Thursday, January 18, 2018

Cara Mudah Dapatkan Report CTOS Online Dan Fakta Asas Mengenainya

Korang tahu ke CTOS tu apa? Pernah dengar ke sebelum ni? Pernah ke tak pernah? Kalau pernah, apa kegunaan CTOS sebenarnya? CTOS dan CCRIS yang punyai ciri-ciri yang lebih kurang sama tapi sebenarnya berbeza. Kalau tahu apa yang membezakan CTOS dan CCRIS?

CTOS adalah sebuah syarikat swasta yang menyediakan laporan kredit yang juga digunakan secara meluas oleh institut kewangan bagi memberi kelayakan kredit pemohon selain menggunakan laporan CCRIS. (sumber)

CTOS ni mengumpulkan maklumat dalam bentuk laporan yang disediakan melalui sumber-sumber awam seperti di bawah:
  • Jabatan Pendaftaran Negara
  • Jabatan Insolvensi Malaysia
  • Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)
  • Penerbitan prosiding undang-undang, makluman di akhbar dan warta kerajaan
Maklumat yang disediakan termasuklah status muflis individu, tindakan undang-undang, status kes, pemilikan perniagaan dan sebagainya.

Beza CTOS dan CCRIS ni sebenarnya adalah di mana CCRIS kelolaan di bawah Bank Negara Malaysia, manakala CTOS adalah sebuah syarikat swasta. CCRIS menyediakan maklumat dari Institusi Kewangan dan CTOS pula menyediakan maklumat tentang kredit dari sumber awam.

Pentingnya laporan CCRIS dan CTOS ni untuk digunakan oleh pihak Bank bagi meluluskan permohonan korang di bank, seperti contoh permohonan untuk pembelian sebuah rumah. Boleh lihat cara nak mohon laporan CCRIS secara Online di sini.

Laporan CTOS boleh didapati oleh laman web CtosCredit . Mudah jer nak dapatkan laporan CTOS ni. Jom kita buat satu nak?

LANGKAH-LANGKAH MENDAPATKAN LAPORAN CTOS SECARA ONLINE

1. Pergi ke laman Web CtosCredit di www.ctoscredit.com.my
Cara Mudah Dapatkan Report CTOS Online Dan Fakta Asas Mengenainya
2
2. Bagi pengguna kali pertama, klik Sign Up untuk mendaftar.

Cara Mudah Dapatkan Report CTOS Online Dan Fakta Asas Mengenainya
3
3. Isikan maklumat dan lengkapkan semua maklumat dengan betul.

Cara Mudah Dapatkan Report CTOS Online Dan Fakta Asas Mengenainya
4
4. Korang akan dapat emel seperti di atas untuk pengesahan ID.

Cara Mudah Dapatkan Report CTOS Online Dan Fakta Asas Mengenainya
5
5. Seterusnya korang akan dapat emel pengesahan akaun didaftarkan. Terma dan syarat pendaftaran diberikan untuk reference korang.

Cara Mudah Dapatkan Report CTOS Online Dan Fakta Asas Mengenainya
6
6. Setelah tu, dapat lagi 1 emel untuk pengesahan CTOS User untuk akaun di laman Web CTOS.

Cara Mudah Dapatkan Report CTOS Online Dan Fakta Asas Mengenainya
7
7. Dan Last sekali korang akan dapat laporan CTOS korang melalui emel korang.

Laporan CTOS ni free tau melainkan korang nak yang lebih advance, orang boleh beli di laman web CTOS ni.
Cara Mudah Dapatkan Report CTOS Online Dan Fakta Asas Mengenainya
Laporan CTOS ni akan dihantar dekat korang 2 kali setahun secara Percuma melaui Email korang tau. Kalau korang dah terpadam emel secara tidak sengaja, korang jangan risau sebab korang boleh jer klik Notification dekat Menu bar atas dan korang boleh download balik dekat sini.
Cara Mudah Dapatkan Report CTOS Online Dan Fakta Asas Mengenainya
IQ dah create akaun CTOS ni dari tahun 2016. So, IQ dah ada beberapa rekod CTOS dekat web ni. Korang boleh tengok contoh Report CTOS dekat bawah ni.

Contoh Laporan CTOS



IQ ada rekod bil internet yang masih tertunggak dan rekod tersebut termasuk dalam laporan CTOS ni. Begitu juga jika ada syarikat termasuk syarikat yang dibuat untuk bisnes online pun akan ada dalam report CTOS ni.

Kredit CTOS ni effect ke tak kalau nak buat permohonan loan? Bergantung. Macam maklumat dekat atas, bergantung pada jenis loan. Sebelum ni IQ dapat tahu, kalau nak beli rumah, dan ada hutang bil telefon, loan ada yang lepas. So, depends pada jenis loan yang dimohon dan hutang yang tertunggak.

Ok, setakat tu jer perkongsian IQ kali ni. Bai!

No comments:

Post a Comment

Komen Sepatah Dua Kata