Friday, November 30, 2012

Dropbox Pilihan Saya! + Tutorial

November 30, 2012 8
salam semua…
eceli kan, sejak dua minggu lepas IQ update entry semua pakai blogger.com tu…dan sekarang baru update pakai software Windows Live Writter…sebabnya sebelum ni IQ pakai laptop adik IQ, dan baru dapat laptop IQ ni semalam…senang sket nak ejas susunan ayat, gambar dan jugak video…kalau tak…haruuu..semua video yang letak kat blog semuanya jadi kecik…pakai software ni semua boleh ejas…
update life? errrr….mungkin minggu ni tak sebusy minggu lepas….kerja masih berjalan…PSM masih berjalan…by the way, nak promote pakai DROPBOX…sebab since sejak dua menjak nih laptop IQ jadi tak betul, asyik rosak jer…laptop adik IQ pun rosak jugak…hardisk plak masalah…kena tukar…jemm~
apa kegunaan DROPBOX? ok, online storage….faham? senang bila laptop korang jemm ke hang ke terbakar ke kan…dan ADVANTAGE pada sesiapa yang masih study sebab boleh ambik package, (amboih, package lagi tu..kelas!) package tu eceli macam bernaung bawah nama Univerisiti masing-masing la…
drpbox1
sign in atau create an account
drpbox2
klik get started, kat sini boleh dapat space free, cuma follow the step, by the way, kalau korang baru buat akaun pun, korang sedia ada dapat 2GB…
drpbox6
yang ni penting, klik space race…korang nampak column resend email tu..? sepatutnya column tu tulis send emel, kat sini penting untuk pastikan korang dapat kuota space bawah universiti masing masing…letak emel universiti korang dalam column tu…dan send emel….bagi UTM ni mesti familiar la kan dengan email macam tu..setiap student ada k…jangan mengada nak cakap tak ada…
drpbox7
*khas untuk pelajar Universiti Teknologi Malaysia sahajaklik sini untuk sign in…. pakai emel universiti
#pak cik tu menyengih betul ler…XDdrpbox8
tengok emel, dan klik untuk verify your school email to join the Dropbox….dan verify address…DONE!
secara automatiknya anda akan dapat…
25GB!!!
hanya untuk pelajar UTM yer….hihihi~~
drpbox4
Alhamdulillah..UTM no.1…Universiti lain pun boleh dapat 25GB jugak….teruskan usaha!!
drpbox5
dan ini IQ punya….28.25GB…XD
Google pun ada buat storage online macam ni…namanya Google Docs…so, atas pilihan masing-masing….
selamat menggunakan Dropbox yer kawan-kawan!
k.bai~
***plan nak letak gambar yang satu tu…tapi nampak gayanya next entry la yer….haihhhh~~

Wednesday, November 28, 2012

Wordless Wednesday #27 Fly Away

November 28, 2012 2
TERBANG TINGGI-TINGGI

harapan tinggi untuk hilangkan diri dari segala masalah

tapi

saya tak nak jadi pengecut

#ummi confirm kena minor strok, buatkan diri terasa amat amat risau...risau kejadian sama berulang, risau keadaan bertambah lagi teruk....doakan semua baik-baik sahaja...Amin...

**********************************************
sementara itu...
daripada kawan kepada kawan


***keadaan separuh sibuk...tak macam minggu lepas....tapi masih tetap sibuk!

Saturday, November 24, 2012

Final Year Experience (FYP)

November 24, 2012 4
salam semua....

final year experience? macam pelik kan...memang pelik pun, sebab selalunya First Year Experience...IQ sengaja tukarkan jadi Final Year Experience...XD... macam best lak..sebab dulu IQ tak ada first year experience tu....jeles!

final year bermula dengan program yang macam hantu lambaknya....terlampau banyak...apatah lagi, group IQ kali nih akan hadapi projek yang melambak-lambak...tapi akan rasa ringan sikit bila last semester nanti...Insya-Allah....

tapi dalam kesibukan tu, IQ dan 3 stooges bersama rakan arkitek kitaorang sempat masuk competition hari tu....competition mencipta menara untuk hentian putra kat Kuala Lumpur tu...kitaorang terus ke stage 2 sebab tak ramai yang join...stage 2 ni kena buat design proposal, board, dan bla bla bla....tapi kesibukan yang ada, membatas kitaorang untuk buat yang terbaik....sempat buat proposal dengan satu board jer...



so, bila da hantar proposal semua....kumpulan kitaorang tak berjaya ke peringkat seterusnya....nak buat macam mana..sibuk sangat...tu yang orang cakap, gedik nak join walaupun tahu sibuk nak mampus kan...huhu...anyway, kawan-kawan IQ cakap nak rasa feel masuk competition macam tu...kan...hehe....pengalaman tuu...berharga!

anyway, kalau IQ sibuk macam mana pun, IQ sengaja cari masa untuk buat apa yang IQ suka buat....macam? melukis...errr...tak sedar kerja melambak sedang beratur mintak disiapkan....menangis-nangis kerja tu...kesian kan...sangat....hehe~

pensil kontot~ tapi bermakna!

lukisan yang IQ lukis masa tunggu kawan IQ habes TECS hari rabu lepas...tapi IQ tak bawak balik pun lukisan nih...just tinggal kat foyer fakulti....ada sesiapa nampak? heeee~

ok, terpaksa sambung buat kerja dah nih...sebelum tu, thanks pada sesiapa yang doakan ummi IQ...ummi IQ masih belum kuat....masih lagi jatuh-jatuh...=( IQ nak balik tapi keadaan tidak mengizinkan....sedih sangat...harap dapat balik sebelum exam nanti....harap sangat.....=(

sekian.

