Tuesday, July 17, 2018

Buat Alignment & Balancing Tayar Kereta Terbaik Di Kedai Viral Facebook

July 17, 2018 10
Benda ni rasanya dah hampir sebulan lepas berlalu. Tapi IQ nak share jugak dengan korang sebab benda ni rugi kalau IQ tak share. Terutama bila berkaitan dengan benda yang utama kita perlukan dalam urusan seharian; iaitu KERETA.

Bagi pemilik kereta, semestinya mempunyai rasa untuk jaga keadaan kereta dengan baik. Bukan hanya sekadar start enjin kereta dan terus gerak. Bukan, ye dak? Mesti nak jaga kereta elok-elok dan elak kereta daripada tersadai tepi jalan akibat kurang penjagaan kereta yang sewajarnya.

BAIKI MACAM TAK BAIKI
Awal tahun hari tu, IQ ada cerita tentang IQ servis kereta IQ yang hampir cecah RM1k walaupun hanya servis biasa. Ini semua disebabkan penambahan kos pada bahagian tayar dan seangkatan dengannya. Tapi tak sampai setahun, keadaan kereta IQ mula menunjukkan keadaan yang tak best untuk dipandu.

Keadaan tayar plak makin membotak. Botaknya hanya pada satu side sahaja. IQ fikir mesti ada yang tak kena dengan Alignment tayar kereta IQ. Bila IQ bawak kereta IQ pun jadi tak selesa, gegarnya kuat! Dan mudah slide bila tibanya waktu hujan.
Buat Alignment & Balancing Tayar Kereta Terbaik Di Kedai Viral Facebook
Viral di Facebook, Norman Hakim pun pergi situ
Masa raya kedua rasanya, IQ nampak adik ipar IQ share info dekat Facebook tentang kedai yang buat alignment yang bagus dan ianya dibuat secara manual! Bila baca detail, penulis sangat recommend orang ramai buat alignment tayar dekat bengkel tu. Hati IQ dah terdetik, kereta IQ perlu buat alignment memandangkan keadaan kereta macam dah tak stabil untuk dibawak.

IQ pun tekad nak bawak kereta IQ untuk buat alignment. Apatah lagi dapat mimpi yang tak best, kononnya dapat petanda kalau buat lambat alignment ni, mungkin akan jadi apa-apa. Duk fikir sangat pasal alignment kereta, sampai terbawak-bawak dalam mimpi. huhu. Mohon dijauhkan segala kemungkinan yang tak baik.

TEKAD NAK BUAT ALIGNMENT
Satu pagi di hujung minggu tiba, IQ sempat bincang dengan adik ipar (suami adik). Plan nak ajak dia, sebab dia kan lelaki. Bab-bab kereta kan mesti kena bawak orang lelaki ni, baru confident sikit dan peluang nak kena tipu pun rendah. Tapi disebabkan adik dan suami dia balik Pahang masa tu, nak tak nak IQ kena pergi sendiri jugak. Berdua dengan Qa'id jer. huhu.

Menapak la IQ ke bengkel yang terletak di Jalan Gombak. Sebelumnya IQ dah call owner bengkel siap-siap, konon nak booking tapi dia cakap first come first serve. So, kena la pergi sana jugak. Tak boleh nak booking-booking. Katanya, ramai orang datang bengkel, tak boleh nak booking.
Buat Alignment & Balancing Tayar Kereta Terbaik Di Kedai Viral Facebook
Ramai sangat orang. 
Sampai jer di bengkel, tu dia!! Banyak kereta tengah tunggu giliran. Ikut hati malas nak tunggu tapi disebabkan keadaan kereta yang dah sangat-sangat perlukan alignment, IQ tunggu jugak. Tempoh menunggu yang Mr Chan (Owner bengkel) janjikan dalam masa 1 jam. IQ bersetuju untuk tunggu dalam waktu tu.

Sambil-sambil tu, IQ tengok cara Mr Chan dan anak-anak buahnya buat kerja. Kedai Mr Chan ni viral masa raya hari tu di Facebook. Katanya alignment dilakukan menggunakan jaga lama iaitu manual, tanpa menggunakan komputer. Dan yer, ternyata semuanya betul!. Cara yang Mr Chan gunakan memang old school yang diwariskan oleh datuk Mr Chan sendiri.

