Monday, August 30, 2010

aKu tAk PuAsA...sO??

August 30, 2010 4
aKu tAk PuAsA...sO??
tajuk di atas bukan menandakan aku ni tak puasa pada hari ini..tempoh aku berkabung telah pon lepas...da bersyukur sangat2 sebab tempohnye pada tengah2 bulan Ramadhan dan bukan pada awal atau hujung bulan..kenapa?? jenuh nanti aku nak ganti~~ haha!

berkata soal ni..apa pendapat korang?? aku sebenarnya tengah bengang dengan seorang mamat yang bernama tettt!! tak perlu di'state'kan di sini..kenapa aku bengang dengan dier? sebabnye dier tanya aku soklan ni -->; "pose tak ari ni??" der~ cam ampeh...anyway, bukan dier sorang je pernah tanya aku soklan camtu..ramai agi..tapi ntah kenapa bila mamat ni tanya aku soklan tu aku jadi bengang..bukan sebab dier tak hensem..bukan sebab tu..sebabnye mungkin aku da bosan sebab asyik ditanya soklan yang sama oleh orang-orang yang berlainan...dan yang paling aku tak puas hati kebanyakan yang bertanya tu adalah kaum lelaki..heh! der...korang ni tak ada soklan lain ke nak tanya?? wajib ke bagi soklan tu untuk salam perkenalan ato whatever punyer hal la...bikin rosak mood la bro~
cuba kita renung-renungkan..buat apa la nak tanya soklan camtu kan..tanya la, nak pergi bazar pukul brape ke...nak masak ape ari ni ke..kan sedap soklan-soklan tu berbunyi...sedap je kitaorang kaum solehah ni nak menjawab..kan?? ni tak..macam la perkara pelik je kalu kaum perempuan tak puasa...soklan tu patut ditanya pada adik-adik yang baru nak belajar puasa tu...bagi peringatan pada dorang agar jangan tinggal puasa..ini tanya pada perempuan yang da akil baligh buat ape...masalah2...

kaum perempuan bukan sengaja nak tinggal puasa pown..aku sendiri kalu bley tak nak tinggal puasa..nak puasa penoh genap sebulan...tak yah nak pikir pasal ganti puasa..tapi Allah Yang Maha Berkuasa da menetapkan..dan bagi kami kaum perempuan ni ABC (Allah Bagi Cuti)...korang kaum lelaki je yang jeles ngan kitaorang kan sebab Allah tak bagi cuti kat korang...ngaku je la..jeles kan3??

tapi zaman sekarang..lelaki yang da akil baligh pown ada yang tinggal puasa..siapa?? Hanya Allah yang tahu semua tu.....aku harap tak ada lagi yang tanya soklan camtu..senyap trus mamat tu lepas dapat sound free dari aku...hahaha.! tu la..sape suruh tanya soklan dak tadika kat aku...tanya la kat adik dia..adik dier mesti jawab.."puasa la bang! abang yang tak puasa kan3?? "hahaha..k..see u soon! bye!

Sunday, August 29, 2010

KoNtEsT..AkU pUnYa bEaR~~

August 29, 2010 2

walopon xnah menang contest..aku tetap nak mencuba masuk contest lagi! apatah lagi kali ni berkaitan sesuatu yang betol2 aku suka!!! bear!! oMG!! jgn tunjuk kat aku teddy bear yang kiut-kiut...aku pasti mau itu!!!

ok2..back to normal [ehem2..betolkn baju~~] jom layan jap!

tuan punyer blog di sini..
NOIEIZAN2U
" Tamat sudah kontest yang lalu..
kini tiba kontest yang baru..
siapa berani meh cuba dulu..
ada rezeki manalah tahu... "
(ni kata2 dari tuan punyer kontest!)


sape memang dia akan memiliki
"Teddy Bear"...
yang ada kat banner contest ni..
[perghhh!! syiokkknye!!!]


