Friday, April 28, 2017

Bahasa Meeting

April 28, 2017 6
Bahasa Meeting. sumber: Google

MEETING 1

2 Orang Melayu, 3 Orang Cina, 1 Orang India, 3 Orang Korea

Bahasa yang digunakan sewaktu mesyuarat: English



MEETING 2

1 Orang Melayu, 4 Orang Korea

Bahasa yang digunakan sewaktu mesyuarat: English + Bahasa Korea, Tapi yang banyaknya bahasa korea.

Yang melayu sorang tu akan jadi...krik krik krik krik...Dalam hati, apa yang korang cakap ni haa? Kena ambik kelas bahasa korea jugak la lepas ni.


Sape orang melayu yang dalam meeting kedua?


IQ.

Thursday, April 27, 2017

Qaíd Aqhar Membesar

April 27, 2017 12
Say Hye Qaíd!
Melihat anak membesar memang satu perkara yang bahagia buat semua ibu bapa, apatah lagi anak membesar dengan sihat, cerdas, cergas dan aktif dalam segala aspek membuatkan ibu bapa bersyukur dengan nikmat Allah S.W.T. yang berikan.

Melihat Qaíd membesar di hadapan IQ memang menjadi keutamaan IQ sekarang apatah lagi sejak Arwah meninggal, hanya Qaíd seorang yang mampu meredakan segala resah di hati, melihat dia tersenyum sudah hilang semua masalah dalam kepala. Ajaibnya senyuman seorang anak yang masih putih hatinya.

Qaíd dah nak masuk 1 tahun 8 bulan bulan May nanti. Keletahnya makin hari makin mencuit hati sesiapa sahaja yang berada di sekelilingnya. Mulutnya saja tak pernah nak berenti bercakap even cakapnya dalam 10 patah perkataan, ada la satu ibu dia ni faham...yang lain kena tanya lagi sekali...tu pun kalau faham, kalau tak faham, buat-buat faham aja la jawabnya..

Semalam balik dari kerja, buka pintu rumah, bagi salam...terus si Qaíd datang pada IQ dan peluk. Alahai manisnya anak ibu buat macam tu kat ibu...mintak didukung even berat dia dah 12kg rasanya, semput nak dukung tapi layan aje la, muscle ibu dah level orang pergi gym dah ibu tak der heran dah..

Dalam kepala IQ dari semalam serabut pasal IQ ada nampak seorang lelaki duk ushar kereta IQ dan hafal no.plate IQ, IQ dah cuak seharian semalam, dari pergi kerja sampai la balik kerja, nampak si Qaíd hilang sekejap perkara tu, nak tidur tak tenang, risau orang nak aniaya IQ, curi tayar ke curi kereta ke...risau ler, tu je la kereta yang ada, kalau hilang yang tu, nak cari yang lain pun makan masa, lagipun sayang kereta tu, kereta pertama la katakan, Arwah Ummi dan Arwah suami la orang kuat dalam urusan pembelian kereta ni sebab dorang la pendorong kuat IQ masa IQ masih dalam proses beli kereta dulu, hilang kereta tu, hilang la kenangan IQ bersama kesayangan IQ yang dah pergi jauh...

harap bukan niat lelaki tersebut nak aniaya IQ, dan jika Ya, pesongkanlah hatinya dari menganiaya ibu tunggal anak sorang ni Ya Allah...

ok la, till then, bye!

Qaíd dengan Pak Teh (adik ipar no.4)

Wednesday, April 26, 2017

Cantik!!! Tudung Hello Kitty & Viral Nama PicArts Daripada Qratu Scarves

April 26, 2017 6
sumber Qratu Scarves

CANTIK!! TUDUNG HELLO KITTY BUAT PEMINAT HELLO KITTY!

Salam Semua!!

