Monday, August 24, 2020

Percutian Adhoc 3 Stooges di Port Dickson Akhirnya Menjadi!

August 24, 2020 5

Percutian Adhoc 3 Stooges di Port Dickson Akhirnya Menjadi!

Sahabat lama ni walaupun jarang contact pun still rapat kan? Tak kiralah tak jumpa bertahun-tahun, keakraban tu kekal ada walaupun hanya berhubung menerusi WhatsApp atau laman sosial yang lain. Bak kata-kata yang IQ jumpa di Facebook, "Walaupun kita jarang berhubung, kita tetap sayang antara satu sama lain" Gituuu..

Banyak kali dah plan nak jumpa. Tapi IQ dan dua lagi kawan baik IQ masa zaman universiti ni susah betul dapat jumpa sebab masing-masing duduk jauh antara satu sama lain. Dulu IQ duduk dekat dengan salah sorang BFF IQ ni tapi sejak kahwin dan berhijrah ke KL beberapa tahun lepas, jadi jarang jugak dapat jumpa. Yang lagi sorang tu lagi lah, duduk di selatan tanah air. Jarang keluar dari negeri dia.

Plan Adhoc ke Port Dickson!!

So al-kisahnya dua minggu sebelum hari kejadian, bff IQ yang bernama Wanie ni ajak jumpa dan staycation dekat mana-mana. Mesej dalam group lewat malam, IQ yang terjaga dari terlelap pun join conversation sekali. Plan konon nak buat itu ini, macam nak buat. Rasa macam eh, sempat ker nak buat semua dalam tempoh 2 hari 1malam ni? Apa-apa pun, kita tengok nanti.

Tibalah hari yang ditunggu-tunggu. IQ just tunggu di rumah, menunggu si Wanie pickup. Dia datang dari Bentong Pahang dengan adiknya. Dalam pukul 10 pagi, dia sampai dan kami terus gerak untuk ambik bff IQ yang lagi sorang, si Farah.

Dalam pukul 12 lebih tengahari, kitaorang sampai dekat rumah persinggahan Farah. Suami Farah ada kerja di PD untuk beberapa bulan, so dorang menyewa dekat satu kawasan apartment di Teluk Kemang. Bila tiga-tiga dah berjumpa, maka riuh la kami semua jadinya. Tak jumpa penutup botol susu anak pun dah boleh kecoh!

Makan Tengahari di Warung Salai

Lepas pickup Farah dan anak-anaknya, kitaorang pergi makan tengahari dekat Warung Salai. Warung Salai ni IQ tengok banyak cawangannya. Kejap-kejap nampak cawangan situ, kejap-kejap nampak cawangan sana. So, banyak jugak la cawangan Warung Salai ni dekat PD. Mungkin disebabkan permintaan pelancong yang datang ke PD kan? Mesti nak makan makanan tradisi orang Minang ni alang-alang dah sampai nogori kan?
Percutian Adhoc 3 Stooges di Port Dickson Akhirnya Menjadi!
Makan-makan dulu!
IQ order daging salai dan perut masak lemak cili api. Well, boleh tahan rasanya tapi tak cukup pedas. Selalunya kalau orang nogori masak lemak mesti pedas berapi kan? Tapi yang ni tak pedas sangat. Light sangat. Tapi sesuai la kalau budak-budak dan orang luar nogori nak makan, tak ada la culture shock nak makan pedas-pedas. Kang sakit perut tengah malam sapa nak tanggung? Kan?

Settle lunch, kitaorang plan nak ke Pusat Ikan Hiasan under Maritim Malaysia. TAPI tutup pulak disebabkan PKP ni. Sayang la baru nak bawak anak-anak ni tengok ikan, (plus mak-mak ni nak cari tempat yang kurang panas..haha!) Banyak jugak kereta yang nak singgah ke tempat ni tapi disebabkan tutup, terpaksa la semua tukar plan ke tempat lain. Bye-bye ikan-ikan semuaaaa..