syarat syarat

- berikan satu nama yang CUTE untuk teddy di atas
- buat entry ringkas kenapa anda mesti MEMILIKI bear tersebut ( ringkas je jgn pjg sgt k )
- anda mestilah follower blog ni ( kalau belum tu.. sila2 ler )
- tag pada 2 orang kawan anda ( yg ditag tu mesti tahu mereka telah di tag )
- letakkan banner contest ni di entry anda tu
- dan jangan lupa letakkan link blog ini di entry tersebut
- then satu lagi paling bagus letakkan juga banner contest ini di sidebar blog anda yer
- jgn lupa tinggalkan link anda di ruangan komen di bawah ye


TARIKH TUTUP :

31HB OGOS 2010
(masa da suntuk!!!)

ok...sebagai rumusannye..inilah yg aku buat utk kontest ini!
NAME CUTE UTK TEDDY BEAR : PINKA BEARRY
kenapa saya perlu memiliki bear tersebut?? 
sebab saya gemarkan teddy bear sejak kecil lagi! 
saya tak boleh tidur tanpa bear dan mahukan teddy bear di sebelah saya..
biar la teddy bear tu sebesar mana, 
saya akan menyayangi teddy bear itu sepenuh ati saya! 
teddy bear sungguh cute bagi saya!
ngeeee~~



mau tag nabilala dan uzair suhud..hehe...


tammat suda~

pAhAlA kO...aKu PuNyEr

August 29, 2010 0
pAhAlA kO...aKu PuNyEr
mengata la kat aku banyak mana ko nak
aku tak penah tau pasal ko
dan aku tak kenal pown ko sape..
aku datang sini nak belajar..
tak per..
mengatalah kat aku banyak2..
pahala ko aku dapat..
tambah-tambah bulan puasa ni..
bersyukur sangat dapat pahala free!
lain kali buat lagi!

Friday, August 27, 2010

TikEt, TeSt, ShOpPiNg

August 27, 2010 5
pejam celik pejam celik tak lama lagi kita akan meraikan hari raya aidilfitri..tapi sebelom tu, aku terpaksa menempuhi pelbagai kerja + dugaan yang banyak..tu namanya dugaan Ramadhan~ sesungguhnya dugaan itu mengajar aku supaya menjadi insan yang lebih berguna di masa hadapan~ amin~

tiket! huh..satu perkara yang dahulunya menjadi keutamaan bagi aku apabila menjelang tempoh cuti. tapi sekarang da berkurang keinginan untuk membeli tiket..dan apa yang berlaku pada aku beberapa hari yang lepas adalah aku ketiadaan tiket untuk pulang beraya!! memang cari nahas la~~ sebabnya orang lain da penuhkan seat2 lam bas tu aku pula baru je nak pergi survey tiket-tiket yang ada...bukan apa, aku balik lewat sket berbanding student lain sebab nak join satu program dulu..huhu~ memang agak malang naseb aku apabila aku jugak minta tolong pada seseorang yang akhirnya hanya memberi beban jugak pada aku...salah anggap di situ..hurmm~~ thanks alot pada my ex-rumate yang sudi carikan tiket untuk aku...sayang sangat kat ko wanie! dan peringatan daripada aku..tolong beli tiket awal lain kali hokey! jangan menyusahkan orang di sekeliling anda pada lain masa!

test..wuwuwuwu..sekarang ni aku baru je balik dari test yang terakhir untuk mid-sem pertama ni~ geoteknik! dilema aku menjawabnya..giler susah! bukan susah! tak reti nak jawab..sebab tak paham..sebab apa tak faham?? kurang study subjek tuu..adehhh!!! nape la aku tak brape nak minat subjek ni..tulun la rajinkan diri anda izyan balqis! bukan susah sangat pown soklan tadi..huhuhu! naseb la aku lepas ni...masak!!!