Ada sesiapa dekat sini peminat Hello Kitty? Atau kenal sesiapa yang peminat tegar Hello Kitty? Haaa, meh rapat-rapat meh....IQ nak tunjuk benda best dekat korang yang suka dengan Hello Kitty ni sebab QRatu Scarves ada buat tudung istimewa untuk korang yang minat betul dengan Hello Kitty ni tau!

sumber Qratu Scarves

QRatu Scarves mula bertapak sejak November 2016 dan kini telah melebarkan sayapnya dengan menghasilkan tudung yang menggunakan pelbagai material yang cantik dan mudah terbentuk. Bermula dengan menjual shawl bercorak printed flower, kini Qratu Scarves telah mula menghasilkan tudung Hello Kitty kerana minat yang mendalam founder QRatu Scarves terhadap kartun Hello Kitty sejak dari kecil lagi.

sumber Qratu Scarves


Terdapat pelbagai design Hello Kitty yang menarik boleh dipilih mengikut kesukaan pelanggan. Warna shawl juga boleh dipilih mengikut warna shawl yang disediakan oleh pihak QRatu Scarves.

Jenis-jenis tudung yang boleh dipilih termasuklah shawl heavy chiffon, shawl bubble, bawal satin dan juga bawal cotton. Pelanggan boleh memilih jenis tudung, warna dan corak mengikut kehendak pelanggan itu sendiri.

Tudung Hello Kitty pelbagai design ini hanya berharga RM30 sehelai dan akan lebih jimat jika pembelian lebih daripada 3 helai! Harga tanpa kos penghantaran dan boleh dibeli secara borong.


sumber Qratu Scarves
QRatu Scarves juga menerima tempahan bagi mereka yang berminat untuk mengabadikan design yang mereka sukai. Sebagai contoh animasi Naruto, Garfield, Doraemon dan sebagainya.

sumber Qratu Scarves
sumber Qratu Scarves
Sempena lebaran yang bakal tiba, QRatu Scarves telah mengeluarkan satu design eksklusif yang khas dibuat daripada material satin dan juga eksklusif lace. Design eksklusif juga terdiri daripada corak dan pattern terbaru iaitu Hello Kitty Malaysia (KLLCC) dan juga Hello Kitty at London Bridge. Design eksklusif ini berharga RM79 sahaja berserta kotak khas!

sumber Qratu Scarves
Baru-baru ini juga viral edit nama menggunakan Apps PicArt bukan? QRatu Scarves juga mengambil tempahan kepada sesiapa yang mahu mengabadikan nama masing-masing pada tudung mereka. Dengan idea kreatif, QRatu Scarves boleh mengeluarkan tudung kesayangan masing-masing yang mempunyai nama sendiri secara eksklusif.


sumber Qratu Scarves

Kepada sesiapa yang berminat untuk membeli tudung-tudung yang cantik ini, boleh singgah ke Instagram dan Facebook beralamat di bawah.

QRATU SCARVES

Instagram: @qratuscarves (https://www.instagram.com/qratuscarves)
Facebook: QRatu Scarves (https://www.facebook.com/qratuscarves) 

Tuesday, April 25, 2017

Rindu Arwah Ayahnya

April 25, 2017 16
Semalam ke dua hari lepas, adik ipar IQ bercerita pasal si Qa'id. Qa'id ni kalau balik dari rumah pengasuh memang adik ipar IQ yang ambikkan, sebab IQ pun tinggal bersama adik ipar IQ sejak IQ dah mula bekerja selepas pemergian Arwah Suami IQ. So, adik ipar IQ ni yang banyak tolong IQ kalau IQ tak menang tangan handle si Qa'id sorang2. 

Ceritanya bila adik ipar IQ ni dah ambik Qa'id dari rumah pengasuh, dorang pun lepak depan TV, even Qa'id masih belum boleh bercakap dengan jelas, tapi kitaorang tetap nak cakap dengan dia macam biasa, mudahkan percakapan dia nanti...sedang2 adik ipar IQ bercakap2 dengan Qa'id tu, adik ipar IQ terperasan, Qa'id diam je tak balas cakap dengan adik ipar IQ tu...adik ipar IQ mengadap tv sambil bercakap...dan

Bila adik ipar IQ berpaling pada Qa'id, dia tengok Qa'id tengah pandang di satu sudut tinggi....di mana letaknya gambar ibu dan ayah masa kahwin. Gambar tu IQ baru print dengan Photobook dan framekan beberapa minggu lepas. Sengaja IQ letak atas almari yang tinggi sikit nak elak si Qa'id ni capai..