KEMAHIRAN DITURUNKAN
Mr Chan yang mewarisi perniagaan Alignment tayar dah berkhidmat dalam bidang tu selama 20 tahun! Kerja alignment tayar tersebut bermula daripada mendiang datuknya dan seterusnya diwariskan kepada mendiang bapanya dan seterusnya kepada Mr Chan. Dorang telah melakukan kerja alignment sejak 40 tahun yang lalu. Sangat berpengalaman tentang Alignment tayar ni.
Buat Alignment & Balancing Tayar Kereta Terbaik Di Kedai Viral Facebook
Masa untuk betulkan alignment. Lari teruk!
Ok. Dipendekkan cerita, IQ dah bosan gila nak tunggu dekat bengkel tu. IQ sampai 11.30 pagi, pukul 2 kereta IQ tak diusik lagi untuk dibaiki. Panas jugak hati. haha! Dah la IQ nak gerak pergi kenduri. Kawan-kawan semua dah sampai, IQ je belum. Qa'id pun dah mula meragam. Nak tidur. Last-last IQ duduk dalam kereta sebab nak tidurkan Qa'id. Staff Mr Chan sangat prihatin sebab tanya IQ kot-kot IQ nak balik ke apa...IQ dah moody masa tu, IQ just cakap nak tidurkan anak je kejap. Tak der balik. IQ dah redha tak dapat pergi kenduri kawan, memandangkan kereta IQ perlukan servis ni.

3 jam IQ tunggu, akhirnya tibalah giliran kereta IQ. huhu. Panas hati tapi nak buat macam mana, dah namanya kedai famous. Kena tunggu dengan penuh kesabaran la jawabnya. Mr Chan sangat friendly dan sangat generous person. Dia mintak maaf banyak kali sebab lambat settlekan kereta IQ masa tu. Nak buat macam mana, cara Mr Chan layan pelanggan dia sangat memuaskan hati.

BAIKI SAMPAI BETUL2 ELOK!
Apa yang Mr Chan akan buat? Dia akan bawak kereta kita terlebih dulu, tengok apa masalah. Then, dia akan start betulkan. Kalau dah tahu apa masalah kereta, just bagitahu direct dan boleh terus cek pakai alat alignment manual tu. Lepas tu, dia akan baiki mengikut yang sepatutnya. Mr Chan akan pastikan alignment tayar akan jadi elok seeloknya. Tanpa ada masalah. Selagi tak elok, Mr Chan tak akan benarkan kita balik.

Kereta IQ lari alignment agak teruk. Sebab tu juga, bila tiba waktu hujan..IQ tak boleh nak drive even 80km/j pun. Lepas staf Mr Chan betulkan alignment, Mr Chan dengan sendirinya akan pandu kereta kita untuk pastikan ianya tidak bermasalah lagi. Untuk kereta IQ, terpaksa test 3 kali sebab keadaan tayar yang dah sekata dan terpaksa diubah kedudukan.
Buat Alignment & Balancing Tayar Kereta Terbaik Di Kedai Viral Facebook
Test kereta kali ke3. Puas hati dapat tahu apa masalah dengan sendirinya. Mr Chan explain satu2 apa masalah dengan kereta kita. Thumbs up!
Last sekali adjust stereng kereta. Kereta IQ pun ada buat balancing sebab kereta agak gegar bila drive laju. So, kena buat balancing juga. Settle semua, rasa LEGA yang amat!!! Bila dah siap, terasa bawak kereta lain. Keadaan sebelum dan selepas sangat-sangat berbeza! Tak ada lagi kereta menyenget ke kiri, stereng dalam keadaan tegak dan jugak semestinya bawak 100km/j pun masih steady. huhu.

SERVIS 10 BINTANG
Untuk servis di bengkel Mr Chan ni IQ bagi 10 bintang TAPI kalau nak pergi, better pergi hari bekerja. Kalau tak ada masa sangat hari bekerja, please datang awal pagi. Pergi cepat, InsyaAllah tak ada kereta banyak sangat. IQ ambil masa 4 jam untuk settle semuanya. Kenduri hari tu terlepas, tak apa la...tak ada rezeki. huhu.

UPDATE HARGA ALIGNMENT TAYAR! 

