Monday, March 28, 2016

Sindrom Mak Mak: Shopping Baju Anak

March 28, 2016 6
Salam semua,

selamat hari isnin, adehhh..kemain lemau ni...kerja melambak, tapi penat berhujung minggu di kampung...IQ dan family balik melaka hujung minggu lepas...dah nak masuk dua bulan tak balik, bilik opah Qa'id pun da ada air-cond, memang opah dia angkat bawak masuk bilik tu je la...ibu dia memang tak nampak sangat anak dia...huhu..

Minggu lepas, tangan IQ menggatal jugak la nak survey baju singlet untuk Qa'id. Sejak tukar pengasuh baru ni, pengasuh selalu cakap Qa'id kuat berpeluh. So, ibu dan ayah gigih nak cari baju singlet je dekat dia...hari tu IQ da shopping sorang-sorang dekat Giant Kota Damansara, tetiba IQ rasa gatal tangan nak beli online plak..

IQ try tengok dekat Shopee My dekat Play Store. IQ dah ada akaun Shopee sejak IQ follow Namee Roslan, ditambah dengan IQ buat jualan preloved IQ melalui Shopee ni. 



IQ berkenan dengan rompers moo moo tu...terus tanya seller dekat Chat Now. Nak terus direct pay, kena guna akaun Shopee, macam malas la plak. Terus pm seller mintak no.akaun.

Beli hari Rabu, Jumaat dah sampai. Nak show dekat opah dia la ni. Heeeeee..


Kemain gelak dia...tengok tu...

k.Bai~

p/s: Baju anak ni kemain laju nak beli, baju sendiri ada yang jual Rm5.00 pun fikir 10kali, sindrom mak mak betul

Friday, March 25, 2016

Renew CIDB Green Card Melalui Sistem Online

March 25, 2016 100
UPDATE TERKINI 4 JULAI 2017

Sistem Pembaharuan Kad Hijau telah bertukar kepada sistem yang baharu. Sila ke Pautan ini untuk maklumat lanjut. 

Terima kasih


Acewah, kemain border bunga bunga, padahal green card tamat tempoh..cit pooodah! haha~ Punya la boss IQ suruh masuk site, IQ pun punya la angguk-angguk...bersungguh nak cari Personal Protective Equipment (PPE)...nak masuk site la kononnya...tapi LUPA, Green Card dah tamat tempoh dan kalau tamat tempoh, usah berangan nak masuk site....menangis la kau tepi site, orang sekat kau daripada masuk IQ oii...huuuu..

Sebelum memalukan diri, baik renew cepat cepat. Tak cepat jugak laa kan sebab dah sebulan lewat ni..haishhh!! ape nak jadi ntahnyeee...

Pembaharuan Kad Hijau Melalui Sistem Online

Ini khas untuk sesiapa yang nak renew Kad Hijau korang sahaja, kalau nak buat Kad Hijau, korang kena pergi kelas dahulu....daftar online boleh tapi kena pergi kelas jugak...ada paham? bagus bagus...

Nak renew boleh pergi ke laman web CIDB (klik sini) ataupun terus ke sistem Personel Binaan (klik sini).

Langkah pertama - Klik Personel Binaan

Langkah kedua - Klik Pembaharuan Online, dsb
Langkah ketiga - Masukkan Nombor Kad pengenalan anda di dalam kotak dan tekan CARI
Paparan jika terus ke laman Personel Binaan. Sama seperti jika mengikut langkah di atas. 



Jika anda masuk memperbaharui Kad Hijau anda, boleh tekan Pembaharuan (No.1) Di situ boleh letak gambar baru, dan juga salinan IC seperti yang diminta oleh pihak CIDB. Kemaskini alamat, status diri ( macam IQ dah berkahwin, boleh tukar ke status Berkahwin), Nama dan Alamat waris semua...boleh dikemaskini dalam laman pembaharuan tu. Lagi satu yang penting, penambahan tred baru..depends kepada kita..kita mohon...dapat atau tak...belakang kira...ke macam mana?