Adik ipar IQ cakap, Qa'id tenung je gambar tu...senyap...lama...dia mungkin macam kenal orang dalam gambar tu, sorang tu semestinya ibu dia, dan seorang lagi tu mesti dia dah lama tak nampak...

Kisah tu buatkan IQ sebak. Sebab IQ tahu, Qa'id rindu sangat pada ayah dia. Kasih seorang ayah IQ boleh nampak dalam diri Arwah sejak Qa'id dilahirkan, tak pernah Arwah abaikan Qa'id, Arwah rajin salinkan pampers, mandikan Qa'id...Nyamuk gigit dimarahnya nyamuk tu...

IQ tahu Qa'id mesti rindu nak main dengan ayah dia, nak bergelak dengan ayah dia...harap Qa'id akan faham satu hari nanti yang ayah dia dah tak ada di dunia ni, InsyaAllah berjumpa di alam sana pula...

Bukan niat IQ nak taip entry sedih tapi biarlah entry ni jadi kenangan buat IQ tentang momen2 Qa'id bila dia rindu pada Arwah ayah dia...sebab setiap momen tu berharga pada IQ, dan semestinya IQ yang akan jadi sebak sendiri...

Tenanglah abang di sana....Al-Fatihah..
Dah siap kubur Arwah seminggu selepas birthday IQ hari tu. =)

Sunday, April 23, 2017

Superman Terbang ke Eropah

April 23, 2017 13
Salam semua.

Dua hari lepas IQ dan keluarga mertua ke KLIA sebab nak hantar adik ipar IQ yang nak pergi ke Belgium. Ada training di sana 3 minggu. Jeles betul IQ sebab adik ipar IQ tu dapat tengok tempat orang. Bila la giliran IQ dapat tengok negara luar..huk2..

IQ mintak kebenaran dengan boss untuk balik awal sebab adik ipar IQ dikatakan pukul 8.00++ malam, risau dia check in awal, memang tak dapat nak tengok dia. So, mintak dengan boss, nak keluar awal, nasib baik boss bagi, tapi diberinya kerja untuk buat dekat rumah melambak. Tak aci jugak la, first time bawak kerja balik rumah, tak bagus sebenarnya! haha¬

adik ipar IQ yang lelaki berbaju kemeja kelabu, sama baya dengan IQ, InsyaAllah tahun ni tunang, tahun depan kahwin, tak sabar nak dapat kawan baruuu, haha! bakal tunang dia ada dalam gambar di atas, semestinya bukan budak perempuan berbaju biru itu...hahaha!
Alhamdulillah, semalam adik ipar baru touch down Belgium selepas transit di Doha selama beberapa jam. Dia kongsi tempat dia menginap di Whatsapp Group family semalam, nice sangat¬ seronok bila ada family dapat ke tempat orang ni, boleh dengar macam2 cerita di sana. Apa-apa hal pun, semoga selamat pergi dan balik, moga baik2 sahaja adik ipar di sana. Amiin..

Mudah2an IQ juga berpeluang untuk travel ke negara orang nanti, target tunggu si budak kecik tu besar sikit la, senang nak urus. Sekarang tengah lasak, mampu travel dalam negara aje ler...tak pun balik kampung...kuikuikui...

ok la, till then, bai!

si budak kecik ni sibuk nak berfesyen airport, heh¬ ibu dia sebenarnya dress up dia macam tu, bukan salah budak tu pun, heee.....

Segmen: Seorang Syed Nak Bloglist!

April 23, 2017 17

Salam semua.

Julung-julung kali IQ update mengenai segmen bloglist setelah sekian lame tak join mana-mana segmen, sebelum ni ada pelawaan untuk join bloglist tapi masa tu IQ kengkangan waktu, (ikut sekarang pun IQ sibuk juga, tapi try juga untuk curi masa) sebab blog Seorang Syed ni antara blog feveret IQ untuk terjah dan semestinya berada dalam bloglist IQ.

