Friday, July 29, 2016

Kisah Yang Tak Tercerita

July 29, 2016 4
Salam hari jumaat.

Baru berkesempatan nak menaip, nak kata sibuk tu tak jugak, internet rumah seminggu down sebab kabel TNB yang supply untuk internet kena potong oleh geng geng MRT depan kawasan rumah tu. Dorang terpotong, jadinya internet seminggu nan hado, duk tengok cerita yang didownload aje....bila internet da ok, Hypp TV pulak buat hal...Adehhh~ IQ pakai Hypp TV sebab malas nak langgan Astro cekik darah tu. hihi...tapi bertabah la kalau tak ada internet...

Minggu lepas mak mertua ada buat rumah terbuka. Tetiba je! Dapat arahan kena balik kampung. HAHA! Kebetulan adik mak balik raya dari Jeddah kan...so, ambik kesempatan buat bacaan yassin dan selawat sama.

ambik gambar orang je la, si kembar tu anak acu (adik mak), si baju biru menantu acu, si baju hijo adik ipor IQ, si Qaid dan jugak Adam Naufal!! Adam sama umur dengan Qaid, cuma lahir dua minggu awal jer. yeay! Qaid dah ada geng ngulor mengaji dengan opah dah lepas ni...haha!

Setel rumah terbuka, cuti satu hari. IQ sekarang kerja nak cuti jer, nak habiskan cuti sebelum berhenti kerja bulan depan kan? diaorang tak bayar cuti yang tinggal, so cuti je la IQ sekarang....

By the way, minggu lepas kitaorang kena pindah ofis, saja buat kenyatan kata kena pindah tapi masa pindah IQ tak tolong pun sebab tetiba kena pergi site, konon ada meeting tapi rupanya discussion je. Blerghhh...so, ada la IQ tangkap gambar ofis buat kenangan kan...ofis ni tempat interview dulu dulu, tempat nak bergosip bagai...seronok la ofis ni...ofis sekarang tak best...tak happening...haha!

apa apa hal pun IQ tak heran sangat. tak lama lagi pun IQ tukar kerja baru, yang akan dirindu hanyalah kawan sekerja, bukan pejabat mahupun boss...haha~

pejabat 6 dimensi.

Actually IQ nak tanya masalah blog dekat korang ni...siapa yang jawab pertanyaan IQ ni nampaknya dia baca pos IQ ni sampai habis...haha! kan? heee..got you!

Siapa perasan bila kita update pos, pos terbaru kita tak keluar di bloglist sendiri mahupun kawan kawan mengikut masa yang sebenar? Pos kita akan keluar lepas satu atau dua atau tiga hari selepas kita pos....tak best kan? Serius tak best! Kawan kita baca blog post yang dah lama! Dah basi...huhu...lagi satu nak masuk giveaway ke contest ke mesti tak best...huhu...terlepas semua...no wonder jugak traffic macam low sangat...kenapa yer? ada yang boleh bagitahu jawapan?

ok la, till then. jangan lupa drop jawapan dekat bawah, IQ curious giler nak tahu kenapa...huhu..help meeee...

bai!

Tuesday, July 19, 2016

Jamuan Raya & Jalan Raya Lagi

July 19, 2016 4
Salam semua! 

Hari ni hari selasa, kerja makin surut. Setel tolong kawan sekerja buat work programme, terus lepak di office. Mengisi masa masa terakhir di office sekarang. IQ akan mula kerja baru bulan depan. Sebulan lagi. Tak tahu la perjalanan karier di tempat baru macam mana pulak nanti. Harap harap berjalan dengan baik. Amiin.

Hari jumaat lepas company IQ ada buat makan makan sempena raya. Department management jer kena bawak makanan, department planning bawak perut jer. Baru nak sumbang makanan tapi tak perlu bawak pulak. Plus, IQ planned tak nak pergi sebab ada kerja dekat site. Dan hari tu patut pakai baju raya pun IQ pakai baju kasual dan berseluar. Last last dapat call dari HR suruh datang makan jugak....bawak la perut ke sana...melantak apa yang ada...huihuihui...

Officemate a.k.a. geng gosip. Si tudung kuning dah last day masa hari jamuan. Dia bawa diri ke Johor plak..sedih IQ..huhu...Lagi dua di belakang tu budak praktikal dan jugak berbaju peach tu kak marina...HR jugak..hehe..
Melantak makan sampai bungkus bawak balik. hehe...dah dorang suruh bungkus, IQ pun bungkus ler. *muka tak malu.

