Wednesday, January 25, 2012

Musim Bercuti Sama Dengan Musim Kenduri

January 25, 2012 6

pak sedara IQ yang bongsu baru je kahwin….so, IQ balik negeri dua tiga hari lepas, da lama tak pergi Terengganu, pergi Kuala Terengganu kali nih sebagai pelancong…bukan rakyat lagi…*cehh, gedik!

lets picture talk….

DSC_0840
DSC_0828
DSC_0091
DSC_0076

sebelum dan selepas majlis, seperti di bawah…cuti cuti malaysia…

DSC_0707
pantai teluk ketapang, berhampiran rumah lama…rinduu…

DSC_0624
DSC_0627
DSC_0821
DSC_0836

seronok bila dapat guna kamera DSLR….abg long dan along baru beli kamera baru…so, IQ la tukang godek kamera tu…love the pictures! cuti ni best….pak sedara kawen…dapat peluk cium dak nakal yang comel! *walaupun ada jugak yang tak best

last but not least

animation27
peace yaw!

bye!

*** cuti sebulan bukannya lama sangat, pejam celik pejam celik, da habes….hurmmm~

Thursday, January 19, 2012

Habis Exam, Habis Sem…

January 19, 2012 3

salam semua…

tawu la korang baca blog ni kat rumah…yelaa…korang da lama balik kan? IQ tak balik-balik lagi nih….haha! bukan sebab ada exam, tapi disebabkan sayangkan UTM lebih la IQ malas nak balik lagi…pfffttt~~~semalam last paper, habis je paper? meronggeng tak hengat dunia! gi JB, gi tengok wayang….tengok cerita contraband….nak tahu cerita apakah itu, search sendiri…

banyak perkara yang IQ nak sampaikan, well, IQ sekarang BAPAK la pemalasnya nak nulis blog nih…ntah kenapa….bilik pun tak berkemas, baju tak berbasuh…haihhh~~ apa nak jadi nih?

last 14 Januari birthday besties IQ…Farah Zulaikha…so, dia pandai cilok, tyme besday balik rumah, mentang-mentang tak der paper kan….so, tangguh buat surprise kat dia 16 januari….seronok! dia dapat kek BEN10 DISASTER…dia yang cakap sendiri sebab tukang pembawa kek mendisasterkan kek dia…

IMG_1203
kek ben10, target birthday mesti nampak childish!
IMG_1218
antara yang membantu…Satai, Jas, Anis dan Hanis
IMG_1232
nampak lagi childish, belikan dua belon ELMO…suka sangat si farah nih…!
IMG_1235
haha! 3stooges!
IMG_1259
bila da tema childish, memang jadi childish la farah ni…love this pic….look very happy!

IMG_1273
nice picture of the day….with sunset~

habis cerita pasal birthday farah, cerita pasal peraduan teka DBIQ lak….sorry for late announcement! ceh, macam ramai je yang join kan…ntah ntah kena gelak je…hak hak hak…alaaa, tak heran, sebab IQ buat pun sesaje je…..so, ada dua yang join dan opkos dua-dua menang! kan da cakap, IQ buat peraduan memang fail laa…hak hak hak….lepas ni nak buat peraduan mewarna la plak….ada bran? tunggu je la nanti…hak hak hak…

Nadirah Farhana dan Saidatul Azreen

you are the winner…tenkiu!

so, plis inbox kat facebook korang emel korang
proses membuat header tidak akan berjalan lagi memandangkan cuti semester akan bermula, so…paham-paham la IQ camne kalau tyme-tyme cuti nih…kan kan kan…

okeh, till then, IQ akan balik Kuantan esok….nak pergi Desaru tak jadi, Photoshoot pun sama, sebab hujan…sob sob sob…baru beli windmill baru….huuuu~~

k bai

*** selamat bercuti kawan-kawan!

Tuesday, January 17, 2012

Yang Lama…

January 17, 2012 2

kita pernah dengar

berubah tu penting…

tapi apa yang lagi penting

berubah ke arah

KEBAIKAN atau KEBURUKAN

kebaikan membawa bahagia

keburukan membawa sengsara

Danbo_Danboard_photo_130831

rindukan dia yang lama

 

*** keputusan Peraduan Teka DBIQ da ada, nanti la umumkan…
*** masih tak ada mood untuk study….paper last hari rabu….hurmmm~

Friday, January 13, 2012

Semalaman Bersama Danbo

January 13, 2012 5

salam semua!

