Wednesday, May 31, 2017

Update Ramadhan. Done?

May 31, 2017 20
Salam 5 Ramadhan.

Mengeliat otak ni sebab tak tahu nak update ape. Tapi tangan ni duk gatal nak update. Haha! Biasa la, bila tak ada kerja sangat dekat ofis ni mula bosan dia kemain. Nak ushar baju raya dekat online risau tersalah beli. Tapi kena ushar jugak...tengok design mana berkenan.

Kerja dalam bulan puasa ni memang agak mencabar tapi disebabkan dah biasa puasa masa bulan Rejab dan Syaaban yang lepas, so tak terasa sangat laparnya. Lapar terasa bila tak puasa tapi tahan makan sebab tak boleh makan. haha! Siapa tu? Kesian dekat akak2 yang ABC ni, sebab nak makan kena cover, sorok bawah meja ofis. hikhik.

Projek IQ dah lama start tapi untuk skop kerja IQ, baru bermula 1-2 bulan ni. Dan bermula minggu lepas, IQ kena pergi site setiap jumaat!! Last jumaat IQ dah start pergi, minggu ni kena pergi lagi. Minggu lepas tak puasa lagi, minggu ni dah start puasa jadi macam agak keletihan nanti sebab duduk tengah panas memang mengeringkan tekak. fuhh...harap bertahanlah jumaat nanti dan yang akan datang. Buat site evaluation kejap2, tanya sikit2 dekat site engineer, lepas tu balik ofis...hihi..ok la tu kan...kena faham bulan puasa ni..heee
Projek Hospital KPJ Damansara 2 Sungai Penchala
Setakat hari ni, IQ baru dua kali jejak Bazar Ramadhan yang berlainan. Satu area rumah IQ, satu lagi dekat area belakang Wangsa Walk. Tapi IQ tetap tak jumpa menu best yang jadi pilihan IQ macam yang IQ cerita pada entry yang lepas. Daging kambing grill dengan sos black pepper. Susah agaknya nak cari kambing belah2 sini. Area Damansara/Shah Alam banyak je IQ jumpa. Kat sini susah plak. huhu. 

Nak try pergi Bazar Taman Melawati lah, konfem jumpa dekat sana, sebab Bazar Taman Melawati paling famous dekat KL ni, tapi tak tahu la kesanggupan IQ macam mana nanti...mana tak nya, orang mesti ramai giler! pernah pergi sekali dengan Arwah tahun lepas. Baru pukul 4 pun orang dah ramai. 

Semalam pergi Bazar first time IQ bawak si kecik tu. Mak aih, memang tak reti duk diam. Nak berjalan tapi orang ramai. Mula la kena dukung. 10kg++ berat dia, semput ibu, tak sampai 5 minit dah turunkan dia balik. huhu. Mak Lang dia je la mampu nak dukung dia lama2. Kuat betul mak lang dia, al-maklum la bekas palapes. Ada la sorang pak cik tegur Qaíd, dia tanya umur Qaíd ni ada dalam 3 tahun? IQ pun jawab, tak ada la, baru setahun 8 bulan, baru nak masuk 2 tahun. Pak cik tu terkejut. haha! Qaíd ni memang badan besar panjang. Ikut sebijik Arwah Ayah dia. =)

Tetiba Qaíd meraung. Dipanjatnya dia atas badan IQ, macam panjat pokok dibuatnya. Ingatkan kena gigit semut, rupanya kuah sup panas berbungkus yang IQ pegang terkena kaki dia. huhuuh, maafkan ibu sayang...tak perasan plak, nak pegang sup lagi, nak dukung awak lagi...adehhh...patah pinggang ibu ni ed. huhuhu
Budak bertuah. Qaíd Aqhar.
gitulah kesah Ramadhan IQ setakat ni. Qaíd makin besar makin banyak ragamnya, tak tahu la kalau dah pandai cakap mahunya dia tanya macam dekat ibu dia ni. Habis la ibuuu..

Terima kasih untuk doanya pada mereka yang komen untuk entry yang lepas. Hanya Allah yang boleh membalas budi kalian. 

till then. Bai2

Monday, May 29, 2017

Ramadhan Pertama Tanpa Arwah Suami Dan Kenangannya

May 29, 2017 32
Salam 3 Ramadhan buat semua umat Islam seluruh dunia.

Dah masuk Ramadhan ke-3 baru la IQ berkesempatan nak menaip. 1st Ramadhan of course la hari cuti, masa terluang untuk menaip memang out bila aktiviti bersama family. 

IQ sambut Ramadhan di Melaka, rumah mak mertua IQ. Malam sebelum puasa, lepas tarawikh bertolak balik. 3.30 pagi baru sampai rumah mak! Penat dia usah cerita, si Qaíd bila dah sampai rumah opah dia, segar bugar mata dia, sorry ed. Ibu dah ting tong. 3 kali tukar driver. 1st adik ipar no.2..lepas tu IQ drive. Dah nak sampai ayer keroh, dah pinau mata. Tukar driver, adik ipar no.4 plak take over. Untung masing2 duduk dekat2, memang kalau balik Melaka memang balik sekali. Sejak Arwah ada dulu lagi, kalau nak balik rumah mak mesti roger sesape yang nak ikut balik. Jarang la kereta kitaorang tak kosong masa tu, mesti ada penumpang ikut sekali. Bukan 'penumpang'tu ek..bukan bukan...haha!

Pagi 1 Ramadhan IQ berkesempatan melawat kubur Arwah. Jadi kebiasaan, balik rumah mak mertua mesti nak singgah kubur Arwah, biarpun sekejap. Al-Fatihah buat kesayangan IQ yang dah pergi tinggalkan IQ. Sedih? Pilu? Penat dah nangis. Toksah tanya, lagi laju air mata IQ kang dibuatnya.
Ramadhan Pertama Tanpa Arwah Suami
Al-Fatihah Abang Sayang
Tahun lepas, IQ beraya di Melaka, tahun ni IQ akan beraya di Terengganu. So, puasa first mesti dekat Melaka. Gilir2. Tapi tak tahu la sistem gilir ni perlu ke tak lagi. Rasa macam perlu sebab Qaíd masih punya atok dan opah dia. Apatah lagi dia sorang je cucu atok dan opah dia setakat ni. Yer, cucu sulung. Memang cucu kesayangan. Pak ngah dia pun baru nak kahwin tahun depan, lambat lagi atok opah nak timang cucu lagi.

Bila Ramadhan dah tiba, rasa macam tak percaya. Sebab kali ni sambut sorang-sorang. Siapa sangka Ramadhan yang lepas Ramadhan terakhir buat Arwah, dan Ramadhan terakhir kami bersama. Kenangan Ramadhan memang tak pernah IQ lupa, saat IQ first time mengandung, dan perlukan tenaga seharian untuk berpuasa. Arwah memang seorang yang sangat caring akan siapkan segala makanan untuk IQ makan. Biasalah bila mengandung ni, malas dia jadi 999% kali ganda. haha! kan? Orang perempuan tahu la kalau bila mengandung mesti jadi macam tu. Arwah la banyak sediakan makan dan minum. Rajin dia memang dari kecik, mak mertua cakap.

