Tuesday, February 28, 2017

Kemas Bilik & Almari Baju Qa'id

February 28, 2017 11
Salam semua.

IQ sebenarnya serabut bila tak ada kerja sangat dekat ofis ni, tambahan plak tengah serabut fikir nak renew roadtax motor Arwah Suami, rupenya banyak prosedurnya plak dah..ah sudah....banyak pulak stepnya plak...fuhhh...kena selesaikan cepat ni..tak lama lagi nak mati dah roadtaxnya..huhu..

sebelum keserabutan melanda dari pagi tadi, sebenarnya IQ dalam mood nak mengemas rumah je sekarang. IQ dalam sebulan tu ada la mood baik dia, kerja nak mengemas je, kerja nak mencuci je, memasak tu hari hari la kan...tapi bab2 mencuci tu akan jadi terlebih rajin...nak deco rumah la apa la...

last time IQ punya keinginan beli katil baru, kan? lepas tu mula la tengok tempat letak baju si Qaíd tu dah tak muat, ibu dia asyik shopping baju dia je kan...sampai penuh tempat letak bajunya...dulu letak dalam organiser yang berzip stail korea tu, boleh buka ikut atas dan ikut tepi tapi dah tak muat sekarang sebab bajunya dah terlampau banyak..

so, IQ plan nak beli almari baju untuk budak kecik tu. Ushar2..semua boleh tahan mahal. Tengok dekat Ikea pun mahal jugak, malas nak beli yang berat, nak yang ringan dan mudah pasang...so, dalam kepala duk teringat almari cube yang mudah pasang dan cabut tu...TAPI tengok design semua macam tak best je, design kartun pun macam tak menarik..banyak Hello Kitty, Doraemon, Upin Ipin, Didi& Friends...Qaíd memang minat Didi dan Upin Ipin tapi untuk almari tak prefer sangat yang ada kartun...kalau kartunnya menarik ok la...tapi semua macam tak best.

Ruang dalam bilik pun dah terhad sangat. Barang2 yang sedia ada pun dah melambak, so...kena jimat space jugak. IQ saje tunjuk dekat adik IQ sebab dia minat sangat Hello Kitty, so...dia pun nak beli. Dekat rumah dia ada almari cube yang Arwah Ummi IQ punya. Dia suruh IQ ambik yang Arwah Ummi IQ tu dan dia nak beli yang baru...fehhh..jimat duit IQ oii! Almari cube tu pun bukannya murah...Harga ikut bilangan cube...lagi banyak cube lagi mahal..

IQ tolong adik IQ cari Almari cube untuk dia, ushar dekat IG pun boleh tahan mahal...last2 adik IQ beli dekat 11street.my . Katanya dekat situ murah sangat! Lazada pun kalah...tak tahu la betul ke tak...janji IQ dapat almari cube free..haha! Almari cube yang Arwah Ummi IQ tu dulu pun IQ tong2 dengan Arwah Ummi IQ. Belikan untuk Arwah...bila Arwah dah tak ada, barang2 banyak diagihkan antara kami adik beradik..huhu..

Almari ni asalnya 16 cube, tapi nak jimat space, IQ pasang 10 cube je, yang lain simpan + buat rumah mainan budak kecik tu...barang2 lain pun ada sekali selain baju dan kain Qaíd..tak boleh letak baju cube bawah, si Qaíd suka sepahkan baju dia...
Ni almari cube yang adik IQ belikan untuk dia sendiri. Konon nak hello kitty, last2 beli princess, untuk anaknya si Medina.

so, da settle semua...bilik IQ dah jadi superb punya! Suka lepak dalam bilik sekarang. Main gusti2 dengan budak kecik...bilik cantik, kemas memang seronok la hati kan? hehe..

semalam pasang lampu tu, kemain budak kecik excited sampai tak reti tidur, last2 tutup lampu tu baru lena. Cuba cari mana budak kecik tuuuuu?

ok la, till then, bai!

Monday, February 27, 2017

Qa'id Kena Chicken Pox Pulak?

February 27, 2017 6
Salam blog.

Perghhh, lama betul IQ bercuti. Bercuti? Last post IQ tu IQ ada cakap yang IQ cuti 3 hari kan sebab Qa'id demam panas, tapi lepas IQ post entry tu, esoknya IQ cuti lagi, sebab Qa'id kena chicken pox plak...hahaha hadehhh..

Pergi jumpa doktor kali pertama, doktor cakap bukan chicken pox lagi. Tapi ada tanda-tandanya. Malamnya da nampak tanda-tanda lebih ketara, esoknya pergi klinik lagi. Doktor baru confirm chicken pox. Dapat ubat makan dan ubat sapu then balik rumah kakak IQ. Nasib anak saudara IQ yang dua orang tu dah kena chicken pox, so tak ada masalah sangat.

