Wednesday, November 29, 2017

Ohsem Giveaway by Mrs Pip (22/11/17 - 6/12/17)

November 29, 2017 8
Ohsem Giveaway by Mrs Pip (22/11/17 - 6/12/17)
Ohsem Giveaway by Mrs Pip

Jom berGA! Ok, mood nak menaip je sekarang. Tapi idea kurang nak masuk, so...jom join GA by Mrs Pip ni. Blog Mrs Pip antara blog kegemaran IQ dan semestinya dalam bloglist IQ. heee..

Untuk syarat-syarat penyertaan, sudah dilangsaikan. So, ada soalan kena jawab. Pengalaman meraikan hari Krismas? hurmm...

IQ tak pernah merasai pengalaman meraikan hari Krismas, tapi IQ nak menang Ohsem Giveaway by Mrs Pip kerana IQ nak rasa dapat hadiah yang tak disangka-sangka, seperti dapat hadiah pada hari Krismas! 

Mesti seronok kan dapat hadiah. Sape jer tak suka dapat hadiah. Kan? Apatah lagi kalau hadiah tersebut dari SimplyOhsem.com, mesti lebih menarik! Of course la menarik sebab barang-barang di SimplyOhsem.com semuanya best-best!

Kalau korang nak join GA ni jugak, klik SINI ok! Yeay! OK bai!

Tuesday, November 28, 2017

Semua Di 'Upgrade' Kepada Lebih Baik

November 28, 2017 9
Semua Di 'Upgrade' Kepada Lebih Baik
Hari tu IQ berbual kosong dengan sorang staff di site. Bukan sama bangsa, bukan sama agama. Berbeza. Umur pun berbeza. Semestinya IQ lagi muda daripada beliau.

Berbual kosong tentang kehidupan masing-masing. Dan tetiba muncul isu sensitif. Tentang agama.

Beliau memberi pendapat jujur beliau tentang agama rasmi Malaysia, iaitu agama Islam.

"I tengok orang Islam zaman sekarang nak tunjuk betapa Islamnya diri dorang, semua benda haram sekarang. Kedai dobi pun tak boleh campur. Kalau dulu, I bagi apa-apa pun boleh jer orang Melayu nak terima. Sekarang, kalau ajak makan dekat kedai yang cuma ada sayur pun boleh tanya halal ke tak...sayur kena sembelih ka??" - Beliau

"Orang Melayu yang beragama Islam dahulu berbeza dengan sekarang. Dahulu masih banyak yang kita tak tahu, yang paling alim pun pakai tudung ikat dagu. Tapi sekarang banyak dah tahu, kena la ikut peraturan agama. Pasal sayur pun nak tanya halal ke tak tu agak melampau la" - IQ

Pung pang pung pang...still beliau tak berpuas hati. Sampailah satu statement beliau tentang agama beliau pula.

"Agama I dah ada lagi lama dari agama u. Cuma kitaorang banyak ubah cara dalam agama kitaorang mengikut peredaran masa" - Beliau

IQ be like....krik krik krik....

Ianya sama. Semua benda berubah kepada yang lebih baik. Mengikut peredaran zaman. Mengikut kesesuaian.Cuma agama Islam itu lebih bersifat terbuka dan tak memaksa. Apa-apa pun rujuklah kepada yang pakar. Mereka lebih mengetahui. Dan kita pun mestilah upgrade diri sendiri untuk pertahankan apa yang kita pegang.

Bukan bersifat racist, cuma lebih bersifat terbuka.

Sekian.

Monday, November 27, 2017

Expo Negaraku 2017 Kuala Lumpur Pameran Infrastruktur Canggih Malaysia

November 27, 2017 10
Ni kesah dua minggu lepas. haha! Punyalah lama baru ada mood nak taip entry. Sorry kawan-kawan. Cuba untuk update dan ceritakan sehabis baik untuk korang kali ni. Tu sebab mood baru nak sampai.

18 November hari jalan-jalan dengan adik IQ. Awal pagi gerak ke rumah dia, singgah Perodua test drive Myvi baru (ok, sangat recommended, boleh nak beli, janji poket tebal). haha! Then, terus gerak ke Dataran Merdeka untuk.......

EXPO NEGARAKU 2017

Expo Negaraku 2017 Kuala Lumpur Pameran Infrastruktur Canggih Malaysia
IQ dan adik IQ, Medina sipi2 jer nampak
Kami berlima, tiga dewasa dan dua kanak-kanak sahaja. Abang IQ tak ikut sebab kerja. Adik beradik ipar pun masing-masing ada hal. So, hujung minggu berexpo dekat Dataran sahajalah kita. Tengok IG Feed Instafamous semua macam best jer expo ni. Tapi tak tahulah sejauh mana menariknya expo ni. 

PARKING BASEMENT DATARAN MERDEKA
Korang tahu tak bawah tanah Dataran Merdeka tu ada parking dan shoplot? Sapa pernah sampai bahagian bawah tanah Dataran Merdeka tu angkat tangan! Ok, IQ dah tahu semua tu dah lama, zaman tak kahwin dengan Arwah suami lagi. 