Bayaran yang dikenakan pada IQ untuk alignment + balancing adalah hanya RM75. Bagi IQ berbaloi sebab Mr Chan buat tayar kereta IQ sampai elok dan puas hati. Tiga kali tukar kedudukan tayar. IQ nak bagi lebih Mr Chan pun tak mau. Sebab dia cakap dah fixed harga. Kalau nak belanja, dia suruh bawak makanan untuk dia makan, sebab dia sendiri tak ada masa nak beli makanan sebab terlampau sibuk penuhi tuntutan kerjanya. Terbaik!

Hari tu ada la junior IQ pm IQ tanyakan tentang bengkel Mr Chan yang IQ update di IGStory IQ ni. Dia nak buat alignment tayar juga. Dan apa yang dia update selepas dia pergi bengkel tu? Dia pun sama PUAS HATI. Highly Recommended katanya. Alhamdulillah. Terbaik!

Kalau korang nak buat Alignment dekat bengkel Mr Chan ni, boleh la ke bengkel Mr Chan seperti di dalam gambar di bawah. Nak lebih kepastian lokasinya, sila call Mr Chan. Mr Chan sangat friendly, dia akan bagi direction kat korang sampai la korang ke bengkel dia.

MR CHAN
012-3928281

Sunday, July 15, 2018

Yayasan Qaseh ZY Phyto - Aktiviti Bersifat Kemasyarakatan

July 15, 2018 6
Yayasan Qaseh ZY Phyto merupakan satu organisasi yang ditubuhkan oleh Syarikat OEM terkemuka di Malaysia iaitu Syarikat ZY Phyto Tech Industries Sdn Bhd bagi bertujuan memperkasa sosio ekonomi ummah melalui jaringan perniagaan, pembangunan ilmu, latihan dan juga usahasama sahabat secara istiqamah.

Di samping itu, penubuhannya bertujuaan meningkatkan keteguhan diri melalui program peningkatan dari aspek aqidah (kerohanian), identiti diri (Psikologi dan motivasi diri) dan memperkasa ekonomi setempat menerusi rantaian perniagaan utama ZY Phyto sendiri.


LATAR BELAKANG PENUBUHAN
Yayasan Qaseh ZY Phyto - Aktiviti Bersifat Kemasyarakatan
Penubuhan Yayasan Qaseh ZY Phyto yang dicetuskan oleh Tuan Zaidi bin Yusoff, CEO Syarikat ZY Phyto Tech Industries kini telah diperakui sebagai sebuah badan atau syarikat berhad mulai 17 November 2016.
No Pendaftaran : (1209349W)

AHLI LEMBAGA PENGARAH YAYASAN QASEH ZY PHYTO
Yayasan Qaseh ZY Phyto - Aktiviti Bersifat Kemasyarakatan

Menurut Puan Sharifah Ameelia Akma, iaitu Kumpulan Pengarah Eksekutif ZY Phyto dan juga antara orang kuat yang berada di barisan hadapan dalam pengembangan aktiviti kemanusiaan, pembentukan insaniah, mendorong staf dalam pelbagai aktiviti dalaman dan luaran, terutama pendedahan dan penglibatan serta-merta dalam kerja-kerja dan aktiviti kesukarelawan. Beliau juga turut berusaha bekerjasama dengan kumpulan organisasi kerajaan dan bukan kerajaan melalui aktiviti-aktiviti semasa di bawah naungan Yayasan Qaseh ZY Phyto dan Akademi ZY Phyto.

Dengan menyalurkan bantuan sumbangan dari segi kewangan, Yayasan Qaseh Zy Phyto juga memberikan keperluan asas seperti makan dan pakaian kepada badan-badan kebajikan seperti rumah anak-anak yatim dan rumah perlindungan orang tua yang kurang bernasib baik.

AKTIVITI KEMASYARAKATAN ZY PHYTO
Banyak aktiviti yang melibatkan masyarakat yang memerlukan termasuklah lawatan sambil memberi sumbangan, mengadakan majlis doa selamat bersama pelajar-pelajar tahfiz dan juga mengendalikan majlis kemasyarakatan bersama-sama komuniti Islam.

Yayasan Qaseh ZY Phyto - Aktiviti Bersifat Kemasyarakatan
Agihan bantuan kewangan dan keperluan asas di bumi Sarawak

Yayasan Qaseh ZY Phyto - Aktiviti Bersifat Kemasyarakatan
ZY Phyto dengan kerjasama Erat Komitee bergambar bersama pelajar tahfiz dalam program infaq.