Maka ini juga penyebab IQ nak join bloglist Seorang Syed, sebab walaupun Blog Seorang Syed masih baru di dalam alam blogger ini, tapi gayanya seperti sudah bertapak menjadi seorang blogger sudah sekian lama! Dengan blog yang kemas dan grafik yang power, menunjukkan tuan blog Seorang Syed bukanlah seorang yang biasa-biasa. IQ sangat kagum masa IQ mula-mula masuk blog Seorang Syed ini kerana Grafiknya cantik, dan untuk setiap entry baru mesti ada grafik yang menarik. Tak percaya? Jom terjah blog Seorang Syed, tengok banner segmen pun dah gempak, apatah lagi blognye yer~

Ok, jangan lupa blogwalking blog Seorang Syed yer! Sangat menarik untuk dilawati. =)

till then, bai!

Wednesday, April 19, 2017

Kelab Blogger Ben Ashaari

April 19, 2017 31
Kelab Blogger Ben Ashaari
Salam semua. 

Secara rasminya IQ telah menjoinkan diri untuk membusykan diri...haha...ape punya ayat ni...tengah mamai ni..tadi masa otw IQ balik dah langgar palang tol. Berangan punya pasal. Haha! So...short circut lagi memory IQ. Adehh... 

Hari ni IQ menerima jemputan untuk join Kelab Blogger Femes seabad di Malaysia. Terima kasih kepada Encik Ben Ashaari kerana mempelawa blogger picisan macam IQ ni join kelab blogger yang sangat dikenali di kalangan blogger2. 

Da lama IQ nak join KBBA tapi yelah, rasa macam tak layak. Hehe...sebab IQ pun just buat blog untuk personal update IQ. Tapi ternyata sangkaan IQ meleset...haha! Riak ke ni?

Maaf kepada rakan rakan blogger yang lain yang masih IQ belum kunjung blognya. IQ kesibukan sekarang, projek baru nak start, boss pun mula nak arah itu ini. Tadi meeting pun duduk sebelah boss, tak sempat nak blogwalking time meeting. Haha!

Esok plak IQ cuti. Ada urusan di mahkamah syariah isu faraid. So, IQ lagi tak dapat nak BW sebab yelah, IQ memang tak ada personal laptop, bergantung sepenuhnya pada hp dan juga komputer pejabat. Huhu...mana tahu lepas ni rezeki beli laptop kan? Mana nak tahu kan....

Ok la. Till then, dan salam perkenalan buat rakan2 blogger sekalian.  

Monday, April 17, 2017

Boss oh Boss

April 17, 2017 18
Salam semua.

Lately IQ perasan boss IQ macam mood dah ok sket. Masa IQ baru-baru masuk, boss IQ mood ok. Tapi ada satu time, ada perselisihan faham sikit sampai boss IQ tak bertegur sapa dengan IQ selama sebulan! Untuk pengetahuan semua, boss IQ ni orang korea. 50% staff dalam pejabat IQ ni orang korea. So, sapa boleh bayangkan orang korea macam mana? yer! betul tu! eh ape dia yang betul?

Kawan satu pejabat IQ ni pernah cakap, orang korea ni sangat mementingkan sikap hormat menghormati antara mereka, maknanya kena betul2 hormat kepada mereka yang lebih berusia, kalau cakap lebih kurang memang tak boleh. Bagi mereka, kita ni dikira kurang diajar atau kurang sopan.

Boss IQ dingin dengan IQ sebab ada satu masa IQ buat lawak tak berapa nak lawak, so...lepas tu dia layan tak layan IQ sebab dikatakan IQ tidak hormat padanya. IQ anggap macam tu, sebab sebulan juga dia tak cakap direct dengan IQ, mesti melalui orang kanannya. 

Sampai lah satu masa, boss IQ dah makin ok dengan IQ. Yang penting kena tunjuk prestasi bagus depan boss. Bukan membodek, at least tak ada perangai tu nampak teruk sangat sampai kerja pun teruk. Kan lately IQ datang lewat ke pejabat kan? Boss IQ tanya kot kenapa datang lambat, padahal IQ dah bagitahu orang kanannya yang IQ ada urusan emergency. huhu.. dan guess what? pagi tadi boleh plak boss IQ cakap, " You are early today, why?" haha! IQ baru nampak lewat dua tiga hari, terus dicopnya IQ suka datang lambat...sedih aii..padahal IQ tak der datang lewat melainkan ada hal...huhu..