raya da hampir dekat...aku balik 5hb september nanti..raya ni tak sabar lak nak balik...huhu..tapi da beli baju raya blom?? selendang?? baju kurung?? blaus?? high heel??  heh! macam perempuan je aku nih~ erkk?? ayat ape tuh! huhuhu..segala apa yang selalunya aku beli time raya sekarang ni aku tak beli lagi~~ ayat senang..tak shopping raya lagi!! huhu...bila la nak gi shopping raya ni..nak gi mana untuk shopping? CS?? tebrau?? huhu..mana2?? sekarang baru la aku ada mood sket nak gi membeli belah..setelah test-test yang lepas baru je berlalu..huhu~ aku tak nak tau agi pasal test..full stop! raya! raya! raya! nak balik raya!

sebelom aku nak mengakhiri ucapan aku kali ni..aku nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI....maaf zahir dan batin~ makan ketupat, rendang, lemang tuu ingatlah orang2 di sini..kelaparan da ni~ hehehe...mungkin tak dapat nak post banyak2 entry lepas ni...dengan komitment shopping dan komitment len~ hehe..pape pown~ selamat haru raya!!
selamat hari raya!!

Saturday, August 21, 2010

CaTaTaNkU - MeLlY fEaT bAiM

August 21, 2010 2
CaTaTaNkU - MeLlY fEaT bAiM
(Melly)
awan awan menghitam
langit runtuhkan dunia
saat aku tahu ternyata akhir ku tiba

(Baim)
mengapa semua menangis
padahal ku selalu tersenyum
usap air matamu
aku tak ingin ada kesedihan
reff :
(Melly)
burung sampaikan nada pilu
angin terbangkan rasa sedih
jemput bahagia diharinya
berikan dia hidup

(Baim)
tuhan terserah mau-mu
aku ikut mau-mu tuhan
ku catat semua ceritaku
dalam harianku



*** lagu yg menarik minat aku~ seperti kehidupan aku sekarang~ dengarkanlah~

Thursday, August 19, 2010

kE'bUsY'aN mElAnDa..

August 19, 2010 2
kE'bUsY'aN mElAnDa..
heh! lame kan aku tak post entry..huhu..aku pown da rindu nk bercelotah yang ntah pape kat sini...hehe..lately, aku busy ngan aktiviti + eseimen + lab report + test +++++++ many others~~ huhu...lotih eden~ eceli..xde ar letih sangat..simple but steady~ pe ntah aku nih..

aku ada tugas  baru...nak tau ape?? tugas menyiapkan dan mencantikkan blog kelab~ wuwuwu...mentang2 la aku ada blog kan...disuruhnya aku plak..hehe..wat kerja mesti ikhlas! aku suke sebenarnye dapat tugasan ni..sebab aku suke letak widget yang ntah pape..korang tengok sendiri ar blog aku ni..macam funfair da aku tengok...bila la ada masa nak renovate balik..huhuhu~~

aku bercadang nak tukar layout..da buhsan ngan kaler pink2 ala gurly nih~ heh! sian kamoo blog...xpe2..nanti kita cntekkan lgi yeeee...

haha..xley lame2...jap ag na gi bazar..ari ni ada berbuka pose ngan dak2 kelab..hehe..jom pi bazar!!!

sebelom tamat..nak promote sket~ ni blog kelab yang aku join dan paling aku sayang!!!


*** hp aku da sehat!! hepi2...!!

sekian..terima kaseh...

Sunday, August 15, 2010

cUtI sAt~~

August 15, 2010 0
Raye blom ag..ada lagi 3minggu kot..cuti pa yg aku maksudnkan nih?? heh! aku rindu femly la..huhu..macam pe ntah rase..on da spot je wat keputusan nak balik....mmg kelam kabut~ sampai terpakse susahkan orang belikan tiket..naseb bek la ada yang sudi menolong~ xcukup beli tiket lewat, kena naik bas pown kt stesen yang jaoh dari kampus..huhu..selalunye aku naik kat sri putri..tapi kali ni, tiket banyak da habes..so..naik kat larkin..huhu..terpakse susahkan kawan2 anta aku jejaoh lak..nak naik teksi tak mampu~~ kena berjimat~ huhuhu..nyway, thanks kt ant, phe, wanie dan apel yang anta aku tempoh hari....laen kali aku mintak tolong ag k..hahaha~~
mke yang baru bangun tido~ pucat giler!~sesampai je kat umah~