Bila puasa, mesti nak pergi bazar. Masa mengandungkan Qaíd, kitaorang suka pergi bazar yang berlainan. Kejap pergi yang dekat area rumah, kejap pergi area KL, kejap pergi area Shah Alam, sampai Gombak pun ada. Padahal masa tu duduk Kota Damansara. Redah naik motor even pregnant. hehe. Tapi Arwah marah betul kalau pergi bazar sekejap je, sebab dia kata tak sempat nak pilih makanan. Masa mengandung time puasa ni, IQ cerewet sikit. Jalan sikit dah nak pitam, berdiri lama sikit dah pusing kepala. Gatai nak pergi bazar jugak..haha!

Bila dah ada Qa'id, pergi bazar yang paling dekat dengan rumah je. Jalan kaki je. Lepas ambik Qaíd, terus bertiga pergi bazar. Menu paling best dan jadi pilihan kitaorang adalah Daging kambing masak grill bersama sos black pepper. Yang tu dari zaman IQ mengandung sampai la IQ dah beranak, memang IQ cari kambing black pepper tu je. Arwah la yang ajar IQ makan kambing, sebelum tu IQ jarang makan kambing. Bila Arwah dah tak ada ni, siapa la nak layan IQ makan kambing black pepper lagi bulan2 puasa ni. Anyhow, sejak Arwah dah tak ada, IQ jadi pening plak makan kambing, fuhhh...bahaya betul! High blood pressure kah?? jangan!!

Kenangan Arwah ada di mana-mana. Masa IQ balik ke rumah mak mertua IQ ni pun, sentiasa nama Arwah disebut-sebut. Buat hilang rindu. Dorang cakap Arwah akan jaga bahagian air, sebab Arwah kalau buat air memang sedap. So, Arwah akan jaga tong air untuk sesiapa yang nak air masa berbuka. Bayangkanlah Arwah anak sulung dari 8 orang adik beradik. Memang la meriah jadinya. Sayu Arwah tak ada kali ni. 

Adik Arwah no.7 pernah cakap pada IQ masa Arwah baru disemadikan,"Along dah tak ada, kak long la jadi along kitaorang sekarang" IQ tak nafikan, untuk IQ adapt dengan family mertua IQ ni memang mencabar. Sebelum ni IQ rasa hidup sebagai menantu, tapi sekarang IQ rasa IQ macam anak dan adik beradik dorang sendiri. Even bukan betul-betul. Harap IQ akan terus bersama dorang walau apa pun terjadi. Insya-Allah.

Sekian coretan 3 Ramadhan. Wassalam.

Thursday, May 25, 2017

Lunch di Mr Dakgalbi Solaris Mont Kiara

May 25, 2017 20
Salam semua.

Hari jumaat yang lepas, IQ dan ofismate IQ decide nak makan sedap-sedap sebelum menjelang Ramadhan lagi dua hari. So, kitaorang plan makan tempat makan yang biasa kitaorang pergi ni sebelum puasa. Kedai-kedai makan ni jarang pergi sebab agak pricey. Kalau baru dapat gaji baru la dapat pergi. Tapi memandangkan dah nak puasa, so..bedal je la even gaji pun tak masuk lagi. huhu..

So, dalam list tu ada kedai Korea yang menyediakan menu Dakgalbi. Sebab tu la diberi nama kedainya Mr Dakgalbi. Well, IQ tahu mesti sesetengah orang dah pergi kedai makan korea ni. Sebab kedai ni ada status halal ok! So, boleh la kalau nak mencuba makan makanan korea di sini. Kedai ni bawah ofis IQ je. So, hari2 nak makan pun boleh tapi tengok ongkos la. Kalau nak makan tiap hari, kopak la duit mak naakkk..haha!
Mr Dakgalbi Solaris Mont Kiara
Pilih pilih
Setiap kali makan di Mr Dakgalbi ni, IQ biarkan ofismate IQ yang pilih. Selalunya IQ akan makan mee ramen, berbanding dua orang lagi ofismate IQ pilih untuk makan nasi. Sebagai hidangan pembuka, dorang akan sediakan menu sampingan sementara menunggu menu utama dimasak. Menu sampingan disediakan seperti Coleslow, jeruk lobak putih, Kimchi dan juga sup. IQ suka makan jeruk lobak putih sebab rasa dia macam jeruk biasa tu. 
Mr Dakgalbi Solaris Mont Kiara
Jeruk Lobak Putih
Mr Dakgalbi Solaris Mont Kiara
Coleslow
Mr Dakgalbi Solaris Mont Kiara
Sup
Selalunya IQ tak makan lobak putih ni. Tapi untuk jeruk lobak putih ni IQ boleh habiskan sorang-sorang. Kimchi ni plak tengok keadaan. Kalau kimchi yang baru dibuat mungkin IQ boleh makan, kalau kimchi yang dah lama dibuat, rasa masam dia kuat sangat, so tak sedap sangat bagi IQ. Masa IQ pergi ni, kimchi dia sedap, so melantak kimchi banyak2. XD
Mr Dakgalbi Solaris Mont Kiara
Kimchi untuk awak...eh? XD
Dorang akan masak mee ramen dulu. Baru masak nasi. So, dorang akan masak depan kita ok. Bab ni seronok tengok dia masak tapi dah habis makan, masuk ofis mula bau baju sendiri. Kenapa? bau dakgalbi!! Kuat baunya sampai melekat pada baju. Kena bawak perfume siap-siap. Sembur lepas makan. huhu.
Mr Dakgalbi Solaris Mont Kiara
Prepare nak masak
Mr Dakgalbi Solaris Mont Kiara
Mee Ramen dengan paste dan Cheese 
Mr Dakgalbi Solaris Mont Kiara
Masak masak
Bila dah siap masak, apa lagi? Makan laaaa...selalunya IQ akan makan ayam dengan daun salad yang diberi. Gumpal2 masuk mulut. Omnomnomnom...Sedaaappp. Hari tu IQ makan banyak sangat sebab IQ kelaparan, tak makan pagi. Lately tak makan pagi, prepare makanan untuk Qa'id tapi tak bawak bekal ke opis. huhu. 
Mr Dakgalbi Solaris Mont Kiara
Dah siap!! Nasi + Mee Ramen 
Mr Dakgalbi Solaris Mont Kiara
Muka masing-masing kelaparan nak makan
Harga untuk makan dekat sini? haha, IQ macam biasa, terlupa nak snapshot harga lagi. Adehhh..maaf kawan-kawan. Tapi bahagi 4 orang, IQ kena bayar RM25.00 jugak. So, dalam RM100.00++ jugak sebab masa ni ada salah sorang daripada ofismate IQ bungkus bawak balik. heee..

Kalau korang rasa nak makan makanan Korea, boleh la try makan dekat Mr Dakgalbi ni. Ajak ramai kawan-kawan baru best nak makan. heee..ok la, tu je nak cerita. bai!

Try fish eye lense beli dekat Chilindo, sape pernah beli dekat Chilindo? haaa...nanti la IQ cerita pasal ni...kalau mood rajin terlebih. haha!

