Thursday, December 14, 2017

Percutian Singkat di Gold Coast Resort Morib - Hari Kedua

Sambungan Percutian di Gold Coast Morib. Boleh baca cerita Hari Pertama di bawah ni.


Bangun solat subuh. Tenang jer rasa berada di GCR Morib ni. Mungkin sebab jauh dari bandar besar dan dekat dengan pantai. Terasa aman jer. Rilek betul bercuti kali ni. Betul la orang cakap, kalau nak betul-betul rest, better pergi bercuti. Kalau nak duduk rumah jer pun, mesti fikir nak buat kerja rumah. hehe.
Percutian Singkat di Gold Coast Resort Morib - Hari Kedua
Air laut pasang awal pagi. 
SARAPAN DI CAFE GCR, LUAS TAPI....
Dalam pukul 7 pagi lebih2 sikit, dah arahkan semua bersiap. Nak pergi breakfast! Perut dah lapar ni. Mestilah diisi dulu sebelum sambung main air. Cafe GCR berada di Ground Floor. Luas cafe dia. Mungkin sebab dia tahu kapasiti pengunjung yang datang selalunya ramai. So, kawasan cafe dia boleh muat dalam 100-150 orang dalam satu-satu masa.

Disebabkan breakfast percuma hanya untuk 2 orang, jadinya kena Add on lagi untuk breakfast. Seorang dewasa kena bayar RM 21. Kanak-kanak bawah 90cm free. So, Qa'id dan Medina free makan. Lagipun bukan banyak pun kalau dorang berdua ni makan. huhu.

Cop meja dulu! Benda paling penting sebab ramai orang masa breakfast ni. Kadang ada yang sampai berdiri tunggu nak dapatkan meja. Tu sebab kalau orang yang dah siap makan, cepat-cepat la berlalu. Bagi laluan kepada yang nak makan plak. Nak borak ke, nak main handphone ke, better ke tempat lain. Kesian orang menunggu meja kosong.
Percutian Singkat di Gold Coast Resort Morib - Hari Kedua
Abaikan muncung tu. makan tak banyak sangat. Yang banyak bila adik beradik IQ yang melantak
Makanan? Yang ni agak kurang sikit bagi IQ. Untuk RM 21 seorang, dengan hidangan buffet yang tak banyak variety makanan, rasa macam tak berbaloi sangat. Hidangan utama Nasi Lemak dan Mee Goreng. Mee goreng dia macam Mee Kicap dah, hitam yang amat! Sambal nasi lemak dia plak macam sambal bilis + Belacan. Ini adik ipar IQ yang rasa sebab dia makan banyak nasi lemak dengan sambal tu, IQ makan sikit jer. Lagi satu, sambal tu sangat pedas! Kanak-kanak biasa memang tak boleh nak makan nasi lemak tu dengan sambal tu. Rugi dah kat situ.
Percutian Singkat di Gold Coast Resort Morib - Hari Kedua
Pinggan IQ kongsi makanan dengan Qa'id. Yang lain kemain ambik banyak  makanan. Nasib habiskan.
Ada juga hidangan kuih muih juga dalam 4-5 jenis. Buah dan salad juga ada. Tapi sos salad tu dorang buat sendiri, bukan sos thousand island yang siap macam Lady's Choice tu. Lain dari yang lain tapi tak kena plak dengan tekak IQ. huhu. Sorry. Air plak banyak jenis, ada dua jenis air sejuk iaitu air mangga dan fresh orange. Air panas macam biasa, teh dan kopi wajib ada.

Panjang penjelasan IQ untuk breakfast ni. haha! Kenapa agaknya? Untuk pembaikan GCR di masa hadapan. Mudah2an ada pembaikan untuk breakfast ni. IQ faham, mungkin sebab pengunjung yang ramai buatkan pihak GCR kena sediakan hidangan buffet yang agak banyak. Nak buat macam mana kan? Sebab kalau nak cari makanan luar pun, GCR jauh dari pekan utama. So, makan di hotel pilihan paling tepat rasanya. Jimat masa dan petrol. hehe.

SAMBUNG MAIN AIR!
Lepas makan, terus terjun! hehe. Qa'id tak sabar nak sambung main air. Dia dah berharap sangat jangan bawak dia naik bilik awal-awal. haha! Even dia tak cakap pun IQ tahu, sebab setiap kali IQ bawak dia naik tebing tepi kolam mesti dia mengamuk. Dia ingat nak balik bilik dah. Padahal nak gerak pergi kolam air lain. Ngade sangat Qa'id ni. Risau nauuuu.
Percutian Singkat di Gold Coast Resort Morib - Hari Kedua
Kemain!
Percutian Singkat di Gold Coast Resort Morib - Hari Kedua
Bila orang lain ambikkan, memang tak cek ada bulb air ke ape....grr..kalau tak mesti lawa gambar ni huhu
Pagi sabtu tu memang raaammmaaaiii sangat orang daripada hari pertama IQ sampai. Mungkin sebab cuti hujung minggu kan? Ramai yang ambik peluang main air dari pagi sampai petang. Apatah lagi orang luar yang tak menginap dekat GCR pun boleh masuk main air bersama. Lagi mudah kan kalau warga setempat nak main air. Kalau rumah IQ sekitar GCR ni pun IQ nak pergi GCR ni selalu. Seronok nak tiruk main air. hehe.
Percutian Singkat di Gold Coast Resort Morib - Hari Kedua
Buih sabun! Weeeeee
Ada juga dorang sembur buih sabun dekat satu kolam ni. Ramai orang pergi depan senapang yang kuarkan buih sabun ni. IQ pun pergi sama. Saja nak buih sabunkan diri sendiri. haha! Seronok. Lepas tu, sambung mandi dengan air kolam. Best betul!
Percutian Singkat di Gold Coast Resort Morib - Hari Kedua
weeeeeeeee
Percutian Singkat di Gold Coast Resort Morib - Hari Kedua
Slide Feveret, yang lain tak best sebab tersekat2
Percutian Singkat di Gold Coast Resort Morib - Hari Kedua
loteh mak ekau ni eddddd
DAN TIBA-TIBA ADA SESUATU BERLAKU.....
Hari makin meninggi. Plan nak layan slide sebelum naik bilik. Qa'id? Macam biasa, tak ada tanda-tanda nak stop. Tapi IQ ajak dia main slide. Seronok main slide tu sampai ulang banyak kali. Sampailah ke berapa kali entah...tetibaaa....

