Thursday, May 24, 2012

Bila Tak Berduit

May 24, 2012 2
Bila Tak Berduit

bila tak berduit
ada orang ke nak berdampingan dengan kita?
ada orang ke nak tolong kita?
ada orang ke nak bersama kita?
susah? senang?

bila tak berduit
orang nak ajak kita ke mana-mana mesti terbantut
orang nak ajak kita beli apa-apa mesti segan

dan akhirnya
orang tak akan ajak kita buat apa-apa
dan akhirnya tak ada orang nak berdampingan dengan kita
dan akhirnya kita kena tinggal seorang diri
sebab kita tak berduit

memang duit bukan segalanya
tapi segalanya perlukan duit

dan manusia sekarang… “no money, no talk”
it’s reality…not fantasy…

Tuesday, May 22, 2012

Projek Sarjana Muda….Eh?

May 22, 2012 2
Projek Sarjana Muda….Eh?

eh eh eh…manyak la ko punya sarjana muda….baru tahun 3 da berangan nak buat PSM….=.= *ok2..sedar diri….

eceli nih salah satu projek yang IQ dan kawan-kawan kena buat sem nih….subjek steel….dan video kat bawah ni patotnye IQ tunjuk masa presentation TAPI disebabkan lagu background tak official, so…tak jadi nak tunjuk…sekian…haha~

 

lagipun, IQ masa tu tak tahu nak buat animation bergerak secara automatik…da habes presentation baru tahu….*macam sengal gak rasa masa tu…..so….video ni just berada dalam simpanan sendiri dan simpanan ahli kumpulan yang lain….

projek nih masih berjalan di mana kena buat calculation untuk semua part macam rasuk [beam], tiang [column] kekuda [truss] sambungan [connection]….sekarang dalam fasa ke3 iaitu buat truss dan connection….truss dan connection blurr sebab tak paham sangat! haha~ *padan muka..

projek untuk subjek lain tetap ada….geoteknik, contract, construction….ditambah pula dengan dua test pada hari khamis dan jumaat nanti….sekian… *senyum-senyum…

ok…just that…sambung buat kerja!

k.bai

*** semakin hari semakin susah..adat belajar~~

Monday, May 21, 2012

Nak Tukar URL Blog?

May 21, 2012 3
Nak Tukar URL Blog?

salam semua..

IQ bercadang nak tukar URL blog nih….sebab nak selarikan dengan nama blog…so, apa pendapat korang? dan apa efek nya kalau IQ tukar URL blog nih? IQ nak tahu jugak apa kesannya sebab IQ tak nak kehilangan folower~ sob sob sob…

tolong tinggalkan pendapat anda di ruangan komen yer!

terima kasih!

bai…

*** laptop IQ sekarang tak ley on lame-lame dah…sob3…

Wednesday, May 16, 2012

Wordless Wednesday #15 Oh Kuala Lumpur

May 16, 2012 9

ps
gambar A : setiawangsa ke taman tun dr ismail

ps1
gambar B : setiawangsa ke sunway

jarak antara dua-dua tempat..

ps3ps2
kiri: setiawangsa –> TTDI
kanan : setiawangsa –> sunway

IQ bakal berpraktikal lagi sebulan…kat kL…kawan IQ tolong carikan…tapi nanti IQ praktikal sorang-sorang….dan bakal menempuh segala-galanya sorang-sorang….sob sob sob….nasib baik ada sedara di kL…bley tumpang berteduh…ayat tacing!

kenapa ada dua tempat? taman tun dr ismail [TTDI] tu tempat site….dan sunway tu pejabat HQ…so, first day kena pergi pejabat HQ yang 24km++ jauhnya….kalau nak ikot jalan tak jem sangat kena gerak sejauh 30km++…giler jauh! =.=…so, lepas tu kena berulang ke TTDI je….harap-harap macam tu la sebab TTDI tu macam dekat sket…dekat la berbanding sunway….walaupun hakikatnya jauh jugak….=.=

grrrr! tak sangka jadi orang kL plak lepas nih, sebelum ni punya la tak suka pergi kL…nampaknya, kata-kata da makan balik tuannya…sob sob sob…kenapa IQ tak suka? sebab jalannya yang serabut….dan jugak jem!!!

so….welcome to kuala lumpur….=.=

k.bai

*** safety boot? check! safety helmet? otw!

Tuesday, May 15, 2012

Sahabat Selamanya

May 15, 2012 1
Sahabat Selamanya
pasang lagu untuk feel lebih…=P

IQ buat entry ni khas buat dua orang besties IQ yang PALING IQ sayang…sayang sangat-sangat….

