Saturday, January 4, 2020

Hari Briefing Sekolah Qa'id

Selamat Tahun Baru 2020 korang! Dah 4 hari bulan dah IQ, baru nak wish? Sorry, IQ selalu akan curi masa tulis blog hujung minggu jer. Itupun kalau IQ kerja dekat opis, dan jugak tak bawak Qa'id ke opis. Macam hari ni. haha! Ayahnya off kerja, so IQ leisure sikit hari ni tak perlu angkut budak tu ke opis. Plus tak perlu berebut laptop dengan dia...haha!

Dah masuk tahun baru kan? Tapi tak tahu la IQ nak feel apa. Banyak sangat benda berlaku tapi rasa macam sense tu berkurang lagi2 lepas balik dari outstation ni. Nanti la IQ cerita satu-satu okay?

Qa'id Lambat Masuk Sekolah!
IQ nak cerita pasal hari briefing sekolah Qa'id pada 29 Disember 2019 yang lepas. Untuk pengetahuan korang, plan IQ memang nak masuk Qa'id ke sekolah awal tahun tapi atas nasihat ayahnya, kitaorang akhirnya plan untuk masukkan Qa'id pada awal bulan 4 disebabkan IQ sekarang tengah sarat mengandung. Ayahnya risau IQ berkejar nak ambik Qa'id bila dah bersekolah tiap petang. Plan masukkan Qa'id lepas IQ dah sebulan berpantang. Sementara tak masukkan Qa'id ke sekolah baru, Qa'id akan pergi ke taska lama dia seperti biasa.

Mula-mula IQ agak kecewa la jugak, yelaa...nak jugak feel hantar anak first day sekolah kan? Apatah lagi ramai lak update pasal anak kali pertama jejakkan kaki ke sekolah. Tapi nasihat suami tu ada betulnya...Dah sarat ni rasa mengah, penat dia lain macam sangat-sangat! Perut IQ tak ada la besar mana tapi mengah dia Ya Allah....rasa nak suruh orang tolak naik kerusi roda pergi kerja hari-hari. haha!

Okay2, back to main story laa...banyak kelaut dah ni..

So, briefing bermula pukul 10 pagi. Pagi ahad tu agak bermalasan kitaorang satu keluarga. Tapi digagahkan juga siapkan diri dan Qa'id pagi tu. Ayahnya pulak kepenatan lain macam. Terus tak jadi nak follow. Tak perlah, ibu dan Qa'id jer pergi tadika Qa'id. Mujur tak ada jauh mana daripada rumah. 5 minit dah sampai....

Sampai-sampai terus cek nama Qa'id dalam list nama. Owhh..ada...risau tak ada sebab pernah inform untuk tak masuk awal tahun kan? Risau nama Qa'id pun pihak tadika KIV. Then, teacher dia bagi satu scrap book besar, siap nama Qa'id untuk Qa'id siapkan.
Hari Briefing Sekolah Qa'id
Baru nak mula aktiviti, teacher suruh posing...haa..menyengih betul si Qa'id tu
Silap IQ tak baca mesej yang teacher hantar beberapa hari sebelumnya dengan jelas. Teacher nya pesan suruh baca sticke ke apa-apa alat kreativiti untuk buat aktiviti dekat tadika. IQ lak dalam kesibukan outstation dekat Ipoh tu langsung tak baca betul-betul mesejnya. Dah tercengang bila kena buat aktiviti tu.
Hari Briefing Sekolah Qa'id
Nampak macam rajin kan? Mula-mula jer ni..lepas tuuu...
So, aktiviti berjalan menggunakan bahan-bahan kreativiti yang pihak tadika sediakan aja la. huhu. Tak per, buat simple pun kira siap juga kan? Tak per Qa'id, kita pulun buat sama-sama!

IQ terpaksa ambik masa jugak nak siapkan scrap book Qa'id ni sebab tetiba perut IQ memulas. Lately memang perut IQ agak meragam. Tak tahu la sebab apa. Lepas tu, dengan Qa'idnya sekejap-sekejap, "ibu...penat laa" tapi boleh plak pergi main dengan kawan-kawan. Haihh...anak lelaki betul! Kecik besar kecik besar jer ibu tengok dia.
Hari Briefing Sekolah Qa'id
Akhir siap jugak, simple sesimplenyaaaaa...
Dah siapkan scrap booknya, si Qa'id lak yang excited. Teacher nya ajak bergambar dengan hasil scrap book. Kemain pulak budak ni bergambar, macam dia yang siapkan semua. Geram ibu kau ni nak. haha!
Hari Briefing Sekolah Qa'id
Sesi bergambar, kemain nak ciom ibu. Teacher tengok pun terusss 'Awwwwhhh..suwitnya'
Lepas tu, dalam tempoh masa yang diberikan sebelum taklimat diadakan, ada parents ambik kesempatan untuk ambik baju sekolah, baju sukan dan beg sekolah anak-anak. IQ nak ambik kelengkapan sekolah Qa'id tapi disebabkan management tak bagitahu final amount untuk yuran Qa'id, IQ tak dapat nak bayar habis yuran sekolah Qa'id pada masa tu.