Yayasan Qaseh ZY Phyto - Aktiviti Bersifat Kemasyarakatan
Maahad Tahfiz yang terlibat

Yayasan Qaseh ZY Phyto - Aktiviti Bersifat Kemasyarakatan
Program tahunan Zy Phyto berbuka puasa.


Yayasan Qaseh ZY Phyto - Aktiviti Bersifat Kemasyarakatan
Puan Syarifah Ameelia Akma menyampaikan sumbangan telekung kepada warga emas dalam program Hargai Warga Emas di Pusat Aktiviti Warga Emas Cheras Baru pada bulan Mei yang lalu.

Yayasan Qaseh ZY Phyto - Aktiviti Bersifat Kemasyarakatan
Sesi bersama Warga emas yang terlibat dalam program Hargai Warga Emas

Yayasan Qaseh ZY Phyto - Aktiviti Bersifat Kemasyarakatan
Puan Sharifah Ameelia Akma bersama warga emas yang terlibat

Yayasan Qaseh ZY Phyto - Aktiviti Bersifat Kemasyarakatan
Aktiviti rutin membantu gelandangan di Klang

Yayasan Qaseh ZY Phyto - Aktiviti Bersifat Kemasyarakatan

Antara badan-badan yang disokong oleh Yayasan Qaseh Zy Phyto termasuklah;

  • Rumah Pertiwi Kuang
  • Rumah Perlindungan As Safiyah Alam Jaya
  • Tahfiz Al Hidayah Kapar
  • Tahfiz Al Falahiyah Subang
  • Tahfiz Seksyen 13 Shah Alam
  • Pusat Dialisis Mais
  • Pusat Tahfiz Sungai Merab

Yayasan Qaseh Zy Phyto telah berjaya mengadakan pelbagai aktiviti menarik sepanjang penubuhannya. Alhamdulillah. dan moga dengan segala aktiviti yang bersifat kemasyarakatan ini, didoakan Yayasan Qaseh Zy Phyto akan sentiasa dilimpahkan rezeki bagi terus berbakti dan berbudi kepada yang memerlukan. Insya-Allah.

Segala info mengenai Yayasan Qaseh Zy Phyto, korang boleh layari Facebook Page mereka di bawah

FACEBOOK FANPAGE: YAYASAN QASEH ZY PHYTO

Monday, July 2, 2018

Pengalaman Cabut Gigi Bongsu di Hospital Kuala Lumpur

July 02, 2018 11
Pengalaman Cabut Gigi Bongsu di Hospital Kuala Lumpur
Terasa bengkak lagi pipi ni. Teringat-ingat saat kaki menggeletar masa berada dalam bilik doktor. Aircond sejuk tapi rasa sejuk takut tu lebih kuasai diri. Nak tak nak kena buat. Tak buat nanti sakit lagi. huhu. Biarpun dah rasa pengalaman cabut gigi dua kali (Baca sini), tapi kali ni lain benar rasanya sebab nak kena OPERATE!

IQ ada appointment dengan doktor di Hospital Kuala Lumpur pasa 26 Jun 2018 yang lepas tentang masalah gigi bongsu IQ ni. IQ dah buat appointment ni sejak sebelum puasa lagi. Tapi disebabkan kes IQ bukanlah kes serius iaitu sampai sakit bengkak teruk tu tak ada, so doktor tak bagi tarikh yang awal untuk cabut gigi bongsu IQ ni. So, buat lepas raya.

DIARAH UNTUK CABUT GIGI BONGSU...
Oh ya! Sebelum IQ dapat appointment di HKL ni, IQ pergi Klinik Pergigian Kerajaan yang biasa. Atas nasihat doktor di klinik, IQ diminta untuk buat operation di mana-mana hospital yang IQ boleh pilih. Hospital yang terlibat termasuk HKL, Hospital Ampang, Hospital Selayang dan juga PPUM. Pilih jer nak hospital mana sekitar Lembah Klang ni. IQ pilih HKL sebab IQ biasa pergi HKL jer. huhu.