Dah setel semua, tick box yang last sekali untuk terma dan syarat maklumat yang dilengkapkan. Jangan lupa untuk letak cawangan mana anda akan ambil kad hijau anda nanti. IQ prefer CIDB KL sebab IQ boleh suruh suami IQ ambik..heee~

Dan last but not least, boleh print (No.2) tu untuk simpanan kita, in case nak tuntut kad hijau nanti kan? boleh la tunjuk printed statement tu, senangkan kerja pegawai yang nak bagi kad dekat kita nanti. heee~ Oh yaa, nak renew kad hijau ni of course kena bayar kan? Setahu IQ, untuk pembaharuan ni, bayaran yang dikenakan RM60.00...ni dah kali kedua IQ renew...sebelum ni majikan lama IQ yang renewkan..kali ni renew sendiri, HR majikan sekarang sibuk sangat..heee

Ape lagi yang tertinggal ek? kalau ada pape pertanyaan, boleh tinggalkan komen di bawah yer?

Ok, bai!

Thursday, March 24, 2016

Hidup Di Bandar Besar

March 24, 2016 6
Hidup Di Bandar Besar
Sometimes, IQ rasa ada yang tak faham...orang lain fikir orang yang duduk di bandar besar ni kaya, berduit..mampu beli segalanya...tapi silap...silap sama sekali...ini rentetan hidup di bandar yer...yang tak sama keadaan harap baca dan nilaikan..

Rumah sekarang di bandar besar harga punyalah melambung tinggi. Kena tengok kawasan. Kawasan PANAS, dekat dengan highway, kalau harga beli tak cecah RM100K untuk rumah flat kos rendah SAHAJA memang tak sah...believe me...itu yang beli...yang sewa plak? Paling murah kawasan Hot ni mesti RM700-RM1000 untuk flat kos rendah...lain tingkat, lain harga beb...jangan fikir sama plak..

Kereta? Kereta mahu RM400-RM600 untuk kereta standard Perodua biasa. Bukan kereta Honda ke Toyota Vios ke OK? Yang tu confirm lebih daripada RM600. Tu tak termasuk kalau ada yang pakai motor. Motor kat bandar besar ni ada yang pakai R25...haaa..hamek....jenuh la tambah bayaran bulanan...

Bil telefon dan internet. IQ sendiri di rumah pakai internet. Pakej paling biasa. RM150. Tak termasuk bil air dan elektrik. Kadang bil air percuma tapi bil elektrik kena tengok la, Selangor dah tarik subsidi elektrik...so, kena bayar laaa...tak sah kalau tak RM50. Tu rumah tak beraircond tau? Kalau beraircond? Mahu RM100++ jugak la..

Minyak + Tol. Yeah~ Bandar besar ni, konon semua macam dekat. Tapi bila lalu highway pun jem, nak dekat tu tak berapa nak dekat laa...Tol tetap bayar, lalu sana tol, lalu sini tol...tol sana sini...Minyak Malaysia pun kejap naik kejap turun..haru betul...nak buat belanjawan pun susah..bajet asyik lari...nak estimate minyak penuh untuk kereta pun asyik fail...kejap penuh, kejap tak penuh...
Minyak + Tol ni tak lari la RM400 sebulan..IQ hari hari lalu tol naik kereta...suami IQ naik motor, fikir minyak motor je laaa..

Makanan atau Barang Dapur. Yang ni lagi laaa...barang semua nak GST...even ada yang zero GST pun tak membantu sangat, sebab sabun cuci baju pun kena GST....bahan mentah je zero gst...macam mana tu....IQ kalau beli barang dapur paling sikit RM300, tapi kalau paling banyak, RM400++. Yang ni kena bijak, kena beli dekat tempat yang murah. Beli kat Giant, tak penuh troli pun dah Rm300++. Hari tu IQ beli di NSK Wangsa Maju. Tak sampai RM300 pun troli penuh dan tak muat dah...tapi jauh sikit la nak menapak ke Wangsa Maju dari Kota Damansara tu...minyak + tol lagi...tambah tolak, sama je kosnya....adehhh

Pampers/Susu/Pengasuh. Sebab dah ada anak kan? kena kira jugak la...Pampers+Susu anak, rasanya ada la cecah RM300++ sebulan. Pengasuh tengok macam mana bayaran dia, macam Qa'id pengasuh lama atau baru semua ambik RM350.  Dah RM650++ dah sebulan..sebulan????

