Monday, August 29, 2011

bAliK kAmPuNg dUlU yEr!

August 29, 2011 0
bAliK kAmPuNg dUlU yEr!

IQ bertolak dulu yer!
Assalamualaikum!

*** laporan trafik di Lebuhraya Pantai Timur camne ek? huhu~ esok da raya~

SK uNtUk ApE?

August 29, 2011 2

hehehe~~ IQ nak say sorry bebanyak la kat sorang blogger nih, sebab sekarang ni IQ tak buka sangat shoutbox walaupun IQ rajin nak tukor tag dia, walaupun shoutbox tu berada di tepi blog je, hanya perlu klik je….heeee~~ sorry yer Tuan SK~~

Tuan punyer blog mintak buatkan header baru…eceli adjust sket headernye je, tak ada la sampai buat baru….IQ buat simple je…buat yang setakat IQ boleh….dan di bawah adalah hasilnya~~

1. first try~

sk

2. second try

sk2

3. third try~

sk3

yang first dan second tu IQ buat yang sama seperti header yang lama cuma corakkan je logonye….yang kedua nampak berbeza sebab IQ timbulkan logonya… yang ketiga tu memang lain habis la sebab IQ padam logo asal dan buat tulisan Sk yang baru….bulatan tu plak bapak susah nak buat walaupun bapak simple sebabnya kan…heee…IQ tak reti nak buat bulatan guna photoshop…tu pun guna macam2 baru menjadi~~

sekian sahaja dari IQ buat Tuan SK…..buat Tuan SK, kalau nak ubah pape, just gitau sebab IQ simpan file headernya….ok? tapi sambung lepas raya la plak sebab esok pagi IQ da bertolak ke kampung dan IQ tak online sepanjang berhari raya ni, paling awal IQ akan online pada raya kedua tapi tak mungkin kot…hehehe….paling lewat IQ online pada raya keempat…ok? jelas? ok! done!

see ya!

*** Tuan SK! nak wet raya! Tuan SK kan baru dapat gaji…hahahahahha!!!

Sunday, August 28, 2011

KeLaBu aTaU GrEy aTaU SiLvEr??

August 28, 2011 8

dooommm!! poooommmm!! phewwwwww…poomm!!! booommmmm cikebaboooommm~~!!

sekarang ni, di Felda Chemomoi ni bermacam-macam jenis mercun da IQ dengar….jiran-jiran rumah abang long ni rancak bermain mercun dan semestinya bukan di kalangan kanak-kanak je yang bermain mercun…kan?? remaja-remaja dan bapak budak pun join sekali nak main mercun….ishhh3…tapi di bawah pengawasan bapak ok la kan? ke camne? heee~Smile with tongue out

sekarang ni bukan nak bercakap pasal mercun ke ape….sekarang ni nak cakap pasal tema baju raya family besar IQ yang telah ditetapkan oleh saudara mara IQ beberapa bulan yang lepas…temanya adalah warna kelabu / grey / silver….haaa~~ jadi, seluruh warga anak cucu Tuan Haji Ali bin Abdullah kena pakai baju raya yang bertemakan warna tersebut raya nanti….

kenapa diaorang bersungguh sangat nak jadikan satu tema bagai? korang tengok gambar kat bawah nih…Green with envy

25554_101312983240318_100000848497519_33092_1036122_n

ni masa raya aidilfitri tahun 2009…tahun lepas IQ beraya kat kuantan dan ni adalah keluarga sebelah dungun yakni sebelah abah IQ…nampak macam da ramai kan? tapi ni pun ada lagi yang tak masuk…sebab ada satu keluarga yang baru kahwin tapi tak dapat cuti beraya….huhu…satu keluarga je la tapi kalau raya esok lusa ni mesti lagi penuh gambar sebab tokki IQ da ada cicit iaitu anak along IQ…si Rayyan comel tuuuu…heeee~~

so, misi mencari baju raya berwarna kelabu masiih diteruskan kerana along IQ masih tak dapat mencari baju yang sesuai….sambung bershopping di kuantan esok…esok IQ akan bertolak ke dungun tapi singgah di kuantan…harap semua baik-baik sahaja….

sekian sahaja dari IQ untuk entry sebelum raya ni, mungkin ada lagi stau entry yang IQ akan buat tapi mungkin auto publish~ buat korang…selamat hari raya aidilfitri!!! maaf zahir batin! pada sesiapa yang berada di sekitar dungun dan kuantan, boleh la bagi alamat kat IQ…mana tau IQ boleh singgah rumah korang…hehehehe~~ ok la~~

see ya!