Tapi yang mengejutkan IQ, adik ipar IQ yang memang lahir dan tinggal dekat KL pun tak tahu bawah Dataran Merdeka ni ada parking?? serius laaa? Parking RM6 sepanjang hari. rasanya. haha! lupe la plak. Tapi lagi senang sebab tak perlu parking jauh2 dan tengah panas. heee
Expo Negaraku 2017 Kuala Lumpur Pameran Infrastruktur Canggih Malaysia
Hero helmet mana boleh tinggal
Kalau parking bawah Dataran Merdeka ni, cuma panjat tangga je la nak naik ke atas. Yang tak bestnya bila tak ada ramp untuk yang bawak stroller atau kerusi roda. Terpaksa la angkut stroller Qa'id ni naik ke atas. Mujur la ada suami adik si Usop ni tolong angkatkan. 
Expo Negaraku 2017 Kuala Lumpur Pameran Infrastruktur Canggih Malaysia
Stage utama di belakang. Majlis perasmian diadakan di stage utama ni 15 November yang lepas oleh Perdana Menteri  Malaysia
Expo Negaraku 2017 Kuala Lumpur Pameran Infrastruktur Canggih Malaysia
Aunties berdua di belakang cuba nak bergambar dengan Qa'id, tapi sekali Qa'id tak senyum daaaa
FAKTA TENTANG EXPO NEGARAKU 2017
  1. Berlangsung selama SEBULAN daripada 15 November sehingga 15 Disember 2017, bertempat di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur.
  2. Mempunyai 5 buah kubah beraircond seolah-olah bola golf di kawasan Dataran Merdeka yang merangkumi pelbagai isi menarik tentang pembangunan dan kemajuan negara Malaysia.
  3. Masuk adalah percuma. Tak perlu bayar tiket. Kalau datang dengan GrabCar, boleh dapat diskaun. (Tertakluk terma dan syarat)
  4. Hotel-hotel terpilih sekitar Kuala Lumpur juga menawarkan harga istimewa kepada pengunjung Expo Negaraku (Tertakluk terma dan syarat)
EXPO MESRA PENGUNJUNG
Expo Negaraku 2017 Kuala Lumpur Pameran Infrastruktur Canggih Malaysia
Ruang lepak. 
Di bahagian luar kubah pun banyak tempat orang ramai boleh lepak sambil menikmati pemandangan bandaraya Kuala Lumpur. Memang santai habis expo ni. IQ suka tengok konsep dia yang mesra pengunjung bila banyak tempat duduk disediakan jika korang letih berjalan di Expo Negaraku ni. Boleh tengok tempat lepak yang menarik ni dalam video di bawah.
Expo Negaraku 2017 Kuala Lumpur Pameran Infrastruktur Canggih Malaysia
Kubah 2
Sepatutnya kitaorang start dengan Kubah 1 tapi ada staff bagitahu, kalau nak terus ke kubah 2 pun boleh sebab kubah 1 agak ramai orang masa tu, so,kitaorang skip dulu kubah 1 dan terus ke kubah 2. Kubah kedua ni namanya Kemudahan Insfrastruktur. Dalam kubah ni ada banyak Infrastruktur di Malaysia yang sudah, sedang dan akan dijalankan di Malaysia. Boleh tengok video mengenai kubah ni dalam video di bawah.
Expo Negaraku 2017 Kuala Lumpur Pameran Infrastruktur Canggih Malaysia
Board tampal sticker
Setiap kubah ada bahagian tampal sticker macam ni. Kubah kedua ni jadi saksi la kewujudan kitaorang dekat Expo Negaraku tu sebab kitaorang tampal sticket dekat kubah no.2. So, boleh ucap apa-apa dan tulis apa-apa pada sticker dan tampal dekat ruangan tu.

REVOLUSI KEMUDAHAN MALAYSIA
Expo Negaraku 2017 Kuala Lumpur Pameran Infrastruktur Canggih Malaysia
Kubah 3
Kubah no. 3 ni bagi IQ kubah paling besar sebab paling banyak isinya tentang kehidupan dan kesejahteraan di Malaysia. Terdiri daripada pembangunan Malaysia dari awal merdeka dalam sektor ekonomi, pendidikan, perumahan, pertanian, perindustrian dan sebagainya. 
Ruangan revolusi telefon. Menarik sangat bahagian ni bila buatkan kita teringat zaman telefon rumah dan awam yang pelbagai bentuk dan fungsi. 
Expo Negaraku 2017 Kuala Lumpur Pameran Infrastruktur Canggih Malaysia
Telefon awam zaman dolu2. 
Si Qa'id pun tak terlepas nak cuba pegang telefon legend ni. Zaman sekarang dah kurang telefon macam ni dekat rumah. Dah lain version dah. Qa'id suka main telefon macam ni dekat rumah atok dia. So, dia dah biasa cakap dekat telefon macam ni walaupun dia lahir di zaman telefon pintar.
Pembangunan perumahan dan sistem pendidikan yang dipamerkan dalam cara yang sangat unik. Nak tahu kenalah pergi Expo Negaraku!
Pelbagai sumber tenaga yang terdapat di Malaysia juga ditayangkan dengan cara yang unik. Membuatkan IQ yang dah besar ni pun rasa sangat teruja. Nak tahu, boleh klik dan lihat video di bawah. Ada banyak lagi bahagian dalam kubah no. 3 ni. Kalau kita nak tahu info lebih, boleh bertanya kepada staff expo yang bertugas.
Expo Negaraku 2017 Kuala Lumpur Pameran Infrastruktur Canggih Malaysia
Kubah 4, gedik betul yang berdua tu. XD
Kubah no.4. Gaya Hidup Malaysia. Malaysia semestinya kaya dengan budaya kaum dan etnik yang unik. Tak lupa juga dengan alam semulajadi hutan khatulistiwa yang Malaysia ada. Dekat kubah no.4 ni ada satu bahagian yang menarik. Boleh tengok video apa yang menarik.
Expo Negaraku 2017 Kuala Lumpur Pameran Infrastruktur Canggih Malaysia
Menarik di Kubah No. 4, jangan lupa klik video!
KUBAH 5 MENARIK, KLIK VIDEO!
Keluar dari kubah 4, orang jadi sangat sesak. IQ tak berkesempatan nak tangkap gambar signboard kubah no.5. Jadi tak tahu apa nama kubahnya. haha! Gambar pun tak ada, tapi videonya ada! Klik video yer kalau nak tahu apa yang ada dalam kubah no.5! Yang pasti kubah no. 5 boleh baring-baring atas beanbag!
Expo Negaraku 2017 Kuala Lumpur Pameran Infrastruktur Canggih Malaysia
Kubah 1
Disebabkan awal-awal dah skip, kenalah masuk kubah no.1 ni. Tuah dikongsi bersama. Pengisian yang menarik dan padat. Penuh dengan nilai-nilai murni. Paling best bagi IQ. 
5 skrin yang berbeza bentuk, namun berikan pengisian yang amat bermakna. Tabik!