FARAH.WANIE

dua orang paling bermakna dalam dunia IQ…
susah senang..
diaorang tempat IQ mengadu…
diaorang ni…adalah yang paling rapat dan rapat sekali dalam hidup IQ..

BEST EVER BESTFRIEND

but…

somehow, buat kalian….

aku nak mintak maaf…
sebab perangai aku mungkin teruk, cepat naik angin….cepat marah…mengamuk…
yeaahh…tak semua orang boleh nampak….tak semua orang boleh tahu yang sebenarnya aku ni adalah seorang sangat panas baran…hanya korang dua orang je tahu…(mungkin sekarang ni orang lain tahu, tapi tak lihat sendiri)…korang yang terbaik dalam hidup aku…hampir 3tahun kita kenal….perangai masing-masing semua da masak…..time aku nangis, korang ada di samping aku…time korang nangis, aku ada di sisi korang…time susah ke senang ke…kita tetap bertiga…dan bukanlah korang jenis hanya ada pada waktu senang sahaja…waktu susah aku…waktu susah korang…kita tetap sama-sama….

dan aku masih ingat masa tahun 1 dulu…

Farah menangis….sebab dia cakap dia sayang kat aku dan wanie…sebab dia sayang sangat persahabatan nih….aku masih ingat cara dia menangis…yeaahh~ aku ingat lagi….tersedu-sedu… =’)

aku just nak mintak maaf sekali lagi…

pada farah…pada wanie…

aku bukanlah sahabat yang baik cuma aku hanya sahabat yang setia dengan sahabatnya…

aku sayang korang sangat-sangat…

SAMPAI BILA-BILA

sekian.

Sunday, May 13, 2012

Number One For Me–Maher Zain

May 13, 2012 6

I was a foolish little child
Crazy things I used to do
And all the pain I put you through
Mama now I’m here for you

For all the times I made you cry
The days I told you lies
Now it’s time for you to rise
For all the things you sacrificed

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Mom I’m all grown up now
I’ts a brand new day
I’d like to put a smile on your face everyday

Mom I’m all grown up now
And it’s not too late
I’d like to put a smile on your face everyday

You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
Oh oh
number one for me

Now I finally understand
That famous line
About the day I’d face in time
Coz now I have a child of mine

Even though I was so bad
I’ve learnt so much from you
Now I’m trying to do it too
Love my kids the way you do

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Mom I’m all grown up now
I’ts a brand new day
I’d like to put a smile on your face everyday

Mom I’m all grown up now
And it’s not too late
I’d like to put a smile on your face everyday

You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
Oh oh
number one for me

There is no one in this world
That can take your place
Oooh I’m sorry for ever taken you for granted

I will use every chance I get
To make you smile
Whenever I’m around you

Now I will to try to love you
Like you love me
Only God knows how much you mean to me

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Mom I’m all grown up now
I’ts a brand new day
I’d like to put a smile on your face everyday

Mom I’m all grown up now
And it’s not too late
I’d like to put a smile on your face everyday

The number one for me
The number one for me
The number one for me
Oh oh
Number one for me

lirik credit : klik

hari-hari ialah hari ibu..

rindu ummi~ =(

*** terasa mahu balik…balik karak!!!

Saturday, May 12, 2012

Background Untuk Blockquotes

May 12, 2012 3
contoh
Inilah contohnya…nampak tak? nampak tak? =.=
haaa..berminat nak buat?
klik di sini…
maaf sebab sebelum ni IQ ada post entry pasal ni jugak tapi tak perasan yang cara tu agak tak bagus hasilnya…untuk kali nih, hasilnya
SUPERB!
trust me~
haha!
k bai!

*** terasa ingin menulis dan menulis…
*** peace di chatbox telah bertukar saiz akibat dihentam oleh manusia-manusia yang prihatin..HAHA!
chatbox

Thursday, May 10, 2012

Ke’Busy’an + Site Visit

May 10, 2012 4

sekarang ni macam nak buat semua kerja yang tertangguh!
masa je yang tak cukup!
*konon
******************************************
semalam pergi site visit di Plentong, seperti yang Paan Kowt da post kat blog dia, IQ bukan nak mengekori jejak langkah dia, tapi memang niat ada jugak nak hapdate sket…tak banyak…sket jer…
ni kali kedua IQ jejak construction site lepas pergi site Uitm Pasir Gudang hari tu…cuma tak upload je gambarnya…
site kali ni baru nak bermula la senang cakap…sedang buat Fasa Sub-structure…buat foundation…pasang pile..bla bla bla…masa IQ pergi site pasir gudang hari tu, projek sedang buat Fasa Super-structure….alaaa~ kalau IQ citer lebih-lebih ada korang paham ker? haraaammm~ haha!

