Thursday, February 14, 2019

Kembali Menjadi Seorang Isteri

OK, finally IQ ada la masa nak taip sikit tentang perkahwinan IQ pada bulan lepas. Tak sempat lagi nak bercerita disebabkan kekangan masa yang sangat terhad. Orang kata dah kahwin ni memang busy tapi IQ sebelum kahwin pun dah busy sebab IQ tukar kerja baru sebelum IQ nikah bulan lepas. Rezeki tahun baru. Rumah baru, kerja baru, suami baru. heeee..
Kembali Menjadi Seorang Isteri
Hari Bermakna
IQ dan suami kenal dekat satu platform digital ni. Perghh, platform digital plak tu. Ayat skema habis. Tapi senang cerita, kitaorang tak ada couple beriya sangat sebab masing2 dah busy dengan komitmen kerja masing2. IQ pun ada Qa'id, hari2 ngadap anak. Tak ada istilah nak dating sangat pun. Awal2 kenal memang ada la jumpa, tengok wayang semua tu. Tapi masa tu jer la, bulan ke2 kenal dah tak ada sebab busy kerja sangat!

Kitaorang bertunang pada 3 November 2018. Lepas lebih kurang 3 bulan kenal, IQ dan suami ikat tali pertunangan yang asalnya family suami datang nak kenal family IQ sahaja. Rupanya bertunang terus. Simple sangat tapi Alhamdulillah, direstui oleh semua ahli keluarga.
Kembali Menjadi Seorang Isteri
Sekali lafaz, dia sah jadi suami IQ
Kembali Menjadi Seorang Isteri
Plan asal nak nikah Februari 2019, tapi dipercepatkan ke Januari 2019 sebab risau banyak kemungkinan yang akan berlaku. Kemungkinan apa? Kemungkinan tuntutan kerja masing2. Atas cadangan keluarga, tarikh nikah dicepatkan kepada 19 Januari 2019. Tarikh viral jugak tu. Cantik tarikhnya tapi tak sangka jugak dapat tarikh yang senang nak ingat.
Kembali Menjadi Seorang Isteri
Suami isteri.
Kembali Menjadi Seorang Isteri
Dari kiri, abah,ayah, suami, IQ, Ibu, Mama
Kembali Menjadi Seorang Isteri
Keluarga mertua + mama
Persiapan kahwin simple jer. Sebab utamakan nikah. Baju kahwin pun sepasangan sahaja. Beli siap semuanya. Boleh pakai balik raya (kalau masih muat, haha!). Hantaran pun simple2, 7 berbalas 5. Pelamin, inai dan mekap semuanya diuruskan oleh mama dan abah tersayang. Memang sibuk mama dalam menguruskan kahwin IQ kali ni. Terima kasih banyak2 dekat mama dan abah untuk semua ni.

Apa yang special tentang suami IQ? Kenapa IQ pilih dia?

Ok, memang awalnya IQ tak nak kahwin. Tapi lama-lama IQ sedar, Qa'id juga perlukan seorang ayah untuk membesar. Dalam fikiran IQ, memang fikirkan anak jer. Nak fikirkan diri IQ ni, memang no.2 jer. First time IQ bawak Qa'id jumpa suami pun, memang Qa'id mudah mesra dengan dia. Suami IQ pandai ambik hati Qa'id sejak awal dorang jumpa lagi. Pandai layan budak. Itu kunci utama kenapa IQ pilih suami IQ sebagai teman hidup IQ kali ni.
Kembali Menjadi Seorang Isteri
Keluarga kecil baru kami
Suami IQ ni orang Perak. Teluk Intan asalnya. Banyak perkara yang IQ tak sangka jugak bila dah kenal suami IQ ni. Nama kitaorang pun dekat2 jer. Dan nama suami IQ itu sendiri jadi favourite name untuk IQ. IQ pernah plan nak namakan anak IQ yang akan datang dengan nama tu. Tapi last2 suami sendiri ada nama tu. Suami anak ke2 dalam adik beradiknya, dan satu2nya anak tunggal lelaki. Adik beradiknya tak ramai membuatkan familynya sangat close each other.
Kembali Menjadi Seorang Isteri
Geng baru Qa'id
Alhamdulillah, jika niatnya betul, Allah mudahkan. Dugaan memang ada. Bohong la kalau IQ cakap tak ada gaduh ke apa. Laki bini mana tak gaduh tapi dalam soal rumah tangga, kita kena ingat satu jer. TOLAK ANSUR. Apatah lagi role seorang isteri itu sendiri mentaati seorang suami. Jika tahu itu yang patut kita lakukan, InsyaAllah rumahtangga akan lebih aman.

Setakat itu jer kot cerita IQ kali ni. InsyaAllah mungkin ada cerita menarik lagi untuk IQ ceritakan next time. Doakanlah IQ ni rajin sikit. Haha! Kerja baru IQ ni pun boleh tahan sibuk. Bayangkan la IQ dapat 3 site nak kena pantau. Paling jauh nun haa kat Ipoh sana. Mentang-mentang IQ kahwin dengan orang Perak, boss terus bagi projek dekat Perak. Nangis jugak la. huhu.

OK la, till then guys! Doakan yang terbaik untuk kami. Terima kasih. Love you! Bye!

10 comments:

  1. Tahniah
    Selamat pengantin baru
    Semoga bahagia berkekalan

    ReplyDelete
  2. Tahniah IQ.. Semoga bahagia hingga ke syurgaNya. Uu dah jadi orang perak ye komee hahaha

    ReplyDelete
  3. tahniah.. iq.. selamat pengantin baru yunk! sekrang stay kat teluk intan eh. akk punya kmpong kat kampong banjar.. hehehehe

    ReplyDelete
  4. tahniah IQ, tahniah untuk Qa'id, semoga kalian berbhagia hingga Jannah

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah. Tahniah. Semuga kekal bahagia till Jan ah. Aamiin

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah, huda happy tengok IQ dah kembali menjadi seorang isteri. Semoga lepas ni Qaid akan dapat geng! hehe.. Selamat pengantin baru dan semoga masjid yang dibina bahagia hingga ke Jannah

    ReplyDelete
  7. tahniah.. cantik sangat.. semoga berbahagia hingga ke syurga :)

    ReplyDelete
  8. tahniah, selamat pengantin baru :D

    ReplyDelete

Komen Sepatah Dua Kata