MAKAN JANGAN LUPA!
Expo Negaraku 2017 Kuala Lumpur Pameran Infrastruktur Canggih Malaysia
Deretan Food truck
Selesai tawaf kubah, keluar tengok alamak! Cuaca dah gelap! Bila-bila masa jer hujan nak turun ni. Tapi sempat la nak jalan-jalan luar dekat Dataran Merdeka tu. Ada Food truck dekat sana yer! Kalau tak sempat makan boleh la singgah. Kot-kot tengah tawaf kubah, perut lapar boleh la singgah. IQ dan rombongan dah siap-siap makan, so..just beli air jer. heee..jimat sikit! 
Lebih menarik kalau korang nak tengok Expo Negaraku ni secara live di video ni. Klik dan jangan lupa subscribe yer.
EXPO MENARIK TAPI.....
Bagi IQ, Expo Negaraku ni bagus la nak tunjuk kemajuan Malaysia dekat rakyat yang mungkin tak tahu tentang pembangunan yang sedang membangun di Malaysia ni. Secara tak langsung, kita sebenarnya dapat tahu ke mana negara menyalurkan duit yang kita bayar (cukai). 

Tapi sebenarnya, semua orang tahu bagaimana Malaysia membangun. Semuanya di hujung jari sahaja. Atas kita nak atau tak mencari info mengenai Malaysia atau tak.  So, Expo begini kadang hanya membuang duit sahaja. Kos selama sebulan. dengan kawasan kubah semuanya beraircond. Rasa tak apa yang IQ rasa? hurmmm..Lebih baik duit disalurkan kepada institusi yang terpaksa cut-off budjet rentetan ekonomi Malaysia yang sedang tidak stabil. Kan? 

Ni hanya pendapat peribadi IQ, Sebagai seorang rakyat marhaen. Lain orang, lain pendapat. Tapi at least, IQ luahkan apa yang IQ rasa. Tapi IQ boleh nampak penghargaan rakyat terhadap pembangunan negara apabila rakyat menggunakan kemudahan yang negara berikan dengan perasaan gembira dan berterima kasih. Terima kasih Malaysia. 

Wednesday, November 22, 2017

Ikan Patin Masak Tempoyak Sedap di Temerloh Catering, Wangsa Maju

November 22, 2017 23
Selepas terliur melihat blogger Inani Hazwani pos pasal Ikan Patin Masak Tempoyak yang kedainya hanya sejengkal dengan rumah IQ, maka IQ mengarahkan adik-adik ipar IQ ikut IQ mengkedarah ikan patin hari ahad lepas. hahaha! (Gelak cekak pinggang). Hamboi IQ. Kemain hang ekkk...Tak der, ni dikira food hunting kekonon. kuikui.

HANYA LIMA MINIT DARI KERAMAT AU

So, gerak dalam pukul 11.00++ pagi. Konon makan untuk lunch la. Kedai Temerloh Catering yang menghidangkan Ikan Patin Masak Tempoyak ni cuma 4-5km jer dari rumah IQ. Dekat kan? Well, dekat, tapi IQ baru tahu ada kedai makan best. haha! Nak pergi kedai tu, mudah jer. Google pun boleh. Search je Restoran Temerloh Catering Ikan Patin. Confirm jumpa! IQ yang dekat ni pun Google dulu sebab belum pernah pergi lagi. hehe. Tapi tengok Google Map, sekali imbas pun dah tutup GPS, dah tahu jalan area situ. Ceit, berlagak!

Boleh klik Google Maps untuk ke Restoran Temerloh Catering Ikan Patin

Kedai ni betul-betul belakang Wangsa Walk Mall. Kalau lepas makan, boleh la nak jalan-jalan Wangsa Walk Mall tu. Untuk parking plak, kalau naik kereta, parking tepi bangunan kedai agak terhad. So, IQ prefer parking dekat parking Wangsa Walk Mall yang bahagian belakang tu. Memang tepi kedai je kawasan parkingnya. Mudah sangat! Tapi parking Wangsa Walk Mall ni berbayar yer. 
Ikan Patin Masak Tempoyak di Temerloh Catering, Wangsa Maju
Pandangan tepi kedai dari kawasan parking Wangsa Walk Mall
Kedai Temerloh Catering ni ada banyak tempat duduk yang disediakan. Mungkin sebab pelanggan yang ramai. Masa IQ pergi ni masih awal, dan pelanggannya tak ramai sangat. TAPI bila waktu tengahari tiba, pelanggannya makin lama, makin bertambah. So, memang kedai Temerloh Catering ni menjadi pilihan warga sekitar Wangsa Maju ni untuk makan tengahari. 

Masa IQ sampai, IQ terus menuju ke bahagian lauk pauk yang disediakan. Lauk dihidangkan secara buffet dan menggunakan sistem layan diri. Ambik lauk, dan duduk. Nanti ada staff kedai yang akan kirakan harga makanan yang kita ambil. Tapi masa IQ ushar lauk dekat situ, IQ memang tercari-cari lauk yang IQ nak sangat tu. AIK?? Mananya lauk tu?

MANA IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK?

