Thursday, December 31, 2015

2015 Tahun Suka Duka

December 31, 2015 3
Salam semua.

IQ nak highlight peristiwa yang besar berlaku sepanjang 2015. Tak banyak. Ada la satu dua.

Januari 2015.

IQ disahkan mengandung. Excited pun ada. Takut pun ada. Berulang cek dengan pregnancy test. Tak cukup dengan pregnancy test sendiri, jumpa doktor untuk mengesahkan. Alhamdulillah. Rezeki daripada-Nya.

March 2015.

Morning sickness teruk! Tapi sebenarnya bukan morning sickness pun tapi evening sickness! Benda ni sebenarnya terjadi sebab perut kosong. IQ memang terkenal dengan perut kosongnya memang meraung bila kena evening sickness ni. Asal balik kerja, mesti meluru pergi bilik air. Membuang isi perut. Balik kerja memang tak boleh nak singgah mana-mana. Berlarutan sampai bulan puasa. Memang masa mula2 bulan puasa memang tak boleh singgah mana-mana bazar ramadhan. Kalau nak singgah pun, tak boleh lama-lama. Huhu.

Julai 2015.

Raya pertama sebagai seorang isteri. Dan perkara paling best, dapat raya dengan family belah IQ! In case, mungkin sudah suratan dapat beraya dengan ummi buat kali terakhir sebelum ummi jatuh sakit sekarang. Terima kasih dekat mak mertua bagi peluang kat IQ untuk beraya dengan family IQ. 

September 2015.

Title IQ berubah. Menjadi seorang ibu. Pengalaman paling berharga. Walaupun pada mulanya IQ memang takut. Takut nak menghadapi proses bersalin. Dan yer, memang pengalaman yang IQ tak lupa, sakit lebih 12jam. Dan akhirnya keluar seorang anak lelaki pada tanggal Hari Malaysia.

November 2015.

Tanggal 13 November 2015, pada pukul 5 setengah petang, ummi IQ dengan tiba-tiba diserang strok. Sebelah badannya lumpuh pada ketika tu. Apabila sampai di hospital, ummi IQ tak sedarkan diri sampai saat ini. Ada pendarahan di dalam otaknya. Matanya celik tapi macam mata anak patung. Tak ada reaksi. Sekarang dijaga sepenuhnya oleh kakak IQ yang sulung. 

22 November 2015, adik perempuan IQ bernikah dengan pilihan hatinya, yusuff. Pernikahan sepatutnya pada 4 Disember 2015, tapi terpaksa diawalkan disebabkan keadaan ummi IQ yang sakit. Majlis resepsi diadakan pada 5 Disember 2015.

Disember 2015.

Ulangtahun pertama IQ dan suami. Tak ada sambut kat mana-mana memandangkan 5 Disember tu adik IQ buat majlis resepsi diaorang di FRIM Kepong. Seharian di sana sebab kakak IQ dan familynya tak ada, jaga ummi IQ di Pahang. Maka, IQ yang uruskan majlis adik untuk hari berkenaan. Alhamdulillah. Berjalan dengan lancar. 

Namun, suami IQ buat kejutan untuk ulangtahun kami. Plan asal nak makan luar lepas dapat kejutan. Tapi last last order pizza delivery. Lepak depan tv anak beranak. Tak ada candle light dinner ape ade hal. Janji makan bersama. 

----

Tu-lah antara peristiwa yang berlaku sepanjang tahun 2015. Penuh suka dan duka. Memang menjadi kebiasaan, tiada yang gembira sepanjang masa, mesti ada terselit kisah duka. Kita tak akan tahu. Dan yang pastinya...orang lain tak akan pernah tahu kedukaan kita apabila yang kita perlihatkan kepada mereka hanyalah senyuman manis sepanjang masa.

Selamat tahun baru 2016 kalian. Moga tabah menghadapi dugaan dan cabaran tahun hadapan. Bersiap sedia untuk menghadapi kemelesetan ekonomi yang kritikal! *eh, termasuk bab ekonomi plak daaa....prepare before trouble beb...kau apa tahu...haha

Bai!

Saturday, December 19, 2015

Kejutan Buat Yang Tersayang Gituuuuu

December 19, 2015 7
Salam dan selamat pagi!!

uihhh..kemain awal benor IQ update blog ni. pukul 1.30pagi oii...ni bukan awal tapi terlewat nak tidur daaa...IQ baru je siapkan kerja pejabat IQ. Yela, nak tak nak kena submit malam tadi jugak. Bila dah setel Ya Allah.....leganya rasa...huhu~..so, teringin pulek nak update blog kan...lagi lagi bila ada cerita yang nak diceritakan..bior la berkurun dah lepas, nak cerita jugak! heeee...

Masa IQ tengah pantang, IQ plan nak buat surprise dekat suami IQ memandangkan befday suami dalam tempoh IQ berpantang. So, IQ plan nak gunakan khidmat penghantaran surprise untuk suami IQ di KL memandangkan masa tu IQ fikir suami IQ kena kerja masa befday dia tu.

Tanya punya tanya, eh...cuti befday dia tu nanti?? Jadi, maknanya tak jadi buat surprise di KL, terpaksa la cari tukang buat surprise di Melaka pulak. Dapat cari satu tapi tak kena plak tarikhnya, then mujur ada lagi satu. Alhamdulillah available. 

Hari ulangtahun suami 24hb Oktober jatuh hari sabtu. Dan kebetulan suami tak perlu kerja sabtu, maka dia pun balik Melaka jenguk IQ dan baby Qa'id. Pagi tu..awal..sebab tukang hantar surprise nak cepat agaknya. pukul 9 pagi dah terpacak depan rumah. Taktik tak berapa nak jadi sebab suami IQ dah syak pelbagai kemungkinan akan berlaku pada hari ulangtahun dia tu..kureng asam. tak best langsung...huhu..

