Friday, July 30, 2010

SpEk BaRu + AwArD = EpY!!

July 30, 2010 3
today is friday..haha..memang la..sume orang tau ari ni ari jumaat..penuh keberkatan..penuh keinsafan jika dihayati betul2...dan hamba begitu suka apabila tiba hari jumaat..kerana hati hamba tenang..betol!! hamba tak tipoo..ini betol2..bukan cobaan!! heh!

alkisah la kan, tengok tajuk pown da menggambarkan mood sekarang nih..walopon hamba epy, tapi masih ada tugas yang perlu hamba selesaikan sebagai mahasiswi UTM ni...nak tau ape dier?? baca entry ni sampai habes kay!

ari ni hamba da ada penyelamat baru..hamba tak perlu risau lagi..sebelom ni, hamba hanya gelisah tak tentu hala apabila berada di dalam kelas seharian..kerana ape?? kerana hamba rabun+silau...hamba tak dapat melihat dengan jelas...lecturer tulis huruf R hamba tulis dalam buku huruf B..tapi salah hamba jugak, tak reti2 nak duk barisan budak2 pandai kat hadapan kelas...banyak kelebihannya, tapi tak pernah nak ambik peluang...haishh...ape nak jadik nih...hamba bukan ape..setiap kali hamba sampai ke kelas, mesti barisan hadapan tu da penuh [cakap je la selalu datang kuliah lewat] hahaha...hamba selalu bangun awal tapi selalu je ambik masa yang lama untuk bersiap..bukan hamba nak make up pown, tak hengen hamba nak letak maskara bagi bulu mata hamba nih panjang2..tak perlu..hamba da cukup comel..hahaha..pasan!

berbalik pada tujuan asal hamba menulis entry ini..heh! ke mana plak hamba sesat tadi..haaa! hamba da ada spek baru...setelah hampir dua minggu hamba membutakan mata hamba, akhirnya hamba dapat juga mencari pengganti baru untuk mata hamba yang tersayang nih....hamba bertekad untuk buat spek awal minggu ni di atas sebab mata hamba bertambah teruk selepas camp KAR yang lepas...masalah silau pula bertambah kritikal...rabun tak ada sangat tapi silau je lebih...huhu..so, as conclusion..hamba hanya pakai spek hamba ni pada waktu malam dan waktu belajar..ngee~~
 sebelah kiri spek lame yang da pecah, yang sebelahnye spek baru..hehe..
Ya Allah..anak sapa la yang cute sangat nih..haha..pasan!!
_____________________________________________________________________


hehehe...kat sini hamba nak demand jap ngan award yang hamba dapat dari Syaza...hehe..dun mare pada sape yang jeles..hamba dapat award nih da lame..tapi baru sekarang hamba dapat wat entri tentang award nih...thanks syaza! len kali bagi lagi tau..hehehe...
_________________________________________________________________________

sekarang nih hamba agak busy ngan eseimen + tutorial dan jugak pertandingan essay yang diwajibkan ke atas student yang ambik highway engineering....huhu...nak tak nak kena buat jugak..sebab ia melibatkan carry mark hamba...esok hamba kena hantar by post kepada Road Engineering Association Of Malaysia..hamba bergandingan ngan rakan seperjuangan hamba, Farah sedang bertungkus lumus dalam menyiapkan essay sepanjang 5000 patah perkataan..huhu...tak per..usaha tangga kejayaan! mule da mereng~~

ok la..setakat ini sahaja entry hamba kali nih...hamba nak kena siapkan essay tu bagi cukup ngam2 5000 patah perkataan [bley ke tak agaknye??] insya-Allah...huhu...sampai di sini...see you later! daa~~

*** cuba dengar lagu di blog hamba nih..best kan.?? hamba sukakannye...Maher Zain - Insya-Allah..

Tuesday, July 27, 2010

KuRsUs AsAs ReKrEaSi (KAR) 2010

July 27, 2010 2
ujung minggu lepas, kelab hamba iaitu kelab rekreasi mahasiswa [SRCUTM] telah mengadakan kursus asas rekreasi atau lebih dikenali sebagai KAR khas untuk mahasiswa-mahasiswi baru..cewaahhh!! ayat hamba begitu skema skali bukan..mereng sudah memainkan peranan..berjaga-jaga!