Wednesday, May 24, 2017

Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest - Chicken Buttermilk

May 24, 2017 18
Salam semua

Bagaimana persiapan menyambut Ramadhan korang semua? Lagi beberapa hari kita bakal menyambut bulan Ramadhan Al Mubarak. Sudah listkan juadah bersahur dan berbuka? IQ masih terfikir-fikir tentang juadah Ramadhan kali ni. Tapi yang pastinya, ada satu juadah yang pasti IQ akan buat nanti. 
Marhaban Ya Ramadhan Lazada
Marhaban Ya Ramadhan
Dannn seiring dengan bulan Ramadhan yang bakal tiba ini, Lazada Malaysia turut mengadakan jualan murah melalui kempen Marhaban Ya Ramadhan dan  Riang Raya Sale yang berlangsung bermula 19 Mei sehingga 30 Jun 2017!! Diskaun istimewa sehingga 90% yer kawan-kawan semua! Banyak tuuu! So, hari ni dah 24 Mei, da start la ni! Shopping raya jom!
Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest
Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest
Dan semestinya Lazada Malaysia juga turut mengadakan blogger contest bermula 19 Mei sehingga 23 Jun 2017 ini. Contest selama 4 minggu yang mempunyai 1 tema untuk 1 minggu. Jom kawan-kawan blogger! Kita sertai contest ni bersama-sama! Lagi ramai penyertaan, lagi banyak hadiah disediakan sehingga RM10,000 Shopping Voucher!! Betul ni, IQ tak tipuuuuu...try check di sini

Contest untuk minggu pertama.

Tempoh Contest: 19 Mei - 1 Jun 2017
Tema: Delicious Ramadhan

CHICKEN BUTTERMILK
Lazada Blogger Contest Chicken Buttermilk
Chicken Buttermilk
IQ suka sangat Chicken Buttermilk ni sebab mudah dan senang dibuat. Boleh dimakan bersama dengan nasi yang boleh dijadikan sebagai menu utama bersahur mahupun berbuka.

Resipi Chicken Buttermilk

Bahan-bahan untuk goreng ayam:
1/2 sudu serbuk kari daging/ayam
1/2 cawan tepung gandum
250 gram Fillet ayam yang dipotong dadu

Bahan-bahan untuk kuah buttermilk:
1/2 biji bawang besar dipotong dadu
2-3 ulas bawang putih dicincang halus
2 sudu buttercup
5-10 helai daun kari
1 kotak susu segar
1 keping cheese cheddar
3-5 biji cili padi dipotong kecil

Cara Membuat:

1. Fillet ayam disalut bersama serbuk kari dan tepung gandum bersama sedikit garam.
2. Goreng fillet ayam yang bersalut tepung tersebut menggunakan Faber Deep Fryer sehingga warna kekuningan atau emas.
3. Toskan ayam dan letak di tepi.
4. Untuk kuah buttermilk, cairkan butter dan tumis bawang besar, bawang putih dan daun kari sehingga kekuningan di dalam kuali.
5. Masukkan susu segar sikit demi sedikit. Kacau kuah perlahan-lahan sehingga sebati.
6. Masukkan cheese cheddar dan kacau perlahan-lahan. 
7. Masukkan garam secukup rasa.
8. Masukkan fillet ayam yang siap goreng dan masukkan cili padi.
9. Kacau perlahan-lahan selama 3 minit dan tutup api. siap!


Lazada Blogger Contest
Faber Deep Fryer
Faber Deep Fryer ini amat mudah digunakan selain menjimatkan tempoh menyiapkan bahan-bahan yang lain. Sementara menunggu fillet ayam yang bersalut tepung digoreng, pasti IQ boleh sediakan bahan-bahan yang lain untuk kuah buttermilk. Selain boleh menggoreng fillet ayam, Deep Fryer ini juga boleh menggoreng kentang goreng atau nugget dengan mudah dan cepat!

Boleh la makan Chicken Buttermilk ni sambil scroll-scroll sale dekat Lazada Malaysia. Jom shopping raya!

DIY Hantaran Tunang Untuk Adik Ipar

May 24, 2017 12
Salam semua

Seperti yang IQ janjikan, IQ nak tunjuk hantaran tunang adik ipar IQ yang lepas secara detail (tak ada la berapa detail sangat). Entry tentang pertunangan adik ipar IQ tu boleh baca di sini. Masuk kali ni, dah entah berapa kali IQ menghias dulang hantaran. First masa tunang IQ, second masa kahwin IQ. 3rd masa kahwin adik IQ. So, masuk ni dah kali keempat la IQ menghias dulang hantaran. Nak kata pro tu tak ada, IQ just ambik konsep simple tapi elegent. Gituuu..

Dorang decide pertunangan diadakan selepas adik ipar IQ balik daripada Belgium. Dia pergi Belgium untuk training selama 3 minggu. Seminggu lepas balik dari sana dah nak bertunang, jadi agak kelam kabut jugak la. Mujur dah aware IQ yang akan setelkan hantaran adik ipar kali ni. Cuma barang-barang tak sampai awal dan tak prepare ape yang perlu sebenarnya.

Dua atau tiga hari lepas dia balik Malaysia, dia dan bakal tunang datang rumah hantar barang hantaran. IQ pun dah sediakan satu barang untuk hantaran iaitu telekung. Cuma barang-barang seperti bakul dan bunga sahaja belum ada. IQ cadangkan pakai reben masa kahwin IQ dulu, masih banyak lagi tak terguna. So, tema hantarannya jadi warna gold/cream macam tu. Jimat jugak sebab beli bakul dan bunga je. Bakul dorang beli dekat Daiso, RM5.90 je satu. Bunga plak IQ suggest beli dekat Kaison, satu ikat baru RM6.90. Beli 6 ikat untuk 5 dulang. 
DIY Dulang Hantaran Kahwin Tunang
Misi bermula! Bakul dan reben disiapkan.
IQ start menghias hantaran hari sabtu, sehari sebelum hari pertunangan. Even dah dapat barang awal 2-3 hari tapi IQ tak berkesempatan nak buat sebab kepenatan kerja. Kerja dengan ofis bukan melambak pun tapi penat dia kalah kerja duduk site. haha! Bila nak start menghias dulang hantaran, kena aware dari gangguan budak kecik Qa'id tu. Kalau ada dia, mana la nak siap dulang hantarannya. Solutionnya? Buat kerja dalam bilik, dan tutup pintu! Kesian budak tu kalau dengar dia ketuk2 pintu nak masuk, tapi tak boleh sebab ibu dia kena siapkan hantaran tu cepat. Dah tak ada masa lain dah...huhu

Setiap bakul yang digunakan IQ lilit dengan satu reben krim saiz sederhana. Dan juga dihiasi satu reben kecil yang digubah khas. Bentuk reben yang IQ gunakan bukan bentuk reben yang biasa kita ikat, untuk reben ni IQ gunakan satu teknik lain, tu sebab nampak lagi kemas dan cantik. Bentuk reben ni jugak tak mudah tercabut. Teknik IQ tahu dari IQ buat hantaran adik IQ lagi. Sangat cantik hasilnya. Boleh tengok tutorialnya di sini.