Disebabkan Qa'id dah kena demam panas sebelum tu, so Qa'id tak ada demam2 masa kena chicken pox ni. Dan doktor ad bagi ubat Anti-Viral untuk kurangkan pengeluaran chicken pox Qa'id tapi bila IQ fikir balik, kalau chicken pox dia tak keluar habis, nanti kena lagi...so, Qa'id makan sekali je ubat Anti-Viral tu dan minum air kelapa je untuk keluarkan semua chicken pox dia..


Lepas first time pergi klinik, tak detect as chicken pox lagi. tapi sebab dah nampak tanda2 ketara, tempek dengan bedak sejuk+daun semambu

Yang peliknya, chicken pox Qa'id tak ada beriya sangat keluar. Dekat badan ada satu dua je, selebihnya dekat tangan, kaki dan muka. Tu pun tak ada teruk sangat. Efek ubat Anti-Viral yang sekali makan tu ke tak tahu la. Macam biasa, kalau chicken pox tempek calamine bagi sejuk dan tak bagi budak tu menggaru, minum air kelapa.

IQ cuti sebab Qa'id chicken pox agak lama, seminggu jugak. Masa chicken pox Qa'id dah beransur kering, bawak jumpa pengasuh. Pengasuh kata on, boleh dah start jaga dia. Chicken pox dia banyak dah tinggal kudis, tangan dia pun gatal pergi garu. Nak ikat tangan kesian plak..hihi..

Sekarang Qa'id dah pulih. Alhamdulillah...harapnya tu chicken pox tu pertama dan terakhir kalinya. (risau sebab keluar tak banyak, risau datang lagi) haha! 

ok la, tu je nak cerita. Next time plak IQ update. Banyak cerita nak kongsi tapi yela, keterbatasan nak update guna pc tu..haha...malas nak update pakai hp. heee..

ok. till then, bye~

ni gambar dua hari lepas. budak menggedik nak suruh gi mandi. Badan Qa'id licin sebab tak ada chicken pox sangat dekat badannya, cuma banyak kudis di tangan dan kaki, kesan menggaru. huhu

Thursday, February 16, 2017

Qa'id Demam Panas + Eczema + Campak??

February 16, 2017 7
Salam semua.

Seminggu jugak IQ tak update kan? Apa yang dah jadi? fehhhh, seminggu ni IQ melayan Qaíd je sebab Qaíd kena demam panas. Secara tiba2! Nanti IQ cerita satu persatu..

Hari rabu lepas (8/2/2017) pukul 3.45 petang IQ dapat call daripada pengasuh, katanya Qaíd demam panas, dengar suara Qaíd dekat belakang menangis merengek...sah, memang demam la tu, IQ mintak kebenaran dengan boss balik awal, dan terus shoot balik rumah...dalam hati risaunya Allah je la tahu, terbayang Arwah masa demam panas sebelum Arwah pergi dulu....IQ jadi lebih risau bila kawasan rumah adalah kawasan denggi, ada 16 kes denggi dekat kawasan rumah...risau tu bertambah2..

Sampai rumah, terus ambik anak dekat rumah pengasuh. Badan dia memang panas, kebetulan dah call adik ipar suruh ikut sekali pergi klinik...selalu pergi klinik pakar kanak2, tapi tutup plak..then pergi satu hospital wanita dan kanak-kanak di wangsamaju tu tak terima plak, sebab consultation untuk kanak-kanak start pukul 6 petang...last2 pergi poliklinik sekitar tu jugak...

Doktor masuk ubat demam ikut buntut, sebab panas sangat. Tekak merah...habis consultation dengan doktor, balik rumah, bagi ubat antibiotik semua...then bermula la demam tak kebah2 dia.....5 hari demam, kejap on off, kejap tak off langsung...memang tak lena tidur kalau anak demam ni, kadang2 tertidur pun, boleh terjaga balik sebab terasa kulit dia panas, risau kena sawan tarik yang popular di kalangan anak-anak kecil kalau demam panas, memang tuam badan dia kaw kaw..

plan nak pergi hospital panel, tapi last2 pergi klinik kesihatan, untuk cek darah Qaíd, tengok keputusan darah, tak ada yang membimbangkan, tak ada simptom denggi, lega sikit...tapi badan dia tetap panas on off...huhu...balik melaka, Qaíd ok sket demamnya, tapi tetap demam....ruam + eczema dah start naik masa ni...merah habis badan dia...bintik2 kecik semua ada...tapi masih tak der sampai kaki dan tangan..

