Wednesday, August 30, 2017

Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 3

August 30, 2017 4
Sambungan hari terakhir ambil masa sikit. Kesibukan dekat ofis memang tak bagi can langsung. Setel kerja baru boleh mengadap blog. Ai rindu blog! huhu. Nak sambung cerita yang dah hampir dua minggu berlalu. Maaf la lambat up hari last di Legend Cherating Beach Resort. Ni nak cerita la ni. Kalau ada yang terlepas kapal terbang, boleh klik link Hari Pertama dan Hari Kedua Family Day KBBA9. 

Hari ketiga bertamu. Pagi2 pekena sarapan macam biasa dekat Coffee House. Makan puas-puas. Ambik tenaga, sebab aktivti pagi hari ketiga ni perlukan tenaga yang banyak. Selesai sarapan, terus menuju ke arah pantai.

AKTIVITI SEA RAFTING YANG MENCABAR!
Aktiviti diberi nama Sea Rafting. haaa, nama pun ada perkataan SEA tu, jadinya ada kaitan la dengan laut. Dah lama tak buat aktiviti air ni. Teruja habis! Aktiviti Sea Rafting ni melibatkan kerjasama antara ahli kumpulan apabila nak membuat rakit dan mendayung rakit yang semuanya perlukan tenaga seluruh peserta. Kalau tak ada kerjasama, alamatnya tertinggallah kita di belakang.

Pengendali acara iaitu Encik Azeraf turut menunjukkan demo cara-cara rakit dipasang menggunakan buluh, tali dan juga pelampung. Selesai taklimat, peserta pun mulakan aktivti pasang rakit. Nampak macam senang tapi ikatan kena buat betul-betul. Kalau tak betul, terbuka plak ikatan bila kat tengah laut tu nanti. hihi.
Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 3
Ikat rakit kuat-kuat. Nanti hanyut tinggal pelampung jer. 
Selesai pasang rakit, aktiviti Water Confident dijalankan untuk naikkan confident para peserta apabila berada dalam air. Tapi semestinya KBBA9 ni semuanya dah biasa dengan air, aktiviti Water Confident ni jadi lagi seronok dibuatnya. 

Siap buat Water Confident, terus acara utama dijalankan iaitu lumba rakit! Bila dah start acara lumba rakit ni, berkobar2 rasa sebab dah lama tak main aktiviti air. Dulu selalu join kayak, so...ni pun lebih kurang ler. Kitaorang kayuh sampai ke point yang diarahkan dan ambil bendera yang ada dekat point tu. Patah balik dan kayuh sampai ke persisir pantai. 
Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 3
Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 3
Dayung lagi! Lagi! Lagi! 
Acara tak habis dekat situ, kena buka balik rakit yang siap digunakan tadi. haha! Masa ni la kumpulan IQ kalah sebab ikatan kitaorang tu kuat sangat. Susah nak buka. Kuat ikatannya tanda rakit yang kitaorang buat tu kukuh. hehe. Kalah ke menang ke, yang penting kitaorang enjoy sangat dengan aktiviti Sea Rafting ni! Seronok sangat sampai rasa nak buat lagi. 

Habis Sea Rafting, aktiviti bebas dan kitaorang sambung main air dekat kolam resort yang super best tu. Kumpul blogger-blogger yang ada main selam dan ambil gambar. Yang ni IQ surrender awal sebab tak tahu la angin dalam badan ni banyak betul, nak selam badan punya la susah. Haha.

Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 3
Aktiviti bebas bersama blogger KBBA9
SESI LAWATAN SEKITAR LEGEND CHERATING BEACH RESORT
Masa untuk check out. Selesai check out, pergi lunch dan sebelum balik ada sesi lawatan sekitar resort bersama Pihak Legend Cherating Beach Resort. Masa ni kitaorang boleh lihat pelbagai jenis bilik yang ditawarkan kepada pengunjung resort. Nanti IQ kongsikan bilik-bilik yang terdapat di Legend Cherating Beach Resort ni dalam entry yang akan datang.

Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 3
Lawatan sambil klik sana sini
Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 3
Salah satu bilik penginapan di Legend Cherating Beach Resort. Nantikan entry seterusnya
Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 3
View dari salah satu bilik penginapan. Cantik!

SEMOGA BERTEMU LAGI!
Setiap pertemuan pasti ada perpisahan. Setiap ukhwah yang terjalin, didoakan akan kekal ke akhirnya. Pengalaman yang bermakna buat IQ kali ni sebab dapat berkenalan dengan otai-otai blogger dan juga dapat menimba pelbagai pengalaman baru sepanjang berada di Legend Cherating Beach Resort ni. 
Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 3
Kami Blogger KBBA9!
Family Day KBBA9 ni adalah aktiviti pertama untuk IQ bersama blogger KBBA tapi IQ rasa macam aktiviti yang ke berapa entah. Rasa sangat mesra biarpun baru 3 hari 2 malam berjumpa dan bermesra. IQ harap akan jumpa lagi semua blogger KBBA9 yang ada di masa akan datang. InsyaAllah.

Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 3
InsyaAllah ukhwah terjalin hingga ke akhirnya.

Penaung KBBA9, Ben Ashaari bersama Legend Cherating Beach Resort's Director of Sales, En Meor Amran.
Untuk maklumat lanjut tentang Legend Cherating Beach Resort, boleh cari info di alamat ini:
Contact Person: Encik Meor (013-3319822)

Alamat resort:
The Legend Cherating Beach Resort
Lot 1290, Cherating
26080 Kuantan, Pahang Darul Makmur

Tuesday, August 29, 2017

Kuat Ke Aku?

August 29, 2017 5
Kuat Ke Aku?
Quick update. Kalau ikutkan masih ada entry yang tertangguh. Tak terbuat. Update kali ni ditulis guna handphone. Nak buat entry official kena set up pakai laptop baru best. Mengharapkan esok ada peluang dan masa untuk update apa yang tertangguh. Amiin.

Tersekat idea dari minggu lepas. Kesibukan yang tiba2 datang ditambah dengan badan sendiri tak sihat dan juga anak yang keracunan makanan. Bertimpa2. Qa'id keracunan makanan minggu lepas, cirit birit dan muntah 2 3 hari. Pantau dia sebaik mungkin, Alhamdulillah. Keadaan dia sudah pulih.

Aku plak tetiba demam tiap kali lepas asar bermula jumaat lepas. Tak daya nak stay back balik kerja lambat biarpun kerja menimbun. Badan tak daya, demam makin menjengah. Sampai rumah, telan dua biji panadol actifast. Lega. Hilang sakitnya. Tapi sakit lain plak datang. Gastrik. Telan panadol tak makan apa2 memang cari pasal. Tengah malam merengkot dalam tandas. Nasib.

Balik rumah kakak di Pahang hujung minggu lepas, hajat nak urut badan. Hari sabtu simptom sama berulang. Rasa nak demam lepas asar tiba. Tak boleh jadi. Malamnya pergi berurut. Peranakan turun. Badan penuh angin. Alasan diberi pada mak urut, asyik angkat anak 14kg. Padahal, tiap kali balik kampung, angkat beg berbiji2. Beli barang dapur, sekali angkat sekaligus. Mana badan tak sakit.

Nak buat macam mana. Nak harapkan siapa lagi. Dah hidup tanpa Arwah suami. Inilah keadaannya. Bukan senang. Memang semua kena buat sendiri. Tak boleh mengeluh.

Dua hari kerja minggu ni langsung tak sempat nak taip satu entry blog. Selalunya curi2 juga masa untuk buat satu entry blog. Tapi boss dah cakap, rabu dia nak tengok kerja. Kerja bukan simple. Yang selalunya orang buat dua minggu, dia nak suruh siap tak sampai 5 hari. Alhamdulillah hampir siap. Pulun punya pasal.

Harap dapat menulis di blog lagi. Rindu. Bukan tak rindu. Sebab blog tempat aku mengadu kasih. Mengadu domba. Maaf bahasakan diri aku. Sebab aku nak luahkan. Sebab aku rindu nak menulis.

Thursday, August 24, 2017

Zing+ Detergent Film Mudahkan Kerja Mencuci

August 24, 2017 22
Kalau balik dari mana-mana tempat, perkara yang selalu buat kita ni semput adalah baju kotor. Tengok baju kotor selonggok dalam bakul, dia punya rasa malas basuh tu meninggi betul! haha! Padahal mesin basuh pun dah automatik. Masuk baju dalam mesin, tekan button ON, pilih cara basuhan, lepas tu tekan je Start. Tu pun malas ke? haha!

Bukan apa la kan, kalau ada budak ni, biasanya  akan ada baju yang kena bilas dulu. Ada sesetengah baju ni kena rendam dulu, ada baju yang warnanya turun pun kena basuh asing, tak boleh la sekalikan. Tapi kalau basuh baju dengan tangan kadang-kadang rasa kesat, rasa kulit tu menipis je kan? Basuh tangan banyak kali pun masih terasa sabun di tangan. Bilas banyak kali baru hilang rasa sabun.