First, IQ mula gubah beg tangan dan kasut. Untuk hantaran ni, adik ipar IQ belikan rumput artificial untuk letak sebagai base dalam bakul yang digunakan. So, IQ susun kasut dan beg ikut sedap IQ, then siap! lilit beg dengan reben yang besar sikit saiznya dan letak jugak bentuk reben sebagai hiasan. Setiap dulang mesti ada satu ikat bunga, seekor rama2 dan juga lilitan rantai emas pelesu. 
DIY Dulang Hantaran Kahwin Tunang
Hantaran kasut + beg tangan, dan juga mandian. Hantaran mandian belum siap sepenuhnya masa ni. Background gambar kahwin IQ dan gambar Qa'id...haha!
Satu hantaran dah siap wrap dari kedai lagi, iaitu hantaran mandian. Cuma tukar warna reben je, sebab pada awalnya warna reben digunakan warna biru, dan pihak perempuan nak guna warna tu sebagai warna tema, so..tukar warna...tu sebab pakai mana yang sedia ada, tak membazir..heee

Second hantaran IQ siapkan dulang mandian dan minyak wangi dan juga sehelai tuala. Tuala tu mula2 IQ nak buat bentuk teddy bear. Kemain tengok youtube macam mana nak buat bentuk teddy bear. Bila dah siap jadi pelik! haha! sebelum tu nak buat angsa, sekali angsa tak ada kepak..kuikui...last2 gulung macam tu konon2 macam scroll je la. ok la, not bad la..haha!
DIY Dulang Hantaran Kahwin Tunang
Tuala bertukar warna, tukar warna krim bila adik ipar IQ yang lain sampai. 
Ketiga siapkan dulang kain pasang plak. Adehh, yang ni pun satu gak. Jenuh nak mikior nak buat bentuk apa, lipat macam ni tak kena, lipat macam tu tak kena. Last2 buat lipatan berempat ni je la. Untuk dua helai shawl IQ buat gulung2 jadi macam bunga ros tak berapa nak mekar. Tapi yang penting, tunang adik ipar IQ paling suka hantaran kain pasang ni sebab dia cakap cantik...kuikui..ada orang puji plak..
DIY Dulang Hantaran Kahwin Tunang
Hantaran kain pasang + shawl. ok la kan?
Untuk hantaran keempat, IQ nak tunggu sejadah dari Melaka sampai dulu. Tapi sementara tu penat jugak fikir nak buat bentuk apa untuk telekung ni. Bila sejadah dah sampai, haru biru jadinya. Setengah jam duk lipat lipat tak jadi. Last2 buat kelopak aje la...huhu....Sejadah dah gulung cantik, sekali ada orang usik, teruk kelaut...IQ malas nak betulkan sebab malam tu nak keluar plak dengan adik2 ipar IQ yang baru sampai dari Melaka tu...meronggeng kejap dekat Aeon AU2 cari barang mekap. heee..sempat la IQ grab bedak compact baru sebab bedak compact lama dah habis..
DIY Dulang Hantaran Kahwin Tunang
Hantaran telekung+ sejadah lupa nak ambik gambar. Dalam ni pun tak nampak semua. Bakul putih tu coklat. Telekung sebelah kanan tu, sekali dengan sejadah, tak berapa nampak sebab mengadap ke belah sana. Mandian badan pun siap diletak reben masa ni.
Hantaran buah IQ just buat lilitan pada bakul dan letak bentuk reben. Ikutkan IQ nak susun buah tu tapi tak sempat lak. So, IQ arahkan adik2 ipar IQ ni tolong susun buah cantik2 dalam bakul tu. Buah2 tu mak mertua IQ beli siap2 di Melaka. Dorang bawak dari Melaka buah2 tu semua. Bakul tu besar sangat! Bayangkan la sebiji tembikai pun ada dalam bakul buah tu. Haha! 
DIY Dulang Hantaran Kahwin Tunang
Seeeee...nampak tak bakul hantaran buah tuu? besar kan? bayangkan la si Qa'id pun muat duduk dalam bakul tu, serius besar. Memang bakul ni IQ suruh adik ipar IQ yang lelaki bongsu tu angkat, tak mampu IQ nak angkat. haha!
Hantaran last disediakan oleh Mak Lang iaitu kakak kepada ayah mertua IQ. Mak Lang sediakan satu bakul coklat. So, IQ kena hiaskan bakul tu di masjid tempat kami berkumpul. Sampai2 pun dah kelam kabut, cari plug nak panaskan pistol gam tu lagi. Nak cepat punya pasal, kena tegur sebab buat comot. tapi sempat betulkan balik.....just lilit macam bakul buah sebab bentuk dua bakul ni sama, ada pemegang, so lilit pemegang dengan reben dan letak dua bentuk reben di kiri dan kanan. 

Nak kata cantik sangat pun tak der la, cuma sekadar buat yang mana termampu sahaja. Pakai barang pun yang sedia ada sahaja. Sebab tu la tujuan DIY kan? buat sendiri lagi menjimatkan....gituuuuu..

Mesti korang terfikir kan? Selalunya masa tunang, orang hantar makanan atau manis-manisan. Bukan barang-barangan kan? Ini sebab masa kahwin nanti adik ipar IQ tak nak buat hantaran dah. Kiranya nak melenggang je masa kahwin nanti. Katanya. Ikutlah, pilihan masing-masing kan? sebab bukan orang lain nak kahwin, diaorang jugak kan? hehe. 

Ok la, till then. bai2!

Tuesday, May 23, 2017

Majlis Tunang Adik Ipar di Shah Alam

May 23, 2017 8
Salam semua!

Semalam IQ off, ada urusan di mahkamah syariah berkenaan faraid Arwah suami. So, IQ tak dapat nak update pape mengenai hujung minggu lepas. Walau apa pun, Alhamdulillah, urusan di mahkamah akhirnya selesai dan hanya tunggu sijil faraid keluar minggu depan. Nanti IQ share prosedur tuntut faraid jika IQ berkelapangan yer? Sekarang ni IQ excited nak cerita pasal apa yang berlaku hari ahad lepas. Biarpun ada yang dah tahu melalui Instagram, tapi dekat IG mungkin IQ tak cerita flow by flow. So, IQ cerita di sini sahaja la buat kenangan semua.

Tanggal 21 May 2017, tarikh keramat buat adik ipar IQ yang no.2 di mana dia telah selamat ditunangkan bersama tunangnya. Alhamdulillah, segalanya berjalan dengan lancar walaupun perjalanan ke Shah Alam dari KL agak sesak disebabkan Standard Charted Marathon. Highway DUKE tak boleh lalu, terpaksa masuk bandar. Rupanya start finish pun dekat Dataran Merdeka, haru jugak jem dia. huhu.