Seminggu sebelum tarikh appointment, IQ pergi buat scaling dekat Klinik Pergigian Jasin, Melaka. Kebetulan masih bercuti raya, jadi IQ ambik peluang cuci gigi dulu sebab doktor gigi dah pesan sebelum buang gigi bongsu ni kena cuci dan tampal gigi. Untuk tampal gigi, belum berpeluang lagi. InsyaAllah, next time sebelum berlubang. huhu..

HARI APPOINTMENT TIBA...
Appointment pukul 9.30 pagi. Pukul 8.30 pagi gerak dari rumah. Kalau ikutkan tak jauh mana, 15 minit boleh sampai kalau ikut highway DUKE 2, tapi nak susur keluar jammed teruk. KL kan? Sedia ada maklum la kalau pagi2 macam mana. Sampai HKL, kereta banyak dan parking pun penuh. Bayangkanlah parking bertingkat HKL tu penuh! Tapi mujur la ada satu kereta nak keluar, ada rezeki parking dekat level 2.
Pengalaman Cabut Gigi Bongsu di Hospital Kuala Lumpur
Lalu highway pun jammed. huhu
Jalan kaki ke Klinik Pakar HKL. Klinik Bedah Mulut ada dekat bangunan tu. Menapak jalan kaki dari parking dalam 1km. Ramai orang. Apatah lagi lepas cuti Hari Raya kan? Boleh bayangkan sendiri macam mana. Sampai Klinik Bedah Mulut, letak kad appoinment. Dan tak sampai 10 minit nama dipanggil untuk bayar pendaftaran. RM5 untuk bayaran pakar bagi sektor swasta. Kalau government free ajer.

Tetiba nurse tanya, "Dah makan belum?" "Belum" IQ jawab. "Makan dulu tau, nanti lepas operate susah skit nak makan" Nurse bagi pesanan. Lepas nurse habis bagi pesanan, laju jer kaki pergi kedai kat level Ground, beli Nasi Goreng + Sandwich. Lepas tu pergi Kafeteria dekat bahagian belakang Bangunan Pakar. Melantak sorang-sorang sambil fikirkan operation kejap lagi. Tetiba dah terasa cuak. huu...

DEBARAN KIAN TERASA...BILA NOMBOR DIPANGGIL..
Habis makan, IQ terus gerak pergi Klinik Bedah Mulut balik. Orang ramai. So, tunggu giliran dalam 30-45 minit jugak untuk nama dipanggil. IQ fikir kalau nama dipanggil pertama kali ni untuk suntik bius dulu. Rupa-rupanya, suntik bius dan terus buat operation. Tunggu je ubat bius tu kebaskan mulut dalam bilik doktor jugak. Sebab kesan dia lebih cepat berbanding ubat bius di Klinik Pergigian biasa.

Kumur dulu dengan air antiseptik. Lepas tu bius gusi. Mula-mula ok, tapi bila nak bius langit2 tu yang rasa erkkk..sakit!! Mulut dah rasa kebas dah lepas tu. Bila mulut dah kebas, operation untuk gigi bongsu pertama akan dibuat. IQ kena cabut dua gigi. Side yang sama, cuma atas dan bawah. Yang bahagian bawah perlu operation sebab tumbuh melintang dan bahagian atas boleh cabut biasa sebab tumbuh elok jer.

Untuk gigi bongsu bawah, doktor terpaksa drill gigi sikit untuk mudahkan gigi dibuang. Gusi IQ pun dibelah sedikit untuk keluarkan gigi. Sepanjang operation, IQ tutup mata. Tak mampu nak tengok peralatan yang doktor gunakan. huhu. Bila masa doktor guna pisau pun tak perasan, apatah lagi mulut semua rasa kebas. Kalau belah macam mana pun tak rasa apa. huhu.
Pengalaman Cabut Gigi Bongsu di Hospital Kuala Lumpur
Gigi yang selamat dicabut
Semuanya selesai untuk gigi pertama bila IQ buka mata, tengok doktor dah mula jahit gusi IQ yang dibelah. Bayangkan la gusi dijahit. huhu. Nampak ngeri tapi IQ memang tak rasa apa sebab dibius. Lepas segalanya selesai, doktor nak cabut gigi bongsu atas plak.