IQ excited semalam, sebab habis je dua paper [pagi & petang], terus plan nak buat macam-macam…macam da habes paper kan…padahal ada lagi last paper 18 Jan nanti…saja nak menggembirakan hati….

so, apa yang IQ buat semalam adalah…..membuat danbo!!! korang tau tak danbo tu apa? entry sebelum ni pun IQ ada letak danbo….kalau nak tengok…sila scroll kat bawah…favourite pic IQ about Danbo….

 

288075
4611315289_7e850ed372
4436380476_f1650c02bc
Bup-be-Danbo-1-63
danbo__s_license_by_bry5-d3c7dmh
tumblr_l08jviVeeV1qzgqr6o1_500

ok…dah dah dah! nanti korang lak jadi tak betul..terjerit-jerit…
COMELNYE! CUTENYE! hak hak hak…

my chubby called this is KOTAK!!!! der~~~ =.=”

IQ mula nak minat benda ni sebab roomate IQ la…dia la minat danbo dulu…then, melihatkan betapa cute dan comelnya Danbo ini…so, kitaorang berhasrat nak membelinya…Danbo ni ada dijual di mana-mana kedai-kedai mainan, ataupun kedai-kedai benda-benda cute….dan melihatkan pula pada harganya…..pffftttttttt~~~~ Mahal! seratus lebih harganya di Malaysia…tak caya? klik di sini! haaa..tu baru 13cm punya…kecik tau 13cm..ada lagi besar…lagi besar, lagi mahal la jawabnya…

so, sebagai jalan alternatifnya….IQ da berjaya mempunyai DANBO dengan free-free aje…heh~ seronok tau tak!!! macam mana caranya??? hehehehe…IQ just print out papercraft danbo, dan buat!!!

danbo_papercraft_a_by_yuiiwae-d2zddu1
danbo-papercraft-b-by-yuiiwae-on-deviantart-n-a-ibackgroundz.com
print out papercraft ni….dua kertas ni tau..bukan satu je…
then, buat laaa…! IQ tengok tutorial yang dari blog ni…memang sangat berguna!

CARA-CARA MEMBUAT DANBO

and setelah hampir 5 jam IQ dan kawan-kawan IQ buat…

terjadilah 3 Danbo yang comel tapi cacat….
kenapa cacat? yang satu tu, dua-dua tangan tak boleh gerak, yang satu tu plak, sebelah je tak boleh gerak, dan yang satu lagi sempurna! hehehe

this is belong to us….

IMAG0206
comel kan….heeee~~~

I have danbo…you?

hehe..mau? buat laaa!

bye!

*** puas sangat hati! yeaahhh! puas-puas!!!

Tuesday, January 10, 2012

Peraduan Teka DBIQ

January 10, 2012 3

peraduan

IQ nak buat peraduan…saje menggedik nak buat…tak ada sempena pape pun…birthday IQ lambat lagi, annivesary blog pun da lepas….so…tak ada kena kaitan pape yerp…

benda ni hanya untuk blogger sebab kena buat satu entry untuk jawab teka nih…ikut la nak ambik sticker peraduan kat atas tu ke tak…yang penting, tinggalkan URL entry di ruang komen di bawah…itu sahaja…

ada dua soalan…

  1. Apakah widget yang paling lama dalam Dunia Blog IQ ni…yang IQ tak pernah buang sejak hampir dua tahun lepas? [klu: tengok blog ni pun nampak jelas jawapannya =) ]
  2. Apakah nama blog ini sebelum diberikan nama Dunia Blog IQ?
    [klu: tengok entry dua tahun lepas]

Hadiah? simple jer…tengok sticker peraduan kat atas tau la apa hadiahnya yerp…IQ akan pilih siapa yang menang peraduan nih berdasarkan :

  • paling tepat
  • paling cepat

3 orang bakal jadi pemenangnya….siapa mau? buat…tak ada paksaan, tak ada tag orang…IQ buat peraduan pun macam main-main…tapi serius…IQ nak buatkan untuk sesiapa yang berminat….heee~~

tarikha tutup : 15 Januari 2012 [sekejap jer…malas nak tunggu lama-lama]

selamat menjawab! bye!