Kami tiba di Masjid Al-Hidayah Seksyen 18 agak lewat. Lewat 15 minit macam tu. Ada touchup hantaran sebab Mak Lang ada sponsor satu dulang coklat. Dulang hantaran daripada pihak lelaki IQ yang siapkan tau! Tangan kretip la kononnya. Ingatkan ada 5 dulang je, rupanya 7 dulang semuanya termasuk satu bakul besar buah-buahan. Nanti IQ akan share pasal dulang hantaran ni next entry InsyaAllah.
Tunjuk hantaran dulu. hihi. Gambar atas, dari lelaki untuk perempuan, Gambar bawah, dari perempuan untuk lelaki.
Sampai di perkarangan rumah pihak perempuan setengah jam daripada jangka masa yang ditetapkan. Tapi pihak perempuan sangat professional dalam mengendalikan majlis. Mak mertua IQ sangat kagum dengan aturcara yang dibuat oleh pihak perempuan untuk melancarkan majlis yang kecil tapi meriah tu.
Sesi berbalas pantun dan perjanjian pertunangan
Alhamdulillah, rombongan pihak lelaki disambut baik, dan perjanjian untuk melaksanakan perkahwinan telah termeterai. InsyaAllah bakal diadakan majlisnya pada tahun depan. InsyaAllah, moga Allah SWT permudahkan urusan menyatukan dua insan ini. Setelah majlis perjanjian dibuat, majlis tahlil untuk mereka yang telah pergi turut diadakan. Alhamdulillah, nama Arwah suami IQ turut disebut dalam majlis tahlil ini. Berkaca sekejap mata ini, alangkah seronok jika Arwah ada sekali. Mesti habis disakatnya adik dia yang bakal bertunang tu.

Selesai tahlil, sesi menyarung cincin pula. Alhamdulillah, semua selesai. Sesi bergambar kenangan dengan bakal biras IQ bersama kaum keluarga yang hadir. Pandai adik ipar IQ cari bakal isteri dia, cantik, sopan santun plak tu. Yang paling penting, kena ngam dengan kitaorang makhluk2 perempuan dalam family Hasan Basri ni. HAHA!
Ehek, memalu plak. Bakal biras IQ dan mak mertua IQ. =)
Bersama kaum keluarga.

boleh ngam ni. =P
Si cantik berdarah manis. 
darah manis dua orang ni, dugaan bertunang lagi kuat, kena sama2 bertolak ansur lepas ni.
Hey, budak kecik ni mana boleh tak ada gambar. Even susah sangat nak ambik gambar dia, tapi wajib ada jugak!! comot sebab baru lepas makan nasi. Makan nasi je nak, lain2 kurang.
Lepas tu? Makan la ape lagi! Part paling penting tu, apatah lagi bakal mertua adik ipar ni adalah seorang caterer! Memang makanan yang dihidangkan superb habis! Lauk feveret IQ sejak majlis merisik lagi iaitu daging black pepper!! sedap sangat! gerai kuih muih pun ada menghidangkan lebih 20 jenis kuih murih. Mee kari pun ada! Memang rasa tak nak balik, nak ngadap makanan tu sampai petang. Tapi disebabkan kena jaga keayuan, makan ala kadar, kononnya...tapi dah bedal satay, nasi minyak dengan 3 lauk daging, kambing, ayam, dan kuih muih jugak...haha!

Selesai makan, kami beransur pulang. Berkumpul di Masjid Al-Hidayah untuk solat zohor. Alhamdulillah...selesai semuanya. Darah manis dah bakal pengantin berdua ni. Tak sabar nak tunggu tahun depan pula! Moga Allah SWT berkati perjalanan kalian berdua.
Last but not least, Qaíd dan ibu laaa...gambar dengan budak ni kena ada banyak shot, kalau satu shot mesti tak menjadi. haha!
Itulah kisah IQ hujung minggu lepas. Penat tapi seronok. k la, till then, next entry plak ye! bai!

Thursday, May 18, 2017

Kawan Arwah Bertanya Khabar.

May 18, 2017 10
Kawan Arwah Bertanya Khabar.
Salam semua.

Dah petang2 buta baru nak menaip. Kadar kesibukan di pejabat makin lama makin tak boleh dijangka. Sampai2 pejabat sekarang dah ada kerja tersedia atas meja. Sebelum ni licin aje meja ni tanpa kertas asing dari orang lain. Dan pagi tadi, sebelum sampai pejabat, boss kecik dah whatsapp awal pasal kerja tu. fehhh...

Sebelum lunch tadi, ada kawan Arwah tiba2 whatsapp bertanya khabar IQ dan anak. Memang IQ ada kenal sebahagian kawan Arwah sebab pernah berjumpa dan berkenalan sebelum dan selepas kahwin. Hajat mereka semua nak berjumpa dengan IQ setelah hampir 9 bulan pemergian Arwah, dari saat tu kami tak berkesempatan nak jumpa face to face.

Plan mereka nak berbuka puasa sekali nanti. Teringat IQ pada plan berbuka puasa dengan mereka tahun lepas yang tak menjadi. Tak tahu kenapa, plan tahun lepas tak menjadi sedangkan tahun-tahun sebelum tu dah dua kali plan ok jer. Mungkin tak ada rezeki Arwah nak jumpa kawan-kawannya sampai la raya tiba pun tak berkesempatan nak berjumpa. Arwah pun meninggal sebulan++ selepas raya puasa. Memang tak sempat nak berjumpa langsung.

Kenangan bersama kawan2 Arwah buatkan IQ sebak seketika. Sebab IQ suka tengok gelagat Arwah bersama rakan-rakannya semasa hayatnya ada. Dia antara yang paling kecoh bila dengan rakan-rakan rapatnya itu. Bukan seperti kenalan biasa yang kenal dia yang mungkin bagi mereka agak pendiam. Siapa kenal Arwah, Arwah ni suka berjenaka. Pandai tambat hati orang sekeliling dia. Tu sebab ramai orang suka berkawan dengan dia. Tak macam IQ ni. huhu.

Malam tadi IQ mimpi Arwah. Mimpi dia, sebab nak cakap dengan dia yang IQ rindu sangat nak jumpa dia. Rindu yang tak terucap. Nampak sekilas sahaja. Dan dia pergi jauh lagi dari IQ.

Al-Fatihah abang sayang.
Sayang rindu abang.

Wednesday, May 17, 2017

Antivirus Untuk Elakkan Virus Ransom.ware Dan Tips Pencegahan Virus Komputer

May 17, 2017 18
Salam semua!

Semalam IQ nak buat entry pasal hari guru. Tapi tetiba ada ofismate datang meja IQ sebab nak tolong IQ setelkan masalah software dalam komputer kerja IQ ni. Tengah2 nak setel masalah, tetiba dia cakap. "Wahhh...too many virus in your pc!" Macam mana dia tahu? sebab ada satu software yang IQ install dalam komputer IQ ni sebenarnya adalah penyebar virus Malware!!!!
Penyelamat Komputer IQ 
Then, bermula episod menghapuskan virus-virus yang IQ ternak dalam komputer IQ ni. Ofismate IQ sambil duk godek cari antivirus untuk hapuskan virus dalam komputer IQ ni, dia duk bebel pasal IQ banyak online shopping la, tengok live streaming la, dan yang tak boleh blah dia cakap IQ pernah tengok P*RN!! oh mai...padahal semua virus tu akan link kepada benda2 macam tu..erkk..anyway, ada la sekali IQ terclick Ads dekat online shopping mana ntah, terkeluar la gambar P*RN tu! IQ memang terus klik pangkah ok. Tak dernya nak tatap benda macam tu. Kat ofis plak tu...mintak simpang jauh2!