*** keadaan yang berlaku mungkin kerana diri kita sendiri....mungkin juga Dia mahu uji kita....kan?

Friday, November 23, 2012

Dugaan-Nya

November 23, 2012 6
salam...

tiada kata untuk IQ ucap,
hanya kerisauan melanda hati
ummi kembali sakit
risaukannya sepanjang hari...

sakit lama kunjung tiba
simptom lama muncul kembali
berdoa agar dijauhkan simptom yang paling kritikal
berdoa...dan terus berdoa....

ummi...achik mintak maaf sebab tak dapat pulang...jenguk ummi
rindu ummi... =(

ummi pernah sakit....IQ ada ceritanya di sini...
kini sakitnya mungkin berulang kembali..

doakan ummi IQ sihat yer kawan-kawan..

sekian.

Thursday, November 22, 2012

Bicara Hati

November 22, 2012 4
diri berkata bukan apa
sebab tidak punya apa
hanya ingin berkata
terluah kata lega rasa

hati mana mahu diluka
puas sudah madah dikata
tapi apa pula daya tak kena
lerai sudah kasih yang dicipta

semangat terbang entah ke mana
mahu tak mahu tetap harus diteruskan juga
namun ingatan yang kuat tetap ada
nak tak nak...kenangan tetap diingat jua


buku lukisan dari itali ada kenangannya...
ingin dibuang tapi sayang rasanya...
buku serba hitam tinggi nilainya...
ingin dikoyak pilu sakitnya...

perasaan.itu.kejam.sangat.sebab.senang.datang.dan.susah.nak.pergi.
benci!


***susah.nak.buat.kerja,tidak.seperti.dulu... =,(

Wednesday, November 21, 2012

Wordless Wednesday #26 Kawan

November 21, 2012 12
sangat rindu saat ini...XD
best captured!
STONG.2012

*********************************************

nice song...sedap untuk didengar~ *konon

#Noah Band tu band Peterpan sebenarnya...IQ baru tahu...huhu...band kesukaan IQ dari dulu, sebelum skandal berlaku...hek4...opsss~
k bai.

*** hari ini ada TECS oral....macam muet muet muet tuuuu....kena start skeaping da nih..eh? XD
***IQ  update tak pakai software yer...paham-paham la kalau entry 'kuca lana' orang terengganu cakap..hik4

Monday, November 19, 2012

Stong.Ayam.Baha.2012

November 19, 2012 9
salam semua!
hehe...apa mood anda hari ini? entah? IQ pun entah...tapi since gambar sudah diupload di profile kelab, apa lagi? moh ler ngupdate belog nih kan kan kan? tapi melihatkan gambar yang beratus ratus...tak larat la IQ nak tampal satu-satu dalam blog nih....kang jadi berat plak, korang gak komen berat kan kan kan....so...apa yang IQ buat adalah....sila la lihat gambar-gambar di bawah...

keadaan dalam trekking...gambar bercampur masa trekking ke kem dan jugak ke puncak...bantai...penat nak asing aihhh~

1.gambar group.
2.gambar berlatarbelakangkan air terjun.
3.gambar sampai di baha camp.
4.gambar baca doa akhir tahun
1&2. gambar otw ke baha camp
3. gambar ke puncak baha
4. gambar panjat tangga.. *tu pun nak gitau??
5. gambar dengan wanie...stooges!
5-5 gambar atas puncak...stong, baha, ayam...
1. dgn kimi....camwhore ok~ lalalaala~~ untung duk belakang...
2. caving...dalam gua keris
3. 3 orang senior hot...=P
4. otw turun..ikot route air terjun...nice

1. si gadis-gadis dengan air terjun!
2 & 3 abaikan....dalam air dan tengah slide turun air terjun!


apa yang IQ boleh katakan, ini trip terbaik bagi IQ sebab IQ da aim gunung ni dari tahun 1 lagi dan sekarang da tahun 4 baru dapat merasa....best!!! sangat sangat best!! terasa nak pergi sana lagi...nak pergi lagi! sapa nak pergi lagi? jom buat trip revisit! jom jom jom! tak rugi wooo pergi stong....huhuhu...trip leisure je, tak der la susah mana...tapi suitable pergi 4 hari...kalau 3 hari jadi macam trip IQ, pergi naik 3 puncak dengan daypack...10 jam trekking tapi best!....lepas tu mula la kaki jem~ haha!