 

*** paper tak habis lagi ada hati nak buat peraduaan….adoi laaa….~~

Monday, January 9, 2012

Picture Of The Year 2011 Contest

January 09, 2012 7


[klik gambar untuk menyertai]

first contest yang IQ nak join pada tahun nih…

jom join jugak!

caving
program menjelajah gua pertama yang pernah sertai sepanjang libatkan diri dalam dunia rekreasi sejak 2009…
bertempat di Gunung Senyum, Temerloh, Pahang
semua orang yang merangkak dalam Gua Rangkak ni akan tersenyum lebar…
sepertimana nama gunungnya….

sekian.

********

IQ tag

Nadirah Farhana

Paan KOwt

Renex

Galaticos Ciput

***pernah siarkan gambar ni sebelum nih….kali ni siarkan untuk contest~ heeee~ gud luck kawan-kawan…untuk exam skali..hak3..~~

Sunday, January 8, 2012

SRC On Me…

January 08, 2012 8

src on me

hiking, climbing, cycling, caving, kayaking, rafting…

all in one…SRC

diri IQ yang sebenar..

rindu nak buat semua ni lagi~

 

*** nak pergi Inas, tapi tak mampu….

Saturday, January 7, 2012

Latihan Industri Itu Adalah Latihan Praktikal

January 07, 2012 6
Latihan Industri Itu Adalah Latihan Praktikal

salam semua!

semester pertama sesi 2011/2012 hampir tamat…final exam pun tinggal beberapa paper lagi…masih kepala serabut sebab masih ada killer paper yang masih belum lepas ditembak…heee~

sebut pasal Latihan Industri [ni budak UTM je panggil] atau senang dipanggil sebagai Latihan Praktikal adalah masanya untuk melatih diri sebelum masuk ke alam pekerjaan….adess…macam skema plak la rasa~ senang cerita, korang pun tahu sendiri la kan…

IQ akan berpraktikal bermula 18 Jun hingga 7 September 2012…bermakna 3 bulan praktikal…tempat untuk praktikal masih dicari…dan baru tadi roomate IQ suggest kan kat IQ untuk cari tempat praktikal nih kat JOBSTREET.COM.MY. senang, just submit resume dan tunggu reply….kita boleh mohon banyak tapi kalau semua tempat kita dapat, kena la maklumkan kat diaorang….

kenapa IQ cari tempat nak praktikal di tempat orang nak cari kerja? Jobstreet nih ada jugak tawarkan untuk latihan industri…ianya perlukan resume…so, siapkan resume anda kalau nak cari tempat praktikal di JObstreet~

pada sesiapa yang ada cadangan tempat untuk IQ praktikal, boleh la drop maklumat syarikat dekat bawah…IQ berada di bidang Kejuruteraan Awam, dan IQ lebih kepada bidang Construction/Structure/Highway/Traffic…kalau boleh syarikat di sekitar Kuantan diperlukan sebab dekat dengan rumah~~ .ini just inisiatif kepada sesiapa yang singgah blog IQ ni sahaja….=)

k…mahu study Theory, paper next Tuesday tapi habes paper Theory, paper yang lain-lain da dekat-dekat…memang pffftt~~

k bai!

*** kepada Nadirah Farhana, selamat berpraktikal di sekolah semester hadapan!

Friday, January 6, 2012

A Natural Born Leader?

January 06, 2012 0

401280_2885667590678_1529807961_2819088_1867600380_n

satu application di FB mengatakan IQ begini…

nak percaya?

ntah la…

I’m not truly good leader
but if I get the chance, I will do the best..

pernah jadi leader,
tapi tak tau la apa pendapat diaorang semasa IQ jadi ketua..
rasa macam teruk je….huhu~

lepas ni da tak jadi apa-apa ketua….KOT..
jawatan da lama lepaskan…

jadi penolong ketua hal rumah tangga la plak lepas ni…

HAK HAK HAK!!

bai.

 

*** petang ni paper etika profesional, I’m try to be professional to answer the questions…ceh~~

Tuesday, January 3, 2012

Kebebasan Akademik Atau Kebebasan Politik?

January 03, 2012 4
Kebebasan Akademik Atau Kebebasan Politik?