Tak per lah...asalkan ada senyuman di wajahmu sayang..acewah...gedik sangat!! IQ gunakan perkhidmatan SNJsurprise untuk kali ini. Pakej pakej boleh la dilihat di IG mereka. Mereka ada buat penghantaran untuk surprise serendah RM30 ok!! heee...promote kejap...kena bagi komisen ni...haha...

Ulangtahun suami yang ke dot dot. Abang dah tua yawwww...

Dan pada awal bulan Disember yang lepas, genap la kami laki bini ni setahun jagung di alam berumah tangga. Alhamdulillah. Dikurniakan pula si kecik bam bam Qa'id Aqhar yang kemain senyum tak der gigi lagi...hehe... dan masa ulangtahun tu jugak, adik IQ mengadakan resepsi untuk perkahwinan dia. Selamat dah adik IQ. Adik IQ sepatutnya nikah pada 4hb Disember namun dipercepatkan kepada 22 November di atas sebab ummi yang tengah sakit.

Seminggu yang lepas, suami cakap kawan kawannya nak datang tengok Qa'id. Ok, memandangkan Jumaat minggu lepas Selangor cuti, maka IQ tak kerja. So, boleh la nak kemas rumah untuk sambut tetamu. Muncul petang, suami balik kerja. Katanya dia nak buat kejutan dekat kawan-kawan dia dengan bagitahu dorang yang dia tak balik kerja lagi...konon nak menyorok la dalam rumah sampai diaorang sampai kan...Tapi namanya pun surprise kan...rupenya lain yang muncul...

Rupenye ada surprise untuk IQ. Hamek dengan belon terbang gedabak muncul depan rumah. Memang tak sangka! IQ mati mati ingat kawan dia betul2 nak datang...rupenye tidaakkk...surprise yang kali ni memang menjadi...pandai betul suami IQ berlakon...tertipu IQ dibuatnya...anyway...terima kasih sayang...

Perkhidmatan kali ini menggunakan service suprise4you atau boleh search di IG surprise4you.delivery ...haaa....suami IQ cakap service dia bagus.....belon terbang yang pakai plastik foil tu kan sampai sekarang ok lagi...masih terbang di siling rumah IQ...hihi...sangat berpuashati...!! Cover area lembah klang. So, ape lagi?? 


Happy Anniversary for both of us. Tahun depan nak lagi...eh? 

Ok la, cukup la kali ni. Cukup untuk mengabadikan kenangan di blog kesayangan, kalau tak....bersawang la blog mak ni noookk...ok la...bai!!

Sekian.

Tuesday, December 15, 2015

Shopping Dan Wanita

December 15, 2015 6
Salam semua.

Selamat bekerja buat warga Selangor setelah 4 hari bercuti. Sakan noo cuti. IQ pun enjoy cuti sebab IQ masih di HQ. HQ kat Kelana Jaya. Heaven kejap kan...24hb ni cuti lagi...awhhh...I love December. *tetiba

Hujung minggu lepas IQ balik rumah kakak. Ummi IQ masih koma dan dijaga sepenuhnya di rumah kakak di Chemomoi, Pahang. Perkembangan ummi, masih tidak sedarkan diri cuma boleh menggerakkan mata mengikut arahan. Alhamdulillah. Moga ummi bertambah sihat dan pulih. Amiin.

Sementara tu, IQ ada tengok satu cerita mat saleh ni di rumah kakak. Tajuknya 'Confession of A Shopaholic' . Haaa..sape pernah tengok cerita tu? Serius cerita tu menarik! Mengisahkan seorang wanita yang sanggup buat apa saja untuk shopping!! Dan masalah terbesar dia adalah hutang kad kredit dia yang hampir cecah 10ribu dolar!! Banyak woooo..



Well, IQ tak nak bercerita panjang. Korang try tengok sendiri k. Cuma kat sini IQ nak ceritakan......semua wanita di dunia ni ada perangai suka shopping kan? Sanggup guna duit dari celah mana pun untuk bershopping.

Macam IQ sendiri, IQ tak sedar pun IQ ni kaki shopping jugak. Kadang, nampak menarik di IG, terus nak beli. Dari zaman bujang sampai la da beranak satu ni. Cuma berbeza la dari segi barang yang dibeli. Dulu suka beli baju sendiri, sekarang beli baju anak. Macam macam jenis style baju nak beli. Geram mak nokkk
Pagi tadi, IQ nak cari baju untuk dipakai pergi kerja. Dan IQ pun cakap kat suami IQ, "tak der baju la nak pakai bang". Padahal, baju melambak. Berbakul bakul. Cuma sesuai ke tak sesuai je la pergi kerja kan...heee...bang, jangan lupa shopping baju kerja ek ek ek...heeee...shopping lagi?? Ishh ishh ishh

Macam tu jugak dengan tudung. Bersidaian je dekat hanger tudung. Daripada jumlah tudung yang ada, berapa helai je antara semua tu kita kerap pakai kan? Daripada 50 helai, mungkin 10-15 helai je yang kita kerap pakai. See?? Membazir betul!!

IQ rasa nak buat carboot sale la macam ni. Agak2 jumpa barang yang tak berapa nak pakai, boleh jual. Ye dak? Sape tahu kat mana ada tempat yang ada buat carboot sale? Teringin pulak nak join. Kan?

Ok. Itulah dia confession IQ. Wiwiwi...anda pula bagaimana? Serius no IQ cakap, perempuan dan shopping memang tak boleh dipisahkan. Heee..bai!