pergi klinik lagi, buat consultation dengan doktor, doktor cakap, eczema dekat muka sahaja, yang selebihnya adalah radang panas, kesan demam panas mungkin, tapi kena ambik darah sebab masa tu dah hari kelima Qaíd demam, takut denggi....kena ambik dekat hospital sebab dekat klinik tu tak ada mesin cek darah...IQ pilih pergi hospital pantai melaka, sebab cepat sikit...pergi sana, lain plak consultation doktor dekat sana, dikatanya semua merah2 dekat badan Qaíd tu eczema...pening dah....keputusan darah cantik, tak ada denggi....

balik kL, hari isnin, selasa dan rabu (semalam)..IQ ambik unpaid leave, IQ nak jaga Qaíd sampai dia betul2 sihat...mak mertua IQ ada cakap Qaíd kena campak jugak sebab naik bintik2 merah...so, cari air kelapa untuk Qaíd minum...demam Qaíd beransur kebah bila dah balik KL tu, cuma naik eczema + campak dekat tangan sahaj lepas tu..letak krim ikut jadual apa semua..Alhamdulillah Qaíd makin pulih....

Eczema teruk di muka, badan...
Di bahagian perut...kulit jadi kasar

ni bahagian peha, eczema + campak
bila anak tak sihat ni memang pening kepala, tapi bagi pengalaman baru tentang anak, untuk kita kenal anak kita macam mana, alahan dia, apa yang dia boleh makan atau tak...
tu la, akhirnya IQ mula bekerja balik hari ni....tapi hati tak tenang sangat sebab Qaíd pun still merengek, badan baru nak sihat mungkin..huhu..

ok la, sekian sahaja cerita pasal Qaíd...till then, bai..

ni gambar semalam, dah bertambah sihat, merah di pipi makin berkurang..harap anak ibu bertambah sihat..

Wednesday, February 8, 2017

Pemilihan Rumah Sendiri

February 08, 2017 5
Sumber Google
IQ pasti ramai orang bercita-cita nak ada rumah sendiri. Tipu la kalu cakap tak nak ada rumah sendiri. Rumah ni satu keperluan bagi kita selain menjadi aset yang bernilai. Rumah ni kalau dibiarkan lama pun masih boleh meningkat harganya berbanding kereta. Memang tak rugi beli rumah walaupun kecil saiznya.

Zaman sekarang ramai yang menjadikan rumah sebagai satu pelaburan. Terutama golongan muda yang celik hartanah. Bagi IQ sendiri, IQ kalau dapat beli rumah yang sesuai dengan IQ, mungkin IQ nak tinggal sahaja di rumah tu, daripada duduk menyewa bayar pada tuan rumah, baik bayar pada bank dan rumah jadi hak milik kita.

Namun, lain orang lain pendapat kan? Tapi kalau ada rezeki lebih, mungkin boleh beli rumah untuk dijadikan satu pelaburan masa depan. Mana tahu tetiba dapat rumah kedua, boleh dijadikan rumah sewa dan boleh mendatangkan income pada kita secara tetap tiap2 bulan. Kan?

IQ memang plan nak cari rumah sekarang, walaupun diasak fikiran minta cari kereta yang lebih besar dan selesa, tapi bagi IQ, rumah lagi penting, lagi beberapa tahun kita masih boleh cari kereta yang selesa, apatah lagi IQ hanya berdua sahaja dengan si kecik Qaíd...tiada yang lain....adik ipar IQ pun dalam proses beli kereta sendiri, moga urusan dia dipermudahkan...senang lepas ni IQ jadi mem besar dekat belakang je..haha!

IQ nak cari rumah yang sesuai, at least ada 3 bilik. Nak cari rumah teres, IQ lebih prefer rumah teres setingkat, sebab family IQ sendiri kecik, tak perlu rumah dua tingkat. Kalau bukan rumah teres, mungkin Apartment jadi pilihan kedua. Nak cari rumah sendiri mesti nak cari yang terbaik bukan? Pilihan IQ mesti nak cari yang ada security, ada lift, kalau dapat tingkat yang rendah pun ok...tak nak tinggi2 sebab adik beradik dan mak mertua IQ pun jenis gayat, kang tak nak plak datang rumah IQ kalau tinggi2 sangat...hahaha

Step nak cari rumah bermula dengan kelayakan diri dan jugak penyediaan downpayment...ada tak rumah yang tak perlu downpayment? tapi mesti perlu juga duit booking kan? so, kena kumpul jugak nak tak nak pun...tak per, slow2...IQ juga ada baca yang kita boleh juga guna KWSP akaun 2 untuk bayaran downpayment...cuma yang merisaukan IQ adalah kelayakan IQ sendiri sebagai ibu tunggal ni lepas ke nak beli rumah? Selalunya pembelian rumah disertai oleh suami isteri, ada penama pertama dan kedua...IQ plak sorang sorang...macam mana yer? terfikir kejap di situ..

apa apa pun diharapkan urusan pembelian rumah IQ nanti dipermudahkan, mungkin tahun depan, atau lagi dua tahun ataupun tahun seterusnya...target mesti ada...baru hidup bermakna...haha, tak ada kena mengena...hehe

k la, till then...bye

Monday, February 6, 2017

Beli Katil Baru & Mimpi

February 06, 2017 10
Salam blog,

rasanya hampir dua minggu blog tak berupdate. Bercuti punya pasal plus balik dari bercuti kena demam plak, cuaca pantai timur serius panas yang boleh menghitamkan kulit putihku yang mulus ini, eceh, padahal dulu hitam bukan heran pun, haha!

