Sunday, July 20, 2014

Mengenang MH17

July 20, 2014 1
Mengenang MH17

Assalamualaikum.

IQ pasti, kita semua bersedih tentang apa yang sedang berlaku kepada negara kita. IQ pun sama. Biarpun tiada seorang pun yang IQ kenal tapi IQ tetap sedih, terbayang jika IQ berada di tempat mereka yang telah pergi. Bagaimana perasaannya...

Sekarang Malaysia dalam proses mendapatkan jenazah dan juga kotak hitam daripada pihak sana. Susah nampak gayanya. Bukan mudah hendak berurusan dengan negara yang besar ini. Susah. Banyak helah, mungkin.

Semalam, berbual dengan kakak dan abang ipar tentang hal ini. Abang ipar bercerita tentang apa yang dibaca dan dilihat dalam internet. Ada pihak berkata, ada yang masih hidup. Menjerit dan terus menjunam jatuh ke atas bumbung rumah penduduk kawasan nahas. Ya Allah. Meninggal kerana terhempas. Bayangkan 10km dari atas langit sana. Kita ni jatuh kerusi baiki lampu pun da terasa sengal. Bayangkan mereka pula. Allah...

Pilu. Nasib mereka pula sekarang bagaimana? Perlukan masa pula, apatah lagi pihak sana tidak mahu bekerjasama sepenuhnya. Beribu alasan diberi. Ngelat. Bagaimana perasaan keluarga mangsa yang mahu lihat mereka buat kali terakhir?
Ini cuma apa yang bermain di fikiran IQ setiap kali IQ tengok satu akaun instagram berkaitan update berita mengenai MH17. Setiap itu lah kalau tengah berbual dengan encik tunang di telefon, jadi kelu. Senyap. Minda celaru. Fikirkan nasib mereka yang tersempit di tengah kemelut pergaduhan pihak sana.

Doakan mereka selamat dikembalikan. Doakan juga rancangan untuk mengelat pihak sana gagal. Sudah muak dengan sifat manusia yang makin menghilang. Makin kejam.

Doa untuk MH17. Doa juga untuk saudara kita di Gaza sana. Mereka juga perlukan doa kita.

Sunday, July 6, 2014

Garang Ke?

July 06, 2014 1
Garang Ke?

IQ just terpikir.
Tadi IQ baru jer arahkan adik yang bongsu pergi mandi,
Dan dia senang jer meluru terus pergi mandi,
Padahal sebelum tu ummi IQ dah arahkan dia banyak kali, sampai berbuih mulut bak kata orang tua-tua...
Tapi kemain liat!
Bila IQ suruh, laju pulak?
Ke IQ ni garang sangat?

Anak saudara IQ yang sulung pun agak takut dengan IQ kalau IQ larang dia buat pape yang dia nak buat (selalunya benda yang tak patut dia buat la kan). Bila IQ tinggi suara sikiiiittt jer dia da macam kelu. Garang sangat ke IQ ni?

Ummi pernah cakap, dalam satu family besar patut ada sorang yang boleh buatkan dia gerun, maksud IQ dia tak berani buat kalau kita larang dia. Biar dia tahu erti disiplin. Tapi pada diri IQ sendiri tak der la tegas sangat dengan anak saudara kesayangan IQ tu. Mane boleh! Selalunya IQ akan pujuk dia balik, peluk dia. Bagi dia hilang masam di mukanya. Hihihi. Sape tak sayang budak oiii??

IQ banyak ikut perangai abah, menjadi seorang yang luarannya nampak garang tapi hatinya tetap lembut. Abah dulunya sangat ditakuti oleh anak2 saudaranya. Terutama hanif, sepupu IQ. Nampak jer abah terus nangis tanpa henti! Sebab? Abah suka gomol dia sampai dia ketakutan. Hihihi. Tragis betul.

IQ pun nak usik anak2 saudara IQ akan datang macam abah jugak la. Macam comel jer. Heee.

By the way, GARANG is not problem at all. Melainkan ia digelar tak best pada orang yang fikir hidup ni perlu smooth tanpa cabaran. Kikiki. Ape punya ayat daa. Tak berkait langsung! HEee.

Till then guys!

Sekian.

*aimissyuabah. Raya ni jumpa lagi tau!!

Saturday, July 5, 2014

Hari Ke-7 Puasa Ramadhan

July 05, 2014 1
 
 
Hye kesayangan saya! Kesayangan blog sekalian alam. 
Puasa macam mana? Ok? Alhamdulillah kalau semuanya berjalan dengan lancar kan? Jangan pulak ada pengalaman macam IQ alami macam dua tahun lepas pulak. Alaaa...kisah ke-ef-ci tuuuu...tu pengalaman IQ sebagai peniaga...bukan pembeli di tengahari terik...tau?
IQ kebosanan ni, hari ni kerja. Mengadap kerja itu tak kena, ini tak kena. Tak lama pun kerja hari ni. Tengahari nanti balik ler. Sambil layan-layan taip blog, kalau boss baca blog ni, habis laa...boss IQ tahu pasal blog ni..tapi mohon dia lupa sudah. =P
Seminggu sudah berpuasa. Kejap bukan? Bukan lama pun. Pejam celik pejam celik nanti da eh? Setengah bulan dah puasa. EH? Dah nak raya?? haaa...gitu. Yang penting penghayatan bulan Ramadhan itu sendiri. **remind untuk diri sendiri jugak yer Cik IQ! heee~~

Seminggu berpuasa penuh dengan ragam di rumah IQ. Along IQ datang berpantang di rumah selama seminggu. Seronok tengok keletah anak saudara yang sulung, Rayyan. Budak tiga tahun yang banyak keletah, minta dimanjakan sejak adiknya lahir 11 Jun yang lepas. Keletah Along sendiri pada IQ yang tak dapat nak berpuasa kerana berpantang pun cukup buat IQ gelak.  Kena paksa makan sementara yang lain berpuasa. Si abang ipar pula jeles. HAHA!
Dan IQ rindu sangat kat anak saudara yang kedua tu sekarang. Nama dia? MUHAMMAD FATEH AMMAR BIN MOHD FARID. Ramai yang nak panggil baby dengan panggilan Ammar, tapi IQ dah terbiasa sejak dia lahir lagi panggil Fateh. Bila dah terbiasa kan susah nak hilangkan kan? Ammar atau Fateh? panggil jer la apa-apa nama asalkan punya maksud sebagai doa untuk anak itu. Kan?

Si Captain Hati? Sejak berpuasa belum berjumpa. Walaupun dekat, tak dapat nak jumpa kerap, sibuk. Dapat tatap gambar yang dikirim aje ler. *kelipkelip


milapyu.

till then.

sekian.

*** lambatnya yang berdua tu sampai. Hati2 dari KL yer!