Thursday, October 31, 2013

#18 Rezeki

October 31, 2013 1
#18 Rezeki

Kalau dah namanya rezeki
Jangan dipersoal lagi
Untung kau ada orang memberi
Daripada orang lain kerah keringat
Demi mencari sesuap makan

Untung kau untung.
Dah untung jangan lupa diri sudah.

Monday, October 21, 2013

#17 Tuah

October 21, 2013 1
#17 Tuah

Tuah ayam nampak di kaki
Tuah manusia siapa yang tahu

Tuah badan ini?
Bertuah ke aku?

Apa jua keadaan berlaku BERSEBAB.

Lambat atau cepat saja yang membezakannya.

Rezeki aku pula di sini.
Di sisi keluarga.
Mungkin aku dari dulu berjauhan
Tiba masa untuk bersama keluarga
Ye. Mereka perlukan aku.

Keluarga. Aku ada untuk kalian.

Terima kasih untuk peluang ini.

Terima kasih.

:')

Wednesday, October 16, 2013

#16 Kisah

October 16, 2013 1
#16 Kisah

Terobek hati
Tersakit jiwa
Dia kata
Semuanya konon dek perbuatan aku

Tapi

Dicanang difitnah merata
Hati aku pula macam mana?

Aku manusia. Bukan kau seorang.

IQ.2013

#15 Kuat

October 16, 2013 1
#15 Kuat

Kuatnya seseorang itu bila
Boleh angkat pemberat yang terbesar

Kuatnya hati seseorang itu bila
Dugaan yang ditempuh dibalas dengan senyuman

Dulu sampai sekarang
Aku belajar jadi seorang yang kuat hatinya
Kerana tiap masa ada saja yang tak sedap datang menyapa

Allah nak bagi aku kuat dan kuat dan kuat

Mampukah aku?

Saturday, October 12, 2013

#14 My Bad

October 12, 2013 1
#14 My Bad

Yes.
Memang salah saya.

Kenapa benda dulu berlaku kembali?

Sebab memang salah saya
Salah saya. Sikap saya.

Sikap yang satu ni. Tolong nyah dari sini.

Aku benci kau!

Wednesday, October 9, 2013

#13 Geng Kampung

October 09, 2013 2
Geng ni geng tomboy.
Geng lepak dengan budak2 taman bawak basikal round keliling kampung.
Geng hari2 pakai seluar, sebab pakai kain skirt semua fikir tak rock langsung
Geng paling pantang bila musim hujan lebat tiba. Sebab nak harung banjir ramai2, sebab nak tangkap ikan ramai2.

Semua tu hilang bila IQ berpindah rumah. Tak best. Sebab rumah baru kena jadi perempuan. Kena jadi sopan.

Leceh. Tapi bersyukur. Sebab semua tu bersebab.

Dari kiri, IQ, adik perempuan, Najian (yg tinggi) dan Lenny (yg rendah)

Najian dan Lenny da kawen. Da ada dua orang anak dah. Kalau IQ tak pindah rumah, mesti IQ pun dah kawen kan kan kan....? hahaha!

Ok.shadap.

Tuesday, October 8, 2013

Bam Bam…Haishh!

October 08, 2013 4

1390762_637056523000578_129447805_n
Gambar sabtu lepas, program SRC kat Gua Damai Xtreme Park.

IQ pun tak paham
pipi makin naik, peha makin lebar

makannya sedap sangat ke?

-_-

captain hati memang suka macam ni

IQ yang tak senang duduknya!

AAAAAAAA!!!

Tuesday, October 1, 2013

Aplikasi Blogger Android

October 01, 2013 3

Hye. Assalamualaikum.

Pe habaq? IQ baik2 jah. Ceit! Pehal tulis loghat utagha lak nih. Rindu utagha ka pa? Mungkin laa. Mungkin laa.. Haha! K. Shadap.

IQ sekarang bukanlah rajin nak blogwalking dari blog ke blog. Batasan internet mungkin. Tapi...! IQ ada satu application canggih (canggih la sangat) untuk para blogger gunapakai.

Application dipanggil BLOGGER. Boleh didapati di google play bagi pengguna Android. IQ da start guna sejak 3 post sebelum ni. Post yang sebelum ni kadangkala dibuat masa IQ ada idea on-the-spot. Macam post '#11 Pencinta Alam' tu. Dibuat khas dalam hutan rekreasi utm. Tu yang fefeeling sikit. Dengar bunyi cengkerik, krik~ krik~ krik~ *cehh.konon!

So, pada blogger sekalian, tak perlu susah payah nak log on dan taip post. Sebelum ni IQ ada perkenalkan Windows Live Writer, kali ni IQ perkenalkan mende ni lak. Lagi senang kan?

Ok. Till then. Next karya plis. #pfffttt.

Bye.