Hujung minggu plak sibuk nak pergi rumah orang...haha! Tak tahu la kenapa tahun ni menyibuk sangat nak berjalan raya ni. Nak kata beriya kutip duit raya untuk anak tak jugak. Entah la, perangai Arwah Ummi menyerap masuk dalam tubuh badan IQ ni. Kemain kepoh nak pergi beraya. Alahai. Mujur la husband layankan ajer..

Sabtu pergi rumah Kak Nor dekat Kepong. Masa ni tak ada gambar sebab singgah kejap jer. Jumpa kak nor kejap sebab tak lama lagi dia da nak balik Arab balik. Dia ikut husband dia yang kerja dekat sana. Bukan selalu balik. Setahun sekali aje balik. Tu pun time raya. Last jumpa masa kerja dekat 1MDB dulu. Tahun lepas masa Qa'id dalam perut lagi..huhu..

Planned nak beraya semua rumah hari Sabtu, kiranya nak rehat lepak rumah hari Ahad, tapi plan hanya tinggal plan bila semua orang tak ada dekat rumah hari sabtu, suruh datang esoknya...so, esoknya beraya rumah Senior dan jugak rumah Pak Sedara la plak. hihi..

Si Anaqi cerdik lincah cerdas cergas semua ada! Geram tengok telatah dia. 
Rumah senior a.k.a. rumah Nadia senior zaman geng geng naik gunung. Nadia dengan husband ni dua dua hantu aktiviti outdoor. Dua dua daripada kelab kitaorang. Tapi husband Nadia tak ada masa kitaorang datang, pergi diving katanya. 

Nadia ni buat bisnes jual makanan. Menu western. sedap!! Masa pergi rumah dia, Nadia sediakan menu makanan yang dia jual. First time rasa, memang pergh. sedap! Tak dapat nak cuba air mangga dia. Harap next time ada. kalau nak boleh melawat IG diaorang @gempakfj

Menu malam tu, sedap sedap.hehe...
Lepas rumah Nadia, gerak pergi rumah Pak Sedara dekat Bukit Antarabangsa plak. Rumah adik kepada abah IQ. Pak sedara yang IQ panggil Pok Din dan isterinya nama Cik Moon. Pok Din ada dua orang anak. Still kecik. Pok Din dengan IQ pun beza cuma 6 tahun. Muda lagi. Anak Pok Din yang paling kecik pun baru 5 bulan. Lagi kecik dari Qa'id. Qa'id ada mak sepupu yang lagi kecik daripada dia..hehehe...

Qa'id dengan mak sepupu dia, Maryam Adzra. kemain dia buli Cik Yam. nakal betul anak ibu sorang ni.
Lepak, makan makan...Pok Din IQ jarang dapat jumpa sebab selalu pergi luar negara. Kerja offshore memang jarang dapat balik. huhu...memang jarang dapat jumpa...tapi tak der la sampai berbulan tak jumpa rasanya...heee..

ok la...kemain seronok berjalan, esoknya lemau nak pergi kerja. Adehai....mood raya korang masih ada ke? IQ ada mood raya lagi, hujung minggu ada jemputan rumah terbuka lagi tapi tengah berkira kira nak pergi ke tak..haha! Kena tanya husband dulu. Dia kan driver terhormat. Dia ON, IQ pun ON la nak berjalan raya..hehe~

rumah terbuka sendiri plak bila? meh la datang rumah...tak buat rumah terbuka, tapi kalau nak datang tu, pintu sentiasa terbuka..hehehe...jemput jemput..

till then,bai!

Thursday, July 14, 2016

Cerita Jalan Jalan Raya

July 14, 2016 6

Assalamualaikum semua!

Dah tiga hari masuk kerja baru la berkemampuan untuk menaip sepatah dua cerita raya. Actually ada kerja tapi biasa la, kalau idea nak buat entry blog ni membuak2 naik, kerja melambak pun dipandang sepi. haha! mentang mentang nak resign tak lama lagi..heeee..

As planned, IQ beraya di rumah mertua IQ buat pertama kalinya. First time beraya, rasa macam bukan raya, mungkin sebab dah terbiasa dengan kekecohan adik beradik ipar...kalau raya pun kecoh, tak raya pun kecoh. Haha! Pagi raya dah mandi siap siap, mandikan Qa'id awal awal tapi tak siapkan dia dengan baju raya lagi sebab dia nak tidur...bangun awal confirm timing tidur dia dalam 8.00 pagi....bangun tidur baru siapkan dia...

Sesi bermaafan semua, ambik gambar sana sikit situ sikit....lepas tu pergi beraya....dalam dua buah rumah kenalan ayah dan mak mertua...lepas tu, balik rumah kemas barang sebab nak gerak ke Perak pulak. Konon nak gerak lepas Asar, lepas Maghrib jugak baru bertolaknyaa...