TEKNOLOGI BARU SABUN PENCUCI BAJU
Baru-baru ni, IQ diberi peluang untuk mencuba satu teknologi baru! haha! Teknologi apa plak IQ oii. Bukan teknologi gadget apa semua tu. Haha! Teknologi yang pastinya orang yang macam mak-mak seperti IQ ni akan tersenyum lebar. haha! Sudah pastinya melibatkan rutin seharian di rumah. 
Zing+ Detergent Film Mudahkan Kerja Mencuci
Zing+ . Revolusi Sabun Organik yang berbentuk kepingan. Zing+ ni berteknologi Jerman namun telah dihasilkan di China. Zing+ mudah digunakan, hanya perlu masukkan dalam mesin basuh mengikut keperluan, dan Zing+ akan larut dengan cepat. Nampak macam tipu kan? Mana ada IQ tipu, ini betul-betul laa. Meh IQ cerita lagi info menarik tentang Zing+ ni.
Zing+ Detergent Film Mudahkan Kerja Mencuci
Kenapa Zing+ berbeza dengan sabun-sabun yang lain? Sebab ianya pH Neutral. Bila pH Neutral, penggunaannya selamat dan tak menghakis kulit korang. Sangat lembut pada pakaian dan juga tangan korang bila korang guna Zing+ ni.

Zing+ Detergent Film Mudahkan Kerja Mencuci
Zing+ ni ibarat seperti pencuci, pewangi, bahan tambahan dan juga peluntur. Maknanya, basuhan menggunakan Zing+ ni amat berkesan hasilnya dan sekaligus memberi kesan pakaian baru kepada pakaian lama kita. Bagus kan? Yang penting, bilangan kepingan Zing+ yang kita guna mestilah mengikut sukatan, jangan plak kedekut nak basuh baju untuk 10kg tapi letak sekeping je. Big NO ok!
Zing+ Detergent Film Mudahkan Kerja Mencuci
Kenapa Zing+ dipanggil Organik? Sebab ianya Bebas Fosfor, tiada agen peluntur dan juga biodegradasi. Kesannya Zing+ sangat selamat dan mesra alam serta menjadikan tempat kediaman kita selamat. Dalam kita tak sedar, kehidupan kita terlampau terdedah dengan bahan kimia. Sebab itu, penyakit yang ada pada zaman sekarang boleh muncul disebabkan bahan-bahan kimia yang kita tak sangka akan efek badan kita sendiri. Dengan Zing+ ni, InsyaAllah, kita boleh kurangkan faktor untuk kita dapat penyakit.
Packaging Zing+ ni sangat sesuai untuk dibawa ke mana-mana. Dengan saiznya yang sederhana dan ringan, mudah untuk kita selit masuk dalam beg. Boleh buka dan tutup sebab packaging dia macam seal bag.  Nak bawak ke mana-mana tak rasa berat, sebab Zing+ ni sangat-sangat ringan.
Hari tu baju kerja IQ ada terkena Lauk Masak Kicap. Pening jugak kepala, nak kena tonyoh kesan minyak+ kicap tu bagi hilang. Tapi bila IQ teringat ada Zing+, terus IQ rendam baju tu dalam baldi bersama sekeping Zing+. Kalau ikutkan pakai 1/5 keping jer. Letak dan tinggal dalam 5 minit. Hasilnya? Seperti di atas. Hilang terus kesan kicap + minyaknya. Memang wahhh! Tak perlu nak tonyoh. Mudah sangat kerja IQ lepas ni. haha! *hati seorang mak yang senang hati. 

Lepas tu, IQ basuh baju-baju yang lain guna mesin basuh. IQ basuh baju tak penuh satu mesin basuh bersaiz 10kg pun masa ni. Tu sebab pakai dua keping jer. Kalau mesin penuh, memang IQ akan pakai 3 keping. 

ZING+ MELEMBUTKAN PAKAIAN SEPERTI BARU
Basuhan menggunakan Zing+ sangat best sebab Zing+ ni wangi dan buihnya banyak. Walaupun buihnya banyak, kita tak perlu bilas banyak kali sebab guna Zing+ ni memang senang nak bilas. IQ dah try basuh baju Qa'id yang ada kesan kotor. Kerja merendam dan bilas jadi lagi mudah berbanding pakai sabun biasa.

Lagi satu, jika kita pakai pakaian yang guna Zing+ ni lain tau rasanya. Pakaian jadi lembut dan teksturnya seperti pakai pakaian baru! Hari ni IQ pakai seluar kerja yang IQ basuh guna Zing+. Serius lain rasanya, tak sama seperti IQ pakai pakaian yang guna sabun biasa. Balik nanti nak basuh pakai Zing+ lagi! *tetiba mood rajin datang. kuikuikui.