Untuk gigi atas, doktor guna kaedah biasa. Tapi disebabkan gigi bongsu atas ni terlampau kukuh, masa nak cabut gigi atas tu, IQ rasa sakit. Doktor pun terpaksa tambah bius pada gusi IQ. Lepas tu, gigi bongsu atas berjaya dikeluarkan. huhu. Kata doktor, gigi tu elok sangat. Ada 4 akar. Tapi terpaksa dibuang sebab mengganggu pipi IQ yang tembam ni sampai tak selesa. huhu.

AKHIRNYA SELESAAIII
Akhirnya segalanya selesai. Memang tergamam IQ dibuatnya lepas dua batang gigi IQ dibuang serentak kali ni. Tahun lepas cabut 1 gigi pun dah meraung tapi kes meraung tu sebab tak makan ubat sejurus sebelum bius habis. haha! Plak tu tahun lepas doktor tak bagi mc sebab fikir IQ suri rumah. adoi!

Bayaran untuk cabut gigi bongsu? RM50 untuk cabutan gigi yang rumit melalui operation. Kalau tak rumit RM15 jer. Dan untuk cabutan biasa iaitu gigi bongsu atas RM2. Murah? Semestinya! Berbeza la kalau pergi swasta kan? IQ dengar, cabut gigi bongsu dekat swasta boleh cecah RM1k!! huhu.
Pengalaman Cabut Gigi Bongsu di Hospital Kuala Lumpur
Mulut kebas. Keadaan muka macam ni sampai ke malam. huuu
Settle urusan di HKL, IQ terus cari ice pack. Nak letak dekat pipi IQ. IQ dapat nasihat dari kawan2 IQ untuk letak ice pack dekat pipi sebab akan ada bengkakan dekat pipi lepas operation. So, IQ singgah farmasi beli ice pack siap2. Sebelum sampai rumah IQ dah telan ubat antibiotik dan paracetamol. Masa nak telan tak selesa sangat sebab ada kapas dalam mulut.

RASA DALAM MULUT YANG TAK SELESA
Sepanjang hari IQ rasa tak selesa sebab rasa darah dalam mulut sampai ke tekak. Memang tak best! Dan tak boleh kumur tau lepas cabut ni! Sebab kita tak tahu air paip tu ada kuman ke apa kan. Kalau nak kumur jugak, kena pakai air suam. Tapi elakkan berkumur secara kerap. Tukar kapas di mulut pun kumur sikit-sikit jer. Buang darah yang ada. IQ tukar kapas 2 kali jer. Lepas darah dah berkurang, dah malas pakai kapas, sebab rasa tak selesa. huhu.

Kapas tu untuk gigi atas. Gigi bawah tak berdarah sangat rasanya. Sebab ia kan berjahit. Darahnya kurang. Kalau gigi atas memang bahagian cabut tu akan terbuka sampai ianya kecut sendiri. huhu. Thats why la perlukan kapas untuk hentikan darah. Gigit kapas kuat2 sampai 20-30 minit selepas cabut.

IQ balik rumah, just restkan diri IQ. Sampai rumah, tidur. Letak ice pack dekat pipi. Lepas dua jam, bius akan beransur hilang. Tu sebab kena makan ubat tahan sakit awal-awal. Bila bius hilang, sakit tu kurang sikit. Tak hilang semua pun at least kurang sket rasa sakit tu. Bila IQ dah bangun, memang terasa sakit dekat bahagian cabut dan operate tu. Cukup time, boleh makan ubat lagi.
Pengalaman Cabut Gigi Bongsu di Hospital Kuala Lumpur
Hari ke-3 MC. Bengkak pipi kanan. 
IQ dapat MC 3 hari, bermula hari IQ operate sampai hari ke-3. MC bergantung pada doktor yang beri, kalau doktor baik hati, dapat la MC lagi lama. heeee....Alhamdulillah, hari ni dah masuk hari ke-7 lepas IQ operate. Hari jumaat nanti ada appointment lagi untuk tanggalkan jahitan pada gusi. Cuma disebabkan IQ makan tak berpantang sangat, gusi ada yang bernanah. Nak cepat baik, makan perlu berpantang. IQ ni jenis degil sikit. So, kena la habuannya. huhu.

Korang plak macam mana? Ada pengalaman korang cabut gigi bongsu korang? Kongsilah sama! IQ nak tahu cerita korang jugak!.

Till then, bai!