Raya pertama dengan Keluarga Mertua...warna campor campor...family kecik warna pepel...heee

Even tak beraya dengan adik beradik sendiri, still contact dengan dorang, first time beraya tanpa Arwah Ummi dan jugak dorang....masing masing dah ada family sendiri...sobs...dah membesar keluarga kami...
Gambar adik beradik yang dah berkeluarga...yang belum berkeluarga tak der dalam gambor..
Raya kedua kami di Tanjung Malim dan juga Slim River, Perak. Beraya sampai 6 buah rumah!! Dari tengahari sampai malam! semua rumah adik beradik ayah mertua kecuali satu rumah kenalan mak mertua. Nak sebut satu satu pun dah lupa...ramai sangat! haha! Seronok dapat berjalan raya ni...kenal dorang dengan lebih rapat...

Raya Ketiga, IQ dan keluarga naik Ipoh. Pergi melawat abang IQ di Chemor. Beraya dengan dia plak...lepas tu ke rumah saudara Mak Mertua di Klebang. Pergi Ipoh tak raya banyak rumah sebab perjalanan pun dah ambik masa. Patutnya raya ketiga ni dah balik Pahang pada sebelah petangnya tapi disebabkan jem yang teruk even dekat highway pun, menyebabkan kitaorang terpaksa tidur dengan homestay jugak malamnya...esok baru gerak ke Pahang...

Raya Keempat di Pahang! Awal pagi gerak dari Kalumpang terus ke rumah kakak di Chemomoi Pahang, then gerak sekali ke Kuantan. Pahang ni family sebelah Arwah Ummi. Tahun ni tak balik Terengganu...mungkin tahun depan plak....Pergi Kuantan, terus pergi rumah Arwah Tokki IQ di Felda Bukit Kuantan...yang tinggal hanya Tokmi...a.k.a Nenek IQ...tinggal sorang je Tokmi...tak per Tokmi, kami ada...

Malamnya plak ke rumah mak long dan ayah long. Rumah abang kepada Arwah Ummi. Rumah wajib pergi tiap tiap tahun. Dari kecik sampai besar memang rumah ni tak miss pergi.

Atas tu rumah tokmi, bawah rumah mak long.....

Raya Kelima ke Pekan Pahang. Beraya rumah Mak Su dan juga Pak Der. Tak sempat nak beraya semua family di Kuantan. Mana yang sempat sahaja. Plan nak hantar adik sepupu masuk asrama on time pun tak sempat sebab jadual perjalanan delay sebab jem...huhu..

Raya Keenam beraya di Bentong pula! Memang berjalan sakan IQ dan keluarga semua kali ni...di Bentong rumah Pak Su dan juga rumah Wanie, bestfriend IQ tu...tak sempat nak pergi rumah kenalan lain, pergi mana yang sempat aje..huhu..

Melaka-Perak-Pahang

Tu la cerita jalan jalan raya IQ...nak buat open house sendiri memang macam mimpi je la...tapi kalau ada yang sudi datang, meh la datang rumah IQ...

Penyudahnya budak sorang ni la yang kemain dapat duit rayanya....
Udah udah la ngaco orang nak ambik gambor.

Friday, July 1, 2016

Selamat Hari Raya Aidilfitri Buat Semua (Video Lagu Fynn Jamal - Sepi Aidilfitri)

July 01, 2016 11
Salam semua,

As planned, esok IQ akan bertolak balik rumah kakak di Pahang sebentar sebelum balik ke Melaka. Nak jenguk pusara Arwah Ummi. Ermm..Aidilfitri pertama tanpa Arwah....entah macam mana perasaannya...tak tahu nak gambarkan...yang selalu ada depan kita, yang pergi solat raya bersama...Allah...

kakak hantar gambar pagi tadi...dapur pusara ummi masih belum buat, kena kumpul duit baru dapat buat..
****************************************************

Dan dengan ini, IQ menyusun 10 jari tangan memohon maaf jika ada tersalah komen di mana mana blog yang mengguris hati blogger blog yang IQ singgah...mohon maaf banyak banyak....

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR BATIN

IQ tak ada feeling sangat nak raya tahun ni sebenarnya....yelah, raya tanpa Arwah, biarpun raya belah suami dulu, kalau Arwah masih ada, nak jugak feel call Arwah nangis2 pagi raya kan? Redha...

Kat sini IQ sertakan lagu raya buat musafir musafir di perantauan yang agak agaknye tak balik beraya sebab merajuk dengan mak ayah, atau adik beradik....baliklah....tak rugi balik...merekalah tempat kita bergantung bila kita bukan siapa-siapa...

SEPI AIDILFITRI - FYNN JAMAL


bai.