Kalau korang nak rasa kelainan pakai Zing+ ni sepertimana IQ rasa sekarang ni, korang boleh contact Cik Ros Farina di talian +6012 235 0657. Boleh dapatkan sebut harga Zing+ ni daripada beliau. Ada harga ahli dan harga bukan ahli tau! Yang pasti harga ahli lebih menguntungkan. IQ dah berkira-kira nak jadi ahli ni. Bukan apa, sebab dah jatuh cinta dengan Zing+ kan. hehe.

Untuk tahu lebih lanjut tentang Zing+, boleh layari laman Facebook Zing+ di bawah.

Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 2

August 24, 2017 11
Nak sambung cerita Family Day KBBA9 hari kedua ni, ada sesaper nak baca tak? Tak nak baca, tak per, tapi IQ nak tulis jugak! haha~ Boleh baca untuk hari pertama kat bawah ni.


Perkongsian bersama blogger malam sebelumnya buatkan IQ terlajak nak tengok sunrise!! Arghh~  Duduk pantai timur ni kena tengok sunrise sebab memang view dia terbaik! Tapi sempat tengok jugak la, tengok gambar rakan-rakan blogger lain dalam group WhatsApp, haha! Sardis betul!

Bangun dan siap2 nak pergi sarapan. Bila ada budak kecik ni, timing agak kelaut, yelah. Bila suruh pakai baju macam masuk acara 100 meter, kena kejor budak tu. Kalau bagi kerjasama, ok la jugak. Lepas tu, turun makan. Sarapan di Coffee House dan menu sarapan jugak tak mengecewakan. Cuma tak sempat nak ambik gambar. 

TELEMATCH SATUKAN BLOGGER

Acara pagi? TELEMATCH! Macam sukaneka macam tu haa. Acara dimulakan dengan Telematch untuk anak-anak blogger. Seronok habis! Anak IQ tak join la sebab kecik lagi, dengar arahan lain, kang dibuatnya lain plak. Tengok anak-anak blogger yang lain main seronok betul. Ada tiga game semuanya. Mak mak dan pak pak ni kemain bersemangat bagi sokongan moral untuk anak-anak. Best!

Lepas tu, acara untuk orang dewasa plak. Ada empat game. IQ pun join jugak. Masuk kumpulan Alpha. Memang seronok! Lama tak main sukaneka macam ni, bila last main? Zaman belajar kot. kot laaa...tak ingat dah laaaa. Tapi kumpulan IQ menang tempat ketiga jer. haha! Tapi apa-apapun game sangat best, mengeratkan hubungan antara blogger dan juga kerjasama antara ahli kumpulan.

Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 2
Telematch anak-anak dan mak pak. Semangat nak main!
Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 2
Acara ni lupa dah nama, tapi kumpulan IQ kalah teruk. haha
Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 2
Fokus dengar arahan nak diberi semuanya, kecuali yang belakang nun. haha...apa ko tengok haa IQ
Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 2
Acara ni anak-anak pun ada main, bila mak pak main baru tahu, susah jugak main benda ni..haha!
credit gambar kak Ummi Nani
AKTIVITI MUCK DIVING YANG TAK RAMAI ORANG TAHU
Aktiviti seterusnya adalah Penerangan Asas Diving dan Pengetahuan Tentang Muck Diving. Aktiviti ni berharga bagi IQ sebab bukan senang nak belajar cara nak dive. Kalau nak belajar dekat luar, boleh cecah ribuan ringgit. Rugi kalau tak rebut peluang dive walaupun hanya dive dalam kolam. Cara nak kawal pernafasan sangat penting yer kalau nak dive. Kalau panik, mahunya KO kita dalam air. So, masa ni la nak belajar cara nak kawal pernafasan dengan betul. Banyak info yang boleh dapat dalam aktiviti ni.

Selain pengetahuan asas tentang Diving, IQ juga dapat pengetahuan tentang Muck Diving. Muck Diving ni lebih kurang macam aktiviti diving yang biasa dilakukan di pulau-pulau cuma Muck Diving ni dilakukan kawasan pantai di mana jarak perlihatan terbatas antara 5 meter ke 10 meter. Jarak penglihatan terbatas disebabkan kelodak-kelodak pasir yang ketara di kawasan berhampiran dengan pantai. Boleh baca info lebih tentang muck diving di Instagram @hazrineshark 

Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 2
Bersama Encik Hazrin dan KBBA9
Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 2
Penerangan tentang asas diving dan muck diving
LAWATAN SAMBIL MENAMBAH PENGETAHUAN
Aktiviti diteruskan sebelah petang setelah makan tengahari dengan lawatan ke kedai pembuatan kerepok lekor iaitu Keropok Cap Intan. Dekat sini, kitaorang boleh lihat secara live bagaimana kerepok lekor dibuat dan direbus, Para blogger juga diberi peluang untuk membuat kerepok lekor.  Pelbagai jenis keropok boleh didapati di kedai Keropok Cap Intan seperti Keropok Lekor Rebus dan juga Keropok Keping. IQ sempat la beli keropok frozen dan rebus untuk dibawa pulang.

