Tuesday, February 25, 2020

Pilihan Makanan Halal Di Bali Yang Mungkin Korang Tak Tahu

February 25, 2020 3
Siapa pernah pergi Bali, Indonesia? Sebut jer Bali mesti terbayangkan satu tempat yang penuh dengan budayanya yang tersendiri di samping tempat peranginan pilihan untuk berbulan madu kan?
Bali merupakan sebuah kepulauan yang terletak di Indonesia dan ianya berada di tengah-tengah antara Pulau Jawa dan Pulau Lombok. Bali juga terkenal sebagi destinasi pelancongan bagi pelancong-pelancong di Asia Tenggara. Majoriti pelancong yang datang ke Bali adalah dari Jepun, Australia, Malaysia dan beberapa lagi negara yang berdekatan. Keunikan budaya dan keindahan panorama pantai serta laut yang ada di Bali menjadi satu faktor yang paling utama mengapa Bali menjadi begitu popular. Ramai yang datang ke Bali untuk menikmati ketenangan dan honeymoon bersama pasangan.
Pilih Tawaran Penerbangan Yang Murah Lagi Jimat Dengan...
Kalau korang nak ke Bali, terdapat beberapa pilihan yang boleh lakukan untuk mendapatkan tawaran tiket penerbangan yang murah. Sama ada di laman web ataupun di beberapa apps yang berkaitan. Cadangan IQ, boleh buat perbandingan harga tiket di laman web Traveloka. Ini kerana penawaran harga tiket yang ada di traveloka selalunya lebih murah dan berpatutan.
Banyak airline yang disediakan ke destinasi-destinasi yang terkenal di seluruh dunia dan Bali adalah salah satu daripadanya. Korang boleh memilih Jetstar atau Malindo Air sebagai airline yang membawa korang terbang ke Bali. Ini kerana penawaran harga yang diberi mungkin lebih murah daripada mana-mana airline yang sedia ada. Tak percaya? Korang cuba la buat perbandingan tersebut di Traveloka sendiri.
Selain daripada itu, Traveloka juga ada menyediakan penawaran terhadap penerbangan domestik iaitu penerbangan di dalam negara. Jika ingin bercuti ke Pulau Pinang, boleh sahaja cari Kuala Lumpur to Penang flight tickets untuk melihat airline dan harga-harga yang ditawarkan.
Makanan Halal di Bali Yang Terhad
Disebabkan agama Islam di Bali adalah agama minoriti, jadi untuk mendapatkan makanan halal mungkin menjadi masalah kepada kita. Tapi tak perlu risau, IQ akan kongsikan gerai-gerai makan makanan halal yang ada di Bali jika korang ingin bercuti ke Bali.
Warung Bunana Sunset Road
Jika korang jenis yang tidak boleh lepas dengan sarapan pagi, ini adalah kedai yang boleh dikunjungi. Dengan menggunakan konsep masakan India-Malaysia, pelbagai aneka roti canai yang disajikan di kedai ini. Selain itu, boleh juga dapatkan murtabak dan juga teh tarik kaw yang pastinya bakal melengkapkan sarapan pagi.
Pilihan Makanan Halal Di Bali Yang Mungkin Korang Tak Tahu

Pipiti Pipiti
Sukakan keunikan? Inilah rumah makan yang patut dikunjungi. Rumah makan ini mempunyai pelbagai lauk yang boleh dipilih sebagai hidangan makanan. Antaranya ayam, udang, cumi (sotong), bebek (itik), daging lembu, daging sapi dan ikan dori. Apa yang lebih menarik ialah setiap hidangan yang dipilih untuk makan, ianya akan di bekalkan dengan menggunakan pipiti atau bekas anyaman buluh. Selain daripada itu, suasana di dalam rumah makan ini juga akan membuatkan kita rasa tenang dan damai keana ia berkonsepkan modern-tradisional. 
Pilihan Makanan Halal Di Bali Yang Mungkin Korang Tak Tahu