caakk!
ok…muka nak mintak sepak…biarpun telah dilarang oleh Dr., jangan berposing…tapi nampaknya larangan dibiarkan begitu sahaja…=.=

rakan sejawatan…*konon

“haaa..cuba korang kira jumlah besi ni semua…” …..errr~ *ayat semata-mata

baru tahu kenapa Paan nak letak gambar ni jugak dalam blog dia, sebab ada dia laaa~ =.= I suka gambar ni sebab gambar ni I ambik…tu sebab terserlah ekspresi muka si farah yang gumbira tu kan kan
*gediknya ayat IQ~

our group…our generation…=D
*******************
bandingkan gambar site mula-mula tadi dengan gambar bawah ni….

buruk bebenor kan? da macam ZOMBI dah..
*kesan panas yang melampau….pucat giler muka~ =.=
trust me, I am an engineer
k.bai

*** nasib baik jenis tahan panas……cuma muka je pucat~ I tak suka make-up lebih-lebih….sunblock pun tak pakai hokey =P

Tuesday, May 8, 2012

Yang Ke-20 ++ …Selamat Tua Besties! #Episod Gambar

May 08, 2012 6
Yang Ke-20 ++ …Selamat Tua Besties! #Episod Gambar

5 May 2012

Jom lepak kat Pesta Konvo! sempena konvokesyen yang ke-48, so, macam biasa…pesta konvo mesti berlangsung…so, ajak besties lepak sambil makan-makan….

makan char kuey tiow, beli asam asin, tengok kain pasang sampai kena ngorat….lepak dari pukul 10.00++malam sampai laaa….

6 May 2012, 12.00++ tengah malam…


HAPPY BEFDAY TO YOOOUUU
HAPPY BEFDAY TO YOOOUUUU
HAPPY BEFDAY TO WAAAAANIEEEE
HAPPY BEFDAY TO YOOOUUUUUUUUUUUU!!!
HAHA!
IQ belikan belon spongebob, farah belikan mainan buih sabun…ikatkan belon di tangan dan round buat ketiga kalinya pesta konvo tu…….then…wanie da mula start malu-malu…haha!


sambil-sambil round, farah belikan wanie gula-gula kapas plak~~ haha! farah beli warna pink jer, tapi bila abang yang jual gula-gula kapas tu tahu befday wanie masa tu, terus dapat lagi satu gula-gula kapas yang warna biru tu…waaaa..hadiah befday lagi!!

fakta : sepanjang me’round’ pesta konvo buat kali yang terakhir, tangan wanie langsung tak lepaskan tangan IQ dan farah, sebab dia malu nak jalan sorang-sorang bawak belon spongebob! =D

then, habes round pesta konvo, pergi kat tasik plak, bawak spongebob lagi….then, ada la plak sekumpulan budak-budak lelaki+perempuan duk ejek-ejek kitaorang yang bawak spongebob~ haha! kami kan kanak-kanak riang…korang jeles lettew tak ada spongebob…jeles lettew sebab tak ada orang nak bagi untuk befday korang kan kan kan… *gedik der~~ =.=

then balik…tidur~

HABIS SESI PERTAMA
************************************************************

siang hari befday gurl, persiapan surprise dibuat agak lewat sebab planning asal yang tak menjadi sebab hujan….so, buat bakcup plan….cari-cari barang…then….pergi culik itu budak befday…..HAHAHA! *tak der culik pun, cakap baik-baik…ajak gi makan….lalalala~


tetiba duduk dalam kereta, kena tutup mata oleh IQ…kesian….so, nasib ler….Min (baju oren) iaitu budak kelab yang sedang joging pun turut serta dalam projek kitaorang….haha~ apa yang dia tolong kitaorang buat?


tolong curahkan tepung….mandi tepung sket, si mangsa tak rasa pun tepung da penuh satu badan dia, tu sebab tak meronta sangat…meronta lebih sebab takot ada berpuluh-puluh orang nak kenakan dia…HAHA!


senyum je kan wanie tu….haha! sebab tak tahu badan da penuh satu badan… *abaikan IQ…plissss~~


mangsa tepung…tepung gomak…seangkatan dengannya….redha jer wanie masa nih…HAHA!


nak nanes da dier…terharu ke ape? haha~


so, terjawab la yer, yang ke-22…haha~


yang menjayakan…Min dan Wanie…eh…Wan…HAHA!


farah bagi mr moo moo baruuuuuu~~


last but not least….best pic yang IQ suka…sebab IQ yang ambik…..lalalala~~

HAPPY BIRTHDAY MY BEST EVER BESTIES!