Kedai Keropok Cap Intan ni terletak di kawasan Geliga, berhampiran dengan Kuala Kemaman. Di kawasan Geliga tu jugak ada banyak kedai yang menjual satar. Sape-sape yang suka satar, boleh la datang ke Geliga untuk dapatkan Satar dan jugak keropok lekor ni.

Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 2
Sekitar kedai Keropok Cap Intan
Tak nampak sangat orang buat keropok, ramai sangat orang masa ni. XD
Kitaorang sempat la singgah Pasar Ikan Kuala Kemaman. Pada sesiapa yang suka ikan segar, boleh la borong ikan segar dekat sini. Pasar ni terletak berhampiran dengan Jeti Kuala Kemaman. Harga ikan dekat pasar ni janganlah korang terkejut sebab memang jauh lebih murah kalau dibeli di Kuala Lumpur. Kita boleh dapat ikan tongkol isi putih hanya dengan RM16 sekilo ok! Murah tu. Rugi kalau tak borong ikan dekat sini, segar-segar semuanya!

IQ geram tengok sotong sebab sotongnya besar-besar. Besar peha Qa'id pun ada. Kalau buat ketupat sotong, kenyang makan seekor je sorang je. hehe. Ada juga rakan blogger yang borong ikan-ikan segar di sini lepas habis program. Siap dengan bekas letak ikan siap. Memang best betul borong ikan dekat sini.
Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 2
Tengok kak Ummi Nani tu, kemain posing dengan ikan merah. haha!
Kitaorang sempat juga singgah di Pusat Penerangan dan Konservasi Penyu Cherating. Dekat sini banyak info tentang penyu yang mungkin kita tak tahu. Ada juga anak penyu yang baru menetas, dikumpul dalam satu tempat di sebuah kolam dan juga penyu dewasa. Kita boleh jugak menderma ikhlas untuk pemuliharaan penyu pada masa hadapan. 

 Ada juga cenderamata yang boleh kita beli sebagai kenang-kenangan kita. Fridge Magnet, Keychain dan juga patung lembut penyu pun ada! Masuk ke pusat ni percuma sahaja jer kawan-kawan. Jadi, bawaklah anak-anak untuk lihat penyu secara dekat.
Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 2
Pintu masuk pun dah nampak penyu. hehe
Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 2
Ada penyu dewasa, ada anak penyu.
MENYUSURI HUTAN PAYA BAKAU
Aktiviti diteruskan dengan aktiviti Mangrove Cruise di Sungai Cherating. Yup! Tempat yang sama seperti aktiviti lihat kelip-kelip malam sebelumnya. Cuma waktu malam tak ada la nampak hutan paya bakau seperti mana aktiviti Mangrove Cruise ni. Aktiviti Mangrove Cruise ni memperlihatkan kita tentang hutan paya bakau banyak membantu dalam ekosistem hutan berpaya di Malaysia. 

Aktiviti Mangrove Cruise ni dikelolakan oleh Hafiz's Cherating Activities. Penerangan ringkas dibuat  oleh Encik Hafiz sendiri sepanjang kitaorang menyusuri hutan paya bakau ini. Rasa kagum dengan ciptaan-Nya apabila melihat indahnya pemandangan hutan paya bakau ni. Korang kena datang dan rasa sendiri, baru feel dia lebih. Macam yang kitaorang rasa. hehe.
Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 2
Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 2
Kenangan bersama KBBA9 menyusuri hutan paya bakau di Sungai Cherating
BYE BYE BABY TURTLE!
Balik daripada Mangrove Cruise, aktiviti yang  paling ditunggu-tunggu iaitu aktiviti melepaskan anak penyu! Wahh, walaupun IQ ni orang Terengganu, IQ belum pernah lagi ada pengalaman macam ni. Memang teruja habis! Acara ni diadakan di persisiran pantai dekat Legend Cherating Beach Resort. Taklimat ringkas tentang anak penyu dan sesi pelepasan dibuat. Sebelum tu, sempat la bergambar anak penyu ni. Cuma IQ tak sempat nak namakan anak penyu ni sebab kalau nak bagi nama ni IQ memang take time sikit nak fikir. haha! last2 IQ panggil baby turtle jer. 