So, korang kira sendiri la...campur semua semua tu...dengan pendapatan isi rumah kadang tak sampai pun RM5000...korang fikir RM5000 sebulan cukup? tak termasuk nak mengendeng dekat suami, mintak belikan itu ini, tidak termasuk nak jalan jalan cuci mata dekat mall, tidak termasuk terbeli barang online yang sebenarnya tak perlu pun, tak termasuk keperluan baju yang dah lama tak berganti dan lusuh tahap jadi kain lap dapur jer...haaa...anak sakit, bini sakit nak kena bawak ke klinik, jangan tahu nak jimat, tuam dengan tuala jer....huhu

Ada orang bernasib baik, tinggal dengan mertua, sewa tak perlu bayar, pengasuh tak perlu fikir..kereta secondhand da habis bayar fikir maintenance jer...dapat tinggal dekat kampung, tak perlu fikir tol sana sini...minyak naik ke minyak turun pun tak kisah sebab tak berapa nak jauh jalan pun...kalau nak jalan pun bila nak pergi melancong, yang duduk dekat bandar entah bila nak pergi melancongnya...

IQ kalau ada peluang duduk dekat kampung, dengan ada kerja yang IQ nak, memang IQ duduk dekat kampung jer, rumah sewa pun murah, barang dapur pun murah...nak pergi mana mana tak yah pikir tol dah....senang...semuanya mudah...

Dan jangan cakap orang tinggal dekat bandar besar ni kaya...TOLONG LAAA! Yang tinggal dekat kampung lagi kaya daripada yang tinggal dekat bandar ni ok!

k.bai!

Friday, March 18, 2016

Dianogsis Sakit Arwah Ummi

March 18, 2016 6
Dianogsis Sakit Arwah Ummi
Salam semua,

tadi IQ scroll FB, terbaca satu artikel bertajuk "Tiada doktor mahukan pesakitnya mati". Lebih kurang la tajuknya macam tu, IQ malas nak belek cari artikel tu balik...rasa sedih dan sakit hati pulak tetiba...hurmmm..

Perenggan pertama dia mencerita kisah anak-anak tidak ikhtiar untuk merawat mak-nya yang strok akibat pendarahan dalam otak...dan pengakhiran cerita perenggan pertama tu mak anak-anak itu meninggal dunia...kisah tu lebih kurang macam cerita IQ dan adik beradik IQ menghadapi Arwah Ummi kitaorang dulu...

Bukanlah IQ termakan cili dengan cerita itu. Cuma ayat tu macam nak ceritakan sesetengah anak-anak yang menghadapi situasi macam tu macam tak nak ikhtiar langsung...macam nak mak diaorang mati...ketahuilah, ANAK-ANAK MANA NAK MAK-NYA MATI?

Siapa sangka, Arwah disahkan mengalami strok yang menyebabkan pendarahan di dalam otak yang keadaan di mana doktor tidak mampu berbuat apa-apa. Tidak boleh melakukan pembedahan untuk mengeluarkan darah beku tapi hanya mengeluarkan cecair untuk mengurangkan tekanan pada otak Ummi. Selain itu, jika cecair itu dikeluarkan, ummi juga perlu ditebuk di leher untuk membolehkan ummi bernafas dengan sendiri.

Keputusan harus dibuat malam itu juga. Kitaorang kena buat keputusan samada ummi perlu dibedah atau tidak. jika mahu dibedah, perlu dibawa ke Hospital Ampuan Afzan di Kuantan kerana pakar tiada di Hospital Temerloh. Keputusan harus dibuat...yang doktor beritahu, buat pembedahan pun keadaan ummi akan sama, tak buat pun akan sama...jadi, apa yang perlu kami buat?