Tapi bila dia tegur IQ pasal datang awal tu semua, nampak la boss IQ makin ok dah, kalau tak, pandang pun tak mahu..huhu~ Tengahari tadi pun dia rentap kerusi IQ, suruh pergi lunch...tapi IQ puasa ganti hari ni...so, tak lunch laa....tapi mengejutkan betul bila kena rentap kerusi macam tu, tak tahu nak respon apa, kang respon bebukan, lain plak jadinya...takut pisang berbuah dua kali...

tu je la nak cerita. Lain boss lain perangainya. Ni boss IQ yang ketiga dah. Boss mana paling best? boss masa kerja first kot, sebab sempoi habis, even masa tu kerja gaji tak tinggi, boss baik akan buat kita ingat sampai bila-bila! Tambah plak, boss pertama IQ tu la tolong IQ masa IQ perlukan duit masa Arwah Suami terlantar sakit. huhu..terima kasih boss..

itu lah cerita boss IQ...boss korang ok?

Ni boss dekat rumah, bab sepah serah pada dia, gambar semalam, otw pergi kenduri.

Saturday, April 15, 2017

Monolog Sendiri

April 15, 2017 15
Monolog Sendiri
Tiap kali tengok gambar Arwah, apa yang IQ fikirkan, kenapa Arwah pergi dulu? Sebelum sempat rumah tangga kami kukuh utuh dengan hadirnya lebih ramai anak-anak.... 

Apa yang IQ dapat jawapan daripada apa yang IQ fikirkan itu adalah....sebab itu sahaja yang IQ mampu....mampu jaga anak hanya seorang....mampu bawa diri ke mana sahaja di bawah lindungan-Nya Insya-Allah....mampu berdikari, takdir Allah jadikan hidup IQ begini....mungkin perlu utamakan keluarga juga...berbanding diri sendiri, even dari dulu bukanlah jenis pentingkan diri tapi kemampuan diri mungkin menyebabkan semua bergantung harap pada IQ...itu telahan IQ...bukan betul2... 

Hidup IQ begini, bukanlah IQ menginginkannya. Bukan seperti yang IQ rancang sama sekali. Tapi bukanlah IQ menolak apa yang dah berlaku. IQ masih mampu tersenyum dan bergelak ketawa di saat semua orang turut sama bergembira tapi bukanlah tangisan malam hari tiap kali ingin beradu dikongsi sekali...

Monolog hati. Sampai ke sudah tak kan pernah habis.....

Monday, April 10, 2017

Betul-betul Kelam Kabut

April 10, 2017 24
Salam blogger.

Kelam kabut! Pagi2 hari isnin ni kalau tak kelam kabut memang tak sah! Minggu lepas rilek sket sebab mak lang Qaíd tak kerja, memang tak hantar dekat pengasuh hampir seminggu tapi hari ni kena hantar balik la sebab mak lang dia dah start mengajar balik. 

Ikutkan tak ada la kelam kabut sangat, prepare makanan Qa'id macam biasa pagi2. Memang siapkan segala benda ikut kebiasaan tapi tetiba je stuck bila nak keluar dari rumah, kunci rumah hilang!!! Puas cari kat mana-mana memang langsung tak jumpa. Cari dalam beg tak jumpa, atas rak tak jumpa, dalam poket seluar tak jumpa, memang rasa betul2 lost.

Terfikir kot kot family mertua terbawak balik melaka sebab dorang datang rumah hujung minggu lepas tapi tak nak tanya dorang lagi. Last assumption IQ masa tu IQ tertinggal dalam kereta. Tapi macam mana nak ambik dalam kereta?? Adehh~ 

Last2 mintak tolong pengasuh Qaíd, campak kunci kereta dari atas dan pergi dekat kereta. Last2 ADA!! Alhamdulillah...ada juga akhirnya. Risau! Kalau tak memang dah EL IQ hari ni...kuikuikui...Thanks cik hanum tolong saya, nanti gaji saya belanja..hehehe...

Lately IQ agak lewat pergi kerja, banyak perkara nak diselesaikan tambah2 plak gigi sakit nak kena pergi klinik. Memang minggu lepas pun 2x IQ excuse datang lambat sebab renew lesen dan pergi klinik. Boss dah mula nampak IQ asyik datang lambat. Nak buat cemane boss. Saya single, semua benda saya buat sendiri, lain la ada suami dulu. Anak tak sihat pun suami yang cuti. 