sekarang aku berada di dalam bilik di kediaman aku.heh! kediaman?? macam pe ntah...semalam aku sampai dalam kol6 pagi...lame aku tunggu, upenye abang aku tak ambik pown aku..nak naek hangen malas la plak~ bulan pose..sabor2~~ tapi tetibe je along tepon..huhu..ngadu kat along plak~ heh! dapat berita terkini lagi sensasi!!! i'm will become an aunt soon!!! heh! waaaa..srunuk ati tidak terkata..!! bakal dapat anak sedara..hehe..tapi tak nak gembira sangat sebab masih terlalu baru..huh..cuma bagi nasihat sket2 kat along [macam da ada anak nak bagi2 nasihat nih!]..hahaha!! nyway..untuk along dan abg long..congrats! achik mau ank sedara lelaki tau! hehe...dorang pn xkesah lelaki ke perempuan..aku lak sebuk2..haihhh!

then, ateh, ummi dan adik datang ambik aku..at last! tapi sian tol kt ummi...xpatot ateh yang ambik aku...patotnye angah la ambik! bahaya pepagi ni perempuan drive! huhuhu.pastu....kol 11 bertolak ke kuantan atas urusan keluarga belah ummi..perjumpaan dibuat di umah ayah long..ambik peluang untuk bertemu dengan sanak saudara yang da lame tak ketemui..rindu banget!! sume da besor-besor..besor sangat! haha....tapi xramai sepupu yang sebaya aku datang...tapi xpe..dapat maen dengan dak2 chumil!! berkawan dengan yang muda anda akan nampak lagi muda! heh! betul3!

bila kami bergabung~~
jumpe sepupu yang cilik lagi chumil!!! cam aku~~ heh!

malam ni aku bertolak balik ke utm.sampai mesti subuh..sekejap je aku balik..saje nak lepaskan rindu..nak tengok muka ummi, adik dan ateh..ateh pown kebetulan bercuti a.k.a. ponteng kelas..haha..xde ar..saje je tuuu~~ srunuk dapat balik kali ni walopon sekejap~ tak sabar nak balik raya lak nanti~

gumbira da balik umah ke gumbira nak balik utm??
aku ngah risau ni..esok ad test highway!!! kol 9 setengah pagi..harap maklum~ tidaaaakkkKK!!!!

sekian~~

Wednesday, August 11, 2010

BaNyaK PeRkArA nAk GiTaU~~

August 11, 2010 2
salam ramadhan buat semua pembaca~~.. agak lama aku xmenulis di blog yang tersayang ini~~..bukan ape..begitu banyak komitment yang perlu diselesaikan...cam sedih jugak dan rindu apabila tak dapat nak post entry di sini..tapi Alhamdulillah...dengan berkat bulan Ramadhan yang mulia, aku dapat jugak luangkan masa~~terlalu banyak yang ingin aku tulis di sini..sampai tak tau nak mulakan camne..huhu~~ tolong2!! huhu...k la..kita bermula di sini...
________________________________________________________________

aku terlambat untuk mengucapkannya di sini..naseb baek aku tak lupa untuk ucapkannya secara real...untuk ummi dan ateh...selamat hari ulangtahun kelahiran!! ummi da 46tahun dan ateh pule 19tahun~~ moga idop terus diberkati dan dirahmati-Nya..achik sayang sangat dua-duanya!! terlampau rindu untuk jumpa kalian...bilakah aku mau pulang nih~~
sayang kalian banyak2~~
________________________________________________________________

pada 7-8 ogos yang lepas..aku join aktiviti ag.iaitu ekspedisi gunung belumut 2010 di kluang, johor .xdapat nak criter banyak di sni..sebab maseh banyak yang peru diselesaikan..gunung ni besh giler walopon pada awalnya ada yang berpendapat gunungnya keras~~ well..aku tak nafikannya coz mase perjalanan turun aku da rase len macam..apatah lagi hampir maghrib mase tuh..tpi Alhamdulillah..semua berjalan lancar..haha..report program xsiap ag..tugas sebagai SU la plak~~ huhu...
group 6 _ guide poncho!

sape ntah capture gambar nih..aku nampak baik dan tetttt!!