IQ da pernah post pasal remaja dan politik sebelum ni…sape pernah baca? kalau tak pernah, cari la sendiri dalam older post IQ nih….malas nak letak kat sini…[IQ pun malas nak cari…]

tak perlu nak cakap pasal apa-apa….semua sedia ada maklum…dan ini pendapat kecil IQ…IQ banyak baca sumber dan jugak tengok video…video tu mungkin diedit…well, macam semua orang la, video mesti nak best-best punya..

tahu tragedi di UPSI? libatkan siapa? Mahasiswa…right~ diaorang perjuangkan apa? KEBEBASAN AKADEMIK….selama ni, ayah, mak, kakak dan abang yang dah berjaya jadi engineer, cikgu, doktor, peguam semua tu tak dapat kebebasan akademik la yer….diaorang tak dapat kebebasan akademik tapi boleh  berjaya sampai macam tu? ke diaorang guna orang dalam? ehh…semua orang nak berjaya ada usaha beb! semua guna otak! semua orang perah otak nak dapat CGPA tinggi dalam final….ingat senang ke nak jadi cemerlang…

so, apa kes nak cari KEBEBASAN AKADEMIK lagi? apa lagi yang tak kena? pinjaman tak dapat? dapat je, silap-silap dapat biasiswa, dapat tajaan sana sini….tapi masih nak cari KEBEBASAN AKADEMIK? PIKIR-PIKIR! korang dapat semua tu, tapi masih nak merusuh sana-sini…baik korang bagi duit tajaan tu kat IQ…senang! boleh la IQ daftar subjek…Yuran IQ tak bayar lagi nih, subjek sem depan pun tak daftar lagi…sebab apa? IQ tak sepandai orang yang nak kan KEBEBASAN AKADEMIK….

kadang-kadang geram….apa yang dinak kan tak tau laaa….masuk universiti da kira pandai la kan…tapi masih nak merusuh….orang lain yang tak pandai, tak dapat nak masuk univerisiti…kalau UTM buat jugak macam apa yang berlaku kat UPSI nih, tak tahuuuuu nak cakap apa….sebab sistem kat UTM ni sedia ada elok sangat-sangat! nak KEBEBASAN AKADEMIK sangat, pergi pejabat akademik, ambik borang, ambik tandatangan dekan…dah! berenti belajar….pergi kat wakil rakyat…pergi la nak berpolitik pun!

kes sekarang, bukan nak kebebasan akademik pun, tapi kebebasan berpolitik…..and somehow….kalau mahasiswa berpolitik memang aggresif….kenapa? sebab konon suara mahasiswa perlu didengari, suara mahasiswa adalah penting bagi pelapis generasi akan datang….TAPI sepatutnya mahasiswa HANYA perlu dengar, baca dan tafsir….itu sahaja…libatkan diri? tunggu la habis belajar, dah pegang segulung ijazah…baru la orang nak dengar kata-kata seorang graduan yang berilmu….kalau mahasiswa yang tak ada ilmu, tapi hanya pandai berpolitik…siapa nak pandang?

sekarang da musim exam…FINAL EXAM…apa yang MAHASISWA perlu buat? duduk kat bilik study, dan pergi dewan exam…..jawab paper….ayah dengan mak kat kampung mahukan anaknya berjaya dengan cemerlang…baru ayah mak gembira…tapi ayah mak gembira ke kalau kita memberontak dengan tempat yang memberi kita ilmu pengetahuan selama nih?

ok…done….pendapat yang panjang berjela…ini pendapat IQ, bukan nak sebelahkan mana-mana pihak, tapi ini libatkan mahasiswa….sebab mahasiswa perlu sedar…apa peranan seorang mahasiswa…nak komen? komen laaa….IQ sedia terima pendapat korang plak…sekian!

*** dengar-dengar UTM pun nak buat jugak….adoi laaaa

Monday, January 2, 2012

Final Exam

January 02, 2012 4
Final Exam

semoga berjaya kawan-kawan!

 

*** target! target! doakan yang terbaik!

Sunday, January 1, 2012

Ucapan Buat Kalian Sempena 2012

January 01, 2012 4

tahun baru

azam 2012

nak matangkan diri dan nak kahwin.

Winking smileRed heart

bye!

 

 

*** assignment selamat siap menjelang detik 12tghmlm tadi…so, start to study….paper first 3hb Januari…Reinforced Concrete…best paper to kill me….buat kalian…selamat ber’Final’…