Komputer kerja IQ rupanya dah kritikal sebab masa fasa akhir nak setel hapuskan virus2 ni, tetiba keluar report nama-nama virus yang menyerang komputer IQ ni. And virus yang tengah femes dekat dunia sekarang dah ada dalam komputer IQ ok!! virus apa? Virus RANSOM.WARE!! Tapi bukan Wanna.Cry tu la...huhu. Virus ni muncul dari software ANTIVIRUS yang sebenarnya adalah VIRUS itu sendiri. Software yang dimaksudkan adalah software Bytefence!. 
Ransom.ware dalam komputer IQ!!
Bytefence ni dah distribute virus Malware dalam komputer IQ dan muncul sebagai Browser Chromium. IQ memang tak pakai browser Chromium ni sampai la satu saat Chromium ni dah hack Chrome yang IQ selalu IQ guna tu. IQ fikir Chrome yang IQ guna tu selamat digunakan, tapi rupanya virus!! Chromium ni akan mencatat segala data yang kita taip melaluinya. So, bila IQ guna Chromium yang muncul sebagai Chrome ni, jadi...segala data yang IQ buat dah jadi tak selamat. huhu.

Sedih sangat. Semalam satu hari jugak la proses nak setelkan virus-virus ni. Sebelah petang IQ pergi meeting di site. Balik dari meeting still sambung scan virus lagi. Terima kasih sangat dekat ofismate IQ yang boleh dikatakan memang power bab2 IT ni sebab dah setelkan masalah komputer IQ ni. Komputer ni memang komputer pejabat. Cuma kadang-kadang terbuat macam komputer sendiri sebab IQ tak ada personal laptop. huhu.

Ofismate IQ ada suggest antivirus yang sesuai untuk hapuskan virus-virus durjana ini. 

1) CCleaner - Wajib ada dalam komputer. Lakukan pembersihan PC seminggu sekali atau sebulan sekali. Pembersihan kerap tak jamin untuk hapuskan semua virus tapi pencegahan itu perlu!

2) Malwarebyte - Yang ni antivirus yang boleh mengesan Malware dan hapuskan Malware yang bermaharajalela dalam PC korang tu. Boleh maintainkan dalam PC jugak untuk pembersihan Malware mengikut jadual seperti CCleaner.

3) Hitman Pro - Antivirus ni paling kuat. Ofismate IQ cakap AV ni akan remove SEGALA files yang dikhuatiri ada virus. So, agak2 hilang file lepas guna Hitman Pro ni boleh tahu la file yang korang cari tu ada virus sebenarnya. Hitman Pro ni power sangat tapi ofismate IQ cadangkan guna sekali sahaja in case jadi macam kes IQ ni. One time use sahaja. Tak perlu ada jadual berkala untuk pembersihan virus sebab dah ada agent cleaner dekat atas ni. Lepas guna, tak perlu uninstall sebab dia memang guna untuk one time only (based kepada choice masa korang nak install). Seperti IQ cakap di atas kan, antivirus itu juga kadang-kadang pembawa virus!

4) Norton Power Eraser (NPE) - Yang ni pun power macam Hitman Pro sebab NPE ni akan scan detail punya file. Sekecik2 file pun dia akan detect dan delete file yang ada virus. Penggunaan dia sama seperti Hitman Pro. Just use one time basis. Tapi yang ni tak ada option masa korang nak install. Memang hanya guna sekali sahaja. Dan guna masa perlu sahaja. 

Antivirus untuk elakkan virus ransom.ware
Tips pencegahan dari virus masuk ke dalam PC/laptop anda:

1) Jangan klik ads dalam mana-mana web shopping online. Sebab Ads yang muncul di situ belum tentu selamat untuk dibeli.

2) Bila install software dalam komputer, pastikan software itu original dari web asalnya. Jangan download software yang illegal. sebab ni adalah punca kenapa banyak software sampingan yang TERinstall tanpa sengaja.

3) Jangan klik mana-mana link yang mencurigakan. Banyak link yang boleh menyebarkan virus secara langsung dan semestinya elakkan pada peringkat awal. Jika terklik, try untuk patah balik dan close link dan buat pembersihan virus guna Antivirus yang IQ suggest di atas.

4) Install juga Ads Block Pro di Extension Browser Chrome bagi pengguna Chrome. Ini mengelakkan Ads muncul dalam Browser anda. Bagi blogger macam IQ, benda ni sangat tak praktik sebab blogger ada yang menggunakan blog sebagai medan pengiklanan tapi terpaksa juga IQ buat sebab untuk elakkan virus yang sedang hebat menular sekarang ni.
Ads Block Pro
Ni hanya sebahagian info yang IQ terima direct daripada ofismate IQ dan IQ rasa amat berguna untuk IQ sebarkan memandangkan dunia kita sekarang telah mengalami masalah virus yang sedang serius menular. Harap kita semua bebas daripada perkara-perkara yang tidak diingini seperti ini. Amiin.

Till then, bai!

Monday, May 15, 2017

Tadaa! Rambut Terbaru Qaíd

May 15, 2017 20
Salam dan selamat pagi semua!

hek2..nak gelak sebenarnya sebab entry lepas IQ pos pasal nak potong rambut Qaíd kan? Ingatkan nak lengahkan masa, sebab sayang jugak rambutnya. Tapi tup tup petang tu terus potong rambut dia!! haha! Tengah ralit Qaíd tengok cerita kartun, bagi sign dekat adik ipar, Jom kerjakan rambut Qaíd! Yeaahhh!!

Sebenarnya Mak Lang Qaíd yang banyak bagi sumbangan dalam acara potong rambut Qaíd ni. Haha! Masa IQ baru pegang gunting, confident level tu jatuh menjunam! bukan apa, risau senget rambut budak ni, habis la hilang kecomelan dia. So, pass baton dekat adik ipar IQ. IQ cuba nak pegang kepala dia, tapi pegang kepala buatkan budak tu lagi meronta. So, bagi dia leisure2...ngadap kartun sambil potong apa yang patut.

Mulakan dengan rambut depan. Mujur Mak Lang dia hati kering, zappp terus hilang sebahagian. Zap lagi, terus senget sikit sebab Qaíd pusing2kan kepala dia. Qaíd kalau nampak gunting yang Mak Lang dia pegang terus meronta nak peluk ibu dia. Dia tak tahu ibu dia dah prepare gunting lain untuk potong rambut belakang dia. Haha!

Dua orang tukang gunting dalam satu masa, memang perghhh. Potong sikit2. Agak2 senget tu cover balik. Last touch up bahagian telinga, sebab masa ni Qaíd dah kritikal garu-garu sebab gatal rambut. Kipas off sebab tak nak rambut yang dipotong tu terbang merata. Dan disebabkan hal tu, budak tu kepanasan dan garu2. Zap sana zap sini. Then Setel! Terus Mak Lang dia bawak pergi mandi. Fiuhhhh! Siap jugak akhirnya!