Rupa-rupanya untuk Ikan Patin Masak Tempoyak, ada satu ruangan khas untuk lauk tu. Ikan Patin Masak Tempoyak diletakkan dalam satu periuk yang besar dan hanya dihidangkan mengikut permintaan pelanggan. haha! IQ tak survey kedai tu betul-betul sebenarnya masa IQ masuk. Padahal punyalah besor ruangan tu. Adehh...maafkan mataku yang rabun. hek3..

Ok, kat situ dorang dah siap-siap sediakan harga untuk jenis ikan patin dan ikan lain. Ruangan tu memang khas untuk lauk MASAKAN TEMPOYAK sahaja. Sedia ada maklum, ikan patin ni ada dua jenis, ada jenis SANGKAR dan juga jenis BUAH. Jenis BUAH tu yang paling sedap la sebab ianya bukannya yang ternak macam yang jenis sangkar. Harga untuk jenis Sangkar RM13 dan untuk jenis BUAH plak berharga RM28. Disebabkan hujung bulan bajet dah kempis, IQ order Ikan Patin Masak Tempoyak Jenis Sangkar sahaja ler. hehe.
Ikan Patin Masak Tempoyak di Temerloh Catering, Wangsa Maju
Sedap!
Kalau keluar dengan anak ni kena consider lauk untuk anak sekali. Disebabkan tak nak membazir, so....ambik lauk sepinggan dengan nasi sendiri. IQ ambil jugak Ikan Pari bakar, sayur kacang dan kuah masak labu, untuk suapkan Qa'id sekali. Qa'id dah kenyang, IQ baru sambung makan ikan patin IQ. hehe.

Secara overall, IQ rasa macam kuah masak Tempoyak ni macam agak cair. Tak pekat seperti kebiasaan orang buat masak tempoyak kan macam pekat sebab banyak tempoyak kan? tapi ni kurang sikit pekatnya. Walaupun IQ tak makan tempoyak, tapi untuk menu Ikan Patin Masak Tempoyak ni memang menjadi pilihan IQ untuk masakan orang Pahang. Orang kata, bila dah habis makan, hidu bau tangan pun syoook bila bau tempoyak tu melekat jer kat tangan kaann..
Ikan Patin Masak Tempoyak di Temerloh Catering, Wangsa Maju
Ikan Patin Masak Tempoyak
Second thing pasal Ikan Patin Masak Tempoyak ni best sebab LEMAK PATIN tu. Sebelum ni IQ just dengar orang kalau makan Ikan Patin Masak Tempoyak ni mesti berebutkan LEMAK dia. Disebabkan orang lain berebut lemak, IQ tak berpeluang la nak rasa kan? Just bedal isi jer la. TAPI kali ni IQ dapat rasa lemak Ikan Patin tu sendiri! Dan apa yang dapat IQ katakan....memang sedap oiiii lemak Ikan Patin ni rupanya!! Patutlah orang lain berebut, rupanya memang sedap! 

IQ tak tahu rasa orang lain macam mana kan? Sebab IQ just ambik ikan Patin Sangkar jer. Kalau yang jenis Buah mesti rasa lagi kebaboomm! Fuhh...Cuma bak kata Blogger Inani jugak, cuma kuah masak tempoyak dia kurang pedas. IQ ingatkan pedas, tapi tahap pedas dia macam budak-budak pun boleh makan. Tak pedas sangat. Kalau lagi pedas, lagi sedap, mungkin kena letak cili padi sendiri la kot. hehe.
Ikan Patin Masak Tempoyak di Temerloh Catering, Wangsa Maju
Tapai
Kat kedai Temerloh Catering ni pun ada tapai tau. Cuma IQ tak berpeluang nak rasa sebab dah kenyang. Selalunya IQ sambar jugak satu atau dua tapai. So, tak tahu la rasa tapai tu sedap atau tak. Next time datang harap ada la tapai tu jugak. Nak rasa jugak macam mana kan?

Harga plak macam mana? Macam IQ makan dengan beberapa orang adik ipar IQ, total semua RM40.30 termasuk GST. Air semua ambik ais kosong dan rasanya air free jer untuk ais kosong dan air suam. Ikan Patin tadi RM13. So, ok ke tak harganya? OK? KO? 

Ok lah, kalau korang nak rasa sendiri kesedapan Ikan Patin Masak Tempoyak ni, korang kenalah datang sendiri dekat kedai Temerloh Catering ni. Tak cuba, maka tak cinta. gitu! Oh ya! IQ baru google tadi, Restoren Temerloh Catering ni ada beberapa cawangan, salah satunya di Shah Alam dan Bangi. So, orang Shah Alam dan Bangi boleh la nak try kalau tak nak pergi ke area KL sana. ok?

Ok, till then, bai!

Saturday, November 18, 2017

Masih Ada Yang Berhati Mulia

November 18, 2017 19
Masih Ada Yang Berhati Mulia
Salam korang,

Kebiasaan malam minggu ramai ambik peluang keluar sampai lewat malam, dan ada juga yang hanya menghabiskan masa malam minggu di rumah sahaja. IQ pula tak ke mana, cuma ke satu pasaraya di sekitar Wangsamaju jer, cadang asalnya nak basuh kereta. Terus drag dengan cuci mata.

Sementara kereta siap dibasuh, IQ bawak Qa'id main indoor playground dulu. Kalau full time, RM25 tapi disebabkan dah malam, IQ cuma ambik masa sejam jer untuk bagi Qa'id main dalam indoor playground tu. Budak-budak yang ada masa tu cumalah dua orang budak perempuan, itupun adik beradik, dipantau oleh ayahnya. Qa'id jer main sorang-sorang. Kejap main gelongsor, kejap main trampolin, kejap main cedok2 pasir tiruan.