Memang berbeza kehidupan IQ sekarang dengan dulu. Sekarang tak sampai setengah tahun pun balance cuti tinggal 4 hari je. Sebabnya? ANAK. Dulu masa Arwah suami masih ada, dia memang selalu akan ambik cuti sebab dia banyak cuti dan mudah nak apply cuti. Beza dengan IQ masa tu, dan sekarang mudah ke susah ke IQ kena hadap. Raya nanti ambik cuti tanpa gaji la nampaknyeeee...huhu..

Tu je la nak cakap, kisah pagi hari permulaan minggu ni memang tough kali ni. Banyak lagi selingan berlaku hari ni yang membuatkan IQ rasa, banyak dosa IQ ni...sebab banyak sangat benda berlaku awal pagi ni...adehhh...bertaubatlah sebelum terlambat IQ...huhu..kadang kita rasa kita betul, tapi sebenarnya kita salah....admit it..then you will realise how fool are you..kesalahan tak semestinya besar, tapi kesalahan kecil pun lama-lama boleh buatkan hati kita hitam...insafi kesalahan sendiri...moga iman masih ada di hati..

Till then...bai

***benda last IQ ngadap masa IQ drive pagi tadi pergi kerja adalah melihat seorang pemandu yang tak ada sivik buang sampah dari kereta hanya melalui tingkap. Lelaki ok! Sorry, tak semua lelaki macam lelaki tu....tapi jangan nak kereta je bersih tapi hati sama kena bersih ok!

ini bukan gambar pagi tadi. tapi saje nak tunjuk budak ni dah makin besar dan panjang akal. beg duit acik nina dia pun dia nak sapu main....

Friday, April 7, 2017

Sakit Gigi Pulak

April 07, 2017 4
Sakit Gigi Pulak
Salam Bloggers.

Lama IQ tak update, berhari jugak since isnin lepas, hihi...actually IQ tak berapa nak normal sket lately ni sebab SAKIT GIGI! Sampai pening-pening kepala, berdenyut-denyut gusi IQ ni, hilang mood rajin nak update blog (ditambah idea yang kejap ada kejap tak ada)

Hari isnin lepas, gigi IQ makin sakit. Petangnya IQ ajak adik ipar pergi Klinik Gigi private dekat Wangsamaju. Call siap-siap klinik tu boleh check gigi walk-in ke tak..so dorang cakap boleh. Pergi klinik selepas waktu kerja. Doktor gigi cek katanya gigi dah start rosak, nak tampal dah tak boleh sebab dah kena saraf, ada dua option samada nak cabut ataupun nak buat Root Canal Treatment a.k.a. Rawatan Akar Gigi yang menelan belanja RM800 untuk dua sesi...gigi bongsu IQ pun kena cabut jugak, tapi kena buat pembedahan yang berharga RM600! erkk...

Telan air liur kejap, nak buat rawatan ke nak cabut je gigi ni, last2 decide nak fikir dulu. Doktor bagi ubat dan lepas tu pergi klinik kanak-kanak plak sebab Qaíd batuk lately dan last2 dia kena neb. Kahak dia dah terkumpul dekat paru-paru dia. Masa kena Neb pun kena ada 3 orang pegang dia, kuat betul Qaíd tu meronta. Fuhhh..

Semalam pagi, IQ try pergi klinik pergigian kerajaan plak. Saje try cek dan mintak pendapat doktor dekat klinik tu plak. Doktor dekat klinik kerajaan tu cakap gigi IQ memang dah rosak, samada kena cabut dan buat gigi palsu, ataupun buat crowning ataupun buat breech, amende istilah IQ pun tak paham sangat, tak tanya panjang sebab IQ nak masuk pejabat plak lepas tu, IQ just tanya kalau cabut pada waktu tu boleh ke tak? Doktor cakap kena tunggu hilang rasa sakit pada gusi sebab tak nak rasa sakit sangat masa cabut gigi nanti. Gigi bongsu yang nak kena cabut tu pun doktor cadangkan tampal dulu...tapi kena ikut step sebab semua gigi rosak pada bahagian yang sama iaitu belah kanan, so..kena buat satu-satu, tak boleh sekaligus...

