Thursday, December 13, 2018

Tahun Baru, Kerja Baru?

December 13, 2018 5
Bulan lepas, masa IQ nak siap-siap nak balik, boss IQ dekat meja sebelah ni macam nak katakan sesuatu. Seperti kebiasaan, kitaorang selalu borak-borak tentang topik luar dari bidang kerja bila da sampai waktu nak balik macam tu. Tetiba dia berkata..

"I think we might not get new project, so...you might need to find other job by the end of this year"

Ayat boss tu agak leisure tapi memang buatkan IQ blur kejap. Tak sangka tiba jua giliran IQ akhirnya setelah beberapa orang officemate IQ sebelum ni dah berhenti kerja. Macam mimpi buruk tiba-tiba menjelma. Hasrat untuk stay sampai projek semasa tamat bulan 2 tahun hadapan macam berkecai tiba-tiba.

Termenung sekejap. Fikirkan ekonomi Malaysia tak berapa stabil sekarang, apatah lagi selepas pilihanraya yang lalu. Banyak projek On Hold untuk dikaji balik kos pembinaannya semua. Ada yang terpaksa bertukar kontraktor disebabkan kos pembinaan yang tinggi dan diberi peluang kepada kontraktor yang menawarkan perbelanjaan kos yang lebih rendah.

Yer. Semua tu mempengaruhi. IQ juga terkesan. Ramai lagi terkesan. huhu. Bila tengok iklan kerja pun dah tak meriah macam dulu. Boleh kira dengan jari jer offer kerja sekarang.

Jalan yang IQ ambil? Cari kerja baru. IQ search di Jobstreet. Laman cari kerja yang tak pernah IQ jemu buka dari dulu. Niat dibetulkan. Mungkin ini rezeki tahun baru untuk IQ dan kehidupan baru IQ dengan Qa'id nanti. Alhamdulillah, lepas update resume. Klik beberapa tawaran kerja di Jobstreet, IQ dapat panggilan temuduga keesokan harinya.

Dua interview pergi dalam hari yang sama. Memang ambil cuti dan semestinya boss tak kisah kalau IQ nak cuti berapa banyak pun, sebab IQ memang nak cari kerja baru. Dia faham. Lepas settle dua interview, tiba-tiba dapat satu lagi interview. Alhamdulillah.

Selesai ketiga-tiga interview. Akhirnya IQ diterima untuk bekerja dekat satu syarikat pembinaan. Bakal masuk awal bulan Januari nanti. Alhamdulillah Alhamdulillah. Rezeki Allah sentiasa ada untuk semua. Tinggal usaha dan tawakal.

IQ lately memang agak busy. Busy menguruskan kerja lama, nak handover. Lepas tu nak cari rumah yang berdekatan dengan tempat kerja baru. So, tahun 2019 ni memang berikan sesuatu yang baru dalam hidup IQ. InsyaAllah. Banyak lagi akan menyusul di blog ni. Akan IQ ceritakan satu-satu kalau IQ kelapangan. Doakan yang terbaik untuk IQ dan Qa'id yer.

Sekian.

Tuesday, December 4, 2018

Pastikan PONS Extra Virgin Olive Oil, Baru Beli!

December 04, 2018 2
Ramai menyangka menggunakan sebarang jenis minyak zaitun adalah ELOK. Namun, tahukah korang tak semua minyak zaitun yang dijual di pasaran itu elok untuk digunakan? IQ sendiri baru tahu fakta ni tau dan semestinya sebelum ni IQ dah makan minyak zaitun yang rendah kualitinya. Oh tidak!

Minyak zaitun adalah minyak yang terhasil daripada buah pokok zaitun. Sejak beribu tahun dahulu, ramai yang telah makan minyak zaitun dan sekarang minyak zaitun lebih popular kerana terbukti khasiatnya dan kelebihan menggunakannya dalam masakan.
Pastikan PONS Extra Virgin Olive Oil, Baru Beli!
Sumber Gambar
Banyak jenama minyak zaitun yang boleh kita dapatkan di pasaraya, namun sebahagian daripada minyak zaitun yang dijual boleh dikatakan minyak zaitun yang rendah kualitinya disebabkan beberapa faktor yang tak pernah kita sedar ianya jadi penyebab minyak zaitun itu hilang khasiatnya.

Antara ciri-ciri minyak zaitun yang rendah kualiti:
  • Menggunakan Botol Kaca Yang Berwarna Cerah;
    Kandungan khasiat di dalam minyak zaitun akan hilang disebabkan oleh proses Photo Oxidation kerana terdedah dengan cahaya Ultraviolet (UV)
  • Menggunakan Botol Plastik;
    Kandungan bahan kimia di dalam plastik akan mempengaruhi dengan bertindakbalas dengan minyak zaitun
  • Minyak zaitun dalam bentuk Softgel & Kapsul;
    Hilang khasiat disebabkan oleh Oxidation semasa proses memasukkan minyak ke dalam softgel atau kapsul
  • Minyak Zaitun Yang Tidak Bertapis;
    Minyak zaitun yang tidak ditapis hanya boleh digunakan dalam tempoh 6 bulan selepas buah zaitun diperah.
Semestinya IQ pun baru tahu yang minyak zaitun tak boleh menggunakan botol yang berwarna cerah. Rupanya ia mempengaruhi kandungan minyak masak di dalamnya. Mesti korang pun baru tahu kan? Sama lah kita.