Sebak nak lepaskan baby turtle IQ ni ke laut sebab kebarangkalian dia hidup pun sangatlah tipis. Ancaman banyak bila baby turtle ni berada di laut sendirian. Daripada beratus ekor yang dilepaskan, mungkin hanya 5-6 ekor sahaja yang akan hidup ke usia 10-20 tahun. Semoga baby turtle dapat hidup lebih lama. InsyaAllah. Jika ada yang berminat nak buat aktiviti ni, boleh hubungi Legend Cherating Beach Resort yer. Bayaran yang dikenakan hanya RM20 seorang. Murah kan? Murah untuk pengalaman berharga macam ni!
Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 2
Qa'id muka takut nak pegang tapi bila dapat cium baby turtle tak nak lepas!
Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 2
Kenangan dengan baby turtle
DINNER TEMA PIRATE
Selesai melepaskan baby turtle, acara malam pun tiba iaitu malam dinner. Dinner BBQ bertemakan Pirate dibuat bagi meraikan malam terakhir KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort. Menu yang dihidangkan sedap-sedap semuanya. Ada ayam bakar, lamb bakar, sosej, nasi goreng cina dan tak kurang juga dengan menu dessertnya yang best!

Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 2
Tema Pirate of Caribbean gituu. 

Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 2
Gambar cantik dari blogger Aznan. Sila ke blog beliau
Habis dinner, malamnya IQ out! haha~ penat kemain. Penat tapi seronok sebab padat dengan aktiviti yang best! Kalau korang nak rasa aktiviti macam ni, boleh contact Legend Cherating Beach Resort atau boleh direct mesej atau WhatsApp dengan Director of Sales Cherating Beach Resort ni iaitu En. Meor Amran di nombor  0133319822 . En. Meor ni friendly orangnya, boleh dapatkan info tentang semua aktiviti yang kitaorang join ni dekat En.Meor ni. Ok?

Ok, Entry hari terakhir bakal menyusul. Dah hari terakhir dah? I is sooo sad! Ape-ape nanti tunggu ok? Till then, bai!

Wednesday, August 23, 2017

Set Travel Cosmoderm Penyelamat Untuk Aktiviti Luar

August 23, 2017 9
Sedia ada maklum, Family Day KBBA9 yang lepas diadakan di Cherating, iaitu kawasan persisiran pantai yang semestinya cuacanya panas dan boleh menyebabkan kulit kering. Risaunya IQ kalau kulit gelap disebabkan sunburn. Kulit IQ ni memang pantang kalau terlebih kena matahari, mulalah nanti nampak gigi je putih. 

Tapi, bila IQ sampai di Legend Cherating Beach Resort, IQ dibekalkan Set Travel Cosmoderm. Wahhh...memang rasa teruja dapat Set Travel Cosmoderm ni. Kenapa IQ teruja sangat? Mana lah IQ tak teruja, sebab dalam Set Travel Cosmoderm ni ada produk Cosmoderm yang membantu IQ mengekalkan keadaan kulit dan beri perlindungan pada kulit sepanjang IQ ber-family day ni.

KELEBIHAN SET TRAVEL COSMODERM
Set Travel Cosmoderm Penyelamat Untuk Aktiviti Luar
Gambar daripada blogger Aznan. link blog di sini
Set Travel Cosmoderm ada tiga produk Cosmoderm iaitu, Tea Tree Oil Magic Lotion, Vitamin E Cream 3,000 I.U. dan juga Advanced Moisture Therapy Cream. Apa kelebihan tiga produk ni?

1- Tea Tree Oil Magic Body Lotion

TTO Magic Body Lotion ni membantu IQ mengurangkan jerawat badan dan iritasi kulit dan juga mencegah bau badan agar nyaman sepanjang hari. Bila dah peluh-peluh masa beraktiviti, sure la kan kita terdedah dengan bau badan, liang roma terbuka apa semua. Kadang-kadang kita tak sedar jerawat boleh tumbuh dengan subur bila kita aktif. Apatah lagi kalau tak bersihkan badan betul-betul. Jadi, TTO Magic Body Lotion ni bantu IQ untuk mengatasi masalah tersebut. Memang best pakai! 

TTO Magic Body Lotion ni juga diperkaya dengan Aloe Vera, Vitamin B5 dan E untuk kelembapan dan perlindungan kulit yer. Memang kulit kita akan dilindungi dengan baik sepanjang kita melakukan aktiviti luar. Hanya sapu pada permukaan kulit yang bermasalah selepas mandi dan tidak perlu diurut. TTO Magic Body Lotion ni sesuai untuk kanak-kanak berumur 5 tahun ke atas dan juga dewasa.

2- Vitamin E Cream 3,000 I.U.