Tiga Beradik
Pada masa yang sama, ada tiga orang beradik duduk di hadapan kawasan indoor playground tu memerhatikan Qa'id dan dua lagi budak yang lain bermain. Dorang hanya menatap gelagat sesiapa yang bermain dengan riang dengan pandangan yang IQ tahu, dorang pun rasa nak main sekali. Namun, mungkin ayah atau mak dorang tak dapat nak berikan dorang peluang bermain kat situ.

Ada kalanya staff indoor playground tu bertanya pada tiga orang beradik tadi, di mana ayah dan mak dorang? Mak dan ayah tahu ke mereka di situ. Tapi kedengaran macam staff tu tanya dengan nada tak senang bila tiga beradik tu cuba panjat kawasan permainan tu. Nada tinggikan suara. Dengan budak-budak pun nak tinggikan suara? Padahal budak tu tak buat apa sangat pun.

Masa berlalu. Masa ni IQ dah hilang fokus pada tiga beradik dan hanya tumpu pada Qa'id. Sekilas IQ ternampak yang paling tua antara tiga beradik tadi bercakap dengan ayah kepada dua beradik perempuan yang sedang duduk di luar kawasan permainan tersebut. Entah apa yang dibualkan,

Dan tiba-tiba.....

Tiga beradik tersebut masuk kawasan permainan tersebut! Bayaran masuk dibayar sepenuhnya selama sejam oleh ayah kepada dua beradik tadi. Allah, masa tu tak putus IQ panjatkan syukur dan sebak bila masih ada insan yang berhati mulia menggembirakan anak-anak kecil. Nampak macam kecil kan? Tapi sedar tak kita bila kita belanjakan duit untuk menggembirakan hati anak-anak yang masih kecil, ganjaran pahalanya besar mana?

Tergamam IQ dibuatnya, nampak macam ayah kepada dua beradik tadi hanya sibuk dengan laptop mengadap kerja sementara menunggu anak-anaknya bermain, namun masih tak lupa nak bahagiakan anak-anak kecil lain meskipun anak-anak kecil tu bukanlah anak yang dia kenal.

Pada masa yang sama, IQ terfikir, kurang lagi amalan IQ di dunia ni. IQ tak setaraf ayah kepada dua beradik tu lagi. Masih belum sampai tahap tu. Namun, masih punya impian ingin jadi seperti itu. Moga kita sama-sama bahagiakan sesiapa sahaja di muka bumi Allah ini. InsyaAllah.

Selamat malam korang, coretan IQ sebelum tidur. Bai!

Thursday, November 16, 2017

Pengalaman Pertama Mendaki Qa'id Aqhar

November 16, 2017 8
Pengalaman Pertama Mendaki Qa'id Aqhar
Minggu lepas kan, IQ dapat mesej daripada sorang Junior kelab rekreasi IQ dulu. Dia ajak hiking dekat Setia Alam. First ekspresi IQ masa tu macam, Setia Alam? Jauhnya. Dan Junior IQ explain lagi, trek sesuai untuk bawak budak kecik. 200m jer. Trek senang. So, dalam fikiran IQ, SENANG? macam trek balak ke (trek tanah merah)? So, tetiba je IQ setuju. Padahal fikir jugak nak gerak awal pagi ke Setia Alam dari Keramat. Jauh tu!

Tapi sebab dah lama sangat tak jumpa geng-geng kelab rekreasi ni, so...why not ambik peluang jumpa dorang kan? So, IQ buat persiapan naik bukit untuk Qa'id memandangkan ni kali pertama Qa'id join aktiviti luar macam ni. Segala air, susu, baju extra prepare awal-awal. Bawak biskut sarap pagi-pagi dalam kereta. 

GERAK AWAL KE SETIA ALAM
Pagi hari kejadian, gerak awal dalam pukul 7 pagi dah keluar ke Setia Alam. Disebabkan Qa'id bangun awal, dia tertidur kejap dalam perjalanan kitaorang ke Setia Alam. Dapat mesej dari junior, ajak sarapan dekat Meru. Terus ON sebab memang nak kumpul tenaga dulu sebelum mendaki. WAJIB WOO. Nak naik bukit ni.

Plan asal dalam 5 orang dewasa + 1 kanak-kanak. Tetiba terserempak dengan sorang lagi geng dengan anaknya. So, jadi 6 orang dewasa + 2 kanak-kanak. Sangat excited sebab Qa'id ada kawan nak naik bukit sama-sama! Lagi seronok dia ada kawan even kadang-kadang dia tunjuk kegedikan dia. haha!
Pengalaman Pertama Mendaki Qa'id Aqhar
The Team
Perjalanan bermula di Starting Point Setia Alam Community Trail. Ambik gambar dulu. Sebagai bukti, dan juga provok kawan-kawan dalam group kelab rekreasi yang lain untuk dorang bawak anak dorang join hiking jugak. haha! Selain dapat sihatkan badan, boleh la jumpa kawan lama, kan kan? Tapi IQ ingatkan trek jalan balak, rupanya trek macam naik gunung betul haaa....

REAKSI QA'ID SEPANJANG MENDAKI?
Expectation IQ tentang kemampuan Qa'id naik bukit? IQ sebenarnya takut Qa'id cepat letih bila dah sampai satu tahap. Tapi sangkaan IQ meleset sama sekali! Dia sangat aktif dan bergerak sangat laju dalam barisan. Sampai nak potong orang yang ada depan dia. Tapi bila sedar ibu dia tak ada di belakang dia, baru dia stop jalan. haha!