Melawat Ostrich Farm, Port Dickson

Plan seterusnya?? Ostrich Farm!! HAHA! Terpaksa la pergi ke Ostrich Farm ni memandangkan tempat lain macam malas nak singgah disebabkan panas tengahari yang sangat membahang ni. Tepi pantai kan? Mestilah bahang panas dia lebih. Bila nak pergi Ostrich Farm ni dengan harapan tinggi tempatnya ada banyak pokok dan tempat berteduh. I kan puteri lilin celup, lama tak berjemur sejak lahirkan si Luqman ni. haha!

Sampai sana, tudiaaaa..kereta penuh kat tempat parking! Kitaorang pun menapak agak jauh dari kereta ke tempat masuknya. Nasib IQ pun letak luqman dalam baby carrier, tak ada la lenguh nak angkut budak 6 bulan yang sado ni. Eley, si Farah dukung anak dia umur setahun lebih pun rilek jer, poyo jer IQ...okay okay..fine...

Bayaran masuk Ostrich Farm ni IQ tak pasti berapa. Cuma total 4 dewasa 2 kanak-kanak tak termasuk 2 bayi semuanya RM80.00. Masa kat kaunter beli tiket ni, IQ tak nampak papan tanda harga masuknya, tu sebab sampai sekarang tertanya-tanya. Kawasan Ostrich Farm ni plak tak ada besar macam Zoo Negara tu. Kalau pusing satu trip tanpa singgah mana-mana kandang haiwan yang ada, mungkin dalam 5-10 minit dah siap pusing. So, boleh estimate la berapa keluasan dia.
Percutian Adhoc 3 Stooges di Port Dickson Akhirnya Menjadi!
Abang ke kakak Ostrich ni?
Cuma ada kawasan replika dinasour je kitaorang tak dapat nak lalu sebab dorang tutup untuk maintenance. Yang lain kira okay la nak tengok-tengok sambil bagi haiwan makan. Haa..boleh dikatakan macam petting zoo jugak. Boleh beli makanan haiwan di pintu masuk untuk diberikan pada haiwan-haiwan yang ada terutamanya burung unta ni. Ada jugak ayam, arnab, lembu, kambing biri-biri, burung dan juga ikan. Boleh tahan la tempatnya tapi tak der woww sangat. Simple and nice.
Percutian Adhoc 3 Stooges di Port Dickson Akhirnya Menjadi!
Qa'id haiwan dalam sangkar camni suka la, kalau yang besar gedabak mau menjerit satu tempat dengar. huhu
Percutian Adhoc 3 Stooges di Port Dickson Akhirnya Menjadi!
Masing-masing dah kepenatan 

Menginap di D'Wharf Hotel Residence

Bila semua macam dah kepenatan, budak-budak semua macam dah lemah longlai, apa lagi...jom check in tempat penginapan kitaorang iaitu di D'Wharf Hotel Residence. Pilihan yang tepat bagi IQ dan BFF IQ semua sebab tempatnya sangat dekat dengan macam-macam jenis kemudahan. Ada McDonald, ada Kenny Rogers, ada Starbucks, ada TF Value Mart, ada bank-bank...macam-macam sangat! Kawasannya terletak di PD Waterfront. So, siapa yang selalu lepak dekat PD Waterfront ni mesti nampak tersergam indah hotel D'Wharf ni.

Hotel ni banyak giler bilik! Sebab hotel residensi kan? Macam apartment pun ada tapi dorang buat style hotel. Hotel ni hotel baru IQ rasa sebab bangunannya pun nampak masih baru dan moden. Sesuai jugak nak jadikan tempat untuk berfamily day tapi IQ tak pasti ada ke tak ruang untuk beraktiviti. Masa IQ nak check in tu punya la ramai, beratur panjang habis lane nak check in. Nasib tak lebih dari setengah jalan berdiri.
Percutian Adhoc 3 Stooges di Port Dickson Akhirnya Menjadi!
Ramai yang nak check in. Jenuh jugak menunggu
Pantai privasi ada cuma pantai tak jauh dari gigi air. Maknanya pantainya tak luas untuk buat istana pasir. TAPI hotelnya ada kawasan kolam yang sangat cantik dan luas! IQ tak sempat nak turun kawasan kolam yang terletak di Level 4. Lagipun pantang la kan nak bawak anak-anak pergi tengok kolam, kang menjerit kat situ nak mandi...tak kan la nak mandi sekali. Ye dak?