Kalau bawak dekat kedai budak ni, mahunya kena cas RM10++. Padahal gunting punya la sikit. Tak berbaloi. So, decide gunting sendiri je la. At least tak ada la kecewa mana kalau tak comel. haha! tapi mesti kena buat jadi comel jugak. Dah namanya budak...hehehe..

So, ni la dia hasilnya!!! Budak ni sampai lepas mandi pun still merengek nangis. Sedih sangat dia rambut kpop dia kena potong. hehe.

Rambut Topi Keledar Qaíd
Hantar gambar dekat group family IQ, kakak IQ gelak besar. Sebab dia cakap sejibik rambut ibu dia masa kecik. Grrrr. Topi keledar! haha~tak perlah, janji comel..heee

Say hye  Qaíd!
Till then, dan selamat hari ibu! bai!

Friday, May 12, 2017

Nak Potong Rambut Qaíd Ke Tak Nak?

May 12, 2017 21
Salam hari jumaat semua!

IQ sebenarnya tengah fikir nak potong rambut si Qaíd ni. Rambut dia dah panjang sangat dah. Yang depan dah cecah mata, yang belakang dah cecah leher kolar t-shirt. Side tepi pun dah tutup telinga separuh. Haihhh, ada orang da siap tanya, ni boy ke girl? haiyaaa...pagi tadi tengok dia garu2 pun macam dah rimas sangat dengan rambut dia sekarang. huhu

Boy ke Girl anak ibu ni? 
Rambut Qaíd baru sekarang nampak cantik lurus berbanding masa dia baby. Masa dia lahir, rambut Qaíd lebat. Masa dia 3 bulan rasanya, kitaorang decide potong rambut Qaíd nombor 1. Pendek sampai nampak kulit kepala, tapi tak lama daripada tu, Qaíd diserang bisul dekat kepala sampai 4 kali round! Bayangkan kalau kita sendiri kena bisul satu bijik pun dah meraung sampai demam2. Inikan pula baby kena berpuluh bisul atas kepala. Tak tahu punca dari mana kena bisul. Teruk sangat keadaan kepala Qaíd masa tu. 

Masa kena bisul umur 4 atau 5 bulan. Ni round ke-4, kena bahagian depan, masa mula2 kena belakang kepala. Bahagian tepi jadi nipis rambut sebab gugur.
Disebabkan bisul tu, rambut Qaíd lambat tumbuh. Rambut dia gugur sikit sebab makan antibiotil untuk lawan bisul dan rambut dia jadi tak sekata sangat. Ada yang panjang, ada yang pendek. Tapi tak dipotong sampai la Birthday Qaíd yang pertama. Potong tepi dengan mesin. Disebabkan amoi tu tak berapa nak cekap, jadilah rambut Qaíd senget sebelah. Lagi.

Rambut tu tak dipotong sampai la 4-5 bulan jugak. Baru potong lagi. Kali kedua potong pun amoi jugak tapi just guna gunting, sebab amoi tu cakap, budak-budak mana boleh potong rambut pakai mesin, mesti dia takut maaa...haha! betul jugak kata amoi tu, Tak terfikir plak IQ sebelum ni. Kali kedua potong pun senget sebab even potong rambut pakai gunting pun Qaíd tetap meraung sebab takut dengan stranger. Senget lagi rambut anak aku masa tu. haha!!Kadang-kadang ada jugak opah dia curi2 potong rambut depan Qaíd sebab dah masuk mata sangat. Potong sendiri pun rasa macam ok je kan? hurmmm..


Gambar first masa potong rambut sempena 1st birthday.
Gambar kedua gambar lepas potong, macam abang askar jadinya. Mesin punya pasal.
Gambar ketiga. Pakai gunting tapi terlampau bergerak, senget sebelah rambut jadinya.
So, IQ rasa IQ nak potong sendiri rambut Qaíd tu pakai mangkuk dan juga gunting untuk kali ni. hek hek. Mr bean boleh buat, IQ mesti boleh buat! Mr Bean cerdika ape kan? haha! Adehh, senget lagi kali ni tak ley nak salahkan orang lain sebab diri sendiri buat. XD

Doakan IQ berjaya potong rambut Qaíd. Kalau tak berjaya, kedai jugak la jawabnya. haha!

till then, bai!

Thursday, May 11, 2017

Kepulangan Yang Dinanti

May 11, 2017 20
Salam semua.

Apa yang korang buat cuti semalam hah? haha! Kemain garang tanya kan? Tak bagus betul puasa2 ni marah2 orang, Astaghfirullahalazim...mengucap banyak2 IQ...hehe..

Semalam IQ menerima kunjungan orang yang IQ tunggu-tunggu berbulan lepas. Bestfriend IQ sejak zaman sekolah lagi nak menginap di rumah IQ beberapa hari untuk beberapa urusan sebelum dia balik ke kampung halaman di Terengganu untuk cuti singkatnya kali ni. Kenapa IQ kena tunggu berbulan lamanya baru dapat jumpa? sebab BFF IQ ni kerja dekat Miami, USA sebagai Chef atas kapal cruise. Amazing sangat sebab dia seorang wanita yang sangat pandai berdikari di tempat orang (Az, saya puji awak ni! haha!) namanya dia Muazatul, kadang IQ panggil Muaz, Kadang panggil Az.

Pagi semalam IQ da siap sedia tunggu Muaz sampai. IQ just ambik dia dekat stesen LRT je la, malas nak menapak pergi KLIA sana. haha! Flight dia sampai 8.00++ dan IQ ambik dia di stesen pukul 10.00++. Tapi yang tak boleh blah bila dia sampai stesen tu, dia nampak gerai mak cik jual nasi lemak tu dulu dari nampak IQ ni. Ceit! Dasar anak melayu celop omputih, pergi luar negara tetap balik cari nasi lemak. haha!

Nasi lemak dulu dia cari. 
Bila dah bersua, banyak la cerita nak story kan? Tapi disebabkan setahun dia tak balik Malaysia ni, loghat bahasa melayu dia sangat teruk! haha! loghat terengganu je ok sebab katanya dia selalu call ummi dia di kampung dan selalu guna loghat terengganu jer. IQ ni plak dah lama tak cakap loghat terengganu. haha~IQ plak murtad negeri. kuikuikui.tak ada la, dah Muaz pun cakap bahasa malaysia tak betul , IQ pun tergagap nak cakap terengganu dengan dia..adil la tu..

Sampai rumah, perkara pertama dia buat adalah bagi gift. So sweet. Qaíd dapat toy kapal cruise. IQ dapat sos istimewa dari sana! nanti la kalau IQ rajin IQ share. Kalau tak share tu tandanya IQ sibuk. haha! IQ pun dapat seutas gelang ala2 Pandora. cantik! kalau rajin, IQ ambik la gambar, kalau tak...hehe..

Aktiviti semalam tak banyak sangat. IQ hantar Muaz pergi spa sebab dia cakap dia terlampau letih bekerja dan nak buat spa. IQ hantar dia dekat MBH Medispa di Seksyen 10, Wangsamaju. Then, IQ dan adik2 ipar IQ serta Qaíd jalan-jalan di WangsaWalk dan jugak Aeon Big Wangsamaju. Cadangnya nak cari Magic Stroller untuk Qaíd tapi Aeon Big je ada. Tu pun tinggal 1 dan harganya tak berbaloi. Mahal! online boleh dapat lagi murah daripada tu ok! huhu. so cancel. tak jadi beli.

