Monday, August 22, 2016

Perginya Seorang Yang Bernama Suami

August 22, 2016 11
Perginya Seorang Yang Bernama Suami

Assalamualaikum

Suami IQ meninggalkan dunia ini pada 21 Ogos 2016 pada jam 12.50 pm di Hospital sungai Buloh akibat denggi berdarah.

Moga Allah kurniakan IQ kekuatan untuk melayari kehidupan ini bersama anak kecilku ini.

Amiin.

Monday, August 15, 2016

Beza Jumpa Kawan Lama Dengan Kawan Baru

August 15, 2016 6
Beza Jumpa Kawan Lama Dengan Kawan Baru
Salam semua,

selamat bermonday blues semua, IQ cuti lagi..huahuahua....nak habiskan cuti la katakan, plus pengasuh Qa'id mintak cuti sebab nak hantar mak dia pergi Haji kan? Hari Jumaat lepas IQ cuti jugak sebab IQ plak tak sihat, lepas Qa'id dan ayah dia...berjangkit-jangkit....tu lah kehidupan sebuah keluarga, satu sakit, lepas tu mesti yang lain sakit...huhu..

Jom discuss pasal kawan baru dan kawan lama....no offense to kawan IQ yang lama, ni just random writing....hurm..kawan tu tak bermakna rapat, atau nak sebut sebagai kenalan? kenalan macam jauh plak...hurmm...kawan laa..sebut je kawan sebab kita pun borak borak jugak kan dengan dia...kalau kenalan tu takat hye hye je...then bosan ngadap handphone je...kuikui...

IQ ada pergi kenduri kawan IQ hari tu, dah lama tapi macam baru lagi..hek hek....so, terjadilah reunion kecik dengan kawan kawan lain...surprisely, semua pandang IQ pelik...IQ cuba la jadi peramah as diri IQ sebelum ni, tegur kawan semua, hye sana sini, tegur anak kawan yang makin membesar tapi IQ rasa macam tak best...why? seems like dorang tengok IQ ni macam monster plak...pelik ke muka IQ? ada yang tak kena ke dengan pakaian IQ? pakai baju kurung juga macam diaorang...so? apa masalahnya?

then, IQ realised....I'm fat....IQ gemuk berbanding IQ di zaman belajar IQ dulu, zaman IQ study dulu kan IQ kurus melidi...muka cengkung....memang berbeza dengan zaman IQ sekarang, zaman dah beranak semua ni. zaman dah kahwin. Yes! I admit, ada je kawan IQ yang dah kahwin, dah ada anak tapi still slim slim, tapi dia dah lama bersalin, anak pun dah setahun lebih...bley kot nak catch up jadi slim macam tu balik kan...dan nak senang cerita la, IQ keturunan bam bam, dan diaorang keturunan slim molim...haha! *sedapkan hati betul ni..

IQ a bit tak selesa masa IQ sampai kenduri dan banyak mata memandang pelik. Mungkin dah lama kot dorang tak jumpa IQ, last pun masa kahwin kawan tahun lepas, masa tu mengandungkan Qa'id memang tak ada siapa nak kisah kau gemuk ke apa kan....ni dah beranak still gemuk lagi, memang orang pandang kau semacam...huhu..

IQ tak berkesempatan nak jaga badan, sebab masa pantang, Qa'id kena demam kuning, IQ menyusukan Qa'id tak boleh makan jamu, lepas tu, Arwah Ummi sakit memang IQ lagi la tak terjaga, nak jaga penyusuan Qa'id pun kelaut, apatah lagi badan sendiri, thats why badan IQ susah nak kurus balik....

Berbeza la bila IQ jumpa kawan baru. Kerja IQ ni fleksibel, so IQ banyak jumpa orang baru. Latest IQ ditugaskan tolong kawan IQ di satu site, dekat site tu mesti ramai staff kan? mostly fikir IQ tak kahwin lagi...huh? tak percaya? IQ pun tak tahu nak explain macam mana...kalau IQ cakap IQ dah anak pun, masing masing melopong mulutnya...tak percaya...jangan cakap IQ tipu ok..

IQ tahu pendapat manusia mana mana ada, memang selalunya orang baru akan bagi first impression tapi orang lama kenal pun bagi first impression jugak bila lama tak jumpa kan? even kita pun kadang terasa hati dengan sanak saudara yang dah lama tak jumpa berkata kita dah bertambah besar kan? betul kan?

IQ tak kisah apa pandangan masing masing pada diri IQ yang serba kekurangan ni, tapi kadang kadang sampai buat kita macam rendah diri pun ada...huhu..hope tu tak buatkan IQ patah semangat nak kurus! haha! plan nak kurus, yes! I am. Sape tak nak kurus balik kan? Duk tenung gambar lama dekat Facebook tu, bila la nak kurus macam ni balik...hahaha!!