Kitaorang pilih Premier Suite. Ada dua katil Queen. Ada meja bar, ada dapur siap dengan microwave. Boleh la kalau nak masak-masak, boleh bawak dapur sendiri yang elektrik tu ataupun yang gas kecik tu. Cuma kitaornag tak ada la bawak dapur sendiri, just pakai microwave yang sedia ada je untuk kudap-kudap malam-malam.

Oh ya! Paling menarik jugak malam-malam tepi hotel ni ada kawasan Foodtruck!! Besar okeh kawasan foodtruck ni. Nak masuk kawasan foodtruck ni pun kena scan QR Code. SOP tetap jaga yer. Banyak la pilihan makanan yang ada CUMA variety untuk pasta dan spagetti tak banyak. Ada satu foodtruck je yang jual. IQ tak pasti la kalau rules dorang memang macam tu, had kan variety foddtruck yang ada. Apa-apa pun, makanan dorang serius sedap dan berbaloi dengan harganya!!
Percutian Adhoc 3 Stooges di Port Dickson Akhirnya Menjadi!
Kawasan Foodtruck, ramai yang datang makan dan beli
Malam-malam kitaorang lepak minum-minum sambil borak-borak. Anak-anak dah tidur, memang seronok la mak-mak nak buka cerita lama. Tapi tak lama dapat borak sebab mak-mak ni selalu letih dan tidur awal. Hahahaha! So, tak lebih pukul 12 tengah malam, masing-masing dah tidur. Kecuali anak Farah yang berjaga disebabkan tidur petangnya lama. Maknya sekali terpaksa berjaga. huhu
Percutian Adhoc 3 Stooges di Port Dickson Akhirnya Menjadi!
3 stooges dan anak-anak
Trip kali ni memang pendek sangat. Rasa macam tak sempat sangat nak borak panjang-panjang lagi-lagi ada baby dan budak kecik sekali kan? Nak uruskan anak lagi, anak mengamuk nak tidur...nak susu...macam-macam! Tapi itulah cabarannya. Namun semua tu menjadi kenangan bermakna. Kalau tak dibuat percutian adhoc macam ni, memang entah bila la dapat jumpa bertiga lagi.

Next time nak bercuti bertiga lagi. Tunggu anak dah besar sikit, dah sekolah rendah ke kan? Boleh la bawak sekali atau ditinggal-tinggalkan dengan ayahnya. Eh..boleh ke tu? haha! Tak perlah, masanya panjang lagi. Memang semuanya kita boleh rancang, yang menentukan hanyalah Dia.
Percutian Adhoc 3 Stooges di Port Dickson Akhirnya Menjadi!
InsyaAllah sahabat selamanya
Apa-apa pun, plan yang simple dan adhoc macam ni memang seronok nak buat. Dari dulu plan tak menjadi, bila tetiba buat macam ni memang rasa seronok betul! Lagi-lagi dapat jumpa kesayangan-kesayangan yang dah lama tak jumpa. Perangai masing-masing pun ada yang tak berubah lagi, ada yang dah turunkan kat anak katanya. Mak-mak dah jadi behave, anak-anak plak yang mengganas macam mak-maknya dulu. hahaha! Macam-macam!

Semoga hubungan persahabatan ni kekal selamanya. Sayang 3 stooges ni sampai bila-bila. Moga Allah SWT merahmati hubungan kita in selamanya. Moga jumpa lagi di lain masa.