Nak tak nak, teruskan ubat antibiotik dan tahan sakit sampai la sakit tu hilang...bangun pagi kalau tak bengkak pipi tu memang tak sah ler...tahan je la sampai hilang rasa sakit...IQ pilih untuk cabut je gigi ni, nak buat RCT tu tak mampu ler...nak buang gigi bongsu pun mungkin buat dekat hospital kerajaan, jauh lagi murah berbanding dekat private....insurans tak cover dental punya treatment..so, bertabahlah pergi government..cuma tak tahu la berapa lama kena tunggu kan?

ok la, tu je nak cerita...till then...bye2!

Monday, April 3, 2017

1 April Ulangtahun IQ

April 03, 2017 26
Salam hari isnin semua,

dah nak masuk waktu petang baru berkesempatan nak update blog. Pagi2 sibuk pergi JPJ renew lesen. Tahun ni kena renew sendiri la sebab Arwah dah tak ada kan? Kalau ada Arwah, memang la Arwah je yang rajin pergi tempat-tempat macam tu untuk renew segala jenis dokumen yang nak di'renew'kan...

Dah kena renew lesen tu opkos la tahu sebab apa kan? Sebab ulangtahun dah sampai! Alhamdulillah, IQ dah mencecah umur 28 tahun pada tahun ni, uhuk uhuk, nampak macam sedikit tua di situ...huhu...kalau dah sampai befday IQ ni, mesti Arwah Suami IQ cakap, "sayang, kita dah sama umur" Mentang-mentang beza umur 6 bulan je, bulan 10 bila tiba befday dia, baru la dia cakap umur kami dah berbeza. Tiap2 tahun sebut benda sama, saya rindu kata-kata tu bang...

Hari Jumaat lepas, 31 March tu ulangtahun perkahwinan Abah IQ dan Arwah Ummi IQ. Hari tu macam biasa rutin harian IQ pergi kerja, dan bila tiba waktu tengahari, kelaparan masing-masing. Tiba-tiba adik ipar (suami kepada adik perempuan IQ) call IQ cakap dia berada di kawasan pejabat IQ. Pelik juga, katanya delivery tudung....wahh, dah advance siap buat delivery tudung lagi tau sekarang...

Tengah2 order makanan tengahari bungkus, tetiba muncul la adik ipar belakang IQ sambil pegang belon terbang dan beg kertas. Dia kata ni untuk orang yang befdaynya esok (1hb April). Haha! IQ gelak aje laaa, terkejut satu hal, kata datang area ofis buat delivery tudung, rupanya delivery surprise pulak, dah boleh buat bisnes baru kau dik oii...

Dah jadi satu hal plak nak bawak belon balik ofis, malu IQ dibuatnya, tak pasal semua orang sekeliling tahu befday IQ...tapi dorang fikir befday IQ 31 March, padahal 1 April..haha! 

Ambik la gambar beberapa keping, adik ipar kena marah dengan bini dia sebab hantar surprise tak ambik gambar, so terpaksa ambik gambar dalam ofis aje
Ucapan. Sweet tak adik IQ? hehe, Adik IQ ni tokey tudung Hello Kitty tau! Boleh follow Qratu Scarves di Instagram
Hadiah bermakna buat IQ. Kartun ni kartun yang IQ dan Arwah Suami guna masa zaman bercinta kami. Adik IQ abadikannya di atas sehelai shawl satin. Suke sangat!! terus nangis masa tengok shawl ni..huuuu..terima kasih ateh..
Malamnya, IQ nak bertolak balik ke Melaka, sebelum balik, IQ dan adik2 ipar IQ dan jugak budak kecik gedik2 tu pergi makan dekat Fiske Steakhouse di AU2. Dekat je dengan rumah IQ. Tak sampai 5 minit pun naik kereta. Best tempat ni, ada asam pedas, ada spagetti, ada chicken chop dan juga kek!. Servis pantas! dan semestinya kedai macam ni confirm ramai orang datang. Setiap hari parking dan meja penuh. Memang terbaik. IQ dah banyak kali datang Fiske Steakhouse ni. Sebab fast service. =)