Give me support guys! Anyway, get better and healthy life than hectic life. Kurus sangat pun eden ni tak lawo, janji suami sayang, eh? haha!

K. Bai.

Wednesday, August 10, 2016

Sekilas Lalu - Ulangtahun Arwah

August 10, 2016 6
Salam semua.

Hari ni IQ cuti. Emergency Leave. Sebab si Qa'id tetiba muntah muntah dari malam tadi. Boleh tahan teruk,. Muntah macam air terjun...minum susu je mesti muntah balik...dari malam sampai la pagi....sampai kadang tak sedar pun dia muntah...kepala IQ dan husband sampai mamai mamai semuanya. 

Husband plak cirit birit. IQ syak dia dua orang ni makan dadih yang mak mertua IQ bawak isnin lepas...dadih letak dalam peti tapi dah lebih sehari...ingatkan masih elok...husband IQ cakap dia makan ok je...tak tahu pulak efek dia teruk jugak...lembik Qa'id dibuatnya...bagi susu panas pun tak jalan, bagi air suam pun tak jalan..bagi bubur pun muntah balik....baru balik dari klinik, doktor bagi ubat sumbat ikut punggung bagi kurangkan angin dalam perut dia...perut dia kembung je manjang...letak minyak pun tak jalan...huhu..

Sekarang Qa'id tengah tidur...hope dia better dari semalam...doktor pun ada cakap dia akan cirit birit pulak lepas tu...hopefully tak melarat...risau bila anak tak sihat..tengok dia muntah macam semalam dan pagi tadi, risaunya alahai...


hujung minggu lepas jalan jalan dekat Setia Alam, seronok bila tengok dia sihat, gelak macam ni, bila dia tak sihat, kita pun jadi lemah, tapi kena kuat untuk jadi dia lagi kuat.

**************************************

8 Ogos lepas Ulangtahun Kelahiran Arwah Ummi ke-52. Pertama kali ulangtahun yang tidak disambut namun diingati selalu...kalau tak, mesti akan sambut sekali dengan adik perempuan IQ, sebab adik perempuan IQ tu befday dia 5hb Ogos, dekat dekat je dua dua tu...bila Arwah dah tak ada, terasa kehilangan dia...

Semalam atau dua hari lepas, IQ pun lupa, abang ipar share gambar kepuk/dapur/kubur Arwah baru dibuat...kitaorang nak buat kena tunggu kewangan stabil dulu, plus baru lepas raya kan, nak cover kewangan tu betul betul...ada bajet, baru dapat buat, bila dah buat, rasa lega...Alhamdulillah...selesai satu perkara....lepas ni, plan untuk upah haji Arwah pula. mudah mudahan urusan dipermudahkan..Amiin..


IQ dan Arwah...ada iras Qa'id tak? Adik IQ share gambar ni, IQ dedicate dekat Instagram sekali, ingatan buat yang telah tiada. Al-Fatihah..

Ok la, till then...rasa nak tidur plak, alang alang cuti kan? semalam pun tak cukup tidur..huarghhh....hehehe

k.bai~

Saturday, August 6, 2016

Kasta Dalam Masyarakat Kita

August 06, 2016 2
Kasta Dalam Masyarakat Kita
Salam hujung minggu buat semua..

IQ tahu kalau hujung minggu ni mesti tak ramai nak ngadap laptop, sebab nak spend time dengan family kan? IQ pun macam tu, tapi memandangkan budak kecik tengah tidur, ayahnya ngadap kartun Digimon, baik IQ pos something dekat blog ni...IQ dah fikirkan tajuk ni dari semalam lagi, tapi cuma sempat taip tajuk je la, naip isinya idok jugak..haha!

Kasta. Apa yang korang paham maksud kasta? Dalam erti kata lain, hidup berkumpulan, berpuak-puak, ada had batas, ada perfahaman berbeza, segala benda yang boleh mengasingkan sesebuah masyarakat kepada kumpulan yang berlainan pendapat/fahaman/cara hidup dll. Korang boleh nampak tak kasta dalam kehidupan seharian korang? Tak? Mustahil. Kalau korang kerja, dapat boss yang asyik marah-marah, dan tak pedulikan pendapat staff dorang pun dah dikira kasta. Betul tak?

IQ suka la tengok keadaan sekeliling IQ, banyak wujudnya kasta...sampai IQ tak faham, perlu ke nak berkasta semua ni? kau aku sama je kot, hidup seharian, pergi kerja, makan semua sama, di meja yang sama, so, apa yang nak dikastakan?