Vitamin E Cream ni boleh membantu mengurangkan kulit kering. Kalau buat aktiviti luar rumah, kulit memang akan cepat kering disebabkan cahaya matahari. Dengan Vitamin E Cream ni, dapat mengelarkkan selar matahari. Dengan Dwi Tindakan Vitamin E Cream ni bersama minyak Rose E kaya dengan anti oksidan yang bertindak secara efektif.

Kalau ada parut pembedahan, parut jerawat, rekahan kulit, tona kulit tak sekata atau kedutan pra matang, Vitamin E Cream ini juga dapat membantu korang untuk hilangkannya. Best kan? IQ hanya perlu sapu dengan rata dan urut dengan lembut selepas membersih dan menyegar muka. 

3- Advanced Moisture Therapy Cream

Advanced Moisture Therapy Cream ni bagus dan berkesan untuk melembutkan permukaan kulit yang kasar dan juga merekah. Dengan kombinasi ekstrak herba, minyak zaitun dan juga aloe vera, ianya membantu meredakan iritasi kulit yang bermasalah. 

Namun, penggunaan Advanced Moisture Therapy Cream ni hanya pada masa ianya diperlukan. Hanya ratakan di bahagian badan yang sakit dan urut mengikut kesesuaian. Kulit yang merekah boleh terus sapu, mudah untuk digunakan.

GEL MANDIAN COSMODERM YANG MENYEGARKAN
Set Travel Cosmoderm Penyelamat Untuk Aktiviti Luar
Selain krim penjagaan kulit Cosmoderm, IQ juga dibekalkan gel mandian tau! IQ paling suka gel mandian ni sebab bau dia sangat best! Tea Tree Oil Shower Gel sangat menyegarkan badan IQ lepas seharian IQ beraktiviti. Aktiviti Family Day KBBA9 sangat padat dengan aktiviti yang mengeluarkan peluh. Bila IQ guna TTO Shower Gel ni, rasa segar betul lepas mandi. Memang best!

TTO Shower Gel ni 2 kali lebih pekat, hanya guna sedikit je dah ada buih banyak. Memang mudah nak dibawa ke mana-mana sebab botolnya kecil jer. Walaupun kecil, tapi penggunaan tak perlu banyak. Berbaloi kan? 

TTO Shower Gel ni bagus sebab?
- Anti Body Acne
- Anti Body Odour
- Paraben, SLS, SLES Free
- Hypo Allergenic
- For Normal or Oily Skin


PERLINDUNGAN DARI SINAR MATAHARI DENGAN BB CREAM COSMODERM
Set Travel Cosmoderm Penyelamat Untuk Aktiviti Luar
BB Cream SPF 35PA+++ ni paling IQ suka sebab IQ akan selalu pakai BB Cream ni sebelum IQ keluar beraktiviti. BB Cream ni bertindak sebagai Sunblock pada muka IQ dari sinar matahari sepanjang IQ buat aktiviti. Kesannya best sebab bila dah habis Family Day pun muka IQ tetap sama, tak gelap!

BB Cream ni mengandungi Minyak Tea Tree, Minyak Jojoba, Kulit Kayu Manis dan juga Glutathione yang membantu melindungi kulit dari sinaran UVA dan UVB dengan kandungan SPF 35PA +++. Hanya sapu rata di atas muka sebelum pakai foundation. 

Set Travel Cosmoderm Penyelamat Untuk Aktiviti Luar
Set Travel Cosmoderm jadi pilihan utama IQ lepas ni!
Bila ada Set Travel Cosmoderm ni, senang la hati IQ. Tak perlu risau kulit bermasalah sepanjang IQ berada di luar rumah. Mudah dibawa ke mana sahaja dengan saiznya yang boleh dimuat masuk dalam beg pakaian ataupun beg tangan. 

Set Travel Cosmoderm, Tea Tree Oil Shower Gel dan juga BB Cream ni boleh didapati di mana-mana kedai farmasi, Watsons ataupun Guardian. Untuk lebih mudah, boleh layari laman web dan juga media sosial Cosmoderm di bawah untuk order pelbagai lagi produk terbaik daripada Cosmoderm. Ingat Travel, Ingat Cosmoderm. 


#ilovemyskin #cosmoderm #cosmodermhalal #pengembaraancosmoderm #cosmodermdicherating #dontleavehomewithoutcosmoderm

Tuesday, August 22, 2017

Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort - Day 1

August 22, 2017 16
Hujung minggu lepas, IQ berpeluang join Family Day KBBA9 yang diadakan di Legend Cherating Beach Resort selama 3 hari 2 malam bersama-sama anak IQ dan juga adik ipar IQ. Ini juga menjadikan aktiviti IQ yang pertama bersama KBBA9. First time ni nak jumpa rakan-rakan blogger yang lain. Selalunya borak di Whatsapp Group, tapi kali ni dapat jumpa face to face gitu. Cuak jugak, walaupun rasa excited nak join family day ni. hehe.