Yuran sekolah Qa'id berkurang untuk beberapa item disebabkan Qa'id masuk pada April 2020 nanti. So, kuranglah sikit bayaran yurannya. Lepas beberapa hari, baru IQ dapat info tentang yuran sekolahnya. Tak perlah, nanti IQ ambil kelengkapan sekolahnya kemudian.
Hari Briefing Sekolah Qa'id
Taklimat untuk parents, anak2 pergi sebelah. 
Selesai sesi ambil kelengkapan sekolah, taklimat diadakan. Ada beberapa tips berguna untuk ibu bapa bercakap dengan anak, pujuk anak-anak yang cikgu berikan. Bagus teacher dekat tadika ni. Semuanya terlatih. Alhamdulillah. Tak salah IQ pilih sekolah Qa'id kali ni. InsyaAllah..

Selesai taklimat, IQ bergegas ambil Qa'id. Sebab IQ kena pergi kenduri pula. Sempat pesan pada teachernya pasal makluman yuran Qa'id jer. Mujur Qa'id okay jer bila diajak balik even tengah main-main dekat playground. Qa'id good boy sangat. Alhamdulillah.

Qa'id Mudah Suaikan Diri...
Even IQ tak ada lagi cerita tentang Qa'id masuk sekolah, IQ rasa Qa'id boleh sesuaikan diri dengan cepat bila pergi ke mana-mana sekolah. Masa IQ di Ipoh, 3 kali IQ tukarkan taska Qa'id. Alhamdulillah, Qa'id sangat pandai sesuaikan diri. Cuma kalau ada yang tak kena, hari kedua ataupun hari ketiga, dia akan meragam sikit tak nak pergi taska. Try la pujuk-pujuk sikit masa tu. Biasa la budak-budak, ada angin dia jugak kan?
Hari Briefing Sekolah Qa'id
Mukanya gedik angad kan? Anak soleh ibu.
Sekian cerita tentang hari briefing IQ. Panjang yer kali ni? Moga kekalkan momentum menulis lagi lepas ni. Insya-Allah.

Till then, Bai!

16 comments:

  1. Qaid nak sekolah dah!! Kejap je kan anak-anak membesar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah...kejap jer rasa. Rasa macam ehhhh....sekolah dah?

      Delete
  2. Ala dah besar dah Qaid. Dah sekolah, dah nak jadi abang. Moga Qaid terus jadi anak soleh and bijak pandai . Aameen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amiinnnn..terima kasih aunty nadia. Much love!

      Delete
  3. Selamat tahun baru IQ. Bagusnya sabtu ahad pun pergi kerja. pekerja dedikasi ni.. btw, jaga diri IQ dan kandungan elok-elok k. Semoga IQ dan baby sihat selalu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahad idok la pergi kerja DP, over sgt tu nak kerja ahad kan? Terima kasih. InsyaAllah!

      Delete
  4. Takpe Qa'id masuk lambat pun, masih tadika lagi. semoga nanti qa'id membesar menjadi anak soleh dan cemerlang dunia akhirat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah, masih tadika lagi. Its okay la kan klu skip awal tahun ni. Heee

      Delete
  5. besar dah Qaid.. tggu ibu meletop je tu.. semoga permudahkan urusan IQ.amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Besar dah anak2 semua. Ibu pun berdebar nak tunggu meletop ni. Amiin. Terima kasih kak zie!

      Delete
  6. Seronok nampaknya Qa'id tu, alah lambat sikit je tu pejam-pejam celik tak sedar dah bulan April.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pantang kalau sekolah ada macam2 aktiviti. Aah..pejam celik pejam celik da bulan 4 nti. 😊

      Delete
  7. waalaikumussalam. senyum happy qaid. comey sangat ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Sentiasa ceria dan happy si qaid ni. 😊

      Delete

Komen Sepatah Dua Kata