Artikel itu memang mudah benar untuk ditulis, ingat anak-anak ini membuat keputusan yang senang untuk diputuskan? Sedih...yer, kami tak berbuat apa-apa, tak benarkan doktor buat apa-apa, sebab kami tak nak ummi sakit lagi, cukup la kepala ummi menerima tekanan darah terhadap otaknya...ini nak ditebuk pula lehernya...penjagaan rapi juga perlu dibuat bila dah ditebuk leher tu...

Yer, memang jangka hayat kita tak akan tahu jika kita tidak berikhtiar...tapi pendarahan di dalam otak yang tak boleh dibuat apa-apa...apa harapan korang? Doktor di wad kecemasan hanya mampu berkata, berdoalah...moga ada satu keajaiban untuk memulihkan ummi...Doktor pun tak mampu berkata apa...kami ini pula?

Masa di wad, ada saja doktor yang mulutnya celupar...mengomel belakang kami berkata kami tak nak buat pembedahan sebab nak mak kami mati cepat. Kalau la IQ jumpa doktor tu lagi, IQ sumbat cili penuh-penuh...senangnya mulut berkata...Allah...sedihnya kami adik beradik masa tu..

Ummi bertahan genap dua bulan, dan akhirnya Ummi pergi tinggalkan kami...apakah kami yang membunuh ummi kami sendiri? Cuba korang berada di kaki kami, barulah boleh berkata-kata. IQ pernah dengar, seorang doktor kena ada satu sifat, iaitu sifat berani mengambil risiko...maaf....ummi kami bukan bahan ujikaji lagi...cukuplah kami dapat tahu kesan ubat darah tinggi ummi sendiri bagi ulser perut yang membuatkan perut ummi berdarah...tak cukup ke lagi kesan ubat pada ummi selama ni?

IQ tak salahkan sistem perubatan di negara kita..mungkin itu sahaja penawar yang ada...namun, jangan main sedap bicara kata, pandanglah kiri dan kanan...tak salah kan kita berbicara dengan melapik bahasa yang sedap didengar?

IQ belum puas membahagiakan Arwah ummi, IQ belum puas nak bawak Arwah jalan-jalan...IQ belum puas nak beri hasil gaji IQ pada Arwah...kalau la korang juga merasa apa yang IQ rasa...

Pengalaman Pertama Seorang Ibu: Pendapat Luar Tentang Anak

March 18, 2016 6

YES!
Especially kalau korang adalah FIRST TIME MUMMY/MOM/UMMI/IBU/MAK

or Whatsoevercall...

Suami IQ pernah pesan, memang orang akan bagi nasihat macam-macam pasal anak, tapi yang jaga anak kita adalah kita, yang bagi makan minum anak adalah kita, yang tukarkan lampin mandi semua adalah KITA, bukan orang lain...

So, atas kita nak ambik nasihat itu atau tidak, kalau ada kebaikan, ambik...kalau rasa tak perlu, simpan buat pekasam, kot kot nak terguna balik, boleh guna..

IQ memang dalam dilema terutama masa pantang dulu, banyak sangat nasihat itu, cadangan ini, sampai orang kata hampir nak meroyan dah...mujur dikuatkan lagi diri ni..huhu~

Tu je bebelan IQ. Hope bagi kekuatan juga kepada First Time Mummy yang lain!

Kepada yang dah berpengalaman, boleh bagi nasihat, tapi jangan la expect orang akan ambik nasihat kita itu...berpada-pada, janganlah anggap orang tak peduli nasihat kita, kita dah nasihat, atas mereka kan nak buat apa..mereka lebih kenal anak mereka...sama macam kita dah kenal macam mana anak kita ....KAN?

Till then. BAI!

Thursday, March 17, 2016

Berniaga Kecil-kecilan

March 17, 2016 4
Salam semua..