DAPAT BILIK BEST!

Sampai Legend, terus check in. Penat sangat badan. Tapi rasa hilang penat bila tengok bila yang wahhhhh. cantiknya!! Exclusive betul biliknya. Dengan katil saiz king, meja menulis sofa, beranda mengadap kolam memang buatkan IQ rasa wahh...bestnya! Terima kasih Legend Cherating Beach Resort kerana menaja penginapan dan aktiviti Family Day KBBA9 kali ni. 

Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort  - Day 1
Jangan jeles k. Bilik IQ cantik. Walaupun berada di tingkat 5.
Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort  - Day 1
Ushar bilik mandi of course! Memang wahhh. Air laju, kemudahan lengkap siap hair dryer lagi. Iron board dan iron pun ada! Senang nak iron baju.
Lepas tu, IQ turun balik nak pergi minum petang. Alang-alang tu, tinjau lobi resort ni yang sangat luas! Memang luas siap ada tempat orang main snooker lagi. Kerusi untuk menunggu pun banyak, so tak perlu nak berdiri lama kalau ahli keluarga lain tengah check in atau check out.

Tarikan utama Legend Cherating Beach Resort ni of course la pada kolamnya, di samping resort ni berhampiran dengan pantai. Untuk budak-budak memang pantang nampak kolam, terus rasa nak terjun je. Tak kira la kalau kolam tu dalam atau tak. Mak ayah ni kena pantau anak 24 jam sebab anak-anak memang akan rasa tak sabar nak terjun kolam sebab kolam di Legend Cherating Beach Resort ni memang best!

Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort  - Day 1
Lobi resort yang luas dan selesa.
Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort  - Day 1
See, I told you. Memang best kolam dia. Luas! Ada 3 kolam semuanya. 

Green Pool. Kolam ni best jugak cuma kena pakai pakaian renang. 

Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort  - Day 1
Si Qa'id pun nak terjun. Terjun separuh je la dapat. huhu.
Sebelum memulakan aktiviti, kitaorang disediakan makan malam yang sangat sedap! Makan malam disediakan di Coffee House resort. Menu yang disediakan secara buffet memang menyelerakan dan pelbagai juadah boleh dicuba mengikut selera masing-masing.
Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort  - Day 1
Menu dessert yang menarik perhatian.
Hidangan utama. yum yum.
AKTIVITI LIHAT KELIP-KELIP DI SUNGAI CHERATING

Aktiviti dimulakan dengan melihat kelip-kelip di Sungai Cherating. Bergerak menuju ke Hafiz's Cherating Activities, kitaorang diberikan taklimat ringkas mengenai kehidupan kelip-kelip oleh Encik Hafiz, seorang yang boleh berkomunikasi dengan kelip-kelip menggunakan torch light khas. 
Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort  - Day 1
Encik Hafiz - Fire flies Whisperer
Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort  - Day 1
Sesi taklimat dan bergerak menyusuri Sungai Cherating menggunakan bot.
Selfie sebelum melihat kelip-kelip
Menariknya aktiviti ini kita boleh lihat banyak kelip-kelip yang berada di pokok bergerak ke arah kita setelah diberi arahan oleh Encik Hafiz. Menarik kan? Semestinya menarik! IQ sendiri teruja tengok kelip-kelip datang hinggap di tangan rakan-rakan blogger yang lain. Memang menakjubkan!

Namun, gambar dengan kelip-kelip tak ada yer sebab kelip-kelip alah dengan cahaya lampu, walaupun cahayanya datang dari handphone. So, gambar dengan kelip-kelip memang tak ada. Kalau nak tengok kelip-kelip, korang kena la datang ke Hafiz's Cherating Activities ni untuk rasai pengalaman itu sendiri. Serius rasa sangat puas hati sebab tak pernah ada pengalaman macam ni.

Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort  - Day 1
Nampak tak muka puas hati tu? 
Selesai tengok kelip-kelip, balik resort dan sesi taklimat dan perkenalan dengan blogger-blogger yang diadakan di dewan Seri Kenanga. Part ni best sebab boleh tahu secara meluas apa yang ada di Legend Cherating Beach Resort ni dan juga dapat berkenalan dengan lebih rapat dengan blogger-blogger yang turut serta dalam Family Day kali ni.

Family Day KBBA9 di Legend Cherating Beach Resort  - Day 1
Sesi pengenalan dengan blogger
Selesai hari pertama. Fuhhh, hari kedua penuh dengan aktiviti. Nak tahu apa dia? Tunggu entry seterusnya yer!