banner program...
aktivti dijalan selama 2hari 2malam..pada 23-25 julai 2010.hamba ditugaskan sebagai fasilitator utk kumpulan 2..bersama-sama ti jian liang iaitu fasilitator kumpulan dua jugak..hee...first aktivti dimulakan dengan nightwalk. aktiviti dijalankan agak lewat disebabkan tempoh masa utk mengambil peserta-peserta dari seluruh UTM dengan kenderaan2 ahli kelab yang sedia ada...namun, aktiviti berjalan dengan lancar malam itu. setelah taklimat dan pembahagian kumpulan, nightwalk dijalankan..hamba mengambil tugas hamba sebagai fasilitator kumpulan 2..perjalanan mengambil masa hampir satu jam setengah..hamba da kecut perut apabila fasi Ti telah menggunakan jalan yang salah..naseb baek la kami melalui hutan yang senang iaitu hutan di dalam UTM..tapi tak boleh dipandang ringan jugak, silap haribulan, menangis peserta-peserta tu kang...

taklimat sebelom nightwalk....nampak hamba tak?? tuuu..
 pengenalan kelab diadakan setelah nightwalk selamat dibuat..walopon kumpulan hamba sesat, tapi kami bersyukur..kami tetap di jalan yang benar..haha...habes sesi ice breaking..sume dibenarkan tidor tapi sentri tetap dibuat..sentri tu bermaksud berjaga mengikut giliran..so, utk group hamba, kena berjaga dari kol 3 hgga kol 4..sepanjang sentri, hamba ajak adik-adik hamba masak nasi utk persiapan sarapan esok harinya...

president kelab berucap..cewaahhh!! idop din j! j for jambu! hehe
hari kedua, aktiviti yang diadakan adalah flying fox, berbasikal dalam hutan [mountain bike], isyarat hutan+trekking, dan jugak game besh! haha..walopon hamba hanya la fasi tapi hamba jugak terlibat untuk mencuba aktiviti2 ini..sebab sebelom ini, hamba tak sempat nak join program KAR pada tahun lepas disebabkan hamba join sukan di kolej..so, hamba ambik jugak kesempatan ini...hehe..dun mare ye adik2..akak pown nak main jugak..haha...yang paling besh flying fox..terbaek la!! utk game malam tu, paling menarik hamba rasekan..memang menarik..hamba sendiri tak pernah join game camtu..game memasak telur dengan menggunakan pelbagai cara tapi peserta mesti mencari bahan2 dan barang2 masak di kedai2 yang disediakan..kedai2 tu plak sebenarnya ada yang tak ley dipakai langsung pown..yakni menjual barang2 yang diperlukan tapi rosak...besh kan?? try maen..tentu menarik! utk game ni, kumpulan hamba menang sebab telur separuh masak yang dimasak dalam tanah liat menjadi pilihan juri malam tersebut...congrats guys!!

haha..gambar paling lawak..tu adalah hamba...hamba kena tendang sebab nak elakkn hamba kena pressure akibat terlampau laju..naseb la hamba kena kaki senior hamba nih..
berbasikal..juweisah..laju2..
hari last, pagi2 lagi da maen air...berkayak.srunuk la jugak...lastly, hamba nak jugak kayak hamba nih terbalik..mase tu naik kayak ngan sapex [alumni kelab]...so, sapex la jadi mangsa hamba utk basahkan diri utk tenggalan dalam tasek..huhuhu..naseb ko la sapex..

berkayak...masa utk menjalankan demo rescue pada peserta
 petang plak, lepas kemas barang2 sume...aktiviti orientering diadakan berbentuk game..macam tresure hunt je tapi berteraskan orientering, basikal dan tali....utk mencari check point pown kena gune orientering..naseb hangpa la kan..haha...hamba ditugaskan menjaga checkpoint ke2..yakni berteraskan orientering..bersama2 senior ajis..cewaahhh!! tittle tinggi tuh...hehe..tapi memang patot dpat pon..OTAI!!