last but not least....best picture from Stong's Peak..
credit to afif~

*** gunung ke lapan, sembilan dan  ke sepuluh da selesai...time to rest from hiking...*ceehhhh!!!!!

Friday, November 9, 2012

Mood Gunung Kembali...Jyeaahh~

November 09, 2012 8
salam semua!

fuuhhhh~~ baru sempat nak berkata-kata di blog, apatah lagi dipinjam laptop untuk 3 hari ini....thanks Wanie, anda memahami diriku sesangat...sangat ketat-ketat! uiksss, semua orang nak hilang! semua da berada di rumah, tak pun dalam perjalanan pulang ke rumah...IQ? errrr.....

al-kisahnya cuti ni IQ berhajat besar nak naik gunung....mungkin terakhir kalinya sebelum grad...mungkin...tak pasti lagi tu..HAHA! da lama tak naik gunung, yup! sejak bila ek...ntah! yang sebelum ni pun program sehari dua...kali nih 5 hari..hamek kau~ tak pernah nak pergi lama lebih dari dua hari....*saya tak kuat...cehhh~

preparation sebelum naik gunung? haram tak dak! pancit pun pancit la nanti...sob2...IQ sibuk sangat-sangat dengan projek projek projek yang berlipat kali ganda....plak tu ditambah dengan masalah laptop yang rasa nak humban masuk sungai jer....GRRRR~~ duit banyak habes...tapi performance laptop makin teruk, nak suruh beli laptop baru la tu...tunggu la habes final nih, lepas tu IQ beli terus dekstop yer muchuk-muchuk laptop...plissss~~~

agak pressure sejak dua menjak nih, tak tahu laa..banyak sangat masalah mungkin...kerja yang melambak...laptop buat hal...rasa nak hentuk kepala kat dinding...biar otak diam terus...tak payah nak fikir panjang...tu kalau tak ada akal....naseb baik waras lagi nih...*Astaghfirullahalazim....istighfar IQ istighfar...

so, progress 4 projek setel sket buat masa ni....setel part 1 baru tu...habes cuti sambung balik...so, seminggu nih rest sambil-sambil siapkan PSM part 1...tengok PSM pun tak siap lagi...nak buat macam mana?? laptop buat hal meyhh~~ hurmmm...*sabar la IQ...dugaan besar Allah nak uji kau sekarang...

so, selamat bercuti kawan-kawan! ari senin nanti IQ akan pergi ke Kelantan...naik gunung Stong, Ayam dan Baha...my dream mountains! da lama aim pergi sana, sejak tahun 1 lagi....*lepas tu gaduh dengan abang, abang IQ nak datang JB minggu depan....sorry bro....your tyme is not OK right now...huhu...

till then! bai~
mood gunung is on~

sebelum tu meh layan lagu sket...HAHA~ currently layan lagu pompuan....dulu asyik dengar lagu laki jer kan? hew hew hew~ *gelak cara baru plak....




itulah sayang dan sayang...

*** comel kan lagu tu? macam IQ...hek4....suwit!

Thursday, November 8, 2012

Sekilas Kata Buatmu

November 08, 2012 3
Sekilas Kata Buatmu
abang IQ chef....
still single...
ada yang berminat?
meh sini nak intebiu.... XD

Selamat Hari Ulangtahun Kelahiran Yang Ke-EHEM EHEM..
Moga terus dipanjang umur dan terus dimurahkan rezeki...

***tak ley bagitahu umur, nanti abang marah...=P
 tapi walaupun da berumur still lagi macho segak bergaya...
berminat? hehehe~

k.bai

*** minggu sebelum cuti memang serius sibuk...sangat-sangat...dengan projek test projek test projek test...dan laptop buat hal...memang best kan? naseb laaa....=(

Friday, November 2, 2012

Assalamualaikum Jumaat

November 02, 2012 5

salam jumaat buat semua….

bila tiba hari jumaat, mungkin ada yang terfikir… “hari ni hari jumaat, kena buat baik…” tak pun… “hari ni hari jumaat, kena pakai sopan sikit…” macam-macam fikiran dalam kepala…malah IQ sendiri pun kadang-kadang berkelakuan sama…bukan kadang-kadang sebenarnya…tapi selalu….satu tabiat yang kurang baik sebab kita hanya fikir nak buat baik hanya pada hari jumaat….bukan pada hari-hari yang lain…. satu mindset mungkin….dan haruslah segera diubah….yer IQ…

lepas ni kena ingat, setiap hari buat baik, setiap hari kena pakai sopan…setiap hari kena bersikap sederhana…insya-Allah…

selamat hari jumaat kalian…moga sentiasa diberkati oleh-Nya….Aamiinn…

niceone
^_______^
harap senyuman ini akan kekal…. insya-Allah…

k bai

 

*** hari-hari mau pecah kepala dengan kerja yang melambak…tapi masih sempat update entry blog…yeaahh! satu kemajuan!