Selamat spontaneous thursday~ Hehe...Semalam IQ cuti, pergi cucuk Qa'id, dah dari semalam Qa'id start demam plak...adehh..tapi hari ni nak tak nak kena kerja..tapi berjaga-jaga kot kot pengasuh call, memang kena balik serta merta..

IQ ada buat niaga kecil-kecilan...dari start Car Boot Sale dan jual preloved items hari tu, rasa macam best plak berniaga ni...so, IQ dengan husband IQ berpakat nak mulakan berniaga..so, kepada sesiapa yang ada IG, singgah ler ke IG shop IQ, namanya pun nama IQ jugak...iaitu..



IQ ada jual Produk Penjagaan Bayi Tropika, Handbag, Baju Blouse, Jubah, Dress..

Banyak lagi IQ tak sempat nak upload, yelah...Qa'id demam kan..tak sempat nak upload semua lagi...jemput la ke IG shop IQ.

ok la...tu je...

BAI!

Monday, March 14, 2016

Terjumpa Dato' Siti Nurhaliza Di Pembukaan Butik Creación + Shopping Di Jakel Mall

March 14, 2016 6
Salam monday blues semua,

Semalam family mertua IQ ajak IQ pergi Jakel Mall. Macam biasa pagi ahad selalunya IQ ke Car Boot Sale Kota Damansara dulu, last last dapat mesej dari encik suami bagitahu yang mak mertua nak shopping kain di Jakel...berdesup balik siapkan diri dan anak....encik suami tak ikut sebab kerja...

Sampai di Jakel Mall, park dekat belakang sikit...dengar bunyi bising-bising...rupanya ada pembukaan butik...rupanya pembukaan butik Dato' Siti Nurhaliza iaitu Creación. IQ macam biasa buat lagak biasa konon dah biasa jumpa artis ni....tapi mak mertuaku lagi excited bila jumpa Dato' Siti ni...yelah..bukan selalu...




IQ ambik gambar dari jauh je pada mulanya...IQ fikir family IQ nak cepat...so, sekejap2 dekat sini kira ok la kan...

TAPI...


Mak mertuaku dan adik ipar lagi advance, siap beratur ambik gambar dengan Dato' Siti...wahhh..ini sudah lebih...nak jugak! 


So, ada la gambar dengan Dato' Siti plus dengan adik ipar perempuan yang paling bongsu ni...


Misi mencari kain baju raya di Jakel Mall, memandangkan tahun ni IQ beraya belah suami IQ, diaorang nak cari yang seragam untuk wanita wanita ayu dalam family... XD
IQ jenis suka kain yang nampak cantik + kain sedap terus sambar...



Cantik kan? IQ prefer beli time diaorang buat HAPPY HOUR..masa tu boleh la nak dapat kain sepasang RM50 untuk kain yang berbelas semeter...yang kat atas ni contoh kain berbelas semeter, ada la dalam RM16.00++...kain sedap dan cantik...

Kat Jakel Mall ni staff dia sampai berebut nak tolong potongkan kain...sampai merajuk2 dengan kawan sekerja dorang...yelah, potong kain dapat komisen..sapa tak nak kan? dalam resit bayaran pun ada tertera nama si pemotong kain a.k.a. si promoter...dari kain kitaorang yang sepatutnya sepasang sorang jadi dua pasang sorang plus 3 pasang untuk mak mertua...punya kemain hebat staff tu promote...ishhh ishh ishhh..


Ayah mertua dan Qa'id...bobot atok sangat...


Tetiba ada gambar adik ipar ni...macam suspicious plak..haha! 


Budak yang tak banyak ragam, nak susu ragam sikit-sikit...kalau nak tidur, lentok je kat mana-mana...senang sangat..


Ok la, tu jer nak cerita...
BAI!

Saturday, March 12, 2016

Misi Menunggu Jawapan

March 12, 2016 7
Salam Sejahtera Tuan/Puan.

Saya berpengalaman hampir tiga tahun bekerja dalam industri pembinaan. Khusus kepada merancang jadual pembinaan atau lebih dikenali sebagai Planner. 