game orientering yang melibatkan pemasangan balik tube basikal..
ni checkpoint yang hamba jaga..tapi mana hamba??
habes aktiviti orientering, terus majlis penutup..hamba tak ambik part sangat mase ni sebab hamba sebuk berkejaran ngan ajk2 yang ada sebab hamba bertindak utk membaling tepung..hamba orang pertama utk ajk2 yang kena baling tepung..macam mana la hamba tak sakit hati..hahaha....bukan la sakit hati sangat..layan je...tapi at last, hamba turut meraikan kumpulan hamba yang menjadi juara keseluruhan utk kem ini..gembira betul hamba..apatah lagi adik2 kumpulan hamba...hehehehe..
ini sungai kami..
ni adik2 kumpulan hamba, lia, sam, pris, nasy..tapi mana latif??
laa..kt sni upenye..latif penat..tambah2 plak puasa sunat nisfu syaaban..rajin benor dier..


barisan peserta dan ajk yang menjayakan KAR2010
free style from us...cewaahhh!!
urusetia..xsume yang masuk..malu knonnye..haha..
kebahagiaan tuan president..bak kata nasir la kan..haha
SRCUTM..TOTAL OUTDOOR..YEAHH!!
sekian sahaja penulisan hamba kali ini..hujung minggu ni ada lagi aktiviti yang bakal diadakan..seperti orientering dan masakan rimba..lagi dua minggu plak, ekspidisi gunung berlumut di kluang..hehe..yang tu hamba betol2 tak sabar..opss..haha..

Monday, July 26, 2010

hAtI tEnAnG bEb..

July 26, 2010 0
setelah satu hari hamba mengalir sungai baru di pipi hamba..
akhirnya hamba tenang..
hamba mempunyai kawan-kawan yang betul2 menghilangkan segala perasaan itu..
terima kaseh semua...
hamba begitu menghargainya..

selepas hamba menulis status yang agak menyayat hati semua kawan-kawan hamba, ada seorang teman hamba yang baek hati, memberi hamba link ini...


satu video yang mengandungi lagu yang menenangkan hati hamba sepenuhnya...terima kasih pada din suboh..salah seorang rakan kenalan kelab...hati hamba betol2 tertarik dengan lagu itu...lagu INSYA-ALLAH by MAHER ZAIN....banyak kali hamba replay lagu tersebut sampai la hamba mendownload lagu tersebut....

begitu menusuk lagunya...lantas, hamba pown mendownload lagu2 yang dinyanyikan oleh maher zain..try la dengar..pasti anda tertarik..seperti hamba...


sekian...




Wednesday, July 21, 2010

21 JuLai...

July 21, 2010 3
 
ari ni ari bersejarah...
buat insan-insan yang hamba kenali....
cewaaahhhh! 
bermadah plak hamba...
well..
yela..ari ni ari istimewa bagi insan-insan terpilih..
hamba malas nak bercakap panjang..
straight to da point ja k...

di sini hamba ingin mengucapkan 
selamat hari ulangtahun kelahiran buat bro keyo...
hari ni genaplah bro keyo 22tahun..
alaa..tak sampai setahun pon beza hamba dengan bro keyo kan..
huhuhu...
hamba mendoakan agar
umur yang telah meningkat ni
akan meningkatkan lagi tahap kematangan bro keyo...
kihkihkih..macam perli..tapi ianya benar..
hehehe...


kek buat bro keyo dan sesape yang sambut besday ari ni..
HEPI BESDAY!!

haaa..dis is bro keyo n his adik2 angkat baru..
hehe..adik angkat masa program kt perak tempoh hari..
adik kesayangan dier la tuh..
sampai hamba pown da lupe sebagai adik dier jugak
eeee..tak adil!!!!