*** pada kengkawan di terengganu, IQ mintak maaf sebab IQ tak akan pulang ke kuala terengganu sampai la saat IQ balik ke johor nanti…sorry tak dapat nak beraya rumah korang…sob3… Crying face

Saturday, August 27, 2011

bIaR lAmBaT aSaL sElAmAt!

August 27, 2011 6

salam semua!

tagline ni memang jadi asam garam kan kat korang semua apabila menjelangnya musim perayaan…dan khas ditujukan pada pemandu-pemandu di negera kita ni….kan? hari ni hari sabtu dan warga kota dari Kuala Lumpur terutamanya berpusu-pusu bergerak ke luar kota untuk pulang beraya ke kampung…lihat je sekarang, pihak Plus pun menyediakan jadual untuk para pengguna jalanraya terutamanya lebuhraya utara selatan untuk mematuhi jadual penggunaan lebuhraya untuk mengelakkan kesesakan lalulintas…

perghhh~~ intro bapak skema kan? tapi semua tu memberi peringatan pada kita semua, IQ semenjak jadi pemandu nih jugak IQ terasa jugak memandu dengan lebih selamat memandangkan kereta-kereta bertambah secara mendadak di lebuhraya…

minggu lepas IQ bertolak ke rumah kakak IQ di triang Pahang…IQ memandu sendiri dari kuala terengganu ke kuantan…masa tu lesen IQ baru je berusia beberapa hari…takut nak memandu jauh-jauh? opkos ler! hampir dua kali nak excident sebab terlampau leka tengok cermin pandang belakang~ adoi~ kesilapan sendiri memang menakotkan! lepas tu, dari kuantan ke triang, Pahang mintak bantuan chubby IQ untuk drive IQ tak berapa fasih lagi jalan yang berliku-liku~

peta5

seminggu yang lepas, trafik masih lagi terkawal apatah lagi IQ melawan arus dari kesibukan jalanraya tu, yelaa…orang lain dari bandar ke kampung, IQ bergerak dari kampung ke bandar…memang trafik masa tu tak berapa nak sibuk la kan? Alhamdulillah…semua selamat sampai~

dan pada hari ni…27 Ogos, IQ bawak kereta dari triang ke bentong sebab nak ambik adik IQ yang turun bas dari KL dan jugak servis kereta…..abg long IQ escort dari depan ler sebab IQ memang da tau jalan ke sana ikut jalan lama dan yang penting berliku-liku~ nasib baik la jugak IQ bawak kereta auto….tak ada masalah la sangat nak main gear dan clutch~

peta4

nampak jalan dalam peta kat atas ni macam staright je kan? tapi siyesly~~ bengkang bengkok!! kalau sesape tak mahir memang susah jugak la….dan ada jugak kawasan berbukit tinggi yang perlu didaki~~ erkkkk~~

masa perjalanan pulang, IQ terpaksa memandu kereta abang long IQ sebab abang long mengantuk…kereta yang IQ pandu, along IQ yang bawak…so, terpaksa main gear dan clutch sambil naik bukit~~ jalan yang berliku-liku terpaksa redah….tapi at last, abang long take over balik sebab IQ bawak kereta agak merbahaya jugak~~ haha! tak ada laa…terlepas simpang je, sebab terlampau laju..tak sempat masuk simpang…weeee~~

masa kat bentong tu, memang jalan agak sesak la sebab bentong kan jadi jalan utama bagi warga kota yang berasal dari negeri cik siti wan kembang untuk pulang ke kampung…kan? so, memang jalan agak jem sekejap..walaupun masa tu baru pukul 10 pagi~ trafik terkawal selepas melepasi waktu tengahari….

ok la, sekian sahaja laporan lalulintas dari IQ di sini~ lepas nih IQ akan memandu pulang ke negeri IQ kembali….doakan keselamatan IQ ok~ selamat hari raya semua!!

see ya!

*** pandu cermat jiwa selamat, ingatlah orang yang tersayang… peace yaw!

Thursday, August 25, 2011

bIsKuT rAyA!!

