Wednesday, April 30, 2014

#37 Kalaulah Hari Ini

April 30, 2014 0
#37 Kalaulah Hari Ini

Kalau-lah hari ini
Sudah dicanang buruk orang
Tak mustahil hari esok
Berpecah
Berputus hubungan sedia ada

Sungguh aku terasa
Penat diam aku selama ini
Diperkata belakang pula
Mohon hati redha
Redha dengan sikap mereka ini

Thursday, April 17, 2014

#36 Matlamat Sebelum Jadi Bini Orang

April 17, 2014 4
#36 Matlamat Sebelum Jadi Bini Orang

Life aku.
Pergi kerja
Balik kerja
Esoknya pergi balik kerja lagi.

Hujung minggu kadang kerja
Kadang pergi kenduri
Tu pun kalau dekat
Kalau tak, si tunang hati datang rumah
Rutin harian dan mingguan aku.

Shopping? Cuci mata?
Hangout dengan kawan2?
Takde.
Tengok stegrem pun da tahu
"Bapak boring life kau!"

Tu kata hati yang jahat.
Atau mulut jahat sesiapa?

Lantak.
Selagi aku boleh bertahan begini
Aku tahan.

Tak lama lagi nak jadi bini orang
Matlamat sebelum kawen

Henjoy dengan kawan2!!!!
Bermula hujung minggu ini!!
Ok jom!

Monday, April 14, 2014

#35 Rasa Yang Tak Pernah Cukup

April 14, 2014 3

Lumrah alam la aku rasa.
Lumrah manusia bila rasa begini
Rasa tak pernah cukup

Dulu, tak menyabor nak habiskan belajar
Konon nak kerja
Nak cari duit
Nak rasa pegang duit sendiri
Konon.

Padahal.

Bila dah kerja,
Rasa masa belajar dulu paling terbaik
Rasa masa belajar-lah paling henjoy nak mam-***
Yelah.
Ada masa boleh lepak dengan kawan-kawan
Ada masa boleh chill pasal study sama-sama

Tu-lah
Tamak lagi.

Dah dapat, tak reti nak bersyukur lagi.

Dah kerja ni, banyak perkara nak fikir
Dah kerja ni, pikir duit keluar masuk
Dah kerja ni, pikir masa depan pula macam mana
Dah kerja ni, pikir macam-macam-lah

Sesak otak masa kerja sama sekali tak sama
Macam sesak otak masa belajar

Dah,
Sambung belajar-lah macam ni.

Tunggu lagi 5 tahun. Insya-Allah.

IMG-20140320-WA0000
nak feeling masa belajor, buat la gila macam ni, panjat lori konkrit
ini masih dikatakan normal, bagi orang kerja macam aku, buruh kasar.

sekian.

Thursday, April 10, 2014

DIY Hari Tunangan

April 10, 2014 3
Salam semua.
heee…mungkin yang dah tahu dari facebook dan juga instagram. IQ agak-agak jer. bukan nak rasa jadi retis kampung macam dulu…tak tak…rasa macam da hilang perasan tu dah….dah umur 25 dah…owh…lupa nak wish diri sendiri kat blog ni masa 1 April yang lepas…hehe…bukan excited untuk majlis kecil ni…sebab entah…dah rasa macam tak ada feeling nak sambut birthday sendiri….mungkin…
back to the topic. Alhamdulillah, majlis berjalan lancar. Family belah abah, belah ummi…my kesayangan 3 stooges + rakan sekerja pun datang…walaupun ada yang kelewatan + hujan pula sebelah petang..semua tu tak mematahkan semangat semua untuk menjayakan majlis. Alhamdulillah sangat-sangat.
dan segala persiapan IQ buat sendiri + keluarga + sahabat. Pelamin + hantaran + makeup + photography….kecuali….haaa..yang tu IQ cerita kemudian….nak cerita bab DIY ni….DO IT YOURSELF gituuu..heee~~
1) Pelamin
PhotoGrid_1397117587406
Ok. Pelamin memang totally buat sendiri, bunga-bungaan + kipas-kipasan buat sendiri. semuanya bersumberkan di hujung cari anda. taip je bunga crepe, kipas windmill…semua TERPAMPANG kat internet tu. IQ banyak cari ilham bila ada di kalangan blogger2 yang buat persiapan perkahwinan mereka dengan men’DIY’ sahaja. best kan? rasa puas hati. Alhamdulillah.
PhotoGrid_1397117658687PhotoGrid_1397117847678
PhotoGrid_1396849084484PhotoGrid_1396845628624
pentas tu bukan pentas sangat, pakai meja jepun (bak kata ummi) untuk dijadikan pentas pelamin. mujurlah meja tu sangat kukuh sebab asalkan meja tu daripada meja makan yang ditransformkan kepada meja jepun oleh abah. =) eh…tu 3 stooges! =P tema pelamin: pink + purple + brown
2) Bunga tangan
PhotoGrid_1396843985114
bunga tangan pakai bunga crepe juga. tapi telah dihiascantik oleh ummi IQ tersayang. setelah 3-4 kali bertukar design, maka siaplah bunga tangan IQ. simple but nice (la kot)…
3) Hantaran
PhotoGrid_1397118972802
Hantaran ni ada banyak tangan yang menggubahnya. IQ selalunya buat last touch up. Sirih junjung mak su + along yang buat, yang lain-lain ada juga sahabat setia yang buatnya…terima kasih bagi yang menolong. =) nanti kahwin nak minta tolong lagi =P tema hantaran: peach + green turqoise.
Yang selainnya…meh sini nak promote sikit… =)
DSC_0978
Make up : Hana Yuri Bara (Profile Facebook). <---Kakak IQ
Photography : FZR Photography (Fan Page) atau Farid A. Rahman ( Profile Facebook).
PhotoGrid_1396709118169
Tunang Attire : Shawlaboutique (Instagram + Facebook)
Shawl : Leyana Shawl (Instagram)
Bubble Talk : Cik Renex (Instagram + Blog)
Da penat nulih da….tu yang tulis pakai shortform dah….maap yer….sekarang ni asyik tidur awal. penat kerja pun tak jugak…antibodi tak kuat? kena makan suppliment banyak camni.
eh…kat atas itu Tunang IQ, Nama dia Asyraf. Nama penuh, Muhammad Asyraf…nak kenal? meh sini jumpa IQ dulu..HAHA!
Doakan perjalanan hubungan ini sampai ke jinjang pelamin dan ke akhirnya yer kawan-kawan.
Terima kasih. =)
Sekian.Bai!

Wednesday, April 9, 2014

#34 Bosan Aihh

April 09, 2014 0
#34 Bosan Aihh

huh!
fedup la macam ni
buat baik bukan orang nampak
buat jahat, mata kau orang macam cctv!

der,
kalau kau fikir kau-lah paling bagus
ajar aku
bukan arah aku

aku tahu aku siapa
tapi kau pun kena sedar kau sebagai apa
tinggi mana pun tahap kau berbanding aku
kau kena hormat juga

hormat.

tu je aku mahu.

ini tidak, kalau aku tak buat seperti yang kau mahu
kau balas?
balas tahi.
setepek kat muka aku, buat aku rasa hina sangat.
hina depan kau, hina depan mata orang lain juga.

siapa-lah aku der.
aku seorang picisan.

picisan. cebisan. tak siapa perasan.

IQ.2014