___________________________________________________________________

kat sini aku nak wish pada seseorang yang sambut birthdaynye ari ni jugak...
walopon sudah tak bertegur sapa lama,
tapi hamba tak nak ketinggalan meng'wish' besday pada dier...

utk mohamad hazim aiman..
selamat hari ulangtahun kelahiran ke-21..
moge panjang umor dan dimurahkan rezki...
ikhlas dari hamba...
____________________________________________________________________

ari ni hamba tak banyak kelas sangat...
start kelas kol9...habes kol 11 pagi..
jap je kan...satu subjek je
CIVIL ENGINEERING MATERIALS..
syok kelas tuh...hamba suke sangat..
tak mengantuk..sebab lecturernye selalu buat hamba tergelak..
aloo...lecturer hamba da tua berumur ok..da kawen..
anaknya sebaya je ngan hamba...
tak ada unsur2 suke yang pelik okai...
muahahahaha...
tapi sayang...kelas materials hanya sekali seminggu..
campur dengan kelas tutorial satu jam...
adehhh~~

okai laa..hamba ada kerja lagi yang perlu diselesaikan..
till then...bubye~~
## hamba suka teddy bear di atas..sape nak bagi hamba teddy bear tuh??
muahahahaha..oh teddy bear..soo cute!!!!!!
[tetibe je sewel]

Tuesday, July 20, 2010

HaTi..

July 20, 2010 5
hamba ingin mengarang entry tapi hamba xtau nak mengarang ape yang sebenarnye..sebelom ni, waktu hamba sebuk, punyer la hamba mendapat idea yang mencurah-curah ke ladang gandum..bila da mengadap laptop terchenta, mula la hamba kehausan idea...macam2...

dan sekarang hamba ingin berkata soal hati..hamba sedang membuka laman sosial yang begitu gah dan masyhur abad ini..FACEBOOK...sume orang pastinye ada akaun dorang kan..tak kira la sesiapa pown..waktu hamba melawat ke Medan, Indonesia pown..anak-anak yatim yang hamba kunjungi pown da ada akaun facebook masing-masing..mase tu memang hamba terkejut kera sebab tak sangka, anak-anak yatim yang hanya tinggal di kawasan yang agak susah keadaannya pown da ada akaun facebook...canggih betol budak-budak sekarang..

gambar sumber google

berbalik pada cerita asal hamba...HATI..well..sume orang pasti punyai hati..hamba jua...kalu hamba tiada hati, hamba tak akan dapat hidop punye..di facebook, hamba selalu terbaca status seorang kenalan hamba mengenai hati dier, jiwa dier, soal perasaan dier..dan macam2 tentang dier laa..tapi yang tak sedapnya, hamba membaca pasal hal peribadinya..hamba selalu fikirkan dier mengalami masalah dengan boyfriendnye ..setiap kali statusnye mesti berkaitan dengan seorang lelaki..berkata soal hatinya...bukan hamba nak menjaga tepi kain batiknya..tapi kalau setiap kali statusnya bertukar, mseti berkaitan dengan soal hatinya dan dia akan menukar statusnye hampir setiap 15minit...adakah patut dia melakukan semua itu??


jika kita fikirkan balik, buat apa kita menulis semua itu di hadapan khalayak ramai yang boleh membacanya...lebih baek luahkan pada seorang rakan atau menulis blog macam hamba ini...well...hamba juga seperti dia dahulu, setiap kali fikiran hamba bermain dengan hati dan perasaan, mesti hamba menulisnye pada status hamba..pada waktu tu hamba masih single..so...hamba fikir..apa orang nak kesah..hamba single..buat ape orang nak ambik tau kan..hampir setiap jugak hamba menukar status hamba mengaitkan hati perasaan hamba yang ingin dipunya..eee..tak malu tol!! hahaha..then, sampai la suatu hari dan suatu ketika...status hamba ditegur teman persekolahan hamba sendiri...dier menegur hamba utk tidak terlalu mengikut perasaan dan juga menulis hal perihal mengenai kekecewaan hamba pada status..hamba mula sedar..betul jugak diperkatakan oleh rakan persekolahan hamba itu..buat apa membuka pekung di dada di hadapan khalayak ramai..orang pasti melihat kelemahan kita..dan akan membenci kita...betul kan???

setelah kejadian itu berlaku, utk status di facebook hamba, hamba hanya menulis ape yang sengal2,mengom2 seperti otak hamba yang separuh mereng nih..tak pown hamba akan menulis perihal terkini tentang aktiviti yang hamba lakukan...itu sahaja...jika kite menulis tentang peribadi, kurang manis orang lain melihatnya...hamba yakin tak semua jugak nak melayan status kita macam tuh, kadang2 wat bolayan je....nak tulis jugak??? buka akaun blog..meraung la di blog sendiri..jangan lupe folo hamba okai! muahahaha...yang penting..stay simple..dan sempoi n cool...cewaaahhhh!