Till then, bai!

Saturday, August 15, 2020

Buymall | Online Shopping Malaysia No.1 Trusted Taobao Expert

August 15, 2020 1

Buymall | Online Shopping Malaysia No.1 Trusted Taobao Expert

Adakah anda pernah shopping di Taobao?

Membeli-belah di taobao telah menjadi trend terkini buat masyarakat seluruh dunia kerana hargaya murah lagi ada banyak faktor pilihan. Saya selalu beli barang kat Taobao, tapi shipping kosnya mahal! Mahal dari harga barangan yang saya beli! Lebih-lebih lagi, bila guna air shipping, lagi gila mahal! Tapi sekarang, saya dapati satu platform yg best dengan shipping melalui sea, kosnya lebih murah, dapat juga menghantar barangan yang besar dan berat!

Apa tu Buymall??

Buymall merupakan sebuah syarikat tempatan yang membantu rakyat Malaysia untuk menyelesaikan masalah membeli-belah dari China. Buymall menyediakan perkhidmatan Buy-For-Me dan Ship-For-Me. Saya guarantee, perkhidmatan penghantaran Buymall pasti murah dan terjamin!
Buymall l Online Shopping Malaysia No.1 Trusted Taobao Expert


Kenapa beli taobao dengan Buymall?

Pasti saudara-saudari menghadapi challenge yang sama dengan saya, semuanya dalam Chinese, macam mana nak berkomunikasi dengan seller?

Tapi dengan Buymall, saya tidak perlu risau lagi. Semua process shopping di Taobao dimudahkan, mereka menyediakan perkhidmatan penyelesaian untuk aktiviti-aktiviti pembelian, seperti berkomunikasi dengan seller Taobao, pengesanan bungkusan, pengesahan penjual, repack, dan lain-lain lagi. DAN THE MOST IMPORTANT IS, kos penghantaran laut pick up hanya dari RM2.80/kg !

Cara Beli Taobao Di Buymall (Buy-For-Me)

Anda boleh terus guna Buymall untuk membeli barang daripada Taobao. Semua produk Taobao dinyatakan di Buymall. Anda cuma perlu register di Buymall dan start membeli-belah.

 Buymall l Online Shopping Malaysia No.1 Trusted Taobao Expert
 Buymall l Online Shopping Malaysia No.1 Trusted Taobao Expert



Buymall akan memaparkan maklumat penting seperti harga, kos penghantaran tempatan, pilihan untuk saiz, warna dan sebagainya. Selepas membuat pilihan, anda boleh add to cart dan terus membuat bayaran. Buymall akan membantu customer membuat pesanan daripada Taobao.

Sekiranya barang sampai di China Warehouse, anda boleh pilih untuk packing semua barangan yang anda order untuk penghantaran sekaligus. Cara ini boleh menjimatkan masa dan kos penghantaran.
Cara beli Taobao Di Buymall (Ship-For-Me)

Kalau anda terus membeli dari Taobao, selepas anda membuat pesanan, anda perlu memilih sama ada penghantaran melalui sea freight atau air freight dan isikan maklumat lanjut yang diberi daripada Buymall. Easy kan! Anda cuma perlu membayar kos penghantaran antarabangsa dari China ke Malaysia, dan 8% kos pembelian (Buy-For-Me fee).

Buymall juga provide pelbagai perkhidmatan lain yang menarik perhatian:

Cara Penghantaran

Masa penghantaran air freight mengambil masa 4-7 hari bekerja, sea freight mengambil masa 15-22 hari bekerja. Air freight lebih mahal berbanding sea freight. Jika item anda adalah item yang sensitif, ia juga perlu menambah pembayaran kos barangan sensitif.

Pickup Servis

Anda boleh choose pickup sendiri dari gudang Buymall atau pick up point paling dekat utk pick up korang barang bila-bila masa lapang. Ia juga lebih murah berbanding dengan door to door service.