Ciri-ciri Minyak Zaitun Yang Bagus Dan Disyorkan;
  • Dibotolkan menggunakan botol kaca dan gelap
  • Pembotolan menggunakan Nitrogen Injection
  • Mempunyai Pensijilan Organic & Fair Trade
  • Mempunyai Sijil ISO 22000
  • Minyak yang dikeluarkan oleh pengeluar asal - tidak diproses semula oleh pihak ketiga
  • Jenis EVOO - Extra Virgin Olive Oil
Pastikan PONS Extra Virgin Olive Oil, Baru Beli!
PONS Jenama Extra Virgin Olive Oil Keluaran Sepanyol

PONS yang menghasilkan minyak zaitun daripada jenis Arbequina dibawa masuk ke Malaysia oleh Encik Nazran selaku pengedar rasmi bagi dua produk minyak zaitun daripada luar Malaysia. 

PONS TRADITIONAL EXTRA VIRGIN OLIVE OIL
Pastikan PONS Extra Virgin Olive Oil, Baru Beli!
Datang dengan dua saiz
PONS Traditional ni ada aroma yang segar dan tidak kuat. Sangat sesuai untuk buat salad dressing dan juga untuk masakan. Dicadangkan ambil setiap hari dalam sebarang jenis masakan. Tinggi vitamin E dan kadar asid di dalamnya hanya 0.5%

IQ dah cuba PONS Traditional ni dekat Qa'id. IQ cuba letak pada muka Qa'id yang ada eczema. IQ apply setiap kali lepas Qa'id mandi dan juga sebelum masuk tidur. Makin lama, luka eczemanya cepat kering memandangkan eczema Qa'id jenis basah. 
Pastikan PONS Extra Virgin Olive Oil, Baru Beli!
Apply untuk eczema Qaid
Pastikan PONS Extra Virgin Olive Oil, Baru Beli!
Hasil dia? Kering pada sebelah petangnya
Mudah kena jangkitan tapi bila apply PONS Traditional ni, lukanya cepat kering. Alhamdulillah. Tapi selalu kena sapu juga sebab Qa'id ni jenis suka menggaru. Kalau dibiarkan lama, tangannya laju jer nak garu dan berdarah balik. huhu.

PONS Untuk Kanak-kanak dan Bayi Pun Ada!

PONS juga mengeluarkan produk untuk golongan kanak-kanak dan bayi. Haa....seawal bayi berumur 7 bulan pun boleh start makan olive oil ni. Kenapa PONS mengeluarkan produk khas untuk kanak-kanak dan bayi?
Pastikan PONS Extra Virgin Olive Oil, Baru Beli!
PONS EVOO Untuk Bayi dan Kanak-kanak
Antara kelebihan PONS EVOO untuk bayi dan kanak-kanak;
  • Kaya dengan Vitamin E
  • Ia membantu untuk tumbesaran tulang
  • Membantu pertumbuhan neura-cerebral
  • Mengelakkan radang bagi mencegah gastrik
  • Mengelakkan kadar obesiti pada kanak-kanak
Untuk bayi, PONS EVOO for babies boleh dimakan atau digunakan seawal umur bayi dari 7 tahun tau! Kadar asid dalam EVOO pun hanya 0.25% sahaja dan mempunyai aroma yang sangat lembut. serta tiada bahan pengawet. Boleh dicampurkan dengan makanan bayi seperti bubur.

Bagi kanak-kanak pula, PONS EVOO for kids sesuai dimakan untuk kanak-kanak berumur 3 tahun sehingga 7 tahun. Kadar asid yang terkandung dalam PONS EVOO untuk kanak-kanak juga sama iaitu 0.25%. Boleh terus dimakan satu sudu kecil setiap pagi atau dicampurkan dalam makanan harian kanak-kanak.
Pastikan PONS Extra Virgin Olive Oil, Baru Beli!
IQ consume PONS EVOO ni untuk makanan harian Qa'id. Alhamdulillah. Qa'id suka dengan rasanya yang tidak kuat. Seolah-olah tak ada minyak zaitun pun dalam makanannya. 
Pastikan PONS Extra Virgin Olive Oil, Baru Beli!
Pembelian yang lebih banyak, harga boleh dapat lagi murah!
Kalau korang nak dapatkan PONS Extra Virgin Olive Oil ini, korang boleh dapatkan di 

Al Masoud Trading
No. G33A, Block 5, Laman Seri Business Park,
Persiaran Sukan, Seksyen 13, 40100 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.
+603-55246570
WhatsApp: 019-4095570

Info lanjut mengenai PONS Extra Virgin Olive Oil boleh didapati daripada laman Facebook