LOVE YOU!

ok…dah dah dah….boleh tutup atau komen dah…

k.bai

 

***esok teeesssttttt!!! aaaaaaa~~ malam ni study ok!

Happy TUA Kura-kura Zubir!

May 08, 2012 2

149213_1707905861721_1360292673_1894960_5705493_n

happy befday budak kura-kura!!

“semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki”

IQ ingatkan dia buat main-main je dalam komen entry yang lepas tapi sekali tengok kat wall fb si kura-kura nih, bersepah wishes befday….

so, IQ curik gambar terKUNO kura-kura

hehe..maap ek…

happy befday again~

entry khas sempena befday budak kura-kura

sebab kura ni budak baik, hormat orang yang lebih matang dari dia….macam IQ nih..

errrr~~ haha!

k.bai

*** tak sempat jugak nak buat entry pasal befday wanie, terLAMPAU busy…sob3….

Sunday, May 6, 2012

Yang Ke-20 ++ …Selamat Tua Besties!

May 06, 2012 3

IMG_1487
idea by farah, edited by IQ, special for wanie

besties IQ yang sorang ni da genap umur dia untuk tahun nih pada hari nih..

berapa umur dia?

next entry la IQ bagitahu…

gambar-gambar masa buat surprise kat dia petang tadi dah diupload tapi ntah kenapa…

IQ jadi maaaaaaaalas nak update blog panjang-panjang sekarang…

so, kena tunggu next entry jugak la yer…

“HAPPY BIRTHDAY MY BESTIES!'”

k.bai

 

*** tetiba dapat selsema lepas buat rawatan mata kat pesta konvo malam tadi….apa kaitan mata dengan hidung? search sendiri~~

Thursday, May 3, 2012

Mee Sipooooottt!!

May 03, 2012 10

467449_10150782035232454_625492453_9599080_1848319756_o
pemberian daripada rakan kelab…untuk 3 stooges~
3 stooges = 3 warna
comel kan bekas-bekas tu…. *wink wink wink

************************************

amacam? pernah makan mee siput?

tak pernah?

aiyaaakk~~~

hehe, IQ pun baru masuk kali kedua makan mee siput sebenarnya…hek3..

jangan marah…

mee siput ni fofular kat johor je…negeri lain IQ tak tau la kan…IQ try makan suatu masa dulu lepas besties IQ si farah tu bersungguh bercerita pasal mee siput nih….seronok kemain la dia memperkenalkan mee siput ni kat IQ masa tu dan sekarang, besties IQ yang lagi sorang tu si wanie plak nak belajar makan….so, siap mintak tolong ajar macam mana nak makan mee siput nih…camne makan mee siput? makan dengan sambal! yeaaahhh~~

dan IQ just gelak je….kenapa gelak? sebab dorang buat lawak la…makan mee siput pun nak buat tutorial….aiyaaaa~~

ok done! selesai makan mee siput~

SEDAAAAAPPPP~

nak?

pi cari sendirik!

HAHA!

k.bai

 

*** cukup tak agaknya makan untuk stok perut selama sehari? nak pose esok nih! hehe~

Tuesday, May 1, 2012

Pemikiran Seorang Kanak-kanak

May 01, 2012 7

558512_300851769992951_124961597581970_692662_1751997014_n
sumber facebook

bila seorang mak sedang mengandung, mesti seorang kanak-kanak terfikir dan bertanya…

“kenapa perut mak besar?”

mesti mak jawab…

“ada adik kakak/abang dalam ni….”
*sambil tunjuk ke arah perutnya

dan mulalah imaginasi seorang kanak-kanak…

*********************************

korang pun macam tu ker dolu-dolu?

tapi korang ingat ker korang ada tanya mak korang macam tu….

mesti tak ingat kan, sebab yang bertanya tu mesti umurnya dalam 3-6 tahun…

selalunya da besor sket….da bley fikir sket-sket…

KOT…

HAHA~

k.bai

 

***motif entry? suka tengok gambar entry tu sebenarnya…hahaha~
***selamat hari pekerja….IQ tak kerja ari ni…sebab memang ikot jadual pun tak kerja…haha!