Saya masih menunggu jawapan daripada Pihak Tuan bermula tarikh temuduga tempoh hari dan saya amat berharap untuk dapat bekerja bersama Pihak Tuan.

Namun saya hanya boleh menunggu, menunggu dan menunggu sampai tempoh 1 bulan yang Pihak Tuan berikan. Jika lebih daripada tempoh itu, saya akan menganggap ini bukan rezeki saya pada kali ini. 

Harap saya dapat menerima jawapan daripada Pihak Tuan dalam tempoh dua minggu lagi. Itu harapan besar saya. 

Sekian, terima kasih.


Above picture is just sarcasm. 

Friday, March 11, 2016

Kalau Balik Kampung....

March 11, 2016 2

Life is tough man... =P

Dulu masa single kemain beg boleh kira dengan jari, tak pun tak payah kira, sah sah ada satu beg jer...

Lepas kahwin hamek tak muat bonet, hujung kaki pun letak barang...

Bang! Kena cari lori ni bang....

Lori pun mahal sayang...

HAHA!

Thursday, March 10, 2016

Minimalis-kan Blog Anda Dengan GOOYAABII

March 10, 2016 4
Minimalis-kan Blog Anda Dengan GOOYAABII
Salam minimalis...

Err...seharian jugak IQ beredit sana sini untuk blog ni..cari mana kurang mana yang terlebih...as semua orang yang dah biasa datang blog IQ mesti cakap nampak 'BERSIH' je kan....huhu...spring cleaning yang nak masuk pertengahan bulan...

Akhirnya hajat IQ nak ada blog yang minimal berwarna putih tercapai....dari cari di blogskin yang agak agak dah tak berapa nak jalan di tahun 2016 ni...IQ cari template blogger yang terkini daripada laman web GOOYAABII..di sana bermacam template yang boleh korang dapatkan ikut kesukaan korang....tapi jangan expect download terus boleh pakai, IQ ni dah berpuluh kali jugak tukar itu ini...tak berapa nak ngam pun ada...komen konon hilang la kan..*padahal setting blog sendiri...

ok la...boleh la try kalau nak try...selamat mencuba! IQ nak sambung esok plak...sakit pinggang..kerja yang sepatutnya berjalan, terhenti di persimpngan ajerrrr..hehehe~


BAI~

Wednesday, March 9, 2016

Tukar Pengasuh

March 09, 2016 8
Tukar Pengasuh
Salam hari rabu dan gerhana matahari..

Fuhhh...hari dah hari ketiga untuk minggu ni tapi minggu kedua untuk IQ bekerja. Hari isnin cuti sebab pengasuh Qa'id tak sihat macam yang IQ cerita dalam post yang lepas.

Tapi takkan nak cuti sampai khamis kan? So, IQ decide nak cari pengasuh yang boleh bayar pakai hari. Dapat la sorang pengasuh yang duduk sebaris searas je rumah IQ ni. Semalam hantar...IQ dan suami pun pergi kerja..

Tapi tak sampai tengahari pengasuh dah mesej..tanya IQ, Qa'id ni kena dodoi bila nak tidur ke, cakap Qa'id tak nak tidur...lepas tu, cakap Qa'id tidur bila bagi susu tapi tak habiskan...*pening*

IQ tahu pengasuh tu tak nak jaga Qa'id kalau IQ mintak dia jagakan Qa'id secara tetap...tapi yela...baby kan? What we can expect more? Memang la meragam sikit sebab tukar tempat baru...lepas tu., sesetengah budak memang nak susu bila nak tidur...

Tengah serabut serabut semalam, anak pengasuh yang jaga Qa'id sebelum ni call, dia cakap mak dia tak tahu lagi bila nak sihat, mak dia selalu cerita Qa'id ni tak banyak ragam..baik je budaknya...anak2 dia pun rindukan Qa'id...haihh..lain plak pandangan belah sini...dan IQ tahu Qa'id bukanlah seorang baby yang kuat ragam..dia baik..pendiam...tapi aktif bila bermain...alahai...kena cari pengasuh baru la ni..