Nasi Tekor
Nasi Tekor merupakan makanan yang paling popular di Bali. Ia membawa konsep perkampungan di Bali pada suatu masa dahulu. Hidangan akan di sajikan di atas daun pisang yang beralaskan rotan. Nama lain bagi nasi tekor ini ialah nasi campur di mana nasi berlaukkan ayam dan sayur-sayuran. Jadi jika ingin rasakan suasana kampung sambil menikmati makanan, inilah tempat yang sesuai.
Pilihan Makanan Halal Di Bali Yang Mungkin Korang Tak Tahu
Pilihan Makanan Halal Di Bali Yang Mungkin Korang Tak Tahu

Pink Tempong
Indonesia dan cili berpisah tiada. Korang suka kan makanan pedas? Nah. Inilah rumah makan yang wajib singgah. Kenapa nama dia Pink Tempong? Sebab hampir kesemua hiasan dan alat makan yang ada kat kedai ni berwarna pink. Apa yang special kat rumah makan ni ialah nasi tempong ikan gurame, nasi tempong ayam goreng dan nasi tempong ayam bakar. Boleh juga menambah pesanan dengan memesan tauhu atau tempe goreng. Set nasi tempong ni sama seperti nasi ayam penyet yang biasa kita lihat. Tapi berhati-hati dengan kepedasan sambalnya. Kalau sejenis tak kuat pedas, makan sedikit dahulu. Jangan underestimate level kepedasan dia okay.
Pilihan Makanan Halal Di Bali Yang Mungkin Korang Tak Tahu

Warung Muslim Moro Seneng Ibu Tien
Nama tempat makan dia memang panjang. Sama macam lauk pauk yang disediakan kat sini. Kemain panjang dia susun lauk. Memang beraneka jenis lauk yang dimasak seperti air tangan seorang ibu. Kalau rindukan masakan ala-ala Malaysia, kat sini ada la jugak lauk-lauk yang boleh dikatakan sama dengan kat Malaysia. Sepinggan nasi putih, ulam, ayam goreng dan tambah sambal yang dibuat dari kedai makan ni. Pergh. Terangkat. Even locals kat sini pun sering datang menjamah makan tengah hari kat kedai ni. 
Pilihan Makanan Halal Di Bali Yang Mungkin Korang Tak Tahu


So macam mana? Ragu-ragu lagi tak dengan status makanan halal kat Bali? Jangan risau. Banyak juga masakan halal yang ada kat Bali ni. Sebab pelancong yang datang pun ramai juga yang muslim. Apa-apa pun, datang la bercuti kat Bali ni. Lawa oo laut dia. Sedut angin laut tak penah puas.
Okay la korang, till then, bai!

Thursday, February 6, 2020

Udang Galah Jenggo Teluk Intan Masak Minyak Dan Kerabu Pucuk Paku Kerang

February 06, 2020 12

Udang Galah Jenggo Teluk Intan Masak Minyak Dan Kerabu Pucuk Paku Kerang

Udang galah sungai atau dipanggil Jenggo memang terkenal kalau berada di Teluk Intan. Teluk Intan yang sekarang dah jadi hometown IQ sejak awal tahun lepas, memang menjadi kegemaran IQ untuk makan Jenggo di kala mengidam ni. haha!

Hari tu husband IQ mesej, "Ayah ada mancing udang, ayah tanya bila nak balik, ayah simpan udang untuk baby" Beberapa ayat ni pun dah buatkan IQ tak sabar nak balik kampung husband. Pandai ayah mertua pancing IQ balik kampung. Dah lama tak melantak jenggo. Ada la beberapa bulan lepas. huhu.

Kalau dapat makan jenggo, memang family utamakan IQ, yerlah...ibu mengandung kan? Mesti semua orang utamakan, katanya baby nak makan. Padahal ibunya yang makan. Haa..sama la dua2 tu, ibu makan, baby pun merasa makan.

Tambah Stok Jenggo...
Lagi best bila sampai kampung jer, husband nak turun mancing udang lagi. Maknanya nak tambah stok udang yang ada. Nak bagi makan puas2 katanya. Pagi-pagi lepas sarapan, husband dah keluar pergi mancing udang dekat sungai. Bila da petang baru balik...tu dia...bertambah udang galah!