Dekat WangsaWalk, Naik Keretapi. Semua Mall da ada kereta api ni, dekat Aeon Big  wangsamaju pun ada. RM6.00 seorang. Baby 6 bulan ke bawah free. 

Setel semua, Jom makan! erkkk...dah kalau makan dengan orang yang dah lama tak balik Malaysia ni, jangan la makan western. Dia request nak makanan Malaysia jugak la. So, pergi kedai yang ada goreng-goreng. Bantai la dia order sotong dengan kangkung goreng belacan. Tak sedor diri tu allergic makan seafood dengan belacan. Craving punya pasal, pagi ni mata dah bengkak. XD

Inilah dia BFF IQ dari zaman sekolah menengah. Muaz. 
Setel makan, pergi cari simcard untuk Muaz ni sebab dia tak contact lagi ummi dia sebab no.dia tu tak boleh pakai dekat Malaysia. Pergi Aeon AU2 beli simcard DiGi. Habis semua, then balik. Muaz dah mengantuk sangat, habis maghrib dia krohhh sudah. Sampai ke pagi! Punya la penat. kesian pun ada. 

Hari selasa lepas, Keadaan Qaíd tak menentu, demam on off sebab batuk berkahak. Masih ada bekalan ubat tapi IQ nak pantau lagi kalau batuk dia membuatkan dia susah nak bernafas, IQ akan bawak dia untuk buat neb. Kahak nak keluar pun telan balik, nama pun budak kan? Tak reti nak buang kahak tu. huhu.


Acik Nina & Maklang dia pun ada, cuma tak ada dalam gambar. Brownies ni Maklang ni beli. Dengan Maryams. RM38 sekotak. Packaging cantik habis. boleh buat hadiah untuk sesiapa. 
Panjang pulak cerita kali ni. Padahal untuk satu hari punya cerita jer.Rajin betul nak menulis kali ni. hehe. Bai!

Monday, May 8, 2017

Majlis Perkahwinan Sepupu Di TM Convention Centre

May 08, 2017 12
Seperti dijanjikan, IQ nak up entry tentang majlis perkahwinan sepupu IQ hari sabtu lepas. Majlis pernikahan telah diadakan sehari sebelum hari perkahwinan mereka di Masjid Al-Khairiyah Sri Gombak. IQ tak dapat hadir pada hari sepupu nikah disebabkan kerja. Hanya dapat update melalui group family Anak Cucu Haji Ali sahaja. Alhamdulillah selamat dinikahkan pada 5 May 2017. 

Selamat dinikahkan. Nazrin + Fatin. Gambar Sumber Group WhatsApp
Esoknya pula, Majlis Perkahwinan diadakan di Dewan Kristal, TM Convention Centre, Bangsar. IQ gerak agak lewat sebab nak bersiap punya pasal. Untuk ahli keluarga yang jauh datangnya dari Terengganu sana dah sedia ada menginap di hotel berdekatan sejak hari pernikahan sebelumnya lagi. Untuk yang dah tinggal di KL macam IQ dan beberapa lagi ahli keluarga yang lain gerak dari rumah masing-masing. IQ ambik masa sikit sebab nak kemas rumah dahulu sambil tunggu adik IQ sampai.

Ber'OOTD' sebelum gerak. Gambar dari Mak Lang Qa'id

Bertolak dari rumah IQ pukul 12 tengahari. Pukul 12setengah dah nak masuk dewan. Setengah jam perjalanan dari Keramat ke Bangsar lalu Highway DUKE-Sri Hartamas-UM-Menara TM. Sampai Ruang menunggu untuk keluarga belah lelaki, salam-salam dengan sanak saudara tup tup dah masuk dewan dah. Sepupu IQ lelaki tau. Ni majlis belah perempuan. So, kami jadi tetamu kali ni. heee..

Dewan Kristal TMCC. 
Tak lama kemudian, pengantin pun masuk. Sesi salam-salam dengan sanak saudara. Lama jugak la. Dalam setengah jam. Sebelum tu dah baca doa siap2, so...terus terkam makanan. Lapar! Khidmat katering superb! Lauk best~ hehe...

Banyak menu disajikan tapi IQ tak sempat la nak ambik gambar menu buffet tu. Ambik nasi pun kena sorok2 pergi sebab kalau Qa'id nampak dia meraung tengok ibu dia tetiba lesap. Tinggal sekejap dengan pok su dia. Ambik makanan cepat2 terus patah balik ke meja. Meja vvip untuk keluarga lelaki dorang sedia 3 buah meja bulat sahaja. So, 30 orang jer dapat makan serve. Yang tak dapat kena la ambik di meja buffet. Tak perlah, boleh ambik banyak-banyak. Eley IQ, macam boleh makan sangat daging tu sume. Gigi baru cabut pun gusi tak elok lagi. huhuhu...


Ada saudara yang dah lama tak jumpa. Sebab tahun lepas pun IQ beraya belah Arwah suami, ada yang last jumpa pun masa Arwah suami meninggal tahun lepas. Lama tak menjenguk. Tapi ada juga yang IQ jumpa masa IQ balik Terengganu masa raya tahun baru cina. Ada peluang dapat la balik sana, kalau tak ada, meratap la IQ keseorangan di KL ni. huhu. Tahun ni raya beraya di Terengganu, InsyaAllah boleh jumpa ramai lagi saudara mara yang tak datang majlis ni, dapat lagi kawan baru kan? siapa? isteri sepupu laaa...kena buat geng baru best! 

Family IQ bersama pengantin. 
Family IQ. Si Medina baru baik dari chicken pox!
Ni semua sepupu IQ tau! kecuali si comel bam bam baju biru gambar atas dan si kenit berbaju putih gambar bawah, dua2 tu anak saudara IQ, yang lain2 semua sepupu IQ. sebaya dengan anak saudara IQ je ok.
Gambar dari Photobooth. Haruslah mencelah..heee
OOTD Ibu dan Qa'id. Tema keluarga belah lelaki warna coklat.
Habis majlis, kitaorang plan nak tengok baby baru lahir. Abang kepada pengantin a.k.a. abang sepupu IQ baru menimang cahaya mata pertama. Tok dan tokki IQ dah ada 7 orang cicit dah! cucu jangan cakap la berapa puluh dah, tak terkira IQ. IQ pun cucu ke-5 so boleh la bayangkan berapa puluh cucu tokki dan tok IQ. Sepupu IQ yang paling muda pun ada yang lebih muda daripada Qa'id tau! haaaa....confirm meriah raya tahun ni!

Melawat baby di Kajang. 
ok la, tu je la nak cerita. Kenduri belah lelaki IQ tak dapat nak hadir sebab buat di Terengganu. Mohon maaf awal-awal sebab tak dapat nak hadir. huhu. Mujur la keluarga sepupu IQ faham. Alhamdulillah. =)

Till then. Bai.