Sunday, July 18, 2010

KhIdMaT MaSyArAkAt BaTu GaJaH 2010

July 18, 2010 7
setelah sekian lame, baru hamba dapat meng'update' entry mengenai aktiviti yang agak lama berkesudahan....tapi tak pe la..hamba nak berkongsi pengalaman, minat hamba di sni...

8 hingga 11 julai yang lalu, hamba terlibat dengan program yang diberi tajok di atas..dalam program ini setiap ahlinya dijadikan anak angkat kepada keluarga angkat yang telah dibahagikan...hamba merasa bertuah sangat2 sebab mendapat sebuah keluarga angkat yang prihatin dan baik...nama ayah angkat hamba Tuan Haji Safia...bekas guru di sekolah rendah...baru dua tahun pencen...mak angkat hamba plak, seorang bekas pegawai bank..da 9tahun pencen...pencen awal katanya...huhu..

 ini keluarga angkat hamba.
dari kiri ; mira, ayah, mak dan hamba

al-kisahnya kami semua di sana utk mengadakan khidmat masyarakat dengan masyarakat di sana...masyarakat di sana merangkumi banyak kampung seperti kampung bakap, kampung seri kulim, kampung batu 1, kampung sentang, kampung air mati dan sebagainya..banyak kan kampungnye..huhu..hamba sebagai jurugambar rasmi program..[iyeke?? betol laa..da nama pn unit multimedia]..hamba ditugaskan mengambil gambar sepanjang program berjalan...sambil2 ambik gambar hamba belajar teknik mengambil gambar secara kreatif jugak...huhu...hamba gune kamera DSLR milik kawan hamba sahaja..mana la hamba mampu nak membelinye...

ni salah satu tempat yang hamba lawati...tempat membuat replika kapal..
kapal di atas berharga RM4000++..
mau??

hamba berada di sana selama 3hari 3malam...macam2 program yang diadakan seperti slot ICT utk pelajar sekolah, pameran ICT..taklimat OPENSOURCE..taklimat LPPKN, sukaneka, gotong royong, dan macam2 lagi laa...ada jugak aktiviti masak dodol dan rendang tok tau...almaklum laa..hamba kan berada di negeri perak..rendang tok mane bley ketinggalan kan..heee..tapi naseb hamba kurang baik..hamba tak sempat makan rendang tok tuu..sebab da basi..[tu la..sape sruh tak makan awal2..pdan muke!]

walopon hamba sebuk dengan aktiviti program, keluarga angkat hamba sempat membawa hamba dan adik beradik angkat hamba; mira berjalan-jalan sekitar batu gajah...tempat yang femes kat sana iaitu kellie's castle...seronok hamba tidak terkata kerana sebelom ini hamba hanya pernah melihatnya di kaca televisyen..dan sekarang hamba da menjejakan kaki ke sana...
di bahagian atas istana...
smart da model tuh..hahaha
di puncak paling atas istana..sapa kata hamba gayat?? xdenyee..
bila da mesra...mula la tak nak balik...hamba menangis tersedu2...tak nak balik..hampir nak mengamuk di dewan masa penyerahan kembali anak angkat tuh..haha..xde la...hamba da besar...mengalirkan air mata sedikit shaja..harap maklom...ngeh3....hamba seronok sepanjang berada di sana....memang hajat hati hamba xmau pulang lagi pada waktu tu tapi terpakse pulang jugak sebab hamba akan mulakan kuliah baru pada keesokkan harinya..naseb hamba la...lambaian terakhir buat ayahanda dan bonda di sana....anakanda di sini mendoakan ayahanda dan bonda sejahtera ke akhirnya.. amiin..