Safe

Takut kalau barang hilang semasa penghantaran? Jangan risau, Buymall menjamin dapat memastikan parcel selamat sampai kepada korang. Kalau korang barang hilang, Buymall akan beri korang full compensation bila korang ambil pakej VIP Sea Freight. Bagus kan? Lepas ni nak beli barang dari China tak payah takut lagi!

Bukan ini sahaja, anda juga boleh mendapat extra income dari Buymall ! Refer friendmu dengan referral link anda, dan anda akan dapat RM5 + B point! Refer 10 friend, dapat RM50! Tunggu apa lagi, kongsi platform ni kepada family & rakan-rakan anda utk nikmati perkhidmatan yang paling best daripada Buymall bersama-sama!



Saturday, August 1, 2020

Apotec Produk Bahan Semulajadi Bawa Pulang Kebaikan

August 01, 2020 0

Apotec Produk Bahan Semulajadi Bawa Pulang Kebaikan

Raya Aidiladha menjelang tiba. Kali ni, IQ dan keluarga akan pulang ke kampung untuk meraikan perayaan bersama keluarga. Teringat pula tempoh hari ketika call keluarga di kampung, mama bercerita tentang masalah sendi dan otot yang dialaminya. Abah pula kesihatannya naik turun. Umur yang menjangkaui lebih separuh abad memang tak tentu kesihatannya. Kekuatan zahirnya tak seperti dulu.

Jadinya, IQ terbaca tentang satu jenama produk yang diberi nama Apotec. Jenama produk yang berasaskan bahan alam semula jadi yang bagus digunapakai menjadi bahan utama. Bahan semula jadi semestinya menjadi pilihan ramai ketika ini berbanding dulu kerana munculnya kesedaran tentang penjagaan kesihatan pada peringkat awal.

IQ terus ke Farmasi Constant yang terletak di Meru, Klang. Tak jauh dari rumah IQ dan farmasi ini juga ada banyak cawangannya di serata Malaysia. Di sana, ada banyak produk Apotec. Dan IQ memilih Apotec Apple Cider with Honey untuk family kecil IQ dan Apotec Curmax Turmeric serta Apotec Omega 3 Fish Oil untuk abah dan mama di kampung.

Apotec Produk Bahan Semulajadi Bawa Pulang Kebaikan


APA KEISTIMEWAAN PRODUK-PRODUK APOTEC YANG IQ PILIH NI?

Banyak kelebihan yang terdapat dalam setiap produk yang IQ pilih kali ni. Untuk yang tersayang haruslah pilih yang terbaik kan? Kelebihan yang ada di dalam setiap produk semestinya memberikan manfaat untuk kehidupan seharian kita semua.

Apotec Apple Cider Vinegar with Honey

Terus terang IQ katakan, IQ tak pernah cuba minum ACV sebelum ni. Ramai yang mengatakan khasiat dan kebaikan yang terdapat dalam ACV ni. Makanya, IQ beli untuk IQ cuba sendiri. Khasiatnya, ianya membantu melawaskan proses pencernaan di samping memberikan tenaga dan mengawal kandungan gula di dalam darah kita. Kandungan yang terdapat dalam ACV ni adalah seperti Puri Epal, Madu, Cuka dan juga air.

Kebaikan lain yang juga terdapat di dalam ACV ni adalah:
  • 100% original dan selamat
  • Mengurangkan berat badan
  • Mengurangkan masalah sembelit
  • Penyerapan zat besi yang tinggi
  • Mengawal tahap glukosa darah
  • Pemakanan diet seharian
Cara pengambilan yang disarankan adalah dengan mencampurkan 2 sudu besar ACV dengan 180 ml air. First time IQ minum, IQ bancuh dengan air sejuk. Lagi nikmat orang kata. Amalkan 2 kali sehari, dan bagus kalau minum sebelum tidur. Bangun tidur terus berkejar ke tandas. Lawas habis!