________________________________________________________________

sejak kebelakangan ini, hidop aku begitu bercelaru..why?? aku pown xtahu...langsung tak teratur jadual hidop aku..kerja langsung tak buat...ntah ape nak jadi ngan hidop aku...hurmm~~ aku pown sakit hati dengan diri aku...aku perlukan sokongan seseorang untuk terus maju...yeah!! tapi walopon aku ada seseorang yang istimewa..aku tak rasa aku dapat sokongan daripadanya...then, masalah berlaku antara kami..dan akhirnya..hubungan kami tergantung tanpa bertali..aku betul2 serabut dengannya..dier langsung tidak membantu aku dalam memberi pendapat..dan hanya pedulikan halnya...aku betul2 bengang..mungkin sebab itu jugak, aku jadi tak tentu arah...aku betol2 serabut..mungkin ini jalan terbaik untuk aku..DIAMKAN DIRI~~ aku tak mahu pape lagi dari dier..biarlah dier fikir sendiri..aku cakap seribu kali pon tak guna kalu dier tetap dengan perangai dier yang tuh~~ berdendam yang tak berkesudahan yang menyebabkan aku terabai..terima kasih sangat2~~ awak berjaya buat saya tawar hati dengan awak..awak berjaya sakitkan hati saya..terima kasih banyak2!!
________________________________________________________________

setelah ape yang berlaku, aku meminta seorang senior aku untuk membuatkan jadual aku..jadual untuk masa belajar aku..bagi aku, aku tak akan ikot jadual yang aku buat sendiri..so..aku memintanya untuk menyediakan jadual... terima kaseh sangat2 pada akhi_alamin...sebab sudi tolong aku...aku akan capai apa yang ditawarkan! nak adiah! hahahaha...pape ntah aku nih! yang penting sekarang nih... patuh jadual tuh!!!
jadual belajar..patuh!
jadual kuliah..xedit habes ag~~


 setakat itu sahaja~~ mohon maaf pada pengunjung2 blog ini..kerana wat masa ni tak dapat membalas kunjungan..nanti singgah le..mase raye nanti..heh! leh mintak wet raye skli!
daa~~

Wednesday, August 4, 2010

LaGi dAn LaGi AkTiViTi kElAb...

August 04, 2010 2
slamat hari rabu.....rasa macam baru je merasai hari rabu yang lepas..dan sekarang da sampai hari rabu lagi..masa makin berlalu dengan pantas...betol la apa yang digembar-gemburkan...masa itu emas...dan manusia dalam kerugian...begitu jugak aku...aku sendiri merasakan kerugian sepanjang masa..haishh..bile nak berubah nih??

okai2..berbalik pada tajuk yang diletakkan...aktiviti kelab..well..kuliah da masuk minggu ke-4...study? Alhamdulillah..takat nih ok lagi..cuma ada satu subjek perlukan pemahaman yang teliti...iaitu Geoteknik..perghh..aku susah sket nak paham subjek nih...keep it up!

lari tajuk lagih! ok2..jgn gi mana2..duk kat sini diam2...kelab rekreasi yang slalu aku cerita lam entry nih selalu adakan aktiviti..kalu bley, nak buat aktiviti tiap2 ujung minggu..well..ada bagosnye jugak..tak ada la masa terbuang begitu sahaja..tambahan plak, department2 dalam kelab sudah pown bergerak secara aktif...Alhamdulillah...