Malam befday kononnya. Beli la sepotong kek. Ni je la kek yang IQ rasa sepanjang befday IQ ni. Tak ada orang nak belanja IQ kek. huhu. Sedih betul. Kalau Arwah ada, IQ mintak 10 slice pun dia tunaikan...hurmm..
Pagi hari ulangtahun, IQ pergi kubur Arwah Suami bersama mak mertua, adik ipar dan jugak si Qa'id. Hati sebak. Sebab tak bersambut befday IQ tahun ni. Bukan istilah dah besar tak boleh sambut ok, maksud IQ bila ada yang tersayang ni lain, ada je yang dia nak buat kan? Belanja makan ke, bagi hadiah special ke, tahun ni tak ada dah semua tu...harap pada yang ingat je la...

Qa'id di samping kubur Arwah Ayahnya. tak terbuat lagi batu nisan dan kubur Arwah...tunggu masa sesuai...
Tiap2 tahun sebelum ni, Arwah memang tak miss bagi hadiah pada IQ sejak IQ kenal dia, sometimes memang sengaja dia tanya sebelum befday tu IQ ni suka barang apa.....tup2 nanti ada la barang tu muncul depan mata masa befday IQ. Anyway, thats why IQ rasa macam Arwah cuba untuk tunaikan segala apa yang IQ sebelum dia pergi jauh...sampai hadiah last tahun lepas pun IQ sampai tak tahu teringin nak barang apa dah...kang cakap tak payah beli pape, dipaksa cakap jugak..tu la dia...Arwah Suami yang tercinta....last hadiah yang dia bagi, handphone Samsung A5 yang IQ guna sekarang...hari tu handphone tu rosak masa ulangtahun perkahwinan IQ yang lepas, nak nangis IQ dibuatnya...motherboard rosak, mujur masih under guaranty. Selamat la sikit duit. Kenapa motherboard rosak? tu haa, si kecik tu la, kalau pegang tak jatuh tak sah..kadang2 sengaja dijatuhkan...dah rosak plak motherboardnya... 

Malam hari ulangtahun, IQ ajak adik2 ipar IQ tengok wayang. Nak harap orang belanja tak ada, so...belanja orang je la kan? so, bawak sekali budak kecik tu. First time bawak dia tengok wayang ni. Langsung tak tidur! Dan sangat seronok tengok cerita tu. Movie apa? The Boss Baby. Haaa..IQ bagi rating 8/10. Best la ceritanya tapi pada IQ, jalan cerita dah macam boleh baca dari awal...nak tahu apa yang best tentang movie ni? Pergi beratur, beli tiket dan tengok movie ni, best bawak anak-anak kecil sebab cerita ni cerita kartun baby yang tersangat la comel..haha! 

tengok dekat GSC Datarang Pahlawan, Melaka. 
Beli kerusi untuk Qa'id sekali tapi tak nak duduk sendiri, nak duduk atas riba. Masa ni eksyen je, dah habis nak keluar pawagam, ambik gambar dekat seat lain.
Pakai tudung hadiah befday yang adik IQ bagi. suka sangat shawl ni, panjang dan mudah dipakai. 
Tu la cerita tentang ulangtahun IQ tahun ni. Sedih tu memang tak nafikan la. Sape je tak sedih. Sebab selalunya befday IQ, Arwah la paling eksaited, bangun pagi je dah nyanyi lagu befday siap2. Kadang Arwah sengaja tak bagi tidur awal sebab nak wish befday tepat jam 12 tengah malam. Banyak moment kalau nak diingat balik. Mula la rindu dekat Arwah..

Fast furious 8 dah nak keluar. feveret cerita IQ dan Arwah jugak ni. Dua tahun lepas, IQ tengok wayang dengan Arwah tengok Fast Furious 7 pun tepat tarikh 1 April 2015. Tahun ni FF8 ditayangkan 11 April, lewat sikit...kalau tak mesti dah sama. heee...tapi tak dapat la nak tengok sebab tak boleh nak bawak Qa'id... 18PG rasanya...so...tak boleh...

Ok la, tu je nak cerita. till then, bye~