IQ dan suami balik kerja awal semalam, dapat lampu hijau terus chiow, pukul 5 dah siap sedia nak ambik Qa'id....even KL hujan semalam pun ayah dia tetap redah...basah kuyup laki bini..merempit redah hujan...kerja kL naik motor la senang...kan?

Pengasuh yang jaga Qa'id semalam tu baik cuma dia memang tak nak jaga Qa'id sebab dia dah ada baby lain...dan dia tak nak jaga yang sebaya...dia nak jaga yang besar sikit...katanya...terima kasih dekat pengasuh tu sebab jagakan Qa'id even satu hari...

Satu malam IQ cari pengasuh tetap untuk Qa'id...sebelum tidur sampai la bangun dari tidur, sambung cari lagi...sampai malam tadi decide nak hantar Qa'id dekat satu taska yang terima baby seawal dua bulan...

Last minute sebelum IQ bersiap pagi tadi, IQ ada jumpa dalam group facebook..Alhamdulillah...akak tu terima nak jaga Qa'id...malam ni pergi rumah akak tu untuk suaikenal..harap harap ok la Qa'id dekat situ...yang ni jauh sikit...seksyen 5...IQ seksyen 4...dulu ayah dia boleh jalan kaki tapi sekarang nak tak nak IQ kena hantar dan ambik. Tak per la...janji ada yang sudi jaga Qa'id..

Itu lah cerita IQ, Qa'id dan pengasuh.
Bai.

Monday, March 7, 2016

Bisul dan Darah Anak

March 07, 2016 8
Salam monday blues semua!!

Hari ni IQ tak kerja. Sebabnya pengasuh Qa'id kena operate bisul sampai khamis ni. Adehai. Pening kepala kami laki bini pikir nak hantar pengasuh lain ke tak...by the way...kalau dah 4hari tak hantar ni boleh potong bayaran tak? Ke macam mana?

Hari rabu lepas, perasan belakang telinga kiri Qa'id macam ada merah. Rupanya bisul nak tumbuh. Bengkak merah tu besar sangat sampai kalau tersentuh Qa'id akan menangis...malamnya IQ dan suami bawa pergi pakar kanak2...doc cakap infection. Sebab gigitan nyamuk biase pun boleh jadi infection kalau budak budak kuat menggaru...Qa'id memang suka garu kepala dia...huuu..doc bagi antibiotik...lepas tu, balik...

Esoknya ada checkup 5bulan Qa'id. Tarikh cucuk Qa'id lewat sikit..tapi last2 tak dapat cucuk jugak sebab Qa'id makan antibiotik. Kena habiskan dulu...huuu..jumpa doc..doc berbincang pasal keputusan darah Qa'id yang dah dua tiga bulan lepas...Qa'id ni jenis HB low bila time demam...doc cakap jenis darah macam tu bila ada keturunan chinese....ikut ayah dia mungkin..huhu

Disebabkan darah Qa'id tu, IQ dan suami disarankan buat screening darah....tak buat lagi ni..mungkin minggu ni ataupun bila bila masa yang sesuai...huhu..doc cakap masalah darah macam ni bukan masalah talasemia, tapi penyakit darah disebabkan keturunan.

Sejauh mana kebenaran tu, IQ pun tak pasti. Mak mertua IQ ada juga cakap, darah Qa'id ni mungkin macam pak su nya...bisul yang tumbuh tu pun bila keadaan yang panas menyebabkan gatal gatal...paksunya dulu pun jadi macam tu..huhu...

Ibu harap Qa'id baik baik aja...habis antibiotik ni terus pergi cucuk 5bulan. Padahal lagi seminggu nak masuk 6 bulan..huhu..

Bisul tang besar tu dah pecah. Banyak betul nanah keluar tapi ada lagi 3-4bisul kecik tumbuh...panas dan gatal kot punca bisul tu senang je nak tumbuh...huhu

Ok la. Bai!