seperti ari ahad lepas, kitaorg adakan aktiviti wall climbing di larkin johor secara UNDERGROUND..underground tu bermaksud, unofficial..tanpa kertas kerja...haa..paham kan? so..kitaorg pakat2 untuk buat aktiviti nih dan ajak ahli2 lain yang kelapangan....ramai jugak yang turut serta...termasuk dak KAR iaitu latif dan shahidan...rajin benor dorang nih..bese la..bukan senang nak join aktiviti camni..susah kalu tak ada sape nak lead...kan3...kebetulan, ada otai bab tali yang masih berada di UTM..so..ambik la peluang untuk belajar...

pada aku yang first tyme nak maen nih, agak cuak ar...mana pernah maen pown sebelom nih..ni first tyme aku join aktiviti climbing...huhu...perasaan masa nak naik..perghh...menggeletar tangan beb...sejuk dan beku! haha....dan aku dapat capai separuh je dari dinding yang ada...tangan tak larat da..sebabnye x warming up sepenuhnye...huhu...tpi wat gak cubaan kedua dan ketiga..tapi semuanye gagal...naseb le..haha....

waaa..ni baru lepas satu per tiga wall...heh! klakar2..


macam2 gaya da aku nengoknye....

habes bermaen, kitaorg didedahkan dengan menu KACANG POOL!! korang tau ape itu kacang pool?? bagi orang yang tinggal di JB agaknye tau ke kacang pool?? haha..ni sume angkara senior kitaorang la..yg mempengaruhi kitaorang yang mengatakn kacang pool nih sedap dan siapa yang tinggal di johor tpi belom merasainye..pasti dipanggil JAKUN!..haha..aku baru second year..so...no hal...haha...besh tau kacang pool nih...sungguh enak! try la pergi ke kedai di larkin, dekat dengan balai bomba..nama kedai KACANG POOL HAJI...perghh!! sampai sekarang aku mengidam nak makan kacang pool lagi...nak3!! bagi saya kacang pool lagi satu!! haha
this is what we called KACANG POOL..bukan ada kolam di dalamnye..tapi ada telor..haha...

srunuk sangat bila dapat join aktiviti bersama src..why?? kitaorg akan sentiasa bersama...tak kira walo ape pn rintangan...heh! cam puisi la plak..bak kata mudah, macam keluarga laa...kan...hehe...ada senior yang bley lead kitaorg..dan jugak junior yang perlu didedahkan dengan ilmu2 rekreasi nih...nyway, sape yang tak dapat merasai dunia rekreasi nih, bagi aku adalah rugi....di samping kita dapat menjaga kesihatan melakukan aktiviti..kita jugak dapat ilmu...bukan senang nak pasang sistem flying fox...sape bley kayuh kayak sesuka hati..kang jatuh lam tasek? camne nak selamatkn diri..?? kan3..tu pentingnye ilmu rekreasi nih..kalu korang pergi sesaje nak maen aktiviti rekreasi ni pown, mesti korang didedahkan dengan peraturan, cara penggunaan..kan..so...it's better to know them earlier...we also can teach people..not only for ourselves but also for nation...cewaaahhh!! salute ar!
aku diajar menjadi belayer..belayer tu orang yang kawal jatuhnye pemanjat wall....terer tak aku?? heh!
we called this POYOS...but we still a  family!

ujung minggu nih ada aktiviti lagi..haha...penat2..tapi besh..aktiviti mendaki gunung...tapi gunung leisure je la...gunung belumut di kluang johor...besh3....tak sabar nih..dan aku dilantik sebagai AJK makanan plak kali nih....menu ape ek nak dicadangkan nti..heh! tunggu dan lihat..haha...ok..till then..see ya!

saje nak upload program lepas..sebab baru dapat gambar nih..aku da penoh dengan tepong akibat perbuatan rakan seperjuangan..haha..tapi tetap nampak cute kan?? haha...mish this tyme too much...because IT'S FUN BEING TOGETHER..