Sunday, December 24, 2017

Bila Dah Berkumpul, Riuh!

"Kak Long Balik Tak?" - Mesej Adik ipar paling bongsu dua tiga hari lepas.
"Tak, Kaklong balik Chemomoi" - balas IQ
"Alaaa, A dah nak balik asrama ni, nak Oiiddd (Qa'id)" - A
"Tak boleh...Oiidd kaklong punya" - usik IQ.

Cuti Krismas kali ni sepatutnya IQ balik rumah kakak IQ di Pahang. Tapi disebabkan banyak sangat halangan, IQ tukar plan balik Melaka. Minggu depan la IQ ke Pahang. Biasalah, kalau plan something, belum tentu jadi. Apa yang berlaku adalah ketentuan dari-Nya. So, done tazkirah pagi. heee.

IQ pun patut attend satu kenduri tapi disebabkan dah demam 4 hari sengal-sengal badan, IQ ambik keputusan tak pergi. Maaf pengantin baru. Semoga bahagia ke akhirnya. Doa dari jauh. See, plan yang tak jadi lagi. huhu.

So, semalam gerak balik ke Melaka punya la lama! Jem oii! Siapa yang menghala ke selatan dia punya jem Ya Allah! Dari Kajang Sampai Senawang!  IQ tak drive sebab tak sihat tapi tetap penat dalam jem yang dekat 5 jam. huhu Qa'id pun sama tak sihat. Batuk dan selsema. Sapu vicks dekat dada dia, bagi lega sikit. Kesian batuk macam orang semput. Memang ada semput budak ni, cuma tak selalu kena. Kena waktu batuk jer, macam IQ sangat!

Lepas jer sempadan Negeri Sembilan-Melaka, kereta dah lancar. TAPI Jem balik lepas RnR Ayer Keroh. Adehh..bertambah loteh mak enon. huhu. Terus direct ke Pasaraya Keluargaku sebab sedia ada maklum mak dan ayah mertua serta adik2 ipar nak shopping keperluan sekolah.

Sampai jer Keluargaku, masing-masing dah setting rambut Qa'id, cesss..mentang-mentang Qa'id baru potong rambut. Nak tunjuk dekat opah dan atok la tu. haha! Naik tingkat atas, nampak mak ayah dari jauh. Terus nyorok, 1 2 3. Terpa depan mak dan ayah. Qa'id yang dari luar pasaraya lagi duk sebut Atok Atok Atok, makin seronok dan ligat bila nampak atok kesayangan dia. IQ plak, terpukau dengan kasut dan beg dekat pasaraya tu. Eh tu cantik, ni cantik, haha!
Bila Dah Berkumpul, Riuh!
Settle shopping, gerak. Singgah solat dan makan. Terus balik rumah. Siap parking kereta, tetiba nampak kereta yang IQ familiar sangat. Eh, lagi dua orang adik ipar dah sampai! Dorang delay  sebab sorang jumpa tunang kejap, yang lagi sorang baru habis kursus dekat Pangsun. So, bila semua dah berkumpul? Ape lagi? KECOH! Kumpul dalam bilik mak, mula la buka cerita itu, buka cerita ini. Masing-masing nak cerita. IQ senyap sikit kali ni sebab tak sihat sangat. (Ye ker senyap?) haha!

Satu benda la yang IQ suka sangat tengok dalam family Arwah. Hubungan mereka yang super duper rapat. Alhamdulillah. Benda yang IQ tak dapat nak tengok sangat selama ni dan IQ dapat tengok dalam keluarga ni. Walaupun Arwah suami IQ dah tak ada, hubungan kami semua tetap rapat. Betullah apa yang berlaku selama ni nak rapatkan kami semua. Terima kasih Allah untuk ini.

13 comments:

  1. moga cepat sembuh ya IQ..btw al fatihah untuk arwah suami.. moga ditempatkan di kalnagan orang beriman

    ReplyDelete
  2. Seronoknya dapat berkumpul ramai-ramai. Moga cepat sihat ye IQ..

    ReplyDelete
  3. Seronoknyaa bila dapat kumpul ramai ramai, memang meriah laaa. Moga kak izyan cepat cepat sembuh ^^

    ReplyDelete
  4. I really love family unions sebab that's when you would create unpredictable memories.. hehe.. Anyways, get well soon, sis.. :3

    ReplyDelete

Komen Sepatah Dua Kata