IQ sangat suka tengok gelagat Qa'id sepanjang mendaki bukit ni. Tak sangka pun ada, sebab IQ langsung tak fikir Qa'id mampu untuk panjat bukit dan sangat enjoy aktiviti dia hari tu. Mungkin juga disebabkan ada kawannya, Omar, dia jadi sangat seronok nak explore mendaki bukit tu bersama-sama kawan dia.
Pengalaman Pertama Mendaki Qa'id Aqhar
Minum air duluuuu
Qa'id tak letih? Letih! Sape je tak letih naik bukit kan? Ianya bukan 200m perjalanan yer sebenarnya. 200m tu untuk ketinggian. haha! Tertipu betul IQ kali ni. Padahal bukan tak tahu kalau naik gunung orang akan bercerita tentang ketinggian, bukan jarak. adehhh. Punya la lama tinggalkan dunia rekreasi ni.

BILA HAMPIR TIBA KE PUNCAK...
Qa'id berenti kerap bila dah sampai kawasan yang agak panas. Ada satu kawasan tu botak, maknanya tak ada pokok. Sangat panas apatah lagi kitaorang gerak naik pun pukul 9.00++pagi. Cuaca terik tapi nak hujan. Qa'id pun kerap mintak air bila hampir sampai ke puncak. Last sekali, dukung! Sebab dia dah tak larat. Sikit lagi nak cecah puncak, dia turun dari dukungan si John dan berlari. Yeay! Sampai! *Drama sangat.
Pengalaman Pertama Mendaki Qa'id Aqhar
Yeay!!! Qa'id dah sampai puncak!
Akhirnya kitaorang sampai puncak selepas 1 jam 10 minit perjalanan naik. Tempoh masa agak Ok la sebab bawak 2 orang budak kecik kan? Bukan senang, nasib la dua orang budak ni sangat la baik moodnya sepanjang perjalanan naik tu. Bila dah sampai pun mood still ok. Si Omar siap layan view dari puncak lagi. Alhamdulillah. Senang nak jaga budak berdua ni.
Pengalaman Pertama Mendaki Qa'id Aqhar
Puncak Setia Alam
Info Menarik tentang Setia Alam Community Trail ni ada banyak route nak naik puncak Setia Alam ni, tapi setiap route tu berbeza yer. Ada yang dekat tapi trek agak curam. Ada yang jauh tapi treknya agak landai. So, pandai-pandai la korang yer.
Pengalaman Pertama Mendaki Qa'id Aqhar
Suka yer dah sampai puncak, dapat susu kemenangan gitu.
Masa kitaorang nak sampai puncak tu, ramai hiker lain turun, sebab nak hujan. Tapi disebabkan junior IQ cakap ada pondok dekat puncak, IQ jadi lega sikit. Ada tempat berteduh kalau hujan. Si John siap buat teh panas lagi. Dasar budak gunung, ada jer mess tin dan jugak tong gas dalam beg tu.
Pengalaman Pertama Mendaki Qa'id Aqhar
Ibu proud of you  SON.
Lepas rehat dalam 30-45 minit, kitaorang pun nak gerak turun. Kena la ambik gambar kenang-kenangan dulu. Wajib! 
Pengalaman Pertama Mendaki Qa'id Aqhar
The women or girls? mana-mana pun boleh.
Pengalaman Pertama Mendaki Qa'id Aqhar
Omar dah melecet kaki. So, kena dukung. Mujur tak meragam.
PERJALANAN TURUN LEBIH CEPAT
Perjalanan turun biasanya lagi cepat berbanding perjalanan naik. Just ambik masa dalam 40 minit. Bila gerak turun ni, Qa'id mintak dukung banyak kali, mungkin sebab badan dia dah penat. So, kadang-kadang IQ dukung, kadang-kadang si Rahmat tolong dukungkan. Alhamdulillah, sampai bawah pun budak berdua ni mood ok sangat-sangat. Alhamdulillah. dorang suka aktiviti ni.

Sampai jer bawah, gerak ke Petron, bersihkan budak-budak ni dan makan tengahari. Gerak balik jer si Qa'id dah pengsan!! Tak sampai 5 minit IQ gerak, enjin tak panas pun lagi tup tup dia dah lena. Letih betul anak ibu. Tapi ibu bangga, Qa'id boleh panjat bukit.

TIPS BAWAK ANAK BEREKREASI UNTUK KALI PERTAMA
  1. Pastikan bawak air secukupnya. Air mineral, air manis pun boleh tapi jangan banyak sangat. IQ bawak susu Qa'id jugak in case dia nak.
  2. Bawak jugak jajan atau coklat. Untuk tenaga. Selalunya budak-budak tak fokus sangat nak makan sepanjang perjalanan sebab dorang lebih suka minum. Coklat boleh bagi bila dah sampai puncak. Jadi makanan kemenangan gituu.
  3. Bawak tuala kecil. In case nak lap peluh anak. Baju dan seluar confirm basah sebab peluh.
  4. Pakai pampers yang jenis pants. Ini tips dari Satai, kawan IQ sebab si Omar pakai pampers Pants, dan Qa'id pakai pampers biasa. Hasilnya, pampers tercabut, nasib seluar dia pegang pampers dia betul2. hehe.
  5. Selalu berada di samping anak sepanjang perjalanan sebab ada banyak kawasan yang ada curam/lubang. Pegang tangan anak bila perlu seperti melalui curam.
  6. Jangan lupa bawak First Aid. Kalau luka, senang nak cari.
  7. Sila bawak bagpack. Kat mana korang nak letak barang-barang di atas kalau tak ada bagpack kaannn?
IQ sangat seronok dapat bawak Qa'id naik bukit kali ni sebab ia menjadi impian IQ untuk libatkan Qa'id dalam dunia rekreasi ni. InsyaAllah, rancang nak panjat dinding (wall climbing) plak lepas ni. Seronok oii lama tak buat aktiviti ni semua!
Video Qa'id First Hill Trekking . Jangan Lupa klik Subscribe channel OK!

ok. Till then, bai!