Contoh IQ boleh bagi, apa yang IQ pernah alami lah kan...macam IQ ada kereta kecik, bawak kereta sama dengan kereta lain atas jalan, TAPI bila atas jalan, kereta yang besar besar ni kalau nak laju tu kemain high-beam kita...kan? kalau ada waktu kita nak masuk lorong, siap bagi signal semua, still kereta yang besar-besar ni tak bagi laluan, tak nak bagi laluan dekat kereta kecik ni, macam kasta tahap langit dah, kereta kecik pun boleh pecut, and paling penting, kereta kecik pun bayar cukai jalan daaa....hormat la kereta lain even kereta orang tu kecik ke ataupun kereta lama...tapi tak semua kereta besar macam tu, ada yang ok, dan ada yang tak ok..

Kasta boleh jugak berlaku antara pekerja dan juga boss, yang ni berlaku kalau bossnya memang buat hal dia, asal dia je betul, dan siapa yang seangkatan dengan dia lah yang jadi anak emas syarikat. Staff yang tak sebulu dianggap tak efektif dan dianggap tak jalankan tugas dengan betul...kadang pekerja tak buat silap apa pun kena jugak...nasib la, kasta level tinggi jugak tu...tak semua boss macam tu, untung siapa yang dapat boss ok.

Yang IQ paling menyampah dan sakit hati bila wujud kasta antara masyarakat yang pandang serong hanya kerana kemiskinan dan hidup kurang berada seseorang, what? tak percaya benda ni berlaku? yes! benda ni berlaku ok! masyarakat ni masyarakat yang tak open, dan hanya lihat dari jauh, yang tak pernah tanya khabar kita pun, tup tup jadi musuh kita...ramai masyarakat macam ni tumbuh di dunia sekarang, apatah lagi dengan era digital sekarang, boleh tengok dengan mata kasar, boleh nampak di laman sosial, yang boleh timbulkan fitnah hanya sebab sekeping gambar, dan tak kan pernah soal siasat dahulu untuk mengsahihkan perkara yang terlibat...dan akhirnya kasta itu wujud, tanpa kita sedar....Astaghfirullahalazim....dunia akhir zaman...

Dunia dah nak kiamat kan? sebab tu manusia berpecah belah, hanya kerana pangkat, duit, kekayaan...moga kita tak terlibat dalam golongan di atas...Insya-Allah..

sekian tazkirah hujung minggu IQ, moga kita semua saling ingat mengingati....Amiin.

Bai

Wednesday, August 3, 2016

Rezeki Yang Tersembunyi

August 03, 2016 4
Rezeki Yang Tersembunyi
Salam hari syawal terakhir semua...

IQ Kebosanan sebab duk melepak site orang sebab boss dah tak bagi project..IQ bagi surat berenti terus boss merajuk tak nak bagi project dah...in case sekarang ada isu lain plak bila boss tak nak lepaskan IQ...peni g saya boss..sama macam boss..haha...ada sorang IR ni cakap IQ ni tunjuk cemerlang sangat depan boss...tu sebab boss tak nak bagi lepas...kang buat jahat, tak berkat pulak rezeki...huhu...

Rezeki yang tersembunyi. IQ ada cerita kan post2 yang lepas IQ ada kehilangan duit masa beraya? Rm250 jugak la hilang. Duit minyak dan tol untuk balik kampung. Menangis IQ bila sampai stesen minyak, cek purse tetiba duit hilang. Duit letak celah purse RM150 dan jugak duit dalam angpau RM100. Hati sedih sangat sebab dah tak ada bajet lain nak cover. Tapi nak tak nak kena redha je masa tu. Fikirkan bukan rezeki IQ kali ni. Sedih IQ hanya pada masa kejadian tu dan terus lupa sebab tak nak fikir...duit hilang tak kan dapat balik melainkan ada yang nak pulangkan. Kan?

Tapi Allah kan Maha Penyayang. Maha Adil. Digantikan IQ dengan satu lagi peluang kerja lain. Alhamdulillah. Sampai tak tahu nak pilih kerja yang mana satu sekarang. Plus ada duit masuk tetiba oleh majikan IQ sekarang yang dikatakan insentif untuk IQ. Alhamdulillah.
Rezeki tu ada di mana mana. Kita hanya perlu yakin pada-Nya.

Teringat pulak kata-kata Arwah Ummi. Rezeki tu akan datang. Walau macam mana bentuk sekalipun. Arwah boleh rilek2 je bila dalam dompet hanya tinggal sen. Tu masa IQ masih belajar. Masa tiada duit untuk beli barang dapur. Tup tup ada jiran sebelah hulur makanan. Tup tup terjumpa duit dalam beg tangan, terselit dalam zip kecil. Rezeki yang tersembunyi.

Yang penting, kita kena ingat, dalam rezeki kita, ada rezeki orang lain. Jangan lupa bersedekah juga. Menambahkan rezeki kita juga.

Till then. Bai