August 25, 2011 5

salam semua…

sebut pasal biskut raya, zaman sekarang nih banyak da ambik jalan pintas…iaitu kuih raya tunjuk-tunjuk…tu tandanya tak ada masa nak buat raya atau pun save bajet untuk buat kuih raya…

Alhamdulillah, raya kali nih IQ berpeluang untuk buat kuih raya….memandangkan IQ sekarang berada di rumah kakak IQ di Pahang dan beliau juga baru sahaja memiliki oven yang gedabak besar, so…semangat nak buat kuih raya membuak-buak….ishhh3~

hari ni IQ buat dua jenis kuih, semalam da siap satu jenis…iaitu cornflakes madu…sedap!! IQ da rasa tau~~ haha! menghabiskan kuih raya sebelum raya…teruk kena marah dengan kakak IQ..heeee~~


cornfalkes madu, paling senang dalam banyak-banyak biskut~~

hari ni plak IQ buat biskut nestum berbentuk bulan dan jugak biskut epal….semuanya resipi sendiri~ tak ada tengok mana-mana resipi….dan yang penting, main campak je bahannya…da lama tak buat kuih tapi main campak je, nasib baek menjadi~ [jadi la sangat…haha!]


ni namanya biskut epal tapi yang IQ buat kali nih bukan warna ijau….warna kuning dan warna merah sebab pewarna ijau tak ada~~ heee~tapi macam nih la~ letak cengkih atasnya~ heee~~

planning esok nak buat biskut dam plak, ni idea ummi IQ…ummi IQ nak ajar kitaorang buat…sebab sebelum nih tak pernah buat lagi…wait and see kalau menjadi ke tak~ heee~

ok la, baju raya da siap belum? IQ pakai baju raya tahun lepas je, bajet raya lari habes tahun nih…..heee~~ ok la~

see  ya!!

*** minggu depan da raya, sekejap je masa sekarang kan? sebulan hampir tiba ke penghujungnya~~ sob3~~

Wednesday, August 24, 2011

PuTiK JaMbU gOlOk = gAjUs ?

August 24, 2011 2

pelik? pelik la sebab bila berlainan negeri, kita akan dengar bermacam-macam jenis bahasa…ye tak?

okeh, ini adalah kesenimbungan daripada bahasa Terengganu…bahasa daerah Dungun yakni kampung belah abah IQ…tok [inenek] IQ memanggilnya dengan panggilan putik jambu golok….asalnya putik jambu golok ini diambil dari buah jambu golok [orang terengganu panggil la kan]…bahasa luar plak IQ tak kaji plak…heee~~

putik ini dipisahkan dari buah jambu dan dibakar dalam satu kuali yang penuh dengan api…nak tengok macam mana? macam niii….

Image002
ini tokki [atok] IQ…tengah bakar putik jambu golok a.k.a. gajus yang dimaksudkan…bakar sampai legam ok!

lepas bakar, nak bagi cepat sejuk, tanam putik jambu tu dalam pasir, nasib baek la pasir kat belakang rumah tokki IQ tu pasir warna putih…kenapa putih? sebab rumah tokki IQ tu da dekat dengan pantai…so, pasir putih ler…heee~

lepas tanam dengan pasir, dan bila da sejuk…da tiba masa untuk mengetuk untuk buang kulit legam tu…macam mana caranya? lihat video di bawah nih, adik IQ akan tunjukkan kat korang macam mana nak ketuk..heee~

haaa…amacam? faham? kalau faham? bagus laa…hasilnya? heee…

IMAG0785 (3)

tadaaaaaa!!!

pernah nampak buah ni di pasar-pasar raya? pernah kan? yang korang makan tu mesti mahal kan? sebab apa mahal? sebab prosedurnya pun susah~ kan? nak sedap lepas buang isinya, letak garam ke…perisa ke…apa je ikot selera korang…tapi bagi tokki IQ…dia suka makan gajus ni dengan air teh O panas…perghhh~~ kecur air liuq IQ….

sekian itu sahaja dari IQ~

happy holiday ok!

sticker IQ2

*** ini je la yang IQ mampu post buat korang, heee~

Tuesday, August 23, 2011

bArU!

August 23, 2011 10

salam semua!

mood nak ubah blog memandangkan raya da nak dekat…hehe~ ape kaitan? ye la, blog pun nak  raya jugak kan? so, IQ ubah header blog dan tag untuk shoutbox IQ…heee~~ comel tak?

header aku lagi la

header terbaruuuu~~

shoutbox6

tag untuk shoutbox…thanks pada  blog yang paling best untuk buat photoshop edited~~ wan hazel blog….kat sana IQ selalu belajar benda baru mengenai photoshop edited~ besh! dan IQ baru je blajar wat doodles~ cute kan? heee~ try sket2~ nanti IQ nak try lagi…macam besh je~ heee~ lepas ni nak buat kad raya plak~ weeeee~

sekian dahulu..heee~ selamat menjalani ibadah puasa! see ya!