Tuesday, November 14, 2017

Ikea Cheras Dah Ada Kaunter Self-Checkout?

November 14, 2017 10
Hari sabtu lepas, IQ ambik peluang jalan-jalan dengan adik IQ. Suami dia tak ikut sebab kerja, so kitaorang berempat je la keluar bersama. Ke mana kitaorang pergi? IKEA CHERAS! Berbulan dah tak pergi sini. Orang kata, duit kena berkepuk dulu baru pergi, tapi IQ heran hape. Duit dah kempis pun IQ nak pergi jugak. hihi.
Ikea Cheras Dah Ada Kaunter Self-Checkout?
IQ-Qa'id-QratuAiniey-Medina
Adik IQ plan nak beli rak kayu untuk kegunaan suami dia. IQ plak tak tahu nak beli apa. Tak tahu nka beli apa pun tetiba penuh beg shopping Ikea warna kuning tu. haha! Jumpa tu nak ambik, jumpa ni nak ambik. Tahan je la kalau pikir duit dah mula mengempis dalam bank. huhu.

SUKA DENGAN DEKORASI IKEA
Bila datang Ikea ni, best bila dekorasi ruang pameran mengikut musim. Sekarang dah nak masuk musim sejuk dan Hari Krismas bakal menjelma. So, banyak perhiasan bertemakan hari krismas dekat Ikea sekarang ni. Cuma perhiasannya macam recycle dari tahun lepas. huhu. Bintang-bintang semua tu dah biasa nampak dan juga perhiasan pokok berbunga merah tu dah biasa nampak masa musim krismas tahun lepas.
Ikea Cheras Dah Ada Kaunter Self-Checkout?
Kawan gaduh dulu dan sekarang.
Bila tiba masa nak membayar, nampak macam ramai orang beratur. Macam biasa la Ikea ni kalau orang tak ramai memang tak sah. Mujur datang awal pagi tadi, so...dah ambik masa lama sikit dekat ruang pameran dan hasilnya beratur pun tak panjang sangat.

Tengah-tengah beratur tu tetiba nampak satu ruang kaunter ni macam tak ramai orang beratur. Signboard atas tulis CREDIT/DEBIT CARD ONLY. Baru perasan kaunter tu tak ada Cashier! So, IQ pun ringan jer mulut bertanya dekat staff Ikea di situ. 

"Boleh guna Debit Card?" - IQ
"Boleh, sila masuk" - STAFF IKEA

SELF-CHECKOUT COUNTER DI IKEA?
Ok, pengalaman baru. Bayar barang yang dibeli dengan sendirinya! Menggunakan mesin Self-Checkout! Wahhh...first time nak guna mesin ni. Nak tunggu guna dekat luar negara, memang entah bila nak pergi sana. haha! Tapi Malaysia dah maju dah, dah pakai mesin checkout macam ni.kan?

Mesin checkout ni ada beberapa step. Kalau korang lost, korang boleh tengok nombor mengikut turutan yang telah dilabel pada mesin checkout tu. Kalau korang lost lagi macam IQ ni, boleh ringan mulut mintak tunjuk ajar dari staff Ikea yang bertugas di sekitar tu. Jangan risau, dorang ada je belakang korang dan bersiap sedia nak tolong korang.

Ni antara langkah-langkah self-checkout yang IQ ingat,
Ikea Cheras Dah Ada Kaunter Self-Checkout?
Step 1 Scan
1- Scan barang-barang menggunakan pengimbas barang. Kalau beli beg Ikea tu sila scan bar code beg Ikea tu sekali sebab ianya perlu dibayar, bukan free. hehe
Ikea Cheras Dah Ada Kaunter Self-Checkout?
Step 2
2- Kalau ada kad Family Ikea, sila tekan button Kad Family dan swipe kad tersebut. Point tuuu, penting!
Ikea Cheras Dah Ada Kaunter Self-Checkout?
Step 3
3- Dah habis scan barang dan swipe kad, boleh terus tekan PAY. Masa ni pilih kad mengikut jenis kad bank anda. 
Ikea Cheras Dah Ada Kaunter Self-Checkout?
Step 4
4- Masukkan kad bank dalam mesin kad yang biasa kita nampak tu dan masukkan nombor PIN.
5- Apabila payment dah diterima, koyakkan 1st COPY resit dan masukkan dalam box yang disediakan. 
6- Print 2nd COPY untuk simpanan kita. Keluarkan kad dari mesin. Jangan ditinggalkan pulok kad tu.
7- Ambil resit dan sila berlalu dengan cepat supaya orang lain boleh bayar juga. hehe. 
Ikea Cheras Dah Ada Kaunter Self-Checkout?
Ini lost. haha!
Macam mudah kan? Kalau first time macam IQ ni mesti terkial-kial. haha! IQ blur-blur jugak bila nak ikut step semua. Last-last sekali, MAYDAY terus! haha! Sebab tak tahu nak tekan jenis kad yang nak dipakai. Buat malu jer, pakai kad pun tak tahu kad jenis apa. 

IQ dapat tahu ada juga Pasaraya seperti TESCO yang dah buat sistem self-checkout ni tapi disebabkan IQ jarang yang amat pergi Tesco, so...IQ dapat buat self-checkout ni dekat IKEA je la. hehe.

Ok, tu je nak cerita. bai!

Thursday, November 9, 2017

Lazada Online Revolution Blogger Contest

November 09, 2017 11
Lazada Online Revolution Blogger Contest
SALES! SALES! SALES!