Apotec Curmax Turmeric

Bila meningkat usia, sakit otot dan sendi paling kerap dialami bagi setiap orang. Bahkan IQ sendiri mengalami masalah sakit lutut ketika umur IQ lewat 20-an beberapa tahun lepas. Apotec Curmax Turmeric ni pula boleh membantu mengurangkan masalah tersebut di samping meningkatkan daya ketahanan badan masing-masing.

Kandungan Rhizoma Curcuma Ionga yang juga dikenali dalam bahasa Melayunya iaitu Kunyit ini mempunyai komponen bioaktif seperti curcumin, fat soluble polyphenol, non-toxic dan highly promising antioxidant compond.

Kebaikan kesihatan yang terdapat dalam Apotec Curmax Turmeric ni seperti:
  • Mengurangkan sakit disebabkan keradangan
  • Mempunyai antioksidan yang kuat bagi menyokong dan mengekalkan kesihatan sel dengan melawan kerosakan oksidatif
  • Kesan anti-radang
  • Memperbaiki segala jenis masalah artritis
  • Meningkatkan kadar kesihatan sendi
  • Meningkatkan aliran darah dan mencegah penyakit Kardiovaskular
Cara pengambilannya dengan makan 2 kapsul setiap hari selepas makan atau 1 kapsul 2 kali sehari selepas makan. 

Apotec Omega-3 Fish Oil

Bila berbicara tentang khasiat Fish Oil, ianya banyak membantu kesihatan menjadi lebih baik terutama untuk warga emas. Masalah tekanan darah dan kolestrol yang tinggi boleh memudaratkan kadar kesihatan sedia ada dan perlu mencari alternatif bagi menyelesaikan masalah tersebut.

Apotec Omega-3 Fish Oil ini mengandungi 1300mg sebanyak 60 biji enteric coated softgels yang mempunyai EPA 650mg dan DHA 260mg dalam setiap softgel nya. Khasiatnya diambil daripada jenis ikan sardin dan ikan bilis. Apotec Omega-3 Fish Oil ini membekalkan asid lemak yang penting seperti EPA dan DHA kerana ianya tidak boleh dihasilkan oleh badan manusia itu sendiri.
Kebaikan dan kelebihan lain dalam Apotec Omega-3 Fish Oil
  • Merendahkan tekanan darah dan merehatkan kadar denyutan jantung
  • Meningkatkan tahap lipid darad dengan menurunkan tahap LDL dan trgliserida
  • Meningkatkan kesihatan kardiovaskular
  • Meningkatkan kesihatan kognitif melalui peningkatan penggunaan glukosa otak
  • Menyokong kesihatan sendi
  • Membantu meningkatkan penglihatan
Cara pengambilannya pula dengan makan 1 atau 2 softgels setiap hari selepas makan atau mengikut arahan doktor atau ahli farmasi.


IQ tak sabar nak balik kampung ni. Tak sabar nak berikan kebaikan kesihatan untuk abah dan mama IQ. Mereka pasti gembira dengan kepulangan anak cucu dan menantu ni ditambah pula menitik beratkan kesihatan mereka sentiasa. Tunggu apa lagi? Jom balik kampung!


BERITA BAIK UNTUK PEMBACA DUNIA BLOG IQ!


PROMOSI HEBAT 3 BARANG 1 HARGA! 

Bukan 1 bukan 2 tapi 3 barang dengan satu harga yang menakjubkan! Berbaloi-baloi bila dapat grab 3 barang ni dengan harga hanya RM200! Korang boleh dapatkan 3 produk Apotec iaitu Apotec Apple Cider Vinegar with Honey, Apotec Curmax Turmeric dan Apotec Omega-3 Fish Oil dengan harga RM200 tau! Berbaloi sangat!

Tunggu apa lagi? Dapatkan 3 barang dengan harga istimewa ini di pautan ini.

Constant Farmasi 
WhatsApp : 6012-2484018 
Facebook Link : Apotec Malaysia 
Instagram Link : apotecnushine