*** da lama tak ada mood camni…..yippy!!!

Monday, August 22, 2011

RaMaDhAn Ya RaMaDhAn!

August 22, 2011 0

salam Ramadhan buat semua, hari ni dah hari ke-22 kita berpuasa kan? sedar tak sedar, sudah hampir ke penghujungnya…rasa baru semalam mulanya berpuasa…kan?

Bulan Ramadhan ni penuh dengan keberkatan, bak kata orang kalau tak memanfaat bulan yang penuh barakah nih memang tak sah la orang cakap, orang cakap bulan puasa tak ada hantu/syaitan…bulan puasa ni orang akan ramai buat ibadat….kan?

bagi IQ, bulan Ramadhan kali nih memberi IQ seribu satu dugaan buat diri IQ, diduga dengan sifat sabar yang kekadang IQ sendiri kecundang…diduga dengan masalah yang tak berkesudahan….akhirnya? undetermined~

Allah nak duga kita sekejap je, bagi kita masalah…tapi tak akan pernah bagi kita masalah yang kita tak boleh nak selesaikan…kalau kita tak mampu, berdoalah kepada-Nya…itu kata Abang Long IQ…banyak memberi nasihat sepanjang masalah ini berlaku…insya-Allah, IQ cuba kuat untuk semua..amin~

entry ni macam nak luahkan perasaaan jugak tapi tak per la, da lama IQ tak tulis, nanti ada waktu IQ tulis lagi, buat masa sekarang nih IQ masih serabut dengan apa yang berlaku…raya hampir tiba, mohon ianya akan berakhir tak lama lagi….amin~

sekian.

*** =| [I’m blur]

Sunday, August 21, 2011

cUtI bEbEnOr kOmE yEr!

August 21, 2011 2

salam pada semua, masih ingat pada IQ? Alhamdulillah, mujur la masih ingat, terima kasih pada sesiapa yang singgah ke blog IQ nih walaupun da lama IQ tak online dan menulis di blog ni, macam IQ pernah katakan dulu, masalah internet…sekarang da mencapap di rumah kakak IQ di Pahang, boleh la nak online sampai lebam!

rasa macam da lama sangat tak menulis..kekok rasanya nak menaip di keyboard laptop nih…serius! macam-macam hal yang da berlaku sepanjang tempoh IQ tak online nih….seperti…IQ da ada lesen memandu!! baru genap 7 hari pada hari ni~ hehe~ tapi da drive sampai pahang da..jauh bebenor jalannya kan? nak buat macam mana…nasib ler…

sepanjang cuti nih, IQ ada jugak belajar basic dan jugak specific pasal photography, walaupun macam bese je, tapi sket-sket tu bley la, dalam proses mendapatkan kamera, dan pada sesiapa nak jual DSLR yg second punyer, roger-roger la IQ yer!

selain tu, IQ ada buat draft tu post entry….itu memang wajib sebab masa mula-mula cuti, tangan macam tak boleh nak berenti…buat jugak draft entry…tapi akhirnya lama kelamaan, akibat sibuk dek buat lesen memandu dan jugak mengemas rumah…draft entry nih sempat buat setakat yang kat bawah nih je….

draf

IQ suka buat video pada waktu cuti nih, pantang ada event dengan family, mesti akan ada satu video berkaitan dengan aktiviti tu, IQ tak berkesempatan lagi nak upload kat U-tube….kalau IQ da upload, IQ letak ok!

cukup la coretan IQ sepanjang 2 bulan IQ da senyap nih….huhu! entry baru? esok ok! eh..esok nak buat biskut raya! tak per tak per…next time ok! see ya!

sticker IQ2

*** time to cari lagu baru…tambah koleksi~~

Saturday, August 20, 2011

aLaHaI…dOnUt oH dOnUt!

August 20, 2011 5

AMARAN! KESAH NI DA LAME, TAPI POST SEKARANG…SO, TAK ADA KENA MENGENA DENGAN BULAN POSE YER~~ HAHA!