Korang tahu tak Lazada Malaysia akan buat Online Revolution Sales bermula pada 11 November sehingga 14 Disember 2017 nanti? Tak tahu? Korang rugi kalau tak tahu. Sebab banyak benda menarik yang akan tiba.
Lazada Online Revolution Blogger Contest
Nampak tak muka eksaited tunggu sale 11.11t tu? Tapi sempat lagi grab barang di Lazada sebelum sale oii. hahaa!
Apa yang menarik? IQ pun tak tahu sebab IQ pun menunggu 11 November ni datang. IQ dah tak sabar nak shopping ni! Mesti berbaloi membeli di Lazada lebih-lebih lagi bila time sale macam ni. Jimat weyh!

Dan untuk Online Revolution Sales kali ni juga, Lazada Malaysia sekali lagi berbesar hati untuk buat contest untuk para blogger sekalian. Jadi, apa yang korang tunggu lagi? Sila la join ramai-ramai, memeriahkan majlis.

Lagi ramai lagi besar peluang korang nak menang ok! Sebab bilangan hadiah akan bertambah jika peserta bertambah. Tak percaya?? Klik link ini atau gambar di atas untuk maklumat lanjut. Apa lagi? Pergi draf entry cepat! Rugi kalau tak join.

So, jom ikut IQ jawab soalan untuk Lazada ni. JOM!

a. Do you remember the first product that you ever purchased online? What was it and how was your experience? (Adakah anda ingat produk pertama yang anda beli melalui atas talian? Apakah ia dan bagaimana pengalaman anda?)

Pengalaman pertama beli online? IQ beli baju dress dari satu laman web. First time beli rasa sangat takut sebab risau bajunya sampai ke tangan atau tidak. Untuk jaminan, IQ yakin dengan kedai yang IQ beli tu. Dan Alhamdulillah, baju yang IQ beli sampai dengan selamat. 


Yang penting, kalau nak beli baju online kena cek ukuran. Kalau beli tanpa cek ukuran, dapat la baju yang terlebih besar atau terlebih kecil. Pernah lupa tengok ukuran, hasilnya dapat baju yang lebih kecil! Cuai sangat!


b. Which types of products would you prefer buying online? (Apakah jenis produk yang anda cenderung untuk membeli atas talian?)

IQ suka beli pelbagai jenis barang melalui online. Adakalanya IQ beli barang kelengkapan rumah, macam rak kasut dan rak barang. Kelengkapan gadjet juga IQ suka beli online sebab memudahkan IQ mencari yang berkenan di hati dan membayarnya.


Ada juga IQ beli barangan kesihatan seperti krim sapu Shaklee di laman web Lazada sebab lebih mudah untuk dapatkannya. Nak mencari hadiah untuk keluarga pun jadi senang kalau beli online, sampai buat kerja pun boleh shopping, terutama di laman web Lazada.


c. What do you love about online shopping? (Apa yang anda suka tentang membeli di atas talian?)

Apa yang IQ SUKAAAA SANGAT pasal shopping online ni? Orang perempuan, kalau bab shopping kan nombor satu, mana boleh tak suka kan? Yang best pasal shopping online ni adalah:
  • Jimat masa membeli - Jimat masa nak beli barang, tak perlu singgah kedai nak membeli. Semua tu ambik masa. 
  • Tak perlu parking kereta - Kalau beli dekat kedai, benda paling malas, nak parking kereta. Tu kalau ada parking, tapi kalau tak ada parking? Pusing 10 kali baru ada parking. Adehhh...buang masa.
  • Mudah nak banding harga - Beli online boleh compare harga untuk barang yang sama. Terutama kalau beli di Lazada sebab ada banyak barang yang sama dengan harga berbeza. Haruslah pandai memilih barang dan harga mana yang terbaik kan?
  • Boleh review barang - Kalau di Lazada, selalunya ada Rating untuk produk dan juga penjual. So, dari situ IQ boleh tengok barang tersebut dijamin berkualiti atau tidak dan penjual tersebut seorang penjual yang bagus atau tidak. kan kan?
  • Senang nak bayar - Tak perlu beratur nak bayar. Online banking kan ada. Mudah kan? sekarang pun banyak cara nak bayar beli barang melalui online. Mudah jer.
d. Which products did you buy or are you planning to buy on Lazada during the Online Revolution sales? (Apakah produk yang anda beli atau ingin beli di Lazada semasa Online Revolution sales?)

10" BetterSleep Platinum Top Queen Size Foam Spring Mattress w/ FREE 2 Pillow

Hamboi IQ, cari tilam baru ka?? Ha'ah, tilam sekarang spring dah keras. Sakit belakang tiap kali bangun tidur. haha!
Ni yang IQ plan nak cari di laman web Lazada untuk Online Revolution Sales kali ni. Memang tilam IQ dekat rumah tu dah lama sangat. (Sebenarnya tu pun barang 2nd hand dari orang lain..shhh!) haha! Biasa la dulu kan baru nak bina kehidupan berumah tangga kan? Orang hulur perabot 2nd hand pun bedal. Bila dah mampu sikit, baru la beli baru kan kan kan?

Kenapa IQ plan nak beli perabot kat Lazada pulak ni? Hey, tak nampak sale dia tu? Dari harga RM 1,129.00 jadi RM279.00 sahaja?? Serius laa? Murah kot. Diskaun 75%!!! Kalau IQ tengok kos penghantaran dia pun baru RM51.00 sekitar Kuala Lumpur. Murah kan? So, IQ memang nak grab tilam ni satu. 10 inch kot. Tebal! Mesti si Qa'id pun seronok nak lompat-lompat atas tilam baru. Tidur lena la dia lepas ni. IQ pun mesti terlajak tidur punya. hehe. Opss!

Ok, da settle part IQ. Apa lagi yang korang tunggu? Cepat-cepat draf entry blogger contest ni. Mana tahu boleh menang sama-sama nanti. Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu kan? 

Jangan lupa tunggu 11 November nanti ok! Sebab IQ pun tak sabar nak shopping ni! Yeay!