Entah macam mana, kepala Qa'id terhantuk dengan dagu IQ. Si Qa'id ni dah gosok-gosok kepala dia dah. "Akiitt..akiitt" Sakit kepala dia kena dagu IQ. Kuat kenanya. IQ plak? Tak sempat nak sapu air dekat muka, tetiba rasa sakit sangat bibir. Kesan hantukan dagu, terkena pada bibir dan gigi. Tetib rasa darah jer dekat mulut. Sekali calit dengan jari. Alamak. Darah. Pedih panas je bibir dibuatnya. Lepas tu terus angkat Qa'id keluar dari kawasan slide. Terus cari adik IQ. 
Percutian Singkat di Gold Coast Resort Morib - Hari Kedua
Sebelum kejadian....
IQ cakap dekat adik IQ. Ok, stop. Bibir dah darah. Adik IQ tolong tengokkan bibir IQ. Dia cakap luka terbelah. Terus ambik keputusan stop main air dan naik bilik. Qa'id dah mengamuk nak main air lagi tapi bila IQ bagi susu, dia terus senyap. huhu.
Percutian Singkat di Gold Coast Resort Morib - Hari Kedua
Nampak sikit tapi pedih, nak makan pun susah, huaaaa
Balik bilik. Bersihkan diri. Dan terus check out. haha! Mood spoil sebab bibir luka. Luka agak teruk. Adik IQ dah nasihat suruh pergi hospital untuk jahit. haha! Tak kan maunye nak jahit bibir oii! Tak ku relaaaa...haha! Masa otw balik lalu depan Hospital Banting tu, IQ pandang tepi jer. hahahaha! Tak mau punya pasal.
Percutian Singkat di Gold Coast Resort Morib - Hari Kedua
Air mula surut. sampai ke tengaaahh
Percutian Singkat di Gold Coast Resort Morib - Hari Kedua
Nak balik dahhhh. Qa'id dah tumbang. Dia dah kepenatan main air.
Percutian Singkat di Gold Coast Resort Morib - Hari Kedua
Selfie dengan bibir luka. Sedih!
Overall percutian singkat kali ni best la bagi IQ. Sebab IQ boleh spend time dengan anak dan adik beradik IQ setelah sekian lama tak bercuti bersama. Memang akan plan next trip lagi lepas ni. InsyaAllah. Seronok plak bercuti macam ni. Boleh rileks2 tenangkan diri dan badan. Bukan mudah nak ada peluang macam ni selalu kan?

Luka dekat bibir IQ ni dah pulih ke belum? haha! Daaahhh! Tapi seminggu jugak dia nak baik. Sebab tak letak apa-apa ubat. Hari kedua dah bernanah. Boleh bayang tak bibir depan tu bernanah macam mana? hehe. Bibir kering je sepanjang minggu tu. Hari ke 4-5 baru ada kawan suggest letak garam, lagi cepat baik. IQ pun baru terfikir, luka ni dah macam kena ulser, elok letak garam. Sakit awal-awal elok dari nak biarkan luka tu macam tu kan? Cuma besar la bibir tu kejap lepas letak garam. Pedih! haha!
Best tapi kenangan pahit plak ada dekat sini. haha! Tak per, boleh repeat lagi. Tak kan putuskan mood nak main air lagi. hehe

8 comments:

  1. Bestnyaa, pernah duduk lepak resort dia jeaa, singgah tidur malam.

    ReplyDelete
  2. bestnya.. tak pernah smpai sana lagi

    ReplyDelete
  3. Biasa berlaku tu kalau terhantuk kepala budak... hihi... Moga cepat sembuh...

    ReplyDelete
  4. bestnye holiday.. e'in holiday next week.. hihi

    ReplyDelete
  5. adoii nasib hari kedua da terlukanya,,kalo tak terus hilang mood nk main kan sbb bila kena air cnfrm pdih nanti

    ReplyDelete
  6. anak syok betul main air di waterpark gold coast ni..

    ReplyDelete
  7. adoiii. sakitnya klu terhantuk bibir..
    anak bujang tu kepenatan berendam la tuuuu

    ReplyDelete

Komen Sepatah Dua Kata