Udang Galah Jenggo Teluk Intan Masak Minyak Dan Kerabu Pucuk Paku Kerang
Seronok sangat dapat jenggo yer b...
Udang Galah Jenggo Teluk Intan Masak Minyak Dan Kerabu Pucuk Paku Kerang
Stok Jenggo 2 kilo dalam peti.
Jumlah semua udang galah yang ada, 2 kg jugak! Bayangkanlah buat untuk sekali masak. Memang banyak la kan? Selalunya kitaorang buat masak minyak. Means goreng dengan minyak dan planta dulu dan lepas tu baru gaul dengan bawang dan cili. Memang terasa manis udang galah tu.

Udang Galah Jenggo Teluk Intan Masak Minyak Dan Kerabu Pucuk Paku Kerang
Jenggo Masak Minyak, Masak simple camni pun serius sedap, terasa kemanisan jenggo nya
1st time IQ makan jenggo ni masa lepas kahwin tahun lepas. Memang ayah mertua ajar macam mana nak makan jenggo dengan betul. Ayah cakap tak yah cover-cover. Makan je pakai dua tangan. Nak buang kulit udang macam mana kalau pakai sebelah tangan jer kan? Hah...sudahnya IQ pun pakai dua belah tangan. Terasa nikmatnya uiii!

Lagi satu makan otak udang, sedut bahagian kepalanya. Memang perghhhh rasa dia! Orang ramai kata tak elok makan otak udang, tapi ayah mertua IQ cakap, makan otak udang la bagus. Yang penting jangan makan kerap sangat. Bukan hari2 kan?

Husband pulak request menu istimewa dengan ibu dia. Kerabu pucuk paku dan kerang. Pagi2 dia dah ke pasar cari bahan untuk dimasak. Sempat lagi husband pesan pada IQ untuk belajar buat kerabu pucuk paku ni dengan ibunya. Jadi, IQ pun menuntut cara-cara nak buat kerabu ni step by step. Ibu pun listkan bahan-bahan dan tunjuk cara-caranya. Ada yang nak resipi kerabu pucuk paku ni juga ke? kalau ada yang nak, sila komen NAK dekat bawah yer!

Udang Galah Jenggo Teluk Intan Masak Minyak Dan Kerabu Pucuk Paku Kerang
Kerabu ni Ya Allah, Sedap giler rasa dia. 

Makan tengahari kitaorang hari tu memang meriah betul! Apatah lagi dengan lauk kampung Perak Asli macam ni. Memang sedap! Sekali rasa, memang rasa nak ratah lauk jer, nasi tolak tepi! hihi.

Peringatan...
Tapi ada beberapa perkara yang kena ambik tahu bila nak buat masakan yang ada kerang ni. Husband selalu ingatkan IQ bila sediakan bahan yang ada kerang. Kalau nak makan kerang, perhatikan isinya, kot-kot ada terselit ketam kecik di celah-celah isi kerang tu. Husband cakap, ketam tu boleh buatkan cirit birit yang melampau! IQ pun terkejut bila tahu hal tu sebab IQ rasa sebelum ni IQ tak der efek sangat dengan ketam dalam kerang ni.

Tapi benda ni jadi jugak bila ada isi kerang yang ada ketam yang mungkin IQ terlepas pandang masa sediakan sebelum ni. Husband dan adik ipar cirit birit lepas makan kerabu pucuk paku kerang tu. Sebab dorang paling banyak makan kerang dalam kerabu tu. Mungkin ada ketam terselit yang terlepas pandang. huhu. Meraung la husband sampai ke malam angkara ketam sekecik ituuu. huhu.

So, boleh jadi pengajaran lepas ni. Memang kena aware betul2 isi kerang. Korang pun beringat jugak tau? Perhatikan isi kerang betul-betul sebelum makan, jangan main telan jer.

OK la, till then korang. Bai!