DONUT? sape suka makan donut? rasanya suma orang suka kan? kali ni IQ nak bercerita sket pasal donut nih….ni kesah pengajaran buat semua, bukan sesi mengumpat ok!

kat Kuala Terengganu nih, kedai donut seperti Dunkin Donut, Big Apple, J-CO…semua tu tak ada lagi sebelum nih, dan baru-baru nih jugak, [tak ada la baru sangat], da nak masuk bulan ke-2 kedai Big Apple telah dibuka dalam pasaraya Giant di kawasan bandar Kuala Terengganu nih…sebelum Big Apple tu bukak lagi IQ da tau sebab masa dorang duk pasang-pasang lampu kat kedai tu IQ dah menggelepor orang terengganu cakap…yela, kedai makanan feveret IQ nak dibuka tak lama lagi…suke! hee~

main1

hari first pembukaan Big Apple tu IQ tak tau bila tapi pada suatu hari, lepas tiba je dari temerloh, IQ dan family IQ singgah nak beli donut, tanggapan IQ masa tu kiranya Big Apple tu da buka la kan…so, memang sah, IQ pergi masa tu memang first day Big Apple tu dibuka, memang bertuah la badan…so, apa lagi…beratur laa! ramai orang tu!

8

so, nak dijadikan cerita… IQ beratur sorang-sorang…nak ajak adik IQ yang bongsu tu dia lesap maen game kat situ…dan ada la dua orang mamat yang bersahabat baek..beratur belakang IQ…nice look…smart semacam la gak kan….tapi….bila dengar dorang bercakap…erkkk? korang pernah tengok cerita donut kat astro tak? haaa…lebih kurang la macam tu, cuma keras sket…tapi mulut? perghhh~~ kalah IQ…macam bertih jagung!

9

dorang bersembang punya la rancak! IQ berdiri depan dorang buat macam tak ada orang lain dah kat situ…bercakap bukan maen kuat dan rancak…dan plak, sempat lagi nak kutuk kedai Big Apple kesayangan IQ tuh, datang nak beratur, nak beli donut tapi sempat je nak komen macam-macam!

mamat A : keciknya kedai Big Apple nih, ambik dua lot je? kat tempat aku lagi besar…4 lot tau! ni nak berdiri pun da nak dekat dengan escalator nih…tak sesuai…!

mamat B : aah kan? baru buka kot….

dalam hati IQ masa tu? panas beb! da terang-terang kat tangan dia ada pamplet pasal pembukaan Big Apple kat pasaraya tu, memang la baru buka namanya! adoi! sempat je diaorang nak kutuk-kutuk…ishhh3…mamat-mamat ni nampaknya datang dari negeri laen…mungkin datang belajar kat sini…ermm…sabar IQ…sabar! IQ just sempat toleh belakang, buat jelingan maut! hahaha!

10

IQ malas nak dengar apa yang dorang bualkan lagi…tapi bila da nak sampai turn IQ tu, mamat A tu buat hal lagi…nak potong line plak daa…suka hati dia je, tak nampak ke IQ tercegat depan mata dia? tak kan la da SELALU makan donut kat tempat dia, da lupa macam mana prosedur nak beli donut? haiyyaaa! suka hati je kan? ikut line ler, first come first serve man!

11

part last nih memang buatkan IQ nak gelak guling-guling habes! bila da nak sampai turn dia, dia pun bercakap la dengan manager kat situ, speaking lagi tau! tadi elok je cakap bahasa melayu, tetiba plak nak cakap omputih, manager tu pun melayu kot…adoi! dia tanya pasal pamplet yang dia dapat dari mana ntah, kalau korang nak tau, sesape yang ada pamplet tu boleh dapat donut free…so, mamat A ni tuntut la dengan pamplet tu, dan rupa-rupanya? [seperti gambar di atas]

al-kisahnya, pamplet tu valid sampai pukul 11 pagi hari berkenaan sahaja dan waktu tu da pukul lima ++ petang…harap maklum~ itu la, bercakap bagai nak rak…komen itu tak kena, ini tak kena…pandai plak nak makan donut free..at last, pilih donut dan bayar sendiri…

so….

12

setiap tempat punya keistimewaannya tersendiri, jangan sesekali memandang rendah pada tempat orang…apatah lagi tempat yang memberi ilmu pengetahuan pada kita…jangan sampai memakan diri jika tersilap kata…apatah lagi, kita diamalkan dengan budaya bahasa jiwa bangsa…kan? peringatan buat semua termasuklah IQ…sekian dahulu dari IQ…

see ya!

*** peace yaw!!