Minggu lepas nak update pasal bercuti di terengganu tapi tunggu dulu la, kalau ada mood baru nak update, hari khamis IQ start kerja minggu lepas tapi hari khamis tu jugak demam, jumaat dah off kerja balik...huhu, badan nak suruh rest...akhirnya hujung minggu pun tak ke mana kecuali ke pasar malam AU2 hari sabtu malam tu..

lately, sebelum IQ bercuti ke Terengganu, kengkonon azam tahun baru tak nak beli online sangat kan? hari tu kemain IQ shopping, macam2! alahai, tabiat pantang tengok duit nak beranak dalam akaun, dalam otak asyik nak beeeeliiii aje, alahai, susahnya nak kawal perangai shopping IQ ni, terjebak dengan ofismate depan IQ ni, dia pun suka shopping...

last sekali IQ shopping minggu lepas, kekonon demam sangat kan, tapi sempat order katil sebijik kau! haaaaa....memang niat nak beli katil baru, sebab katil sedia ada sebelum tu pun orang bagi second hand, dulu masa Arwah ada, kekonon jugak nak jimat, orang nak bagi katil, so, hamek je la, aim tak nak beli perabot sangat dulu sebab plan nak pindah rumah lain kekonon, duduk rumah flat, tak berbaloi beli perabot banyak...katanyeeee..

tapi bila nak pindah hari tu pun, barang tetap melambak macam dah ada anak 5 orang.. =.=" pelik jugak, cemane boleh ada barang banyak macam tu, ngam2 barang muat naik lori 2 tan...fiuhhh....dan bila dah duduk rumah baru yang juga flat ni, lantak la nak beli apa pun, beli aje, konon untuk kepuasan diri, IQ beli apa je IQ rasa IQ perlu dan nak beli, rasa nak beli, terus beli...tapi pikir la baik buruk dulu, ok ke tak...bukan main taruk beli aje...

dan untuk katil tu, IQ beli katil dari IKEA, alaaa, katil besi ala2 english tu, haaa, dulu pernah suarakan dekat Arwah nak katil tu tapi tau tau je la Arwah, takut bila dia tidur atas katil tu, katil tu roboh, padahal besi katil tu sangat kuat dan padu...selesa sangat dan tak ragu2 nak tidur cemane pun...huhu...Arwah tak nak katil tu dan bila Arwah dah tak ada, IQ plan nak beli katil tu setelah katil di rumah roboh...katil dah usang, skru dah tercabot, palet katil asyik jatuh sebab sendi tepi katil da reput, memang kena cari katil baru..

order dengan 'Tolong Beli Ikea" di Facebook, dia akan tolong pergi Ikea, ambik barang, bayar dan hantarkan depan pintu rumah kita, servis memang tiptop! orangnya pun friendly sangat! dan semestinya ada cas upah beli dan delivery yer...cari Tolong Beli Ikea di Facebook yer, memudahkan kerja anda kalau nak beli barang besar2 ni..hee 


so, itu lah dia katilnya, sibuk je budak kecik nak selongkar laci ibu dia, dah ler laci simple tak boleh kunci, senang tarik, silap hari bulan jatuh atas kaki nangis mintak simpati..hehehehe..

Anyway, IQ shopping banyak2 pun kepuasan hati tu tetap tak ada, gembira dekat hati tu tak ada langsung, sebab Arwah tak ada, nak kepuasan hati tahap mana pun, kalau Arwah tak ada, memang macam nothing je semua ni, malam pertama lepas IQ beli katil baru tu, IQ mimpikan Arwah, sebab sebelum tidur IQ terfikirkan alangkah seronok kalau dapat tidur atas katil baru tu dengan dia, dan malam tu IQ mimpi Arwah, Arwah datang peluk IQ tatkala IQ sendu memikirkan tarikh befday IQ tahun ni tak akan bersambut, Arwah datang peluk dan tanya kenapa menangis...IQ hanya boleh sebut ...abang..abang...sahaja...IQ menangis sampai terjaga dari tidur, dan sejurus selepas tu azan subuh berkumandang...air mata meleleh...rindu...selalu dapat rasa IQ masih punya dia dalam mimpi tu tapi bila terjaga, rupanya dia sudah tiada di sisi kami...

Al-Fatihah kesayangan saya...