Saturday, May 24, 2014

#38 Kalau Dah Tak Sabar

May 24, 2014 0
#38 Kalau Dah Tak Sabar

Kemain tajuk.
*hempuk dahi*

Bukan dah tak sabar nak kahwin.
Ni perangai tak sabar aku sejak azali.

Aku rasa dah beratus kali
Orang nak buat seprais kat aku
Tapi tak jadi
Sebab aku ni jenis tak sabar
Dengan suka ambil tahu hal itu hal ini

Sesaper yang agak2 dah givap nak buat seprais
Diaorang givap sebab aku jer
Haha! Hurmm.
Tak best gak aku rasa
Tapi aku nak buat macam mana
Otomatik rasa instinct tu datang
Pling! Terus aku tahu.
Kekonon macam dah boleh agak atau
Perasaan perasan tu banyak dalam diri
KOT.

Kes terbaru. Encik tunang nak buat seprais beli instax utk hadiah befday yg sudah kelewatan dua bulan.
Well, cara nak cover tak berjaya,
yang berjaya cuma gaduh sampai masam muka
What the heck!!
Well..memang aku benci sikap aku yang satu ni
Bila nak berambus dari badan ni
Cukup la bagi seksa diri

Seprais habis kelaut.
Nasib la kau.

Mujur encik tunang penyabar orangnya
Tak dapat cara tu guna pulak ini
Maaf awak. Saya memang macam ni
Blur, serabut, kelam kabut.

Maafkan saya.

Monday, May 19, 2014

Balasan Atau Pengajaran?

May 19, 2014 0

Assalamualaikum.

Lately suka pulak rasanya nak berblogging sebab blog ni tak ramai yang kenal kita. In case kalau ada kenalan yang baca pun still ok sebab at least awak2 yang kenal saya ni masih nak tahu pasal saya. Hihi. Kan? Tak nak ngaku la tu.

Ok. Balasan. Balasan ni bukan dari kita. Kita tak ada hak nak balas pada sesiapa walaupun dia buat jahat pada kita. Balasan ini semua daripada-Nya. Yang kita perlu buat, sabar terima dugaan yang kita tempuh.

Cerita ni sambungan dari satu post di instagram. Seorang rakan yang dah bertahun kenal, dari zaman sekolah tapi tak pernah bersua.hanya surat penghubung kitaorg. Tapi sekarang zaman da moden, whatsapp, wechat, kakaotalk, line semua ada jadi penghubung...maka upgred utk bertanya khabar melalui wechat.

Pada asal hanya bertanya khabar, terus bertanya pasal kerjaya. Pada waktu tu IQ masih lagi menganggur. Yelah, tengah praktikal. Dia pula pelik kenapa IQ masih praktikal, bagi dia IQ sudah cukup umur utk habis belajar. Dia dah lupa belajar itu sampai ke liang lahad. Lupa dan mungkin juga alpa. Wallahualam...

Mula-lah dia berkata ''zaman sekarang, susah nak cari kerja, nanti tahu la azab nak cari kerja macam mana" IQ tak pasti adakah IQ terlampau sensitif utk baca chat itu dgn begitu..dan IQ reply dgn biase, " rezeki masing2...kita tak tahu apa yang akan jadi pada masa depan" dan jawapan daripada dia pula lepas tu agak cencored. Maki2 pula. Tak paham plak IQ lepas tu. Akhirnya hubungan kawan terputus di situ.

Terasa tu ada. Yelah. IQ study engineering. Dia study pendidikan. IQ mungkin ada masalah nak cari kerja dan dia mungkin senang nak dapat posting. Apatah kan lagi lelaki. Yer. Dia seorang lelaki. Guru lelaki memang amat diperlukan pada zaman sekarang kan?

Itu cerita hampir setahun yang lepas. 9bulan la kalau secara tepatnya. Sekarang Alhamdulillah. IQ punya kerjaya walau tak setinggi mana. Mula dari bawah agar faham keadaan orang2 di bawahnya.

Kawan IQ itu pula? (Lihat gambar)

Bukan IQ mahu rendahkan mana2 pihak tapi ini pengajaran. Pengajaran buat kita. Rezeki kita berbeza kerana kita bermula dari garisan mula yang berbeza juga.

Aku doakan kau cepat di'posting' kawan.

*** IQ tahu cikgu ni terjamin masa depan, dan walaupun IQ tahu, IQ tak terima tawaran 7tahun lepas untuk jadi cikgu. Sebab sudah jodoh IQ untuk  jadi apa yg IQ jadi sekarang. Untuk abah. Untuk keluarga. Kan?

Sunday, May 18, 2014

Ulat Tiket

May 18, 2014 0
Ulat Tiket

Assalamualaikum semua.

Rasa macam perlu kot IQ tulis mende ni. Sebab bengang gila. Sekarang IQ on the way nak pergi KL dari johor. Naik bas. Dari larkin. Part bengang. Ulat tiket. Kenapa? Meh sini nak habaq.

Part promote kemain tanya nak ke mana dik, kak, mak cik whatsoever..time tu nak elak dari ulat yang tanya lebih2 ni berhasil la. Tapi terjerumus jugak bila kita ni nak cepat, nak cari bas paling awal...in case cakap ada bas sedia ada. Plus tak der stop mana2...straight to the destination...Tapi tetiba da penuh. Dem! Ni da book nak beli dua tiket. Pastu cakap bas ada lagi setengah jam. Ok la setengah jam pun. Terima laa...beli tiket. Ok cun.

Naik bas memang ikut time TAPI TAK CAKAP BAS TAK GERAK TERUS! TUNGGU SAMPAI PENUMPANG PENUH! DEM LAGI. Tetiba ada uncle duduk seat single. Dia tanya kalau pergi KL berapa? Aihh...satu bas pun takkan tak tahu harga tiket? Rupenya dia berenti seremban!! Dem lagi dan lagi!!! CAKAP NONSTOP TAPI STOP JUGAK!

IQ dan wanie dah kepanasan tahan marah + sakit hati. Penipu punya orang. Kitaorg da ler nak cepat. Nanti sampai KL terus ke pahang pulak. Bukan dekat oii!

Da bertolak tapi singgah sri putri. Utk tunggu 3 org penumpang lagi tunggu sampai pukul6petang! Yang janji pukul 4setengah tapi pukul 6 baru gerak. Macam pfftt jugak la. Sampai KL tak tahu pukul brape. Sebab singgah seromban lagi. Penat la camni.

Lepas ni tak der nak layan orang yang duk promote tiket depan kaunter. Tak ley pakai! Dah cari rezeki tapi macam tak halal jer rezeki tu  sebab tipu pelanggan. Pikir la baik2 kalau nak beli tiket lepas ni. Sebab rasa macam hape je nih.

Sekian.