapa IQ pilih dia?

Ok, memang awalnya IQ tak nak kahwin. Tapi lama-lama IQ sedar, Qa'id juga perlukan seorang ayah untuk membesar. Dalam fikiran IQ, memang fikirkan anak jer. Nak fikirkan diri IQ ni, memang no.2 jer. First time IQ bawak Qa'id jumpa suami pun, memang Qa'id mudah mesra dengan dia. Suami IQ pandai ambik hati Qa'id sejak awal dorang jumpa lagi. Pandai layan budak. Itu kunci utama kenapa IQ pilih suami IQ sebagai teman hidup IQ kali ni.
Kembali Menjadi Seorang Isteri
Keluarga kecil baru kami
Suami IQ ni orang Perak. Teluk Intan asalnya. Banyak perkara yang IQ tak sangka jugak bila dah kenal suami IQ ni. Nama kitaorang pun dekat2 jer. Dan nama suami IQ itu sendiri jadi favourite name untuk IQ. IQ pernah plan nak namakan anak IQ yang akan datang dengan nama tu. Tapi last2 suami sendiri ada nama tu. Suami anak ke2 dalam adik beradiknya, dan satu2nya anak tunggal lelaki. Adik beradiknya tak ramai membuatkan familynya sangat close each other.
Kembali Menjadi Seorang Isteri
Geng baru Qa'id
Alhamdulillah, jika niatnya betul, Allah mudahkan. Dugaan memang ada. Bohong la kalau IQ cakap tak ada gaduh ke apa. Laki bini mana tak gaduh tapi dalam soal rumah tangga, kita kena ingat satu jer. TOLAK ANSUR. Apatah lagi role seorang isteri itu sendiri mentaati seorang suami. Jika tahu itu yang patut kita lakukan, InsyaAllah rumahtangga akan lebih aman.

Setakat itu jer kot cerita IQ kali ni. InsyaAllah mungkin ada cerita menarik lagi untuk IQ ceritakan next time. Doakanlah IQ ni rajin sikit. Haha! Kerja baru IQ ni pun boleh tahan sibuk. Bayangkan la IQ dapat 3 site nak kena pantau. Paling jauh nun haa kat Ipoh sana. Mentang-mentang IQ kahwin dengan orang Perak, boss terus bagi projek dekat Perak. Nangis jugak la. huhu.

OK la, till then guys! Doakan yang terbaik untuk kami. Terima kasih. Love you! Bye!

Tuesday, February 12, 2019

Building Investment Portfolio - For Budding Investors

February 12, 2019 1


  
Being a young and budding investor, we often hear the term called investment portfolio but we are unsure what is in the portfolio. To put it across in layman term, it is a mix of things you invest your money in. Usually it’s a mix of things because you want to diversify your money to grow your wealth, just like the saying do not put all your eggs into one basket. For example, you have invested in a condo in Setia Alam and you have also invested a blue chip stocks in the Malaysia stock market. But then again, there are multiple reasons and factors that could affect your decision in building your investment portfolio.

In the perfect world, our investment portfolio supposedly make tonnes of money from our investments and we never lose our money. The markets would go up and stay bullish forever and we will sell our blue chip stocks to buy a villa by the beach. Sadly, the world doesn’t work this way in reality. The world works in balance where it consist of winners and losers. That’s capitalism. Do you know the way of investment also differs in age too? Typically the young ones are more of a risk taker while investors in their 40s are more likely to be risk averse. So, you will be questioning yourself like how to invest? Or how do I decide if this investment is profit-making?

You don’t just blindly throw and cast your nets into the vast sea without setting a goal or the numbers of fish you want to catch. Common questions to ask yourself could be like what are the goals you want to achieve? How much you want to earn? When should you gain profit or stop loss? There are also typical goals for young people like saving for your new nest, future child’s education and retirement funding. Then, depending on your goals, the way you invest will be very different too. Here are some common ways you can design your investment portfolio.

1. Stocks-bonds ratio
This is the classic way of designing an investment portfolio, stocks-bonds ratio. Overall, you can decide how many percent of your investments should be in stocks and how many percent should your bonds be in. Here’s how you calculate the ratio.

120 – [your age] = Percentage of investments in stocks
Let’s say you’re 35 years old. 120 – 35 = 85. So according to this calculation, you should have: 85% invested in stocks, and 15% in bonds.

To further illustrate this:
l  Age 25: Stocks 95%, Bonds 5%
l  Age 35: Stocks 85%, Bonds 15%
l  Age 45: Stocks 75%, Bonds 25%
l  Age 55: Stocks 65%, Bonds 35%
l  Age 65: Stocks 55%, Bonds 45%

Thanks to Harry Markowitz who won the 1990 Nobel Prize in economics, it is actually an oversimplify principle derived from Modern Portfolio Theory. However, over the recent years, more and more people are criticizing the said theory as it is not applicable to the modern wall anymore compared in the 1970s and 1980s.

2. Advisor strategy
In this strategy, you will outsource your investment decisions to personal finance advisor. When time is limited on daily basis, we suggest for you to look for highly-paid professionals in the corporate world. It could be pretty daunting if you will need to do research and work full time, the best move is to hire a smart and capable person to manage your finances.

But, when budget is an issue, you can consider looking into apps/websites that uses artificial intelligence (AI) to help you in making investment decisions. With using the predictive technology in the finance investment industry, the AI is literally working for you day and night tirelessly. This is a real investment.

At the end of the day, investing is a personal thing and no one has a perfect portfolio but it is more of a suitable method of building portfolio. There are some days where an investor makes compulsive decision or on some days they can be extremely reserved with their investments. Every investor have different traits and styles in making decision, some prefer to be detailed and some prefer to look into big picture. However, what we advise to budding investors is that start small and be humble, a right amount of confident will help along the journey in building your wealth. Remember, overconfident kills. Till then, may the force be with you.